Analyse: Superieure Liverpool-aanval verbloemt defensieve problemen

ThijsZwagerman, 19-10-2020 om 17:30, 14102 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Woensdagavond begint Ajax in de Johan Cruijff ArenA tegen Liverpool aan het nieuwe Champions League-seizoen. Liverpool - regerend kampioen van de Premier League - is op papier de sterkste tegenstander in groep D, maar de laatste wedstrijden van The Reds tonen aan dat er kansen liggen voor Ajax. Een tactische analyse van de sterktes en zwaktes van Liverpool, de eerste Champions League-opponent van Ajax. 

In het raar verlopen afgelopen voetbalseizoen kroonde Liverpool zich met grote overmacht tot kampioen van de Premier League. Voor het eerst sinds 1990 wist volksclub de landstitel te veroveren en de wijze waarop dit gebeurde was zeer indrukwekkend. Liverpool behaalde maar liefst 99 punten en verloor slechts drie van de 38 wedstrijden. De ploeg van trainer Jürgen Klopp was ongekend dominant en na de Champions League-winst in 2019 betekende de Engelse landstitel een nieuw hoogtepunt in de succesvolle samenwerking tussen Liverpool en Klopp.

Dit seizoen verloopt het echter duidelijk minder van een leien dakje. Liverpool incasseerde in vijf wedstrijden al dertien tegendoelpunten en liet punten liggen tegen Aston Villa en Everton. Van Aston Villa werd met maar liefst 7-2 verloren, terwijl Liverpool afgelopen weekend met 2-2 gelijkspeelde in de derby tegen stadsgenoot Everton. Verder had Liverpool tot dusver ook grote moeite met Leeds United (4-3 overwinning). De ploeg van Klopp wist daarentegen wel vrij overtuigend te winnen van Chelsea en Arsenal. 

De geoliede machine die Liverpool vorig seizoen was, is het dit seizoen vooralsnog - met name verdedigend - niet. En dan moet Liverpool het woensdag tegen Ajax ook nog stellen zonder absolute sterkhouders Allison Becker en Virgil van Dijk. Doelman Allison kampt met een kuitblessure, terwijl centrumverdediger Van Dijk afgelopen zaterdag tegen Everton zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie na een stevige charge van goalie Jordan Pickford. 

De opbouw

Liverpool speelt onder Klopp in een 4-3-3-formatie. De exacte invulling van deze formatie is afhankelijk van de spelers die op het veld staan, maar over het algemeen zorgt Liverpool voor veel dynamiek op het middenveld en duiken vleugelspelers Mohamed Salah en Sadio Mané veelal op tussen de linies en in de ruimtes die de beweeglijke spits Roberto Firmino voor hen maakt. Op de helft van de tegenstander is Liverpool dan ook nog altijd dodelijk in balbezit en blijkt de ploeg moeilijk te verdedigen. Opvallend is wel dat The Reds in een eerder stadium van de opbouw veel meer moeite hebben om het spel op voetballende wijze te maken.  

Daarbij helpt het in de eerste plaats niet mee dat Allison de laatste weken noodgedwongen moest worden vervangen door reservedoelman Adrián. De 33-jarige Spanjaard ging voor de interlandperiode in de opbouw gruwelijk in de fout tegen Aston Villa en is simpelweg niet sterk in het meevoetballende gedeelte. Door het wegvallen van Van Dijk ontbreekt er in het centrum van de verdediging nog een belangrijke pion in de Liverpool-opbouw. Joel Matip en Joe Gomez, die na het uitvallen van Van Dijk tegen Everton het verdedigende centrum vormden, zijn aan de bal van een beduidend minder niveau dan Van Dijk. Daardoor is opbouwen van achteruit opeens een stuk lastiger geworden voor de ploeg van Klopp.

De Duitse manager ziet dit zelf ook in en laat zijn elftal dan ook geen onnodige risico’s nemen. Als het verdedigende centrum van Liverpool ook maar een beetje wordt vastgezet hanteert Adrián direct de lange bal en probeert men van daaruit pas te gaan voetballen.

Creatieve spelers

Na het spelen van de lange bal hoopt Liverpool voorin het luchtduel te winnen. Vervolgens is het vaak zaak om de creatieve spelers op het middenveld aan de bal te krijgen. Tegen Everton speelt Liverpool voor het eerst vanaf de aftrap met Fabinho én nieuwkomer Thiago (overgekomen van Bayern München) op het middenveld. Zowel Fabinho als Thiago zijn in het bezit van een uitstekend spelinzicht en weten met goede passes tussen de linies vaak een station over te slaan.

Waar Liverpool in het eerste stadium van de opbouw vanwege Adrián en de centrumverdedigers grootste moeite heeft het spel van achteruit te maken, is vanaf het middenveld het tegenovergestelde het geval. Fabinho en Thiago zijn zich continu bewust van wat er om hen heen gebeurt en weten zodoende telkens precies waar zij de bal naartoe moeten verplaatsen. Tegen Ajax zal Georginio Wijnaldum de naar alle waarschijnlijkheid geblesseerde Thiago vervangen. Wijnaldum is aanzienlijk minder dan Thiago een spelmaker, maar met kort voor hem de dynamische aanvoerder Jordan Henderson en het aanvallende supertrio Salah - Firmino - Mané zal het aanvalspel van Liverpool nog altijd flitsend zijn. 

Aanvalspel

In de zone rondom de middenlijn, vaak nog net vanaf eigen helft, zijn Fabinho en Wijnaldum meestal de startpunten van een dreigende aanval. Salah en Mané, op papier de vleugelspelers van Liverpool, positioneren zich vaak in de as van het veld. Hier kunnen zij opduiken door loopacties van Firmino en Henderson, die door naar buiten weg te trekken of diep te gaan vaak ruimte creëren in de as van het veld. Als Fabinho als controlerende middenvelders aan de bal is, trekken buitenspelers Salah en Mané naar binnen. Trent Alexander-Arnold en Andrew Robertson, de respectievelijk rechts- en linksback van Liverpool, trekken in dit geval mee ten aanval en zorgen voor de nodige breedte in het spel. 

Salah is vanaf de rechterflank naar binnen gekomen. Henderson maakte middels een loopactie ruimte voor de pass van Alexander-Arnold richting Salah.

Salah en Mané zijn naar binnen getrokken. Alexander-Arnold zorgt voor breedte aan de rechterkant van het veld. Robertson doet buiten beeld hetzelfde op de linkerflank. 

Vanuit deze organisatie kan Liverpool vervolgens veel kanten op. Op de helft van de tegenstander zijn er door de vele loopacties continu spelers aanspeelbaar en weten de Liverpool-spelers elkaar ook in de kleine ruimte knap te vinden. De ploeg van Klopp combineert er op de speelhelft van de tegenstander lustig op los en herkent ook perfect de momenten waarop het spel met een crossball naar de andere kant van het veld moet worden verplaatst. Liverpool bezit diepgang, creativiteit en individuele klasse waarmee verdedigende organisaties van tegenstanders uit elkaar getrokken kunnen worden. 

De onderlinge afstemming tussen de Ajax-spelers zal woensdag in verdedigend opzicht dus perfect moeten zijn om de aanvalsmachine die Liverpool is te temmen. Cruciaal is de manier waarop het beweeglijke aanvalstrio van Liverpool zonaal zal worden opgevangen en wie er verantwoordelijk is voor de mee opkomende backs Alexander-Arnold en Robertson. Waarschijnlijk zal Ajax dit gaan doen door overal op het veld één op één te komen staan en hoge druk uit te oefenen op Fabinho, de creatieve geest van Liverpool. Om de dynamische Liverpool-voorhoede vervolgens op te vangen zal de onderlinge communicatie tussen de Ajacieden cruciaal zijn. Als Salah naar binnen trekt hoeft Nicolás Tagliafico bijvoorbeeld niet helemaal mee, maar zal de Egyptische sterspeler van Liverpool door Ajax zonaal moeten worden opgevangen. Van Daley Blind, Ajax’ leider in de verdediging, zal woensdag in dit opzicht op organisatorisch vlak dus extra veel worden verwacht. 

Druk op opbouw

De teams van Klopp staan er al jaren om bekend hoog druk te willen zetten en de tegenstander nauwelijks tijd te willen geven om op te bouwen. Liverpool is daarin doorgaans geen uitzondering. The Reds zetten bij een doeltrap van de keeper van de tegenpartij druk op dezelfde wijze als trainer Erik ten Hag dat deze zomer bij Ajax heeft geïntroduceerd. Dit houdt in dat flankspelers Salah en Mané het verdedigende centrum van de opponent vastzetten en spits Firmino zich ietwat laat uitzakken en de lijn naar de verdedigende middenvelder afschermt. Als de opponent vervolgens bijvoorbeeld de rechtsback inspeelt, laat Robertson zijn directe tegenstander (de rechtsbuiten) los en dekt hij door op de rechtsback. Gomez, de linker centrumverdediger van Liverpool, stapt door richting de rechtsbuiten van de tegenstander en vanaf dat moment speelt Liverpool overal op het veld één tegen één. 

Voor Ajax zal woensdagavond dus cruciaal zijn wat voor een niveau de Amsterdammers aan de bal weten te halen. Met Blind en Perr Schuurs heeft Ajax in voetballend opzicht uitstekende verdedigers, gezegend met een goed inzicht en goede passing. Maar waar het opbouwspel van Ajax in de oefenwedstrijden in de voorbereiding goed liep, heeft de ploeg van Ten Hag in de Eredivisie meer moeite om van achteruit het spel te maken. In dat opzicht zal het treffen met Liverpool dan ook een serieuze test voor Ajax worden om te zien waar het elftal nu precies staat.

De Amsterdammers hebben de voetballende kwaliteiten om onder de hoge en felle druk van Liverpool uit te spelen, maar dan zullen er vanaf het middenveld en voorin door lopende mensen wel meer opties gecreëerd moeten worden, waaraan Blind en Schuurs de bal kwijt kunnen. Als Ajax hierin slaagt kan het Liverpool woensdag pijn gaan doen, want door de hoge manier van drukzetten geven de Engelsen elders op het veld behoorlijke ruimtes weg. Ruimtes waar Ajax met de voetballende kwaliteiten van Dusan Tadić en de snelheid van Quincy Promes en Antony van zou moeten kunnen profiteren.

Eén van de spaarzame keren dat Everton opbouwt in plaats van direct de lange bal speelt levert de 2-2 op. Michael Keane bereikt James Rodríguez, waarna Everton de ruimte heeft om over de linkerkant door te voetballen. Spits Dominic Calvert-Lewin kopt uiteindelijk de gelijkmaker binnen.   

Druk na balverlies

Een andere kwaliteit van Liverpool is de druk die de ploeg kort na het verliezen van de bal uitoefent op een tegenstander. Captain Henderson is hierin een belangrijke pion, maar ook de andere Liverpool-spelers weten na het verliezen van de bal vaak precies wat te doen. De twee à drie dichtstbijzijnde spelers schakelen direct om en proberen de bal op felle wijze weer terug te winnen.

Voor Ajax liggen er voornamelijk kansen op de momenten dat dit Liverpool niet direct lukt. Na balwinst tegen Liverpool is het zaak het spel snel te verplaatsen. Als dit lukt, ligt er doorgaans behoorlijk wat ruimte achter de verdediging en is Liverpool zeker door het ontbreken van de snelle Van Dijk een stuk kwetsbaarder. Andermaal geldt dat Ajax daar met rappe, diepgaande spelers van zou moeten kunnen profiteren. 

Na balverlies van Matip slaagt Everton er vanaf het middenveld in om James aan de bal te krijgen. Direct ligt er veel ruimte om tot een uitgespeelde kans te komen. 

Vermoedelijke opstelling Liverpool:

Adrián; Alexander-Arnold, Matip, Gomez, Robertson; Fabinho, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané.

Conclusie

In aanvallend opzicht is Liverpool nog altijd de aanvalsmachine van weleer. Het zal voor Ajax dan ook een pittige uitdaging worden om spelers van wereldklasse als Salah, Firmino en Mané in bedwang te houden. Het beweeglijke aanvalstrio, in combinatie met de aanvallend ingestelde backs Alexander-Arnold en Robertson, creatieve middenvelder Fabinho en de dynamische Henderson en Wijnaldum, is een lastig te verdedigen geheel. De onderlinge afstemming tussen de Ajacieden zal woensdag optimaal moeten zijn om Liverpool op de eigen speelhelft zonaal op te vangen. 

Ondanks de vele kwaliteiten van Liverpool in aanvallend opzicht, is Ajax woensdagavond alles behalve kansloos. Liverpool incasseert dit seizoen behoorlijk wat tegendoelpunten en dat heeft alles te maken met de ruimte die de ploeg van Klopp weggeeft tussen de linies en achter de verdediging. Ajax zal woensdag aan de bal vanaf het eerste moment een hoog niveau moeten halen en middels veel beweging vrije mensen moeten zien te creëren in de opbouw. Als dit lukt is de Liverpool-organisatie aantoonbaar te kraken en moet Ajax toeslaan met snelle en diepgaande spelers.

Daarnaast kan het lonen om centrumverdedigers Matip en Gomez onder druk te zetten. Hoewel Liverpool hen het liefst overslaat en veel lange ballen hanteert, zullen er momenten komen waarop Matip en Gomez aan de bal komen. Op die momenten is fel afjagen vereist en zou Ajax op gevaarlijke plekken op het veld de bal kunnen veroveren. Gemakkelijk wordt het woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA allerminst, maar dat er tegen Liverpool kansen voor Ajax liggen is duidelijk. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ricky10
Het is gewoon doodzonde dat je in een leeg stadion moet spelen thuis. Als de juiste poppetjes op het veld staan zie ik Ajax wel winnen, omdat Liverpool ook niet lekker draait buiten alle blessure gevallen die ze hebben.
0 0
insectenverdelg
13 doelpunten teven al in de PL. er liggen echt ook kansen voor Ajax als alles goed valt.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Voor Heerenveen dacht ik eigenlijk helemaal niet aan Liverpool, omdat ik me meer zorgen maakte over de koppigheid van Ten Hag omtrent spelerskeuzes. Maar nu Ajax gisteren een prima wedstrijd op de mat heeft gelegd en eindelijk ook met een goed en logisch middenveld speelde, begint het toch wel te kriebelen.

Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe Ajax voor de dag komt woensdag. Ergens vrees ik toch wel dat onze verdediging het heel zwaar gaat krijgen met de snelheid en diepgang van Salah en Mané. Als we dan verdedigend net zo laks zijn als in de tweede helft tegen Heerenveen, kan het wel eens een afgetekende verliespartij worden. Aan de andere kant maakt de Champions League altijd wel iets extra los bij Ajax. Tel daarbij op dat Liverpool momenteel een zwakke verdediging en een zwakke keeper heeft, en je treft ze misschien nu wel op het juiste moment. Zeker nu ze zelf niet geweldig in vorm zijn. Maar zelfs in deze mindere vorm hebben ze wel 'gewoon' even Arsenal en Chelsea opzij gezet zonder enige problemen.

De afstemming tussen de backs, de controleurs en de CV's (Wie pakt op de juiste momenten de super bewegelijke Salah en Mané op?, Geef je op tijd je man door?) worden echt cruciaal in het verdedigende spel van Ajax. Die wisselwerking moet echt top zijn, anders snijden ze er zo doorheen. Voor het aanvallende spel van Ajax is het echt key dat Kudus speelt. Kudus is op dit moment de enige op het Ajax-middenveld die de dynamiek en de techniek heeft om op de juiste momenten te temporiseren, druk van Liverpool uit te lokken en dan vervolgens weg te draaien. Hij is samen met Tadic echt onze meest creatieve man nu.

Hoe dan ook een lekker affiche. Hopelijk met een goede afloop voor Ajax. Een gelijkspel zou al een mooie prestatie zijn.
0 0
RJB1979
Opvallend dat deze wedstrijd totaal niet leeft op het Liverpool forum. Nog niet eens een wedstrijdtopic.
2 0
JOHANisGOD
Voor hun is het een simpel tussendoortje.

Paar goaltjes maken en weer snel terug naar huis.
0 0
vdhaas
Al verliezen ze met 3-0 dan zullen ze zich nog geen zorgen maken. Voor dit soort teams is de poulefase een veredeld oefentoernooitje
0 0
Ajaxxxisdebeste
Kan gunstig werken, focus lijkt slecht
2 0
pizzapunt
Ik zou ten opzichte van gisteren weinig wijzigingen doorvoeren.
Antony --> Neres.
Promes --> Traore.

Promes verdedigd vaak goed mee en kan Nico ondersteunen met het opvangen van Salah en Trent.

Denken jullie dat Gravenberch stabiel genoeg is om tegen Liverpool te spelen, of kiezen jullie voor een sloper als Martinez of Alavarez naast Klaassen?
0 0
Ozymandias
Ik zou juist kiezen voor extra dynamiek op het middenveld door Kudus als rechtercentrale middenvelder te laten spelen Klaassen op '10' te zetten (achter Tadić). Liverpool is heeft gevaarlijkst wanneer ze de opbouw op het middenveld kunnen ontregelen en als Kudus en Gravenberch als opbouwende middenvelders spelen zal Ajax het meest kans maken om onder druk van Liverpool uit te voetballen.

Centraal achterin is Liverpool momenteel kwetsbaar doordat ze (zonder Van Dijk) gemakkelijk uit positie worden getrokken. Klaassen is een meester in het manipuleren van de verdedigende organisatie van de tegenstander en zou daardoor als '10' een enorm wapen kunnen zijn. Al met al hoop ik dat Ajax met Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Kudus, Klaassen, Gravenberch; Antony, Tadić en Promes/Neres start.
5 0
Ar
Ik denk dat mensen heel snel van het idee af moeten dat Klaassen een 10 is. Davy heeft nooit zo heel veel gescoord als aanvallende middenvelder. Het is niet de befijnde technicus in de 16 die mensen graag in hem zien door de gelijkenis die gemaakt werd met Bergkamp. Dat is ook mis gegaan in Engeland. De mensen verwachtte The second coming of Bergkamp, en wat ze kregen was een Schoenaker. Een goeie voetballer, maar geen 10 in de lijn Bergkamp, Litmanen, Van der Vaart, Sneijder, Eriksen. Van de Beek zit daar meer op.
Klaassen is een prima halfspeler. Hij kan verdedigen, ziet het spel redelijk, is positioneel goed (het zien van de ruimtes is ook controlerende van belang), en kan zo nu en dan op de juiste momenten mee ten aanval treden. Dat maakt hem een ideale rechtshalf (6). In de meest controlerende rol (vorig jaar was dat de linkshalf), althans met een Gravenberch of Kudus naast hem.
0 0
Bruno04
Nooit doen. Vanaf 10 kan Klaassen minder goed het middenveld organiseren. Klaassen is by far de meest ervaren. Die moet je ‘achter de bal’ houden en kudus en Gravenberch laten aansturen
1 -2
Ajax95Duivendrecht
Volledig mee eens. Zelfde poppetjes op het middenveld als tegen Heerenveen zou ik doen, alleen Klaassen en Kudus van positie omwisselen. Klaassen dus naar 10 en Kudus naar RCM/rechter-controleur.
1 0
pizzapunt
Doen we Ozy! :)
1 0
JOHANisGOD
Op dit moment zou ik voor Promes kiezen.

Neres is er nog niet.
Maar dat komt wel.

Maar ik houd mijn hart vast voor woensdag.
Ik hoop niet dat we een pak slaag krijgen.
2 0
AlexIbarra
Na 4 potjes 'voorbereiding' tussen 10 sept. en 17 okt., is het seizoen nu echt begonnen.
Hopelijk tot mei elke week 2 wedstrijden, met alleen een korte winterstop en af en toe een interlandbreak.

Nu in 1 week Liverpool, niet verzaken bij VVV en dan door naar Atalanta. Heerlijk!
Hopelijk prachtige zure columns donderdag, over hoe Liverpool zwak was zonder VvD en Ajax maar mazzel heeft met 3 punten want je had hem ook kunnen verliezen, etc.
1 0
JOHANisGOD
Het is niet te hopen dat we afgeslacht worden.
0 -1
Aspers73
Vergeet niet dat dit Liverpool, in het jaar dat ze de finale wonnen, gewoon 3 van de 6 groepswedstrijden verloor.
0 0
Red Devil
Wij hebben ook geen top verdediging die vooral te traag is.
Ik ben tevreden met een gelijkspelletje woensdag tegen die scouse bastards.
1 0
Henkjanklaas
Helaas is de ploeg zoals in de opstelling tegen H’veen nog lang niet ingespeeld doordat EtH tot dan maar steeds de verkeerde opstelling koos. Ook dat Neres nog niet de oude is, kan zich wreken tegen Liverpool. Juist als onze voorhoede: neres, tadic en anthony in topvorm zou zijn , hebben we kans tegen Liverpool. Gelukkig is het middenveld nu beter met Klaassen en Kudus. Ik zou zeker Martinez als breker daarnaast zetten en meer compact spelen bij balverlies.
0 0
KVF
De rol van Tadic in de spits zal cruciaal zijn deze wedstrijd. Hij zal voortdurend Gomez op moeten zoeken, zoals hij dat thuis tegen real Madrid deed met Nacho Fernandez.
0 0
Ajaxxxisdebeste
KOM AJAX SNOER ZE DE MOND! Slim voetballen en niet in hun counters lopen!
1 0
Ajaxxxisdebeste
Ophangen in de kleedkamer Liverpool forum: "Ajax is rubbish, we will destroy them easily."
0 0
jutter
Wat een 1e titel na 30 jaar! allemaal niet teweeg brengt bij die supporters. Is voor een club met die status eigenlijk niet te verkopen, of meer nog schandalig!
1 0
Ajaxxxisdebeste
Het is een rare club wat dat betreft wel veel CL successen, maar nationaal 3 decennia geen rol van betekenis gehad.
0 0
Santiago
Verbazingwekkend om te zien dat sommigen doen alsof het een makkie is. Dan weet je meteen wie een beetje realisme in zich heeft en wie alleen door een roze Ajax bril kijkt.
1 0
Schip
Benieuwd of Klaassen het scharnierpunt gaat vormen met Blind en Schuurs en of hij daarin tot zijn recht gaat komen. Als er druk op hem wordt gezet krijg je altijd een bal terug of opzij, omdat hij niet opendraait, zoals een Frenkie kon. Wat dat betreft is Kudus meer geschikt voor die positie onder echte druk. Maar die gozer kan voorin ook weer het verschil maken. Keuzes...
0 0
BrandjeXL
Dit wint Ajax gewoon. De echte grote clubs zetten op tien punten om door te gaan. Drie keer thuis winnen en ergens een gelijkspel en ze zijn door.
0 -3
AFC34
Hebben we vorig jaar gezien in onze poule. Toen we er met exact 10 punten uit vlogen..
1 0
Petervandersluis
Na het middenveld gisteren te hebben zien spelen, krijg ik erg veel zin in deze partij. Erg zonde dat er geen publiek bij kan zijn...
0 0
ram
Daarom verwacht ik ook een open wedstrijd. Sowieso twee goals each en vanuit daar maar zien wie wint; vorm van de dag. Liverpool is in mijn ogen wel favoriet maar het scheelt geel weinig.
0 0
Restored
Ben vooral benieuwd hoe ons middenveld het gaat doen
0 0
Glorian96
Ik hoop dat Erik wat branie laat zien. Wij zijn Ajax kom maar!

Het zit gewoon niet in het Ajax DNA om je te aan te passen en in te dekken naar de tegenstander. Laat ze maar komen uit Liverpool!! Ik verlies liever een wedstrijd met een Ajax die laat zien dat ze willen winnen met aanvallend en gedurvd voetbal, dan een stroef lopend Ajax met anti voetballers zoals Alvarez in het team. Dan verliezen we op kwaliteit wat prima is. Dan accepteer ik het veel liever dan achteraf lopen schreeuwen dat we het anders konden aanpakken en misschien wel konden winnen.

Voetbal blijft amusement.
0 0
Wereldtop
Helemaal mee eens, zoveel mogelijk voetbal opstellen. Kudus, Gravenberg en Klaassen is genieten.
0 0
Henkjanklaas
Ik zou kiezen voor martinez als breker samen met Kudus klaassen
0 0
Raikkonen94
Antony gaat met zijn snelheid wel een wapen zijn. Ben benieuwd of Ten Hag met Braziliaanse vleugels gaat spelen. Ik denk dat hij Promes op links zet.
1 0
AFCA-B93
Neres heeft nog niet de fitheid om steeds achter een Alexander-Arnold of Robertson aan te rennen, dus ik verwacht ook Promes op links. Die is in de counter ook wat doelgerichter dan Neres. Om een of andere reden zie ik Neres altijd inhouden als we er met een counter uit kunnen.
1 0
Lazell
Hopelijk speelt Promes niet te veel. Die heeft het de laatste wedstrijden totaal niet. Aannames springen ver van zijn voet, schoten lijken nergens op en passeert nog geen lantaarnpaal. Bij NL matig, tegen Groningen belachelijk slecht en de invalbeurt gisteren deed hij ook weinig goed. Beetje 4x over 2 meter tikjes geven om binnen de minuut een bal 2 meter van zijn voet te laten springen. Zou wel een mooi moment zijn om zijn vorm weer te vinden, maar ben voorlopig even klaar met Promes.
0 0
godlike
Borst vooruit en onbevangenheid tonen en alles geven!
1 0
AFCA-B93
Ik zou voor een middenveld met Klaassen - Ekkelenkamp - Kudus kiezen.
Gravenberch laat zich toch nog wel makkelijk van de bal zetten de laatste wedstrijden, en tegen een Liverpool is dat echt dodelijk. Daarnaast vind ik Kudus vanaf 8 waardevoller dan vanaf 10. Als Tadic in de spits staat is Ekkelenkamp denk ik de ideale man voor op 10, in de rol zoals Donny die 2 jaar geleden invulde. Vind Ekkelenkamp sowieso een zeer ondergewaardeerde speler. Die scoort altijd wel een voldoende zoals Klaassen dat vroeger ook al snel had.
1 0
RickyAFCA
0-3 let maar op! Walsen er makkelijk overheen
1 -4
Keizer020
Matip voetbalt makkelijk onder de druk uit. Het loont vooral om Gomez en Alexander-Arnold vast te zetten
0 0
Joseph
Ik zou Brobbey meenemen, zijn kracht en vooral zijn snelheid zou wel eens goed van pas kunnen komen. Is duidelijk ook beter in vorm dan Traore..

Neemt niet weg dat Tadic gewoon in de spits zal/moet starten en dat op de vleugels gekozen moet worden voor Promes of Neres op links. Antony op recht is een zekerheidje.
0 0
Ajax27
Paar geblesseerden... maar nog steeds verlies je 8/10 keer van deze ploeg. Deze ploeg is op zoveel vlakken beter, sneller, harder, volwassener... en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan heb je nog de ambiance. Daardoor geven sommige spelers net ff die 10-20% meer, stijgen ze boven zichzelf uit. Hoe je het wendt of keert, dat heeft invloed.

Maar, en dat is ook weer het positieve... je hebt niets te verliezen hier. Waar je op papier ook niets te zeggen hebt tegen Bayern, Real en Juventus... liet Ajax daar toch ontzettend sterk en goed voetbal zien. 2 jaar geleden, ik weet, andere tijden met een andere selectie waarbij iedereen echt in topvorm was. Nu sta je aan het begin van de competitie, het is nog zoeken voor sommigen, we zijn nog zoekende naar de perfecte 11 en de automatismen moeten er nog ingroeien.

Dus maken we kans? Weinig. Maar de bal is rond, we hebben allebei 11 spelers en 1 goal verschil in ons voordeel betekent winst. Zo simpel is het, dus ik kijk ernaar uit!!
0 0
Wereldtop
De ambiance valt natuurlijk wel mee zonder publiek. Zonder van Dijk en mogelijk ook Thiago is het misschien wel een hele goede timing om ze te pakken.
1 0
Lazell
Met Fabinho en Thiago tegelijk lever je wel dynamiek in, iets wat hun sterke punt is. Of dat laatste zo positief is weet ik niet.
0 0
Santiago
Wordt gewoon heel erg moeilijk maar we zullen het zien. Dat is nu eenmaal de CL.
0 0
Danishdynamite
Heb er wel vertrouwen in, het wordt sowieso een leuke pot om te zien en ten Hag is een goede trainer voor een underdog. En dat zijn we in deze wedstrijd. Dat liet hij 2 jaar geleden in de Champions league zien en daarvoor ook met FCU. Denk dat hier best een punt te halen is. Wel met Tadic in de spits en de verdediging en het middenveld van afgelopen wedstrijd.
0 0
Lane 8
Gelijkspel zou al fantastisch zijn
3 -1
DS
Ik ben echt benieuwd hoe we het gaan doen.
Jammer dat er geen publiek is, Ajax op Championsleageu avonden spelend als underdog is altijd Magisch.
Dat zal nu heel anders voelen denk ik.
0 0
komop
Met overmacht kampioen van Engeland en ondanks 3 matige potjes dit seizoen wel even van Arsenal en Chelsea gewonnen. Dus laten we ons niks wijsmaken en realistisch blijven. De kans dat je een resultaat haalt tegen zo'n ploeg is klein.
Het is wel leuk om je tegen de top 5 van de wereld te kunnen meten. Maar ik ben al blij als we er een mooie wedstrijd van kunnen maken en niemand geblesseerd uitvalt.
1 -1
Schip
Mooi stuk Thijs. Alleen zie ik bij TH overal slappe aftreksels en halfbakken nabootsingen.

Hij speelt niet met hoge druk, dat zie je slechts bij vlagen. Tadic trekt onvoldoende weg uit de spits en drukzetten door de vleugels zit er er evenmin in.

Dat soort wapens zijn onontbeerlijk en je ziet het er amper uitkomen.
0 -1
ajax4perez
Rechterkant van Liverpool is gevaarlijkste. Dus spelen met Blind- tagliafico en Martinez ervoor.
Verder Klaassen en Kudus op het middenveld.
1 -1
ditisdebeslissing
Word 5 - 1 voor ons. Op een mistige avond.
2 -1
DrieKruizen
Ik heb de wedstrijd al gezien. Eindstand 2-1.

Liverpool dacht even toe te Salahn...Mané dat werd 'm even niet!
1 -6