'Zakelijk had Overmars het niet beter kunnen doen'

BVeenstra, 22-02-2017 om 21:50, 6450 views, Panorama |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Journalist Mark van den Heuvel heeft in de nieuwe Panaroma voor een deel complimenten uitgedeeld aan directeur spelersbeleid Marc Overmars van Ajax. 'Toen Marc Overmars (43) zelf bij Ajax voetbalde was de club op sterven na dood. Sinds zijn entree als directeur, vijf jaar geleden, vergaarde Ajax meer dan 100 (!) miljoen euro. Met als direct gevolg dat de club nu wél vijftien miljoen kan uittrekken voor een Braziliaanse ster', begint de verslaggever zijn verhaal.

Vervolgens laat Van den Heuvel per seizoen (vanaf 2012/2013) zien hoeveel Ajax uitgaf, maar ook hoeveel er per seizoen werd verdiend. In totaal staat de Amsterdamse club sindsdien ruim 101 miljoen euro in de plus wat betreft transferinkomsten- en uitgaven. Toch is er ook kritiek op de directeur spelersbeleid van de Amsterdamse club. 'Overmars bleek nauwelijks in staat om spelers met "een toegevoegde" waarde in de selectie te krijgen. Sterker, veel nieuwe spelers blijken het gewenste niveau zelfs te missen. En ook niet onbelangrijk: Overmars kocht ook geen spelers die hij later weer met dikke winst doorverkocht.'

De transfer van Arek Milik naar Napoli voor liefst 32 miljoen euro veranderde alles ten goede, schrijft Van den Heuvel vervolgens. 'Het transformeert Marc Overmars in één klap van een tamelijk anonieme scharrelaar op de transfermarkt (die bovendien matig uit zijn woorden komt, zo blijkt tijdens een uitzending van De Tafel van Kees) in een succesvol ondernemer.'

'Zakelijk had de defensieve strateeg Marc Overmars het niet beter kunnen doen de laatste vijf jaar, met een bankrekening die hij met meer dan 100 miljoen euro heeft gespekt. Het blijft alleen de vraag of de selectie van Ajax daar de laatste jaren voldoende van heeft geprofiteerd. Het is de tragiek van Frank de Boer, dat de voorheen weinig flexibele raad van commissarissen dit seizoen wél bereid bleek enorme bedragen voor spelers als Ziyech en Neres uit te trekken', besluit Van den Heuvel zijn verhaal.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wladimir
Braziliaanse ster??? Dat moeten we allemaal nog maar even afwachten.

2012 / 2013
Champions League (overwinterd in Europa League)
Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen en Vurnon Anita

2013 / 2014
Champions League (overwinterd in Europa League)
Toby Alderweireld en Christian Eriksen

2014 / 2015
Champions League (overwinterd in Europa League)
Daley Blind en Siem de Jong

2015 / 2016 Europa League (uitgeschakeld in de groepsfase) verlies?
Ricardo Kishna en Kolbein Sightorsson

2016 / 2017 Europe League (winnaar groepsfase)
Jasper Cillessen, Mike van der Hoorn, Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj, Francesco Antonucci, Lucas Andersen, Anwar El Ghazi, Arkadiusz Milik, Viktor Fischer

Wat je ziet is dat de eerste drie seizoenen de inkomsten vooral uit de Champions League kwamen. Op Vurnon Anita en Daley Blind moest Ajax spelers voor een prikkie verkopen, omdat ze nog maar een jaar contract hadden. Vorig seizoen draaide Ajax zelfs verlies. Pas afgelopen seizoen is er gecasht dankzij uitgaande transfers.

Als we vanavond de laatste 16 bereiken dan draait Ajax in principe stabiel. We doen weer mee om de titel en hebben Europese overwintering afgedwongen. In 2010 was er een revolutie die in principe het doel had om aansluiting te vinden bij de Europese (sub)top. Dat is vooralsnog niet gelukt. Sportief niet, maar ook niet financieel.
0 0
elnico
Je hebt helemaal gelijk! Maar dat financieel aanhaken bij de (sub)top kun je in de toekomst ook wel vergeten tenzij je een rijke investeerder als eigenaar krijgt, iets waar Ajax gelukkig niets van moet weten. De verschillen zijn enorm groot en worden in de toekomst enkel nog maar groter gezien het huidige beleid bij de Uefa en de regeling om de grote competities 4 startplaatsen in de Championsleague te geven. De kleinere clubs mogen hierdoor om de kruimels vechten en je moet dan ook niet vreemd opkijken wanneer wij in de toekomst (komend seizoen) 0 startplaatsen voor de Championsleague hebben.

Je moet je dus onderscheiden inplaats van mee doen met het financieel geweld waar je toch niet tegenop kunt. Ajax doet dit momenteel door spelers zelf op te leiden en ik vind dat de club dat vooral moet blijven doen. Enkele toppers worden (Sanchez, Onana , Ziyech en hopelijk Neres) jong aangekocht waardoor zij nog niet de hoofdprijs kosten. De rest wordt aangevuld met spelers uit de eigen jeugd en zo kun je in de toekomst hopelijk toch leuk meedoen in Europa. Dat wij nooit meer iets zullen winnen staat hierdoor al vast. Dit komt ook omdat onze spelers niet wekelijks worden uitgetest in de competitie terwijl dat in andere landen vaker of altijd gebeurd. Net wanneer het voor Ajax interessant wordt vliegen ze meestal Europa uit terwijl zij die ervaring juist zo goed kunnen gebruiken.

Al met al jammer maar ik denk dat je langzaamaan maar moet gaan accepteren dat dit het lot is wanneer je in een kleinere competitie speelt. De tijden dat wij Paok, Rostov en Legia een dik pak slaag gaven liggen ver achter ons. Hierdoor wordt een incidentele halve finale van de Europa league wel weer bijzonder. Maar ook dit heeft een keerzijde. Wanneer je als club als Ajax ver komt in Europa staan de andere clubs weer aan je spelers te trekken en wanneer je je spelers altijd blijft verkopen aan clubs als Tottenham Hotspur (die Europees weer concurrent zijn van Ajax) wordt het nooit iets.

0 0
JPC40
Wat ajax ook moet gaan doen is goeie jeugd trainers aantrekken, Dennis en Marcel blijven ook niet eeuwig bij Ajax, hoe beter de jeugd trainers hoe beter onze voetballer worden.
En die idioot salaris plafond los laten, ook dat is en begint nu een blok aan ons been te worden.
0 0
wladimir
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer Ajax iets beter beleid had gevoerd de afgelopen jaren we nog altijd structureel hadden kunnen deelnemen aan de Champions League. We hebben ons zand in de ogen laten strooien, omdat PSV, Feyenoord, Twente en AZ allen bijna failliet gingen de afgelopen jaren.

Het feit dat Ajax niet allang het Bayern van Nedeland is, dat is een absolute wanprestatie van de Ajax leiding. De journalist die dat artikel heeft geschreven is niet heel erg kritisch.

CL inkomsten beste jeugdopleiding = Europese subtop
0 0
Web
Deze man heeft helemaal gelijk, Overmars is een topper.

Ik zeg het zowat elke week op deze site, eerst de kas vullen en dan kun je pas beleid voeren.

Wel teveel breedte aankopen, maar komt omdat er niets te besteden was, Frank heeft daar last van gehad, zal iedereen wel weer zeggen Frank zijn eigen schuld.

Veel talentvolle jongens uit eigen jeugd lang vastgelegd, wat denk je van het aantrekken van Onane en Dolberg,

Marc, Edwin en Dennis, jullie leveren naar een aanloop periode prima werk
0 0
wladimir
Die breedte aankopen waren idd de schuld van Frank. Er is behoorlijk wat vermogen. Mag ik je eraan helpen herinneren dat we twee jaar op rij geen kampioen zijn geworden en waarschijnlijk nooit meer meedoen aan de Champions League?
0 -1
AFCA14JC
Tragiek van De Boer, die zelf aankopen er doorheen drukte en zelf niet meer geld wilde uitgeven? Is het dan de tragiek van De Boer?
2 -2
Web
Blijf lekker schoppen tegen Frank, deden ze ook altijd tegen Marc, gelukkig hebben de supporters niet te vertellen
1 0
afcas
precies. elke aankoop die gedaan werd was omdat frank diegene wilde...
0 -2
Web
Noem eens een trainer die 6 jaar trainer was, waarvan 4 keer kampioen en 2 keer tweede. Met een lege kas, kom maar op met namen.
0 0
wladimir
Bayern Munchen is de afgelopen 4 seizoen kampioen geworden. Het seizoen ervoor niet, maar daarvoor weer wel. Ajax had allang het Bayern van NL moeten zijn.

Zoals Elnico al zegt. Lege kas? Bullshit! Veel rijker dan de rest en de beste jeugdopleiding.
0 -1
elnico
Ik weet niet waar jij die lege kas vandaan tovert? Al met al heeft Frank 26 miljoen uit kunnen geven en dat is tot verhouding tot de andere ploegen een heleboel. Dat is niets wanneer je het wegzet met de aankopen van Peter Bosz maar je vergeet erbij te vermelden dat de rest van de competitie nog veel minder te besteden had dan Ajax. Dus je argument van ''een lege kas'' valt simpelweg in het niet. Het is niet zo dat het niet knap is wat Frank heeft gepresteerd maar jij schetst het alsof hij met lege zakken en een goed plan kampioen is geworden van Nederland. Dat kan je mening zijn en die zal ik respecteren maar zelf zie ik dat helemaal anders.
1 -1
ARUCAMBA
hij doet het gewoon goed, voor ajax wordt het onmogelijk om nog spelers met toegevoede waarde te kopen, als men al 40 miljoen uit wil geven voor Dost, ze moeten blijven investeren in jonge talent volle spelers, daar hebben ze nog een kans en je kan er wat aan verdienen, Onana, Dolberg en misschien Sanchez, je koopt misschien 10 spelers die niets opbrengen maar 3 van deze kanjers maken aan alle miskopen een einde
2 0
Sterretje73
Allemaal prima mits er idd ook een enkele zwaargewicht aangekocht kan worden die onze selectie nu eindelijk eens vol in balans kan brengen. We draaien nu als voetbalclub meer om onze jeugd dan waarom we beroemd, bekend en berucht zijn geworden. Ajax 1 ! Ja ik ben blij dat we er zo goed voorstaan maar aan de andere kant bloed mijn Ajaxhart dat we nu Europees gezien een bijrol in de catacomben van het mondiale voetbal vervullen. Dit is niet des Ajax en ooit stonden we er exact hetzelfde voor tot een gouden combinatie van spelers en trainer de grens tussen rijke en arme clubs opzei trapte en met weergaloos voetbal, aankoopbeleid en amsterdamse branie de wereld veroverden. Kan niet bestaat niet !
0 0
Web
Willen ze heel graag, zijn ze echt mee bezig geweest, ze weten heel goed dat dit heel belangrijk is, maar misschien ken jij ze, Marc zal dan graag naar je luisteren.

Jongens dat gaat niet meer gebeuren, realistisch zijn, want dan kom je al gouw bij oud spelers terecht, ik kan maar 2 voorbeelden noemen waar de clubs echt beter van geworden zijn, Rijkaard Ajax en Cocu PSV zelfs een van Bommel redde het niet,
0 0
gi0vanni
Welkom in 2017 waarin je succes tegen jezelf begint te werken. Ajax kan de clubs uit de wereldtop niet meer aan. En al zou dat lukken dan worden je beste spelers allemaal weggekocht. Porto won de CL ook maar wat was er een jaar later nog over van dat team? Het geld verpest het voetbal.
6 0