Zwart ziet grootste probleem in backs Ajax

JesseTH, 26-11-2017 om 20:43, 7804 views, FC Afkicken |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Pieter Zwart, analist van Voetbal International, ligt het probleem van het Ajax van Marcel Keizer vooral bij de backs. Hij mist enkele aspecten bij de spelers die daar nu hun minuten maken en de oplossing die de trainer van Ajax daar zondagmiddag voor bedacht, is niet altijd toepasbaar.

'Ajax begon in een 4-3-3 formatie en ze hadden het probleem dat ze natuurlijk al het hele seizoen hebben, namelijk dat ze achterin niet de juiste schakels hebben', start Zwart zijn analyse bij FC Afkicken. 'Met de backs Deyovaisio Zeefuik en Maximilian Wöber hadden ze twee backs die eigenlijk de overlap niet echt kunnen maken. Dan krijg je het probleem, tegen een 4-4-2 die compact gaat staan, dat je in het midden spelers te kort komt. Dan krijg je de U-vorm, waardoor de bal van kant naar kant gaat en je naar helemaal niets zit te kijken als supporter.'

Na rust zette Marcel Keizer het om naar een 3-4-3 systeem. 'Je hebt dan geen backs meer nodig en dan kwam Frenkie de Jong er nog bij naast Lasse Schöne. Toen had Ajax ineens een mannetje over in het midden in plaats van dat ze mensen te kort kwamen. De twee centrale middenvelders van Roda waren de hele tijd aan het twijfelen of ze door moesten schuiven, maar als zij doorgingen dan kwam Hakim Ziyech er mogelijk bij tussen de linies. Gedurende de wedstrijd gingen de buitenste middenvelders van Roda extra naar binnen om het in het midden dicht te bouwen en dan ontstaan de ruimtes aan de zijkant voor Justin Kluivert en David Neres in de één-tegen-één.'

Toch is het volgens Zwart geen duurzame oplossing. 'Je speelt met de buitenspelers aan de zijkant en dat betekent dat de ruimte aan de zijkant altijd openligt. Er zijn tegenwoordig internationaal gezien heel veel teams die zo spelen, dat je in balbezit 3-2-4-1 of 3-4-2-1 speelt. Chelsea speelt zo, maar die komen bij balverlies in een laag blok in een 5-4-1 terecht en dan ben je stabiel. Bij Ajax gebeurt er dan eigenlijk niets.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Genant
Goh
0 0
johnd
En daarom kun je misschien beter zonder spelen.
0 0
ajax1forever
Wat is er mis met Sinkie? Die jongen is net terug van een zware blessure, laat 'm eens minstens 10 wedstrijden staan!
0 -2
johnd
Lekker op de hoogte haha
0 0
Pluto10
Dat zou hij ook zeker hebben gestaan. Is weer geblesseerd geraakt aan zijn knie
1 0
Gajes
Is het niet mogelijk om buitenspelers die net tekort komen om in het 1 ste als buitenspeler te fungeren als backs op te leiden bij jong ajax? Jammer van de blessure bij sinkgraven, die sticht veel gevaar als linksback. Zou frenkie de Jong ook kunnen overigens, maar is natuurlijk van de zotte alsof je je beste speler als linksback op gaat stellen. Wellicht een tijdelijke oplossing tot er een nieuwe gehaald is. Lijkt me niet dat we een nieuwe rechtsback halen aangezien we Veltman nog hebben, zeefuik en net met orejuela een nieuwe hebben gehaald. Weet iemand hoe orejuela het doet? Is nu geblesseerd denk ik?
1 0
Dexy
Orejuela is inderdaad geblesseerd, maar liet voor zijn blessure ook hele wisselende optredens zien. In de eerste paar potten bij Jong was hij goed, kwam veel mee op en maakte goede keuzes in balbezit. Maar de laatste paar wedstrijden die ik van hem zag, kon hij mij ook niet echt overtuigen. We zullen het moeten afwachten met hem.

Ik hoop nog altijd dat Vince Gino Dekker ooit omgeturnd wordt tot linksback. Die heeft echt het loopvermogen om de hele flank te bestrijken. Zou ideaal kunnen zijn voor onze speelwijze.
1 0
NouridolbergNeres34
Inderdaad ik zie in vince gino ook wel een goeie back, hopelijk gaan ze met hem aan de slag op die positie zodra hij weer fit is.
0 0
ajaxinho
Wordt veel te weinig gedaan, vind ik.
Je moet daar gewoon voetballers plaatsen.
Zeker tegen een tegenstander die met 2 spitsen speelt.

Ik denk dat Eiting heel goed linksback kan spelen.
Zelfs voor Schöne was rechtsback een piece of cake.
0 -2
Ozymandias
Eiting is totaal ongeschikt voor de linksback positie. Zijn zwaktste punt is zijn gebrek aan explosiviteit en (top)snelheid en dat is nou juist enorm belangrijk voor een back. Hetzelfde geld voor Schöne.
1 0
ajaxinho
Dezelfde zwakke punten als Daley Blind...
0 -1
Ozymandias
Aangezien Sinkgraven weer geblesseerd is geraakt lijkt het mij logisch als Ajax deze winter een basiswaardige linksback koopt. Verder zal dit zeer waarschijnlijk het laatste seizoen van Veltman bij Ajax zijn en kan Ajax dus ook alvast opzoek naar een nieuwe rechtsback. Dan hebben Orejuela en Zeefuik tot aan het einde van dit seizoen de tijd om te laten zien of ze het niveau aankunnen. Is dat aan het einde van het seizoen nog steeds maar de vraag dan moet Ajax een nieuwe rechtsback kopen. Zowel de nieuwe linksback als de nieuwe rechtsback moet in ieder geval iemand zijn die de gehele flank bespeelt en een redelijke voorzet heeft.

Onana; Aankoop, De Ligt, Wöber, Aankoop; Vd Beek, Frenkie, Ziyech; Neres, Dolberg, Kluivert

Aangezien Ziyech, Onana, Neres en Dolberg allen tot medio 2021 bij Ajax vastliggen zou ik ze nog (minstens) één seizoen bij de club houden. Als er dan twee dynamische backs bijkomen en Frenkie en Kluivert respectievelijk Schone en Younes uit de basis spelen heeft Ajax een goed elftal. Ik zou Ziyech aanvoerder maken aangezien hij verreweg het meest ervaring heeft en ik denk dat dit hem mentaal een enorme boost zou geven. Het zou mij niet verbazen als hij als aanvoerder ook constanter zou gaan spelen. Overigens was Ziyech bij FC Twente ook een periode aanvoerder, tot hij (overigens terecht) kritiek had op het wanbeleid van de directie.
2 0
Dexy
Ik denk dat Ziyech weggaat als we dit seizoen geen kampioen worden. Die heeft zelf aangegeven volgend jaar Champions League te willen spelen. De nummer 2 van Nederland heeft dit seizoen geen recht op voorrondes CL, dus geen kampioen worden betekent hoogstwaarschijnlijk dat Ziyech vertrekt.

In dat geval zou Ajax moeten proberen om Blind of Anita terug te halen naar Amsterdam. We missen al jaren een echte 6 en zij zijn daar uitermate geschikt voor. Frenkie en Donny kunnen dan de twee halven vormen.
0 0
Ozymandias
Ajax moet spelers die langdurig vastliggen alleen laten gaan als er een absurd bedrag voor ze wordt geboden. Ziyech ligt tot medio 2021 vast en zou ik daarom niet voor minder dan 40 miljoen euro laten gaan. Zeker aangezien hij met drie doelpunten en acht assists (in 13 wedstrijden in de Eredivisie) qua productiviteit erg belangrijk is. Momenteel is alleen Neres vaker direct betrokken bij doelpunten door zelf te scoren of een assist te geven, maar als we naar totaal gecreerde kansen kijken doet Ziyech (met 54) het veel beter dan Neres (met 23).

Ziyech, Onana, Neres en Dolberg zijn de beste spelers die Ajax momenteel heeft en gezien de duur van hun contracten is het niet nodig om ze te verkopen. Sowieso vind ik het niet vreemd om van een speler te verwachten dat hij (minstens) drie seizoenen bij een club blijft.
0 0
De_Realist
Ondertussen heeft Tete WEER een assist geleverd, wat vertrouwen en een basisplaats in een aanvallend team al wel niet voor je kan doen.

Blijft debiel dat wij Veltman de voorkeur hebben gegeven. Komt geen voorzet of assist bij Veltman vandaan.
8 0
ajaxinho
Zo ging het ook bij Greg... we weten allemaal hoe dat afloopt.
0 0
wladimir
Tete wilde niet bijtekenen. Dan loopt het helaas zo.
1 -1
De_Realist
Tete wilde niet bijtekenen omdat Veltman steeds een basisplaats kreeg.

Als Tete een basisplaats had dan had ie wel bijgetekend.
0 0
Ruff Rhythim
Laatste alinea is precies de kern waarom we internationaal steeds verder weg komen te staan. Geen enkele Nederlandse club speelt ook zo, inclusief het huidige NL 11tal.
Hier speelt iedereen nog steeds plaatsgebonden. Backs en buitenspelers aan de zijlijn. De as blijft binnen zn zones.

Te gemakkelijk te verdedigen. En te gemakkelijk om daar tussendoor vrij te gaan lopen.
En dat merk je direct zodra je over de grens gaat spelen.
2 0
Koenniiee
Wij leiden inderdaad geen aanvallende wingbacks op die een heel veld kunnen bestrijken en aanvallend en verdedigend een goed niveau hebben. Da's gewoon diep triest, want dat is een slag die we inderdaad gemist hebben. Dan kun je echt heel flexibel spelen.

Maar in een 343 waar Kluivert en Neres het veld breed houden dan ben je gezien als je moet verdedigen en de tegenstander de hoeken in duikt op links- en rechtsvoor. Dat heeft Zwart goed gezien. Sowieso één van de betere analisten en geen dino.
8 0
MosesD
Eens en eens met Zwart. Overigens vind ik toch jammer dat Ajax Haps niet heeft gehaald. Dat is wel het type back waar Ajax behoefte aan heeft. Snel, hard en ook aanvallend goed.
0 -2
Ozymandias
Haps komt duidelijk veel te kort voor Ajax. Die jongen heeft een half seizoen goed gespeeld maar sinds die periode is hij weer een stuk minder. Hij valt sowieso elke grote wedstrijd door de mand.
0 -1
MosesD
Totaal niet mee eens. Was bij de CL wedstrijden iedere keer de beste Fnoorder. Moderne back met veel aanvallende kwaliteit.
0 0
Joseph
Hoezo ben je dan gezien? staan toch gewoon 3 verdedigers achterin?
1 0
Koenniiee
Check: een normale 433 tegen een 343 (3241) zoals Ajax speelde.
- https://i.gyazo.com/945e7b4335aa7c7a05b65a2a6317bccd.png

1) Het probleem is dat Ajax geen zijkanten (wingers) heeft die aanvallend en verdedigend gaan lopen. Stel dat een buitenspeler iets naar binnen speelt en een back van de tegenstander ook er overheen klapt. Ga je dan echt van je vleugelspeler (die aanvallend georiënteerd is) vragen om 90 minuten achter een back aan te hollen?

2) Plus, je hebt maar drie verdedigers, dus je wilt niet dat zij uit elkaar getrokken worden. Het is lastiger voor middenvelders om een man die diep gaat te laten lopen omdat je in een 433 al achterin 1v1 staat. Dan heb je dus een goede defensieve mid nodig die zulke diepgaande mid's op kan pakken. Die hebben we niet. Dus iedereen zal veel te veel achter zijn eigen man aan moeten hollen en dat is jaren '80.

Dus ik ben er niet zo'n fan van omdat Ajax die selectie niet heeft om dit te spelen. Een 3 CV's met 2 DM's (min. redelijk defensief georiënteerd) daarvoor kan al wat beter, maar ook tegen een heel goede tegenstander ben ik bang dat je in de problemen komt. Kijk naar Wober en De Ligt, beide niet snel, maar als zij allemaal al achterin 1v1 (3 spitsen tegenstander) staan dan is het bal er achter leggen en rennen voor een snelle spits omdat er toch geen rugdekking is. Daarom vind ik 433 fijn, omdat je daar heel flexibel mee kan spelen (al mis je daar ook wingbacks idd).

Chelsea en Spurs spelen ook redelijk gelijkwaardig (3241). Maar die hebben wingbacks die eerder defensief georiënteerd zijn en getraind zijn om aan te vallen. Volgens mij is er ook geen team die met slechts 3 CV's achterin blijven staan, maar dan minimaal in een 4 of zelfs 5 man formatie achterin komt te staan.
0 0
Web
Kijk wat Jonnie van Schip doet, hij maakt van rechtsbuiten Ehizibue een moderne back, ik ben er van overtuigd dat dit veel meer kan
Melig had dat ook gekund.

Gisteren in de rust zet hij zijn verdediging anders neer, van Polen naar het centrum, en Freire back, ivm doordekken

Trainer voor Ajax, denkt altijd voor uit
2 -1
AFCA.
Had Ajax makkelijk kunnen doen met Becker en Dekker. Nu misschien ook met Nunnely maar dat is al te laat...
0 0
Koenniiee
Eens. Heb hem ook hoog zitten.
0 0
Bobbaasje
We missen Tete, Maxwell of een Trabelsi in deze selectie.
3 -5
willieovertoom
Tete in hetzelfde rijtje noemen met één van de meest stijlvolle vleugelverdedigers ooit.

Foei, Bob. Foei.
5 -3
Koenniiee
Tete. Lol. Die kon je vandaag ook niet gebruiken, hoor.
3 -3
Bobbaasje
Tete is echt wel gewoon een heel stuk beter als Veltman.
2 -4
Bjorn
Verdedigend wel, aan de bal is het geen heel groot verschil.
2 -3