Verbeek ziet Ajax kwakkelen in ander systeem

BVeenstra, 11-10-2017 om 10:30, 5526 views, ELF Voetbal Magazine | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Voetbaltrainer Gertjan Verbeek denkt dat Oranje, maar ook de Nederlandse clubs veel kunnen leren van het Duitse voetbal. De oefenmeester werkte in Duitsland bij 1. FC Nürnberg en VfL Bochum en denkt dat men in Duitsland met meer systemen overweg kan dan in Nederland.

'Kijk naar Duitsland. In de Bundesliga hebben de meeste trainers twintig gelijkwaardige spelers, multifunctioneel inzetbaar', vertelt Verbeek in gesprek met ELF Voetbal Magazine. 'Daar variëren ze met systemen. Ieder elftal beheerst meerdere systemen, om te gebruiken waar de wedstrijd om vraagt. TSG Hoffenheim heeft een hoofdtrainer van dertig jaar oud, die iedere week in een andere samenstelling speelt en daarmee van Bayern München wint', geeft de trainer een mooi voorbeeld.

'Als je dan ziet hoe moeilijk dat hier in Nederland gaat... Marcel Keizer probeert één keer iets anders en de spelers van Ajax begrijpen er al niets meer van', geeft Verbeek vervolgens kritiek op Ajax. 'Duitsland loopt mijlenver voor. De oorzaak daarvan moet je zoeken in opleiding. Coaches worden hier volgens te starre regels opgeleid. We hebben tien of vijftien jaar stilgestaan.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanTa
Verbeek bedoeld natuurlijk dat er nu helemaal geen systeem meer is zoals Ajax nu speelt.
0 0
Daniii
Wat ik ook nooit begrijp is dat 433 het beste systeem is voor te presteren maar wanneer we in paniek komen we lange ballen gaan spelen.

Waarom niet gewoon in systeem blijven spelen met meer druk/risico of met extra middenvelder vanuit de verdediging? In plaats van een extra spits of verdediger mee naar voren wat ons totaal niet ligt
1 0
Juichtoon
Heeft Gert Jan ooit wel iets positiefs over Ajax gezegd? Kom nu niet aan dat hij een punt heeft. Er is volgens GJ altijd wat mis met Ajax. En nu pakt hij zn kans. Gewoon een misselijke vent die niets met Ajax heeft.
0 -3
Pierre Heno
mag allemaal zo zijn.....maar hij heeft hier wèl een punt.
2 0
Freddy Al
Hij heeft gewoon een punt.Dat zet hij kracht bij door op Ajax te wijzen waarmee hij aangeeft dat een topploeg in Nederland dat op basis van kwaliteit zou moeten kunnen maar het kennelijk niet kan.Als je het over pakweg ADO hebt komt dat niet binnen.
In het algemeen denk ik dat er inderdaad te weinig afwisseling en daarmee frisheid zit in het Nederlands voetbal.

Ook bij Ajax zou het een wapen zijn als men meerdere systemen beheerst, dit vraagt mentaal om een omschakeling en dat kun je trainen.
In Nederland heerst te veel de opvatting dat er maar 1 manier is waarop het moet en kan,deze starre houding veroorzaakt voor een deel de neergang van ons voetbal.
Een speler wordt beter als hij leert omgaan met meerdere systemen en bewuste keuzes daarin maakt.

Voordat er geroepen wordt dat we geen resultaat voetbal moeten spelen(het oog wil ook wat):
Resultaat is het mogelijke gevolg van een speelwijze nergens staat welke speelwijze.
De gedachte dat dit niet samen kan gaan met mooi voetbal is ridicuul.
Als een elftal de juiste balans op het veld brengt tussen aanwezig talent (techniek,inzet,snelheid, fysiek,conditie,flexibiliteit, tactisch inzicht,mentale veerkracht enz...) en een gekozen speelwijze zal het resultaat beter zijn dan ondoordacht aan een potje beginnen.

Als je vergelijkt wat de internationaal grote voetbalploegen op de mat leggen en de Nederlandse top brengt ,dan weet ik wel wat ik mooier vind.

Een systeem is nooit heilig en is geen doel maar een tool.
3 -1
ambtenaar
Deze man weet alles, daarom zit hij ook regelmatig bij vi daar weten ze ook alles.

Geflopte Feyenoord trainer die het altijd over Ajax heeft.
1 -2
Juichtoon
Exact gewoon een hater die trainer is en dan zgn objectief.
0 -2
ARUCAMBA
volgens mij heeft v.gaal begin 2000 een plan opgesteld voor de knvb, daar "plukken we nu de vruvhten van" , balbezit om het balbezit, met hemelstergend trage opbouw, breedte ballen zijn niet te tellen, hoop een ding niet louis als TD bij de knvb
4 0
godenzonenssuper
Ach, bijna alle journalisten smeken weer om Louis als grote redder.
1 0
ajaxinho
Hij heeft helemaal gelijk.

Binnen Ajax worden varianten van 433 en 343 toegepast in de opleiding.
Dat zie je niet eens terug in het eerste.

Edit:
Bosz zei aan het einde van het seizoen dat hij daaraan wilde werken.
Heel erg jammer dat we dat niet mogen meemaken.

Ik prijs Keizer om zijn open-mindness.
Hij heeft er (nog steeds) de spelers voor.
En daar moeten we met z'n allen achter staan.
2 -2
Suarez16_
Heb je gert-jan die doet alsof hij weet hoe de vork in de steel zit. Binnen een half jaar ontslagen bij feyenoord en vrij recent nog ontslagen bij een Duitse middenmoter in de 2de divisie.
1 -1
Joseph
Gert-Jan denkt altijd dat hij een toptrainer is, maar ondertussen heeft hij nog maar weinig gepresteerd. Hij wilde altijd dat Nederland harder trainde en in Duitsland deden ze dat. Nu verteld een Duitse top coach, dat hij in Duitsland helemaal niet harder traint, maar dat het om de kwaliteit van de training gaat. Laat Bosz zich maar eens bemoeien met het Nederlandse voetbal.
6 -2
Redrum
Ja vorig jaar tegen Schalke was goed te zien dat de Duitsers mijlenver voor liggen op Nederland. Ajax wist zich in de Arena gewoon geen raad met hun geavanceerde spelsysteem.
4 0
gras
Het beheersen van 1 systeem is ook niet erg, als je maar binnen dat systeem tactisch besef hebt om in te spelen op de tegenstander. En dat kon oranje jarenlang.

Dat beheersen van meerdere systemen is ook totaal niet interessant. Als je maar weet hoe jij je 4-3-3 kunt aanpassen tijdens een wedstrijd.

Verbeek heeft alleen wel een (heel belangrijk) punt waar het gaat om de verstikkende invloed van de KNVB opleidingen. Dat werd een zogenaamd paradepaardje omdat onze coaches zo gewild waren. Typische managementcultuur. KNVB heeft enorm veel schade aangericht door van pluche lovers aan te trekken, die hebben geteerd op de successen van de clubs en oranje en zelf enkel hun status hebben verhoogd.
0 0
Marcao
Het zal wel, maar de moffen doen het (qua clubvoetbal) ook niet al te best in Europa...
0 -2
Lekiam
Gert-Jan kun je ook eens commentaar geven zonder Ajax erbij te betrekken?
5 -2
Ruff Rhythim
Hij heeft toch gelijk?

Dit Ajax kan niet eens een systeem fatsoenlijk uitvoeren, laat staan meerdere systemen.
2 0
Redrum
Nee dat kan hij niet. Hij is één van de velen in Nederland met een obsessie voor Ajax.
4 0
Koenniiee
Mwah, haalt van alles door elkaar. Keizer probeert inderdaad wat, maar het is ridicuul om te verwachten dat je met Ziyech en Donny op een 2-mans middenveld kunt spelen en met Dolberg en KJH als 2 spitsen nog wel enig druk vooruit kunt zetten en Klaas op het middenveld (opbouw aanval) kan laten functioneren. Die multi-inzetbaarheid hebben we hier in Nederland gewoon niet en dan moet je dat niet proberen.

Maar ach.. dat systeemdenken. Dat is pas onzin. Met een '433' kun je zoveel kanten op en je kunt er van maken wat je wilt. Bouw je op door backs hoog te weg te zetten, speel je dan ineens 2-1-2-2-3? Nee. Of, ja? Klaassen speelde vaak dicht bij Dolberg in de laatste fase van een aanval. Speelde Ajax dan ineens 4-2-4? Het gaat gewoon om zones, principes, taken aan spelers wat ze in welke situatie van het voetbal moeten doen. In de opbouw, restverdediging, aanval, verdediging en omschakeling.

Sommige trainers passen de formatie aan als de tegenstander in een 442 met 2 spitsen speelt. Gaat ineens de voetballende CVM eruit en komt er een CV bij. Ga uit van eigen kracht en laat je CVM (die is vaak toch vrij tegen dat soort formaties) gewoon voor die 2 spitsen spelen en ballijnen eruit halen en de 2 CV's ondersteunen. Wat ik zeg, met een normale 433 kun je zoveel variëren en toch van eigen kracht uit blijven gaan. Maar het moet gemoderniseerd worden, zoals Bosz en Keizer (die intentie is er) doen.
6 0
PeterVKV
Oranje tegen Zweden was een duidelijk voorbeeld daarvan.

In eerste instantie lijkt het een gewone 4-3-3 met de punt naar achter, maar in de opbouw werd het een soort 2-3-2-3 waarbij Blind als 6 de opbouw verzorgde tussen en voor de CV's die breed stonden waarbij de backs heel diep stonden. Dat ging niet slecht en het leek wel of Advocaat goed naar city gekeken had want Blind speelde precies als Fernandinho onder Guardiola. Ook het druk zetten gaat dan goed met de 3 voorin en daarachter 5 man die agressief doordekken.

Blind is wel een hele slimme speler die dat doordekken heel goed beheerst en het team daarin aanstuurt. Verder is hij sterk in de passing naar voren en verdedigend natuurlijk ruim voldoende en kan hij op die positie kopduels winnen. Bij Ajax missen we zo'n speler echt. Omdat Klaassen ook nog eens weg is ontbreekt leiderschap in het hoog druk zetten.

Wat betreft het systeem: als je zo speelt heb je niet meerdere systemen nodig maar kan je gewoon de invulling aanpassen door het type speler die je opstelt. Zo kan je Tete bijvoorbeeld inwisselen voor Karsdorp zodat je aanvallend sterker wordt en vice versa als je verdedigend sterker wil zijn.
5 -1
Barra
Nou idd de meeste mensen willen altijd een sloper op 6 die vooral verdedigende kwaliteiten heef, maar met Blind zie je pas hoe belangrijk het is om daar iemand te hebben die vooruit durft te passen. Het lijkt zo simpel wat hij doet maar een strootman of Wijnaldum krijgen het telkens niet voor elkaar. En hij is ondanks zijn gebrek aan dynamiek altijd goed in het voorchecken en druk vooruit zetten. Gewoon een speler met gogme
0 0
Koenniiee
Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Van je eerste tot je laatste letter mee eens. Ook dat Klaassen's rol onderschat werd en wordt. Al was het wel typerend voor Klaassen dat zijn allereerste balcontact weer de mist in ging gisteren: direct een kaatst op helemaal niemand. Ik had gehoopt dat we met een voetballende type als Donny daar meer uit zouden halen, maar die wordt nu vaak als 'zes' gebruikt en met Frenkie als - eveneens - speler achter de bal is er weinig diepgang. Al ontbeert Donny inderdaad ook de leiderschapskwaliteiten en snelheid tot een snelle (aanjagende) druk.

Bosz voetbal' was ook niet anders dan de '6' vrijspelen in de opbouw. Lukte dat niet, dan een pass via (vaak) Sanchez op Dolberg met een derde man (half) eronder of via een back de pass naar een balvaste Younes of Traoré. Niet teveel geschuif, gewoon een plan A, B of C. Klaar.

Blind was magnifiek. Niet alles ging goed, uiteraard. Maar was zo belangrijk aan en zonder de bal. Wat mag die man snel terugkeren. Ik zag altijd graag Anita als CVM terugkeren, maar Blind zou nog een stap voorwaarts zijn.
3 -1