'Konden we maar iemand de schuld geven'

BvdPloeg, 14-07-2017 om 12:10, 9413 views, Het Parool | De trainingscollectie voor thuis is beschikbaar!

Theodor Holman heeft in een emotionele column in Het Parool zijn medeleven geuit richting Abdelhak Nouri. De middenvelder heeft ernstige hersenschade opgelopen en dat zag niemand aankomen.

'Het is zo'n kwaal waar leven bijna net zo erg is als dood. Zo'n kwaal ook waar we voorlopig niets aan kunnen doen. We zijn verslagen in een strijd die we niet hebben gevoerd, die we nimmer wilden en waarvan we de reden ook niet weten', begint Holman, die het hele drama 'onrechtvaardig' noemt. 'Ineens beseffen we wat de ware onrechtvaardigheid is: een jongen van twintig, zwaar van het talent, licht in de omgang en zo aardig dat je hem verdenkt een vacht te hebben die je kunt aaien, wordt alles afgepakt.'

'Een onbekende dief zette even zijn hart stil om een deel van zijn brein te stelen', vervolgt hij. 'Er is het meest kostbare kapotgemaakt: jeugd. In de knop gebroken, zoals Kloos zegt, en dat hoort niet. En waar moeten wij met ons medelijden heen? Naar de ouders, natuurlijk. Naar zijn familie en vrienden, uiteraard. Naar Ajax. Maar ook naar ons, want we zullen hem niet alleen op het veld missen, maar als we aan hem denken, zullen we steeds die merkwaardige pijn van de onrechtvaardigheid voelen.'

'Er zijn woorden, maar hoe goed je ze ook wilt kiezen, je bent met stomheid ge­slagen. Konden we maar iemand de schuld geven. Konden we maar iemand voor het gerecht slepen. Waarom kan dat niet? Omdat ons bestaan soms onbegrijpelijk is. Uit het oog van Amsterdam druppelt een traan. Van verdriet, van woede, van onmacht, van medelijden.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PeterVKV
Iemand de schuld geven is lekker want dan vervang je de hopeloze pijn en onmacht van nu door woede waarbij alles eruit komt. Want zo kan het niet doorgaan natuurlijk.

Iemand de schuld geven gaat niet gebeuren, maar er moet natuurlijk wel tot in detail onderzocht worden welke samenloop van omstandigheden tot dit drama geleid heeft bij een op zich volledig gezonde (want uitvoerig geteste) jonge jongen als Appie. De andere spelers moeten snel weer met volle focus en zonder enige angst op het veld staan want het leven is hard en gaat gewoon door. Nouri zal sowieso nooit vergeten worden en het hele seizoen Nouri-Nouri in de 34e minuut zal het team sterker maken en Appie steunen in zijn herstel. Analyseren, oplossingen zoeken en positief denken. Ondanks alles.
2 0
UltimateKaos
Deze man zal het ongetwijfeld goed bedoelen, maar kan me totaal niet vinden in dit stuk.

Waarom zou het fijn zijn om iemand de schuld te geven? Waarom zou het de pijn die mensen voelen verlichten?
0 0
Ferd
Omdat het schuld geven een uitlaat is voor het gevoel van onmacht.
0 0
ram
Precies. Juist fijn dat niemand hier schuldig aan is... Je zal er maar schuldig aan zijn; dan zijn er twee levens vernield.
0 0
Ferd
Twee? Wat denk je van zijn ouders, broers en zussen? Van zijn bloedgabbers zoals Donny?
0 0
Freddy Al
Een, in mijn ogen, zeer gepaste reactie.
Iedereen voelt het onrecht en de daaruit volgende frustraties over de verschrikkelijke situatie die ontstaan is rond Nouri,verdriet en onmacht staan centraal.
Het zou opluchten als we iets of iemand konden als boosdoener aanwijzen om het een plaats te geven.

De realiteit is beangstigender; niemand heeft deze vijand zien aankomen, het vechten start te laat.
Helaas valt er niets weg te redeneren,het ongeluk heeft plaatsgevonden en de gevolgen zijn enorm.
Laten we allemaal hopen dat Nouri toch een menswaardig leven kan leiden,hij verdient dit zoals elke jongeling dit verdient.
Als voetballiefhebber kan ik me bijna niet meer voorstellen dat een spel waarbij 22 man op een veld staan en achter een bal aanrennen ook maar iets betekent als je dat naast het enorme leed plaatst van Appie en zijn dierbaren.

Toch zal de tijd er voor zorgen dat we het gaan leren accepteren en we de onmacht en kwaadheid loslaten.
Eigenlijk is er geen keus; we moeten vooruit en nieuwe dingen tot stand brengen,hopelijk zal Appie daar ook baat bij hebben,het is hem intens gegund.
1 0
voorkennis
ff gekeken....die gast is compleet gek......wat een mafketel
4 -1
Middenweg401
Je commentaar staat op de verkeerde plek.
Erg mooie en rake woorden van Holman. Dank daarvoor.
4 -2
Ferd
Volgens mij noemt hij die Y.O. een gestoorde en niet Holman
0 0
Radikaal
Konden we maar iemand de schuld geven? Zou dat ook maar iets beter maken? Holman is niet goed bij zijn hoofd.
1 -1
Dwergje48
Je snapt dat wel toch? Je wil er een verklaring voor hebben. Kunnen zeggen hierdoor komt het en daar iets aan doen. Dit kan helaas niet.
0 0
Middenweg401
Dat is nogal een stelling zeg. Je focust je op 1 regel, een zwakkere in een verder mooi stuk. Vooral daar waar hij Nouri's zachte karakter beschrijft vind ik mooi.
0 0