Column: Publiekslieveling voor publiekslieveling

JesseTH, 19-06-2017 om 13:30, 49264 views, Ajax Showtime | Bestel nu het nieuwe uitshirt van Ajax.

Het is de zevenentachtigste minuut van de return in de voorronde van de Champions League tegen de stugge Griekse club PAOK. Wat we als supporters te zien krijgen, is een werkelijk hemeltergend slechte wedstrijd. De Grieken krijgen kansen te over, maar houden ons overeind. Niets lijkt te wijzen op een goed resultaat, maar dan is daar Davy Klaassen.

Onze clubman pur sang, onze aanvoerder die op dat moment al zes seizoenen in het eerste elftal van Ons Aller Ajax speelde. Hij was het die de afgevallen bal met een droge knal in de onderhoek wist te werken en Ajax naar de volgende ronde wist te schieten. Het zou één van de vele uiterst belangrijke goals zijn die hij zou maken, maar het mooiste van die avond moest toen nog komen. Klaassen ging namelijk ouderwets uit zijn dak, sprong over de sponsorborden achter het doel heen en ging recht op het uitvak af. Hij, onze Davy, dacht niet aan zichzelf. Nee, hij dacht aan ons, de supporters.

Dat is wat Klaassen voor de club Ajax zo bijzonder maakte. Juist in deze tijd, waarin clubliefde vaak ver te zoeken is en het egoïsme de boventoon voert, was de club voor hem de hoofdzaak. Het kippenvel schoot me als Ajax-supporter over het lijf, als je zag hoe Klaassen na de wedstrijd de uitsupporters opzocht. 'Lekker boys, hé!', riep hij hen na terwijl hij wegliep. Het was alsof hij 'gewoon' een van ons was. Na de wedstrijd stond hij Ajax TV met een grote glimlach te woord. 'Wij zijn allemaal voor dezelfde club', aldus het toonbeeld van eenheid binnen de spelersgroep. Hij gaf waar mogelijk altijd een shirtje weg, bleef het langst staan om te applaudisseren en dan was er dus dat juichen.

Want PAOK- uit was slechts de start van wat hij voor de club zou betekenen in het afgelopen seizoen. Een ander memorabel moment vond plaats op 18 december 2016. Op die dag, in de thuiswedstrijd tegen PSV leek het voor Ajax behoorlijk mis te gaan toen we op de tribune met lede ogen aan moesten zien hoe in de eerste vijfentwintig minuten van de wedstrijd Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi al geblesseerd het veld moesten verlaten. Na de rust was de rook nog niet opgetrokken, of Klaassen bezorgde mij en met mij de gehele ArenA een moment waarbij menigeen nog kippenvel krijgt op de meest sombere dag. Mateo Cassierra liet de bal perfect lopen voor Klaassen en hij trapte de bal werkelijk fabelachtig met de buitenkant van zijn voet richting de verre kruising. De ArenA ontplofte, net als Klaassen zelf, die zich in zijn juichen meteen richtte tot de F-side. Juist dat laatste, het effect wat Klaassen heeft gehad op de supporters, is wat ervoor gaat zorgen dat wij als supporters onze aanvoerder zo ontzettend gaan missen.

Over de opvolging van Klaassen wordt al tijden volop gerept door de media en analytici. Eén man steekt er met kop en schouders bovenuit: Donny van de Beek. 'Davy Klaassen 2.0', heb ik hem menig Ajacied horen roepen in de ArenA. Logisch, want ook over zijn populariteit in Amsterdam valt niet te twisten. 'Donny van de Beek, Van de Beek, Dooonny van de Beeheek', klinkt er regelmatig door de ArenA, zodra hij ook maar aan zijn warming-up begint. Of Donny net als Davy ook die échte Ajacied is, lijkt geen twijfel. Iedereen herinnert zich nog wel het doelpunt dat hij scoorde in de thuiswedstrijd tegen Molde. Niet om de schoonheid van het doelpunt, maar om de schoonheid van de Ajacied in Van de Beek. Met een open wenkbrauw en een bebloed gezicht volgde ook bij hem geen one-man-show, maar net als Klaassen zocht hij dol van vreugde het publiek op. Inclusief een ouderwets vreugdesprongetje. Een vreugdesprongetje dat ik, wanneer Klaassen wekelijks uitblinkt in Engeland en Van de Beek zijn rol overneemt bij Ajax, komend seizoen hopelijk nog vaak zal maken.

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bram410
Leuk stukje!
1 0
Erik87
Leuk geschreven! persoonlijk irriteer ik mij alleen aan de uitspraak "Ons Aller Ajax". Vind het ziekelijk klinken.
2 -5
3sterren
Misschien hoor jij dan wel bij de azijnzeikerds die clubman Klaassen aan het begin van het seizoen zo graag weg wilden jagen bij ons aller Ajax.

Of voel je je misschien meer thuis bij jouw eigen Feijenoord / -PSV...

Hele leuke column overigens, bedankt!
2 -4
Erik87
Sorry, wat een rare reactie. Er is helemaal geen relatie in te vinden in wat ik zeg en de conclusies die jij trekt.

Maar om in te gaan op je rare conclusie: ik ben echt Ajacied, maar van die uitspraak moet je gewoon kotsten.. En als je het hebt over Klaasssen; ik vind deze jongen echt een geweldige persoonlijkheid hebben. En afgelopen seizoenen van onschatbare waarde voor Ajax. En ja, ik ben ook een fan van Veltman. Mooi om te zien hoe juist hij overeind bleef in de EL finale.
1 -1
3sterren
En je vindt het niet raar om de uitspraak ”Ons Aller Ajax” ziekelijk te noemen? Dat vind ik nou pas echt ziek. Met mij zijn vele supporters trots op ons aller Ajax. Als ik die woorden typ voel ik mij één van de velen die hetzelfde gevoel hebben bij het zien van het prachtige rood-witte shirt van ons aller Ajax.
Hier nog eentje van het huis: ”ons aller Ajax” zal het komende seizoen kampioen worden!

Hoe durf je jezelf een echte Ajacied te noemen?
Pas maar op dat je niet in je eigen kots zal stikken...

1 -2
Erik87
Als jij je daar goed bij voelt moet je het vooral blijven doen. Het klopt taaltechnisch alleen totaal niet. Aller zet je ergens voor om aan te geven dat het een overtreffende trap is. bijv: alleraardigst.
Voor mij gaat er geen enkele voetbalclub boven Ajax. Dus is die overtreffende trap niet mogelijk. Bij jou kennelijk wel.. Dus zeg eens eerlijk; voor welke club ben je echt?
0 0
ST
Flauwe jongen ben je.
0 0
superman0313
Precies dit! Heerlijk om te lezen!
3 0
Wimmel
Jeetje wat een leuke column. Lekker ouderwets geschreven zonder clickbait titel en een strekking waar ik het volkomen mee eens ben.

Ga zo door! Een welkome aanvulling.
3 0
JDR75
Mooi stukje!!! M'n complimenten
5 0
wendoo9
We gaan Klaassen zeker missen en hoe ! Hoe vaak die ene belangrijke doelpunt van hem die ons net de overwinning bracht of een gelijk spel ! En niet te hebben over zijn inzet. Komt er niks meer bij voorzie ik een groot probleem met de spelers die we nu hebben voor het middenveld , Dan ga je het niet redden in de voorronde Cl We missen een sloper en een goeie kopper.
1 -2
gi0vanni
Elk nadeel heb z'n voordeel. We leveren scorend vermogen in maar het voetbal kan er op vooruir gaan met spelers die ook goed zijn in de kleine ruimtes.

Misschien niet gelijk maar we hebben geweldig talentvolle middenvelders. Ben ook onder de indruk van de Jong die nog niet zolang bij Ajax zit maar het nivea vorig jaar met gemak aankon. Zeer groot talent. Maar dan we er nog 2, lekker hoor.
0 0
MennoJerry
Huntelaar is een goede kopper, dus die hebben we al binnen. Missen inderdaad een echte motherfucker. Misschien toch Nigel de Jong.. of misschien Lemos van Las Palmas.
2 -3
MennoJerry
Mooie column! Ik ben het helemaal met je eens. Davy gaat gemist worden. Maar hopelijk neemt Donny de taak over en trekt ie de andere spelers mee in het 'samen met de supporters' gevoel. Want dat gevoel is, in elk geval in de arena, een garantie voor succes gebleken.
2 0
Ferd
Lees je eerste zin nog even na, het woord "minuut" na zevenentachtigste mist
1 0
JesseTH
Scherp, bedankt!
1 0
willieovertoom
Heb het idee dat Van de Beek zes over gaat nemen en Frenkie en Appie gaan rouleren als rechtshalf. En dat is ook het beste, want zij verdienen en moeten allemaal speeltijd maken in 1.
3 0
ram
Eens. Maar beide vind ik voor de grotere wedstrijden echt te licht. Dat middenveld wordt dan, vrees ik, overlopen. Ik zou een extra fysieke en ervaren middenvelder geen overbodige luxe vinden.
0 -1
Ajax27
Ik zou voor meer rust kiezen op de 6, dus ben het helemaal mee eens dat vd Beek zich op die positie moet richten. Dan heb je evengoed een aanvallend ingestelde 6, maar wel één met meer rust. In de jeugd was ie ook altijd geweldig op die positie, zodat Nouri voor hem kon doen en laten wat ie wou. Ondanks vd Beek z'n geweldige inzicht, denk ik dat Frenkie wat aanvallender ingesteld is en beter zou renderen op rechtshalf.
1 0
Onpartijdig
Ik vraag me nog steeds af wat het beste is. Vd Beek rechtshalf en De Jong op 6... of Vd Beek op 6 en De Jong op rechtshalf. Ik dacht eerst dat De Jong op 6 moest omdat hij extreem makkelijk weg kan draaien bij zijn tegenstander, wat belangrijk is voor een nummer 6. Maar VD beek lijkt toch wat degelijker op 6, daarbij vind ik De Jong net iets meer creativiteit hebben voor de half positie. Dus ik verwacht ook VD Beek op 6. Hoop dat Keizer er ook zo over denkt, buiten een goede traptechniek is Schone niet echt de beste 6 die we kunnen hebben, zeker niet als het tempo omhoog gaat.
1 0
chrisjuhhh
vd Beek in de Klaassen rol is hij op zijn sterkst , maar wel spelers ernaast die net zo snel denken ernaast hebben ( Ziyech , F de Jong ,Nouri )
0 0
Joseph
Ik vraag me af of we gezien het materiaal niet met een 10 moeten spelen. Ik denk dat je zowel vd Beek als de Jong de opbouw moet laten verzorgen, beide heren hebben ook genoeg dreiging naar voren, dus ik verwacht een veel dynamischer middenveld dan wanneer we 1 man statisch de opbouw laten verzorgen. Bovendien denk ik dat de Ligt prima iets meer naar voren kan spelen.
Nouri en Ziyech komen denk ik ook het beste tot hun recht in een iets vrijere rol op 10. Is ook makkelijker als je druk wilt zetten op de verdediging.
0 -1
Mini
Eiting is ook een '6'. Zal waarschijnlijk onder Keizer ook wat minuten gaan maken
2 0
chrisjuhhh
niet veel te jong nog zal meer minuten in JA gaan maken en in de orde staat hij echt achter onze 4 goed haantjes .
0 0