Heitinga: 'Als trainer soort van voorsprong opgebouwd'

BartVeenstra, 04-12-2020 om 20:00, 5003 views, Ajax Life Magazine |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

John Heitinga (37) ziet dat hij ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten een voorsprong heeft opgebouwd in het trainersvak. Heitinga stopte in 2016 als profvoetballer en dook al snel het trainersvak in. Inmiddels is hij al vier jaar eindverantwoordelijk voor het hoogste jeugdelftal van Ajax.

Heitinga zou in de toekomst graag trainer willen zijn van Ajax 1, maar op dit moment kan hij daar weinig over zeggen. 'Ik blijf in mezelf investeren en wacht af. Het heeft allemaal met timemanagement te maken, met vertrouwen ook', zegt hij in het Ajax Life Magazine. Heitinga behaalde inmiddels zijn diploma en zodoende heeft hij het recht om een Eredivisieclub te leiden. 'Maar ik hang er geen tijd aan vast. Je weet ook niet wat er allemaal op je pad komt.'

Heitinga is al vier jaar lang de trainer van het hoogste jeugdelftal van Ajax. 'Maar ik ben ook pas 37. Ik had nooit van mezelf gedacht dat ik nu al zo ver zou zijn als trainer', aldus Heitinga, die als voetballer altijd dacht dat hij pas zou stoppen op zijn huidige leeftijd. 'Het was heel vervelend dat ik niet langer kon doen wat ik het allerleukste vond, maar inmiddels heb ik als trainer wel een soort van voorsprong opgebouwd, qua kennis. Ik vind het echt een superinteressant vak.'

'Teken altijd voor één jaar'

Tot nu toe heeft Heitinga ieder jaar zijn contract verlengd. 'Ik tekent altijd voor één jaar, dus straks ga ik weer in gesprek met de club', zegt de oefenmeester, die onlangs al een tussentijdse evaluatie had. De trainer bespreekt dan een toekomstplan voor de spelers, maar hij denkt ook aan zijn eigen toekomst. 'Hoe kijken Edwin van der Sar en Marc Overmars naar mijn ontwikkeling, hoe kijkt de rvc naar mijn positie binnen de club? Daar gaan we binnenkort weer over praten.'

Verwacht jij dat Ajax met 3-0 wint van FC Twente? Zet dan in en krijg 7,70 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ProfessorX
En toch scoor hij goed bij de jeugd.
Maar inderdaad geen 1 wel jong .
0 0
off
Rechtstreekse doorstroming naar ajax 1 zou ik niet wenselijk vinden, wie het ook is. Eerst maar eens ergens anders ervaring opdoen
2 0
Ajax27
Deed ene Frank de Boer ook niet zonder succes. 4 kampioenschappen in 5,5 jaar waar hij alleen de eerste 1,5 jaar een prima selectie had. Heitinga wordt dikwijls ondergewaardeerd vind ik persoonlijk. Heeft toch jarenlang op een hoog niveau gespeeld. 5 jaar Ajax als basisspeler, Athletico, Everton 4 seizoenen, 80+ wedstrijden in het NL elftal. Deze gast kan echt wel wat overbrengen bij de jonkies. En... Johnnie is natuurlijk enorm geliefd bij de fans. De onbevangenheid van eej jonge trainer kan juist ook erg positief werken. We gaan het zien, tot nu doet Ten Hag het prima dus hoeven we helemaal niet te denken aan een vervanger.
0 -1
off
Dat klopt, maar ik zie een coach toch liever beginnersfouten maken bij een andere club.
0 0
Ajax27
Tjah, wat zijn beginnersfouten? Is het een beginnersfout dat Bosz niet na 20 minuten in de finale van de EL al zag dat het zo niet ging werken en hij z'n tactiek moest aanpassen? Is het een beginnersfout dat de Boer niet meer eiste van de clubleiding met z'n karige selectie waardoor velen bij Ajax nu een minder beeld van 'm hebben? Is het een beginnersfout van Ten Hag om bij Ajax 1 teveel te wisselen in z'n basiself om de spelers fit te houden en zo wisselvallige resultaten neer te zetten? Als bijv. van Gaal nu zou komen met 30 jaar ervaring... is dat dan een garantie voor succes?

Een ervaren coach kan net zo grote fouten maken als een jonge onervaren coach. Uiteindelijk bepaalt je selectie en de resultaten hoe ze naar jou als coach kijken. Met zo'n druk programma kun je amper goed trainen, tactieken erin slijpen, etc. Het is gewoon wedstrijden spelen, uitlopen, rusten, 1 dag fatsoenlijk trainen en alweer gereed maken voor de volgende pot.

Dus als coach ben je in deze dagen gewoon afhankelijk van de vorm van de ploeg. Waarom speelt Anthony 5 wedstrijden top, en nu ineens 2 wedstrijden matig?

Feit is dat iemand als Heitinga als geen ander weet wat er vanuit de jeugd door is gekomen en echt top is. In dat profiel past ie goed. Hij weet verder wat je nodig hebt om op topniveau te voetballen, wat het van je vraagt wanneer je international bent... hij maakt een frisse indruk.

Misschien is de stap naar Jong eerst nog nodig, kijken wat ie daar brengt, maar ik zou het met de middelen die we nu hebben best aandurven om een jonge frisse coach neer te zetten.
0 0
OdjePils
Johnny heeft inderdaad een voorsprong t.o.v. de glazenwasser en de broodjesverkoper...
0 -3
Cruyffie
Oud-voetballers die trainer worden: het zou eigenlijk een uitzondering moeten zijn. Maar het is de regel. Het is een totaal ander vak, met volledig andere skillset, waartoe je de beste trainers-talenten (vooral ook: niet-voetballers) in Nederland zou moeten selecteren en opleiden.
1 -2
Schwalbino
Goed om te horen. Door zijn slechte knie liep hij de laatste seizoenen vaak erachter aan. Was voor zijn blessure een geweldig talent. Toch nog heel veel interlands gespeeld.
2 0
Ajaxmax
Eerst trainer in de subtop, daar op je bek gaan, vervolgens promoveren met je volgende club en dan een keer naar Ajax 1
1 0
AFCA-B93
Natuurlijk heeft hij elk jaar een heel ander elftal, maar hij staat (nog) niet bekend als een tactisch sterke coach volgens mij. Hij mag zich eerst ergens anders gaan bewijzen imo.
3 -2
Ozymandias
Ik denk dat de volgende stap voor Heitinga is om als assistent aan de technische staf van het eerste toe te treden. Ik hoop wel dat hij nog minstens één seizoen bij de o18 actief blijft want de talenten ontwikkelen zich onder zijn leiding goed.
0 0