'Niet in staat om wedstrijd "dood" te maken'

JipVR, 04-08-2017 om 08:59, 5752 views, |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax is woensdag niet in staat gebleken om zich de plaatsen voor de play-offs voor de Champions League. In de Johan Cruijff ArenA werd het in de slotfase nog 2-2 voor Nice, waardoor de Amsterdammers door moeten in de Europa League. Volgens Danny Blind heeft het te maken met de jeugdigheid van Ajax.

'Het is voor jonge ploegen nu eenmaal moeilijk om duels over de streep te trekken', zegt Blind tegen Algemeen Dagblad'Het blijkt vaak dat we niet in staat zijn om een wedstrijd 'dood' te maken. En dat moet in die duels. Of dat we niet goed anticiperen op een veranderende speelstijl van de tegenstander. Dat heeft met kwaliteit te maken. Maar zeker ook met ervaring.'

Nick Viergever baalt van de uitschakeling in het miljardenbal, omdat de verdediger van mening is dat Ajax ook op het hoogste podium zou kunnen presteren. 'Ik denk echt dat de Champions League ons niveau is. Juist dat hebben we vorig seizoen bewezen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Koekepeer
Ik heb zo lang ik Ajacied ben Ajax nog nooit een wedstrijd dood zien maken, tenminste niet bewust. En dat houd ik graag zo.
0 0
croyseridder
je hebt het frank de boer tijdperk gemist?
0 0
Koekepeer
Dat was de hele wedstrijdstrategie, of gebrek aan kwaliteit op bepaalde posities. Niet om het uitspelen van een wedstrijd of een goede uitslag vast te houden. Volgens mij bedoeld Blind wat anders edit: dan jij nu schrijft.
0 0
insectenverdelg
Danny wist idd als coach prima hoe je een wedstrijd en een team dood maakt. Helaas was t wel zn eigen team dat niet meer vooruit te branden was
3 0
Kale
Kies er dan ook voor of je een muur gaat bouwen of doordrukt om het af te maken. Volgens mij nogal een Hollands probleem, wat je ook bij het Nederlands elftal vaker ziet. Behalve bij PSV natuurlijk, die kunnen alles saai maken.
0 0
ElFlaco14
Grootste probleem was geen tete en Richewald.
Ajax heeft geboet door deze spelers te verkopen.
Te snel verkocht en Bosz zijn fout waardoor Keizer met een minder elftal ermee moest doen.
1 -2
de-Ajacied
Blind zijn teams maakten elke wedstrijd dood die ze vervolgens verloren
1 0
Dexy
Ik vat het begrip 'wedstrijd doodmaken bij voorsprong' op twee manieren op:

1) Zelf massaal inzakken, de tegenstander de bal gunnen en de ruimtes klein maken. Dit alles zonder als team actief druk te zetten op de bal. In aanvallend opzicht loeren op de counter.

2) De bal in de ploeg houden, door minder risico te nemen in de passing. Maar dan wel zonder het tempo uit de wedstrijd te halen, zoals dat onder De Boer te vaak gebeurde. En als de mogelijkheid zich aandient, de voorsprong uitbreiden door de aanvallende linie in stelling te brengen.

Punt 1 moet Ajax helemaal niet willen. Wij zijn nooit van het inzakken en counteren geweest, zit niet in ons DNA. We hebben bovendien ook helemaal niet het type spelers voor dit spelletje. Daar moet je in alle linies lange en fysieke spelers voor hebben die duels kunnen winnen van een tegenstander. En die hebben wij niet, op Sanchez en De Ligt na dan.

Maar punt 2 zou Ajax imo wel vaker voor kunnen kiezen. En nee, op balbezit spelen is niet het zelfde als teruggaan naar de waardeloze De Boer-speelstijl. Want bij "op balbezit spelen" kun je nog steeds combineren op het middenveld, zonder het tempo uit de wedstrijd te halen. Iets wat De Boer nooit deed bij zijn controlevoetbal, die koos ervoor om de bal tussen de CV's en de backs te laten rondschuiven (de welbekende U-passing) zonder het middenveld te gebruiken.

Alleen hoef je bij een voorsprong niet altijd maar te kiezen voor de riskante pass, waarvan de kans groot is dat het tot balverlies leidt. Dat is wat Ajax nu een beetje doet. Ongeacht de stand blijven ze maar riskante passes geven op het middenveld (met name Ziyech). Risico nemen is goed zolang je gelijk of op achterstand staat. Anders is het naïef.
2 -2
Web
Geeft niets als je dan maar accepteerd dat je nooit prijzen wint, want daar gaat het nou net om, nog steeds niet door dat het om WINNEN gaat.

0 0
Alexander40
Wat jij aangeeft is precies de reden waarom we het uiteindelijk steeds niet redden. Massaal inzakken is op sommige momenten als de tegenstander aanvalt en moet scoren en sterker is de enige juiste methode. Zo lang men dat niet wil inzien zullen wij geen Europese prijs in de wacht slepen.
0 0
Pauw
Wij zitten op één lijn
0 0
JPC40
Je hebt op zich wel gelijk maar soms is er die noodzaak om dat wel te doen te counteren of oersaai de bal rond tikken en af en toe naar het doel gaan, natuurlijk is dit geen leuk wedstrijd om naar te kijken, maar wij spelen nog altijd met het vreselijk naïef idee om voetballend om alles onder uit te komen.
We hebben nu gezien wat er gebeurd is, Juve heeft nog altijd succes hier mee.
0 0
M.Olsen
Punt 2 is natuurlijk ruk om te zien maar europees wel beter
1 0
Dexy
Bij voorsprong zeker, ja.

In de Eredivisie is het inderdaad een ander verhaal. Dan speel je over het algemeen tegen tegenstanders die vele malen slechter zijn dan Europese (sub)topclubs. De meeste Eredivisie-ploegen straffen riskante passes zelden af.

Ik vind dan ook niet dat Ajax "op balbezit" moet spelen tegen Heracles of AZ bij een voorsprong. Maar in Europees verband kan het soms wel lonen.
0 0
Pauw
Ajax kan maar op twee manieren effectief verdedigen:
1. Met volledige overtuiging hoog drukzetten. Is uitermate geschikt om snel weer in balbezit te komen én tegelijkertijd de te overbruggen afstand tot het doel te minimaliseren.
2. De bal in de ploeg houden. Is geschikt om te kunnen consolideren; zelf op adem komen; het tempo te bepalen; de tegenstander arbeid te laten verrichten.

Methode 1 beheerst Ajax sinds Bosz steeds beter maar kost - mede door de gebrekkige beheersing van methode 2 - veel kracht. Methode 1 is ook risicovol wanneer deze niet perfect wordt uitgevoerd. Zeker wanneer de tegenstander goed is in kleine ruimtes. Het is dus zaak het aantal momenten deze methode nodig te hebben te kunnen beperken.

Ten aanzien van methode 2 is er nog heel veel winst te behalen. Dat heeft mijn inziens met name met het (gebruikte) spelersmateriaal te maken.
- Ziyech is onregelmatig in zijn balbehandeling en kiest vaker wel dan niet voor de ingewikkelde moeilijke optie.
- Schone verstopt zich nog altijd te vaak in de eerste fase van de opbouw. Op zijn positie moet je altijd en overal de bal willen (en dus durven) hebben. Ik vermoed dat Schone zich in veel situatie gewoon niet op zijn gemak voelt. Begrijpelijk, gezien het feit dat hij redelijk vaak balverlies leidt dan wel noodgedwongen moet kiezen voor een optie waar uiteindelijk toch balverlies uit voortkomt.
- Ook Sanchez is onderdeel van het probleem. Is zeer onregelmatig in zijn balbehandeling en ook zijn passing is vaak niet precies genoeg. Voor de oplettende kijken. Veel gevaar komt voort uit zijn slordigheden. Kanttekening is wel dat zowel Sanchez als De Ligt te vaak gedwongen wordt tot een nogal risicovolle pass omdat Schone geen rustpunt is en Keizer van ze verlangt de eerste bal via de middenvelders te spelen. Tegen Nice bijvoorbeeld was er heel vaak de mogelijkheid om de backs of zelfs Younes ineens aan te spelen, maar kozen ze toch voor de risicovolle pass via het midden. Tegelijkertijd is de pass naar de backs (omdat Schone niet meedoet) vaak ook risicovol; backs worden opgesloten, kunnen niet veel met de bal en worden gedwongen tot een kansloze bal en leidend tot balverlies.
- Prima dat Keizer investeert in voetbal via het centrum, maar stel dan wel spelers op die daar geschikt (van de Beek of Eiting op 6 én Frenkie op LAM / RAM) voor zijn óf wees (zeker in de fase van het seizoen) een pragmaticus en beveel je spelers gewoon de backs in te spelen als het niet anders kan.
- De backs zijn matig in de kleine ruimte en zijn niet in staat snel genoeg te handelen en zodoende te juiste keuze te kunnen maken om in balbezit te blijven. Is de voornaamste reden dat ik Sinkgraven (ge)mis(t) (heb).

Ik geniet steeds vaker steeds meer van Ajax en ben ontzettend blij met deze ontzettend aanvallende speelstijl. Toch ervaar ik het nog in te ruime mate als kamikazevoetbal. Wil je goede resultaten boeken dan moet de balans wel beter worden!
2 -2
Alexander40
Ik mis methode 3. Als hoog druk zetten even niet lukt omdat de tegenstander beter in de wedstrijd zit zak dan ver in zodat je heel compact achterin staat. Zo doet Chelsea het bij balverlies en zo won MU van ons in de EL. Bijna alle topteams doen dit. Als je toch ziet hoe het elftal bij Ajax staat na de 2-1 dan snap ik daar helemaal niets van. Kijk de beelden maar terug. Ajax staat verdeeld over hun eigen helft terwijl ze verdeeld moeten staan op de achterste helft van hun eigen helft. Doe je dat dan zijn de ruimtes voor Nice dermate klein dat de 2-2 nooit was gevallen. Jammer dat Ajax dit maar niet wil inzien. Domme eigenwijsheid.
0 0
Pauw
Ajax heeft daar mijn inziens niet de juiste mensen voor.
1 0
JanTa
Blind is in staat om 2x 45 minuten lang een wedstrijd dood te maken dus hij weet waarover hij praat.
7 0
Ajaxhart
Je moet een wedstrijd dood maken door je voorsprong te verruimen. Had gisteren gekund door Neres in te brengen ipv Frenkie, en Kluivert op links te zetten (en Youness er dus uit).
4 -1
Koekepeer
Dit dus
0 0
waaijop
De kleine Kluiv zat er doorheen dus moest gewisseld worden.
0 0
charis
In die fase de voorsprong nog verder uitbouwen leek haast onmogelijk.
Waar nice er vorige week doorheen zat was dat nu bij ons het geval leek het wel.
Volgens mij was het Nick die aangaf dat het conditioneel nog niet helemaal goed zat door de halve voorbereiding, dus gedurende het seizoen zal door sowieso vordering in komen.
0 0
AjaxCitizen
Dan nog waren die wissels slecht. Hij had Schöne en Younes er gewoon uit moeten halen. Schöne leek al vanaf minuut 1 op zijn laatste tandvlees te lopen. Bij die 0-1 loopt hij er als een zoutzak bij en bij de 2-2 laat hij Serieus lopen, die de assist geeft. Younes was dramatisch en had er uit moeten gaan. Keizer had hier veel betere keuzes kunnen en vooral moeten maken(!), maar wat hij uiteindelijk deed was compleet het tegenovergestelde. Hele slechte beslissingen die in mijn ogen er onnodig voor gezorgd hebben dat we die 2-2 te verduren kregen.
0 0
Ajaxhart
Wellicht hadden dan meer spelers gewisseld moeten worden, evenwel zonder van systeem te veranderen (gewoon 433 blijven spelen).
2 0
Prethoofd123
Hij heeft hier gewoon een punt naar mijn mening.. Als je een kwartier voor tijd 2-1 voor staat moet je op CL niveau gewoon de wedstrijd "dood" maken en niet op zoek gaan naar de 3-1
2 0
Afstandsschot
Blind is vooral erg goed in zijn eigen trainerscarrière dood maken.
0 -1
JC-Forever
Danny Blind; de coach die elke wedstrijd dood maakt.
3 -1
Ajaccus
Ik vind vooral Schone het grote manco in dit systeem. Offensief en als spelverdeler best wel oke, maar te traag en verdedigend te zwak om op zes voor de verdediging te voetballen. Hij laat in de omschakeling te vaak zijn tegenstander lopen.
5 0
blessure
Als ik dat beweer, dan krijg ik negatieve duimpjes.
Maar ik ben het er helemaal mee eens.
Je kunt nu eenmaal niet met 3 aanvallend ingestelde spelers spelen,.
1 -2
aietos
Een wedsrijd "dood" maken is juist het laatste wat Ajax moet doen.
Ajax moet juist volop druk op de bal blijven zetten zoals we dat het vorig seizoen hebben gedaan. Wat ik in de eerste 20 minuten en het laatste kwartier zag, is dat Ajax totaal geen druk gaf en achteruit ging lopen. Dan vraag je juist om problemen. Onbegrijpelijk omdat we bijna met dezelfde opstelling als vorig seizoen speelde.
0 -1
Maxwell_5
Klinkt leuk, maar je kan simpelweg niet 90 min vol pressie blijven spelen. Het is echt geen schande om gas terug te nemen, zeker niet als je tegen een tegenstander speelt die op de counter speelt. Zij moesten komen, maar bleven op de counter spelen. Op die momenten komt voetbalgogme van pas en moet je daarop anticiperen. Achteruit lopen is een uiterste, maar op bepaalde posities minder risico in je spel leggen kan al voldoende zijn, om je tegenstander wat meer uit de geparkeerde bus te laten stappen en zo ruimte voor jezelf te creëren.
0 0
aietos
Klinkt leuk? Zo hebben we toch echt het hele vorige seizoen gespeeld of in ieder geval hadden we die intentie. Ik heb het echter amper terug kunnen zien.
0 0
Maxwell_5
Wat Charis zegt. Dat hoog druk zetten is bij balverlies. Bij balbezit bepaal jij toch het spel? Het spel kan je "dood" maken door de tegenstander achter de bal aan te laten rennen middels rondo's/driehoekjes, zonder dat je zelf veel met krachten aan het smijten bent.
1 0
aietos
Met druk op de bal bedoel ik, zo snel mogelijk de bal heroveren van de tegenstander! Ik denk dat we hetzelfde bedoelen. Mijn kritiek is dat dit de eerste 20 minuten en het laatste kwartier niet goed was.
0 0
charis
Middels goed positiespel kan je ook de wedstrijd dood maken en kostbare tijd van de klok afsnoepen.
Zowel onder Boss als Keizer lijkt dit niet echt aanwezig met als gevolg dan maar achteruitlopen.
0 0
waaijop
het positiespel van Nice was inderdaad beter
0 0
Beretta
Zodra Ajax niet aan de (wellicht van onrealistisch) hooggespannen verwachtingen voldoet staat er meteen een legertje "analisten" klaar om om de vooringenomen en opportunistische mening te verkondigen, dingen als 'jeugdigheid, gebrek aan ervaring, naïviteit' etc. worden dan naar voren geschoven zonder dieper naar de materie. Het is simpel, oppervlakkig gelul.

Wat ik zie is dat Ajax, na een tragische voorbereiding, aanvallend op een soortgelijk niveau zit als aan het einde van vorig seizoen en dat het verdedigend qua organisatie nog behoorlijk wat stappen dient te maken om het adequaat tegen de Europese subtop te kunnen opnemen. Aangezien het voor de komende weken genoeg zal moeten zijn om het huidige aanvallende niveau vast te houden moet de aandacht dus met name verschoven worden naar hoe het team zich hergroepeerd bij balverlies, maar überhaupt de opstelling van het team in verdedigend opzicht. Dat is met name een taak van de technische staf maar ook van de leiders op het veld, want het is ook een mentaliteitskwestie aangezien het belangrijk is om scherp te zijn en te weten wat er gebeurd om je heen (concentratie en oriëntatie dus).

Ik vind de keuze voor Veltman niet onlogisch maar ook niet volledig doordacht, zijn uitspraken na de wedstrijd tegen Nice vind ik ronduit zwak en machteloos overkomen (maar goed, ik zie ook in dat er wellicht geen alternatief was). Dat we aan het begin niet scherp zijn kan ik begrijpen gezien de trieste omstandigheden, maar het is op het veld vooral Veltman's verantwoordelijkheid om daar intelligent en treffend op te anticiperen. Dat doet hij niet. Na de 2-1 precies hetzelfde. Hij mist het karakter en zelfvertrouwen, en is bovendien niet nagenoeg 100 procent betrouwbaar (wat hij absoluut moet zijn als aanvoerder in de verdediging) gezien zijn domme balverlies af en toe.
Schöne, die wellicht als tweede leider gezien kan worden, is ook niet helemaal betrouwbaar. Op zijn positie mag je gewoon geen balverlies leiden, nooit! Vergelijk hem met Seri die binnen een actie nog kan herstellen en vrijwel altijd de juiste keuze maakt. Dit zijn de twee mensen die in de opbouw, en in organisatorisch opzicht, het belangrijkst voor het team zijn, het zijn je meest ervaren spelers maar ze zijn niet geschikt om de kar te trekken.

Zowel van de Beek als de Ligt zijn veel beter geschikt om de leiders te zijn (Sanchez is geen optie omdat zijn Nederlands niet goed genoeg is, en Ziyech is denk ik nog niet stabiel genoeg). Donny moet dit jaar gewoon op zijn eigen spel focussen dus ik zal hem niet geforceerd belasten met leiderschapsstaken (dat doet hij vanzelf wel) maar de Ligt moet je langzamerhand meer verantwoordelijkheid in organisatorisch opzicht, zodat hij volgend jaar de verdediging kan leiden.

Zeker in spannende wedstrijden heb je iemand nodig die de situatie normaliseert en het team kan inspireren om scherp te blijven en een stapje harder te lopen zonder de basistaken uit het oog te verliezen. Dat moet een persoon met uitstraling zijn, iemand die betrouwbaar is op het veld, waar de andere spelers blindelings naar durven luisteren. Dat kunnen onze leiders niet en de kans is klein dat Veltman in de loop van het seizoen wel uitgroeid tot die persoon.

Wat we nu hebben is denk ik goed genoeg voor een kampioenschap en een solide overwintering in de EL maar beter zijn we al voorzichtig aan het voorbereiden op het seizoen erna, waar van de Beek en de Ligt de leiders gaan zijn, en investeren we in met name moderne backs en eventueel een LCV die Sanchez op kan volgen (de Ligt gaat naar RCV bij een vertrek van Sanchez). Ik hoop iig dat Sinkgraven gewoon de eerste keus is als LV en dat er nog een club komt voor Veltman. Het is een echte Ajacied en ik gun hem een fantastische carrière (heeft hij nu al in mijn ogen), maar als hij niet een dosis zelfvertrouwen kweekt de komende weken is hij simpelweg niet geschikt als leider van Ajax.

1 0
HansBeus
Dit is nu niet iets alleen van nu, van deze tijd, al jaren kampt Ajax met dit probleem
Als Ajax mee wil doen in Europa dan zal het toch structureel moeten gaan veranderen door de basis van een elftal te laten bestaan door wat oudere gevestigde spelers aangevuld met onze jeugdige pareltjes!... met minimaal één gevestigde spelers achterin, en een echte gevestigde kapitein op het middenveld á lá Sneijder of zo, dan gaan de jonkies ook gelijk nog beter renderen, want die moeten soms ff aangestuurd worden!.

Kijk maar naar b.v. 1995 daar had je een basis v\d Sar (25) van Blind (33) , Bogarde (25), F.de Boer (25) en aangevuld met Reiziger 22 jaar.
Je achterhoede is nu eenmaal de basis van je elftal, daar moet bij Ajax meer in geïnvesteerd worden net als in de bouw je fundering moet gewoon heel goed zijn, dan kan je veel makkelijker en rustiger gaan bouwen kijk maar naar alle top teams daar staan gewoon kerels achter in! punt!.

In 1995 hadden we een echte kapitein op het middenveld, Rijkaard (33) en samen met R.de Boer (25) stuurde zij samen de jonkies op het middenveld en de aanval aan als Davids (22) Kanu (19) Kluivert (19) Overmars (22) en Jari Litmanen (24)

Nu hoor je gelijk ja maar.. die oudere ervaren spelers houden de ontwikkeling van onze jeugd spelers tegen... nou daar is Jong Ajax voor om zicht te ontwikkelen en de hele goede komen vanzelf boven drijven en stromen dan vanzelf in en gaan dan ook gelijk beter ontwikkelen in een ervaren elftal.... we kunnen wel blijven vasthouden aan het huidige concept maar voorlopig bracht dat onder de Boer vier kampioenschappen waarvan er drie doordat de concurrenten té veel punten lieten liggen!.. nu de laatste drie jaar helemaal niks nakkes nada, geen platte prijs doordat de jonkies het niet konden afmaken met als toppunt tegen de Graafschap!... (beter voorbeeld is er niet) en afgelopen seizoen ja kwamen we tot in de finale van de EL. maar als we eerlijk zijn dan waren de twee thuiswedstrijden (kwart en halve finale) top maar de uitwedstrijden kwamen we weer alles te kort over de finale maar te zwijgen.
Afgelopen woensdag werd het helaas weer heel pijnlijk duidelijk dat individueel we echt hele leuke voetballertjes hebben, ook ik geniet daar mateloos van fantastisch zoals Justin die verdediger te kakke zette!... en Donny het voortouw pakte met zijn 18 jaar! maar er was totaal geen leider en we kwamen de nodige power te kort om een kleine voorsprong vast te houden laat staan over de streep te trekken dus qua team komen we nog zat te kort!. dan ga ik er maar ff vanuit dat Keizer een toptrainer is de de weg weet in Europa... kom op kader van Ajax.. er is werk te doen, nog veel werk!. (als we dit jaar om de prijzen willen spelen)
3 0
Web
Mee eens, maar wij weten ook dat dit niet makkelijk is, maar Wesly terug halen ben ik ook erg voor, met zijn persoonlijkheid ( wat bv Heitinga miste) lopen de spelers niet uit de posities, hij gaat dit prima coachen, Schone heeft dat ook niet.
1 0
RusselWestbrook
Ja want Sneijder is zo goed verdedigend onderlegd enzo, die zet alles wel even neer. Doet ie ook al zijn hele carrière ipv zich puur op de aanval te richten.
0 -1
Web
Gelukkig hebben de meesten wel inzicht. Wel eens gehoort van positioneel dekken en doordekken, doet Schone ook, kan Wesley ook, maar misschien had je dan Riedewald moeten houden.

En niet altijd anticiperen, maar ook eens met iets zinnigs komen.
0 0
HansBeus
Het structureel veranderen daar hoort ook een financiële verandering bij, dan word het al een stuk makkelijker om die dragende speler(s) te halen!.
1 0
Web
Ik ben geen Blind fan, maar hij heeft hier wel gelijk in. Vorig jaar gebeurde dat ook, dan dag je die wedstrijd hebben wij in handen, Schalke als beste voorbeeld, de trainers noemen dat controle.

En waar heeft dat mee te maken, wij missen routine, en dat is ook niet makkelijk te vinden, moet ook nog in het Ajax voetbal passen.

Daarom zou ik nou graag Wesly er bij hebben, op de plaats van Schone, misschien ligt Nigel meer voor de hand, maar daar ik heb ik mijn twijfels bij.

De beste voorbeelden in de geschiedenis zijn, Cruiff, Rijkaard en Cocu, die namen echt de ploeg bij de hand, maar ik denk dat Wesley dat ook kan, bovendien kent hij Ajax, spelers als Heitinga hebben dat niet, mist persoonlijkheid
1 -4
RusselWestbrook
Wesley gaat geen wedstrijden voor je op slot gooien. Fysiek nog zwakker dan Schone en qua techniek en handelingssnelheid allang niet meer de voetballer die hij was.
4 -3
Web
Op slot gooien heeft niets met fysiek te makken, dat heeft met inzicht te maken, spelers bij hand nemen, niet uit de posities lopen, daar in coachen.

Ik ben er van overtuigd dat wij dan door waren gegaan, daar gaat het fout.
1 -1