KNVB stelt met Gullit en Tan antiracisme-commissie samen

BartVeenstra, 03-07-2020 om 07:20, 7062 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De KNVB heeft de commissie Mijnals - vernoemd naar Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands elftal - in het leven geroepen om zich in te zetten tegen racisme en discriminatie in het voetbal en om de (top van de) voetballerij een betere afspiegeling te laten worden van de maatschappij. Onder meer Ruud Gullit en tv-persoonlijkheid Humberto Tan behoren tot de commissie, zo meldt De Telegraaf.

De krant laat weten dat de commissie Mijnals verder bestaat uit Ahmed Marcouch (burgemeester Arnhem), voormalig voetbalster Daphne Koster, ODIN'59-voorzitter Jacinta Lieuwes, hoogleraar en voormalig Ajax-RvC-lid Marjan Olfers, advocaat en zaakwaarnemer Robert Geerlings en voormalig KNVB-gastdocent Jeroen Visscher. Voorzitter Tan vindt het belangrijk dat er mannen en vrouwen, Surinamers, een Marokkaan en vertegenwoordigers van de profsectie en het amateurvoetbal in de commissie plaatsnemen.

De commissie komt voor uit het het door de KNVB en de Rijksoverheid gelanceerde en twintig onderdelen tellende aanvalsplan tegen racisme en discriminatie. De KNVB constateerde daarnaast zelf dat de hele voetbalbond niet divers genoeg was. Daarbij zijn vrouwen en mensen met een niet-Westerse achtergrond in met name de directie en coaching-staf van de nationale jeugdelftallen zwaar ondervertegenwoordigd. Dit geldt ook voor alle clubs in het betaalde voetbal.

De commissie Mijnals zal minimaal vier keer per jaar bijeenkomen en gaat de KNVB en de Rijksoverheid gevraagd én ongevraagd van advies voorzien. De commissie heeft als wens dat de aanbevelingen voor het prof- én amateurvoetbal een bindend karakter hebben. De KNVB is blij met het opzetten van de commissie Mijnals. 'Het is een langgekoesterde wens van ons. We willen graag alle kennis en draagvlak van de commissie benutten om gezamenlijk racisme en discriminatie in het voetbal verder aan te pakken. We zijn blij met de commissie Mijnals als toevoeging op de reeds lopende initiatieven op dit vlak.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
brullie
Ik denk dat aandacht voor racisme geen kwaad kan maar slaan soms erg door. Wij hebben Turken en o.a. Spanjaarden naar Nederland gehaald in de jaren 50 en 60 beetje 70 want die wilde het vuile werk wel doen. Die zijn maximaal gediscrimineerd. Hoor ik nooit iets over van die bevolkingsgroep(en). Kunnen we straks ook Philips gaan aanklagen en verguizen omdat zij de zwart/wit televisie hebben gemaakt.
0 0
Lagasj
En dan als eerste bindende regel van de commissie vaststellen dat het woord "gevoel", zoals in "ik voel dat zo" of "dat moet je aanvoelen" of welke toespeling op het woord "voelen" dan ook ten strengste is verboden als argument in welke discussie dan ook.
Alleen dan heeft deze commissie kans van slagen.
Veel plezier.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Neres Promes/Traoré Antony
Van der Beek Tadic Martinez
Nico Blind Schuurs Dest
Onana
0 -2
geronimo
Humberto Tan de clown, waar heeft die jongen nou verstand van
6 0
MankeNelis
Van Dionne Stax..?
3 0
Freddy Al
De discussie is terecht maar de invalshoek moet anders; een dialoog tussen mensen die vertellen wat ze als kwetsend ervaren en mensen die oprecht menen geen racisme te steunen(de overgrote meerderheid in Nederland) gericht op het krijgen van begrip over en weer.
Zonder verwijten,vooringenomenheid,opgedrongen schuldgevoel en geen vastomschreven uitkomst.
Dat zal geen spoedcursus worden maar wel iets waar we allemaal op termijn iets mee kunnen.
IK denk dat de meesten onder ons best mee willen denken maar niet met de rug tegen de muur.

Ons eigen parlement geeft alvast een verkeerd voorbeeld, de verwijten en de modder vliegt rond de oren van de heren volksvertegenwoordigers, terwijl het begrip alledaags respect voorop moet staan.
Vandaar ook het vermijden van een tevoren uitgeschreven uitkomst, dat heeft geen zin als we de discussie open en eerlijk willen voeren.
3 0
Lagasj
Alledaags respect is het juiste woord, Freddy Al.
En dan tussen alle mensen die zich aangesproken voelen.
Mensen die verder polariseren kunnen wat mij betreft buiten de discussie gesteld worden.
0 0
Professor
De dialoog is inderdaad ook in mijn ogen het allerbelangrijkste om heel veel racisme/discriminatie op te lossen. Volg de laatste weken veel talkshows en daarin ontdek ik een trend dat gekleurde mensen vaak met hele kleine dingen veel moeite hebben. Waarvan ik denk dat witte mensen (zeg expres witte mensen want in die talkshows kwam bijv. naar voren dat veel gekleurde mensen het moeilijk hebben met het woord blank) geen weet van hebben. Dus zou ik zeggen spreek alles goed met elkaar uit zet je emotie even opzij en ga de dialoog aan. Je zal versteld staan hoeveel beter de witte en gekleurde mens elkaar zal begrijpen. Het lost niet alles op maar het is een begin.
0 0
Koningtoto
Ik vond mezelf altijd uitermate tolerant tegenover iedereen. Ik zag eerlijk gezegd geen kleur als ik met iemand sprak. Althans ik heb nooit gedacht aan iemands huidskleur tijdens een gesprek of tijdens het voorbij gaan. Nu dit zo speelt merk ik dat ik dit nu wel heb. Ik kijk sinds een aantal weken heel anders tegen de wereld aan. En dat is niet positief richting een bepaalde groep mensen. En dat vind ik vreselijk van mezelf. Maar ik kan er niks aan doen.
9 0
mmmkeee
Ik vind het geweldig dat je dit zo deelt. Ook ik merk dat mensen anders naar mij kijken. Hoewel ik het goed vindt dat er over gesproken word, vind ik ook dat er goed gekeken moet worden hoe en wat de uitwerking is op mensen die in het “midden” vertoefden (of vertoeven want laat ik nu niet doen alsof er enkel 2 kampen zijn).

Jammer dat een bepaalde groep er nu minder goed uitkomt. Zou zeggen, vergeet niet dat ook deze groep is veranderd en hou je vast aan de basis die je hiervoor had. Met enkel de toevoeging dat het goed is te kijken naar het grotere plaatje en de toekomst. Wat laten we na uit deze tijd voor de jeugd? Blijf jezelf verplaatsen in de verschillende standpunten en bekijk ernaar vanuit meta-stand.

Nogmaals ik vind je reactie echt top
0 0
Kingoffdatoilet
Het is best bijzonder dat wij als een van de meest politiek correcte landen ineens in een racisme crisis zitten door een gebeurtenis in Amerika. Wat een overdreven onzin allemaal. Bizar dat er zoveel mensen hierin mee gaan.
8 -1
Ar
Media en politiek.
Die leven in een eigen bubbel.
Gaan mee in alles wat trending is.
En maken het daarmee groter.
4 0
AFCAMM
De commissie heeft niet per se met de gebeurtenissen in de VS te maken. De oprichting hiervan was in januari of februari al besproken.

Dat men nu wereldwijd gebruik maakt van de golf van verontwaardiging over wat daar is gebeurd, is overigens ook niet heel gek. Het is er gewoon een goed moment voor.
1 -3
mmmkeee
Eens
0 -1
TontoKarnaggel
Serieuze vraag, vind jij dat racisme in het nederlandse voetbal veel voorkomt en een groot probleem is? Dus nu enkel even het nederlandse voetbal en niet de totale maatschappij of het buitenlands voetbal.
Gewoon een oprechte vraag zonder bijbedoeling of zoiets hoor.
3 0
AFCAMM
Ik heb geen idee.

Het lijkt mij in het voetbal sowieso lastig bepalen als het om publiek gaat. Roept een supporter iets omdat een speler zwart is, of roept hij iets omdat het de tegenstander is? Of beide? Ook niet-racisten kunnen op zo’n moment gekke dingen roepen of doen.

Over racisme binnen de organisatie/clubs en zo kan ik net zo weinig zeggen als andere supporters.. Geen idee. Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee, maar het zou mij persoonlijk verbazen als het niet voorkomt en ook als het ‘een klein beetje’ is moet het uitgeroeid worden. En ook als het niet uitgeroeid kan worden, moeten we het wel proberen.
0 0
TontoKarnaggel
Eens, ik weet het ook niet en vind dat als het voorkomt hard bestreden moet worden. Aan de andere kant, als wij, die het voetbal al jarenlang volgen en honderden keren in het stadion hebben gezeten, het al niet weten, is de conclusie dan niet dat het misschien wel meevalt? ( nou praat ik uitsluitend over het publiek, achter de schermen heb ik al helemaal geen idee ) Als het aanzienlijk aanwezig was geweest hadden we dat in de loop der jaren toch wel gezien, gehoord of gemerkt, en hadden we geweten dat het er was. Ikzelf heb het echt gewoon nog nooit gezien of gehoord in de Arena iig.

Ik meen oprecht dat ik het stadion een mooi voorbeeld van een multiculturele plek vind. Alles loopt door elkaar en ik zie duizenden volbloed nederlanders lopen met shirts waar Nouri, Zyech of Neres achterop staat. ( opvallend detail, zie jij wel eens iemand met een marrokaanse achtergrond rondlopen met een shirt van laten we zeggen Huntelaar of Davey Klaassen? ;) )

Nu hoor je me niet zeggen dat alles perfect is op de tribunes maar laten we nou niet met een kanon op elke mug gaan schieten. Veroorzaakt alleen maar onnodige irritatie bij veel mensen.
2 0
mmmkeee
Sterk!!
0 0
PierreHeno
Het gaat vooral om geld...iedereen is schijtbang dat ze inkomsten gaan mislopen. De moderne Nederlander in optima forma. Hoppa alle beelden neerhalen, excuses aanbieden, namen van clubs wijzigen, geschiedenisboeken aanpassen en grachtenpanden afbreken.......als onze inkomsten maar niet in gevaar komen. Antiracisten en racisten zijn er twee van hetzelfde. Beiden zijn intolerant als de pest en beiden zetten aan tot polarisering in de maatschappij. Tel uit je winst.
4 0
Kingoffdatoilet
Antiracisten bestaan niet, die zijn net zo racistisch de andere kant weer op.
3 0
Freddy Al
Inderdaad is polarisering niet erg slim, de hakken gaan gedurende een debat alleen maar dieper in het zand en het haalt ook niet meteen het beste in mensen omhoog.
De kern is eigenlijk simpel; kun je gewoon respect opbrengen voor een ander.
Dat is iets anders als het overal over eens zijn, mensen en dus meningen verschillen daar gaat het juist om.
3 0
MarLuuk76
Het is de bedoeling dat mensen en rassen elkaar meer en meer gaan haten. Hopelijk doet men het tegenovergestelde en verenigd men zich eens een keer, en worden de gelijkenissen benadrukt. Ipv dat domme verdelen van mensen. Maar goed zal een utopie blijven.
4 0
mmmkeee
Wie heeft hier baat bij als je stelling klopt?
0 -1
3sterrenAjax1
jij ziet als 1 vd weinigen wat er gaande is. ze zijn t volk expres massaal aan t verdelen. verdeel en heers en mensen lopen er weer als n kudde schapen achteraan. ben benieuwd waar dit eindigt. who knows.
1 -1
MarLuuk76
Thanks volgende stap is de Grapperhaus wet. Die vrijheid van meningsuiting onder het mom van antisemitisme en hatespeech haat inperken. Vermeende schrijvers daarvan moeten met naam en toenaam op de website getoond worden. Maar laat iedereen hier vooral denken vrij te zijn. Artikel Telegraaf voorpagina van afgelopen week.
1 0
Ajaxbrl
stelletje zeur-PIETEN
6 -2
Hans Kraay Jr.
Ik mis Akwasi wel tussen de namen.
3 -3
AFCAMM
Dat is dan best wel dom, want Akwasi heeft niets met voetbal te maken.
1 -2
Redrum
De meeste discussies hier op AS de laatste maanden hebben ook niets met voetbal te maken. Ik verlang naar de tijd dat het hier weer gewoon over Ajax gaat en dat dit forum niet langer gekaapt wordt door politiek correcte moraalridders.
3 0
Hans Kraay Jr.
Nee en Ahmed Marcouch wel? Bijdehand.
1 0
AFCAMM
Biet direct inderdaad. Die had ik er ook niet per se in verwacht. Maar hij heeft er als burgemeester vast mee te maken.
0 -1
ajaxwestland09
Ja of jandino
0 0
PierreHeno
Die Akwasi is behoorlijk in de war lijkt me....ze zouden hem ook maar eens moeten laten zien hoe het de vrijgemaakte slaven in Liberia is vergaan met zelfbestuur...en Haïti...en recenter Zimbabwe. I rest my case.
3 -1
PierreHeno
Die Humberto Tan zal er weer eens niet bij zijn zeg...wat een kwijlebal is me dat toch....en hoppa Ruudje nooit genoeg moet ook weer aanschuiven natuurlijk....waarom niet ook Jack van Gelder erbij...hebben we gewoon het deelnemersveld van Ziggo's "Lekker lullen zit ook aan Tafel " Rondo.
6 -2
Redrum
Racisme is tegenwoordig een heel hot item. Als je de verhalen hoort dan is het zelfs het grootste probleem dat er in dit land heerst momenteel. Problemen moeten opgelost worden. De vraag is alleen, is dit probleem wel daadwerkelijk zo groot? Wat zijn de concrete bewijzen hiervoor eigenlijk precies? Als ik zeg dat ik Ajax de grootste club van Nederland vind, dan kan ik dat onderbouwen met feiten: de meeste gewonnen landstitels, knvb bekers, Europa Cups en de meeste verkochte seizoenskaarten. Sorry dat ik Ajax erbij haal trouwens hoor, maar het is tenslotte een Ajax-forum, dus ik dacht dit wel te kunnen doen. Maar goed, als ik dan die verhalen hoor over dat zogenaamde racisme dat hier zo flink speelt, dan kan ik me daar zelf heel weinig bij voorstellen. Vooral omdat ik uit eigen ervaring heel sterk het idee heb dat alle rassen hier prima in harmonie met elkaar leven. Maar blijkbaar zie ik dit helemaal verkeerd en is er continu overal racisme. Heel erg als dit zo is, maar waar blijkt dit precies uit dan? Je kan wel keihard roepen dat ergens sprake van is, maar als je het niet kan onderbouwen met feiten, dan sta je echt heel zwak met je geroep. Dus ik vraag de mensen die menen dat er racisme is in Nederland oprecht: uit welke feiten blijkt dit? Is het een feit dat Davids minder betaald kreeg dan zijn blanke medespelers bij Ajax of is het simpelweg de mening van Davids?
3 -2
Freddy Al
Je hebt gelijk dat racisme geen containerkreet is die je te pas en te onpas overal op moet plakken.
Feiten en cijfers helpen maar het kan ook een gevoel van onderwaardering zijn en dat valt moeilijker te duiden.
Het gevaar zit er in dat we alleen cijfers erkennen en dat is niet wenselijk maar alleen afgaan op subjectieve gevoelens ook.
Gewoon een open eerlijk debat met respect voor elkaar lijkt me mogelijk, waarin vooral centraal staat hoe dingen ervaren worden en waarom dezelfde feiten niet door anderen gelijk beoordeeld worden.
0 0
TontoKarnaggel
Leuk, een stukje over racisme, werd wel weer eens tijd....

Maandenlang gezeik, 3 commisies, 7 task-forces en 5 studiegroepen omdat er een paar totaalidioten in den bosch besloten een keer een donkere speler uit te schelden ipv de moeder van de keeper voor hoer uit te maken...
5 -2
Redrum
Wat een stuk of 20 kneuzen die nog bij hun ouders wonen al niet te weeg kunnen brengen he, bizar eigenlijk.
3 -1
TontoKarnaggel
Ach, ik sta tegenwoordig nergens meer van te kijken...
3 -1
Redrum
Nee, zeker niet. Het begint nu alleen wel echt in rap tempo uit de hand te lopen. Dat massale gejank dat nergens op gebaseerd is begint nu echt schijtirritant te worden. Er gebeurd iets in Amerika en opeens is heel Nederland in de ban van racisme. Racisme dat overigens nog met geen enkele feitelijke onderbouwing hard gemaakt is. Niemand ziet het, maar het is blijkbaar overal. Ondertussen trekt wel iedereen Corona in twijfel, terwijl daar wel feiten over bekend zijn. Grappig hoe dingen werken. Nou ja, eigenlijk totaal niet grappig dus.
3 0
Freddy Al
Nou dat is niet helemaal waar, het etnisch profileren door de Belastingdienst en soms door politie zijn wel feiten, ook het moeilijker aan stage plaatsen kunnen komen van minderheden is een echt probleem.
Neemt niet weg dat er nu wel heel gemakkelijk met een diep verwijtende toon en verontwaardigd gezicht ook allerlei bijzaken naar de voorgrond worden geschoven.
Dat is geen garantei voor succes want wekt alleen irritatie op en geen begrip ook niet als dat wel terecht zou kunnen zijn.
0 0
JesperOlsen74
Ruud, is dat niet die man die Ron Jans in het racismehoekje heeft proberen te duwen door te insinueren dat Ron Jans wel meer heeft gedaan dan alleen dat N-woord te gebruiken, zonder dat hij inhoudelijk weet wat er heeft gespeeld. Gevaarlijk spelletje van Ruud en super oncollegiaal. Maar het lijkt nu wel of alles geoorloofd is in deze "strijd tegen discriminatie".
10 -1
PierreHeno
Ruud Gullit is nog steeds gefrustreerd dat Ajax hem nooit wilde hebben. Goede voetballer maar buiten het veld een intrigant en een gluipjanus.
3 0
Redrum
Daarom is Ruud juist perfect geschikt voor deze job.
0 -1
MrPink
De aandachtsgeile Humberto Tan als voorzitter, heel eng allemaal dit gelul.
14 -1
DS
Tan ging vreemd met een Blondje. Dat vind ik ook rasistisch.
15 -2
AFCAMM
Wat is er racistisch aan dan?
1 -13
Ansjo
Sorry hoor maar al die Afrikaanse landen die nemen blanke trainers voor de nationale ploeg. Dus nu is Nederland rascistisch doordat zwarte/donkere/bruine/gele/getinte trainers etc etc geen kans krijgen? Ik zat me toen ook al dood te ergeren aan die Boussata met zijn gezeik. Alleen maar afgeven op de blanke Nederlandse maatschappij maar niet zelfkritisch naar jezelf kijken en je Marokkaanse landgenoten. Ik heb iets van 10 jaar gevoetbald in de jeugd, om het weekend moesten er auto's geregeld worden om naar de uitclub te spelen. Met al die Marokkanen die ik toen in mijn ploeg had heb ik nog nooit in al die 10 jaar geen 1 keer (!) een vader, moeder, zus, broer, oom whatever gezien die een keer heeft gereden. Dus kijk eerst even naar jezelf.
22 -4
GeleenAjax
Ach Boussatta liep ook te janken over de salarissen bij Ajax in 95. De donkere spelers verdienden te weinig in verhouding tot de De Boertjes. Maar waren die toen niet al een paar jaar ouder en zaten ze daarom hoger in het salarishuis?
En dan zijn opmerkingen dat zwarte mensen geen kansen kregen bij Ajax en de voetballerij in het algemeen. Kluivert was trainer van de A1 toen hij liever naar PSG trok. Menzo heeft het nergens écht waargemaakt. Seedorf idem. Fraser doet het aardig.
4 0
Welja
Even als advocaat van de duivel:

Ze willen het profvoetbal een betere afspiegeling van de maatschappij laten worden? Ik zou, als ik hun was, een andere doelstelling kiezen anders kunnen er rare keuzes gemaakt worden.

Er zijn volgens CBS 13.186.880 mensen met een Nederlandse achtergrond en 2.392.060 mensen met een niet westerse migratie achtergrond in Nederland. Dat is 5,5 : 1. Oftewel 11: 2. Dat betekent dus dat er maximaal 2 donkere jongens in het NL elftal mogen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Misschien moet de focus gaan liggen op het verkrijgen van gelijke kansen, en niet op het eindresultaat. Dit geldt voor meer gebieden, bijvoorbeeld vrouwen in de wetenschap.

Als je ergens goed in bent en hard werkt, moet je de kans krijgen om je te bewijzen. Dan mag kleur, religie of geslacht geen belemmering zijn. Wat dan de uiteindelijke afspiegeling is hangt af van een hoop andere factoren. En je kunt niet alles controleren. Sommige dingen moet je maar laten zijn wat ze zijn.
12 -1
Kingoffdatoilet
Als je puur naar kleur of afkomstig gaat kijken kunnen veel spelers de laan uitgestuurd worden. Dit zal alleen maar meer "witte" spelers tot gevolg hebben. Op het gebied van voetballers zelf is discriminatie in het voetbal waarschijnlijk het minst van toepassing. In iedergeval in Nederland en de meeste topcompetities.

Als je gaat kijken naar trainers is dat in sommige gevallen anders. Dit heeft in mijn ogen niet met discriminatie te maken. Ik hoor van weinig gekleurde voetballers dat ze na hun carrière trainer willen worden. Zit er natuurlijk zelf ook niet helemaal in moet daarbij gezegd worden. Daarnaast is kleur niet van belang. Stressbestendigheid, tegen een belediging kunnen, management en trainerskwaliteiten (stijl, trainingsmethoden, plan, etc) zijn alleen belangrijk.

Weer een overtrokken commissie die in mijn ogen juist meer discriminatie als gevolg heeft.
0 0
Lazell
100% eens. Je werkt positieve discriminatie in de hand op die manier, wat net zo goed discriminatie is. In topsport en topfuncties gaan bijvoorbeeld nooit 50% vrouwen komen, omdat mannen vaak ook haantjes zijn die het allerhoogste willen bereiken ten koste van alles. Bij voetbal al helemaal omdat procentueel meer mannen voetballen dan vrouwen.

Je kunt in de ICT ook niet zeggen: wij willen 50% vrouwen. Of in de verpleging 50% mannen. Zo is dat in iets mindere mate ook in het voetbal. Dan ontkom je niet aan het afwijzen van geschiktere mensen omdat een minderheid maar de kans moet krijgen.
1 -1
JariJari
Positieve discriminatie bestaat niet.
Het is inderdaad gewoon DISCRIMINATIE en de mensen die het in wetten hebben vastgelegd zouden strafrechterlijk vervolgd moeten worden.
Als discriminatie positief uitpakt voor "minderheden" is het niet ineens iets goeds (en lol @ vrouwen een minderheid noemen, is 50% van de mensen).
2 0
Redrum
In Nederland slaan ze al heel lang door in positieve discriminatie. Ik word er echt kotsmisselijk van. Ze hebben echt geen idee waar ze mee bezig zijn.
4 -1
JariJari
Ze weten precies waar ze mee bezig zijn.
Dat maakt het extra kwalijk.
5 -1
Redrum
Klopt, ze doen het bewust. Maar ze beseffen niet wat ze in werkelijkheid echt aan het doen zijn. De gevolgen van hun daden overzien ze niet.
1 0
MarLuuk76
Scherp
0 -1
Redrum
Wie zegt dat de kansen niet nu al voor iedereen gelijk zijn? Zeker in de voetbalwereld zijn de kansen voor iedereen gelijk. Denk je echt dat er clubs in Nederland zijn die donkere spelers afwijzen en voor een blanke jongen gaan, terwijl die donkere speler meer talent heeft? Zo werkt het in het bedrijfsleven ook gewoon hier volgens mij. Je kiest de beste sollicitant, op basis van zijn of haar kwaliteiten dus. We hebben nu een tijdje lang dat tenenkrommende feministische gelul gehad en nu tegenwoordig gaat het over huidskleur. Bewijzen dat blanke mannen worden voorgetrokken, ik heb ze nog steeds niet voorbij zien komen. Ja, maar de statistieken laten zien dat er heel weinig vrouwen in het leger zitten en bij de brandweer werken. Ja, gek he? De meeste vrouwen halen simpelweg de testen niet die vereist zijn. Zo simpel is het. Ze missen de kracht om met 40 kilo op hun rug de trap op te rennen. Als een vrouw de testen beter af legt dan een man, dan wordt zij gewoon aangenomen. Alleen als het op fysiek aankomt wint de gemiddelde man het 9 van de 10 keer van de gemiddelde vrouw. Dat heeft niks met discriminatie te maken, dat is gewoon realisme.
2 -1
Freddy Al
Dat neemt niet weg dat ik de vrouwen in het leger enorm gemist heb hoor.
1 0
AFCAMM
Je hebt helemaal gelijk over de vrouwen in het leger etc.

Als je mensen wilt redden moet je mensen kunnen dragen etc. en dat kan niet iedereen. Vrouwen minder vaak dan mannen, wat kracht betreft.

Maar je moet ze wel de kans geven. Je moet hun aanmelding niet de prullenbak ingooien omdat er een naam van een vrouw op het papiertje staat. En dat gebeurt wel vaak bij mensen met buitenlands klinkende namen.
1 0
JesperOlsen74
in een ideale wereld zou dat zo moeten zijn, maar als je al meerdere vrouwen een kans hebt gegeven en allen blijken die lichamelijke inspanning niet te kunnen leveren, dan is het toch logisch dat je daar op basis van ervaring op voorhand al een schifting in maakt in het kader van efficiëntie.
Zo ook met andere groepen mensen, als je die al vaker een kans hebt gegeven maar de ervaring leert dat deze groep mensen je alleen maar ellende oplevert, dan is het toch ook logisch dat je je focus verlegt?
Is dit discriminatie? Ik denk eerder realisme.
Je hebt gelijk dat de goedwillende dan lijden onder het gedrag van anderen uit hun gemeenschap. Daar kan de eigen gemeenschap ook een positieve rol in spelen door die rotte appels eens goed aan te pakken en eens goed de les te lezen.

En ik ben als Nederlander ook op mijn afkomst en geslacht afgewezen, ondanks dat ik een hele goede kandidaat was. Destijds moesten allochtonen en vrouwen voorrang krijgen ihkv positieve discriminatie. Droombaan aan mijn neus voorbij.
0 0
Redrum
Ik weet niet of dat gebeurd. Als het gebeurd, dan is dat zeer kwalijk. Ik weet alleen dat ik heel veel donkere mensen ken die gewoon een baan hebben. Dus waarom is hun sollicitatie dan niet in de prullenbak geflikkerd? Waar zijn de bewijzen dat donkere sollicitanten bij voorbaat al afgewezen worden?
0 0
Freddy Al
Helaas gebeurt dat wel zelfs al bij het zoeken naar stage plaatsen , ik vind wel dat we de laatste jaren daar stappen in maken en als er verbetering nodig is heb ik daar geen moeite mee.
Het moet nooit uitmonden in positieve discriminatie, mensen moeten gewoon op hun capaciteiten aangesteld worden.
De arbeidsmarkt is overigens ook voor ouderen veel moeilijker bereikbaar, het is dus geen racisme perse.

Wel discriminatie ,maar we moeten wel goed nadenken wat dat betekend het betekent dat je onderscheid maakt(discrimineren)
Dat is eigenlijk heel gewoon als het gaat om aanleg, opleiding, ervaring en ga zo maar door.

Een utopie om te denken dat dit gaat veranderen.
0 0
AFCAMM
Ik wist niet dat dit allemaal volledig nieuw voor je was.
Er zijn door de jaren heen genoeg onderzoeken geweest. Uit een onderzoek van een tijd geleden bleek dat je beter een strafblad kon hebben dan een buitenlandse naam, als je kans wilde maken op een baan.

Ik herinner me ook nog een heel specifiek voorbeeld van een e-mail bij een (volgens mij) ICT-bedrijf, die per ongeluk ook naar de sollicitant was gestuurd, met de melding dat de sollicitant beter niet gekozen kon worden omdat het een ‘neger’ was, of iets dergelijks. Dat is natuurlijk maar één voorbeeld (en heeft niet zozeer met de naam te maken), maar dergelijken dingen gebeuren hier wel gewoon.

En nee, het overkomt niet iedereen. En nee, niet ieder bedrijf doet het. Maar het beperkt de kansen van de mensen die het wèl overkomt nog steeds.
0 0
Kingoffdatoilet
Dit zijn voorbeelden uit het bedrijfsleven. Daar is inderdaad bij redelijk wat bedrijven sprake van discriminatie. Ik heb bij een uitzendbureau gewerkt. Hier is zeker sprake van discriminatie bij sommige werkgevers en zelfs bij sommige uitzendbureaus etcetera. Dit is weer een compleet ander verhaal in het voetbal. Deze commissie is dan ook totale verspilling van tijd en geld.
0 0
Redrum
Er is letterlijk één incident geweest waarbij inderdaad één of andere racistische mongool per ongeluk zijn mail naar de verkeerde persoon had gestuurd. Verder heb je het over onderzoeken, maar dat zegt me allemaal niks. Als je verschillende mensen vraagt een onderzoek uit te voeren, komen ze allemaal met verschillende resultaten terug. Onderzoeken zijn nog steeds subjectief en vatbaar voor manipulatie of zelfs verkeerde interpretatie. Kom nou eens met feiten in vredesnaam. Natuurlijk zijn er racisten in Nederland en natuurlijk zijn er bedrijven die selecteren op huidskleur. Maar is dat daadwerkelijk een groot probleem of valt het allemaal wel mee? Als je iets een probleem wilt noemen dat aangepakt moet worden (zelfs een groter probleem dan tekorten in het onderwijs of in de zorg) dan mag ik toch hopen dat je dit op zijn minst met feiten kan onderbouwen. Maar het enige dat ik hoor zijn de persoonlijke ervaringen van fucking Davids en Akwasi. Sorry, maar dan heb ik echt geen trek om in die ongein mee te gaan.
0 0
afcas
Dan moet je beter kijken. Genoeg voorbeelden waar mensen 2 dezelfde sollicitaties waarbij alleen de naam anders hebben opgestuurd en waarbij de buitenlandse naam niet op gesprek mocht komen en de ander wel, of de voorbeelden dat kinderen van buitenlandse afkomst een lagere aanbeveling krijgen van de basisschool dan het niveau dat ze hebben. Als je dat niet voorbij hebt zien komen en werkelijk denkt dat de kansen hier gelijk zijn dan leef ik echt met je mee.
1 -1
CDS
In Nijmegen hadden ze bij de gemeente anoniem solliciteren ingevoerd. Dat hebben ze weer afgeschaft, omdat er te weinig allochtonen werden uitgenodigd. Er kon namelijk alleen op kwaliteit geselecteerd worden......
2 0
Redrum
Kijk, dit is nou precies wat ik bedoel. Er is hier in Nederland eerder sprake van positieve discriminatie dan van racisme. Al is positieve discriminatie natuurlijk ook gewoon een vorm van racisme.
1 0
Redrum
Waar zijn die voorbeelden te zien dan precies? Is er een soort landelijke database waar dit soort voorbeelden te zien zijn? Of zijn het simpelweg verhalen van verongelijkte mensen die menen gediscrimineerd te zijn? Ik heb die 'voorbeelden' inderdaad voorbij zien komen. Zonder een greintje bewijs overigens. Het zijn simpelweg verhalen, geen feiten. Leuk dat je met mij meeleeft, maar ik leef juist oprecht met jou mee dat je zo meegaat in deze totale bullshit. Want dat is wat het is, totale lulkoek.
0 0
JariJari
Kansen zijn natuurlijk nooit gelijk.
Ik ben geboren met vrij weinig voetbaltalent.
Wordt ik nu ineens gediscrimineerd omdatbik niet geselecteerd wordt voor Oranje?

De wereld is niet gelijk. Wordt tijd dat mensen dat accepteren. (en eerlijk gezegd ben ik blij dat de wereld niet gelijk is, diversiteit zorgt ervoor dat het leven niet dodelijk saai is).
0 0
Redrum
Precies, niks in de wereld is eerlijk. Je hebt bepaalde kwaliteiten en uiterlijke kenmerken en daarmee wordt je in feite een bepaalde kant op geduwd. Is het discriminatie dat ik als blanke man niet wordt aangenomen bij het kinderdagverblijf? Of is het feit dat er geen mannen meer worden aangenomen bij kinderdagverblijven misschien gebaseerd op een aantal slechte ervaringen? Als jij met een dikke gouden ketting en een paar tattoo's op je sollicatiegesprek komt, dan sta je voor de gemiddelde kantoorbaan al met 1-0 achter. Of je nou donker bent of blank maakt dan echt niet uit. Prima, maar ga dan niet lopen janken dat het met je achtergrond te maken heeft. Het heeft simpelweg met je uiterlijk te maken en de manier waarop je jezelf presenteert.
0 0
Welja
Lekkere kop weer. Dit is waarom social media niet werkt.

Les 1 van social media: Mensen lezen alleen de kop, niet het hele artikel. Voor voorbeelden scroll even naar beneden.

Dat wetende had de kop ook kunnen zijn:
KNVB stelt met Daphne Koster en Olfers antiracisme-commissie samen,
KNVB stelt met Geerlings en Visscher antiracisme-commissie samen,
KNVB stelt met Marcouch en Lieuwes antiracisme-commissie samen,
KNVB stelt antiracisme-commissie samen

Een van die koppen heeft de minst politieke/neutrale lading en dekt de tevens het nieuws het best. Dat zou de dus de kop moeten zijn. Die levert alleen de minste clicks en comments op.
2 0
AFCAMM
Mensen lezen niet verder, zoals je zelf ook aangeeft. Het ligt dus toch echt aan die mensen. Ook als je er alleen iets over racisme had neergezet zouden mensen meteen getriggerd zijn.

Dat er twee donkere kannen benoemd worden, als lid van een commissie tegen racisme, is helemaal niet vreemd en zou gewoon moeten kunnen.

Is het de beste keuze? Misschien niet. Maar dat ligt aan de mensen die het lezen.
0 0
Welja
Natuurlijk krijg je dan ook discussie, maar wel een andere. Een die meer terzake doet.

En ik ben het met je eens dat het aan die mensen ligt. Maar dat ontneemt een (journalistieke) website niet de verantwoordelijkheid om het nieuws zo neutraal mogelijk te brengen. Sterker nog, nu worden uit winstbejag issues zo gepolariseerd mogelijk gebracht.

Mensen leven in hun social media bubbel die alleen bestaat uit dit soort polariserende en/of dirigerende koppen. Niet alleen wat betreft racisme, maar op elk gebied. Hoeveel voetbalfans volgen bijvoorbeeld de social media van de aartsrivaal?

Ik durf zelf wel te stellen dat er tussen extreem links en gematigd links een social media bubbel zit met 'woke' mensen en tussen extreem rechts en gematigd rechts een social media bubbel van 'Fox' mensen.

Mensen die niks meer van elkaar meekrijgen en dan op websites als deze elkaar in de haren vliegen.
Dan mag zo'n website best een beetje zijn best doen om het zo neutraal mogelijk te houden.
0 0
oudzuid2
racisme foei!
0 -1
Radie125
Ruud kan misschien toch weer naar de PCHooft
4 0
Liam
Wel goed dat de KNVB zoiets doet en Tan plus Gullit zijn prima adviseurs voor de gehele voetbalwereld. Niet alleen voor de gekleurde medemens, ook voor de witte lieden onder ons. Dat is het mooie van deze twee en daarom een prima keuze.

Zet je er Edgard Davids neer, met alle respect voor Edje, dan krijg je teveel gedoe omdat hij toch teveel woede in zich heeft.
Wat een Olfers erin doet is mij een raadsel, heeft niets te zoeken in de voetbalwereld.
2 -3
Duif63
Ruud ook weer een baantje. Prima toch.
0 0
ambtenaar
Elke dag wel iets over racisme....
Je kan de staats t.v niet aanzetten of het gaat over racisme werkelijk elk praatprogramma.

In de tussentijd gaat de gemiddelde Nederlander naar de sportschool, lekker trainen tussen alle nationaliteiten. Lekker grapjes maken met en over elkaar ... geen enkel probleem.
7 -2
Deepblue
AS doet wel lekker mee aan de hype, nog even en ik ga hetzelfde doen als bij de staats tv en die praatprogramma's.
Ik sla ze over en ga verder met m`n leven.
1 -3
ambtenaar
Mee eens.
0 0
AFCAjax
Hoe racistisch wil je het hebben.. posities gaan laten bekleden door mensen op basis van ras.
13 -3
Redrum
Precies, heel toevallig dat ze precies twee donkere mannen uitkiezen voor deze functie. Zijn er überhaupt wel blanke mannen gevraagd? Ik betwijfel het sterk.
3 0
VeelniksGasselich
Anders lees je gewoon eens het hele artikel? Heb je direct je antwoord.
0 -1
Redrum
Anders neem je niet alles serieus wat hier gepost wordt.
0 0
CDS
Goed zo'n Commissie. Hopelijk verandert het wat. Ik bedoel: Nederlanders van Afrikaanse afkomst (+/-3% van de bevolking) zijn een ongeveer even grote groep als Nederlanders van Oost-Aziatische afkomt, Maar waar zijn de Oost-Aziatische voetballers in de eredivisie? Ik zie ze niet! Deze achterstelling is een grote schande en toont het institutioneel racisme van de witte Nederlanders aan! Overigens: waar zijn de Aziatische vertegenwoordigers in deze commissie?
1 -3
AFCAPolarBear
Fijn dat Tan eindelijk weer betrokken wordt bij het voetbal! Keek altijd met plezier naar zijn programma's mbt voetbal.
1 -8
trainerdv
Voor de top van de voetballerij zou ik eerder een ander diversiteitsprincipe doorvoeren: Ik zou mensen met een Spaanse, Duitse, Braziliaanse, Engelse, Argentijnse en Italiaanse voetbalachtergrond aanstellen. Allemaal wereldkampioenen en dus bewezen werkende voetbalculturen. Daar echt 'anders denkers' dan de Hollandsche school. Dan heb je pas een echt diverse groep in Zeist als het gaat om voetbal.
0 0
ajax2004
Wie zit erbij namens de blanke Nederlander?
6 -8
Amp
Er zit iig een blanke Nederlandse vrouw bij. Je kan niet lezen of telt een blanke vrouw voor jou niet als blanke nederlander?
1 -2
AFCAMM
Twee zelfs, als ik het goed zie. En Jeroen Vischer is ook net zo inheems als hij klinkt.
0 0
TurboUrby
Heeft de blanke Nederlander (of welke nationaliteit dan ook) last van racisme in de voetbalwereld?
0 -1
GeleenAjax
Ligt eraan welk geloof hij aanhangt, hoe hij er uit ziet, hoe hij zich gedraagt, of met wie hij omgaat. Of leef jij werkelijk in de illusie dat racisme en discriminatie exclusief en voorbehouden zijn voor mensen met een kleurtje?!
3 -1
TurboUrby
"In de voetbalwereld"
0 0
AFCAMM
Nee. Dat doet allemaal helemaal niet toe.
Dat heeft niks met racisme te maken.

En hij heeft het bovendien over de voetbalwereld. Welke oer-Hollandse voetballers zijn er volgens jou slachtoffer van racisme dan?
0 -1
GeleenAjax
Owwww, nou snap ik het. Racisme bestaat alleen op basis van kleur...?
Dat zullen bijvoorbeeld zigeuners, joden, roma, leuk vinden.
0 -1
AFCAMM
Owwwwwww, nee, je snapt het duidelijk niet.
0 -1
AFCAMM
Lees het even, dan weet je het. De namen staan er gewoon.
0 0
ajax2004
Wie van die mensen zal regelmatig voor de camera staan behalve Tan, gullit en marcouch?
Precies de blanke zijn gekozen vanwege hun kennis niet als vertegenwoordiger van de blanke Nederlander.
0 0
AFCAMM
Ik heb geen idee waarom mensen gekozen zijn. Misschien zijn ze überhaupt niet gekozen, maar hebben ze zich aangemeld.

Maar is gek als voornamelijk donkere mensen als ‘woordvoerder’ fungeren in een antiracisme-commissie?
0 0
Hans Kraay Jr.
Humberto Tan
3 -1
Ar
Djeezus, wat een fucking hype zeg. Het is zeker komkommertijd?!
Het land van de positieve discriminatie slaat door. En dat zal averechts werken, ben ik bang.
16 -3
Redrum
Absoluut, dit gaat zeker averechts werken. Waar er geen probleem was, wordt er nu wel eentje gecreëerd. Maar ja, ga dat maar eens uitleggen aan mensen die niet zelfstandig kunnen of willen nadenken.
2 0
off
Adviezen moeten een bindend karakter hebben.. Dan is het geen advies meer toch?
5 0
AFCAMM
Ik neem aan dat men bedoelt dat er ‘iets mee gedaan wordt’. Niet per se dat ze meteen dingen veranderen.
Echte macht zullen ze niet krijgen, denk ik.
0 0
AjaciedRK
Humberto focking Tan......
7 0
Redrum
Een verschrikkelijke engnek en nepperd.
2 0
Laurel
die morgen weer een lezing geeft aan een totaal witte bedrijven zaal of staat te brullen in het volledig witte Heineken House waarbij de sponsor uitblinkt in het niet divers zijn. En zo vult hij al jaren zijn zakjes, zonder tegensputteren want geld stinkt dan ineens niet..

En dan vergeten we maar even dat hij door 'zijn' gekleurde medeslachtoffers van ernstig racisme voor Bounty word uitgemaakt... allemaal hypocriet.
0 0
EersteAanname
Jezus christ.........
2 -1
Deepblue
Baantjes op huidskleur of geslacht.
Klinkt niet als een aanpak tegen racisme.
5 -2
Weswess
Hoe krom wil je het hebben he.
1 -1
Jornnn
Met dit team hoeven we ons geen zorgen te maken dat het te licht wordt opgenomen.
Mijn angst is wel dat straks alles aangepast wordt en dat ze te ver doorslaan met zijn allen. Met zulke fanatici is het wachten totdat iemand op het idee komt om de lijnen op het veld te veranderen naar een andere kleur.
2 0
DT10
Olfers... *zucht
3 -1
vijfennegentig
Doen ze eindelijk iets zinnigs daarzo.
1 -3
mgtow
In het kort: Gezamenlijk racisme en discriminatie bestrijden door positief te discrimineren.
7 -3
Amp
Idd, laten we de boel vooral zo laten zoals het is en negatief discrimineren zo houden... Wat een bullshit loop jij nou te verkondigen zeg? Er zijn in dit land meerdere voorbeelden geweest dat discriminatie (op afkomst, kleur of geslacht) er gewoon is. Met een diverse commissie wil de knvb dit aanpakken, zodat er straks gelijke kansen komen ipv mannetjes aan het stuur uit the old boys network.
1 -3
AFCAMM
Hoe dan? Ik zie vrij diverse namen staan.

En echt gek is het niet dat een commissie over racisme met name uit mensen bestaat die het zouden kunnen meemaken.
4 -4
mgtow
Gaat niet om de 'kleuren' van de commissie maar dat het er vanaf nu dus veel minder toe doet hoe competent je bent maar om je huidskleur bij de knvb. Dat is nogal wat.
6 -3
Hans Kraay Jr.
Doet er nu ook niet toe bij de KNVB hoe competent je bent, dus wat dat betreft veranderd er weinig.
3 0
Ismael Urzaiz
Want mensen met een kleurtje zijn bij voorbaat minder competent?
1 -4
mgtow
Dat staat er niet.
5 -1
Tecmessa
Maar dat impliceer je wel door te zeggen dat 'huidskleur er blijkbaar vanaf nu meer toe doet dan competentie'. Blijkbaar denk je dat deze groep mensen niet is uitgekozen op basis van hun competenties maar o.b.v. hun huidskleur, oftewel je verwacht niet dat ze competent zijn.
1 -3
AFCAjax
Als ze de meest competente kandidaat voor een positie zijn dan moeten ze om hun competentie gekozen worden, niet, een betere kandidaat dan dit komen we niet tegen, jammer dat ie blank is nu kiezen we de beste gekleurde kandidaat.
1 0
afcas
Je snapt wel dat wanneer we dit echt doorvoeren de blanke mensen juist nog veel minder baantjes krijgen dan nu?
1 0
Laurel
@afcas: Kijk en dit is nu precies hetgeen er speelt - jij laat met deze paar denigrerende zinnen exact zien dat je, en velen met je, niet uit bent op samen te zijn of het 'probleem' op te lossen.

Maar vooral vol houden dat anti blanken activisme - gaat helemaal niets brengen, enkel een grotere tegenwind..
0 0
AFCAMM
Het gaat óók om vertegenwoordiging.

Wat is daar nu zo erg aan? Zitten er niet al genoeg blanke mannen?
0 -2
JesperOlsen74
"Zitten er niet al genoeg blanke mannen?" Serieus?
Dus de parameter is het aantal?
Kun je net zo goed zeggen: Leven in Nederland niet al genoeg blanke mensen....??

We leven in Nederland waar van origine blanke mensen wonen. Door de jaren heen zijn er mensen van buiten Nederland zich hier om verschillende redenen komen vestigen. Niks mis mee.
Maar hoe dan ook, Nederland is dus van origine een blank land, maar nu wordt dit zelfde land verweten dat er te veel blanken zitten. Hoe krom wil je het hebben?
0 -1
AFCAMM
Zo, dat is echt een héél bijzondere interpretatie. Chapeau. Maar ik ga er pas op in als je leest wat ik zeg en het daarbij laat, zonder bizarre dingen in te vullen.
0 0
JesperOlsen74
Zijn letterlijk je eigen woorden. Je hebt het zelf over blanke mannen en hangt er een soort van quotum aan (het zijn er genoeg). Zolang mensen de terminologie blank, zwart, hetro, homo enz... blijven gebruiken dan zal de nadruk altijd op de verschillen blijven liggen en zal van gelijkheid nooit sprake zijn. Daar doe jij dus ook aan mee.
Maar ik wil best luisteren wat je bedoelde te zeggen, hoe ik het anders moet interpreteren.
0 0
AFCAMM
Oké, die mag je hebben. Je gebruikt inderdaad mijn woorden. Je verdraait ze alleen helemaal en maakt een vergelijking die nergens over gaat.

Ik zeg niet dat er teveel blanke mannen zijn. Mijn vraag was of er niet genoeg zijn. Dat is iets heel anders. En, zijn die er niet genoeg? Worden we niet genoeg vertegenwoordigd?
0 0
AFCAMM
Ik denk dat beide gewoon mee zal spelen. Er zijn genoeg donkere mensen en/of vrouwen die competent zijn. Dat ze er nu mensen neer willen zetten die ook de donkere voetballers en vrouwen representeren is op zich een goede zaak.

Het probleem is wat mij betreft vooral dat de KNVB sowieso moeite heeft met het vinden van competente mensen. Ongeacht de afkomst of het geslacht..
4 -1