Epidemioloog: 'Kijken of we kunnen opstarten voor 1 september'

GinoHaverkamp, 23-05-2020 om 12:10, 11840 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Epidemioloog Patricia Bruijning is van mening dat de regels rondom sportwedstrijden herzien kunnen worden. Zij baseert zich op een aantal studies waaruit blijkt dat de risico's op coronabesmettingen in de buitenlucht erg klein zijn.

Eén van die studies is die van een universiteit in Hongkong. Op 7342 besmettingen in China vonden de onderzoekers maar één geval in de open lucht. Die ene persoon liep corona via een gesprek met een reeds besmet persoon op straat.

Meer studies tonen aan dat de risico's op besmettingen in de open lucht klein zijn. Het overgrote deel vindt binnen plaats. Op basis van die conclusies vindt Bruijning dat het coronabeleid van de Nederlandse overheid aangepast kan worden. Eén van die aanpassingen is het onder voorwaarden toestaan van sportwedstrijden voor 1 september. 'Het type contact bij buitensporten is vaak vluchtig. Kort iemand aanstoten en wegsprinten met een bal, dat lijkt een heel laag risicotype contact. Ik denk dat we serieus moeten kijken of we dat weer kunnen opstarten', legt ze uit aan de NOS.

'Als er al besmettingen buiten waren, dan gebeurde dat bij mensen die bijvoorbeeld langdurig gesprekken voerden of hun eten deelden. Besmettingen bij vluchtig contact waren er eigenlijk niet', vervolgt ze.

'We zullen bepaalde dingen moeten proberen'

Ze krijgt bijval van Frits Rosendaal, hoogleraar en hoofd klinische epidemiologie aan het LUMC in Leiden. 'We hebben niet snel een vaccin en zullen bepaalde dingen toch weer moeten proberen. En dan vind ik dit er een die ik al redelijk snel zou aandurven', zegt hij. 'Vanzelfsprekend moet er voor elke contactsport wel goed worden bekeken hoe groot het risico is. Bij rugby is het contact bijvoorbeeld veel intensiever dan bij hockey.'

Mocht de Nederlandse overheid beslissen dat de 1 september-maatregel onder voorwaarden vervalt, dan zou dat goed nieuws betekenen voor het Nederlandse voetbal. Vanwege de huidige regels mag de Eredvisie niet voor 1 september beginnen. Met een versoepeling op dat vlak zou dat, mits de risico's nihil geacht worden, wel mogelijk zijn.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Daneman
Dan moet het dak er wel af
0 0
Van Reenen
Patricia baseert zich op een rapport uit China!! Ahum.....ik ben het wel met haar eens dat er eerder gevoetbald kan worden. Namelijk 31 augustus zou een prima datum zijn. Net zoveel onzin als dat rapport uit dat land waar zij het virus nog steeds niet onder controle hebben.
1 -2
AFCACBS1900
Dat hoop je zeker zodat je straks over jezelf kan zeggen dat viroloog van Reenen gelijk had? 1 september MET supporters moet het doel zijn.
0 -1
NotForSale
Off topic: Götze moet weg bij Dortmund, zou prima bij ons passen denk ik. En is nog altijd maar 27.
2 -1
RusselWestbrook
Hij is inderdaad nog maar 27, maar... hij heeft ook myopathy

https://en.wikipedia.org/wiki/Myopathy

Heel simpel gezegd: zijn spieren werken niet goed.
0 0
NotForSale
Dat wist ik niet, dan lijkt het me inderdaad geen goed idee. Wel jammer voor die jongen.
Anderzijds heeft ie de winnende gemaakt in de WK finale, z'n carrière is al meer dan geslaagd
1 0
Kingoffdatoilet
Het is een beetje gek dat er nu niet een voorseizoen kan worden gespeeld zonder publiek terwijl er in Duitsland gewoon wedstrijden gespeeld worden.
2 -3
debarbaar
Laten we gewoon de olifant in de kamer eens benoemen. Het feit dat wij in deze shit zitten is omdat Rutte er al 10 jaar een puinhoop van maakt en voor hem Balken-de. Sinds 2003 worden we gewaarschuwd. De landen die gewoon netjes waren voorbereid hun ICU bedden hadden opgeschaald, hun beschermende kleding op voorraad hadden of zelf produceerden en de landen die niet als de VVD geil waren op het verkopen van de laatste medicijn en vaccin fabrikanten aan China en India hebben het veel beter gedaan dan wij.

Nu komen de virologen en epidemiologen als ratten uit alle gaten gekropen om ons belerend toe te spreken. Rutte ziet zelfs een kans om de verkiezingen uit te stellen zoals de dat in andere bananen monarchieën doen waar de Koninklijke familie steelt als de raven.

Als de Belgen zeggen vanaf september gewoon met supporters te spelen, als Korea and Taiwan vanaf augustus weer met supporters spelen, als Hongkong over twee weken de renbaan met 55K mensen mensen opengooit. Als er in Spanje, Italië, Duitsland gewoon getraind kan worden met een volledige selectie dan is er maar een conclusie mogelijk. Rutte en zijn gang maken er een zooitje van e ebben blijkbaar artsen die geen engels verstaand en geen onderzoeken kunnen lezen.
5 -8
Sterspeler
Ik ben totaal geen VVD'er. Maar jij bent wel koning koe in de kont kijken met deze opmerking
0 0
Bensco
Azië had het "voordeel" dat zij al lessen hebben getrokken uit de hele SARS epidemie. Zij hebben dit niet onderschat, wij wel. Het OMT liep een maand voor deze hele zooi nog te schreeuwen dat het hier niet naar Nederland zou komen. Dat was ronduit naïef om te denken. Maar zoals Cruijff al zei: soms moet er wat gebeuren voordat er iets gaat gebeuren.
3 0
Gonzalez75
Ja en jij gelooft die vriendelijke gasten in Peking met hun cijfers? Een land met anderhalf miljoen inwoners, 85.000 besmettingen en maar 8000 of zo. Die Chinezen zijn als de dood om de juiste cijfers naar buiten te brengen. Wie weet wat dat nog aan slechte pr voor die politieke top doet. Nee, nou zijn weer bezig zichzelf op de borst te kloppen hoe goed ze het hebben gedaan. Wat goodwill proberen te kweken met wat hulpmiddelen, krantenartikelen via hun ambassadeurs. Nu de rest van de wereld te druk bezig is met corona gaan ze even goed opruimen daar, Hong Kong en nog andere 'probleemgebieden'.
2 0
SammyR
Hij heeft het over Azië, wat dus ook landen als bijv. Zuid Korea, Taiwan, Singapore bevat. Je kunt aan de cijfers uit China wel twijfelen, daar ben ik het mee eens. Maar het staat wel vast dat over het algemeen de Aziaten veel beter met deze virus om zijn gegaan dan de westerlingen.
0 0
Libero
'Slechts' 4600 doden, waar ik ook niets van geloof. Wuhan ging destijds in lockdown en het was alsof alles bevroren was. Zo goed als meteen nauwelijks nieuwe doden en besmettingen en in de omliggende provincies waren überhaupt maar enkele gevallen. Totaal ongeloofwaardig, net als Rusland nu.
2 0
AjaxPassion
Chinezen zijn net als alle Aziaten veel beter voorbereid op zo'n virus en veel gedisciplineerder dan Europeanen. Niet luisteren daar is gewoon de cel in en waarschijnlijk stokslagen, dus die Chinezen luisteren wel.
0 -1
Sterspeler
Nee hoor dat heet communistische propaganda.
Net Noord Korea. Alleen iets minder overdreven
0 0
Gonzalez75
Anderhalf miljard inwoners , sorry, ff corrigeren.
0 0
BrandjeXL
Ben jij dat Geert of toch Thierry?
1 -3
Minsc
Bekerfinale om uit te proberen of het veilig is, kan niet verkeerd aflopen.
1 0
BrandjeXL
Lekker belangrijk. Al beginnen ze morgen. Ik gruwel van het beeld dat we naar Ajax-Rkc in een lege Arena moeten kijken of nog erger, De Klassieker in een lege Arena of Kuip.
3 -2
ram
Ik gruwel nog veel meer van een vol stadion met supporters. Dat is een garantie voor dood en verderf. Dat nu toestaan of overwegen is echt een hele zieke gedachte. Dan vraag je om een tweede Bergamo.
0 0
AFCACBS1900
Helemaal mee eens. Hoe erg ik het ook mis en het financiele belang van de clubs begrijp om weer te beginnen, is het voor mij niet om aan te gluren. Dit is geen voetbal. Er is geen enkele spanning. Alsof je voor spek en bonen staat te voetballen. Geen supporters geen voetbal.
1 -1
trodat4030
Je hebt altijd de keus om niet te kijken.. Ik kijk liever voetbal dan niets.
1 -3
BrandjeXL
Wat heeft het een met het ander te maken?
2 -1
Labrador
Er zijn steeds meer signalen dat de 1.5 meter een grote bubbel is.
3 -3
Sterspeler
Ja. Of het was gewoon een goede voorzorgsmaatregel daar we niet wisten wat het risico was als we het niet hanteerden.

Dat er signalen zijn, wil niet zeggen dat het waar is.
0 0
AlexIbarra
Als ik een corner voor me zie, op mijn eigen niveau maar al helemaal op profniveau, lijkt me dat echt niet Coronaproof.
Het gezegde 'een verdediger die constant in je nek loopt te hijgen' bestaat niet voor niks.

Uiteraard hoop ik dat er snel weer gevoetbald wordt maar als duw- en trekwerk in de 16 geen risico oplevert, vraag ik me af waarom we al maanden 1,5 meter afstand houden.
4 0
AjaxPassion
Er zijn nog maar nauwelijks coronagevallen in Duitsland en de Bundesliga wordt 2x per week compleet getest. Daarnaast, mochten er besmettingen plaatsvinden, dan lopen die jonge gasten eigenlijk nog geen risico.
2 0
Deepblue
Omdat men het ook niet weet en graag de schijncontrole houdt.
2 0
Aspers73
Ja, vrijwel alle besmettingen zijn gebeurt in ziekenhuizen, bejaardentehuizen en bij mensen binnen omdat ze opgesloten zaten met zijn allen. Probleem is wel het vervoer naar stadions toe, in treinen en bussen bijvoorbeeld (daar is de verspreiding in Italie gebeurt toen Bergamo fans naar Milan reisden met bussen en treinen). Misschien iedereen ook met mondkapjes in een stadion want als er gescoord wordt komt er natuurlijk wel het een en ander vrij!
1 -4
Sterspeler
Er is een tekort aan fatsoenlijke kapjes en je stelt voor om mondkapjes te gebruiken in een stadion om te kunnen juichen.. mijn hemel.
0 0
RusselWestbrook
Je denkt dat 2 uur naast elkaar zitten in het stadion en gebruik maken van dezelfde toiletten minder gevaarlijk is dan een gesprek voeren op straat?

Haha, toe nou even.
4 -2
ram
En vooral met duizenden, dicht op elkaar, zingen. Hierdoor knal je alle ziektes en zooi meters ver je bek uit.

Mensen die nu denken dat het slim is om Atalanta-Valencia te gaan herhalen zijn echt gestoord.
0 0
Ajaxvooraltijd
Het is allemaal schijnveiligheid. Ben je zwak ga je dood en anders valt alles best mee. 99 procent van de corona doden had onderliggende aandoeningen maar dat word nooit gemeld door de media. Het klinkt hard maar de wet van de sterksten zou gewoon moeten gelden. Dan krijg je ook een resistenter menselijk ras ipv nog meer van dit soort gedoe. Bij elke diersoort op de planeet zorgt dit voor betere genen.
1 -10
Sterspeler
Ga jij dat uitleggen aan mijn neefjes dat ze hun moeder met kanker sneller verliezen?
1 0
Radikaal
Collega werd in maart ziek nadat hij op t verkeerde moment 2 weken in Brabant locaties had lopen scouten. Hardloper, fit, 48 jaar, geen onderliggende aandoeningen. Viel heel zeker niet mee. Niet levensbedreigend, wel aan de beademing. En nog steeds moeite de trap op te komen, waarschijnlijk permanente longschade.
Veel plezier met je resistentere menselijke ras. Bah.
4 -2
AjaxPassion
Dat de fysiek gezien de zwakste hier door overleiden klopt. Maar is dat het enige gevolg? Wat denk je van ouders van 30/40/50 met kanker, suikerziekte, hartproblemen etc. met jonge kinderen? Wat zou de psychologische impact zijn? Hoe vol denk je dat de ziekenhuizen dan komen te liggen? Zijn dit allemaal mensen die je gewoon af zou willen schrijven?
4 0
trodat4030
Dat is dus precies de reden dat we in een MAATSCHAPPIJ leven. Daar houden we rekening met en zorgen we voor de zwakkeren in de SAMENLEVING.
3 -1
RusselWestbrook
Zoveel onbegrip over genetica en evolutie het is gewoon hilarisch.

Als het waar is dat alleen oudere mensen sterven, dan heeft dat geen enkele invloed op ons als soort. Oudere mensen hebben namelijk al kinderen en hebben dus hun DNA al doorgegeven aan de volgende generatie.
5 0
Vierendertigste
Zielig !
0 0