Bijna winterstop, alle jeugdteams op dreef

BvdPloeg, 01-12-2015 om 08:00, 16882 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De KNVB startte vorig seizoen met een nieuwe competitieopzet bij de jeugd. In het najaar moest worden bepaald wie er in het voorjaar herverdeeld zouden worden. Nu, anderhalf jaar later, plukt Ajax de vruchten van die opzet. Alle ploegen spelen straks na de winterstop in de hoogste divisie, op zoek naar eremetaal. De jeugdteams gaan als een malle.

Nog even in het kort: de KNVB wil met de nieuwe competitieopzet graag het niveau omhoog krikken. De best presterende teams spelen door een najaar- en voorjaarscompetitie niet twee, maar drie keer tegen elkaar. Iedere club speelt na de winter tegen teams van hun eigen niveau. Dat leverde Ajax vorig seizoen diverse kampioenschappen en spannende competitiepotjes op.

Ajax A1
Dat scenario ligt ook in 2016 weer in het verschiet voor Ajax A1. De ploeg presteert prima, staat fier bovenaan en heeft zich in de Eredivisie Najaar reeds gekwalificeerd voor de Eredivisie Voorjaar. Daarin spelen de Amsterdammers na de winter tegen de zeven andere clubs die eind december bij de top-acht staan. Naast Ajax kreeg alleen Feyenoord A1 het voor elkaar om twee speelrondes voor het einde al 'veilig' te zijn. In elf wedstrijden won Ajax negen keer en werd er twee keer verloren. Het doelsaldo is indrukwekkend; 37 voor, 12 tegen.

Dat betekent dat Ajax A1 na de winterstop op nul begint in een nieuwe competitie om de landstitel van vorig seizoen (en het jaar daarvoor) te prolongeren. In een competitie met acht teams zal er uit en thuis worden gespeeld tegen clubs als Feyenoord, PSV en AZ. In de huidige competitie van veertien clubs werd er slechts één keer tegen iedere tegenstander gespeeld. Ajax A1 speelt straks in 2016 ook nog in de halve finale van de Nike Cup en de play-offs van de Youth League.

Ajax A2
Ook Ajax A2 (alias Ajax U18) presteert prima en wel in de Eerste Divisie Najaar. Met nog slechts één wedstrijd op het programma staan de Amsterdammers op een knappe tweede plaats. Daarmee heeft de ploeg zich al verzekerd van een plekje in de Eerste Divisie Voorjaar Hoog na de winterstop. Dit wordt een competitie met tien clubs: de nummers negen tot en met veertien uit de Eredivisie Najaar én de nummers één tot en met vier uit de huidige Eerste Divisie.

Daarin staat Ajax dus tweede en het kan in punten al niet meer achterhaald worden door nummer vijf Zeeburgia A1. En dus krijgt net als A1 ook A2 na de winterstop de hoogste weerstand in een nieuwe competitie. Veel staat er helaas dan niet meer op het spel voor U18. Geeft een plekje bij de top-zes na de winterstop normaal gesproken recht op een ticket voor de Eredivisie A-jeugd voor volgend jaar, Ajax A2 kan door de aanwezigheid van Ajax A1 niet promoveren naar die Eredivisie. Ontwikkeling en prestige staan dus voorop. Dat geldt overigens ook voor Feyenoord A2, dat ook in de Eerste Divisie actief zal zijn in 2016.

Ajax B1
Voor Ajax B1 geldt precies hetzelfde als voor Ajax A1 en net als A1 is ook B1 al verzekerd van een plekje in de Eredivisie Voorjaar. De talentvolle lichting staat derde in de competitie, vlak achter de goed presterende teams Feyenoord B1 en PSV B1. Met nog twee wedstrijden op het programma zit een eerste plek er niet meer in, zeges op PSV B1 (2-1) en nummer vier AZ B1 (7-1) boden echter wel genoeg aanknopingspunten om na de winter vol voor de titel te gaan.

Dat landskampioenschap ging vorig seizoen nog net aan de neus van Ajax B1 voorbij. In een spannend competitieslot ging FC Utrecht B1 er knap met de titel vandoor, B1 (met onder andere Donyell Malen, Ché Nunnely en Reda Boultam) bleef beteuterd achter. De nieuwe lichting zal niet per se uit zijn op revanche, een landstitel is wel degelijk realistisch. Na een moeizaam begin raakte B1 de laatste maanden langzaam op volle toeren. Daar moet wel bij gezegd worden dat het zeer waarschijnlijk is dat enkele sterkhouders zullen doorstromen naar de A-jeugd. Maar ook zonder bijvoorbeeld Noa Lang en Justin Kluivert blijft er voldoende talent over.

Ajax B2
Ajax B2 is na de winterstop ook waar het thuishoort, in de hoogst denkbare divisie. In de U16-competitie Noord staat Ajax U16 momenteel tweede, één puntje achter koploper AZ. Mede dankzij goalgetter Daishawn Redan (vijftien treffers so far) werd er zeer regelmatig ruim gewonnen, maar er werden ook enkele (dikke) nederlagen geslikt. Genoeg ruimte voor verbetering dus.

Dat kan allemaal gaan plaatsvinden in de U16-competitie Hoog na de winterstop. De eerste vier ploegen uit de 'Noord'-competitie spelen in een nieuwe competitie tegen de eerste vier ploegen uit de 'Zuid'-competitie. Ajax B2 en AZ B2 zijn met nog twee speelrondes te gaan al zeker van een plekje, nummer vijf Vitesse B2 staat op veilige afstand. Dat is een knappe prestatie, helemaal omdat de B2 van vorig seizoen er niet in slaagde na de winterstop in de beste competitie te spelen. De U16 van toen werd overigens wel kampioen in de U16-competitie Laag.

Ajax C1
In tegenstelling tot vorig seizoen is bij Ajax C1 dit seizoen alles anders. De ploeg van onder meer Hossein Zamani en Ryan Gravenberch speelt in tegenstelling tot veel andere Ajax-teams een volledige competitie 2015/2016. Dat betekent dat er geen onderscheid is tussen najaar en voorjaar, we gaan na de winterstop gewoon lekker door met de dan dertien speelrondes oude Eredivisie C-junioren.

Daarin had Ajax C1 het lange tijd allerminst makkelijk, maar de laatste weken is de ploeg van Peter van der Veen op dreef. In de laatste drie wedstrijden werden er negen punten gepakt met dertien treffers voor en twee tegen. Danzkij die zeges klommen de Amsterdammers op de ranglijst naar plek drie, met vijf punten achterstand op koploper Feyenoord. Die ploeg heeft echter ook nog eens een wedstrijd tegoed. En dus moet Ajax na de winterstop in de achtervolging om te flikken wat de laatste twee C1-lichtingen flikten: kampioen worden van Nederland.

Ajax C2
De jonge talenten van Ajax C2 spelen wél weer in een najaar- en voorjaaropzet. Dankzij een indrukwekkende vier maanden staat Ajax U14 op de eerste plaats in de U14-competitie Noord. In negen wedstrijden won het negen keer, het maakte 32 goals en kreeg er slechts zeven tegen. Tijd dus ook om de boel te mengen met de clubs uit het zuiden voor iets meer weerstand.

De bovenste zes ploegen uit 'Noord' en 'Zuid' spelen na de winterstop in een competitie van twaalf ploegen om de titel. De overige ploegen spelen in een andere poule van elf. Ajax C2 zal tegen iedere tegenstander één keer in actie komen om vervolgens na elf speelrondes de balans op te maken. Is hier na een indrukwekkend najaar een landstitel in de maak?

Ajax D1
Tot slot de allerjongsten uit de middenbouw: Ajax D1. Op De Toekomst door velen 'een prachtige lichting' genoemd en dat blijkt wel uit de resultaten. Ook de D-junioren spelen een hele competitie met in totaal veertien clubs. In die Eerste Divisie A staat Ajax D1 momenteel tweede. Het speelde elf wedstrijden, won er acht, speelde er twee gelijk en verloor er eentje. De achterstand op koploper AZ D1 is twee punten.

Genoeg om voor te strijden dus na de winterstop. Helemaal als we ons bedenken dat de kampioenen in de Eerste Divisies A en B na dit seizoen tegen elkaar strijden om het landelijke kampioenschap. Deze was vorig seizoen een prooi voor D1, dit seizoen opnieuw? De krakers in december tegen nummers vier en vijf FC Twente D1 en SC Heerenveen D1 zullen gewonnen moeten worden om na de winterstop nog alles in eigen hand te houden.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Profiteer nu van 30% korting op de officiële trainingscollectie van Ajax!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mvdk
Damiao zit (volgens een bekende bron) per direct zonder club. Is het wat voor Ajax? Ik heb hem al een tijd niet meer zien spelen... Het was toch altijd wel een sterke spits. Volgens mij is ie nog maar 26... Toen op de OS behoorde hij tot de uitblinkers samen met Neymar en Oscar.

Iemand die hem nog heeft zien spelen? Hij is sinds vandaag transfervrij, dus als je wil moet je snel zijn...
0 0
Keizer020
Hij is een erg goede voetballer met veel techniek en een verwoestend schot
0 0
johnd
Hoe kom je daar bij? Zit nog tot 2018 onder contract.

Daarnaast zijn z'n statistieken voor een spits niet echt best. 1 op 3,3.
0 0
Chesterson93
Haha de wonderen zijn de Eredivisie nog niet helemaal uit(Pellé, Vleminckx, Alves, Finnbogason). En Damiao kan hier echt wel aarden tegen verdedigers als van Beek, Gouweleeuw of Bruma.
0 0
mvdk
Er staat op voetbalzone dat hij per direct op zoek mag naar een andere club. Hij is een speler die kopsterk is en kan kaatsen, waardoor hij een goed aanspeelpunt kan zijn. Daar heeft een club als Ajax veel aan.

Als hij daadwerkelijk een contract tot 2018 heeft zou ik de gok ook niet wagen, maar transfervrij wel.
0 0
klaas
2de helftvan het seizoen breek pas de strijd los voor het kampioenschap bij de a1 teams dan gaat het voor het eggie.gaan die feyenoorders naar de youth leaqeu als ze het worden ?? ze hebben jaren geen interesse getoond op die podium.
0 0
mvdk
Sparta blijft ook altijd opvallen. Toch zonde dat die club zo is afgezakt...
0 0
JohnDylan
Inderdaad, Sparta heeft een goede jeugdopleiding maar hun toptalenten worden steeds bij ze weggehaald. Met onder andere Viergever, Strootman, Wijnaldum, Duarte, De Roon, Depay, Willems en El Ghazi hebben ze veel talenten opgeleid die bij een topclub terecht zijn gekomen (niet altijd succesvol) of een mooie transfer naar het buitenland hebben gemaakt. Ik hoop dat Sparta veel talenten blijft opleveren en zelf ook een stabiele club in de Eredivisie wordt want het is en blijft een mooie club.
0 0
mvdk
Ze hadden zeker wel in de eredivisie moeten spelen en ik hoop dat ze promoveren. Depay en El Ghazi op de flanken is gewoon de toekomstige NL elftal vleugel. Is het zelfs al een beetje, maar nu is Robben er nog...
0 0
Blankenburg
Op dit moment zitten er echt veel toptalenten aan te komen. Cruijff heeft altijd gezegd dat het een aantal jaren zou duren voordat de nieuwe werkwijze toptalenten zou opleveren. Zou hij toch weer gelijk hebben.........
1 -1
oparico
Maar helaas moeten we ook concluderen dat Feyenoord veelal 1ste staat of 1 punt onder Ajax. Zullen spannende klassiekers worden zo te zien! Tuurlijk zijn het de 2 beste jeugdopleidingen van Nederland en is het niet zo gek maar alsnog top dat elk team zo hoog gaat spelen!!!
2 -1
JohnDylan
De 1999 lichting is met onder andere Bakboord, De Ligt, Lang, El Azrak, Antonucci, Nunnely, Kluivert en Lopez misschien wel de talentvolste die Ajax in hele lange tijd heeft gehad.
3 0
Champy
Wat mooi aan deze lichting is, is dat er in elke linie wel een goede speler is. Wat ik wel minder vind is dat het nationaal gezien een zeer povere lichting is. De tegenstand voor deze leeftijdsgroep valt al jaren erg erg erg tegen.
0 0
JohnDylan
Een goede reden om naast De Ligt en Nunnely ook een paar andere zo snel mogelijk door te schuiven naar de A-jeugd lijkt me.
1 0
flasher93
Dat werd ook over Eiting, vd Beek Nouri, Cerny ect. gezegd toch?
En over Denswil, Dijks, Bouy, Klaassen, Fischer, Boilesen, ect.
0 0
JohnDylan
Eiting hoort bij de 1998 lichting en Nouri, Vd Beek en Cerny bij de 1997 lichting. Hetzelfde geld voor Boilesen (1992) en Fischer (1993) ten opzichte van de 1993 lichting van Denswil, Bouy en Klaassen. De 1993 lichting was toen inderdaad de talentvolste lichting sinds een lange tijd. Kijk maar hoe weinig spelers er uit de lichtingen 1987 tot en met 1992 zijn gekomen.
2 -1
Mokum_32
van de beek en nouri zijn van 1997 hoor
1 0
JohnDylan
Haha dat bedoelde ik, weet niet waarom in 1999 schreef.
0 0
3*stars*3
Mooi om te horen na generatie;Denswil, Dijks, Klaassen, Bouy, Fischer etc.
A1 van vorig jaar, dat er weer een leuk Ajax ploeg eraan zit te komen.
Ben benieuwd...

1 0
oparico
Tja maar ik kan me nog verhalen van paar jaar geleden bedenken.

Sporkslede was de beste middenvelder van die youth Champions League.
Denswil,Lukoki,Sporkslede,Ebecilio en De Sa (etc) waren toen ook toptalenten. En ja nij Van Beek,Cerny,Tete,Riedewald en Bazoer kan je zien dat het toppers worden maar we moeten ook rekening ermee houden dat Cerny net zoals Fischer kan gaan eindigen zoals het eeuwige talent. Toen Fischer zijn eerste wedstrijden speelde werd hij meteen gelinkt aan Barca. Van Bazoer en Tete ben ik al wel overtuigd. De rest moet mij nog 100% overtuigen
1 -2
Sjaakvaak
Sporkslede was een gigantisch groot talent gezien maar zijn carrière is gesloopt door blessures. Erg jammer
1 0
JohnDylan
Ebecilio, Lukoki en De Sa golden nooit echt als grote talenten in de jeugdopleiding. Uit die lichtingen (1992 en 1993) golden vooral Denswil, Klaassen en Bouy als grote talenten. Daarbij worden veel grote talenten geen topspelers maar dat betekent niet dat ze niet ooit het potentieel hadden om dat wel te worden. Zelfs toptalenten moeten elk jaar een stap in hun ontwikkeling zetten om topspelers te worden.
4 0
HeinJan
Ebecilio was toch wel een talent waar wat van verwacht werd. Nooit een fan van hem geweest, maar pikte makkelijk aan toen hij doorstroomde vanuit de jeugd.
Ik ben het in ieder geval helemaal met je laatste deel eens. Als je zo'n slechte prof bent, zoals Ebecilio bijvoorbeeld, zul je sportief nooit echt wat bereiken. Dat soort lui zijn het levende voorbeeld van het feit dat voetbal door velen wordt gezien als een middel om makkelijk rijk te worden. Vervolgens vinden ze zelf ook dat ze die hoge salarissen verdienen, moreel gezien. Die gasten zijn compleet verpest, maar zien dat zelf niet in. Castaignos is daar ook zo'n schrijnend voorbeeld van. Nog geen jaar geleden vertelde hij tegen Helden Magazine dat mensen eens moesten weten hoe hard hij werkte om een Porsche te kunnen kopen. En mensen moesten eens in Italië kijken, want daar reed elke speler in een heel dure auto. Alle realiteit voorbij, die gasten.
1 -1
flasher93
Ligeon wel.
0 0
JohnDylan
Inderdaad, maar ook alleen in het jaar waarin hij als tweedejaars A-junior in een team vol eerstejaars (waaronder Denswil, Bouy en Klaassen) speelde.
1 0
NouriVandeBeek
Noa Lang en Justin Kluivert gaan dus naar de A junioren?
0 -1
Kishnaaa7
Misschien wel, misschien niet. Is toch algemeen bekend dat de tweede seizoenshelft vaak wordt gebruikt om wat jongens door te schuiven, kijken hoe makkelijk spelers meekomen op een hoger niveau en voor de spelers een kans om te wennen aan een hoger niveau voor het volgende jaar.
0 0
Mokum_32
En dan wim jonk ontslaan, kan niet wachten tot we de tactiek van frankie gaan gebruiken in de middenbouw !
6 0
SjaakieSwart
Haha jij altijd met die Volendammer. Alsof hij voor alles goeds verantwoordelijk is. Laatst was er ook al iemand die durfde te beweren dat Ajax van Celtic heeft gewonnen dankzij Wim Jonk... Spelers als vd Beek, Nouri en Cerny hebben van nature al heel veel talent hoor. het ligt echt niet aan een persoon die ze zo goed maakt.
1 -3
meinona
Duidelijk!
1 0
foshoquz
Ramkoers is een negatief begrip toch? Beetje rare titel zo
0 0
BvdPloeg
Veranderd!
0 0