Branie: Hoe moet Ajax spelen tegen Liverpool?

BartVeenstra, 01-12-2020 om 15:40, 8869 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Ajax is weer in volle gang en dus Branie ook. In een nieuwe aflevering van de podcast van Ajax Showtime en Het Parool kijken Ronald Ockhuysen, Dick Sintenie en ondergetekende terug op de wedstrijden tegen FC Midtjylland en FC Emmen en vooruit op de Champions League-krakers tegen Liverpool en Atalanta Bergamo.

De komende week wordt het razend spannend in de Champions League. Het is een beetje alles of (bijna) niets. Hoe moet Ajax spelen tegen Liverpool? Moet trainer Erik ten Hag vasthouden aan Lassina Traoré als spits of toch kiezen voor de variant met Dusan Tadić in de punt van de aanval? Verder: zijn al die goede invalbeurten een luxe, of kloppen de reservespelers wel heel hard op de deur? Welke rol heeft Klaas-Jan Huntelaar binnen Ajax, wat kunnen we zeggen over de ontwikkeling van Ryan Gravenberch en hoe belangrijk is Zakaria Labyad voor dit Ajax?

Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime, is vanaf dit seizoen iedere maandagavond te beluisteren. Verschillende insiders bespreken in Branie wekelijks het laatste nieuws omtrent Ajax, Jong Ajax en de Ajax-jeugd. De elfde aflevering van dit seizoen is nu te beluisteren.

Branie is te beluisteren via Spotify en iTunes.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
14AJAX14
Wat zei ik nou?! :P
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
ik denk echt dat Ajax de rust ingaat met een comfortabele stand, en dat Liverpool de tweede helft de rug gaat rechten, dus daar moeten we op voorbereid zijn. Maak van een 4-3-3 gewoon een 5-3-2 met klaiber erbij en zet je snelste mensen voorin voor de counter.

Dan zie ik dit scenario gebeuren.

0-1 Ajax
0-2 Ajax
Rust
1-2 Liverpool
87e minuut 1-3 Ajax
0 -2
RJB1979
Ik zat te denken aan 11 man 90 minuten lang voor onze club uit Amsterdam.
1 -1
DiAngelo
Lang speelt inmiddels bij Fc Brugge
2 0
DerOpenDerOver
Snel 2 goaltjes maken, en dan gecontroleerd uitspelen en op countertjes loeren..
1 -2
MichelBoerebach
Welke opstelling dan ook: het wordt 1-1. Rust 0-0. Eeerst 0-1 Ajax en vlak erna 1-1. Dan vindt Liverpool het wel welletjes. Liverpool zal over de gehele wedstrijd de betere ploeg zijn en verdient eigenlijk te winnen.
(Die glazen bol van mij stelt me nooit teleur, dus mocht je nog willen wedden, dan is dit de uitslag.)
0 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Ajax kan je niet 80% van de wedstrijd domineren, het is geen laagvlieger he. Bijna elke wedstrijd die Ajax heeft gespeeld de afgelopen 3 jaar was Ajax de betere ploeg.

En Ajax walst gewoon over Liverpool heen als het teveel lef gaat tonen, daar hebben we teveel spelers voor met scorendvermogen
0 0
DiAngelo
Ben er niet dol op wanneer Tadic uit de spits verdwijnt, maar tegen dit fysiek sterke Liverpool en Antony nog niet helemaal terug op niveau zou ik voor Traoré kiezen mrt Tadic op links en Neres op rechts. Antony kan je later inzetten waar je denkt waar nodig is als extra troef achter de hand. Wil je met beide brazilianen spelen, lijkt me tricky met hun opkomende backs, dan zou ik met Tadic op 10 spelen ipv Labyad en toch net Traoré in de punt...hij heeft dan wellicht niet t fijne maar staat wel vaak goed en beukt er minimaal 1 in.
0 0
VanDeKaart
Antony. Tadic. Neres

Labyad
Gravenberch. Klaassen

Nico. Blind. Schuurs. Mazraoui

Onana

Duidelijk toch? Meest logische opstelling lijkt mij.
Erop en erover, gewoon ons eigen aanvallende spel blijven spelen tegen de gehavende verdediging van Liverpool.
Antony en Neres tijdens de wedstrijd van flanken wisselen en die groene B verdediging van Liverpool zoek dribbelen.
Wel de kansen afmaken deze keer..

Bij 2-0 voorsprong zeg ik idd ja tegen een verdedigende wissel in de vorm van een Martinez.
2 0
geDaante
Vol op de aanval, zoals Ajax altijd moet spelen, ongeacht spelersmateriaal, tegenstander of omstandigheden.

Aanvallen is de beste verdediging, en meer scoren dan de tegenstander het devies.

Althans, dat zou het moeten zijn.

Nooit op twee gedachten hinken, dat kweekt twijfel en tast de overtuiging aan. Op het veld heeft dat meestal ook als gevolg dat er juist ruimtes ontstaan tussen je linies.

Het hele team als een blok vooruit. Linies goed aangesloten. Bij balverlies niet achteruit lopen, maar doordekken en vooruit verdedigen. En uiteraard fel en hoog drukzetten.

Iets anders is niet des Ajax.
1 0
johnny[joao]
antony tadic neres
klaassen
gravenberch martinez
nico blind schuurs mazra
onana
0 0
BokkieBokstra
Vol op de aanval, Ajax heeft het materiaal ervoor.
0 -1
14AJAX14
Dit zijn de beste 11 en ik zie Antony heel graag op 10: balvast, techniek en een fantastische pass waarbij hij Tadic of de snelle mannen als Neres en Promes kan bedienen. Je kunt hem dan ook laten rouleren met die 3, zodat ze voorin constant van positie wisselen en de Liverpool verdediging het moeilijk maken.

--------------------Onana-------------------
Mazraoui Schuurs Blind Tagliafico
-------Klaassen-----Gravenberch-----
Neres----------Antony--------Promes
-------------------Tadic---------------------
1 -5
PeterVKV
niet zo gek
0 0
Luck76
Ik zie Antony nog niet op 10 spelen. Die moet toch gewoon op links?
0 0
14AJAX14
Waarom zou Antony niet op 10 kunnen? Dat is een van onze beste voetballers en dat moet ook wel als je tegen het liverpool middenveld moet spelen. Ik zie Labyad geen potten breken tegen Liverpool in de as. Dus onze 2 beste: Tadic en Antony centraal en onze twee “echte” buitenspelers Neres en Promes daarnaast. Zo kun je het balletje in de ploeg houden en Liverpool onder druk zetten. Snap die reacties hier niet zo...
Speel je met Martinez of Blind op 6 kom je creativiteit tekort om het spel te maken, dat kan alleen tandem gberch en klaasen - en die doen dat uitstekend, niks aan veranderen dus.
Dan zit je dus met die 10 in je maag en moet je daar iemand hebben die gevaarlijk en balvast is en loopvermogen heeft: Antony.
0 0
Simon1
Promes i.p.v. Labyad...? Ik ben van beide geen fan, maar Labyad doet het veel beter dan Promes. Antony en Neres lekker op de flanken met Labyad als 10. Verder prima.
1 0
14AJAX14
nee, Antony ipv Labyad. Met Neres en Promes heb je dan je snelste buitenspelers staan. Als zij hoog en start klaar staan voor een bal van achetruit is dat heel moeilijk te verdedigen voor Liverpool.
0 0
Schip
Je moet op Liverpool goed druk zetten en zeker hoog moet je er kort op zitten. Dat wist je voor de thuiswedstrijd al, omdat ze achterin niet hun balvaardige voetballers hebben die daar raad mee weten en ze defensief hun sterkste krachten missen. Kwam er thuis veel te weinig uit.

De goals van Atalanta kwamen uit dit momenten.

Dan zou ik niet direct denken aan Labyad, die een prima trap heeft, maar geen speler is met een grote drive en loopvermogen. Dat heb je wel nodig om steeds kort genoeg op de verdediger / middenvelder te zitten.

Liever zou ik Klaassen hoger op het middenveld zien. Je zou Martinez op 6 kunnen zetten, of evt Blind. Je mist nu echt een Kudus die je anders op 6 had kunnen planten. Verder zeker met Neres en Antony spelen, maar ongetwijfeld zal Promes starten.
1 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Zou de eerste helft spelen in een 4-3-3 formatie zonder Anthony en neus achterin en de tweede helft des van gaals we 2014 omschakelen naar een 5-3-2 en onze snelste mannen voorin plaatsen neres Anthony tadic daarachter in de rol schone labyad.

Ajax krijgt vaak de deksel op de neus, laat ze maar lekker razendsnel counteren met een klaiber extra achterin om de deur op het slot te houden. We hebben hebben spelers om oogstrelend 5-2-3 te kunnen spelen, in 4-3-3 hou je het gewoon niet vol
0 0
IJzereRinus
Mensen blijven afgeven op Labyad. En is ook niet mijn favoriete. Maar zolang Kudus er nog niet is vind ik hem de beste optie. Laat zien ook wekelijks beter te spelen. Hem weer laten starten heeft meer zin dan het nu omgooien en bv Promes of Ekkelenkamp voor hem id plaats te zetten. Zijn onwennig en of niet in vorm.
2 -1
BokkieBokstra
Een ding is zeker, zijn doelpunt tegen Emmen vond ik geweldig.
0 0
Restored
Hij is inderdaad op dit moment de beste optie op 10. Hoop dat hij vandaag geconcentreerd is, hij is technisch wel goed maar soms dan laat hij die bal van zn voet afspringen en dan vraag ik me echt af hoe dan?
0 0
IJzereRinus
Hoe dat kan zullen we nooit weten man. Wellicht zenuwen.. te graag willen, al is dat niet gek natuurlijk. Gaat voor zn kans uiteraard. Maar hoe meer hij speelt hoe minder dit zal gebeuren.. denk ik.. en hoop ik haha
0 0
wendoo9
En hij is ook de enige die een fatsoenlijke trap in de benen heeft !!
0 0
IJzereRinus
Dat heeft hij zeker wendoo9. Hij laat zien elke week beter te spelen. Is betrokken bij goals en scoort hier een daar zelf. Tis nogmaals niet mijn favoriete op die plek. Het is wachten op Kudus. Maar Labyad het vertrouwen blijven geven is wat mij betreft het verstandigst. Zo hou je de basis intact en zullen automatismen zn vruchten gaan leveren.
0 0
IJzereRinus
Zou toch gaan voor

Neres Tadic Anthony
Graven Lab Klassen
Nico Blind Schuurs Maz
Onana

Misschien Anthony laten invallen als verassing en een nieuw impuls. Maar dan Zal waarschijnlijk Proces id basis staan en die vorm is ver te zoeken bij m.
4 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Maz 1e helft tweede helft klaiber.

Ik heb het gevoel dat je met klaiber op resultaat kunt spelen met Maz niet
0 0
IJzereRinus
Ben zelf altijd huiverig voor blessures bij Maz. Heeft toch gauw en snel pijntjes. Zou klaiber toch zo lang mogelijk op de bank houden en pas loslaten als t moet. Maz brengt meer. Laten we hopen dat onze gappies in de Aanval t vizier op scherp hebben.
0 0
MK77
Dat zou wel verassend zijn als Antony voor zichzelf zou invallen
2 -1
IJzereRinus
Dat zeg ik nergens gap. Ipv zal Promes dan naw id basis staan. Dan zou Antony een gevaarlijke verassing kunnen wezen in een wissel. Maar met Proces id basis nu sta je minder sterk.
1 0
MK77
Was een ook gebbetje ;-)
1 0
IJzereRinus
Oh zoo haha.. gebbetje moet kunnen idd!
1 0
Luck76
Tadic, Traoré, Neres
Gravenberch, Labyad, Klaassen
Nico, Blind, Schuurs, Nous
Onana

Of
Neres, Tadic, Antony
Gravenberch, Labyad, Klaassen
Nico, Blind, Schuurs, Nous
Onana

Ik denk zelf dat de 2e optie beter is, maar met 1 kan ik ook leven
2 0
MK77
Misschien die 2e variant met Martinez ipv Labyad?
0 -1
Whazzza
Bedoel je Martinez als LCV, blind naar de 6 en Klaassen op 10?
Ik zou nooit Gravenberch en Klaassen uit elkaar halen nu dat zo goed loopt. En ook niet Klaassen op 10 gaan uitproberen.
3 0
PeterVKV
Nee, gewoon Martinez in de punt naar achter ipv Labyad in de punt naar voor. Kleine omzetting voor meer power op het middenveld.
0 -1
glob
hahaha kleine omzetting?? Dit is een compleet ander tactisch plaatje!!
2 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
De eerste helft moet je gewoon met de punt naar voren spelen, ik denk ook dat we opnieuw met een voorsprong de rust in gaan, daarna moet je gewoon countervoetbal gaan hanteren dus snellere mensen voorin en een extra verdediger erbij.

Zie dat al helemaal voor me, komt Liverpool uit kleedkamer, en die komen er niet doorheen terwijl er 4 snelle Ajacieden overal tussendoor counteren. Van haal deed dit ook tijdens het wk van 2014 met robben
0 0
Superjan
Dat is geen kleine omzetting. Dat is een heel grote omzetting, zeker bij balbezit tegenstander. Het druk zetten verandert dan compleet terwijl je tegen Emmen zag dat dat patroon er nu juist goed in zit.
0 0
MK77
Ja maar dat was druk zetten op een ploeg die met de kont in de goal stond. Mijn variant was trouwens Blind op 6 met de punt naar achter, dat werkte in de eerste wedstrijd ook
0 0
DT10
Neres ------- Antony
--------- Tadic----------
Gravenb - Klaassen
------- Martinez -------
Nico ------------- Nous
--- Blind - Schuurs --
-------- Onana ---------
2 0
DiAngelo
Ook een mooie opstelling...denk dat ik Blind en Martinez om zou draaien...
0 0
PeterVKV
Eens, ik zou ook Martinez als breker ipv Labyad als 10 inzetten uit tegen Liverpool. Labyad is top voor de eredivisie maar uit tegen Liverpool wordt moeilijk voor hem. Gravenberch en Klaassen krijgen dan meer ruimte voor aanvallende acties en Martinez kan ook veel uithelpen tegen de naar binnenkomende Salah en Mane.
0 0
Adam24
ik zou beginnen zoals je de laatste weken bent begonnen: met Traore in de spits. Het is niet mijn favoriete spits maar eerlijk gezegd verdient hij die plek op het moment. Neres op rechts. Als het veld langer wordt kun je Antony brengen voor Traore (of voor Labyad > Tadic op tien) en gebruik maken van de ruimte op de vleugels.
0 0
Henkjanklaas
Neres tadic anthony en geen labyad aub. Gravenberch op zijn plek of evt promes.
0 -1
ETM
Jij wilt het elftal ontwrichten uitgerekend tegen Liverpool? Eventueel zelfs Gravenverch uit de opbouw weghalen?
En dat allemaal omdat je Labyad niet zo leuk vindt?
Sinds Utrecht klopt de veldbezetting van Ajax veel beter. Gechargeerd zou je zelfs kunnen zeggen; sinds Labyad op 10 :)

Ik denk dat de afweging is of je Neres en Antony opstelt of Traore en Neres.
5 0
IJzereRinus
Eens. Laat de winnende basis 11 vd laatste weken maar mooi staan. Automatismes. Enige verandering wat mij betreft is Antony laten starten met Neres.
0 0
Restored
Promes heeft al 10x aangetoond geen speler te zijn die op '10' kan spelen, mist voetballend vermogen.
1 0
Asociaal
Promes op 10 laten starten heb ik op zich geen problemen mee. Ik zou er echter alleen voorstander van zijn als de voorste 4 tijdens de wedstrijd constant van positie wisselen om de tegenstander gek te maken. Dat deed Ajax 2 jaar terug ook een tijdje wat ook goed ging. Waarom ze daarmee opgehouden zijn, weet ik niet.
0 0
Henkjanklaas
Promes laat zien dat zijn vorm terugkomt. Internationaal nooit labyad opstellen komt te kort voor CL. Leuke speler voor wedstrijden zoals tegen Emmen.
0 0
AnsB
Klopt niet hoor. Een speler die uit vorm raakt speelt nergens goed. Vorig seizoen en in de voorbereiding heeft Primes goede wedstrijden gespeeld op tien. Bovendien hangt het van het evenwicht op het middenveld en in het samenspel met de voorwaartsen af. Heel Ajax speelde matig in de eerste Eredivisie wedstrijden.
1 -1
Superjan
Promes heeft van zichzelf namelijk niet de kwaliteiten om op 10 te spelen. Geen verfijnde techniek, geen steekbal. Als je wil dat hij rendeert op 10 moet je de spelers om hem heen hebben staan die hem daar in zijn kracht zetten. Spelers die de bal bij hem komen halen en die dan de pass geven waar Promes de loopactie op kan maken. Als je het niet zo speelt (en zo staat het nu niet) ga je je alleen maar ergeren aan Promes, in vorm of niet.
1 0
ETM
Promes kan idd wel op 10 maar ik denk eerlijk gezegd dat hij ook in vorm daar niet ideaal blijft. Je moet dan tot een hoge balcirculatie komen want anders zal hij weinig die positie bezet houden. Als Promes op 10 dan Tadic op 9 denk ik. Dan kan hij eroverheen.
Maar het is nu natuurlijk geenzins aan de orde.

Ik vind Labyad technisch beter dan Promes. Maar Promes heeft meer diepte in zn spel. Ik vind het manko van Labyad dat hij in fysiek opzicht gebrekkig is. Hij moet er eigenlijk altijd al staan. Ik noem hem wel eens gekscherend de Shaquiri van Ajax.
0 0
ajax1981
Labyad speelt prima
2 0
Henkjanklaas
Alleen in de eredivisie. Kan niet meekomen in de CL
0 -1
Labrador
Neres Tadic Anthony. Labyad op 10.
2 0