Column: De keiharde spagaat

BvdPloeg, 12-08-2017 om 08:00, 9864 views, Ajax Showtime | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

De Eredivisie is weer begonnen en zaterdag trapt Ajax af tegen Heracles Almelo. Ik heb er zin in, merk ik. Op de redactie hebben we het veel over die eerste wedstrijd in Almelo en het gevoel dat het allemaal wel weer mag beginnen, is steeds meer gaan groeien. Wanneer ik echter thuiskom, enkele mentions in mijn Twitter-tijdlijn lees en mijn omslagfoto met de naam 'Nouri' zie, is alles weer anders. Het is de keiharde spagaat waar iedere Ajax-fan dit seizoen mee moet zien te dealen.

Op de dag dat het nieuws naar buiten kwam, schreef ik hier een column. Ik wilde het gevoel wat van me afschrijven en was blij dat de woorden voor veel mensen een beetje houvast boden. De voetballer Nouri zien we helaas niet meer terug, we duimen allemaal dat dat voor die karakteristieke glimlach wel het geval zal zijn. Alle steunbetuigingen, acties, quotes en interviews van al die clubs, spelers en fans boden ook steun. steun voor Appie, maar ook een beetje steun voor ons allemaal.

Ik ben een journalist die er dagelijks over moet schrijven, maar heel eerlijk; dat viel en valt niet mee. Ieder moment dat je even dacht dat je het een plekje had gegeven, was er wel weer iets. Janken bij dat geweldige doek in de ArenA, de 34e minuut in Nice en in Amsterdam, de tril-lip bij Donny toen hij het veld opkwam, gevolgd door twee geweldige goals en natuurlijk die avond in Geuzenveld. Man, als je het allemaal zo achter elkaar zet, is het eigenlijk een wonder dat we er weer zin in hebben met z’n allen.

En toch is dat zo. Buiten het feit dat ik iedere Ajacied 24/7 het snot voor zijn ogen wil zien lopen met in gedachte dat die 34e landstitel dit seizoen meer dan ooit een must is, heb ik zin om weer Ajax te kijken. Zin om naar het stadion te gaan, over elkaar heen te rollen na een goal, al die domme praatjes rondom wedstrijden, de biertjes na een zege én een nederlaag, de drukte op Ajax Showtime, de kritiek, de lof… Dat gaat zaterdag allemaal écht weer beginnen.

En ook de jeugd gaat weer voetballen. Ik mag weer iedere week door het land reizen, kijken naar en schrijven over al die talenten, met de hoop dat er ook nu weer een paar doorstromen naar het eerste elftal. Op De Toekomst wordt talent geboren, maar ook daar is die klote-spagaat. Want nergens anders dan op De Toekomst was de plek waar Appie werd wie hij werd. En zo krijg ik het voor elkaar om in één stukje tekst drie keer van positief naar negatief te schieten.

Geniet er daarom van, zaterdagavond in Almelo. Ga lekker tekeer in het stadion of voor de televisie, kalk het hele forum vol en neem er één op (hopelijk) een zege. Dit is de seizoenstart, het absolute hoogtepunt van de zomer voor iedere voetbalsupporter. In de meest krankzinnige maand in de historie van Ajax werd ook wel degelijk de basis gelegd voor een goede jaargang. Met Donny, Frenkie, Hakim, Kasper, Davinson en al die anderen gaan we vlammen. Daar zijn we met z’n allen toch zeker wel van overtuigd?

Hopelijk krijgt Appie het mee als we in april met de schaal staan. Want voor Appie gaan we door, dankzij Appie misschien wel harder dan ooit. Nog dagelijks denken we aan hem, maar voel je vooral niet schuldig als dat straks één keer per maand wordt. Het is de keiharde spagaat waar ik het over had en iedereen dealt daar op een andere manier mee. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Op dat de kloterigste kut-voorbereiding uit mijn leven eindelijk voorbij is en dat we onze zinnen weer kunnen verzetten. Met Appie als ras-Ajacied, motivatie, voorbeeld en absoluut icoon altijd in onze gedachten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Ik las niet iets positiefs, maar las zeker ook niets negatiefs...
Ik las wel iets heel erg moois...
... iets menselijks.

Het ontroerde mij en maakte mij trots tegelijk.
Bedankt Bram!
0 0
Lagasj
Mooi Bram.
0 0
robertomalone
Bram, zouden jullie eens een stuk kunnen doen naar de toekomstvisie in de opleiding. Ik bedoel dan niet Plan Cruijff en de daarvan nu zichtbare aspecten. Ajax is nu een zeer succesvolle opleidingsclub, maar gaan ze dat in de komende 5 jaar borgen. De rest zit ook niet stil. Er is veel geld om te investeren. Hoe gaat Ajax die middelen inzetten?
0 0
robertomalone
Mooi verwoord en precies de juiste spirit voor het aankomende seizoen!
0 0
AFCAPolarBear
Weer heel erg mooi, goed en pakkend verwoord! De tranen schieten me weer in de ogen, maar tegelijkertijd ook de motivatie om dit seizoen nog meer te schreeuwen en te juichen voor Ajax (en hopelijk ook voor Nouri (en familie)). Alles om Nouri de 34ste te geven. NIEMAND DIE ONS STOPPEN KAN!
1 0
Youri08
Mooi hoor. Knop om en op naar die magische 34e schaal. Wellicht de meest emotionele van alle schalen die we gewonnen hebben en nog gaan winnen.
0 0
Hammerzeit
Kippenvel - de gedachten oh zo herkenbaar, chapeau!
2 0
Juulsx23
Prachtig! Je verwoord precies hoe ik het weken voel en beleef.
2 0
Maxwell_5
De 34e voor nummer 34.

Hup Ajax & Stay strong Appie!!
1 0
BRAMHOUTEN
Mooi geschreven
1 0
Mikes
Wederom een top stukje Bram. Je omschrijft het gevoel erg Goed!!
1 0