Overmars: 'Trainer moet presteren en ook jeugd inpassen'

BartVeenstra, 13-11-2020 om 16:10, 10745 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Marc Overmars ziet een spanningsveld tussen het moeten presteren met Ajax 1 en het brengen van talenten. Voor beide taken is hoofdtrainer Erik ten Hag verantwoordelijk en Overmars laat tijdens de aandeelhoudersvergadering weten tevreden te zijn over het werk van de oefenmeester.

Overmars ziet in dat de jeugdopleiding van Ajax zowel op sportief als op financieel vlak heel belangrijk is. Hij ziet grote talenten op de deur kloppen. Overmars noemt Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Brian Brobbey en Naci Ünüvar. 'En dan vergeet ik er nog wel een paar', voegt hij eraan toe. 'Saïd (hoofd jeugdopleiding Ouaali, red.) en zijn mensen verrichten goed werk, maar we moeten altijd kritisch blijven. Bij Ajax kan het altijd beter. Het is belangrijk dat er spelers doorstromen.'

En dat lijkt dan ook te gaan gebeuren. Overmars legt uit dat hij met zijn beleid dan ook rekening houdt met de aanstormende talenten. 'Dat is een belangrijke groep waar wij rekening mee houden. We weten hoe het werkt. En daar heeft Erik (Ten Hag, red.) een belangrijke rol in. De kansen moeten de spelers zelf verdienen, maar wij moeten ook proberen voorwaarden te creëren zodat die kansen komen. Dat spanningsveld heb je. De trainer moet presteren, maar er moet ook jeugd ingepast worden. Daar ben ik tevreden over.'

Belang van Jong Ajax

Overmars onderstreept ook nog maar eens het belang van Jong Ajax. De directeur vertelt dat Ajax veel geld betaalt, zodat het belofteteam kan meedoen in de Keuken Kampioen Divisie. 'Spelers hebben zo'n dertig tot veertig wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie nodig om dichterbij Ajax 1 te komen. Alleen: ze vinden zichzelf al snel klaar voor Ajax 1. Maar ze moeten eerst goed voetballen in Jong Ajax, daar moeten ze doorheen. Ze moeten laten zien dat ze de beste zijn en dan worden ze ook beloond. Frenkie (de Jong, red.) heeft ook iets van veertig duels in Jong Ajax gespeeld. Het is een heel belangrijk elftal geworden en voor ons werkt het.'

Sommige spelers hebben minder wedstrijden nodig in Jong Ajax en stromen snel door naar het eerste elftal. Eén van hen is Sergiño Dest. De rechtsback maakte een jaar geleden een stormachtige ontwikkeling door en speelt nu voor FC Barcelona. 'Of dat jammer is? In principe houden wij onze spelers langer vast, maar elke transfer heeft een ander verhaal', aldus Overmars, die laat weten dat er vanwege de corona-achterstand geld nodig was. 'Dat speelt allemaal mee. En Mazraoui moet eigenlijk ook spelen. Dat soort afwegingen maak je wekelijks. Dan werk je sneller mee aan zo'n transfer, terwijl het eigenlijk niet de bedoeling is (dat een speler al zo snel vertrekt, red.). Erik (Ten Hag, red.) was er ook niet zo blij mee...'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schip
Goed verhaal en het werd tijd dat dit eens uitgesproken werd door de directie. Ook eens dat TH hierin een belangrijke rol heeft, maar niet dat hij dat goed invult.
0 0
EKS
Een naam die me meteen te binnen schiet van iemand die misschien te snel gebracht is is El Ghazi.
Maar ja wat moet je doen als een speler uit O19 al beter is dan wat je als basis in het eerste rond hebt lopen....
0 -1
Ajax27
Hij is niet te snel gebracht
0 0
Sterspeler
Die speelt tegenwoordig volgens mij als rechtsback. Zou die bij ons niet eens misstaan.
1 -1
Ozymandias
Persoonlijk vind ik het de taak van de hoofdtrainer om elk seizoen het best mogelijke team te vormen. Het is volgens mij de taak van de technisch directeur om ervoor te zorgen dat binnen dit team er ruimte is voor de doorstroom van talenten. Ik vind het dus de fout van Overmars dat Lang is vertrokken mede door de huurperiode van Babel en de speelstijl die Labyad krijgt. Als Overmars ervoor had gekozen om Babel niet te huren (en Lang niet te verhuren) en afgelopen zomer afscheid te nemen van Labyad en Álvarez weet ik zeker dat hij Lang ervan had kunnen overtuigen om bij Ajax te blijven (aangezien zijn uitzicht op speeltijd heel goed zou zijn). Ik vind het natuurlijk ook een fout van Ten Hag dat hij Babel en Labyad de voorkeur gaf boven Lang maar als technisch directeur ben je verantwoordelijk voor de langetermijn en de trainer niet. Als de technisch directeur ziet dat de lange termijn wordt geschonden op een manier die de korte termijn niet of nauwelijks ten goede komt moet die ingrijpen.
4 -1
Pinpanter
Ozymandias, Overmars heeft dat imo wel goed gedaan door Lang naar Twente uit te lenen. Beter niveau dan Jong, veel spelen. Corona was spelbreker. Ik herinner je aan de woorden van ten Hag vóór vorig seizoen. Ajax speelt op een hoger niveau, dus ligt de lat voor jeugdspelers ook hoger. Dat geeft de keuze voor verhuur goed weer. Labyad en vooral Babel hadden de 'antecedenten' om direct bij Ajax1 op Europees niveau aan te sluiten. Ondanks Corona hebben ook Gravenberch, Ekkelenkamp, Traoré, Timber, Danilo, Univar speelkansen gehad. Er is een prima doorstroming. EtH en Overmars doen het gewoon goed.
0 0
Ajax27
Eens, maar je weet niet wat er nog meer omheen speelt. Misschien was Lang dusdanig niet prettig in de omgang dat Ten Hag het een enorm struikelblok vond om mee te werken. Babel viel te verklaren. Promes was geblesseerd, je zoekt iemand als tijdelijke vervanger, je wilt dat ie internationale ervaring heeft, liefst CL ervaring en die het Akax spel kent. In dat profiel paste Babel perfect, hij zat ook nog bij het NL elftal en zn eerste terugkeer was een redelijk succes. Voor de korte termijn snapte ik die wel. Labyad heb ik nooit gesnapt maar goed als je een dergelijke speler goedkoop kunt halen, heeft ervaring, goede klik met Ten Hag, Marokkaans dus wellicht een goeie klik met Ziyech en Nous wat m bovengemiddeld laat presteren... door zn leeftijd wel stabiel voor de breedte en op meerdere plaatsen in te zetten. Net als Schone geen hele rare voor erbij te hebben en die juist jonkies als Lang zou moeten stimuleren om keihard te werken zodat zij voorbij de breedtespelers gaan.
0 0
Babangida83
Punt is dus dat als je Labyad haalt, je de trainer de kans geeft om Lang wissel te zetten. En dan doet Ten Hag dat ook nog. En om nu te zeggen dat Labyad het beter deed dan Lang, nou nee. Ook heb je in de grotere wedstrijden niks aan Labyad, terwijl Lang zeker naar dat niveau toe kan groeien.

Babel heeft denk ik niet gebracht wat ze er van verwacht hadden. Maar ook daarvan wist je dat hij al lang niet of nauwelijks gespeeld had. Terwijl ook Lang niet slecht was. Aangezien het om een tijdelijke oplossing ging, zou ik bij twijfel altijd de jeugd het voordeel van de twijfel geven. Dat is Ajax.
0 0
Ajax27
Ik blijf erbij... als jij op trainingen iedere dag 100% geeft en je dagelijks laat zien dat je naast je reguliere trainingen ook nog aparte individuele trainingen hebt om zo met kop en schouders boven je concurrent te staan, dan ziet de trainer dit vanzelf. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ten Hag zo'n enorm wrok tegen Lang had. De kwaliteiten had ie, en in wedstrijden liet ie met vlagen zien dat ie werklust leverde. Maar wat deed ie dagelijks op de trainingen? En wat erbuiten? Een trainer herkent echt wel de spelers die alles geven en degenen die alles op 80% op de trainingen doen.
0 0
Henkjanklaas
Jong inpassen wordt gewoon steeds lastiger daar we CL niveau nastreven. We hebben niet steeds een lichting zoals de Ligt, de Jong, vdBeek. Die de verwachting goed in CL te presteren steeds lastiger maakt. bijna geheel jong wordt uitgeleend of verkocht. Jongens als Traore, ekkelenkamp etc hebben nog niet laten zien dat t volwaardige op CL niveau acterende spelers zijn. We mogen dus niet te veel van jong verwachten.
0 0
Hollister
Ik snap Ten Hag ook wel.. de rechtsback positie is nu ineens een zwak punt van ons team... Even leek het erop alsof Nous het niveau van zijn eerste jaar aardig kon benaderen, helaas is hij zowel verdedigend als aanvallend een heel stuk minder dan Dest. Te dromerig, lage handelingssnelheid, maakt teveel overtredingen en pakt teveel kaarten. Nu maar hopen dat Overmars hem aan het einde van het seizoen weet te slijten
2 -2
Web
Dromerig vind ik het goede woord bij hem.
0 0
Ozymandias
Ik vind Mazraoui zowel verdedigend als aanvallend niet minder dan Dest. Dest had een goede dribbel maar dat was het. Zijn voorzetten waren slecht en zijn voetbal IQ is dramatisch. Verder vind ik Mazraoui opbouwend stukken beter dan Dest. Mazraoui is alleen (net als Dest) erg wisselvallig en dat is iets waar hij aan moet werken. Wat logisch is voor een onvervaren speler.

Trouwens denk ik dat Dest bij Barca perfect op z'n plaats is. Hij hoeft daar opbouwend niets te doen (omdat de backs in de opbouw heel hoog op het veld staan opgesteld) en zijn opdracht in de meeste wedstrijden is duidelijk (geef de bal zo snel mogelijk aan Messi) waardoor zijn lage voetbal IQ nauwelijks een probleem is. Het zou voor Ajax natuurlijk prachtig zijn als Dest bij Barca slaagt.
0 0
PierreHeno
Zeer realistische kijk Ozzy.
0 0
Hollister
Niet voor niets dat Ten Hag probeerde voor de transfer van Dest te gaan liggen... enorme stap achteruit. Maar iedereen zijn of haar eigen voorkeur. Ik ben en was niet gecharmeerd van zijn speelstijl... bijna alle gevaar komt via onze rechterkant (verdedigend gezien) Als we zo kritisch zouden zijn op Nous als op Schuurs dan was hij al uit de basis gespeeld. Verdedigend is Klaiber al veel beter, aanvallend is Nous nog beter
0 0
Web
Mazraoui is dromerige, is niet altijd bij de les, daar moet hij echt aan werken
Dat vind ik zijn valkuil, als hij dit er uit krijgt. Is het een prima back
0 0
Ozymandias
Inderdaad, daar moet hij aan werken. Ik denk trouwens ook dat hij het gewoon nog niet aankan om twee keer per week goed te zijn. Ik zou Klaiber en Mazraoui daarom in zulke weken beide één wedstrijd laten spelen.
0 0
PierreHeno
Ben ik ook al met je eens Ozzy.
0 0
Web
Dat is ook lastig
Ajax staat voor jeugd inbrengen, en dat zal ook altijd moeten blijven
Maar je wil ook graag mee doen in Europa, en Kampioen worden met verzorgd voetbal

Routine heb je dan buiten de talenten nodig
Gravenberch voelt zich comfortabel met Klaassen bij hem, hij maakt hier door sneller stappen

Traore geeft deze week nog aan dat hij zoveel leert van Huntelaar, en ook bij hem zie je dat hij toch progressie maakt. Of het op den duur goed genoeg voor Ajax is blijft afwachten. Mocht dit niet zo zijn gaat hij Ajax nog de nodige centen opleveren

Rens is een toptalent, maar is hij nu al goed genoeg om bij afwezigheid van Mazraoui te spelen? Is hij al zo ver?
In dat opzicht kun je begrijpen dat ze een vervanger halen

Zo blijf je altijd dingen tegen elkaar weg strepen, wat is op dit moment het beste
Achteraf is alles makkelijk
Ik vind dat ze daar behoorlijk in slagen binnen Ajax
1 0
Babangida83
Ik ga hier erg ver in mee. Maar wat ik de laatste jaren mis, behalve bij Dest, is dat ze zo'n jeugdspeler als hij het een paar wedstrijden goed heeft gedaan in het eerste, gewoon laten staan. En Dest heeft ook een paar hele grote fouten gemaakt. Echter leren die jonge gastjes zo snel op Eredivisie-niveau, dat is niet normaal, waardoor ze zichzelf nog sneller ontwikkelen. Mits daar inderdaad genoeg ervaren spelers omheen staan. In de verdediging heb je sowieso Blind en Nico al. Dus Rensch kun je makkelijk brengen op rcv, als Nous ook speelt, lijkt mij.
0 0