'Laat naamswijziging maar in stilte gebeuren'

BVeenstra, 12-10-2017 om 16:30, 5387 views, Het Parool | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Columnist Menno Pot vindt het op dit moment misschien maar even goed dat de naamswijziging van de Amsterdam ArenA naar de Johan Cruijff ArenA op 25 oktober aanstaande in stilte zal gebeuren. De journalist ziet namelijk een huidige sportieve malaise bij zowel Ajax als het Nederlands elftal, die allebei hun thuiswedstrijden afwerken in het Amsterdamse stadion.

'Op het moment dat het sta­dion officieel Cruijffs naam krijgt, is het de thuisbasis van een club die geen Europees voetbal speelt en van een nationale ploeg die niet naar het WK mag', begint Pot in Het Parool. 'Een paar mensen die 'cruijffiaans' over voetbal denken, liepen nog niet zo lang geleden als Ajacieden door de gangen, maar botsten met beleidsmakers die zéggen in de geest van Cruijff te werken - en dus werken ze nu elders', doelt de schrijver uiteraard op het vertrek van trainers als Peter Bosz en Hendrie Krüzen en voormalig hoofdjeugdopleiding Wim Jonk.

Pot zag dat het Ajax-jaar een Cruijff-lente kende, maar dat het jaar na 24 mei zich snel ontpopte als een rampjaar. 'Overal in en rond het stadion, dat snel z'n nieuwe naam zal krijgen, waait een gure wind van teleurstelling en verdriet. Je ruikt de mufheid, het nieuw elan waarop alweer een laagje schimmel is verschenen. Misschien moet het inderdaad maar in stilte gebeuren, die naamswijziging. Terwijl voetbalminnend Amsterdam naar Volendam kijkt en de prachtige, vernieuwde tribunes leeg zijn. Eindelijk in het bloedrood, met krachtige witte letters, zoals vroeger op de middenvakken van de Reynoldstribune in De Meer: AJAX. Laat het maar stil zijn. De vreugde en het Cruijff-voetbal komen wel weer eens', besluit Pot positief gestemd richting de toekomst.

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
suske
Ik zou niet weten waarom dit in stilte moet gebeuren. Laat het een eer zijn en laten we trots zijn dat we een Cruijff stadion krijgen/hebben. iedereen wou het zo wij allemaal. Laten we het nu in de geest doen van hoe Eberhart van der Laan het zou willen en er een grootse opening van maken. Zo'n opening verdient Johan Cruijff!!!!!!!! en zeker ook Eberhart van der Laan. Hij heeft zich tenslotte hier hart voor gemaakt.
Menno Pot laten we met een grootse opening Cruijff en van der Laan eren. Het huidige voetbal staat hier los van hoe dom kun je zijn Menno.
0 0
foroloca
Alles wat met Cruijff te maken heeft laat zich nooit in stilte afwerken. Het is niet voor niks onze beste sporter ooit.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
Waarom zou je alle sportieve dieptepunten zoals Ajax 1 nu en oranje moeten betrekken op iets heel moois: Namelijk ons stadion dat vernoemd gaat worden naar onze beste en grootste speler ooit.
Pak je indirect, ook al is hij er niet bij, hem iets af dat hij op een waardige manier verdient.
Wil Pot het nieuws van de verandering van de naam dan brengen met een nieuwsberichtje op At5?
1 0
Ruff Rhythim
Je gaat alles wat met Cruijff te maken heeft in deze NIET in stilte eren....nooit !
1 0
geDaante
Goed stuk, helemaal waar.

Cruijff had Ajax diep zitten, een emotionele band mee, en zou zich onbaatzuchtig voor Ajax inzetten, wat hij ook gedaan heeft.

Helaas is deze liefde niet wederzijds, misschien van sommige supporters, maar het overgrote deel en ook de leden unaniem, en al die oud-Ajaxspelers, hebben Cruijff keihard laten vallen. Hij wordt bij Ajax sinds Van Gaals intrede met man en macht geweerd. Er was een 'revolutie' voor nodig om binnen te komen, en dat lukte maar net, na jarenlang gedoe.

Eenmaal even bezig, wordt hij al meteen weer in de rug gestoken door Oud-Ajacieden, die er zitten dankzij hem, die hij het vertrouwen gaf. In plaats van Cruijff en Jonk te steunen, kiest men massaal voor die ruggestekers, in het TH, in de directie, en ook in de RvC. De bestuursraad staat bekend om het zijn van anti-Cruijff. Wanneer men eindelijk de keuze kon maken tussen het incapabele, rattenbestuur, of Cruijff, een uitgelezen kans Ajax te ontdoen van diegenen die Ajax al decennia in een houdgreep houden, koos men massaal voor dat bestuur. Ziekelijk. En unaniem. Sommigen zullen voor Cruijff zijn geweest, maar bij Ajax blijven horen en niet scheef aangekeken worden vond men belangrijker dan Cruijff steunen.

Dus bestuur, RvC, directie, het TH, de leden, supporters, harde kern en supportersclub met die malloot van een Sander Huisman voorop, hebben hem allemaal laten vallen.

In die zin is het vernoemen van het stadion naar Cruijff misplaatst en verkeerd, omdat het wederom pochen is met zijn naam, wat Ajax altijd heeft gedaan. Zijn naam gebruiken voor marketing en interessant doen naar buiten toe, maar als Cruijff wat invloed wil of advies wil geven, wordt hij kapotgenegeerd, geweerd, en eenmaal binnen, er net zo hard weer uitgetrapt.
3 -2
KingVince
Helemaal mee eens geDaante! Beter kan het niet gezegd worden ! Dikke Pluim!

Ow ja en je laatste zin had je net zo kunnen beeindingen als je ergens in het stuk al zei:
'... en eenmaal binnen, er net zo hard weer uitgetrapt..én IN DE RUG GESTOKEN..'
1 -1
V12
Ben het hier helemaal mee eens. De heren koketteren straks met de naam Cruijff maar met zijn visie doen zij niets. Cruijff zelf zou waarschijnlijk niet langsgekomen zijn als hij nog kon.
0 0
Bjorn
Snap zijn redenatie wel, maar het is een schitterend moment voor de stad, Ajax en ons supporters.
1 0
geDaante
Supporters die helemaal niks hebben gedaan aan die smerige praktijken die zijn toegepast om Jonk en Cruijff weg te werken.

90% van die supporters vonden het de eigen schuld van Jonk, trapten keihard in die propaganda en leugens van Ajax, en dat Cruijff dan ook maar zijn biezen pakt, zij dan maar zo. Zo werd en wordt er gedacht.
0 0
Heiko
Daar heeft Menno pot helemaal niks over te zeggen
0 0
Gouda
Daar gaat dit artikel ook helemaal niet over. Het is een idee en zelfs dit brengt hij twijfelend: "misschien moet het dan maar in stilte gebeuren".
Ik kan me wel vinden in de beredenatie, maar zou zo'n mooie gebeurtenis waar we zo lang naar uitgekeken hebben en de naam van Cruijff aan verbonden is, nooit in stilte voorbij willen laten. Maar daar heb ik niks over te zeggen...
1 0
AFCA2211
Ik ben ook Pro Bosz, maar bekijk het eens van een ander perspectief. Was de kritiek op Ajax niet jarenlang dat het alle plannen en invulling van de staf e.d. liet wijzigen door een passant, de trainer. Wat als Ajax van de eigen koers af was gestapt en Bosz volledige zeggenschap had gegeven. Wat als Ajax dan onder Bosz het jaar erna op de vierde plaats zou eindigen... Dan had iedereen geroepen dat Ajax wéér voor een passant heeft gezwicht. Bosz is weg, jammer. Maar Ajax moet dóór. Dit seizoen begon in mineur en dat spoelt niet zomaar weg. Geef het een kans, zoals we Ajax altijd een kans geven.
2 0
Youri08
Wat is zwichten? Hij vroeg om een andere invulling van zijn staf. Nou en! Ook met 2 andere assistenten was de hiërarchie nog steeds hetzelfde: het TH is beslissend. Achteraf gezien was de kromme situatie met Bergkamp in deze gelijk opgelost geweest.
0 0
trodat4030
Het had absoluut vanuit het TH moeten komen, maar de plannen die men op voorhand had gemaakt werden niet nageleefd. Dát is er fout gegaan. En omdat niemand erop aangesproken kon worden omdat niemand verantwoordelijkheid draagt (idd, nog steeds niet) kunnen ze lekker doen waar ze op dat moment zin in hebben. Het probleem is dat men rancuneus als de pleuris is. Jonk is stom, nou, dan flikkeren we hem eruit en gaan we (expres) 180 graden de andere kant op, puur om aan Jonk te laten zien hoe stom we hem wel niet vinden. En dat laatste scenario lijkt ook op Bosz te passen. Dat de club daardoor naar de tyfus gaat interesseert ze geen fuck.
2 0
Piejotter
Peter Bosz had zijn zin moeten krijgen, beter voor de club Ajax. Maar ja eigenbelangen, ego's wegen helaas zwaarder dan een trainer die het geweldig deed. Het hele technische hart dient in de spiegel te kijken en hun ego's terzijde te schuiven.
2 0