Ajax wil KLM-er Van Wijk

highlow, 05-03-2008 om 20:13, 2043 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Volgens Voetbal International wil Ajax Leo van Wijk een bestuursfunctie of directeurspost aanbieden. Het is niet voor het eerst dat club de oud-KLM topman aan zich probeert te binden. 'Ik had twintig jaar geleden al voorzitter van Ajax kunnen worden', zo laat hij Ajax Showtime weten. 'Als mijn club mij nodig heeft dan zal ik er staan!'

Bij Ajax maakte Leo van Wijk (18 oktober 1946), samen met Johan Cruijff, op 1 september 1957 zijn debuut. Beiden zijn in de volkswijk Betondorp opgegroeid. Verschil is alleen dat Leo geen echte balvirtuoos was. Hij was meer de man van beton. Met zijn robuuste figuur haalde hij als achterhoedespeler de Cruijffjes van de tegenpartij onderuit.

In plaats van een carrière als profvoetballer opteerde Leo van Wijk voor de studie econometrie. Na het voltooien daarvan trad hij in 1971 bij KLM in dienst. Van Wijk heeft altijd aangegeven geen verantwoordelijkheid te willen binnen Ajax. Zijn liefde voor Ajax - Van Wijk is al zon 45 jaar lid - weerhield hem altijd van internationale ambities. Ondanks dat gebrek aan internationale ervaring steeg zijn ster snel. Uiteindelijk resulteerde dat in zijn benoeming tot president-directeur in 1997. In 2007 legde hij die functie neer om als vice-president van de nieuwe Air France/KLM organisatie aan de slag te gaan.

Pieter Bouw, Van Wijk's voorganger bij KLM typeerde de kandidaat-bestuurder als volgt: 'Hij beschikt over een enorme werkkracht en is zeer resultaatgericht. Het is een aimabele man, waar je goed zaken mee kunt doen en ook een gezellige borrel mee kan drinken.' Er zijn ook kritikasters, zoals hoogleraar Pieter Klaas Jagersma, die een boek schreef over Van Wijk en KLM. 'Hij voert een absoluut leiderschap en omringt zich met ja-knikkers.'

Maar autoritair leiderschap werkt helemaal niet, vindt Van Wijk. 'Ik leerde ervan dat overredingskracht en geloofwaardigheid èn een bindend element zijn, de materialen van een leider zijn. Je bent pas een leider als anderen bereid zijn je te volgen. Autoritair leiderschap werkt niet. Daar trappen mensen niet meer in. Het is ook mijn toekomst, zeggen ze dan – en gelijk hebben ze. Je kunt als leider een visie hebben, maar kun je die ook concretiseren? Of: zelfs als ze het niet begrijpen of kunnen beredeneren, hebben ze voldoende vertrouwen om je te volgen?'

Eind november trad Leo van Wijk - die lid van de Ledenraad Ajax is en vanwege eerdere bestuursfuncties lid van verdienste - toe tot het bestuur van NOC*NSF. Hierdoor lijkt hij een ideale opvolger van Jaakke, en wordt zijn naam bij iedere bestuurlijke crisis van Ajax genoemd. 'Ik had twintig jaar geleden al voorzitter van Ajax kunnen worden', zo laat hij weten.

Van Wijk, die KLM succesvol liet fuseren met Air France, is naar eigen zeggen blij dat hij niet meer in de spotlights staat. 'Dan is het dus niet logisch om voorzitter van Ajax te worden. Dan is weer alle aandacht op mij gericht. Maar zeg nooit nooit. Ik blijf een Ajacied. Als mijn club mij nodig heeft dan zal ik er staan.'
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jeff
LEO+KEJE!!
0 0
cheyennebonobo4
Gewoon een gigantisch verschil met Jaakke. Een man die zich inzet voor verbe en geen vriendjeskring om zich heen zal gaan vormen. Daarnaast heeft hij grote banen bekleed bij grote bedrijven en heeft hij een echt ajax hart. Ideale man, als Keje Molenaar dan ook nog Algemeen directeur wordt zit het helemaal goed.
0 0
ThomasTrouble
'Als mijn club mij nodig heeft dan zal ik er staan!'

vin k een erg belangrijke zin die nie elke zakenman uit zou brengen
0 0
BrianRoy
is inderdaad een goede man, heeft een ajax hart, heeft verstand van zaken en is een clubman met een positieve charisma. Bovendien zijn mijn moeder en hij samen opgegroeid dus wie weet hoef ik komend jaar dan ook niet meer zoveel geld neer te leggen voor mijn seizoenkaart.
0 0
Litmanen16
hier was ik al bang voor...
0 0
Litmanen16
hier was ik al bang voor...
0 0
danielp
misschien kan hij KLM wel meenemen als sponsor :D

yup, creeer een functie commercieel directeur en zet dar fontein neer
0 0
Rogyros
Ben ik het wel mee eens, maar helaas gaat dat niet gebeuren. Als Molenaar algemeen directeur van AJAX gaat worden, dan zit je nog wel met de portefeuille commerciele zaken. DAt is niet Molenaars ding. Er moet dus een extra man bij komen, die de markt aanvoelt zoals Fontein. Geld maakt geld. Erg belangrijk.
0 0
ajax19
Tja, liever dat hij er een grote deal maakt als sponsor van Ajax. Lekker een deal met 200 miljoen voor 10 jaar. Tja, Fontein is weg dus dat zal er niet van komen. Fontein; echt respect voor die man. Gewoon onzin dat hij weg moet!
0 0
danielp
Kijk dat zijn nog is mensen die we goed kunnen gebruiken, mensen met een ajax hart.

Nou voorzitter is gevonden oprotten met Jaakke.

Molenaar als Algemeen Directeur en van Geel onder curatele van Cruijff en we zijn klaar. Goed gedaan Johan.
0 0
litmanen10
Ik verwacht dat wie Ajax nu ook aanstelt de juiste persoon zal zijn. Men heeft geleerd van het verleden en zal nu de goede keus maken. Wacht het gewoon rustig af!
0 0
Teak
Dit zou super voor Ajax zijn. Iemand met een voetbal kennis en daarnaast bestuurlijk een hele goede met heel veel ervaring. Daarnaast ook veel contacten bij grote internationale bedrijven wat qua sponsors natuurlijk ook wat leuks op kan leveren.
0 0
Arividecci
'Als mijn club mij nodig heeft dan zal ik er staan'

Onze club heb je nodig, dus wordt maar gewoon voorzitter!
0 0
grotesmurf
Beter dan die vent van die hockeyclub! Van Wijk vormt samen met Cruijff een idiaal leidersduo. Allebei is Ajax hun club. Dat ontbrak er bij Fontein en Jaakke er een beetje aan.. als je het mij vraagt. Met deze man krijg ik weer vertrouwen in de toekomst, halen dus en snel ook! :)
0 0
ajax783
haha halen die man!:D

gratis vliegen haha xD
0 0
jood14
hee!:@ wordt i s wakker!!
haal is een ajaxman die er verstand van heeft en niet zon iemand, hij kan miss dan nog wel maar haal er een die weet wat ie doet, met een ajaxhart!!!!
komop! niet zon zakemannetje, nu snap ik wat ze bedoelen met ajax is een bedrijf, geen club!1!
0 0
gerrard
ken jij hem wel? naast zijn zakelijk inzicht ademt deze man voetbal!! daarnaast een hele goede vriend van cruijff en dus kunnen we nu al stellen dat als deze man komt dat cruijff zowiezo betrokken blijft (op de achtergrond) bij het beleid van ajax..
0 0
ajax19
Dope! Maar als ik er klaar voor ben moet hij wegwezen :P .
0 0
Thomas83
Iemand met veel bestuurderservaring, op dat gebied echt een topman in Nederland, en daarnaast ook iemand die jeugdvriend is van Cruijff en bij Ajax heeft gespeeld. Hij wordt ook al jaren aan Ajax gelinkt. Lijkt me een van de meest geschikte kandidaten voor het voorzitterschap vooral.
0 0
afcagld
Halen van Wijk!

0 0
HTC
Goeie keuze, wilde ze vorige keer toch ook al halen?
0 0
LuisSuarez16
JAAH GOEDE KEUZE!!!
0 0