Branie: Klaassen verdedigt, schakelt om en valt aan in Oranje

JesseTH, 17-11-2020 om 19:00, 10875 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De interlandperiode is in volle gang en eenieder verheugt zich op het moment waarop Ajax weer in actie zal komen. Toch is er ook tijdens de wedstrijden van de nationale teams genoeg te genieten voor Ajacieden. In een nieuwe aflevering van de podcast Branie gaan presentator Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool), Menno Pot (journalist en schrijver) en onze adjunct-hoofdredacteur Jesse ter Haar in gesprek over de gang van zaken bij Ajax.

Tijdens iedere interlandperiode komen er weer veel Ajacieden in actie en dat is deze week niet anders. Met name voor Davy Klaassen en Ryan Gravenberch is het een bijzondere periode, want zij maakten hun rentree en debuut in de selectie van Oranje. Verder kreeg Dusan Tadić een domper te verwerken. De Serviër liep kwalificatie voor het EK mis. Voor de Ajacied een teleurstelling, maar voor de club Ajax wellicht een opsteker.

Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime, is vanaf dit seizoen iedere maandagavond te beluisteren. Verschillende insiders bespreken in Branie wekelijks het laatste nieuws omtrent Ajax, Jong Ajax en de Ajax-jeugd. De negende aflevering is nu te beluisteren.

Branie is te beluisteren via Spotify en iTunes.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rijn1
Belangrijkste is dat Klaassen niet geblesseerd raakt tijdens die vervelende interlands.
0 0
Thaschja
Laat klaassen morgen avond maar met rust, italie wint toch, dus zet er anderen in.
0 0
Marcus
Klaassen is nu een type Toni Kroos geworden. Heerlijk om hem zo controlerend en heersend te zien spelen. Heeft veel slimmigheid in zijn spel en passing. Altijd de juiste keuzes. En het valt niet altijd op, maar hij heeft ook echt een goede lange pass in de benen.

Ik moet zeggen, toen bekend werd dat hij zou terugkeren dacht ik echt dat Overmars een grote fout maakte en ons hiermee weer terug in de tijd gooide en dus 2 stappen terug, maar ik zat er echt naast. Klaassen is zelfs een upgrade ten opzichte van Donny.

Wat Ten Hag laatst aan gaf: Als het team nog meer gaat draaien en er meer en meer automatismen in komen, zouden we wel eens mooie dingen kunnen gaan zien in Europa.
5 0
Ozymandias
"Klaassen is nu een type Toni Kroos geworden."

Toch opvallend dat Cruijff in 2014 al schreef dat Klaassen in een rol achter de bal (als opbouwer) moest worden gebruikt en zijn kwaliteit om het spel te versnellen door het één/twee keer raken (door een goede 'first touch') vergeleek met dat van Xavi en Kroos maar De Boer, Koeman (bij Oranje) en Bosz (iemand wiens speelstijl voor een groot deel door Cruijff is geïnspireerd) zo overtuigd waren dat Klaassen voor de bal moest spelen dat ze het advies van Cruijff naast zich neer hebben gelegd. Waarom was er een Duitse hoofdtrainer bij Werder Bremen nodig voordat iemand hetzelfde Klaassen zag als Cruijff in 2014 al deed?
0 0
geDaante
Een andere reden voor Bosz kon zijn dat ook hij wat diepgang zonder bal rond en in de 16 wilde, en Klaassen toen de enige optie was.

Met Donny van de Beek, Promes, Ekkelenkamp en Siem de Jong heeft Ten Hag daar ook 90% van de tijd voor gekozen.
0 0
geDaante
Bij Werder was het denk ik wel vanuit een ander uitgangspunt. Daar zag men denk ik vooral een stofzuiger en aanjager in Klaassen, en Cruijff zag er juist een opbouwer in, die het tempo bepaalde of erin hield of bracht.

Ik denk dat Bosz toch een beetje vraagtekens had bij zijn spel aan de bal, dat natuurlijk los van die first touch en direct doorspelen, op zich heel erg matig is. Hij kan vrijwel niets met een bal verder, is ook stijfjes in zijn bewegen, en moet dus ook wel snel die bal weer kwijt, want mag niet in de duels komen.

Onder flink wat druk zal Klaassen ook denk ik snel bezwijken, tenzij hij steeds een goede afspeelmogelijkheid heeft, en is zodoende wel enigszins afhankelijk van teamgenoten. Unlike iemand als Kudus, die je in kan spelen, en in zijn eentje tegenstanders kan afhouden, daarbij weg kan draaien, daarvan weg kan versnellen, etc.

Maar je kan niet alles hebben, dat besef ik. Ben tevreden met Klaassen als 6. Er moeten dan wel twee echt technisch en goede, ook creatieve voetballers bij op het middenveld.
0 0
Lazell
Goede lange pass? Dat is me inderdaad nog niet opgevallen, vind dat juist 1 van zijn verbeterpunten. Heel belangrijk wapen tegen de ploegen die goed druk zetten.
2 0
Ozymandias
Inderdaad, Klaassen is niet iemand die het spel opengooid door middel van een lange pass. Hij is iemand die het spel opengooid door middel van zijn hoge handelingssnelheid (één/twee keer raken).
1 0
Mözil
Of een lange pass zoals recent nog bij NL tegen Spanje
0 0
Caelintroy
Hij heeft mij ook aangenaam verrast. Ben er tot op heden ook echt blij mee.
0 0