Het nieuwe thuisshirt is bekend! Check hem op de officiële Ajax-site.

Pot: 'Ik lanceer de prijzenkastjournalistiek'

JesseTH, 20-04-2017 om 10:27, 15611 views, Het Parool | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Menno Pot heeft in zijn column in Het Parool gereageerd op de fluitconcerten die zondag te horen waren bij Ajax-Heerenveen, nadat de Friezen op voorsprong kwamen. Hij veroordeelt het gedrag van de supporters en vergelijkt het met het gedrag van kleine kinderen.

'Mijn zoontje Niek etaleert soms een schaamteloos soort kleuteronredelijkheid, wat ik hem overigens ruimhartig vergeef, want hij ís ook een kleuter', opent Pot. 'Ik moest hieraan denken ­tijdens Ajax-Heerenveen. De galavoorstelling tegen Schalke zinderde nog na, oeps, Heerenveen maakte een vroeg doelpuntje, Ajax moest zich even herpakken en jawel: fluitconcert vanaf de Oosttribune. Negen minuten gespeeld.'

'Aangezien de meeste kleuters niet op hun vingers kunnen fluiten, moeten we serieus rekening houden met de haast niet voor te stellen mogelijkheid dat dit gefluit afkomstig was van volwassen mensen', vervolgt Pot zijn ergernis. 'Zoiets verzin je niet als Ajax, het voetbalspel en het leven in algemene zin je lief zijn, drie dagen na een spektakelstuk in Ajax' eerste Europese kwartfinale sinds 2003: fluiten omdat Ajax in de eerste tien minuten even moet zoeken naar het juiste ritme. Het werd 5-1.'

'Het laat zich raden hoe dit slag structureel verongelijkten zal reageren wanneer Ajax het seizoen onverhoopt mocht afsluiten zonder hoofdprijs, wat - laten we eerlijk zijn - best een reële mogelijkheid is.' Pot ziet een nieuwe trend. 'Co Adriaanse introduceerde ooit het woord scorebordjournalistiek: onredelijk kritisch zijn over een elftal dat goed speelde, maar verloor. Ik lanceer maar alvast de variant prijzenkastjournalistiek.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax412
Naar je eigen spelers fluiten is wat mij betreft sowieso onacceptabel. Dat er een keertje gefloten wordt naar een verkeerde beslissing van de scheids of naar een keeper die duidelijk tijd aan het rekken is oke, maar niet naar de eigen spelers.
5 0
gebruikersnaam
En al helemaal niet tijdens de wedstrijd. Na de wedstrijd mag je wat mij betreft best onvrede uiten als het echt te gek was.
3 0
Ajacied023
Michael van Praag zei het ooit treffend: ,,Ajax-supporters komen naar het stadion om te controleren of er wel gewonnen wordt.''
Die mentaliteit, de eis om altijd te winnen en dan ook nog liefst met mooi voetbal, dat hoort bij onze club, zonder deze mentaliteit zou Ajax niet Ajax zijn, dus af en toe een fluitconcertje stoort me eerlijk gezegd totaal niet.
0 -2
Whazzza
Maar dan aan het einde van de wedstrijd als er ook echt verloren is. Tijdens de wedstrijd ondersteun je het team.
0 0
trainerdv
Tsja, klopt wel. Het gekke is dat ik eigenlijk nooit iemand zie of hoor fluiten, maar dat het inderdaad altijd "striemend" klinkt. Ik denk dat er best weinig mensen fluiten en dat het ook met de akoestiek van die malle Arena te maken heeft.
0 -1
johnd
Haha, ik had het gemist, maar vind dit wel een leuk stukje!
0 0
AFCAMM
Beetje sneu, inderdaad. Ondanks de vroege achterstand had ik zelf geen enkel moment het gevoel dat het niet goed zou komen. Ik snap echt niet waarom men meteen die neiging voelt om te gaan fluiten. Dat heeft niets met 'kritisch Ajax-publiek' te maken. We zijn allemaal kritisch, maar dat is verongelijkt, kinderachtig gedrag.

Juist bij zo'n tegengoal is het van belang dat de mensen er achter gaan staan.
3 0
ajaxinho
Oostzijde is kut.
Daar moet wat aan gedaan worden.

Het fluiten heeft ook een positieve uitwerking.
Het heeft spelers als Blind en nu Traore ook wakkergeschud.

Ik vond het publiek een beetje afwachtend.
Niet zoals tegen Feyenoord en Schalke van de eerste minuut aanwezig.
0 -4
gras
Klopt, de paniek sloeg ook hier op AS direct toe na die 0-1. Zal vanavond niet anders zijn als dat gebeurt. Maar wanneer Ajax zijn eigen spel speelt, is er voldoende veerkracht en komt die goal wel.

Dat gefluit is triest. Scandeer dan een protestleuze, die je uit de kast haalt als Ajax slap speelt of i.d.
2 0
Koenniiee
Helemaal gelijk die Pot. Ik stoor mij er ook aan. Als ik zelf voetbal krijg ik gelukkig weinig mee van de zijkant, hopelijk geldt dat ook voor onze Ajacieden, in slechte tijden!
5 -3
Ajax27
Dat je 2 minnetjes op jouw comment krijgt zegt genoeg. Hier op AS zit voor 80% hetzelfde type publiek als op de lange zijde bij Ajax, alleen zijn ze hier gemiddeld 20-30 jaar jonger.
0 -1
Ferd
hier op AS zit voor 90% publiek uit de provincie dat de Arena alleen van de TV kent.
0 -2
ambtenaar
Heb er niet veel van gemerkt, maar er moet altijd iets te zeiken zijn.
0 -2
A'dam Oud-West
In dit geval is het gewoon terecht. Dat gefluit was gewoon opvallend te noemen en zeer onterecht. Zoiets helpt geen enkel team in de wedstrijd of in het ritme.
1 0
fanvooraltijd
Wanneer mag je fluiten of je kritisch uitlaten ? we zijn m.i. niet zo verwent de laatste jaren ! Te vaak hebben wij een ongeïnspireerd elftal gezien ,onlangs tegen Groningen en Excelsior, wat ook leidde tot puntverlies . Ze kunnen fantastisch voetballen dat hebben we de afgelopen weken gezien. Je kunt beter na 9 minuten gaan fluiten zodat de jongens weten er moet wat gebeuren dan altijd maar lovend te zijn terwijl het niet zo goed gaat. Misschien is het fluitconcert wel een aanmanig geweest voor de jongens om meer inzet te tonen ! Tenslotte is hoogmoed en gemakzucht Ajax grootste tegenstander,dus een licht kritische houding tegen deze groot verdieners mag gerust. Wij betalen voor passie inzet en vertier,zij krijgen er dik voor betaald om het te leveren. Als er inzet en passie wordt getoond is er niemand die fluit ook niet bij verlies.
1 -12
Radikaal
Ja, en het uitfluiten van Traore is de reden dat ie tegen Schalke goed speelde zeker.
Nee, het tegendoelpunt van Heerenveen deed de spelers niets. Uitgefloten worden, daar raakten ze opeens allemaal gemotiveerd door.

Je kunt ook proberen de sfeer te draaien door er achter te gaan staan en je team op te peppen, in plaats van alleen maar te reageren op wat er aangeboden wordt. Je weet wel, 12e man, "publiek er achter en je gaat als de brandweer" en zo.

Denk je dat de Gelbe Wand had gefloten? Die hadden de 1-1 er ook zonder de spelers wel ingebruld.

Nb: Dortmund uit en thuis dit seizoen:
thuis: 11x winst, 3x gelijk, 0 verloren
uit: 4xwinst, 5x gelijk, 6x verloren
7 -1
Godenzoon24
Dus als jij sochtends keer iets te laat bent op je werk bv vind jij t goed dat je gelijk op je ballen krijgt van je baas? En dat terwijl je de rest van het jaar optijd w as?

Dat is gewoon zielig en triest. Ga dan na de bioscoop dan weet je van te voren hoe het schouwspel gaat verlopen.
5 -3
Bijgoochem
Als ik daar 1 miljoen per jaar voor krijg mag m'n baas best eens ff boos worden
0 -3
Bijgoochem
Viel wel mee toch zondag. Het was meer even morren, zoals een speler in het veld ook een ander kan uitschelden als ie een bal kut inspeelt. Even later hangen ze om elkaars nek als er gescoord wordt. Ik zat zelf ook te godverren vanaf de kant, maar een minuut daarna zing en klap je weer enthousiast.
Er is een groot verschil met het massaal uitfluiten van een specifieke speler of over een langere tijd in een wedstrijd, wat wel kwalijk is.
1 0
Tinus
Dit is natuurlijk een argument van lik me vestje. Het gaat er juist om dat de mensen die wel fluiten kleutergedrag vertonen. Als het een massaal fluitconcert was geweest, dan hadden er dus nog meer mensen kleutergedrag vertoond. Dat het niet massaal was betekent niet dat het gedrag van die fluitende supporter anders gekwalificeerd kan worden.
0 0
chrisjuhhh
ik heb alles eens terug zitten lezen van AS je kom niet meer bij .
Maar ik ook hoorde het en ja de gvd vlogen door het rond , maar er werd wel Ajax geroepen , want dat hebben de spelers opdat moment nodig , geen fluitende oost
4 0
chrisjuhhh
Menno heeft helemaal gelijk .
Er zijn maar weinig supporters die redelijk en objectief zijn en alles nemen zoals het is .
Een groep mag je gewoon benoemen en dat zijn de uit supporters .
Je hoor ze altijd positief altijd en zijn er ook altijd ongeacht de stand , dit mag gezegd worden .
Nu op AS lees je enorm veel positieve dingen over spelers en owee als het minder ga dan kan Ajax beter iedereen verkopen , neem Amin nu wordt hij gewaardeerd om wat hij zegt in goede tijden , maar ik weet nog niet zolang geleden , dat ik hem verdedigde en hem een speler noemde waar voor je na het stadion ging , nou het minnetjes record werd gebroken en nog net geen homo , klootzak , idioot of weet ik veel genoemd en ja dat zijn ook de Oost tribune supporters van AS Helaas .
10 0
Godenzoon24
Van dat soort volk komt de term theater publiek en succes supporters. Ik noem dat gewoon geen supporters.
4 0
chrisjuhhh
juist en je haal de echte er heus wel tussen uit en zeker op AS
1 -1
Thijmen
Vind ik ook het grootste minpunt van zo'n forum, bestaat vooral uit gasten van de lange zijde. Van dat volk dat roept dat je een 'druktemaker' noemt als je roept of gaat staan, vreselijk irritant.
0 0
Ferd
op forums vind je vooral veel betweters die nooit in het stadion komen.
0 0