'Top drie moet gedwongen de grens over'

BVeenstra, 19-06-2017 om 07:40, 11143 views, De Telegraaf | Bestel nu het nieuwe uitshirt van Ajax.

Voetbaljournalist Valentijn Driessen baalt ervan dat de subtoppers in Nederland hun beste spelers nauwelijks nog verkopen aan de top drie in Nederland. Dat schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. Volgens de verslaggever zou het voor de ontwikkeling van talenten als Sofyan Amrabat, Sam Larsson en Ridgeciano Haps uitstekend zijn om eerst naar Ajax, Feyenoord of PSV te verkassen alvorens naar het buitenland te gaan.

'Maar de buitenlandse transfermarkt met z'n extreme miljoenenbedragen heeft de Nederlandse transfermarkt uit het lood geslagen. Clubs uit de subtop als Vitesse, AZ, FC Utrecht, FC Twente en Heerenveen vragen geen "nationale" maar "internationale" transfersommen, die de top drie niet kan opbrengen (Feyenoord & PSV) of wil ophoesten (Ajax)', schrijft Driessen, die inziet dat vraag en aanbod niet meer met elkaar in verhouding staan. 'Dat is een slechte ontwikkeling voor het Nederlandse clubvoetbal, maar tevens voor de individuele ontwikkeling van talenten. Spelers zonder grote status, die kunnen rijpen in de top van de Eredivisie, worden door middelmatige buitenlandse clubs als koopje opgehaald.'

Het gevolg is nu dat de top drie noodgedwongen shopt in goedkope Scandinavische of Zuid-Amerikaanse competities, het jeugdspelers sneller laat doorstromen of spelers gaat huren. 'In alle gevallen nauwelijks een ideaal scenario voor een kwalitatieve impuls van de Eredivisie', vindt Driessen, die tevens inziet dat eigenlijk alleen voor spelers van Ajax hoge transfersommen worden betaald. 'Daarmee wordt aangetoond dat het serieuze transfergeld pas valt te verdienen na Europees succes. Kampioen Feyenoord ondervindt dat de Eredivisie geen podium is waarbij de spelersprijs een miljoeneninjectie krijgt. Geen enkele Feyenoorder wordt in verband gebracht met een transfersom boven de 10 miljoen euro.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
EVH
Is inderdaad een probleem. Niet voor die spelers zelf, want die gaan op korte termijn giga veel verdienen.
0 0
Babangida83
St Juste (over 1 jaar), Nakamba en Larsson. Die zouden alle drie inmiddels bij PSV of Feyenoord mee kunnen doen. Bij Ajax nog niet. Bij Ajax moet je toch precies in het spelletje passen. Die zijn ook wel gewoon betaalbaar.
Dat Hoogma naar Hoffenheim gaat is omdat een AZ dat bedrag niet wil neerleggen of zat te slapen. Onze subtop is te arm. Onze top kan het wel betalen. Maar de absolute kwaliteit is er nauwelijks bij de subtop.
0 0
3sterren
Driessen schrijft over het ontbreken van een kwaliteitsimpuls voor de eredivisie en impliceert dus dat het verval op deze manier zo zal doorzetten.
Heeft hij er weleens over nagedacht wat zo’n speler zou kunnen toevoegen aan het eerste?
Voor de speler zelf is het zonde om (te) vroeg uit Nederland te vertrekken. Twee jaartjes met Ajax meetrainen zou hem in ieder geval een betere voetballer kunnen maken. Dus kan hij een hoger salaris tegemoet zien.
Voor Ajax blijkt zo’n speler niet veel meer dan statiegeld.
0 0
Wimmel
Geeft hij nou echt Haps als voorbeeld?

Valentijn gaat met de week een groter gekkie worden.
0 0
Boer Gijs
Valentijn kan dus ook zinnige stukje schrijven. Goed gezien van hem. Maar de Nederlandse subtop clubs kun je het moeilijk verwijten. Van een middelmatige buitenlandse club krijgen ze gewoon een veel hoger transferbedrag dan van een topclub in Nederland. Logisch dat ze daar op in gaan. Maar wel jammer voor het (Nederlandse) voetbal, dat wordt gewoon verziekt door geld.
0 0
chrisjuhhh
Nu heeft Driessen een punt gewoon .
Neem enkel het geval Kardioglu van NEC hoe NEC nu al aan de miljoenen denk ipv de speler .
Vraag je een normaal bedrag van 1 a 1,5 mio voor zo een jongen met doorverkoop % dan loopt het zoals het loopt .
2 0
geronimo
Ze staan wel in de rij om Ajax talenten voor een pikje op te halen die net buiten de boot vallen
1 0
DulceDesde
Welk talent bedoel je met een pikje?
0 0
chrisjuhhh
Dus als ze nou eens de afgevallen spelers elders kunnen onderbrengen en de betere naar Ajax halen , in dit geval een voorbeeld Kardioglu naar Ajax en wat Jong Ajax spelers naar NEC een stuk of 2 met 500.000 transfer erbij en doorverkoop % dan kan het een win win worden .
Ajax leid dan op en de mindere spelers gaan naar andere clubs in Nederland , zo kan je niveau behouden .
0 0
pjs
Dat komt goed uit want alle drie genoemde namen komen tekort voor Ajax.
4 0
Lekiam
Dat komt omdat er clubs in Nederland zijn die denken dat ze niet moeten verkopen aan de top 3 omdat ze zo de "concurrentie" beter maken. Zou wake up Ajax, Feijenoord en Psv zijn niet jullie concurrenten die liggen ver voor.
Clubs in Nederland gunnen elkaar het licht niet in de ogen. Net als de supporters.
0 0
Ben
Ik vind het totaal geen probleem dat die jongens direct naar het buitenland gaan. Ze falen bij Ajax toch allemaal. Ziyech is de eerste sinds jaren die er daadwerkelijk direct staat en iets toevoegt. Daarvoor was het denk ik Schone? Maar die was toen al geen talent meer. Voor de rest kunnen die jongens het niveau niet aan en voelen ze zich te goed om eerst in Jong Ajax te spelen. Vervolgens krijgen ze dan elders een kans door verhuur en blijkt dat ze geen pepernoot raken. Nee, ik heb vaak gehoopt dat er nu een uitzondering kwam, maar dat komt niet. Laat ze maar lekker falen in het buitenland, dat is beter dan falen bij Ajax.

Daarnaast gun ik clubs in de eredivisie NIKS. Zou mooi zijn als ze zich eens zouden realiseren dat die miljoenen die Ajax in de eredivisieclubs heeft gepompt de laatste jaren, toch wel gemist worden als ze niet meer komen. Ajax was de enige gek die daar niet zo moeilijk in was. Nou, ik zie die miljoenen liever richting Zuid-Amerika gaan, ik gok liever op een speler uit Zuid-Amerika, die een supertalent kan blijken te zijn zoals Sanchez, of tegen kan vallen zoals Casseira, dan dat we weer een Sinkgraven, Zivkovic of Van der Hoorn aanschaffen die eigenlijk allemaal falen.

Dat het maar duidelijk mag zijn dat niemand in Nederland het niveau van Ajax aankan tenzij ze hier eerst een paar jaar zijn opgeleid. Laat die gasten maar lekker naar Rotterdam en Eindhoven gaan om daar te falen.
6 -2
dezengene
Onzinnige redenatie van Driessen, die het wel erg vaak mis heeft de laatste tijd.

Ga maar na: nu blijven de beste spelers van de subtop bij de subtop-clubs, of ze gaan naar het buitenland. Dan blijft het niveau van de subtop dus hetzelfde of gaat het - indien de spelers inderdaad weggaan - naar beneden. Als ze naar de Nederlandse topclubs waren gegaan, was het niveau van de competitie hetzelfde gebleven (want die spelers van de subtop blijven in de Nederlandse competitie).

Nu kijkt de nationale top naar het buitenland. Daar halen ze spelers als Sanchez, Guardado en Jörgensen, om maar een paar versterkingen te noemen. Die maken de Nederlandse competitie beter. Wat was er gebeurd als ze in plaats van die drie, drie spelers uit de Nederlandse competitie hadden gehaald? In plaats van Sanchez, St. Juste, in plaats van Guardado Ayoub en in plaats van Jörgensen Kramer (haha). Misschien niet de beste vergelijkingen, maar het lijkt me duidelijk: daarmee gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog.

Oftewel, dat Nederlandse topclubs over de grens kijken, versterkt de competitie alleen maar. De topclubs halen namelijk betere spelers dan in Nederland lopen Die subtop-spelers blijven vaak toch wel even hangen, waarmee zowel het niveau van de top als de subtop omhoog gaat.
5 -1
Babangida83
Ik vind dat wel meevallen. PSV haalde nog niet zo lang geleden Propper, en Ajax Ziyech.

De top 3 is kwalitatief beter geworden en de subtop moet qua kwaliteit van de spelers nu de volgende stap maken. Als ze dat doen, dan zal de top 3 weer wat vaker shoppen. Alleen voor Hoedt heeft de stap van subtop naar buitenlandse subtop geen windeieren gelegd. De Roon is gewoon niet geschikt voor Nederlands voetbal en werd hier ondergewaardeerd. Echter nu in het buitenland weer overgewaardeerd. Janssen heeft het niks gebracht nog. Had gewoon nee moeten zeggen tegen Tottenham. Ging te vroeg na een half jaar goed voetbal. Larsson zou gewoon nog naar PSV kunnen gaan, al is het ook een beetje een twijfelgeval. Maar dan heb je het voor deze subtop wel gehad. Haps nog zo'n twijfelgeval.

Zo slecht is de situatie nog niet. Is een evolutie.
0 0
BL4EverAjax
''die de top drie niet kan opbrengen (Feyenoord & PSV) of wil ophoesten (Ajax)''

Wat een heerlijk stukje zin is dit toch.
6 0
mistermiyagi
Qua serieuze belangstelling valt het allemaal wel mee, Moreno en Klaassen zijn nu weg als Sterkhouders.

Larsson, Willems gaan sowieso weg.

Bij Ajax zie ik geen opvallende transfers meer, 50miljoen voor Sanchez betaald niemand (hij heeft nog veel te weinig laten zien)
Jorgensen, Karsdorp, Arias, Veltman het moet allemaal nog wel gebeuren.

Er komt ook wat leuks voor terug, Huntelaar, Lozano, van Persie
0 0
chrisjuhhh
Lozano !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????
0 -1
Christiano91
Tot nu toe alleen een Huntelaar die al ver over zijn top is.
0 -2
OKP-AFCA
Maar met spelers als Haps kan Ajax zich niet verder ontwikkelen dus die spelers moeten ook wel goed genoeg zijn.

Ik kan niet 123 iemand opnoemen die direct een aanwinst zou zijn voor Ajax vanuit de eredivisie, buiten de top 3.

Allemaal opvulling voor de bank of mis ik iemand?
0 0
AFCAPolarBear
Dat is ook precies het punt wat in dit artikel gemaakt wordt. Spelers als Larsson, die waarschijnlijk een breedte aankoop is voor Ajax, is net zo duur als een Sanchez die een toegevoegde waarde is
0 0
Willem410
Nee Driessen sugereerd dat ze te duur zijn maar Ajax haalt ze niet meer omdat de kwaliteit niet goed genoeg is. Van de Hoorn, Sinkgraven, Zivkovic, Gudelj het heeft Ajax allemaal bakken met geld gekost en niks beter gemaakt. En zo kunnen Feyenoord en PSV ook een heel lijstje maken. Als de kwaliteit er echt vanaf druipt zoals bij Ziyech dan is Ajax echt nog wel bereid om veel te betalen.
0 0
M.Olsen
Het ware slachtoffer is oranje. Door de geringe ervaring die spelers hebben als ze naar het buitenland gaan is de kans van slagen kleiner.

Kijk naar van Ginkel. Als hij na vitesse hier was komen ballen had hij nu basisklant in oranje geweest. In plaats daar van spelen onze toppers nu vaak voor Denemarken of tegenwoordig colombia en Kameroen
2 0
chrisjuhhh
Schuld ligt dus idd bij de overige clubs en zaakwaarnemers !
0 0
AFCAPolarBear
Als de topclubs (structureel) goed beleid voeren is het juist een voordeel voor Oranje. Neem onze aartsrivaal. Toen Koeman bij Feyenoord trainer was, was er geen geld voor aankopen. Hij moest het doen met jeugd, die daardoor een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Nadat er een paar centen was binnengekomen werd de jeugd overboord gegooid en werden en middelmatige (buitenlandse) spelers gekocht. Jeugd weg, die geen deuk in pakje boter meer schoppen en verloren talenten zijn geworden.
0 0
RomeoNevland
Uhm, er worden wel degelijk feyenoorders met een transfersom van boven de 10 miljoen genoemd.
Karsdorp en Jörgensen
0 0
pjs
Deze zullen samen niet meer opbrengen dan 25 miljoen max.
0 -1
Christiano91
Ja dat ze het er voor willen, niet dat we clubs zijn die het willen geven
1 0
AFCAPolarBear
Everton wordt met 20 miljoen genoemd om Jorgensen te halen
0 -1
Alexander40
Als dat gebeurt ga ik echt lachen. PL is zeker voor een spits echt lastig. Zie bijvoorbeeld een Jansen die ik hoger inschat. Mijn inschatting is dat Jorgensen er bij Everton maximaal 5 per seizoen inschiet. Dat weet Ronald ook wel dus ik denk dat dit niet meer dan een gerucht is
0 0
AFC34
Als ze nou eerst eens zorgen die spelers bij hun eigen clubs te laten ontwikkelen om zo een keer geen 30 punten achter de top 3 te eindigen.. het gat met de rest van de competitie word op deze manier lachwekkend.
2 0
chrisjuhhh
Soms heb je uitschieters , maar vergelijk het eens met BL , PL PD ?? ook daar zitten verschillen van heb ik jou daar .
0 0
AFC34
Tja maar het onderste niveau van de eredivisie moet gewoon drastisch omhoog, op die manier moeten Ajax Feyenoord en Psv ook wel doorgroeien. Op deze manier kan het niet eens..
0 0
Ajax27
Niet het onderste niveau, daar heb je geen zak aan. De subtop moet weer een aantal klasses sterker worden. Zodat zij ook wat regelmatiger Europees wat kunnen laten zien, zodat het in de top van de eredivisie weer wat spannender wordt en waardoor diezelfde subtop ook weer de top beter laat spelen. Structureel op Eurpees niveau met verschillende ploegen minstens de groepsfase door komen van een CL en EL waarbij de top 3 structureel tot in de kwartfinales van de EL kan komen en je incidenteel halve finales of zelfs weer een finale haalt. Dromen mag ;-)
0 0
chrisjuhhh
Natuurlijk heb jij hier gelijk in , maar wat ik ermee wil zeggen is dat die verschillen er altijd zijn enkel je niveau moet echt omhoog en dat kan .
Kijk enkel aar de afvallers in Jong Ajax , als een club als NEC bv zich te groot voelt om 1 of 2 van die jongens over te nemen en Kardioglu ervoor in de plaats geeft met een doorverkoop en lichte vergoeding van 500.000 bv , dan houd alles op .
0 0