De Ligt (15) laat zich zien bij Oranje U17

BvdPloeg, 11-03-2015 om 08:07, 23291 views, Ajax Showtime |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ajax A1 en B1 hebben een weekendje vrij deze week. Verschillende spelers zijn opgeroepen voor Oranje U17, dat zich in Uden voorbereidt op de eliteronde in de EK Kwalificatie eind deze week. Ajax Showtime ging een middagje kijken en sprak met 'debutant' Matthijs de Ligt en 'routinier' Carel Eiting. In deel 1: De Ligt over zijn selectie, de eliteronde en misschien wel het EK.

Zoals de zon scheen rond de klok van 16.00 uur in Uden voor de training van Oranje U17, daar schijnt de zon al een tijdje in de nog jonge carrière van De Ligt. De verdediger, die bij Ajax ook geregeld als middenvelder speelt, is als eerstejaars B-junior een vaste waarde in Ajax B1 en hij deed zelfs al mee bij A2. Een paar weken geleden was hij nog een dragende kracht bij Oranje U16 tijdens een Vierlandentoernooi in Turkije, nu al volgt U17.

Het gaat snel, maar zeker niet te snel. Onder leiding van coach Maarten Stekelenburg en assistent Orlando Trustfull wordt er dinsdag flink afgewerkt en gecombineerd op het hoofdveld van UDI '19, De Ligt laat zich zien. In een oefening met twee aanvallers tegen één verdediger zit de Ajacied er bovenop en in plaats van een logische dikke zege voor de aanvallers, wordt het slechts 15-14 voor de goalgetters met onder meer Donyell Malen, ook al zo’n jonkie uit B1 in de selectie. Ook Malen toont overigens zijn klasse, hij is vlijmscherp voor de goal en hij schroomt niet om een bal op te eisen. Trustfull en hij zijn in de lacherige discussies en opmerkingen aan elkaar gewaagd.

De Ligt is niet zo luidruchtig, bij Ajax ook niet trouwens. De vijftienjarige Ajacied kijkt misschien de kat wat uit de boom, zo op de tweede dag in Brabant. 'Het bevalt zeker', glimlacht hij na afloop. 'Het is wel even aanpoten, het gaat wat sneller, als je de bal hebt moet je sneller handelen en beslissen wat je ermee gaat doen.'

Met grote kerels als Timothy Fosu-Mensah om zich heen is dat niet zo raar. De Ligt speelt dan ook op save en doet de oefeningen vooral met zijn mede-Ajacieden Carel Eiting, Malen en Reda Boultam. 'Met de Ajax-jongens trek ik nu ook het meest op. Ik kan het goed vinden met Donyell, met hem lig ik ook op de kamer. Maar ik heb ook een goede band met Reda en Carel, de rest van de selectie bevalt prima.'

Het is ook niet niks. Eind februari speelde De Ligt nog nietsvermoedend een competitiewedstrijd op Varkenoord tegen Feyenoord (0-2), een paar dagen later was hij plots één van de jongens die U17 naar het EK in Bulgarije moet gaan loodsen. 'Ik zat eerst in de voorselectie van Oranje U16, maar ik werd opeens gebeld dat ik weleens in de voorselectie van U17 zou kunnen zitten. Niet veel later kreeg een mail dat ik bij de definitieve selectie zat', legt hij zelf uit. Verder kijken dan de kwalificatieduels met Georgië, Noord-Ierland en België doet De Ligt echter niet. 'De EK kwalificatie is nu het belangrijkste. Als we het EK halen zou het een extraatje zijn als ik erbij ben. Maar er komen nog wat jongens terug van blessures dus ik ga er verder niet van uit.' 

Presteren aan het eind van deze week heeft de prioriteit want ieder talent wil een EK spelen. Wat de rol van De Ligt ook wordt en hoeveel minuten hij ook maakt, hij is er klaar voor. 'Ik weet niet of ik ga spelen, daar hoop ik wel op. Het is ook niet duidelijk waar dat dan zal zijn, ik speel waar de trainer mij nodig heeft. Mijn voorkeur? Ik speel het liefst centraal achterin.'

Na het vraaggesprekje snelt De Ligt naar de kleedkamer. Malen en Boultam wachten hun ploegmaat al op. 'Even wachten op Matthijs, wel zo aardig', roept Malen. Niet veel later fietsen de drie Ajacieden samen met Eiting richting het hotel Van der Valk, op naar een warme maaltijd. Donderdag wacht de eerste wedstrijd tegen Georgië in Schijndel, straks misschien wel de officiële debuutwedstrijd van De Ligt bij de talenten van U17. Wat goed is, komt snel.

Donderdagochtend Deel 2 van de Oranje U17-voorbereiding met Carel Eiting. Hou de site in de gaten!

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Jantje Vertonghen!
0 0
trodat4030
Vind het wel apart dat hij aangeeft liever CV te spelen dan op het middenveld, had ik niet verwacht.. Vind hem echt een middenvelder qua voetbalkwaliteiten (techniek, overzicht/inzicht, passing).. Maar goed, door zijn lengte en fysiek kan hij prima als CV spelen, hopelijk behoud hij die fysieke voorsprong ook in/na de A1.. Ik neem aan dat hij, net als veel van de huidige A junioren, over anderhalf seizoen fulltime naar de club gaat en hij fysiek nog flink sterker zal worden als hij echt geregeld aan de ijzers gaat hangen.. Wel knap dat dit al de 2e Ajacied van u16 is die zelfs bij oranje al een lichting wordt doorgeschoven, gebeurt niet zo heel vaak, zeker niet bij de jongere teams. Ben benieuwd, als het tegen Belgie nog spannend is, ga ik misschien wel ff kijken..
0 0
Champy95
Het is wel goed voor het Nederlandse voetbal dat er steeds meer 'hybride'voetballers worden opgeleid zoals Van De Beek, Fosu Mensah, De Ligt en Bazoer. Deze kunnen zelf goed voetballen en kunnen in dienst van de creatievere types spelen.
0 0
joodje!
Aangezien we in de bovenbouw niet verdrinken in de goede CVs lijkt het me geen verkeerd idee om deze jongen als CV te gaan opleiden. Daarnaast heb je met Eiting al een geweldig talent van ongeveer zijn leeftijd voor de 6 positie
0 0
trodat4030
Snap wat je bedoelt hoor, maar vind persoonlijk dat spelers op hun beste positie moeten spelen/opgeleid moeten worden. Op een andere positie spelen ter bevordering vd ontwikkeling op de eigenlijke positie vind ik geen probleem (zoals Riedewald in de A op CVM speelde zodat hij beter werd als voetballende CV). Als je te weinig CV's hebt, moet je CV's halen, niet een middenvelder omturnen tot CV omdat de club dat nodig heeft.. Dat lijkt mij de verkeerde insteek. Nu heeft Mathijs imo sowieso de kwaliteiten wel om een goede CV te worden, maar het gaat mij even om het principe..

Net zoals je van Dekker geen linksback moet maken omdat we weinig linksbacks hebben en er vrij veel concurrentie is op de vleugels.. Die jongens spelen voor hun eigen ontwikkeling en om profvoetballer te worden, niet om de club 'uit de brand te helpen'. Maar nogmaals, dit gaat niet zozeer op voor de Ligt..
0 0
joodje!
Oh maar dat ben ik voor 100% met je eens! Net als Klaassen niet op 6 hoort naar mijn mening, doelde inderdaad specifiek op De Ligt.
0 0