Wat loopt Ajax mis aan recettes in Eredivisie en CL?

BartVeenstra, 30-09-2020 om 18:45, 15336 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax verwacht over het komende boekjaar (2020/2021) 'dieprode' cijfers te schrijven. Dit heeft alles te maken met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. De verwachting is dat Ajax zo'n 55 miljoen euro aan recette gerelateerde inkomsten zal missen als er langer zonder publiek gespeeld moet gaan worden.

Veel Europese topclubs lopen vele miljoenen mis vanwege het spelen zonder publiek. Bij een club als Everton komt dat neer op zo'n dertig miljoen euro, al heeft de Engelse club wel het grote voordeel dat het liefst 160 miljoen euro aan tv-gelden krijgt. Ter vergelijking: Ajax krijgt zo'n acht miljoen euro aan tv-gelden. De verschillen zijn groot en zodoende wordt er eigenlijk geen enkele club in Europa harder geraakt dan Ajax. Voor een club die een groot stadion heeft, dat altijd voor publiek en zakelijke relaties is uitverkocht, doet spelen zonder publiek veel pijn.

Het spelen zonder publiek in de Eredivisie kost Ajax zo'n 2,3 tot 2,5 miljoen euro per wedstrijd. Hoe komen we aan dat bedrag? Elke wedstrijd zonder publiek betekent ongeveer 400.000 euro dat Ajax misloopt betreffende losse kaartverkoop. Verder loopt Ajax bijna één miljoen euro mis aan inkomsten via seizoenkaarthouders en zo'n 800.000 euro aan zakelijke inkomsten. Daar komen nog inkomsten uit hospitality-pakketten bij.

Een andere grote inkomstenbron voor Ajax is de Champions League. Een uitverkochte Johan Cruijff ArenA levert Ajax normaal gesproken veel geld op. Per groepswedstrijd vergaart Ajax zo'n 2,2 miljoen euro aan recettes, wat betekent dat Ajax mogelijk - het is nog niet bekend of er publiek is toegestaan bij de groepswedstrijden in de Champions League - 6,6 miljoen euro aan Europese recettes misloopt in de groepsfase van de Champions League. En daar zijn de zakelijke pakketten nog niet bij meegerekend. Bovendien kost deelname aan het Europese toernooi ook veel geld aan bonussen.

Bij een seizoen met beperkt of zonder publiek kan Ajax afgerond zo'n 55 miljoen euro aan inkomsten mislopen. De optelsom is snel gemaakt: seizoenkaarten (13 miljoen euro), losse kaartverkoop Eredivisie (7 miljoen euro), Europese recettes (10 miljoen euro), business-kaarten (15 miljoen euro) en hospitality in sponsorpakketten (10 miljoen euro).

Maak kans op de FIFA 21 Ultimate Edition!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Koningtoto
Ik wilde geen cent van mijn seizoenkaarten(ja 2x) maar nu wil ik alles terug. Klaiber kopen is oorlog zoeken met je supporters.
1 -2
DaarHoordenZijEngelenZingen
Off topic: Hoe laat is de CL loting morgen en is die ergens te zien op tv?
0 0
JCr14
12.00 uur.
0 -1
iammike
Nou dan laat Klaiber lekker zitten. Rensch is veel beter
3 0
F Janssen
Mijn advies: Klaassen en Klaiber niet kopen. Dan geef je bovendien de jeugd het gevoel dat ze een kans krijgen in het eerste..
1 0
Radie125
Er zijn ergere dingen in de wereld. Alle clubs lopen recettes mis. Gelukkig hebben we nog ergens een goed gevulde kluis
0 -2
Koningtoto
Haha, dacht dat jij wat fanatieker in de club zat. Dat geld verpesten we momenteel met Klaiber, de Jodenhater.
0 0
Hollister
Bram, ik lees jouw stukjes altijd met veel aandacht, maar met dit stukje creëer je mijn inziens een onvolledig beeld waardoor mensen denken dat Ajax er dit seizoen slechter voor staat dan de werkelijkheid straks gaat blijken.
Ja, je cijfers en bevindingen kloppen, maar wijs dan ook op dat Ajax al aardig geanticipeerd heeft op deze ontwikkelingen en vooruitzichten. En dan ziet de wereld er al weer heel anders uit.
Vooropgesteld: Ajax kan idd operationeel volgend jaar (jaarrekening 2020/2021 idd wel tot 55/60 miljoen in de min komen, maar:
1. Dan moet een heel jaar geen publiek worden toegelaten.
2. 100% van de seizoenkaarthouders aan het einde van het seizoen het gehele bedrag voor de sc weer terugvorderen.
Verder vergeet je dus de andere kant: de inkomsten die Ajax al gereserveerd heeft voor dit boekjaar:
1. Ajax begroot schat ik 25/30 miljoen aan CL inkomsten.
Alles wat daarboven komt aan verdiensten uit die CL zullen dus dat tekort aanvullen.
BV Ajax haalde vorig jaar (overwintering El) een bedrag van 55 miljoen bruto uit Europees
voetbal.
2. Transferinkomsten tot nu toe (we hebben nog bijna 9 maanden !) is een kleine 130 miljoen euro
bruto (incl Dest).
Transferuitgaven zijn ongeveer 50 miljoen (incl klaiber en klaassen)
Bruto transferwinst is ongeveer 70 a 80 miljoen.
Als straks nog spelers als Nico en of Onana of Eiting enz worden verkocht wordt dit alleen nog
maar meer.

Maar beide inkomsten (transferwinst en extra inkomsten uit CL) gaan zeker die 55 a 60 miljoen voor het overgrote deel wegpoetsen, misschien wel tot zelfs een winst in dat boekjaar.

Dus samenvattend: zo zwart als Bram het hierboven schildert is het echt niet. Ja het wordt een verdomd zwaar jaar voor iedereen, maar het zal mij zelfs verbazen als Ajax desondanks geen zwarte cijfers gaat schrijven, maar zelfs een min van 10 miljoen zou nog steeds gezien de situatie heel behoorlijk zijn.
1 -2
Rijn1
Met het komend verlies in het achterhoofd toch een nutteloze speler kopen van Utrecht voor 7 mln.
1 -1
Labrador
Weet je wat mij het meeste pijn doet? Alles. Geen Europese avondjes, niet met je laptop op schoot de loting kijken, tegenstanders afstrepen, vluchtschemas opzoeken, wie gaat waneer en hoe, het gezeik in het stadion, het lachen om de meest simpele dingen die niets met Ajax te maken hebben, de zinloze combi's, een guur en nat uitvak in Alkmaar, het bakkie koffie om de omloop, de chinees bij zuid J (aanrader) . Dat lopen we mis. Dat is onbetaalbaar
9 0
f*ck010
Correctie: het restaurant bij zuid J is een Thai. Maar zeker wel een aanrader inderdaad! ;)
0 0
mgtow
Goed dat je je verhaal doet man.
0 -2
RuffRhythim
Ja tis kut allemaal ja...
4 0
afcasven1995
Doet wel pijn hoor dat door corona een groot deel van het verdiende geld door jarenlang goed beleid nu verdampt.
2 -1
BrandjeXL
Zoveel verdampt er niet. De recettes uit de ED zullen niet zo laag zijn als men schetst want heel veel Ajacieden gaan hun geld niet terug vragen. Daarnaast hebben we al voor een godsvermogen verkocht. Spelen CL. Dus de winst zal een stuk lager zijn maar ik verwacht nog steeds een winst. Daarnaast zullen andere topclubs, met minder reserves, het nog zwaarder krijgen.
3 0
Radie125
Denk dat er nu wel veel ajacieden hun geld terug willen. de 5 wedstrijden vorig seizoen was mijn steun maar nu kies ik voor mijn eigen portemonnee.
0 -2
BrandjeXL
Succes ermee. Ik vind het slap en laf dat je je geld terug vraagt. Door niet te kunnen gaan is het sowieso al beter voor je portemonnee. Vorig seizoen jou steun???? Hou op joh met die vier thuiswedstrijden die niet doorgingen.
0 0
afcasven1995
Klopt wel wat je zegt. Heb alleen het gevoel dat zonder corona Ajax wel echt een topper had aangekocht voor ongeveer 20 miljoen en echt had kunnen doorpakken qua ambitie.
2 0
Spectre
Ajax moet is een speciale dvd editie van seizoen 2018/2019 op de markt brengen, ruime samenvattingen van de CL wedstrijden erin. De meeste Ajacieden zullen wel geld over hebben voor zo'n editie. Komt het allemaal weer ten goede aan onze club
1 0
MK77
Of die wedstrijd tegen Feyenoord drie jaar geleden met het radio Rijnmond er onder gemonteerd
3 0
Spectre
Gewoon omdat het kan :D
1 0
afcasven1995
Vroeger ja, nu staat alles op Youtube. Denk dat maar weinig mensen dan geld uitgeven aan zo’n DVD.
0 0
Spectre
Klopt maar dat zijn de losse wedstrijden, geen seizoensoverzicht, ik kijken liever de wedstrijden elkaar opvolgend dan dat ik elke competitiewedstrijd los moet opzoeken
1 0
afcasven1995
Haha ik snap je. Heb zelf nog 2 DVD’s liggen van 2002/2003 en 2003/2004. Vroeger in de fanshop in de ArenA gekocht.
2 0
Spectre
Ja die heb ik ook nog, vond ik altijd handig na een seizoen, maar daar zijn ze toen ineens van afgestapt.
1 0
pizzapunt
Ajax zou alsnog de stoelen in de verkoop moeten gooien, en voor elke verkochte stoel een pop neer moeten zetten. Puur om de club te steunen.
1 0
AFCAPolarBear
Dat is heel eenzijdig beredeneerd! De indirecte gevolgen neem je niet mee, want dat kan je ook niet helemaal goed meten. Misschien gaan we wel beter presteren en krijgen we veel winstpremies uit de CL? Waardoor spelers nog meer waard worden. Bv een Tagliafigo. Stel dat ie nu 30 miljoen waard is, die zonder corona waarschijnlijk was verkocht. Maar dit seizoen extreem goed doet en opeens 50 miljoen voor kunnen vangen. Achteraf kunnen we pas meten welke invloed corona op Ajax heeft gehad.
0 0
Newbee34
Ik koop bijna nooit merchandise. Dat heb ik dit seizoen wel gedaan.
3 0
afca1985
En dan ook nog Klaiber aantrekken, doen jullie goed
3 0
Bjorn
In theorie klopt het helemaal, in de praktijk is het even afwachten of de seizoenskaarthouder massaal zijn geld gaat terugvragen of ervoor kiest de club te steunen. Volgens mij gaat minimaal 80% kiezen de club te steunen. Dat verkleint gelukkig de impact iets, maar zeker niet volledig.
0 0
JoelEmbiid
Klopt helemaal! Mijn seizoenkaart ga ik in ieder geval niet terugvragen. Maar ik kan niet natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken.
0 0
Spectre
Echt zo zuur dat die klote Corona nu roet in het eten gooit, net nu alles zo goed ging
0 0
BrandjeXL
Leuk verhaal maar klopt niet. Het geld van de scc loop je alleen mis als elke scc houder zijn geld voor die wedstrijd terug vraagt, dit bedrag, wat je misloopt, zal dus in de praktijk lager uitvallen.
0 0
mgtow
Tijd voor andere eredivisie clubs om ons te helpen. Of willen we straks qua ranking ergens eindigen tussen Luxemburg en Moldavië?
1 0
aissati
Moet je vooral Klaiber kopen voor 7 miljoen
2 0
MK77
Dat zijn pittige bedragen
0 0
KlasseLasse
ja zijn dagen dat ik het niet heb haha
2 0