Column: Een open brief aan Amin Younes

JipVR, 08-11-2017 om 21:00, 19878 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Alhoewel ik het soms enigszins kan begrijpen, ben ik niet van het uitfluiten van spelers. Al helemaal niet bij jou. Ik heb een zwak voor je, Amin Younes. Als je het op je heupen hebt, kan ik enorm genieten van de Robben-achtige goals die je maakt. We weten alleen allebei dat het lang geleden is dat je je van je beste kant hebt laten zien

De goals blijven uit, het publiek is je zat en jijzelf lijkt er ook helemaal doorheen te zitten. Ik kan helaas niets doen aan het gefluit vanaf de tribune, maar ik kan je wel uitleggen waar het misgaat. Let goed op wat ik je schrijf en misschien verover je de harten wel terug.

Men wijst je terecht op het feit dat je niet vaak genoeg je mannetje passeert en vervolgens naar binnen trekt. Of je trekt naar binnen en je loopt je stuk in de verdediging van de tegenpartij. Toen je net bij Ajax kwam, trok je ook altijd naar binnen en tóch was je retegevaarlijk. Dat vergeten een hoop mensen. Waar gaat het dan mis tegenwoordig? 

De oplossing is simpel: meteen schieten, zeg ik je. In de dramatische wedstrijd tegen FC Utrecht zag ik het je weer eens doen, in de 78e minuut welteverstaan. Je kapt maar één keer en haalt meteen de trekker over. Een hoofd van een Utrecht-verdediger staat tussen de bal en de kruising van de verre hoek. Niet jezelf stuklopen in de verdediging, maar gewoon meteen met scherp schieten. Dát is hoe jij het verschil kan maken.

Het is ook niet verwonderlijk dat de meeste van jouw goals in het verleden op die manier gemaakt werden. Pak jouw bloedeigen item Top 10 goals op AjaxTV er maar eens bij. Zes van de tien goals worden gemaakt nadat je één keer kapt en meteen op doel schiet. Geen eeuwig gebrei, maar meteen tussen die palen rammen. Het lijkt wel of je dat niet meer durft en daarom maar de bal maar plichtsgetrouw aan een teamgenoot geeft. Of je dribbelt een beetje besluiteloos op randje zestien, waarbij je je meestal stukloopt in de verdediging.

Het zou goed kunnen dat je nu een paar weken rust krijgt, aangezien je je wegens een blessure hebt afgemeld voor het Duitse elftal. En ik moet bekennen, als jouw invaller (bijvoorbeeld Justin Kluivert) het een stuk beter doet, dan ben je je positie terecht kwijt. Maar ook het jonge talent moet het nog maar zien te bewijzen op de linkerflank. Daarnaast ben je lang niet de enige speler die het moeilijk heeft (gehad) op vleugels bij ons aller Ajax.

Younes, word weer dat behendige spelertje op linksbuiten en schiet gewoon vaker meteen op doel. Als jij je hoofd leegmaakt en focust op wat je in het verleden deed, dan ben je gewoon een aanwinst voor dit Ajax. 

Jip van Raalte

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Danivr
Haha Younes schieten. In de amateurs lopen er betere schutters rond. Een tijd geleden was er een filmpje waarbij hij een bal in een boot moest schieten. Geeneen raak, ik denk dat Beugelsdijk het eerder gelukt was.
4 0
MelleAfca
Als dit soort teksten geschreven moeten worden is het al sneu genoeg lijkt me
0 0
Ruff Rhythim
Misschien een nationale TV show "Help Younes De Winter Door - giro 555" er tegenaan gooien wellicht ?
1 0
Ajaccus
'Men wijst je terecht op het feit dat je niet vaak genoeg je mannetje passeert'.
Dat is juist zijn kernkwaliteit en dat doet hij heel goed. Het mankeert aan scorend vermogen en assists, al dan niet gerelateerd aan spelers/spitsen die zich niet vrijlopen of inkomende spelers en looplijnen die niet aansluiten of dat hij het misschien niet ziet.
Ik vind bovenstaande een vaag verhaal dat kant nog wal raakt.
0 -2
Inhartennieren
En wat denk je van de staf.
Die valt hier ook van alles te verwijten.
Zijn dagelijks met m bezig.
0 0
Shardo
Younes voetbalt niet voor Ajax hij is met zijn eigen plan bezig, ajax is enkel het middel om er te komen. Net als dat ik mijn fiets gebruik, om van leidse naar de dam te fietsen. Wat nou als je een lekke band krijgt Younes?
1 0
AFCZlatan
Hij zei vorig jaar nog graag de nieuwe Sjaak Swart te worden.
0 0
aanval86
hey younes ga ook een keer buitenom. lekker verrassend.
0 0
munser
heeft younes 10 goals gemaakt voor ajax?
5 0
Michels
Top, zo'n open brief! Nu moet het wel goed gaan komen met deze jongen....
1 0
Aeter
Sorry maar er is meer mis, dag Younes, tot nooit.
3 -2
behangdelul
Laat onze vriend anders eerst eens beginnen 50% binnendoor te gaan en 50% buitenom en een voorzet te geven. Dan geeft ie in ieder geval al 15-20 assist per seizoen.
1 -1
ovopiet
Mooi
1 0
leppe
Haha, wat is dit nou weer... Eerst al die tenenkrommende open brief aan Seedorf en nu eentje gericht aan Younes.

Daarnaast slaat dit verhaal helemaal nergens op. Younes kon eerst zijn goals maken omdat tegenstanders hem nog niet kenden. Nu weet men dat zijn schoten altijd wild en ongeplaatst zijn als er maar genoeg mensen dichtbij hem staan. Prima dribbelaar, helaas zonder overzicht en snelheid. Toen alles goed ging was hij nederig en dankbaar, nu lijkt hij vooral erg prikkelbaar. Die gebaartjes tijdens de wedstrijd als een pass van een medespeler niet aankomt zijn totaal misplaatst. Ik had vroeger ook een zwak voor hem, maar dat is nu wel over.
5 -1
NouridolbergNeres34
Younes moet zich maar lekker bij een andere club gaan ontwikkelen , meneer is al 24 jaar en maakt nog steeds de zelfde fouten als toen hij hier binnenkwam.

Hij wil altijd 3 man passeren en loopt zich dan stuk, en als zijn actie wel slaagt schiet hij met een slap rollertje op doel of naast of over, na 2,5 jaar Ajax 1 nog steeds niet kunnen afwerken diep triest.
Altijd eerst voor eigen succes weet alleen nooit te slagen, assists geeft hij ook amper. 0,0 Rendement.

Het is nu wel een keer afgelopen tijd voor Kluivert en in de winter een nieuwe aankoop op links.
3 -1
ST
Ik vind juist dat hij zich meet op assists moet richten. Op voorzetten dus. Elke keer dat voorspelbare naar binnentrekken en schieten is alleen bij Robben niet makkelijk te verdedigen, maar bij Younes een eitje. Train dus op je linkerbeen en ga er eens buitenom. Focus je niet teveel op scoren, daar ben ie gewoon geen topper in en dit zul je nooit worden. Op assists gebied kun je nog veel verbeteren dus geef die bal wat vaker voor buitenom en binnendoor.
4 0
Ajax412
Younes is echt zo'n speler waar je van wil houden, maar dat niet kunt, omdat zijn prestaties zo dramatisch tegenvallen. Ik ben het ermee eens dat hij gewoon wat meer branie moet hebben en gewoon eens moet knallen vóórdat hij een dribbel aangaat, gewoon uit de draai. Maar daarvoor zal hij toch nog wel even op zijn schot moeten trainen, want zonder aan te leggen krijgt hij er geen kracht achter. Misschien is wat rust ook beter, dan kan hij zich mooi gaan concentreren op zijn schot in plaats van zijn herstel. Oh en vraag niet aan Bergkamp hoe het moet, want die heeft het je al 3 jaar niet uit kunnen leggen.
2 0
MáximaZorreguieta
Deze open brief laat het lijken alsof de kritiek op zijn goals is.. Nee. Hij geeft geen voorzetten, passing en aannames zijn slecht, loopt verkeerd zonder bal en ja.. scoort niet meer. Maar er is veel meer met deze jongen aan de hand dan alleen het niet scoren.
7 -1
Pierre Heno
Met Kluivert op links wordt het natuurlijk allemaal anders. Dan lopen de aanvallen weer als vanouds, zal er weer veel worden gescoord door de linksbuiten en kunnen we de inhaalrace op PSV gaan inzetten.......Nou voor wie dàt denkt: droom maar lekker verder. KLuivert c.s. gingen afgelopen weekend thuis op de Toekomst met 0-5 (!!) op de bek tegen de nietszeggende boerkes uit Doetinchem. En dat zijn dan de talenten waar we het de komende jaren van zullen moeten hebben zeker?! Deze gifbeker is nog lang niet leeg. Met dank aan het technisch hartinfarct, de dikke deur spelerszaken en de Algemeen Dikke Deur Van der Sar. Chapeau mannen!!!
0 -8
DS
Younes speelt het hele seizoen al belabberd maar dat zal hij zelf ook wel weten. Dat hij alsnog opgesteld word kan hij zelf weinig aan doen.
Dat supporters zich aan hem kapot ergeren en kritiek uiten begrijp ik ook heel goed.
Maar dat je dan van die idioten heb die hem op socialmedia uitgaan schelden en vooral met die smerige ziekte, slaat natuurlijk helemaal nergens op!
Dan ben je echt gewoon totaal zwakzinnig.
8 0
DeWijsneus
Had liever gezien dat Cerny zo veel en vooral zo lang vertrouwen had gekregen. Hadden we veel meer aan gehad, maar ja. Younes is schijnbaar heilig of zo.
5 -1
Pierre Heno
ha ha ha Cerny......welja die gaat Ajax 1 wel even uit de sores halen. Óók zo'n klasbak!
2 -3
DeWijsneus
Dat zeg ik toch nergens joh? Zeg alleen dat Cerny veel en veel meer had kunnen brengen in die anderhalf jaar. Snap dat eindeloze vertrouwen in Younes helemaal niet. Mijn inziens hadden we gewoon een aanwinst voor die plek moeten aantrekken a la Lozano of die Braziliaan die uiteindelijk toch voor Watford koos.
1 0
hakkietjakkie
Leuk geschreven hoor! Maar je vergeet even dat heel voetballand diezelfde beelden van die goals ook bekijkt waardoor Younes na 1 keer kappen tegen nog een verdediger aanloopt. Vandaar dat hij nog een keer en nog een keer gaat kappen.
1 0
Barrabrava
Grappig stukje, maar slaat de plank totaal mis. Younes kan dreigend zijn, maar meer ook niet.
1 Hij heeft dus geen goed schot, het is teveel wild en ongeplaatst.
2 Hij heeft geen overzicht (in 11 wedstrijden 1 of zelfs 0 assists, dat is niet echt veel).
3. Hij kan niet buitenom, omdat hij daarna de voorzet et links moet geven. Neres heeft dat zelfde probleem op rechs, maar hij traint denk ik om beter te worden, want ook zijn voorzetten worden steeds beter.
Serieus, ik denk dat de laatste echt slechte buitenspeler Wamberto was, maar begin nu heimwee naar hem te krijgen
1 -2
ajaxinho
Meer acties buitenom!

Na de winterstop vorig seizoen deed hij dat veel meer en begon hij in vorm te raken.
Hij was na de winterstop echt een van de betere spelers.

De strakke voorzet van Neres op Dolberg vanaf links in de Kuip kun je als voorbeeld nemen.
De voorzet hoeft niet op maat, Dolberg (en Huntelaar) doen er wel wat mee.
0 0
Koenniiee
Om buitenom te gaan heb je meer snelheid nodig omdat je meer meters maakt om er een vervolg aan te geven. Die snelheid heeft Younes gewoon niet. De keren dat hij er wel langs komt, is meer omdat die op het verkeerde been staat. Ik ben het met je eens, maar dat vertrouwen heeft hij niet. Sowieso is zijn linker ook niet best.
0 0
Stuyvesant
Welke speler ging zijn man zondag in de eerste helft 3-4 keer buitenom voorbij? Younes. Het probleem is dat de spitsen van Ajax zich niet goed vrijlopen, waardoor Younes de bal vervolgens niet goed kwijt kan (en de tegenstander staat met 4-5 man in de 16).
0 -5
ajaxinho
Ehh... eerste helft niet gezien...

Maar waarom zeiken we dan??
Zo te horen raakt hij op dreef.
Ook volgens de auteur van dit artikel die zijn schot terecht prijst.

Hij heeft ons wel de das omgedaan met die actie daarna.
Maar ik zie Kluivert dezelfde fout maken.

Wat mij betreft mag Sinkgraven weer gezien worden als alternatief.
0 0
DeKenner
Kijk even naar het begin van je derde alinea, want dat klopt tekstueel niet en is daardoor bijna niet te begrijpen. Zelfde geldt voor het stukje over Kluivert. Komt heel rommelig over.

Dat gezegd hebbende: Younes lijkt inderdaad helemaal geen vertrouwen te hebben. Op linksbuiten hadden we Richarlison op de korrel, en dat blijkt niet voor niets te zijn geweest. We hebben geen linksbuiten in onze selectie die het shirt (al) waard is.
2 0
JipVR
Thanks gap
1 0