Tactische plannen bij Ten Hag: 'Nieuwe dingen inbrengen'

ThijsZwagerman, 02-08-2020 om 10:30, 14121 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-trainer Erik ten Hag is blij dat zijn ploeg zaterdag is begonnen aan het derde blok van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Volgens Ten Hag staan de Ajax-spelers er fysiek gezien goed op en kan hij in het derde trainingsblok gaan sleutelen aan de uitvoering van de Ajax-speelwijze.  

Waar in de vorige twee trainingsblokken het onderhouden van de conditie het belangrijkste was, ligt de nadruk in de laatste fase van de seizoensvoorbereiding op het trainen van de speelwijze die Ten Hag voor ogen heeft, zo vertelt de Ajax-trainer aan Voetbal International. ‘Wij spelen een intense vorm van voetbal. Daar ligt het zwaartepunt in de komende maand. Qua speelwijze zal de spelfilosofie niet veranderen, maar ik zal wel wat nieuwe dingen inbrengen en laten ontwikkelen. Het zal in ieder geval weer veel over omschakelen gaan. Zowel naar balbezit als balverlies.’

Volgens Ten Hag kijken zijn spelers uit naar de start van het nieuwe seizoen. ‘Iedereen is enthousiast, iedereen heeft er weer zin in. De energie is voelbaar. Toch blijft het natuurlijk een andere periode, want het is voor ons de herstart. Het is blok drie van de voorbereiding. De intensiteit zal omhoog gaan en we willen zo snel mogelijk de spelers in een wedstrijdritme krijgen.’

Toch is de hoofdtrainer van Ajax tevreden met de huidige fysieke gesteldheid van zijn spelers. ‘We staan er fysiek goed op. De voetbalconditie is de wet van de duurzaamheid. Wij hebben spelers eigenlijk continu aan laten staan. Door ze met programma’s te voeden, waardoor ze hun conditie hebben onderhouden. Dus ook de specifieke voetbalconditie. In het begin zaten er door de corona veel restricties aan, daarna werd het versoepeld. Wat belangrijk blijft, is dat de basis goed is. Daar hebben we goed aan kunnen werken.’

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rogrando
Promes tadic/traore Anthony?

Tadic/neres
Gravenberch. Van de beek

Tagliafico blind timber/schuurs dest


Onana

Ik denk dat Ajax zo op ze sterkst is en dan kan je nog talenten in laten stromen aangezien je voortaan 5x mag wisselen
0 -1
WantAmsterdam
Beetje off-Topic,, maar zou die frimpong van Celtics niet interessant, zijn? Moet zeggen, heb niet veel van hem gezien, iemand die daar een oordeel over kan geven?
0 0
Lane 8
Dench
0 0
WantAmsterdam
Laas unlmtd
0 0
Ozymandias
Als er verder geen spelers uit de basis vertrekken en geen spelers meer bij worden gekocht zou ik graag zien dat Ten Hag met Onana; Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico; Mazraoui, Vd Beek, Martínez; Neres/Antony, Tadić en Promes in de basis gaat spelen. Volgens mij zijn veel mensen alweer vergeten wat voor een niveau Mazraoui in bepaalde wedstrijd in het 2018/19 seizoen haalde. Als hij verder kan bouwen op dat niveau kan hij als rechtercentrale middenvelder de opbouwende veelzijdigheid toevoegen die het middenveld van Ajax het afgelopen seizoen miste.

Mazraoui heeft een goede inspeelpass waarmee hij spelers tussen de linies kan bereiken. Daarnaast heeft hij een vloeiende dynamiek waarmee hij met relatief gemak weg kan draaien als hij met een tegenstander in zijn rug wordt aangespeeld én met enige regelmaat met de bal aan de voet een tegenstander kan passeren. Met Martínez als controlerende middenvelder, Mazraoui als box-to-box middenvelder en Vd Beek als '10' zou er volgens mij een middenveld staat wat prachtig in balans is.

Met Neres/Antony op rechtshalf, Vd Beek als '10', Mazraoui als rechtercentrale middenvelder met veel drive naar voren en Dest als wingback op rechts die veelvuldig over hun heen zal gaan zouden er vier spelers bij elkaar in de buurt staan die in de kleine ruimte goed zijn in de cominatie. Ik heb al jaren (vanaf zijn laatste seizoen in de A1/o19) een enorm vertrouwen in Mazraoui. Hij beschikt over het voetballende vermogen, het atletische vermogen en de spelintelligentie die een speler nodig heeft om zich tot een topspeler voor Ajax te ontwikkelen als hij daar de kans toe krijgt.
1 -4
ElPistolero9
Dramatische take. Mazraoui op t middenveld is keer op keer geprobeerd en telkens mislukt. Hij heeft juist geen goeie inspeelpass. Hij dribbelt te veel en vaak als een kip zonder kop, heeft een erg lage handelingssnelheid en maakt veel verkeerde keuzes.

Ik vond hem ook in 18/19 helemaal niet zo overtuigend, ja hij was een verrassing maar eigenlijk altijd de zwakste speler uit de basis 11. Hij kostte ons ook bijna het kampioenschap met een oliedomme rode kaart tegen PSV, iets wat ie daarna vaker geflikt heeft
0 0
Schip
Mazraoui mist handelingssnelheid voor de 6. Jammer, want de balvastheid en fysieke kracht heeft hij wel.
0 -1
Vak117
Ik snap wat je zegt over Mazraoui en ik denk ook zeker dat het er in zit bij hem, maar ik vond dat hij afgelopen seizoen te graag wilde doen wat Ziyech doet. Mazraoui wilde te graag de beslissende pass geven, nam erg veel risico in zijn spel en was verdedigend gewoon niet goed genoeg op de 8 positie. Als verbindingsspeler tussen de verdediging en aanval, waar ik Mazraoui zeker een optie voor vind, moet je de beslissende pass niet willen geven, moet je er voor zorgen dat de bal bij de aanvallers komen en moet je verdedigend je mannetje staan. Als hij dat weet om te draaien denk ik dat hij uitstekend op die plek kan, kijk maar naar Sc Heerenveen 18/19 in de beker het eerste half uur.

Daarnaast verwacht ik dat Ten Hag over gaat in een 4-3-3 systeem zonder een echte “10”, maar meer een “6”, één man voor de verdediging en 2 daar weer voor. Dus zou ik voor Gravenberch kiezen in plaats van Mazraoui. Ik denk dat een tandem Gravenberch Vd Beek veel goals zou opleveren, daarnaast zou Martinez/Blind goed genoeg zijn voor de “6” positie.

Op de flanken zou ik daarentegen altijd voor de Brazilianen kiezen als Anthony zo goed is als er geschreven wordt, dan zou Promes eventueel met Tadic uit moeten vechten wie er spits staat, of Promes kan voor de 10 positie gaan als Nico weg gaat en Martinez naar de linksback moet verhuizen. De reden waarom ik voor de Brazilianen zou kiezen, is omdat je afgelopen seizoen erg vaak diepte mistte in het spel van Ajax en ik denk dat Neres en Anthony dit kunnen geven, hierdoor ontstaat er meer ruimte voor Tadic, Promes, Vd Beek om te voetballen in de as en daar ligt toch de sterkte van Ajax.
1 0
louis60
TH mist Schreuder. Sinds hij vetrok, werden de opstellingen en wissels steeds minder. Al had hij wel pech met al die blessures. Maar met een mindere opstelling loop je ook meer kans op blessures.
1 -2
ELMagico
Met dit spelersmateriaal gaat erik het niet redden.
10 -6
Schwalbino
LIgt eraan wat je verwacht. Je kunt met dit materiaal wel 15 verschillende opstellingen maken en met elk van die opstellingen moet je kampioen kunnen worden. Europees gezien heb ik echt geen idee waar we staan. Dat kan alle kanten op.
0 -1
Lagasj
Ik ben vanaf dag 1 geen bewonderaar van deze trainer.
We moeten ook nog afwachten wie er nog verkocht/gekocht gaan worden.
De jonkies zijn nog niet klaar.
En in de scouting heb ik het vertrouwen al verloren na zoveel blunders.
Kortom, mijn mes is geslepen en niet alleen wat TH betreft.
Kom maar op met je minnetjes, dat interesseert me nml geen reet.
Ik wil een op alle fronten overheersend Ajax zien met een hoog kapsones gehalte en superieur voetbal.
Combinatievoetbal in hoog tempo zonder al teveel fouten, de tegenstanders tot bewonderaars degraderen die slechts kunnen toekijken hoe ze aan gort gepeeld worden.
Ja, onze spelers zouden daar voor opgeleid moeten zijn en dus hebben we daar een top Ajax coach voor nodig.... en die hebben we nu niet.
8 -11
Vak117
Je begint je betoog met dat je geen bewonderaar bent van Ten Hag, maar geeft daarna alleen maar punten waar Ten Hag niet direct iets aan kan doen.
Eerste zinnen slaan op Marc Overmars, scouting ligt daar ook gedeeltelijk onder. Daarna begin je over overheersend Ajax met combinatievoetbal etc, ik denk dat Ten Hag heeft laten zien dat hij dat uit zijn selectie kan halen, maar dat hij hiervoor wel een vaste 11, met enkele standaard wissels nodig heeft. Dat vind ik niet zo gek, want een Bayern München bijvoorbeeld heeft dit ook nodig, die spelen dit jaar geweldig voetbal, maar dat komt mede door de weinige blessures/schorsingen bij de eerste 11. Dit jaar had Man City meer blessures en schorsingen als voorgaande jaren en het voetbal was gelijk een stuk minder, nu hebben ze een vaste 11 en het voetbal is daar echt top. Dit verwacht ik dan ook dit seizoen indien de eerste 11 redelijk fit blijven. En als laatst begon je over de opleiding, wat ook buiten Ten Hag ligt want hij trekt de jeugdtrainers niet aan. Een Heitinga op de O19 zou namelijk niet horen, hij denkt te verdedigend, maar Ten Hag heeft Heitinga niet aangesteld.

Maar om je nog wel een wedervraag te geven, welke coach, die haalbaar is, is in jouw ogen een top Ajax coach? Een Peter Bosz die geen prijzen pakt? Ik vind hem hetzelfde niveau als Ten Hag. Enige coach die ik mij kan bedenken, maar ik hoor graag andere suggesties. Ik ben benieuwd.
1 0
BrandjeXL
Blessures en schorsingen heb je altijd. Soms meer en soms midden maar TH is wel degelijk debet aan het domme gewissel. Hoe vaak hebben we niet gezien als een speler wegviel dat hij dan, totaal onnodig, het team op twee en soms drie plaatsen tegelijkertijd ging wijzigingen. Daardoor krijg je zeker geen vastigheid. Als bijvoorbeeld Ziyech geblesseerd is dan ging Promes naar rechts, Tadic naar links en KJH in de spits. Belachelijk! Zet voor mijn part Hanssen rechtsbuiten, zoals het bij Ajax hoort, en laat de rest met rust. TH is dus wel degelijk verantwoordelijk voor die onrust.
1 0
Lagasj
Zit inhoudelijk goed in elkaar, Vak117. Dank daarvoor, kom je hier niet vaak tegen. Het begint idd bij Overmars, hij is eind verantwoordelijk voor de aanstelling van TH en de scouting staf, jeugdtrainers en geeft in samenspraak een klap op de aankoop van een nieuwe speler. Eigenlijk veel te veel macht voor 1 persoon. Dat gaat dus imho ook niet goed. Teveel miskopen, ik hoef ze niet weer allemaal op te noemen. Hij ,Marc, doet uiteraard ook veel goed anders zat hij er niet meer. Toch blijft het balanceren op een dun koord want nog een paar miskopen en we gaan financieel en dus voetballend ten onder. Men kan niet blijven doorgaan met grove miskopen.
Dan TH. Daar kunnen we van mening verschillen. Ik vind hem geen Ajax coach niet vanwege de resultaten maar voor mij andere zwaarwegende zaken. Ik neem altijd Tjeu La Ling als perfect Ajax school voorbeeld: Hij gaat alleen op de keeper ag, omspeeld deze zodat hij voor een leeg doel komt. Dan wacht hij tot de keeper zich hersteld en zich weer op zijn voeten wil gaat storten. Tjeu omspeelt hem voor de tweede keer en laat de keeper weer totaal ontredderd en spartelend op de grond achter. Weer staat hij aan de linkerkant van het doel volkomen vrij voor doel. Al die tijd hebben wij op de tribune geen adem meer kunnen halen zo ongelooflijk mooi is dit. Op dat moment knalt Tjeu de bal keihard in het zijnet. Geen goal maar toch een klaterend applaus van het hele stadion. Iedereen op de banken. Dit voorbeeld geeft de essentie van het Ajax voetbal aan. Dit willen we o.a. zien. Met zulk voetbal en drama, spanning en hooghartigheid van zijn spelers is het niet meer belangrijk dat Ajax wint, dat doet het toch wel, maar met hoeveel.
Zo oppermachtig dat het zich dit soort voetbal hoogstandjes kan veroorloven.
Daar heb je een coach voor nodig die dit begrijpt, aanvoelt en om ook met misschien minder materiaal inziet dat hij een elftal zo in zichzelf moet doen geloven dat de tegenstander, welke dan ook, al in de catacomben op 1-0 achterstaat. Dan komen de resultaten vanzelf.
Ik zie die typische Ajax bluf, kracht en vrijheid in de koppies niet in een elf van TH. En die gaan we ook niet zien. Ik wil een trainer zien die met een wissel de wedstrijd volkomen kantelt in ons voordeel. Iemand die het elftal elk jaar sterker maakt in samenspraak met de technische leiding.
Uitsluitend Ajax spelers opstelt, Niet de miskopen van spelers die geen notie hebben van het typische Ajax spel.
Wat ik zie is een Ajax coach,TH, die met samengeknepen billen gespannen langs de kant toekijkt of zijn tactiek wel goed uitgevoerd wordt. Of het "er wel uitkomt"
Een Ajax coach hoeft maar een paar zaken op orde te hebben. Uiteraard de juiste spelers op de juist plaats. Motiveren en stimuleren om het surplus aan technische en tactische voorsprong die het al vanaf de jongsten heeft om te zetten in mooi voetbal. Niet om zich aan te passen aan de tegenstander. Ajax laten spelen met de punt naar achteren en daarmee het overzicht en de greep op de tegenstander houdend.
Dat is genoeg en dan maakt het niet zoveel uit wie de trainer is. TH heeft en ziet dit niet.
Teveel "Tight Ass" geen swung, geen Ajax coach.
0 0
Web
Dit was je Inbreng voor vandaag?
Kun jij die opleider niet worden?
Probeer de volgende keer eens wat anders
3 -3
Ajax114
Valt mee minnetjes. In alles heb je namelijk gelijk. Dit is weer een gokbeleid van Ajax, denken en hopen dat het allemaal wel goed komt.
3 -4
Web
Nog eentje als hier boven
Hij heeft nog wel in alles gelijk ook
Als het maar onzin uitkraamt, vind jij het top?
Heel bijzonder
3 -3
Ajax27
Weer een gokbeleid? Waar heb je het over? 1 dragende speler weg, Ziyech. En daarvoor is Antony gehaald. Voor Veltman hebben we 3 kandidaten rondlopen, Schuurs, Timber en Alvarez. 1 van die 3 zal toch iig minstens het niveau van Veltman moeten kunnen halen. En voor de rest is er nog niemand weg en hebben we de selectie al dik op orde. De nieuwe lichting wordt komend jaar 19. Ja ze staan nog niet in de basis, zijn nog niet klaar voor 40 wedstrijden van 90 minuten, maar wellicht wel voor 20 invalbeurten en her en der een basisplaats. Maar goed... janken om het janken, het hoort bij de azijnzeikerds hier op AS. Het seizoen is nog niet begonnen en nu al zoveel negativiteit. Ik snap het niet... diezelfde trainer die in 2019 de halve finale van de CL bereikte, de beker won en landskampioen werd. Afgelopen jaar zat de steigers lijn na alle blessures er net weer in en waren we 'gewoon' kampioen geworden. En nu weer met een sterke selectie waar vast nog wat aan wordt toegevoegd nieuwe successen. Zeikerds blijf maar zeiken... ik ga weer genieten van dit Ajax.
2 -2
Saanchez
Leuk gedicht
1 0
Oeroeboeroe
"mijn mes is geslepen", "ik wil"... want anders? Dan word je boos? NEE TOCH!
1 -6
Mocrodammerr
"voetbalconditien is de wet van de duurzaamheid" lijpe lyrics
0 0
geDaante
Ja, hij is creatief met taal, een ware Master of Ceremonies
2 -2
Minsc
En we gaan dit seizoen goeie corners nemen, ook een idee.
10 0
ram
Zoveel mogelijk kort, zou ik zeggen... Daar heb je veel meer aan qua rendement. Zeker met dit Ajax... Onze kleinste man is de beste kopper en hij vertrek waarschijnlijk ook nog.
2 0
Van Reenen
En goed ingooien of wordt het inschieten?
0 0
BrandjeXL
Een corner nemen is zo simpel. Afdraaiende bal richting de penaltystip.
1 -4
Schwalbino
Cruijff nam in zijn vroege jaren bij Ajax de corners. En hij varieerde dat het een lieve lust was. De ene keer strak uitdraaiend, dan weer strak indraaiend, dan weer een korte corner en dan weer een balletje dat zonder effect van heel hoog middenin neerplofte.
2 0
Ozymandias
Als het zo simpel was zouden er wel uit meer dan maar zo'n vijf procent van alle hoekschoppen een kans voortkomen. De enige clubs die regelmatig doelpunten maken uit hoekschoppen zijn clubs met een speler die hoekschoppen perfect kan plaatsen. De hoekschopnemer blijkt statistisch gezien dan ook véél belangrijker te zijn dan de de kopper(s). Als een club geen goede speler heeft om de hoekschoppen te nemen is de kans bijna net zo groot dat een hoekschop een kans voor deze club opleverd als de kans dat het voor de tegenstander een kans opleverd. Het is voor clubs daarom verstandiger om hoekschoppen kort te nemen om de bal zo in de ploeg te houden tenzij ze een goede speler om de hoekschoppen te nemen hebben.
1 -1
BrandjeXL
Onmogelijk om in de zestien de bal, waar 18/20 man in staan precies op een plek neer te leggen. Richting iemand ok, maar verder niet. Verder wil ik graag cijfers zien die jouw statistieken ondersteunen.
0 0
vdhaas
Ik denk dat er veel te winnen valt op het gebied van corners. Je ziet vaak spelers (verdedigers) in de 16 opduiken die nagenoeg nooit scoren, zelfs als er een korte corner genomen wordt. En wordt er wel rekening gehouden met de keeper van de tegenstander? Een keeper die heerst in de lucht en een bal vangt kan meteen een tegenaanval opzetten, maar er zijn genoeg lijnkeepers op wegboksers bij wie je met zulke dingen wegkomt.

Ik vond de corners die Duitsland in (ik geloof) 2014 nam een goed voorbeeld. Met een blokker en een kopper die om de blokker heen liep om de verdediger af te schudden.

Korte corners zonder een idee erachter hebben nog meer counter risico dan normale corners en je levert meteen je 'kans op een kans' in. Als het waar is dat 5% een kans oplevert, dan zijn het goede kansen want ik herinner ergens gelezen te hebben dat 3% van de corners tot een doelpunt leidt. Dat tikt behoorlijk aan over een seizoen.
0 0
geDaante
Dat zou het moeten zijn ;), zeker voor profs, maar de werkelijkheid toont anders.
1 0
BrandjeXL
Klopt, omdat ze tegenwoordig allemaal de corner opnieuw willen uitvinden.
0 0
Schwalbino
Hij moet zo snel mogelijk naar een vaste bezetting in de as van het veld. van doelman tot spits. Aan de flanken kun je nog wat varieren maar je gaat alleen goed voetbal spelen als je een as spelers hebt die voldoende wedstrijden met elkaar gespeeld hebben.
4 0
AFCA-B93
Ik wil meer Ajax nieuws en meer Ajax beelden. Kan niet wachten om weer te beginnen!
3 0
louis60
Ik zou kiezen voor de Red B aanpak. En koop nog een slot op de deur als CV(sterke en grote knul) en een plan B spits. Of de grote CV moet ze binnen knikken. Ik wil weer meer kansen en doelpunten zien. En wie schiet de vrije trappen leep binnen. Zonder Schone en Zyech heb ik nog geen specialist zien opstaan.
1 -2
trodat4030
We hebben 5 spitsen, plan A t/m E en jij wil een plan B?

Tadic
Traore
Huntelaar
Brobbey
Hansen
2 0
blessure
Die lange verdediger is verkocht, zonder dat hij 1 kans gehad heeft.
0 -3
trodat4030
Gelukkig maar. Staar je niet zo blind op zn lengte. En over Blind gesproken, dat was zn concurrent en had hij er nimmer uit gespeeld. Heb je dus geen flikker aan, lengte op de bank.
1 -1
MarkGroothuis
Ziyech was geen specialist.
2 0
RuffRhythim
Een aangepaste speelwijze kan ook gewoon goed uitpakken. Zeker richting je tegenstanders.
1 -1
Jan Doedel
TH en zijn bijzondere ideetjes......Ik hou mijn hart vast.
4 -12
Kuningast
Het is geen toptrainer en zal dat ook nooit worden.. hopelijk doet hij er niet weer 3 maanden over om de beste opstelling te vinden
0 0
Saanchez
Ja, een halve finale CL halen en de finale op een haar na missen geeft vast genoeg reden om bang te zijn dat hij er een potje van zal maken....
5 -3
Schip
Flikker toch op met die dooddoener man. Ten eerste is het missen van de finale hem juist aan te rekenen. Ten tweede stond het elftal al en heeft hij bizar veel goede aankopen gekregen om het nog wat makkelijker te maken.

Met die exceptionele jeugd en aankopen had iedereen ver gekomen in de CL. En je ziet wat er gebeurt als De Ligt en Frenkie vertrekken. Eruit tegen Getafe in de EL.
4 -1
geDaante
Afgelopen seizoen maakte hij er in mijn ogen al aardig een potje van. Maar daar zijn de meningen over verdeeld.
5 -1
SfeervakZuid2
Rupsje nooit genoeg....... Persoonlijk dik tevreden met de ontwikkeling van ons aller Ajax de laatste jaren
1 -1
Schip
Die ontwikkeling is ingezet door Frank de Boer en verder mogelijk gemaakt door beleid van Overmars. Werkelijk iedere trainer zou daarmee hebben geoogst.
0 0
Joseph
Was wel wat er gebeurde dit jaar.. maar goed, verdiend absoluut een kans zich te revancheren. Waren met Blind en Ziyech natuurlijk wel de spelers die het spel bepaalde, die hij moest missen.
1 0
Saanchez
Ten Hag is niet vlekkeloos geweest afgelopen seizoen, dat is zeker waar. Maar hij is wel degene die ervoor zorgde dat we in de eerste seizoenshelft weer een uitstekend niveau haalde, het lijkt wel alsof velen hier dat totaal vergeten zijn door de slechte maanden in 2020. Maar kijk naar alle blessures en de vermoeidheid bij de wel beschikbare spelers en het verval is redelijk begrijpelijk toch? We zakten wel iets te vaak door de ondergrens en het wisselbeleid van Ten Hag kon absoluut beter. Maar dat er serieus gasten zijn hier die Ten Hag liever kwijt zijn kan ik gewoon niet serieus nemen. Alsof we met Guardiola of Klopp niet ook een flinke dip zouden hebben met al die blessures. Kijk naar City dit seizoen, hoor je de fans toch ook niet het vertrek van Guardiola wensen? En die stond in tegenstelling tot Ajax niet eens bovenaan
0 -3
Schip
Hij heeft gewoon naar behoren gepresteerd in de eerste seizoenshelft hoor. Niet meer, niet minder. En in de tweede seizoenshelft was het ronduit beschamend met 2 nederlagen tegen AZ als dieptepunt en de uitschakeling tegen Getafe eigenlijk ook.

Zonder super materiaal presteert hij gewoon niet bijzonder of zelfs niet goed. Dat is geen teken van een trainer die van de som der delen meer maakt dan het geheel. Als je van de spelers topprestaties verwacht, geldt dat ook voor de trainer.
3 0