Aankopen op tussenrapport: Ruim voldoende

BartVeenstra, 09-11-2017 om 09:35, 24625 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het seizoen is inmiddels ruim vier maanden onderweg, een interlandperiode is weer aangebroken, en daardoor is het een mooi moment om de aankopen en transfervrij gehaalde spelers van een tussenbeoordeling te voorzien. Directeur spelersbeleid Marc Overmars haalde zeven spelers, maar hoe presteren zij tot nu toe? Ajax Showtime brengt net als vorig seizoen een tussenrapport.

De aanwinsten worden beoordeeld op een schaal van 1 tot en met 4. In het kort: een - staat voor miskoop, een -/+ voor twijfel, een +/- voor redelijk tot goed en een + staat voor een topaankoop dan wel topaanwinst.

Benjamin van Leer (700.000 euro): +/-
Al vrij snel na het vertrek van Diederik Boer wist Ajax Benjamin van Leer over te nemen van Roda JC. Op 30 juni tekende hij een contract voor vier jaar, waarmee de Amsterdamse club hem vooral voor de toekomst gehaald lijkt te hebben. Immers, André Onana is de onbetwiste eerste doelman en daarom wist Van Leer bij zijn overgang al wat zijn rol voor dit seizoen zou zijn.

De bedoeling is dat Van Leer de Kameroener op termijn gaat opvolgen, waarmee Ajax hoopt op een vergelijkbaar traject zoals die van Jasper Cillessen. Hij kwam als tweede keeper over van NEC, maar werd daarna eerste keeper bij Ajax. Diederik Boer daarentegen werd puur gehaald als reserve-keeper en werd nooit echt gezien als kanshebber voor de eerste man tussen de palen.

Hoe vergaat het Van Leer tot nu toe? Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk raakte hij geblesseerd aan een bilspier en onlangs raakte hij ook geblesseerd aan zijn enkel. Keepen in Ajax 1 deed hij tot nu toe één keer: op bezoek bij SVV Scheveningen in de beker (1-5). Dat Onana voorlopig nog bij Ajax onder contract staat, maakt het echter lastig om Van Leer echt te beoordelen. In potentie lijkt hij echter nog steeds een prima aankoop.

Kostas Lamprou (transfervrij): +/-
Toen Kostas Lamprou door Ajax werd vastgelegd, leidde dit tot veel verontwaardigde reacties op het internet. Was hij wel nodig? Is Norbert Alblas niet goed genoeg als derde keeper? En waarom een keeper halen die nog niet zolang geleden liet weten een supporter te zijn van aartsrivaal Feyenoord?

Als die laatste gedachte wordt uitgeschakeld, is de komst van Lamprou op sportief vlak geen slechte keuze geweest. Een derde keeper van het niveau Lamprou is iets waar elke Eredivisieclub op hoopt. Bovendien kan de goalie van Griekse komaf het niveau op de trainingen opkrikken en omdat hij maar voor één jaar heeft getekend, zal hij op lange termijn geen talenten in de weg staan.

Maximilian Wöber: (7,5 miljoen euro): +/-
Pas op 24 augustus wist Ajax Maximilian Wöber te contracteren. Reden hiervoor was het late vertrek van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur. Waarom per se? Wöber, die in de media overkomt als een enorm verstandige jongen, wilde niet naar Ajax als Sánchez nog in Amsterdam zou voetballen. De kans op speeltijd zou aanzienlijk kleiner zijn en in dat geval had hij nu nog bij Rapid Wien gespeeld. Sánchez vertrok echter alsnog en daarom kwam Wöber toch nog naar Ajax.

Omdat Wöber zo laat werd aangetrokken, moest het Amsterdamse publiek wel even geduld hebben met de jonge Oostenrijker (19). Ruim een maand na zijn komst, op zondag 1 oktober, maakte hij zijn basisdebuut voor Ajax in de Eredivisie. Het bleek het startschot voor een prima periode van Ajax, dat won van SC Heerenveen, Sparta Rotterdam, Feyenoord en Willem II.

Wöber komt over als een degelijke verdediger, maar zo sterk in de duels als Sánchez is hij bijvoorbeeld (nog) niet. Wel heeft hij de extra kwaliteit om op te stomen. Wat dat betreft is de vergelijking met - schrik niet - Jan Vertonghen snel gemaakt. Dat het Amsterdamse publiek lichtelijk geïrriteerd raakt dat Wöber en niet Nick Viergever werd gewisseld voor Daley Sinkgraven tegen zowel Willem II als FC Utrecht laat zien dat de Ajax-fans voldoende vertrouwen hebben in de talentvolle verdediger. De potentie en kwaliteiten lijken er te zijn, maar voor nu moet Wöber het ook op de lange termijn gaan bewijzen. Dan wordt het sowieso een dikke plus.

Luis Manuel Orejuela: (3,65 miljoen euro): -/+
Een maand na het vertrek van Kenny Tete naar Olympique Lyon wist Ajax op 11 augustus met Luis Manuel Orejuela een nieuwe rechtsback aan te trekken. Ondanks het gegeven dat de Colombiaan al bijna drie maanden Ajacied is, kunnen we hem nog niet echt beoordelen. Immers, de teller op het aantal minuten in de Eredivisie staat nog op nul. Wel maakte hij twee keer zijn opwachting in het bekertoernooi, maar op basis van duels met amateurs valt eigenlijk weinig te zeggen.

Trainer Marcel Keizer liet al meerdere malen weten dat hij vindt dat Orejuela er nog niet klaar voor is om in Ajax 1 te spelen. Bovendien dook half oktober het nieuws op dat de technische staf van de Amsterdammers ook niet tevreden is over de Colombiaan. Je zou je daarom kunnen afvragen of over het halen van de rechtsback wel echt goed is nagedacht of dat het meer een noodgreep is geweest. Van tevoren was namelijk al bekend dat Orejuela tactisch en technisch nog niet rijp genoeg was voor Ajax en dat het enige tijd zou gaan duren voordat hij het Joël Veltman lastig zou kunnen maken. Wat betreft Orejuela moeten we dus nog even geduld hebben, maar voor een minnetje is het nog wel wat vroeg.

Siem de Jong: (2,3 miljoen euro): +/-
Niet alleen Lamprou, maar ook Siem de Jong werd met wat kritiek teruggehaald. De middenvelder, die Ajax in 2014 verliet voor Newcastle United, speelde namelijk vorig seizoen op huurbasis bij rivaal PSV en zou door zijn blessureverleden toch geen versterking meer zijn. Weliswaar had De Jong zich allereerst nog aangeboden bij Ajax, maar desondanks konden veel supporters het niet waarderen dat De Jong na de Amsterdamse afzegging bij een titelconcurrent ging spelen.

Toch waren er onder de supporters van Ajax nog genoeg mensen die volledig achter hem stonden en inmiddels lijken ook de meeste 'boze' fans van vorig jaar te zijn bijgedraaid. De Jong is met zijn ervaring op en naast het veld belangrijk en bovendien was hij een aantal keren trefzeker, waaronder tijdens De Klassieker tegen Feyenoord. In dat duel maakte hij de belangrijke 1-3, waardoor de beslissing in de wedstrijd viel.

Afgelopen zondag tegen FC Utrecht stond De Jong voor het eerst in de basis in een Eredivisie-wedstrijd en dat ging hem niet goed af, al mag gezegd worden dat heel Ajax niet denderend speelde. Voorlopig lijkt het de vraag of De Jong een basisspeler moet zijn of de ideale invaller. In ieder geval is de technische staf erg tevreden over de in Zwitserland geboren middenvelder, die als extra wapen zijn enorme diepgang heeft.

Klaas-Jan Huntelaar (transfervrij): +
Toen begin juni bekend werd dat Klaas-Jan Huntelaar terugkeerde bij Ajax was vrijwel iedere Ajax-supporter direct enthousiast. Een Ajacied, een goalgetter, een speler die ervaring opdeed bij Real Madrid, AC Milan en Schalke 04 en daarnaast ook nog eens iemand die er geen problemen mee zou hebben dat hij tweede spits zou zijn achter het grote talent Kasper Dolberg.

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is Huntelaar al veel belangrijker gebleken dan van tevoren werd gedacht. De spits is buiten het veld belangrijk voor de erg jonge Ajax-groep, die het dankzij het drama rond Abdelhak Nouri en het missen van Europees voetbal erg zwaar heeft gehad. Juist in de moeilijke periode, toen ook Dolberg niet zijn beste vorm had, stond Huntelaar op. Huntelaar maakte enkele belangrijke doelpunten, gaf ook enkele assists, en toonde daarmee aan dat hij een topaanwinst is voor Ajax. Al helemaal gezien zijn transfervrije status.

Door de goede vorm van Huntelaar en de mindere periode van Dolberg is er alleen geen sprake meer van een eerste of tweede spits, maar van een eerlijke concurrentiestrijd. Voor nu is dat misschien goed nieuws, maar aan de andere kant 'moet' Dolberg in de Ajax-filosofie wel spelen. Immers, de vraag is of er nu nog eens een club komt die meer dan vijftig miljoen gaat bieden op de Deense spits. Aan de andere kant: Dolberg leert nu wel écht om te gaan met concurrentie en daar wordt de Deen op de lange termijn alleen maar beter van.

Dennis Johnsen (2,4 miljoen euro): +/-
Waar veel Ajax-fans wellicht eerder Sam Larsson (nu Feyenoord) hadden verwacht, haalde Ajax Dennis Johnsen op bij SC Heerenveen. Een voor velen onbekende speler, maar voor de talentenkenners zou hij nog beter zijn dan Larsson. Bovendien liet directeur spelersbeleid Marc Overmars ook weten waarom Larsson niet werd gehaald: niet goed genoeg.

In de Jupiler League met Jong Ajax liet Johnsen al enkele goede dingen zien. Zie bijvoorbeeld zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard, dat getuigt van uitzonderlijke klasse. In totaal maakte hij drie goals voor Jong Ajax en gaf hij twee keer een assist. Zijn doelstelling was om dit jaar te debuteren in Ajax 1, maar dat is inmiddels al gebeurd. In het bekerduel met ASV De Dijk maakte hij zijn eerste minuten. Zijn doelen moesten dan ook even worden bijgesteld. 'Ik wil zo snel mogelijk in de basis komen en dagelijks meetrainen bij het eerste.'

Marc Overmars/Technisch Hart: +/-
Ondanks het gegeven dat de aanwinsten van de afgelopen transferperiode het, op Orejuela na, prima doen, is er heel wat kritiek op het transferbeleid van Ajax. Ligt dat aan directeur spelersbeleid Overmars? Gedeeltelijk. Overmars wordt altijd als verantwoordelijke gezien voor de transfers van Ajax, maar de oud-buitenspeler is wel elke keer afhankelijk van het technisch hart, de directie en de raad van commissarissen.

Kortom, er zijn heel wat mensen die mee besluiten over een transfer en het gevolg daarvan is dat het vaak erg lang duurt. Zo wilde Overmars afgelopen zomer graag Richarlison halen. De Braziliaan was op een gegeven moment zelfs al onderweg naar Amsterdam, maar omdat het zo lang duurde en er maar werd getwijfeld, koos de buitenspeler uiteindelijk voor Watford. Had men in Amsterdam iets besluitvaardiger geweest, had Richarlison nu niet in de Premier League, maar in de Eredivisie gespeeld. Althans, daar lijkt het wel heel erg op. Voor de komende transferperiode (januari) lijkt een nieuwe buitenspeler nog meer welkom te zijn. Immers, Vaclav Cerny is voor de rest van dit seizoen geblesseerd en Amin Younes lijkt te azen op een vertrek.

Daarnaast is er de kritiek op het gegeven dat Ajax in de afgelopen transferperiode voor de zoveelste keer er niet in slaagde om een nieuwe linksback te vinden. Al enkele transferperiodes gaat het over die positie en ook in de afgelopen zomer vertelde Keizer meerdere malen dat hij er graag een linksback bij wilde. Die kwam niet, waardoor de trainer het de eerste duels van het seizoen moest doen met Mitchell Dijks, ook al omdat Wöber pas laat werd gehaald. Is versterking voor de positie nog steeds nodig? Enerzijds natuurlijk wel, maar aan de andere kant is Daley Sinkgraven weer fit en kan Nick Viergever op die positie ook prima uit de voeten. Kanttekening is wel dat laatstgenoemde geen echte vleugelback is en Sinkgraven blessuregevoelig lijkt.

Conclusie: Voor de gedane aankopen verdienen directeur spelersbeleid Overmars dan wel het Technisch Hart/RvC een plusje. Omdat voor bepaalde posities geen versterkingen werden gehaald, staat er voor nu naast het plusje ook een minnetje bij.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jan Doedel
O ja briljant om Keizer de hoofdtrainer te maken!
0 0
Jan Doedel
Het is heel simpel: als je veruit de hoogste begroting hebt en je wordt geen kampioen doe je iets niet goed........bij Ajax hoort daar ook nog leuk voetbal bij natuurlijk. Lukt dit niet dan doe je iets verkeerd. Leuk zo'n rapportje maar kijk naar de ranglijst en het vertoonde spel dat zegt alles.
5 0
Frederiksperwer
Siem de Jong kan nog amper lopen. Nog minder dynamiek dan Davy Klaassen, en dat zegt iets. En Huntelaar zal zijn doelpuntjes maken, maar dat lukte Björn Vleminckx nog niet zo heel lang geleden in deze competitie ook heel simpel, zelfs met NEC.
Wöber is natuurlijk een aanwinst, dat zien we dan weer wel allemaal.
3 -1
Robinjo1988
Wöber vind ik tot nu toe de enige echt goede aankoop. Maar het gaat er om dat de aankopen altijd te laat komen en niet voor de posities die het hardst nodig is.

Een linksback en linksbuiten hadden top prioriteiten moeten zijn. En wat halen we? Een rechtsback, middenvelder en een spits...
6 0
ram
De plusjes en minnetjes zijn best okay zo. En toch moet het gewoon veel beter. In zo'n overzicht heb je het bijvoorbeeld niet over de balans in de selectie, de kwaliteit van de totale selectie, etc.
Overmars moet met onze status en financiën een ploeg neerzetten die vrijwel zeker kampioen wordt.

Het is werkelijk lachwekkend dat we al zó lang geen kampioen zijn geworden. En dat we na vorig jaar zó hard zijn teruggevallen en dat we na de periode onder Frank de Boer niet het Bayern van Nederland zijn geworden. En dan heb ik het nog niet eens over het belachelijke feit dat we al jaren zonder linksback zitten; met dit seizoen als dieptepunt.
3 0
RusselWestbrook
Siem de Jong moet gewoon een min zijn. Verschrikkelijke aankoop, in niets een Ajax voetballer.
Huntelaar ook een min. Zelfde verhaal als Siem, passen gewoon niet bij Ajax.

Kan me trouwens ook niet voorstellen dat Bosz op Huntelaar zat te wachten, maar dat terzijde.
6 -21
wladimir
Siem de Jong heeft wel 4 titels gepakt bij Ajax en 5x meegedaan aan CL, hè? Vorig seizoen scoorde hij de gelijkmaker voor PSV in de Arena. Een treffer die ons misschien wel de titel heeft gekost. Als je die speler voor weinig aan de selectie kunt toevoegen is dat niet slecht natuurlijk.

Klaas Jan Huntelaar is transfervrij gekomen, maar verdient natuurlijk een onwaarschijnlijk salaris. Hij loopt Dolberg gigantisch in de weg. We zijn het er altijd over eens geweest dat hij nooit had moeten komen. Desalniettemin valt zijn komst me eerder mee dan tegen.

Sanchez was onhoudbaar. Wöber lijkt een prima LCV. Dure speler, maar wel een talent. Die lijkt goed gescout.
2 -2
gras
Niet (helemaal) met je eens, maar er blijkt tenminste visie uit. En dat mist bij Ajax.
0 0
Robinjo1988
Gewoon een prima 12e man. Je kan niet allemaal Ziyechjes hebben.

Klaassen was zogenaamd ook geen Ajax speler...
2 -1
Web
Huntelaar een prima aankoop ( transfervrij ) hij heeft zijn meerwaarde al bewezen
Keizer moet hem alleen niet in de basis zetten, daar gaat het fout, maar voor een wedstrijd open te breken prima aankoop.

Bovendien is hij hartstikke fit.

Ook voor hem geld het zelfde als voor Siem, heel belangrijk op een training met spelvormen van bv 11 tegen 11 veel meer weerstand dan een Ajunior
1 0
ambtenaar
Zou niet weten wie een betere spits is voor plan B.
0 0
RusselWestbrook
Plan B moet sowieso in de prullenbak. Werk maar eens aan een goed plan A.

Daarnaast is Cassierra een prima back up.
5 -6
Professor
Ben ik het 100% mee eens. Gewoon een supergoed plan A en het lijkt wel of Keizer, Cassierra vergeten is.
2 0
Web
Siem de Jong is een prima aankoop voor in de breedte.
Ook voor de training is hij belangrijk, wedstrijdjes van 11 tegen 11 heb je meer weerstand van Siem dan van een A junior, bovendien is het een het een zeer positief persoon.

Je hebt nu eenmaal een selectie nodig en niet elf spelers.

Er gaat heel veel fout, maar met de aankopen van de laatste 2 jaar ben ik best tevreden over.In de winter pauze gaan voor twee moderne backs, en een poging doen om Daily Blind terug te halen voor op 6, deze jongen leest een wedstrijd. Lukt dat niet Anita

Onana
Aankoop - de Ligt - Wober - Aankoop
Vd Beek- Blind - Frenkie
Neres - Dolberg - Ziyech

Als ze dit kunnen realiseren hebben wij een geweldig team.
0 -3
RusselWestbrook
Kan ie ook goed koffie zetten, die Siem?

Je gaat toch niet iemand halen voor de training? Iemand die vervolgens in wedstrijden bijna niks goed doet. Wat voegt zo iemand toe aan de training?
5 -7
Web
Heb ik het over kaarten? Ik heb het over de training weerstand, maar als je zelf niet op een redelijk niveau gespeeld heb zul je het wel niet snappen?

Bovendien is het een prima speler voor de laatste 20 minuten, Feyenoord uit, Heerenveen uit, vorig jaar viel hij in bij PSV tegen Ajax, wat deed dit zeer (kampioenschap? ) Dat doet hij zelfs altijd in grote wedstrijden.

Maar als Keizer hem in de basis zet, dat is niet handig, altijd voor Donny kiezen daar.
0 0
Tscheu
Daarom staan we er zo lekker voor op dit moment.
1 0
ovdw
Op zich klopt het wat er staat. De aankopen die gekomen zijn verdienen op een voldoende.

Maar het aankoopbeleid an sich is natuurlijk een -/- !!! In plaats van sterker te zijn geworden, zijn we zwakker geworden (zowel op als naast het veld!).

In mijn ogen is dit de beste (ook gelet op potentie) de beste huidige 11:

Onana;
Veltman, De Ligt, Wöber, Sinkgraven;
F. De Jong, van de Beek, Ziyech;
Neres, Dolberg, Younes.

Ondanks dat ik er van overtuigd ben dat je met dit team zeker kampioen had kunnen worden zijn er wel zwakke plekken: rechtsachter en linksbuiten. Verder is linksback karig bezet. Een goede buitenspeler en goede back is dus geen overbodige luxe. Een kwaliteitsmiddenvelder ook niet trouwens, maar dat is op dit moment onmogelijk te halen aangezien je ook nog Schöne en Siem hebt lopen. Waarom Siem is gehaald is mij nog steeds een raadsel!
1 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Keizer - -
Bergkamp - -
Hennie- -
Carlo - -
Sar - - -
11 0
Bensco
Klopt geen kut van.

Huntelaar moet een +/- zijn. Met zijn status hoor je een veel prominentere rol te spelen en een Dolberg uit vorm de basis uit te kunnen spelen.

Van Leer moet een - zijn. Hij heeft immers nog geen wedstrijd gespeeld. Hij komt er vast wel maar hij heeft nog niks laten zien

Wöber vind ik een +, knokt zichzelf al de basis is en bezit over genoeg potentie.

Overmars moet een - zijn. Heeft de sterkhouders weer de deur uit laten lopen en is er wederom niet in geslaagd om de selectie op orde te brengen. Niet alleen dit seizoen maar aankomend seizoen krijgt hij nog een uitdaging want dan dreigen een hoop spelers te vertrekken. Men mag dan zeggen dat dat niet alleen zijn schuld is maar hij is wel eind verantwoordelijk dus daarom de -.
3 -5
Lazell
Wat een raar artikel. Je moet niet kijken naar iedere individuele aankoop, maar of de selectie compleet is. We missen imo aankopen op 4(!!!) posities (een échte 6, een linksbuiten, een linksback en een échte rechtsback voor de basis).. Zelfs als je het niet met mij eens bent, moet je minstens op 2 posities komen.

Hoe kan je dan in hemelsnaam een voldoende krijgen als TH.
7 0
trooop
Kom op, hier klopt niets van. Vanwaar toch die mildheid. Ajax staat in de fik, wees eens een beetje kritisch. En kijk verder dan je neus lang is. My take:

Van leer: +. Prima keeper.
Lamprou: +/-. Krokettenvanger, maar vooruit, als 3e keep hoef je toch niet veel meer te vangen.
Wöber: +. Ongewoon solide aankoop.
Orejuela: -. Gehaald voor het 1e, maar laat bij jong keer op keer zien amper kwaliteiten te hebben. Zeefuik is nog beter, en die gaat het 1e niet eens halen.
Siem: dikke vette -. Is van een niveau dat we na frank de boer juist wilden ontgroeien, frustreert het veldspel, staat een basisplek voor donny en frenkie in de weg, staat de komende 3 jaar een selectieplek voor verse jeugd die wél goed kan voetballen in de weg. Van de pot gerukte aankoop.
Huntelaar: +/- an sich, maar in de praktijk een -. Loopt dolberg in de weg, frustreert het veldspel en scoort amper.
Johnsen: +. Is jong en heeft veel techniek en veel talent. Altijd halen zulke spelers, of ze het ook echt gaan redden kun je toch nooit voorspellen.
Overmars/TH: dikke vette -. Verkeerde en matige spelers gekocht, cruciale posities niet versterkt, kwaliteit van de spelersgroep laten verslonzen, keizer en z'n vrienden aangesteld. Hoe de fuck kun je daar nou een plusje van maken. Dat hele gedrocht van een TH is de reden dat we nu zo diep in de shit zitten.

Ik zou de volgende keer wat strenger zijn. Aan zachte heelmeesters hebben we niets.
9 -2
Mathijsvenner
Ben t met veel dingen eens. Maar waarom Siem een dikke vette -?
Tuurlijk is het schandalig dat hij op de plek van Donny speelt. Maar t is wel een speler die er 10 in un seizoen in gaat schieten zonder een vaste basisplek te hebben. En daarom vind ik m juist wel nuttig
0 -3
trooop
Nuttig zijn is voor Ajax niet genoeg. Je moet ook kunnen bijdragen aan mooi en goed veldspel. Als je het spelniveau op peil hebt kom je tezamen aan nog veel meer goals extra dan die 10 van siem. En speel je ook nog eens goed voetbal.
1 0
Web
Dat houd in dat jij een speler wilde halen die de ontwikkeling van vd Beek in de weg staat ? Siem kun je heel goed uitleggen dat hij niet voor de basis gehaald is, maar als wisselspeler.

Kijk dat Keizer dat verkeerd doet, moeten wij Siem niet aanreken.
0 0
Lekiam
Mag de nieuwe hoofdtrainer ook nog geëvalueerd worden tussentijds? Want dat is ook een dikke -
2 0
erikvr
Gewoon 3x kut eigenlijk. Dus
2 -1
HarryHarHar
En de trainer?...................................
0 0
Ajax68
Ze zullen elkaar gvd eens NIET een veer in dŕ reet stampen, stelletje hufters, er is NIKS gedaan of verbetert aan heel dat WANBELEID niet !
Er zijn zovéél MISKLEUNEN en MISKOPEN op te noemen, dat je die niet weg kán en mág cijferen tegenover 2 leuke aankopen die gedaan zijn.
De enige die van mij nog een kans zou krijgen is Overmars zélf, en héél de rest Eruit, die Cat Weazel van van de Sar en Bergkamp als EERSTE, samen met héél die technische staf , want kijk nou eens wat er op de bank zit, en RvC, van Oss en Henrichs, want DAT zijn DE GEZWELLEN binnen de club.
En wat te denken van die " scouting " , die al JAREN niet meer deugt, sodemieter toch op, dus als er ook maar iemand nu tevreden is over zichzelf, moeten ze die al gelijk buiten flikkeren.
Dat is ook al weer zoń punt binnen die ergerlijke " leiding " , ze zijn zo gauw TEVREDEN !
Weet je waar ze zo TEVREDEN over zijn, over die BANKREKENING, kunnen ze zichzelf ook lekker dik belonen voor gedane zaken.
4 0
Joseph
JE CAPSLOCK HAPERT EEN BEETJE
4 -3
gras
Goh, Marc is in de pen geklommen en heeft onder een alter ego zijn eigen vlees gekeurd.

Het is natuurlijk volstrekt onzinnig om de aankopen niet in relatie tot wat je nodig hebt te beoordelen, maar enkel hoe ze individueel presteren.

Verder durft deze beoordelaar bijvoorbeeld geen minnetje te zetten bij Orejuela, maar hij is toch niet inzetbaar gebleken? Hij schiet daarmee toch tekort voor de basis vooralsnog? Dat hij potentie heeft staat daar los van. Aankopen voor Ajax 1 moeten in principe direct een meerwaarde hebben. Zeker als je een rechtsback uit Jong daarvoor een plaats naar achteren schuift.

Hij moet Tete vervangen, die al beter was dan Veltman. Dus mag je van Overmars verwachten dat hij een speler aantrekt die direct inzetbaar is en beter dan Veltman.

Er is geen routine behalve Huntelaar aangetrokken en dat is geen onbetwiste basisspeler. Er is geen linksback aangetrokken, geen direct inzetbare rechtsback, geen creatieve middenvelder en geen kwaliteit flankspeler.

Daar staan Wober en een verdienstelijke Huntelaar tegenover. Beiden versterkingen, maar over het geheel genomen erg mager. Reservekeepers worden nu gebruikt om de boel op te plussen. Lachwekkend. Lamprou moet het niveau opkrikken. Proest. Lamprou moet zelf opgekrikt worden om daartoe in staat te zijn.

Johnson is een Jong aankoop.

Sommige aanwinsten mogen er zijn, maar over het geheel is zowel het aankoopbeleid als het technische staf beleid zwaar onvoldoende. Als je dat na alle uitschakelingen en de speelwijze van nu nog niet ziet, hoef je ook niet te doen alsof je objectief analyseert.
9 -1
Lazell
Eens, zoals wel vaker. Hij had eigenlijk Sanchez nooit mogen laten gaan, dan was Wöber er ook niet geweest. Dus in principe kan je zelfs Wöber een kutactie noemen, tenminste zo ervaar ik het wel. Onder de streep alleen Huntelaar een zesje. Nuttig, maar zit ook de speelminuten van Cassiera in de weg, die op zijn beurt Sierhuis weer uit de basis van Jong Ajax houdt.
3 0
Bjorn
Sluit me hier grotendeels bij aan. De posities die versterkt hadden moeten worden, zijn niet tijdig (helemaal niet) versterkt. Daar moet je het TH op afrekenen.

We kunnen Siem de Jong wel gaan beoordelen, die zich in het verleden al bewezen heeft, maar zijn komst was geen absolute noodzaak. Dat was / waren de komst van een buitenspeler/fullbacks wel.
4 0
prsyt
Als je dat lijstje bekijkt dan is het wel wat karig, er is niet met geld gestrooid.
0 0
LegendKasperDolberg
Ze zijn aankoop Mitchell Dijks vergeten ;)
5 -1
Ferd
En de aankoop Ziyech, Youness, Viergever, Onana, Dolberg, Veltman, De Ligt? Oh nee, dat zijn spelers die al onder contract stonden en dus geen nieuwe aankopen zijn. Net als Dijks!
0 0
mickey2602
Misschien omdat Dijks geen aankoop was? Die was verhuurd en kwam terug.
0 0
Ajaxvooraltijd
Overmars is de enige die zijn werk goed doet samen met zijn scouting ondank dat hij lange tijd werd tegen gewerkt. Daarbij heeft hij van Ajax op financieel gebied een reus gemaakt in verhouding met een hoop andere clubs (behalve in de "grote" competities dan)
1 -3
SuperJood2016
Top analyse
0 -3
ST
Goede analyse. Eens met de conclusies.
0 -5
Rujar
Directe versterkingen was de opdracht en dat zijn ze allemaal niet. Dat was ook de wens van Bosz. 4 stuks Linksback, rechtsback, linkerspits, middenvelder.

Alleen door Wober en KJ krijgen ze nog een rapportcijfer 4 van mij.

KJ en De Jong zijn geen echte aankopen omdat die zelf wide komen spelen omdat ze een ajax hart hebben. Dit soort spelers kan je ook geen buil aan vallen,
1 0
DeKenner
Ik kan me niet vinden in sommige beoordelingen.

Wober doet het gewoon goed... Wat kan hij als jonge aankoop nog meer doen dan zich in de basis knokken en goed presteren? Hij verdient in mijn ogen een + als tussenrapport.

Orejuela stelt op zijn beurt zwaar teleur. Hier hebben we met zijn allen meer van verwacht, maar dat is er totaal nog niet uitgekomen, kan in mijn ogen niet anders dan een dikke - zijn. Neemt niet weg dat hij zich natuurlijk nog kan revancheren.

De Jong kwam, maar zijn aankoop was niet populair. Ook voor hem geldt dat hij een heel eind het maximale eruit heeft gehaald tot nu toe. Hij is belangrijk met zijn ervaring, is een aantal keer ingevallen met prima goals, en heeft zich zo de laatste wedstrijd zelfs in de basis geknokt. Op basis van de verwachtingen die we vooraf hadden kan dat naar mijn mening dus als een dikke plus gezien worden.
2 0
Ajax4life16
Je kan na 3/4 maanden nog niet beoordelen of een aankoop is geslaagd of niet. Dan had je vorig jaar bv. ook Neres een - moeten geven. AS probeert dus(integenstelling tot vaak de AS reacties) spelers niet te snel af te schrijven en de hemel in te prijzen.
0 0
Lazell
Dus schrijf je een beoordeling, waarin de strekking is dat je nog niet kan oordelen??? Oké.
2 0
fanforeffer
Ajax was op zoek naar directe versterkingen,die zijn niet gekomen.De gedane aankopen zijn oke maar de noodzakelijke aankopen zijn achter gebleven en daarvoor krijgt het TH een minnetje.
3 0
MosesD
Haha, die Oldenhof gaat er ook steeds vreemder uitzien.
2 0
El-Dorado
Hele linkerkant van ons is zorgelijk!
Linksbuiten / Linkshalf.

Sinkgraven, ga daar nou niet over beginnen. Laat hem maar is een paar wedstrijden goed in Jong Ajax spelen.
0 0
Duif63
Dit verhaal is met een flinke borrel en met een hele grote roze zonnebril op geschreven. In mijn ogen is er echt niets positiefs over de aan- en verkopen van afgelopen zomer te schrijven. De resultaten spreken wat dat betreft voor zich. Op lange termijn zie ik alleen Wöber zich nog ontwikkelen maar dan nog, hij is geen Sanchez en zal het ook nooit worden.
1 -2