Spaan: '9 en 10 volgens Plan Cruijff verboden'

BvdPloeg, 24-08-2017 om 06:56, 3398 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Henk Spaan is benieuwd hoe Ajax omgaat met de uitspraken van Marcel Keizer dat hij Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar in de toekomst misschien wel samen wil laten spelen. De columnist van Het Parool kijkt vooral naar cultuurbewaker Dennis Bergkamp.

'Gisteren speculeerde Dick Sintenie hier over een samenwerking tussen Huntelaar en Dolberg, de een op 10, de ander op 9, zoals Bosman en Van Basten vroeger onder Cruijff. Volgens Dick speelde Keizer met dat idee. Als Bergkamp een purist is in zijn opdracht van cultuurbewaker, gaat dat mooi niet door', schrijft Spaan.

'Volgens het Plan Cruijff is zoiets ten strengste verboden', legt hij vervolgens uit. 'Sommige trainers hadden in de praktijk lak aan die 'punt naar achteren'. Ronald de Boer en Fred Grim lieten in de A1 Davy Klaassen en Viktor Fischer soms rustig achter elkaar spelen, dan de een op 10, dan de ander. Toen Hugo Borst in het Hard gras-interview aan Van Basten vroeg of hij het niet zielig vond dat hij op 9 mocht en Bosman op 10 moest, zei Marco schouderophalend: "Had hij maar beter moeten zijn."'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Als Huntelaar de bal panklaar legt op Dolberg kan hij vaker gebruikmaken van zijn harde schot.
Ook Ziyech kan er lekker onder kruipen.

Volgens mij leren ze in de jeugd zowel met een 6 als met een 10 te spelen.
Naar mijn mening moet je gewoon kijken wat voor materiaal je hebt.
Het is nog mooier als je het materiaal hebt om tijdens de wedstrijd van systeem te wisselen.

De 4-3-3 is voor mij wel heilig.
0 0
trodat4030
Gelooft Henk het fabeltje nog steeds dan? Dat plan Cruijff gevolgd wordt? Das al jaren achterhaald Henkie! Jij wist toch zoveel van voetbal? Jij bent toch zo vaak op de club? Dan hebbie dat toch allang gezien? Zéggen plan Cruijff te volgen en het daadwerkelijk dóen zijn 2 verschillende dingen. Ik heb die hoop allang opgegeven, want ik zie al jaren een trend, vooral in de jeugd, maar ook bij het 1e.

Zodra een trainer daadwerkelijk plan Cruijff volgt (Jonk, Weijs, Bosz) wordt er alles aan gedaan om je weg te werken. Er wordt misbruik gemaakt van het feit dat je niet aanschuift aan vergaderingen (Jonk), je wordt na een gewéldig seizoen gedegradeerd tot techniektrainer (Weijs) of het verzoek voor (een) nieuwe, beter passende assistent(en) wordt eerst toegekend en vervolgens weer geweigerd (Bosz), net zolang tot de trainers zelf de benen nemen of er een 'goede' reden voor ontslag is.. Dat kan geen toeval zijn, de trainers die het voetbal laten zien dat je zegt te ambiëren, vliegen er stuk voor stuk uit....... Maar we volgen plan Cruijff nog steeds op de voet hoor! Uhuh..
5 -1
3sterren
Er is een klein verschil met Van Basten en Bosman toendertijd, namelijk waar de eerst genoemden twee pure spitsen waren, zijn Huntelaar en Dolberg dat niet. Dolberg is een ’gemaakte” spits en toen hij werd gehaald speelde hij doorgaans als linksbuiten. Dus spelen met de gedachte om ze af en toe beiden in te zetten vind ik nog niet eens zo gek.
Beiden zijn in ieder geval goed in staat om mooie goals te scoren.
We zullen het zien…
0 0
Minsc
Cruijff was tegen een '6' en tegen een '10' omdat dat het elftal in aanvallers en verdedigers verdeelt, de punt welke kant dan ook op is in zijn filosofie te statisch.
Gerrie Mühren beschreef het in zijn boek ook mooi: "wij (met Haan en Neeskens) namens elkaars rol telkens over, ging ik diep dan nam Arie of Johan mijn positie over".
0 0
mistermiyagi
Dolberg kan prima op de plek van Klaassen spelen, Ziyech meer naar het middenveld net als afgelopen seizoen.
0 -3
JariHeijden
Cruijff was een voorstander van met de punt naar achteren. Maar dat betekent niet dat als je met de punt naar voren speelt, je dan niet met volgens plan Cruijff speelt. Dat heeft er weinig mee te maken. Het gaat meer om veldbezetting, om de intentie waarmee je speelt en de attractiviteit. Slimmer zijn dan de ander en een aanvallend vizier hebben met een totale veldbezetting (zoals bijvoorbeeld hoog druk zetten).

Het plan Cruijff voorziet in contouren, in een raamwerk. Niet in een uitgedokterd systeem op detailniveau. Want verschillende wedstrijden vragen om verschillende benaderingen. Cruijff paste zelf vaak de opstelling aan aan de tegenstander. Om de kracht van de tegenstander te ondermijnen en de zwakte van de tegenstander uit te buiten.
2 -1
PeterVKV
Juist.
1 0
Ar
Het is helemaal niet verboden. Cruijff was niet van de verboden, maar van de vrije hand.
Spaan is een demente ouwe zak.
6 -3
Biss
Volgens mij was Cruijff zijn favoriete systeem
3-1-2-1-3 oftewel 3-3-1-3 oftewel 3-4-3 ;)

Younes/Kluivert - Huntelaar - Neres/Cerny

Dolberg

Ziyech - vdBeek

De Jong/Schöne

Viergever - De Ligt - Veltman

Onana

Niet slecht toch?
0 -2
ym22
Leuk idee maar te kwetsbaar. wat misschien wel een leuk idee is om te proberen is de Bielsa-variant van 3-3-1-3. Dit is een systeem waar de buitenste middenvelders meer als wingsbacks functioneren en 90 minuten lang op en neer blijven rennen. dan zal je bijvoorbeeld zo kunnen spelen.

Younes/kluivert-Huntelaar/Dolberg-Neres/Cerny
Ziyech
Sinkgraven- vd Beek-Orejuela
Viergever-Veltman
De Ligt
Onana
Viergever-De Ligt
0 0
Youri08
Idee is leuk maar laatste linie is veel en veel te langzaam voor dit systeem. Niemand heeft echte snelheid bij jouw namen. Vroeger had je met bijv Bogarde, Reiziger, Stam enz snelheid achterin. Wellicht dat Wöber en Orejuela snelheid hebben, ik ken ze niet.

Dit was trouwens wel mijn plan B geweest in de EL finale maar dan met de Ligt doorschuivend naar 6 (op Pogba)
1 0
Linkspoot
Ja en onder Cruijff werdt er met een door-/in-schuivende laatste man gespeeld , waarbij Spelbos echt niet de allersnelste waren . Dus je kan gewoon in balbezit met een "10 "spelen als de rest maar doorschuift en bij balverlies heel snel terug schakelen , er van uitgaande dat je dan 1-3-4-3 in een ruit speelt terug naar 1-4-3-3
0 -1
Youri08
Juist, Blind was ook zo'n type. Alles valt en staat dat je het erin moet kunnen slijpen, dus in het hedendaagse voetbal zeer lastig of je moet in JO17 en JO15 al zo spelen. Moet goed weten van elkaar wie wat doet in welke positie, vaak met buitenspelval er bij. Echt een mooi systeem (extra middenvelder waardoor je met een diepe en een hangende spits speelt inclusief buitenspelers), waarbij je de tegenstander helemaal wanhopig maakt omdat ze niet af kunnen spelen en dan lange bal gaan hanteren. Vandaar de snelle mensen achterin.
0 0
PeterVKV
Maar de laatste linie is ook te langzaam voor het huidige systeem want ook nu willen we met de verdedigers op de middenlijn verdedigen. Dus dat is sowieso een probleem.
0 0
Youri08
Ja maar dan heb je nog een 4e man die, indien mogelijk, rugdekking kan geven. In bovenstaand systeem niet.
0 0
Biss
Je hebt gelijk. Dit kan ook zeker niet iedere wedstrijd, al denk ik dat het qua snelheid best mee zal vallen tegen de meeste eredivisie teams. Wöber is niet perse snel. Orejuela wel denk ik, maar dat is weer geen speler voor een systeem met 3 verdedigers.
Het blijft puzzelen!
En inderdaad, ik moest ook aan deze formatie denken na de EL finale. Was ideaal geweest.
0 0
Youri08
Sanchez was ideaal in een systeem van 1 tegen 1 centraal. In principe heb je minimaal 2 snelle mensen nodig achterin voor jouw systeem of je moet wel heel dominant kunnen spelen (zoals in '94-'96) met een intelligente "4" die voor zijn defensie speelt
0 0
Leprechaun
Ik ben echt als de dood dat Keizer zich moet conformeren aan de tactieken van Spijkerman en Winter. Het spel van Keizer bij JA was een stuk avontuurlijk en moderner dan hij tot nu toe bij het eerste laat zien.

Nice was daarop een uitzondering, maar wellicht dat hij na de uitschakeling op zijn vingers is getikt.
0 -4
3sterren
Je reageert voortdurend zoals je ava al aangeeft, als een kabouter, maar dan wel één die dementerend is, je valt steeds in herhaling. Bovendien erg hatelijke herhalingen, die op niets zijn gebaseerd...
0 0
Web
Zondag speelde ze ook met heel veel druk en leuk voetbal.

Dat gezeur over de assistenten slaat helemaal door.
7 -4
PeterVKV
Spelen met een 10 is dus ten strengste verboden volgens plan Cruyff (heeft Spaan inzage?) terwijl Cruyff dat vroeger zelf ook heeft gedaan, niet alleen bij Ajax maar ook wel eens bij Barca. Volgens mij ligt het veel genuanceerder. Huntelaar op 9 met Dolberg op 10 zou een mooi duo zijn. Je zal misschien niet altijd zo spelen maar af en toe kan het mooi uitpakken.
3 -2
Bobo het Konijn
Nou spelen met 10 was verboden bij de revolutie. Verplicht punt naar achteren. Idioot natuurlijk. Weet niet wie dat bedacht heeft en waarom. Rutger koopmans, ruben jongkind of derk de kloet?
0 0
Koenniiee
Ik krijg dan een beetje Pereiro-bedenkingen. Ik snap best dat Cocu met die Pereiro als '10' speelt omdat hij snelheid mist op de flank, maar is een speler die je totaal niet kan gebruiken in wedstrijden die volledig op en neer gaan. Op defensief vlak doet hij niets.

Dat heb ik ook met Kasper, zal zonder bal weinig mee kunnen in het agressieve Ajax' spel, maar ook mét bal is hij veel minder verfijnd dan een Pereiro in kleine ruimtes. Ik betwijfel daarom de toegevoegde waarde, zowel in wedstrijden die op en neer golven als waar ruimtes ontzettend klein zijn. Overigens ook waarom ik voor Siem geen toegevoegde waarde zie (al heeft hij nog het loopvermogen en loopt slimmer richting goal).

Opportunistisch spel, ja, wellicht. Maar daar krijg ik een beetje vlekken van. Zeker als Plan A al niet goed loopt.

PS: Cruijff vernieuwd zijn voetbalvisie. Weet precies hoe je hedendaags moet spelen, in tegenstelling tot mensen die roepen om voorzetten en klassieke buitenspelers. Waarmee ik niet zeg dat je het helemaal moet verbannen. Cruijff zal nu nooit meer met een '10' spelen vanwege de veldbezetting.
1 -1
PeterVKV
Ik geloof in variatie omdat dat de boel minder voorspelbaar maakt. Dus soms met een 6 en soms met een 10. Het leukste voetbal dat ik bij Ajax heb gezien was in de Meer met Jonk als inschuivende 4, Bergkamp op 10 en Petterson op 9. Ook de combinatie van Basten/Bosman was genieten. Maar o.k., ik noem dan wel Bergkamp en van Basten. Bergkamp miste voor de spits het gemene van van Basten. Dat gemene mist ook Dolberg in zijn karakter, dus misschien is Dolberg wel een openbaring op 10 want hij heeft niet alleen qua karakter meer van Bergkamp dan van van Basten, maar ook als voetballer. Uiteindelijk gaat het niet om een rigide systeem, maar om de spelers juist in hun kracht te laten voetballen. Daar was Cruijff heel goed in. Hij dacht niet in systemen. En elke keer kon het systeem dus weer net wat anders zijn.
4 0
Barra
Dolberg is toch echt lang niet zo verfijnd als Bergkamp aan de bal. Dolberg heeft een prima techniek, maar Bergkamp zijn techniek en first touch was van een hele andere orde.
0 0
Koenniiee
Oh, maar systeemgericht denken vind ik ook een foutieve gedachte.

Ik ga in mijn reactie dan ook meer in op het poppetje: Dolberg op '10'. Ik geloof daar helemaal niet in. Zeker niet als wedstrijden op en neer golven. Dolberg hoort gewoon in de spits. En als je hem samen met KJH wil gebruiken dan zal hij op de linkerflank moeten, maar dan wel vooral in het centrum om de voorzetten via de dynamische linksback binnen te werken. Maar ook dit vind ik geen plan dat je vanaf begin wedstrijd gaat uitvoeren, maar meer wanneer je in nood op zoek bent naar een doelpunt.
0 0
3sterren
Keizer gaf ook aan met die gedachte te spelen voor wedstrijden wat verder in het seizoen. Heeft waarschijnlijk te maken met de wens om er meer op te trainen. Ik zie meer voordeel op het mentale vlak van het samenspelen van Dolberg en Huntelaar. Immers, in het veld kan Klaas-Jan Dolberg directer coachen. Het verdient in dat geval ook enige aanpassing bij de rest van het team voor wat betreft hun verdedigende taken.
De ketting is net zo sterk als zijn zwakste schakel...
0 0
Ajax27
Tjah, we zullen het zien in de praktijk.. wellicht wil ie 'm wel als buitenspeler gebruiken ipv op 10. Daarnaast ben ik heel erg benieuwd hoever Monaco de komende dagen wilt gaan voor Dolberg en of Ajax het dan nog wel kan weigeren.
0 0