Bergkamp: 'Ajax is voor mij afgesloten hoofdstuk'

BartVeenstra, 30-05-2020 om 08:45, 19724 views, Daily Mail |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Dennis Bergkamp zullen we niet snel meer terugzien bij Ajax. In een interview met zijn oud-teamgenoot Martin Keown (Arsenal) voor The Daily Mail geeft hij aan dat de Amsterdamse club voor hem een afgesloten hoofdstuk is.

In 2008 nam Bergkamp een baan aan in de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij tot 2017 in meerdere functies actief was bij de Amsterdamse club. 'Ik wilde de verbinding zijn tussen de jeugd en het eerste elftal. We waren op de goede weg, maar helaas kwam er op een slechte manier een abrupt einde aan. Maar je weet hoe het gaat in het voetbal. Je gaat verder. Bij mijn volgende stap wil ik weer op het veld staan.'

Keown wil vervolgens van Bergkamp weten of hij het voetbal mist. 'Ja, dat doe ik. Ajax is een afgesloten hoofdstuk. Ik wil verder en we zullen zien wat er gebeurt. Misschien kan ik weer met jeugdspelers werken, hen naar het eerste elftal brengen. Misschien wel in het buitenland en misschien wel in Engeland', laat Bergkamp meerdere opties open. Keown ziet dat wel zitten. 'Ik zie je graag terugkeren. Het voetbal is er beter aan toe wanneer jij erbij betrokken bent.'

Bergkamp geeft in het interview ook aan wat hem stoorde bij Ajax. Als kind, en dat geldt voor interviewer Martin Keown, voetbalde hij vele uren op straat. 'Zo deed onze generatie dat en dat was precies de discussie die wij hadden met de jeugd bij Ajax. Ik vond dat de jeugdspelers meer moesten trainen, omdat ze zoveel uren met de bal misten. Nu hebben ze hun PlayStations, de televisie, hun mobiele telefoons. Ze komen niet meer buiten. Bij elkaar missen ze zo'n 10.000 uur aan oefenen in hun jeugdjaren.'

Denk jij dat Schreuders Hoffenheim na 10 minuten op voorsprong staat in Mainz? Zet in en krijg 7 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Aeter
Jammer hoe het gelopen is, maar ik wens hem het beste. Hopelijk kan hij zijn carrière bij Arsenal voortzetten.
0 0
ajax leiden
Simpel hij heeft de coupe niet overleeft
0 -4
Schip
Hij heeft de coupe zelf in gang gezet bos uien. Degenen die profiteerden van de coupe heeft hij niet overleefd.
2 0
3sterren
Voor mij is het best duidelijk. Dennis Bergkamp de superprof en bovendien rasechte Ajacied, naast Johan Cruijff één van de allergrootste voetbaltalenten die Ajax heeft voortgebracht, had een visie voor de lange termijn. Die strookte niet helemaal met het kortstondige succes van de trainer Peter Bosz, die ik overigens ook hoog heb zitten.
In de ogen van Bergkamp zijn trainers passanten, wat het vertrek van de trainer Bosz op niet mis te verstane wijze ook daadwerkelijk in de praktijk heeft bewezen. Het zij hem overigens vergeven ; )
Wat er zich daarna allemaal in sneltreinvaart achter de schermer heeft afgespeeld, kunnen wij als buitenstaanders slechts naar raden.
Merkwaardig blijft echter wel dat je iemand ontslaat, die je kort daarvoor nog een contractverlenging hebt aangeboden ...
3 -1
Babangida83
Bergkamp, daar keek iedere jeugdspeler tegenop. Alleen zijn aanwezigheid al was een verrijking. En erg goed in het umdenken, waardoor de jeugd onbevangen blijft. Eeuwig zonde dat zo'n zeldzaam grote naam, niet meer bij Ajax wil werken. Ajax is de verliezer hier.

En over de verhouding Bergkamp vs Overmars. Ik vind, twee ruzie, twee schuld.
5 -5
Henkjanklaas
Mannen, het fijne weten we er gewoon niet van dus lijkt het mij niet zinnig te blijven speculeren over het waarom van Bergkamp’s vertrek. Jammer is het wel want het was n fijne speler
7 -1
TontoKarnaggel
Dit dus, Bergkamp was een genot om naar te kijken en ik ben er trots op dat het een Amsterdammer/Ajacied is. De rest zal allemaal wel.....
4 -1
Web
Wat mis ik die man
Zo ongelooflijk jammer dat hij weg is
Straalt zo veel voetbal uit, perfectionist is het
Dolberg ging met sprongen achter uit, zou dat ook met Bergkamp te maken kunnen hebben?
Van Persie zij dat hij het nooit gered had bij Arsenal zonder Bergkamp, na elke training ging hij nog met mij bezig
Wenger noemt het de beste prof waar hij ooit mee gewerkt heeft, alles moest perfect zijn, bij elke balbehandeling zat een idee achter, 100 keer afwerken op de goal was 100 keer met passie
Henry had dezelfde woorden over Dennis, de beste en meest perfecte waar ik mee gespeeld hebt
En waarom ging het mis bij Ajax?
Bergkamp vond de verhoudingen tussen voetbal en performance training te ver door slaan
Was helemaal niet tegen performance trainers
En dan ging looptrainer ( ben zijn naam even kwijt ) zich ook nog bemoeien met voetbal
Daar had Jonk in moeten grijpen
Ook Bosz was schuldig aan het ontslag van Bergkamp.
Die vond dat Bosz te veel zeggenschap kreeg voor een passant, een assistent als Kruzen ( ja knikker zonder eigen mening ) is meer dan genoeg
Keizer werd aangesteld als trainer op aandringen van Bergkamp, misschien dat die te snel kwam, en er nog niet klaar voor was, dat zou je dan Bergkamp aan kunnen rekenen?
Maar vergeet niet dat Keizer als jonge onervaren trainer het een en ander voor de kiezen kreeg, het drama Nouri, wat zoveel impact had op de groep, zeer begrijpelijk
Toen Keizer er uit moest is Bergkamp er voor gaan liggen, die voelde hem verantwoordelijk, want hij was voor het aan stellen van Keizer.
Dood en dood zonde
6 -4
ram
Mag ik je adviseren punten te zetten i.p.v. op enter te drukken? Jouw verhalen zijn vaak lastig leesbaar op deze manier. Ik bedoel het niet lullig (al zal het vast zo worden opgevat door mensen).

Inhoudelijk ben ik het totaal niet met je eens. Dennis was een geweldige speler maar daarna heeft hij mij nooit weten te overtuigen. In tegendeel; veelal koos hij het verkeerde spoor en was hij achterbaks en dom bezig. We missen echt niets aan deze man.
5 -2
BokkieBokstra
Het malle was dat het contract van Bergkamp kort daarvoor was verlengd. Hoe er met Marcel Keizer is omgesprongen vond ik onfatsoenlijk, zo kort na het drama met Nouri. Dat Bergkamp er voor is gaan liggen vind ik alleen maar te prijzen.

Ajax had in alle opzichten een dramatische start maar langzaam kreeg Ajax weer kleur en zat er plezier in, goede resultaten en goed voetbal kwamen tot de bekerwedstrijd tegen Twente. Waar Ajax niet eens heel slecht speelde. Het was wachten op een slecht resultaat en dit was het moment dat hij er uitvloog. Ik zie alleen nog maar AT5 van der Sar in zijn bolide kruipen en heel hard door het hek wegrijden. Geen commentaar.
3 -1
Ferd
Bergkamp is nergens voor gaan liggen. Bergkamp werd net zo hard ontslagen.
0 0
Babangida83
Ook daarbij: eerste helft tegen Twente is de beste helft die ik afgelopen 3 jaar gezien heb. Daarna gewoon weggegeven. Maar met een heel jong team dat nog volwassen moest worden. Inclusief de trainer, overigens.
2 -1
BokkieBokstra
Dat klopt, al vond ik de aanstelling van Keizer ook in stijl. Geen ervaring als trainer van een topclub wel al trainer geweest bij kleinere clubs en hij had met Jong Ajax mooie dingen laten zien. Dat is bij Ajax wel eerder gebeurd en niet zonder resultaat.
1 0
Babangida83
Dat bedoel ik ook. Dat jonge, dat is iets waar Ajax bekend om staat. Ten Hag heeft enorm kunnen profiteren van die lichting omdat Keizer ze het vertrouwen gaf. En dan gaat het wel eens fout. Dat is de filosofie van Ajax. Het alternatief is structureel aankopen. Maar dan mislukt altijd de helft, ben je veel geld kwijt en behaal je niet de successen die Ten Hag en Bosz wel behaalden. En dat geldt mijns inziens ook voor de trainer. Ook die moeten we zelf kunnen opleiden en het vertrouwen geven. Dan wordt het in ieder geval altijd genieten. Altijd kampioen worden of de CL of EL winnen, doen we toch niet. Dat kan zelfs Real Madrid niet.
1 -1
AnsB
Ik vind het jammer dat er vaak (ook hieronder) zo snel wordt gesproken over 'ego's'.
In de zin van 'te veel eergevoel' of 'te veel naar eigenbelang denken en handelen'. En dat heeft nogal een negatieve lading.

In mijn ogen worden die begrippen regelmatig verward met eigenzinnigheid, (geheel eigen denkwijze/houding) en eigenwijsheid (overtuigd zijn van het eigen gelijk). Vaak gepaard gaand met principieel geen compromissen willen sluiten (omdat dit in hun ogen niet werkt).

Vooral bij de tweede categorie (dus de non-ego's) is een conflict bijna onvermijdelijk, vooral als er te weinig verbindende elementen aanwezig zijn. Zolang men op één lijn zit kan het goed en zelfs héél goed gaan, maar zodra de visies of de belangen (niet die van de persoon maar die van de 'zaak' waarvoor zij staan) uiteen gaan lopen is het - dat kan niet anders - hommeles.
1 -1
Babangida83
Dat is wel zo, maar er zijn natuurlijk ook wel gewoon politieke spelletjes gespeeld. Bijvoorbeeld Overmars, De Boer en L'Ami die met zn drieën de transfers regelen. Dan doe je gewoon niet wat aan het begin afgesproken is met o.a. Cruijff.
0 -2
Hans Kraay Jr.
Mooi verwoord en precies wat het is.
0 -2
trainerdv
Bergkamp deed zijn werk (als trainer, assistent en vooral als verbinder tussen jeugd en eerste elftal) helemaal niet slecht, integendeel. Het was een zakelijke beslissing om die functie op te heffen. Als je goed bezig bent en je komt op straat is dat nog veel pijnlijker dan wanneer je er niets van bakt. Hij heeft meegeholpen Ajax terug te brengen van letterlijk failliet totaan een club die zo gezond is dat ze juist wouden en konden investeren (Blind, Tadic) ipv per definitie een jeugdspeler door te laten stromen. Vergeet alsjeblieft niet wat deze man voor Ajax heeft betekent, op het veld en erna. Dat hij door is geslagen in de rol van verbinder die neit meer nodig was en dat het slecht eindigt (zoals met zovelen) is hem vergeven.
0 -1
BokkieBokstra
Bergkamp is toen samen ontslagen met Keizer en Spijkerman.
0 0
Unuvar1980
Bergkamp nam Bosz niet serieus omdat hij alleen bij Feyenoord had gespeeld..en niet in de top zoals hijzelf. Maar hij had zelf niet de ambitie om hoofdtrainer te worden. Dat gaat wringen na een tijd. Als je het zelf allemaal zo goed weet moet je het ook maar laten zien, en niet lekker veilig in de luwte. Als Bergkamp zo intelligent is als hijzelf beweert, moest hij toch wel in zien dat Bosz een uitstekende trainer is
2 -1
Babangida83
Dat zijn een hoop aannames gebaseerd op weinig.
0 0
Web
Jij vergeet hier dat Bergkamp op een functie van de lange termijn zat
En hij het dus genoeg vond voor een assistent die hij had met Kruzen
Bosz wilde meer, wilde de hele staf uit zijn mensen laten bestaan
En wie zegt dat hij Bosz geen goede trainer vond?
Bosz zij eens voor TV dat Bergkamp een grap maakte dat een werkertje van Feyenoord niet alles bij Ajax mocht bepalen, letterlijk klopt het niet, maar in die trend was het
1 -1
Sterspeler
Ik lees meerdere aannames. Of je een betrouwbare bron?
1 -1
Joseph
Ik denk dat het van 2 kanten een afgesloten hoofdstuk is, Jonk hoop ik ooit terug te zien, die voegde echt wat toe. Bergkamp zien we hopelijk nog bij grote wedstrijden in de Arena, blijft 1 van de beste spelers ooit in een Ajax shirt..
2 -3
Intec
Jonk is ook afgesloten hoofdstuk de man is te eigenwijs en een wegloper als het effe niet gaat hoe hij het voor ogen zien.
2 -3
markk
Ik lig er niet wakker van. Hij was een van mijn favoriete Ajax spelers ooit maar hij heeft weinig betekend voor Ajax toen zijn carrière als speler over was. Ongelofelijk eigenwijs persoon die zichzelf slimmer vind dan hij is.
4 -3
Web
Als je alles geloofd wat rond Bosz langs kwam
Maar laat ik dit nou niet eens doen
Hij heeft HEEL veel betekend voor Ajax
0 -1
Hans Kraay Jr.
Dat is onzin, hij heeft juist na zijn carrière heel veel betekend voor Ajax.

Stond tijdens de revolutie samen met Jonk lijnrecht achter Cruijff. Heeft ook toen Cruijff nog in leven was de jeugd opleiding samen met Jonk op een geweldige manier ingericht.

Bergkamp was daarnaast een geweldige spitsen trainer, menig talent en speler was lovend over hem.

Helaas was de kijk op inrichting van de jeugdopleiding van Bergkamp toch anders als die van Jonk, waardoor op een vroeg moment een conflict ontstond. Dit conflict was niet alleen op de toekomst(Bergkamp en Jonk) maar ook in het toenmalige technisch hart(Overmars, Sar en de Boer).

Dat deze conflicten niet op een juiste manier gemanaged zijn is het meest kwalijke en dood zonde voor Ajax. Dit had echt beter gemoeten en gekund.

Dan had je belangrijke mensen als Jonk en Bergkamp kunnen behouden. Rollen hadden dan wellicht anders ingevuld moeten worden.

Ik blijf het zonde vinden hoe het gelopen is.
2 -2
Web
Hier sta ik voor 100 procent achter
Johan heeft het verkeerd ingeschat, had gedacht dat Jonk en Bergkamp dit zouden klaren
Bergkamp vond dat Jonk te veel door sloeg met performance trainers
Ik ben er zo zeker van, als er binnen Ajax een figuur als Hiddink of Beenhakker gezeten had, die was met beide jongens om de tafel gaan zitten en had gezegd.
Wij zoeken een tussen weg, en jullie doen allebei wat water bij de wijn
Dan hadden zowel Jonk als Bergkamp nu nog bij Ajax gezeten
Doodzonde
0 -1
PierreHeno
Je samenvatting is precies wat het is: doodzonde dat het zo gelopen is en dat ze eea niet beter hebben weten te managen. Maar bij Ajax gaat het op dat gebied wel vaker mis. Jammer maar helaas.
0 0
bdsngsfs
Het is jammer, maar misschien ook onvermijdelijk. Het zit niet in veel van de (top) voetballers om compromissen te sluiten. Ze hebben geleerd altijd te willen/moeten winnen in hun actieve voetballeven. Als ze dan na hun leven als speler moeten gaan samenwerken zijn ze niet in staat compromissen te sluiten of zelfs normaal te communiceren. Het gaat prima als ze het met elkaar eens zijn. Maar als er verschil van mening is zie je vaak dat hun ego's te groot zijn; of zijn ze zó overtuigd van hun gelijk dat ze gewoon hun lijn willen doordrukken. Ik geloof wat dat betreft ook niet in democratie binnen een voetbalclub- soms is het beter voor de kracht van het beleid dat maar één persoon (in dit geval Overmars) het voor het zeggen heeft. Want de consequentie van een compromis is vaak slappe smaakloze hap helaas. Maar dan gaan er wel af en toe koppen rollen helaas. De geschiedenis van Ajax staat er overigens bol van.
1 0
Web
Ik durf te stellen dat de visie van die twee bijna gelijk is
Samen hebben ze zich als voetballer en grote vrienden naar een grote hoogte gebracht als speler
Maar Johan had er een vader figuur boven moeten zetten, een type Beenhakker op Hiddink
Dan had het gewoon goed gekomen
0 -1
Sterspeler
Ik vind het toch wel schrijnend in de situatie van Bergkamp hoor. Juist omdat die als speler bekend stond als bescheiden. Wellicht is dat een slechte combinatie als je slecht bent in conflicthantering
1 0
Jornnn
Jammer dat grote spelers niet tot 1 beleid konden komen. Als zowel Bergkamp als (eerder)van Basten zich aan het plan van Cruijff hadden gehouden, denk ik dat Ajax nog verder was geweest. Jonk deed dat wel, maar zonder enige bereidheid om naar andere te luisteren. Wat jammer is, want Jonk zat op de goeie weg.
2 -2
GdlT
In grote lijnen eens met hetgeen je schrijft. Wel vraag ik me af of Jonk niet naar anderen wilde luisteren of dat anderen niet naar Jonk wilde luisteren? Waarschijnlijk beide. Ik blijf het jammer vinden dat het zo gelopen is.
2 -1
Intec
Teveel ego's op een hoop. Dit gebeurde bij Barça ook dit zag je mijlenver aankomen. Maar de club is er niet veel slechter van geworden.
1 0
Web
Stel je eens voordat grote talenten training kregen van Bergkamp en Jonk
Dan was je nog veel verder als club
1 -1
Intec
Wie zegt dat ?? Gooi alle sentimenten is overboord het was 1 grote puinhoop
1 -2
Web
Ik
Omdat Bergkamp en Jonk ontzettend goede trainers zijn, en je van die 2 heel veel kan leren
Bergkamp is individueel Trainer een topper
0 0
Hans Kraay Jr.
Bij het eerste de beste conflict bleek het Technisch Hart niet te werken. Er had op dat moment ingegrepen moeten worden en dat conflict had gemanaged moeten worden door iemand van buitenaf.

Buiten dat ene conflict was het helemaal geen puinhoop en ging het voortvarend met Ajax.

Het is normaal dat dit soort geschillen ontstaan, maar in een goede organisatie wordt dit gewoon uitgesproken en worden beslissingen genomen en ga je verder.

De enige conclusie die je kan trekken is dat het technisch hart niet werkte en dat dit anders ingedeeld had moeten worden voor toekomstige besluitvormingen.
1 -1
Ajaxxxisdebeste
Het feit dat hij en Jonk die met elkaar jaren gevoetbald hebben niet meer door één deur konden door koppigheid zegt genoeg. In eerste instantie dacht oh nee welke kant gaat dit op, maar EL finale en CL halve finale later hoorde ik niemand meer over zeuren. Bewijst dat hun ongelijk of juist niet is maar hoe je het wil bekijken. Cruijff heeft alles in gang gezet, maar wilde ook Tscheu La Ling als baas maken en die was en is niet bepaald omstreden niet alles wat Cruijff wilde was goed, 99 procent wel.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Prachtige voetballer, jammer dat het zo is verlopen, maar hij mag hand in eigen boezem steken, want het is niet de makkelijkste in omgang als je alle verhalen leest. Top trainer is het niet en heeft ook niet die ambitie, maar met de jeugd is het wel een aanwinst, beetje Van Basten achtig, zoveel kennis van spelletje maar slechte people managers. Laat zo zeggen Ten Hag kon er vergeleken Bergkamp geen drol van op het veld, maar naast het veld is het toch wat anders.
2 0
ajaxxcied4life
Pijnlijk om te moeten lezen man.
1 -2
Ajacied33
Een echte Ajacied en jammer dat bepaalde dingen zo zijn gelopen. Toch wel stijlvol van hem om helemaal geen details te geven over zijn vertrek
8 -1
Freddy
Knap dat iedereen hier precies weet wat er is gebeurd
4 -1
Jariiii
Prachtspeler. Icoon. En ja, een echte Ajacied. En toch was hij niet meer te handhaven bij de club, hoe pijnlijk die constatering ook is.
4 -1
ajaxminimax
Helemaal juist. Daarom is hij waarschijnlijk ook nooit gaan natrappen richting Ajax.
1 -1
Meerkoet
Dit laat vooral zien dat bepaalde mensen niet geschikt zijn voor een management functie.
Communiceren en overtuigen is noodzakelijk, als je die eigenschappen niet bezit kom je in een lastig parket.
1 0
Babangida83
Dit vind ik altijd zo'n gelul in de ruimte. Je doet gewoon wat de baas zegt. Punt. Daarnaast, weet niet of jij Bergkamp wel eens heb horen praten, maar die kan prima overtuigen, hoor.
0 0
Barra
Blijf het knap vinden dat hij nooit de vuile was buiten hangt, of zijn gelijk in de media probeert te halen. We hebben eigenlijk alleen de andere kant van het verhaal gehoord, maar niet van Bergkamp.
4 0
Ferd
Boeteclausule wellicht, door Ajax afgedwongen tijdens de afhandeling van zijn contract?
1 0
ajaxminimax
Komt puur door de liefde die hij echt nog wel altijd heeft aan Ajax.
1 -2
Benleiden
Logisch als je denkt het beter te weten en er wordt niet naar je geluisterd. Dan is dit een logisch gevolg.

Ze hadden ook al eerder uitelkaar moeten gaan wegens verschil van inzicht. Dan had niemand beschadigd geworden, maar ja money talks. Echter heb je dan later wel minder opties daarna en dat vergeten ze nog weleens.
4 -3
Hans Kraay Jr.
Jij denkt dat Bergkamp dit voor het geld deed? Man man man.
1 -1
Drukwerk1968
Wat wil je nu eigenlijk duidelijk maken?
1 -2
Koekepeer
Helder verhaal toch?
1 0
PierreHeno
Voor wie?
0 -1