Huurlingen: Grillige Ajacieden keren terug

FinnDekker, 01-06-2017 om 16:50, 31932 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het seizoen is voorbij, de prijzen zijn verdeeld en nu rest alleen nog het aftellen tot volgend seizoen. Ajax heeft een korte zomerstop voor de boeg, waardoor het belangrijk is dat de selectie tijdig op orde is. Voor het nieuwe seizoen kan Ajax sowieso al vijf ‘nieuwe’ namen verwelkomen, namelijk de terugkerende huurlingen. De vraag is alleen of deze vijf Ajacieden een versterking zullen zijn.

Het zijn er nog vijf, aangezien zowel Zakaria El Azzouzi als Leeroy Owusu al eerder terugkeerden om uiteenlopende redenen, terwijl Django Warmerdam al voor het einde van het seizoen bij Groningen tekende. Robert Muric, Queensy Menig, Mitchell Dijks, Richaïro Zivkovic en Indy Groothuizen keren naar verwachting wel gewoon in de zomer terug. Na de balansen uit september en december volgt nu een eindrapport van de acht huurlingen.

Zakaria El Azzouzi (-)
Vanwege zijn sportieve toekomst bij Sparta vertrok El Azzouzi eind maart van dit jaar uit Rotterdam. Een gekke reden, aangezien beide partijen van tevoren wisten dat de spits na dit seizoen zou vertrekken. Aan zijn toevoeging bij de nummer vijftien van de Eredivisie kan het ook niet hebben gelegen. Azzouzi begon aardig en speelde veel. In 21 duels in de competitie was de rechtspoot goed voor vijf goals en een assist. Redelijk, zeker als je de prestaties in de beker daarbij optelt. In het bekertoernooi was El Azzouzi met vier goals en twee assists van groots belang.

Desondanks zag Alex Pastoor reden om de rechtspoot te passeren vanaf begin februari, waarna Azzouzi nog slechts vijftien luttele minuten speelde. De aanvaller vertrok en speelde zodoende geen officieel duel meer. Geen ideaal scenario voor een jonge spits die minuten nodig heeft. Met de aanwezigheid van Mateo Cassierra, Kasper Dolberg en ook de aanstormende Kaj Sierhuis lijken kansen op minuten in het eerste in Amsterdam ook mager.

Queensy Menig (+)
Voor Menig was het de tweede keer dat hij werd verhuurd aan PEC Zwolle. Vorig seizoen was het jeugdexponent van De Toekomst een smaakmaker in Zwolle, maar ontbrak het bij de pijlsnelle vleugelspits nog aan rendement. Dit leek na de zomer niet te veranderen. Sterker, Menig was zijn plek kwijt in de aanval en was allesbehalve onomstreden in het begin van het seizoen. De geboren Amsterdammer vocht zich echter sterk terug.

Waar de aanvaller vorig seizoen in 34 wedstrijden slechts vijf keer beslissend was met een goal of assist, was hij dit seizoen goed voor het dubbele. In 33 wedstrijden was Menig negen keer trefzeker en verstuurde hij één keer de beslissende pass. Ter vergelijking was Amin Younes, zijn directe concurrent op linksbuiten, op de Nederlandse velden drie keer trefzeker en gaf hij negen assists. Met een mogelijk vertrek van de Duitser in het achterhoofd is er mogelijk plaats voor Menig volgend seizoen.

Django Warmerdam (+)
Warmerdam vertrok net als Menig tijdelijk naar PEC. Althans, dat was de bedoeling. Het liep anders dan voorspeld werd. Van de verdediger annex middenvelder werd oorspronkelijk niet veel verwacht. De verdediger was voorheen een gewaardeerde kracht in Jong Ajax, maar behoorde volgens menigeen niet tot de grootste groeibriljanten voor de toekomst. De Nederlander maakte daarentegen een stormachtige ontwikkeling door bij de laagvlieger.

Het seizoen begon stroef vanwege een akelige knieblessure, maar na de revalidatie wist Warmerdam zich te nestelen in de basisopstelling. Eerst op het middenveld, daarna in de verdediging. Na de winterstop speelde de jeugdinternational alle duels mee zonder gewisseld te worden. De linkspoot speelde constant, was belangrijk en werd de revelatie van PEC genoemd, hetgeen hem uiteindelijk een transfer opleverde naar FC Groningen.

Richaïro Zivkovic (-)
Twee jaar staat Zivkovic nog onder contract bij Ajax, maar toch leek dit seizoen het moment van de waarheid voor de nog steeds jonge spits. De rechtspoot werd uitgeleend aan Utrecht, een sterke middenmotor met aanvallende intenties. Toch een vreemde keuze, aangezien de Domstedelingen met twee spitsen spelen. Niet echt een systeem dat aansluit op de speelstijl van Ajax, iets wat Zivkovic soms nog wordt verweten, namelijk geen Ajax-spits te zijn.

Wat de geboren Assenaar wel is, is een snelle counterspits. Precies wat Zivkovic ook bij Utrecht liet zien. Zeer gevaarlijk met veel ruimte achter de verdediging. Veel goals die de Zivkovic maakte, kwamen voort uit een lange rush. Hiermee kwam de rappe aanvaller op een totaal van twaalf goals in 38 wedstrijden. Een aardige opbrengst, maar de vraag is nog steeds of Zivkovic bij Ajax zonder veel ruimte achter de verdediging ook zijn klasse kan laten zien. 

Michell Dijks (+)
Dijks is de enige speler die pas halverwege het seizoen werd uitgeleend. De verdediger speelde aan het begin van het seizoen vrijwel alles, maar werd na de belangrijke bekerzege tegen Willem II, die alles veranderde bij Ajax, niet meer gekozen als linksback. Maanden gingen voorbij waarin de linkspoot sporadisch een duel meedeed. Dit vaak als Daley Sinkgraven niet bij de selectie zat, niet zo zeer omdat Dijks zich terug had gevochten.

Na wikken en wegen werd er besloten om de verdediger aan Norwich City te verhuren. De Championship leek een goede competitie voor Dijks, aangezien zijn kracht in het harde verdedigen ligt, in plaats van het voetballende aspect. Op het tweede niveau van Engeland speelde de 24-jarige vijftien keer. Slechts drie keer zat Dijks niet bij de selectie, dit door een schorsing. Met een contract van nog één jaar op zak is het de vraag of Dijks moet vertrekken of verlengen.

Leeroy Owusu (-)
Het seizoen begon prachtig voor Owusu, want in de eerste wedstrijd van het seizoen stond de rechtsback gelijk in de basis, bleef hij negentig minuten staan, won hij en maakte hij een goal. Na die wedstrijd bleef de huurling gek genoeg zeven wedstrijden achter elkaar op de bank. Pas in oktober mocht de verdediger weer opdraven. Maar toen er vier keer werd verloren, met Owusu in de basis, werd de Ajacied opnieuw geslachtofferd.

Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau van Nederland dateert zodoende van begin november. Het gedrag van de verdediger zou vervolgens de oorzaak zijn van een breuk tussen club en speler. In totaal speelde Owusu zeven keer mee, vijf keer in de Eredivisie en twee keer in de KNVB Beker. Een mager aantal. Treurig, zeker als je je bedenkt dat de twintigjarige veel had kunnen leren in het sprankelende Jong Ajax van het afgelopen jaar. Al is de vraag of Deyovaisio Zeefuik hem inmiddels niet voorbij is.

Indy Groothuizen (+)
Keepers moeten een beetje geluk hebben als ze zichzelf willen bewijzen en dat gelukje kwam voor Groothuizen aan het begin van de eerste seizoenshelft. De eerste keeper van Nordsjaelland raakte geblesseerd, waardoor de Ajacied onder de lat kwam te staan. Deze kans greep Groothuizen met beide handen aan. Twaalf wedstrijden bleef de doelman staan, ongeacht het feit dat zijn directe concurrent inmiddels weer terug was. Drie keer hield de sluitpost de nul. Groothuizen voelde zich thuis en leek op rozen te zitten.

Het noodlot sloeg echter toe op een training voorafgaand aan de tweede seizoenshelft. Door een blessure stond de doelman twee maanden aan de kant. Zijn concurrent nam zijn plek weer over en pakte punten voor de Denen, waardoor de sterke eerste seizoenshelft door pech geen goed vervolg kreeg. Groothuizen sprak al uit niet onwelwillend tegenover een langer verblijf in Denemarken te staan. Met het vertrek van Diederik Boer komt er echter wel een plek vrij achter Andre Onana.

Robert Muric (-)
De Kroaat begon zonder twijfel met veel enthousiasme aan een nieuw, tijdelijk avontuur in Italië bij Pescara. Maar de aanvaller kwam snel van een koude kermis thuis toen bleek dat er geen plek was voor de 21-jarige. Zijn optredens in alle competities zijn op twee handen te tellen. Nadat Pescara eenmaal gedegradeerd was, kreeg Muric vervolgens wel de kans zich te bewijzen. Dit niet zonder succes. 

De eerste wedstrijd dat de Ajacied in de basis stond werd er gewonnen, de wedstrijd daarop werd er weer een punt gepakt, iets wat maar sporadisch gebeurde bij de hekkensluiter. Of het direct met de linkspoot te maken had, is moeilijk te zeggen. Voor Muric kwamen de minuten in ieder geval veel te laat, waardoor hij waarschijnlijk ontevreden terug zal kijken op zijn jaar in Italië. 

Conclusie
Als Ajacieden worden uitgeleend, dan wordt er meer van hen verwacht dan alleen ontwikkelen. Zeker wanneer een speler met alle respect naar een club als Excelsior vertrekt. Als een speler vervolgens niet presteert bij een dergelijke club, dan kan men verwachten dat dit talent (nog) niet goed genoeg is om in het eerste van Ajax te spelen. Dit geldt niet alleen voor het voorbeeld van Owusu, maar ook voor de anderen met een minnetje achter hun naam.

Maar ook de vier met een plusje hebben niet het niveau aangetikt van een Daley Blind bij Groningen of een Jan Vertonghen, die destijds bij RKC Waalwijk uitblonk. Geen enkele uitgeleende Ajacied zou bij terugkomst een basisplaats verdienen. Haast alle huurlingen doen onder voor hun directe concurrent op dezelfde positie. Een aantal van hen zou mogelijk van waarde kunnen zijn op de bank. Het is echter aan Peter Bosz en Marc Overmars om te bepalen wie.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Haal nu het nieuwe uitshirt in huis en laat 'm bedrukken met Huntelaar #9!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Noxin
Cerny's doorbraak is (vooralsnog) achterwege gebleven, misschien toch eens Muric een kans geven in de voorbereiding. Eigenlijk raar hoe dat is gegaan bij Pescara, een speler huren en die vervolgens bijna het hele seizoen op de tribune zetten.
0 0
idefixion
Met Dijks waren we miss wel kampioen geworden.
1. Snelste(?) speler van het elftal.
2. Met de focus naar voren gericht
3. Goede dribbel en agressief, komt goed vanaf de zijkant mee naar voren.
4. Physique erg sterk, wint zijn duels.
5. Schrikt zijn tegenstanders af

Tete op rechts, Dijks op links, Sanchez centraal zo moet het gewoon zijn. En dan nog een CV erbij halen!

Dijks heb ik het meest gemist dit seizoen en dat bleek ook wel weer.
0 -3
hallo1
Bij Ajax moet je als back kunnen voetballen.

Of beter gezegd, goed genoeg kunnen voetballen. We spelen in 9 van de 10 wedstrijden tegen (veel) mindere tegenstanders waarin je rond de 70% balbezit hebt. Dan heb je voor de linksback positie veel meer aan een echte voetballer dan aan een sterke verdediger. Bosz ziet dat en ik steun hem daarin.
0 0
Ferd
Frank de Boer, heb je nu alweer een nieuw account aangemaakt?

Pleur op joh, met Dijks en Tete heb je typisch backs die niet kunnen voetballen, daar heb je in het Bosz spelletje niets aan.
1 0
DaishRedan
As doet alsof Menig nog slechter was dan vorig seizoen, was nota bene de beste speler van Pec en topscorder van Pec. De rendement is zeker veranderd op een hele positieve manier.
0 0
Ar
Allemaal niet goed genoeg en snel voor een habbekrats verkopen, zover dat niet al gebeurd is (Warmerdam, de enige die ik nog enige toekomst toedicht in Amsterdam).
0 0
patron10
Persoonlijk vind ik dat Zivkovic en El Azzouzi betere spitsen zijn dan Cassierra. Maar als Zivkovic en El Azzouzi er voor kiezen om te vertrekken kan ik dat wel begrijpen. El Azzouzi is nu 21 en Zivkovic word in september 21. Op die leeftijd wil je natuurlijk zo veel mogelijk spelen om jezelf te ontwikkelen. Maar het is natuurlijk wel zonde als deze getalenteerde jongens weg gaan.
0 -3
Ferd
Zivkovic mag de veters van Cassierra niet strikken. Cassierra is een groeibriljant die kan voetballen, Zivkovic kan alleen maar hard rennen.
4 -2
patron10
Cassiera is dus een "groeibriljant". Ik weet niet waarop je dit baseert, misschien omdat hij 11 doelpunten heeft gescoord bij Jong Ajax in 17 wedstrijden. Zivkovic scoorde bij Jong Ajax in 40 wedstrijden 27 doelpunten. Dat deed hij zonder een middenveld van Nouri, De Jong en Eiting achter zich en Cerny op de vleugel. En op zijn 16/17 scoorde hij bij een subtopper/middenmotor van de Eredivisie (FC Groningen) 10 doelpunten in 1 seizoen. Dus wie is nou de "groeibriljant". ;) Tuurlijk hij heeft minder gepresteerd bij een Willem II, maar laten we wel zo eerlijk zijn Willem II is ook gewoon een slechte ploeg. Bij Utrecht verloor hij zijn plaats aan een jongen uit de eigen jeugd. Tuurlijk krijgt de jongen uit de eigen jeugd de voorkeur boven een gehuurde speler dat is logisch. Maar ik denk dat je Zivkovic wel echt te kort doet. Als hij gaat concurreren met Dolberg, als 2e spits, weet je maar nooit hoe hij zich ontwikkelt. Misschien past dit nieuwe systeem van Bozs wel beter bij hem dan het systeem van Frank de Boer.
1 -2
Ferd
Wat een ongelofelijk dom antwoord.

Ik baseer het op zijn inzicht, balbehandeling, techniek, overzicht in combinatie met z'n scorende vermogen. Tel daarbij op dat hij erg jong is en uit een compleet andere cultuur komt, en dan toch nog zo weet te fungeren. Cassierra is gewoon een groeibriljant.

Zivkovic echter heeft een zwakke mentaliteit (gestraft bij Willem II, Ajax en Jong Oranje vanwege gedrag), geen inzicht, weinig techniek en moet het alleen van z'n dynamiek en snelheid hebben. Daar zit weinig groei in, en er valt al helemaal geen briljant te maken van dit stukje kiezelsteen.

Over de doelpunten, gemiddeld scoren Cassierra en Zivkovic in jong Ajax net zoveel terwijl Cassierra jonger is, in een compleet andere cultuur terecht gekomen is, de taal niet spreekt tegenover de iets oudere en in eigen land spelende Zivkovic. Ook daarin vind ik de prestatie van Cassierra hoger dan die van Zivkovic.

Het systeem van Bosz gaat juist uit van voetballers, van spelers die in de kleine ruimte iets kunnen en daar ligt nu net de grote zwakte van Zivkovic, die het moet hebben van ruimte en snelheid. Geen type Ajax, en zelfs de subtop van de eredivisie is te hoog gegrepen. Overschat talentje, met als grootste probleem een zwakke mentaliteit en te weinig techniek.
0 -1
Ajax27
Gewoon allemaal een andere club laten zoeken. Niemand van dit hele rijtje zal van toegevoegde waarde zijn.
0 -2
UltimateKaos
Mitchell Dijks is ook verhuurd of ben ik nou abuis?
3 0
FUBAR
Met optie tot koop. Dijks gaat Ajax wel verlaten, die heeft het goed gedaan in Engeland.
0 0
FinnDekker
Klopt, scherp! Dijks staat er nu wel bij.
0 0
Ferd
Maar niet om beter te worden zoals de genoemde spelers.
0 0
mark4652
Die was toch pas in de winterstop verhuurd?
Komt die dan ook niet in de aankomende winterstop weer terug?
0 0
Rene1990
nee die komt niet terug er was een optie tot koop en ze waren tevreden over hem
0 0
JesusZoonVanGod
Nee, werd voor een half jaar verhuurd, komt aankomende zomer dus weer terug.
0 0