Column: Ajax mist vooral Bertrand Traoré

BVeenstra, 06-09-2017 om 13:00, 21886 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax verloor in de afgelopen transfermarkt uit elke linie zijn beste speler. Achterin vertrok Davinson Sánchez, op het middenveld vertrok Davy Klaassen en uit de voorhoede raakte Ajax Bertrand Traoré kwijt. Waar veel mensen het louter hebben over Sánchez en Klaassen, lijkt Traoré bij de menigte vergeten te zijn. En dat is onterecht, want hij was wellicht Ajax’ belangrijkste speler in het vorige seizoen.

Ruim een jaar geleden vertrok Arek Milik naar Napoli en dus wilde toenmalig Ajax-trainer Peter Bosz een nieuwe spits. Uit zijn Vitesse-tijdperk kende de Apeldoorner Traoré nog goed, waardoor Ajax hem voor een jaar kon huren van Chelsea. Traoré begon in de spits, maar al snel verhuisde hij naar de rechterkant. Was dat omdat hij niet goed genoeg was voor de spits? Nee, het was omdat Kasper Dolberg het als spits zó goed deed, dat ook hij per se moest spelen en Bosz het niet kon maken om Dolberg op de bank te laten plaatsnemen.

Uiteindelijk pakte dat geweldig uit. Dolberg kende het jaar van zijn doorbraak en is inmiddels een van de meest felbegeerde spitsen van Europa. Dat heeft hij mede te danken aan het spel van zijn toenmalig teamgenoot Traoré. De Burkinees zorgde er namelijk voor dat Dolberg, maar eigenlijk ook het hele elftal, beter ging spelen.

Traoré was echter meer dan alleen die goede voetballer. De Chelsea-huurling liet een bepaalde spelvreugde zien die we eigenlijk niet altijd zagen in Amsterdam en ook dat zou overgeslagen kunnen hebben op het elftal. Zijn dansjes na een doelpunt (denk bijvoorbeeld aan zijn geweldige wedstrijden tegen Schalke 04 of Olympique Lyon), zijn brede glimlach op zijn gezicht na een wederom geslaagde actie. Want ja, dribbelen kan Traoré als de beste. Als hij eenmaal op dreef is, dan is hij niet van de bal te krijgen en dribbelt hij als een antilope langs de verdedigers van de tegenstander. Natuurlijk lukte niet altijd alles en was er soms de kritiek, maar zeker in de laatste drie dan wel vier maanden van het seizoen was Traoré op dreef. En plots ook het hele elftal.

Hoe komt dat? Oud-voetbaltrainer en voetbalanalist Aad de Mos legde het afgelopen zondagochtend bij De Tafel van Kees perfect uit. Het 4-3-3-systeem zoals wij dat kennen in Nederland is ouderwets. Wij, in Nederland, lopen eigenlijk achter en andere spelsystemen halen ons in. Het laten spelen van buitenspelers op de zijlijn is ouderwets. Clubs als Napoli, Chelsea en 1899 Hoffenheim spelen met buitenspelers naar binnen toe en één diepe spits. Op de flanken staan de lopers. Het is wellicht wat te romantisch, die buitenspelers tegen het krijt van de lijnen aan. Iets ook wat voortkomt uit de filosofie van Johan Cruijff - zo vertelde De Mos - , maar de Ajax-legende kon zelf zonder enige moeite vier man passeren. Op het moment zijn die spelers er bij Ajax, maar ook Oranje (op Robben na dan), niet en dan heb je niets aan buitenspelers. Worden die spelers dubbel gedekt, dan wordt het een lastig verhaal.

Ajax wist vorig jaar de finale van de Europa League te bereiken en met name in de tweede seizoenshelft draaide het elftal, ook Traoré, van Bosz op volle toeren. Uiteraard waren de invloeden van Sánchez en Klaassen groot, maar wellicht was die van Traoré nog wel het grootst. Waarom? Omdat Traoré het meest bepalend was voor het spel dat Ajax speelde. Op papier stond hij rechtsbuiten, maar hij trok altijd naar binnen. Aan de andere kant deed Younes dat ook overigens. Traoré, Younes en Dolberg werden bezig gehouden door zo’n vijf á zes spelers van de tegenstanders, die zich geen raad wisten met het enorm aanvallende Ajax.

Ook de backs kwamen namelijk veelvuldig op en middenvelders Hakim Ziyech en Davy Klaassen sloten aan. Door de ontstane ruimte hadden zij alle ruimte om aan voetballen toe te komen. Vele tegenstanders in de Eredivisie, waaronder de uiteindelijke kampioen Feyenoord, maar ook FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon werden op die manier in de Johan Cruijff ArenA van de mat gespeeld.

Heel even hoopte ik dat Ajax Traoré zo ver kon krijgen om een langdurig contract in Amsterdam te tekenen, maar al snel vertrok hij naar Olympique Lyon. Logisch ook, want: meer geld en een betere competitie. Nu moet Ajax het op rechts doen met Justin Kluivert, David Neres en Vaclav Cerny. Trainer Marcel Keizer puzzelt al sinds de start en het is niet zo dat hij beschikt over slechte buitenspelers, integendeel zelfs. Maar nu hij niet meer bij Ajax speelt, valt pas echt te merken dat Traoré net wat extra kwaliteiten had ten opzichte van zijn opvolgers.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Speel nu GRATIS mee met de AS TopCoach poule en win het nieuwe uit- of thuisshirt en maak kans op 300 euro Ajax-tegoed! Inschrijven kan tot en met vrijdag!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DeHuntelaar
Iedereen is schijnbaar het overgrote deel van vorig seizoen vergeten wat betreft Dhr. Traore. Wat een natte krant was dat niet te zuinig. Kan geweldig voetballen maar die hele mind-set van zulk soort jongens is bedroevend en professional onwaardig als je het mij vraagt.
0 -3
Sam Badi
Traoré heeft een geweldige mindset. Durfde acties te blijven maken ondanks het gefluit en was door zijn verdedigende werklust ontzettend belangrijk.
2 0
gras
Klaassen was uniek en erg belangrijk, maar niet beter dan Ziyech. En Traore was enkel in de tweede seizoenshelft sterk.
0 0
johnd
Wat een onzin.
2 -1
trooop
Traore heeft heel wat rukwedstrijden afgewerkt. Maar hij nam ons ook bij de hand op momenten dat het echt moeilijk werd. Enige speler in het elftal die zich dan staande wist te houden en onder grote druk de bal wist vast te houden. Dat zorgde ervoor dat andere spelers hun geloof hervonden en zich wisten te herpakken. Zonder traore hadden we die finale niet bereikt. Mits in vorm was hij simpelweg beter dan de rest. (Hij, en dolberg.) Ajax mist hem inderdaad.
2 -1
Noxin
Aadje loopt weer lekker te blaten. Ajax speelt al een paar jaar met naar binnen trekkende buitenspelers, maar met wisselend succes. Ook wordt al door de zogenaamde experts geroepen dat die spelers meer buitenom moeten gaan.
0 0
Freddy Al
Ik wil even in herinnering roepen dat deze jongen tot op de enkels toe afgezaagd werd door allerlei deskundigen als hij een mindere wedstrijd had gespeeld en , daar kun je moeilijk onderuit, die heeft hij zeker gehad.
4 0
Ajax27
Nou weer ineens doen alsof Traoré dé grote man voorin was bij Ajax, hou toch op. Ik was echt wel fan van 'm, want hij kon fabelachtige dingen doen en geregeld 2 man bezig houden en nog steeds voor de juiste oplossing kiezen.

Maaaaar.... hij heeft 75% van de wedstrijden ondermaats gespeeld. Waar ie in Europa mooie dingen liet zien kon je jezelf in de eredivisie mateloos irriteren aan alle slechte schoten op doel, slechte passes en slechte kapbewegingen. En dan was ie een week helemaal top.. en speelde ie top in Europa... dacht je dat ie eindelijk z'n vorm had te pakken... en dan was het weer één grote ergernis.

El Ghazi de kans geven ondanks dat z'n concurrent week in week uit kritiek kreeg... ho maar. Zelfde met Tete. Ik snap dat je iemand vertrouwen geeft, ondanks dat ie het 1 of 2 wedstrijden minder doet. Maar zoveel wedstrijden ondermaats, dan moet de concurrent op een gegeven moment de kans krijgen. Laat het ze maar uitvechten. Maar niet 1 persoon de status geven dat ie onschendbaar is.

Nee met momenten heb ik genoten van Traoré en had 'm dit jaar nog graag bij ons gezien. Want in de laatste wedstrijden en vooral Europees liet ie echt wel z'n kwaliteiten zien. Maar om nou een artikel aan Traoré te wijden alsof hij het hele jaar door dé grote man was voorin, nee dat gaat me wat te ver.
5 0
wendoo9
Ajax mist Traore zeker, maar let op mijn woorden David Neres komt eraan. Deze jongen lijkt met veel plezier te spelen en met een mooie sneaky lachje op zijn gezicht. Hij lijkt zijn draai te vinden bij Ajax en aan Nederland. Zijn maatje Orejuela wist hem telkens mooi in de diepte te spelen ,en dan kan je zien wat voor kwaliteiten deze jongen heeft en liggen. Niet de bal brengen zoals Veltman doet, maar een een twee opzetten en weg is ie ! Ik heb veel vertrouwen in deze jongen en hoop dat hij langer bij Ajax zal blijven voetballen. Deze jongen is ook razendsnel !
6 -1
ajaxinho
Ik heb het ook gezien.
Hij is het geld zeker waard!

Als hij hier niet slaagt, ligt het meer aan Ajax (en de cultuur).
Dat zou echt zonde zijn.

Het is mooi dat hij Zuid-Amerikanen om zich heen heeft.
En dat we de hulp van Wamberto hebben ingeschakeld.

Ik hoop dat hij met dat sneaky lachje een keer echt los gaat ;)
2 0
waayop
Het is ook zijn fysieke kracht die Ajax mist en zijn defensieve arbeid. Al kende hij natuurlijk ook zijn slome potjes.
1 -2
wladimir
Bosz, Sanchez, Klaassen en Traoré missen we in precies die volgorde. Keizer, de Ligt, van de Beek en Kluivert zijn allen opvolgers uit eigen gelederen. Wöber wordt LCV en vervanger van Viergever. Oreluela wordt de vervanger van Veltman die na dit seizoen gaat vertrekken. Sinkgraven krijgt dit seizoen wederom een kans om zich op linksback te bewijzen en kan volgend seizoen misschien Ziyech vervangen.
1 -2
ajaxinho
Bosz heeft ook flink aan zijn team moeten puzzelen.

Wat als Schöne niet op 6 had gespeeld?
Of Sinkgraven niet als linksback?
Of Onana het niveau niet meteen aankon?

In mijn ogen hadden we veel geluk en vielen de puzzelstukjes goed in elkaar.

Natuurlijk hadden we vorig jaar relatief meer ervaring.
Maar ik geloof niet dat we teveel kwaliteit hebben ingeleverd.

Het moet nog lopen.
Als de spelers elkaar en het systeem beter leren kennen,
komt de echte Ajax weer naar boven.
0 0
Juichtoon
Volgens mij missen we vooral Johan.
6 -8
Joseph
Als hij 5 wedstrijden zo gespeeld heeft als hier geschetst wordt, is dat veel.
4 -1
masterrr
Grote verschil: Traore is natuurlijk meer een "9". Met Kluivert en Younes heb je simpelweg te weinig gevaar en doelpunten. Het is niet des Ajax, maar ik denk dat Neres/Cassierra-Huntelaar-Dolberg onze beste voorhoede is.

Dan moet je wel aanvallende backs hebben die hoog staan, maar voor in de Eredivisie moet je je tegenstander alleen maar bang maken. Dan valt zo'n tegenstander bijna vanzelf om. En dat gaat veel beter met spitsen die goals kunnen maken dan de bal rondtikken (verkeerde gedachte).

Dit is heel wat anders dan ballen pompen of "plan B", gevaar stichten staat hierin centraal....
1 0
ram
Onzin. Ben blij dat ie weg is. Eén op de tien potjes extreem goed, de rest ruk.
We missen vooral Bosz, Sanchez en goede vorm. En in mindere mate Davy en Nick als linksachter.
3 -4
wendoo9
Zlatan bracht in zijn eerste jaar ook baar weinig bij Ajax. De meesten zag hem ook liever vertrekken. Dan moest Traore het gelijk brengen met zijn 20 Jaar in zijn eerste jaar bij Ajax ! Ik vond hem naar behoren presteren voor zo een jonge voetballer die gewoon wisselvallig zijn ! Maar wat een talent schuilt in deze jongen !
3 -1
3*stars*3
Traoré was lange tijd wisselvallig maar heeft bijna alles om een geweldige spits te worden.
Het rare is dat hij laatst een vrije trap geweldig inschoot, hij (soms) de rust kan bewaren na een CV dolgedraaid te hebben en de bal heerlijk in een hoekie plaatst.
Ik heb alle vertrouwen in, dat hij top kan halen als hij blijft werken aan zijn schot.

Ongeveer 20 jaar geleden ging Henry naar Juve en na een half jaar had Juve het al gezien en ging hij naar Arsenal en daar begon hij met scoren
Niet vergeten dat Traoré nog maar 22 is en nooit een seizoen vol kon focussen en doorontwikkelen op 1 positie....
5 -2
rodnet
Traore was een hele goede voetballer en ik ben blij dat we er een tijdje van hebben mogen genieten. Ook is niet te ontkennen dat hij in een aantal wedstrijden een grote bijdrage leverde aan de positieve resultaten. Maar echt belangrijk? Nee. Waar Traore, zeker in vergelijking met de diverse wedstrijden dat hij matig speelde of onzichtbaar was, makkelijk kan worden vervangen door Neres, Cerny of Kluivert heeft Sanchez zich in korte tijd onmisbaar gemaakt. We hadden al jaren een moordenaar in het centrum van de verdediging nodig en Sanchez was die man, met het voorspelbare fantastische resultaat. En ook de werklust en het loopvermogen van Klaassen mis je meer dan de incidenteel zichtbare kwaliteiten van Traore. De juiste volgorde van missen is: Sanchez, Klaassen, Traore.
2 -2
Sulejmanibesteaankoopooit
neres en kluivert zijn beter.
5 -7
PeterVKV
Ik denk dat Neres minstens zo goed kan worden als Traore. Hij heeft een veel hoger bewegingsritme, meer dynamiek. Wat ik aan Traore mis is de hoge bal op rechts waarbij hij altijd kopduel won en voor gevaar zorgde.

Neres wordt net als Younes nog veel te veel aan de zijlijn in stilstand aangespeeld en dat is kansloos. Met Neres (Cerny) op rechts en Younes(Kluivert) op links die tussen de zones in de loop worden aangespeeld en de backs Orejuela en Sinkgraven die langs de lijn opstomen gaat het spel veel dynamischer worden.

Wat ik alleen denk is dat het overvol wordt achter de spits als er daar ook nog 2 aanvallende middenvelders staan. Heb je Ziyech daar op 10 dan kan hij lekker switchen met Younes en Neres waardoor het nog dynamischer wordt. Daarachter heb je dan Donny (links) en Frenkie (rechts) voor de opbouw en de restverdediging. Is meteen het probleem opgelost dat we geen echte 6 hebben. Maar ja, dat mag niet van Cruijff (onzin overigens).
3 -2
gi0vanni
Neres is een prima talent, vorig jaar was de meest vermakelijke aanval met Neres, Traore en Kluivert. Vooral tegen Feyenoord heel leuk om naar te kijken. De grootste terechte kritiek op Traore was zijn afwerken. En dat probleem werd al gelijk duidelijk toen hij in de spits stond. En verder was Traore die wel alles gaf en zelfs veel beter als Kluivert mee terug verdedigde en liet zien aan de bal geweldig te zijn niet de ideale RV.

En waarom Cruijff erbij halen. Hij zal wel redenen gehad hebben dat dat systeem beter zou werken maar zoals jij aangeeft maken ze er een rotzooitje van, Je geeft al aan dat ze de spelers niet hebben. Maar het is ook zo dat ze op sommige posities de verkeerde spelers hebben bij Ajax en dan is de 6 positie wel de ergste positie. De speler die daar het beste in Bosz systeem paste mocht er niet eens spelen omdat we een berg talenten hadden. En dat hebben we gezien, het ging pas lopen toen Schone er ging spelen.

En verder had Cruijff niets met het ontregelde Ajax te maken. Die is netjes buitengewerkt en hij heeft daarbij gevraagd om zijn naam niet meer te misbruiken. Waar iedereen voor en na zijn dood gewoon doodleuk mee door ging. Zelfs F. de Boer deed gewoon zijn eigen zin en speelde al redelijk snel met een tikje terug tikje breed systeem.
1 0
PeterVKV
Ik bedoel alleen dat Cruijff heel pragmatisch dacht als het om systemen ging. Dus spelen met een 6 is geen must. Zie je ook aan Guardiola die dat pragmatische van Cruijff heeft overgenomen en meerdere systemen speelt maar wel altijd met de visie om hoog druk te zetten en aanvallend te spelen, waarbij de specifieke individuele talenten zo goed mogelijk tot uiting komen.
0 0
NouridolbergNeres34
Iemand die bertje nog volgt bij Lyon of hij daar veel speelt en welke positie? Hoor er niet veel meer van, volg de franse competitie niet erg.

Ik mis zijn solo's wel hoor hoe hij af en toe 3/4 man uitspeelde , hij moest alleen aan zijn afwerking werken maar voor de rest echt een heerlijke speler. Vond hem vorig jaar veel belangrijker dan een younes die nogal word overhypt.
3 -1
Aeter
Haha ik mis hem als kiespijn.
6 -4
DeKenner
Ik heb deze column gelezen met de vooringenomen stelling dat de titel onzin is. De column heeft mij ook niet van het tegendeel overtuigd. Traore kwam vorige zomer naar Ajax, en daar was ik dolblij mee. Bij Vitesse heeft hij eerder laten zien dat hij goed kan voetballen, en bij Chelsea kwam hij ook steeds dichter bij de kern van de eerste 18 spelers. Ik kan me ook herinneren dat de Chelsea supporters deze huurdeal heel vreemd vonden en hem liever bij de club hielden. Allemaal veelbelovende signalen dus.

En toen begon het seizoen... man man man als er één speler was waar ik me groen en geel aan geergerd heb, dan is het wel Traore. Tuurlijk kan hij goed voetballen, maar juist daarom hadden we veel meer van hem mogen verwachten. Het oogde iedere keer zo enorm lamlendig en laconiek. Iedere keer dacht ik: Gozer, zet nou eens een keer aan! Helaas kwam het er maar niet uit. Tot dat moment waarop hij massaal werd uitgefloten. Ik juich het uitfluiten van spelers niet toe, maar bij Traore heeft het geholpen. Hij was zichtbaar geirriteerd, en is het daarna goed gaan oppakken, met uitstekende optredens in de Europa League tot gevolg. Zodoende heeft hij de mening van de bühne nog wat kunnen veranderen. Zijn huurdeal heeft op de valreep toch nog een positief rapportcijfer opgeleverd. Maar om nu te zeggen dat Ajax Traore mist!? Op basis van een handjevol goede wedstrijden? Nee daar ben ik het echt niet mee eens.
9 -2
jaribombari
Ik ga dit geeneens lezen man. Ik ben blij dat we van die koekenbakkert af zijn. Wat was die 58 van de 60x slecht zeg!
3 -5
CL=5
Zijn spel tegen Lyon uit was onbegrijpelijk slecht. Het leek wel een grap...
Tot dat bleek dat hij deze zomer een transfer maakte naar?
1 -2
Koenniiee
Persoonlijk mis ik alleen nog de correlatie tussen 'meer ruimte' (in Europa) en het daarbij 'hogere rendement' van deze buitenspelers. Neres uitgezonderd, maar die speelde zoals in Brazilië vanwege zijn communicatie-barrière.

Overigens moesten ze nog relatief lang (tot aan de 3e fase) aan de zijlijn blijven zodat met name de bal vanuit de back langs de zijlijn gespeeld kon worden en zodat er op het middenveld meer ruimte ontstond voor Klaassen, Schone en Ziyech. Ook daar was Traoré overigens ontzettend balvast, Younes en Neres ook prima.

Alleen viel het wel mee met backs die er overheen klapten. Hier is nog veel te weinig gebruik van gemaakt. Ook romantiseer je het, want het Ajax van vorig seizoen was zo vaak nog te statisch (wel beter dan onder FdB). Met name dus omdat ze wél lang aan de zijlijn moesten blijven om ruimte aan anderen te geven. We speelden nog zeker niet zoals die ploegen die jij noemt.

Ben het wel eens dat het geroep om voorzetten van klassieke buitenspelers eens moet kappen. Ouderwets geroeptoeter wat ontzettend makkelijk te verdedigen is. De klassieke buitenspeler is de moderne dynamische back van nu.
6 -5
Sulejmanibesteaankoopooit
Klassieke buitenspelers zijn waardeloos in het moderne voetbal, wanneer zij een voorzet geven heb je maar 2 of 3 man in de pot, tegen 6 of 7 van de tegenstander. laat je de back de voorzet geven, dan is die veel kansrijker omdat er simpelweg meer spelers in het 16 metergebied staan. Behalve dan wanneer Dijks de voorzet geeft..
2 0
Web
Ben het wel met je eens, al vond ik Traore in de competitie wedstrijden niet goed spelen, Europees was hij heel goed.

Blind vulde de back positie prima in zondag, dan kan een voorzet wel heel belangrijk zijn.

Tete heb ik vaak verdedigt, niet omdat ik het de ideale Ajax back vind, maar hij brengt verdedigend nog veel, zondag was hij helemaal niet bij de les, toonde geen inzet ( hoe is het mogelijk) en dan blijft er weinig van hem over, bij de voorzetten stak hij wel zijn been uit, maar totaal intentie om de bal te blokkeren.
1 0
Aeter
Nee klassieke buitenspelers zijn een must. Zeker als je zelf geen backs hebt met een voorzet. Waarom scoren de spitsen van Ajax al 5 jaar te weinig? Waarom is de spits van Ajax al jaren geen topscorer meer, terwijl dit jarenlang de gewoonste zaak van de wereld was? Juist, klassieke buitenspelers met voorzetten ipv die net niet naarbinnentrekkende gasten die een schot hebben als een aardappel, *kuch* Younes *kuch*. Nee doe mij maar een type Rommedahl, die spelers als Dolberg en Huntelaar keer op keer assists leveren, want daar draait het om uiteindelijk rendement, effectiviteit en dus goals. Zonder goals, kun je niet winnen. Ja, mooi spel is een pre, maar je moet wel je elftal optimaal laten renderen. En dat betekent dus als een buitenspeler 0 rendement heeft, ofwel praktisch geen assists en/of goals levert, je er een moet op stellen die dat wel doet. En niet slap geneuzel ophangen van dat de backs dat moeten doen, onder het mom van "modern voetbal". Want als je die backs niet hebt, noch kan opleiden, dan heeft dat geen zin. Want jij verdedigt nu dus Veltman en Dijks, dat is dus klinkklare onzin. Ik snap wel wat je wilt zeggen, maar daar hebben wij de spelers niet voor en is het dus utopisch gedachtengoed. Die backs met die goede voorzetten zijn overigens vrij schaars en niet te betalen, want in de eredivisie loopt er geen een rond, behalve Willems een jaar geleden, die toevallig een goed jaar had. En wat bleek toen? De Jong scoorde aan de lopende band. Gek hè? Een spits krijgt voorzetten en scoort? Hoe kan dat toch? Dus stap alsjeblieft af van dat gedoe met opkomende backs, want die hebben we niet, in ieder geval niet van het kaliber om jouw spelopvatting uit te voeren, dus gewoon goede buitenspelers opstellen die een voorzet kunnen geven, ook voordat ze een man passeren. Kunnen ook nog een mannetje passeren binnen en buitenom is dat mooi meegenomen, maar hoofdzaak moet effectiviteit zijn en dus assists en goals. Die komen voornamelijk van goede voorzetten.
1 -1
Koenniiee
Vroeger speelde elke buitenspeler in dienst van de spits. Of je nou Coen Moulijn, René van der Gijp, Sjaak Swart of Piet Keizer heet. Hun doel, wedstrijden winnen door puike voorzetten af te leveren vanaf de zijkant en 99/100 keer werd de spits daarom de topscoorder. Met vaak een minimale defensieve bezetting voor het doel (niet te vergelijken met de huidige bezetting en kwaliteiten van nu).

Ik bedoel dit niet gemeen, maar ben je geboren voor 1990? Over het algemeen proef ik dat mensen voor die tijd veel eerder geneigd zijn om te roepen om die klassieke buitenspelers. De voorzet is hedendaags een zeer overschat wapen en wordt enkel gestimuleerd wanneer het meer als een teruggetrokken strakke pass richting punt 5, 11 of 16 is, over de grond. Zie doelpunt Ozil, Duitsland tegen Noorwegen (?), afgelopen weekend. Overigens ben ik daar ontzettend voor met incidenteel een strakke voorzet vanaf de zijkant met een back (kan vleugelspeler voor het doel positie kiezen).

Het mooie is.. je noemt Rommedahl. Zelfs toen nog - geeft aan hoe recent de omslag geweest is - kwamen teams nog naar de ArenA met 'we hebben toch niets te verliezen, erop klappen'. Het is nu zo dat teams nog steeds niet met een heel goed gevoel richting de ArenA gaan, maar ze komen om niet te verliezen en gaan voor de het doel hangen. Dan is het onwijs moeilijk om via buitenspelers die buitenom gaan en met de voorzet komen effectief te zijn zonder dat het opportunistisch wordt.

Je kunt idd ballen maar die zestien in blijven gooien en dan zal er heus eentje wel goed vallen. Maar dat heeft niets met goed voetbal te maken, eerder met een hoge geluksfactor. Met klassieke buitenspelers maak je daarvan gelijk je enige 'wapen' omdat klassieke buitenspelers nooit binnendoor kunnen tegen tegenstanders die ver inzakken. Ik herinner me de solo van Justin, door de benen van twee AZ spelers, maar dat was een counter met veel ruimte (AZ kwam om te winnen).

Ook spelen al dit soort spelers tien keer liever met hun goede been op de 'verkeerde' kant. Juist omdat ze dan onvoorspelbaarder zijn: je kunt een bal meegeven op de back, je kunt alsnog buitenom, je kunt binnendoor, je kan terug passen, de spits in passen, middenvelder steken, schieten of dribbelen. Een klassieke speler dwing je - dus een El Ghazi - heel gemakkelijk buitenom (of juist binnendoor in de fuik) en dan heb je hem in de hoek. Dan rest of een voorzet, of een bal terug of hij gaat voor de actie die ontzettend moeilijk is omdat je meer snelheid nodig hebt om buitenom te gaan en er vaak rugdekking is.
2 -2
trodat4030
Hahaha, mooie voorbeelden van iemand die overduidelijk van ná 1990 komt. Sjaak liep gewoon 1 op 3 over z'n gehele carriere, Gijp ook, Pietje K was zelfs nog doeltreffender, alleen Moulijn was een mindere doelpuntenmaker. En spitsen worden afgerekend op hun goals toch? Hoeveel gaan Huntelaar of Dolberg er maken als ze tussen Robben en Ronaldo in staan? 10? 15 hooguit? Góede klassieke buitenspelers gingen geregeld gewoon binnendoor. Jouw beeld van een klassieke vleugelaanvaller klopt gewoonweg niet. Maar dat kan ik je niet kwalijk nemen, je hebt ze amper meegemaakt..
0 0
Koenniiee
Dat begrijp ik, maar je kunt de periode van toen - zonder bal (en ook mét bal) - toch niet meer vergelijken met nu. Nu gaat alles tien keer zo snel, heb je veel meer te maken met fitte ploegen die 90 minuten kunnen verdedigen, is het geen gevecht meer van man tot man maar van team tot team, allemaal in een compacte zone. En dan vergeet ik vast nog enkele factoren.

Ik heb er genoeg van gezien hoor, ben maar niet bang. Toen kon een klassieke buitenspeler ook nog gewoon binnendoor hoor en was er meer ruimte om buitenom te gaan of een steekbal te ontvangen die tussen RCV en RB door ging. Dat kan nu bijna niet meer, alleen wanneer de ruimtes groot zijn. En laat dat nou het voetbal van nu zijn: compact, zones verdedigen en niet van man tot man, vooral veel kantelen en over 2 tot drie dubbele rugdekking hanteren.

En daarom is het domste wat je kan doen 'een spits afrekenen op doelpunten'. Laat het nou ook heel belangrijk zijn om mee te doen in balbezit of een loopactie te maken zodat iemand kan scoren. Helaas kijken er teveel alleen naar wie een assist geeft of scoort, in plaats van wie de juiste ruimtes maakt en spelers meetrekt om te scoren. Ik zal Dolberg daarom nooit afrekenen op doelpunten en daarom kies ik ook nooit voor KJH als basisspeler (heeft alleen waarde met doelpunten, niet met meevoetballen).
1 0
Aeter
Jij leeft in de veronderstelling dat ik met voorzetten en assists enkel hoge ballen van de zijkant bedoel. Nee, ik bedoel elke pass die een assist wordt. En ja, ook hoge voorzetten worden te weinig gegeven. Jij zegt achterhaald, ik zeg dat er te weinig op getraind wordt, waardoor de effectiviteit daalt. Zijn ze strak en op maat zoals Ziyech ze neer kan leggen dan zijn er weinig effectievere wapens en het is heerlijk voor een spits. Tevens negeer je de rest van mijn stuk over backs, wat gewoon de waarheid is en wat jouw standpunt onderuit haalt. Zoals ik al zei, er is niks mis met je moderne opvatting van het spelletje hoor, ik juich het zelfs toe, maar je moet wel het materiaal hebben en met de selectie van nu haal je geen optimaal rendement met jouw visie. Daar heb je die goede backs voor nodig, helaas zijn die backs tegenwoordig slechts dravertjes met matige voorzetten ofwel afgekeurde buitenspelers die dankzij gebrek aan beter worden ongeschoold tot back, wat ik een kwalijke zaak vind. Ik zie liever dat we backs opleiden, want afgekeurde buitenspelers zijn vaak geen goede backs, maar worden er geposteerd wegens de snelheid die ze hebben en verder niks.
0 0
Koenniiee
Tsja, en jij negeert de mogelijkheden die klassieke buitenspelers hebben ten opzichte van 'moderne' buitenspelers die naar binnen trekken. En die hebben we wel in de selectie. En de opties die deze moderne spelers hebben zijn inderdaad veel groter dan klassieke.

Dat Ajax zwakke backs heeft die niet voor kunnen geven, prima, zie ik ook. Maar moet ik daarom maar opperen voor een klassieke buitenspeler op links? Voor Ziyech die veel naar links zwerft en daar de ballen voor gaat geven (en daarmee uit zijn zone stapt en restverdediging door iemand anders opgepakt moet worden)? Dan roep ik liever dat Dijks niet voldoet en Ajax daar had moeten anticiperen.

Maar wat ik niet snap, hoezo verdedig ik Dijks en Veltman? Kulverhaal. Ik vind ze beide verre van goed genoeg voor Ajax en daar had Ajax moeten anticiperen.

Ik vind het eerder behoorlijk triest dat ik van mijn ideeën af moet stappen (volgens jou) omdat wij geen goede backs hebben met een voorzet. Overigens is ook dat kul, want in het meest gunstige geval hebben we met Sinkgraven en Orejuela goede backs, maar dat is erg afwachten. Vandaar ook dat ik de mate van anticiperen (met Veltman als captain) alsnog matig vind.

Overigens maken alinea's het makkelijker om je stuk te lezen, tip.
2 0
3*stars*3
Helemaal mee eens kerel.
1 -1
blava
Vertel dat aan de KNVB. Alle nationale teams spelen nog 433, een compleet achterhaald systeem. Beter een goede back die snel is en een goede voorzet heeft dan een klassieke rechtsbuiten die twee keer per wedstrijd met moeite zijn man voorbij komt. Het is eigenlijk de oorzaak van de ondergang van het Nederlandse voetbal. Te lang vasthouden aan vastgeroeste dogma's.

Neres, Kluivert, Dolberg, Cerny en Younes zijn veel gevaarlijker als zij niet aan de zijlijn vastgeroest zijn.
3 -2
trodat4030
Maar ook liever een goede buitenspeler dan een gedrocht van een back die al z'n voorzetten richting de cornervlag aan de andere kant schiet. Zo ken ik er nog wel een paar. Liever een keeper die er 10 maakt per seizoen dan een spits die er 0 maakt. Dat is echt een vergelijking van niks. Jij vergelijkt een goede speler met een slechte speler. Vergelijk nou eens een goede back met een goede buitenspeler of desnoods een slechte back met een slechte buitenspeler. In jouw vergelijking wint de goede speler altijd.
1 0
blava
Het gaat om de filosofie. Een klassieke buitenspeler, hoe goed ook, is vrij eenvoudig te verdedigen Een aanvallende back is moeilijker te verdedigen. Bij gelijke kwaliteit is het beter om met een aanvallende back te spelen.
0 0
Koenniiee
Ik zou zeggen dat het het 'oude' 433 te achterhaald is als je statisch speelt. Ik speel zelf ook 433, maar dan fungeren de buitenspelers meer als twee 'nummers 10' (veel zwervend) en komen de backs veel op. Precies zoals Duitsland speelt, maar ook teams die hierboven genoemd worden.

Duitsland - 433 met Draxler en Ozil als 'buitenspelers'.
Spanje - 433 met David Silva en Isco als 'buitenspelers'.

Helemaal eens met je laatste alinea.
3 -1
Aeter
Je vergelijkt de beste spelers van de wereld met die van ons? Niet echt realistisch, want die kwaliteit spelers hebben we niet. En als ze die kwaliteit niet hebben is het spelletje dat jij voorstelt bijzonder lastig uit te voeren. Leuk, als je materiaal hebt zoals Barca, Real en Bayern, maar die zie ik hier niet rondlopen. Laten we uitgaan van de kwaliteit die er is en die optimaal benutten ipv idyllische strategieën uitvoeren waar je het materiaal niet voor hebt.
1 -1
Koenniiee
Tsja, dat doet Ajax toch zelf? Dus omdat Ajax met Dijks als linksback aan komt, moet ik maar opperen voor een goede klassieke linksbuiten omdat we anders geen goede voorzet vanaf links krijgen?

Ik schets mijn voorkeur voor een tactiek en het is aan mijzelf om daar goede voetballers of kwaliteiten bij te zoeken (bij mijn eigen elftal). En ook zou ik dus graag zien dat Ajax zo zou spelen en met Nouri/Kluivert op linksbuiten en Neres/Cerny op rechtsbuiten had je al veel meer van dat soort voetbal gezien. Dus zo onrealistisch was het allemaal niet.

En het zijn nog niet de topspelers die hierboven staan, maar ze spelen dan ook niet tegen de topspelers waar hierboven genoemde wel tegen spelen.
3 -1
Suarez16_
Heb mij vorig jaar tot April dood geërgerd aan Traore. Scoorde amper en als hij scoorde was het een 5-0 tegen nec, 4-1 tegen heracles, deed niks met rechts, liep op eigen helft vaak dom te pingelen wat balverlies opleverde en liep er zeer ongeïnteresseerd bij. Daarna werd het (veel) beter, maar tegen Lyon speelde hij thuis goed, maar uit was hij met afstand de slechste man op het veld. Ik denk dat we Klaassen het meest missen.
1 -2
Ajax68
Ajax heeft tijdens deze transferperiode alléén maar gekeken naar Kwantiteit, en zeker NIET naar Kwaliteit, als de opengevallen plaatsen maar weer bezét waren/werden .
En Overmars maar beweren dat hij NIETS verkéérd heeft gedaan.
Als je Kwaliteit inlevert voor Kwantiteit ga je er toch op achteruit of niet dan.Maar HIJ en heel dat TH willen dat niet zien, en dusssss....moet alles maar weer vanuit of mét aangekochte jeugd op/aangevuld worden, want daar staan wij voor zeggen ze dan., met resultaat maar wéér naar de achtergrond geschoven, want we hebben toch nu een finale gehaald.
En Betrand Traoré was toch niks volgens de zgn. " kenners ", moet je nou eens ZIEN hoe goed hij was, en hoe we hem missen, buiten Klaassen en Sanches.
Ze blijven alléén maar met jeugd binnenhalen en bezig, en verschuilen zich áchter die goedkope SMOES, dat er niemand naar de eredivisie wil komen, pure ONZIN, want ook zelfs NU nog zitten jullie nog steeds BENEDEN dat SALARISPLAFOND !
Mooie praatjes in de ether gooien is dat ter zelfbescherming, niets méér , niets minder.
2 -5
Freddy Al
Ik ben blij dat er nog iemand zo'n onbevangen ,welhaast romantische kijk op het voetbal heeft en dat zo genuanceerd weet voor te dichten.
0 0
OKP-AFCA
Misschien gaan mensen jou ooit nog eens serieus nemen wanneer je besluit om in ieder willekeurig woord de klinkers te voorzien van accenten. Die overigens geen ene fuck toevoegen aan je relaas, evenmin als die CAPS.
0 -1
Ruff Rhythim
Ajax mist wel meer dan Bertrand Traore en daar is Ajax zelf verantwoordelijk voor.
3 -1
HeavenlyDivine
De enige voetballer met hemianopsie.
Hij heeft veel talent, maar is ook zo voetbaldom
2 -3
kaashaas
Toen Ajax begon te draaien werd hij heel belangrijk.
Voor de toekomt salarisplafond omhoog.. je had hem nog kunnen hebben..
0 -5
BaddahBing
Iedereen die een 'discussie' wil voeren over wel of geen buitenspelers
en dan begint met rechtspoten op links en andersom als de bewuste buitenspelers
zijn sowieso niet serieus te nemen in zo'n discussie.
0 -1
pisalima
Ik snap werkelijk niet dat Traore nu ineens de man was die Ajax beter liet voetballen. Tot ver na de winterstop hebben supporters maar ook journalisten zich groen en geel geërgerd aan meneer Bertrand. Op het laatst heeft hij het goed gedaan, maar het duurde wel erg lang voordat hij naar behoren ging spelen. Precies een jaar geleden stonden we er voetbaltechnisch slechter voor als nu.
Een jaar geleden was plaatsing voor Champions league ook mislukt maar gingen met heel veel mazzel door in de Uefa Cup. In de competitie wordt nu al beter gebald tov een jaar eerder. Het grootste verwijt wat je mag maken is dat Ajax nu niet nog verder is dan een jaar geleden. Dat Tete en vooral Riedewald zijn verkocht, maar kom niet aan met Bertje.
11 -2
AjaxCitizen
Vooral verwijten dat we Riedewald hebben verkocht? Vorig jaar speelde hij dramatisch in de minuten die hij speelde. Bij Crystal Palace ook heel slecht begonnen en zelfs door FdB naar de bank verwezen.
1 -1
Snellejapie
Ziyech op het middenveld was overigens ook niet slecht hoor.
1 0