Stijging voetbalomzet Ajax mede door commercieel succes

BartVeenstra, 19-02-2020 om 13:00, 6237 views, AS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De voetbalomzet bij Ajax is in het afgelopen halfjaar met 1,7 miljoen euro gestegen naar 73,7 miljoen euro. Deze stijging is mede het gevolg van het commerciële succes dat Ajax in de afgelopen periode heeft geboekt.

Op het gebied van partnerships - vroeger vaak sponsoring genoemd - bleek de omzet 17,4 miljoen euro, een stijging van 0,4 miljoen euro. Deze stijging is het gevolg van nieuwe partnerships met onder meer Iconix, Makita en MyHeritage en de verbeterde contracten met onder meer Adidas en Bud. Ook de opbrengsten vanuit eSports bleken hoger.

Ajax boekte ook succes op het gebied van merchandising. De club geeft aan dat dit het gevolg is van de sportieve resultaten. De omzet uit merchandising steeg met twee miljoen naar elf miljoen euro. Ajax opende in december een derde Official Fanshop in Batavia Stad Fashion Outlet in Lelystad.

Inkomsten nationale competities

Ajax heeft voor dit seizoen meer seizoenkaarten verkocht dan een seizoen eerder. In totaal werden er 41.496 seizoenkaarten verkocht, een stijging van 1.953. Dit zorgt ervoor dat de opbrengt steeg met 1,4 miljoen euro naar 7,5 miljoen euro. Ook interessant: de inkomsten uit verkochte business-seats en skybox-plaatsen zijn eveneens gestegen met 1,4 miljoen euro naar 9,1 miljoen euro. In totaal werden er 3.967 plaatsen verkocht, een toename van 410. De recettes zijn met 0,5 miljoen euro gestegen. Dit voornamelijk als gevolg van het winnen van de Johan Cruijff Schaal.

Inkomsten Europese competities

In Europa zijn de recettes met 0,3 miljoen euro gedaald naar 8,1 miljoen euro. Dit komt doordat Ajax één thuiswedstrijd in Europees verband minder heeft gespeeld dan een jaar eerder. Dit seizoen speelde de club twee kwalificatiewedstrijden, een jaar eerder drie.

De premies uit de Europese competities daalden met 0,9 miljoen euro naar 45 miljoen euro. Ajax eindigde in de Champions League-groepsfase op plek drie en is nu veroordeeld tot de Europa League.

De algehele televisie-inkomsten bij Ajax zijn gestegen met 1,1 miljoen euro naar 6,8 miljoen euro. Deze stijging komt vooral doordat Ajax de enige Nederlandse deelnemer in de Champions League was.

Indirecte wedstrijdbaten

De totale indirecte wedstrijdbaten bij Ajax namen met 0,7 miljoen euro toe. Deze stijging valt te verklaren door het beschikbaar stellen van spelers aan nationale elftallen, de vergoedingen voor het uitlenen van spelers en de horecaomzet op Sportpark de Toekomst.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RuffRhythim
Die TV inkomsten zijn toch echt een aanfluiting van jewelste zeg !
0 0
Sterspeler
Dat was destijds al bekend dat dat een aanfluiting zou worden. Welke halve zool sluit er een commercieel contract af voor 10 jaar.
0 0
Aspers73
Lang lopende schulden met 134 miljoen gestegen naar 190 miljoen, kortlopende schulden gedaald naar 111 miljoen. Dus Ajax heeft ook 300 miljoen aan 'allerlei' schulden?
0 -4
Bky
https://slimgeldinvesteren.nl/hefboomeffect-en-geld/
1 0
Hollister
Interessant.. wist ik niet.. weer wat geleerd. Maar volgens mij heeft Ajax alleen obligaties als investeringen gekost voor 20 miljoen dacht ik ooit eens gelezen te hebben in de jaarrekening van 2019
0 0
wladimir
Zo'n 50% van het totale vermogen wordt gefinancierd door vreemd vermogen. Dat vind ik nog wat behoudend eigenlijk. Het daadwerkelijke vermogen (door toekomstige transfersommen) is in principe veel hoger. Ajax zou best iets meer risico kunnen nemen.

De grootste bedreiging voor Ajax is dat de kampioen uit de Eredivisie niet standaard is geplaatst voor Champions League. Er moet een andere Nederlandse club komen die structureel Europese punten gaat verdienen.

Investeer in een joint venture met AZ! Wanneer zij hun belangrijkste talenten kunnen behouden maken ze een kans om zich als tweede te plaatsen voor Champions League en kwalificeren ze zich sowieso voor Europa League. Het jaar erop kunnen we hun talenten overnemen. Deze zomer veel betalen voor Bizot, Wijndal, Midtsjo, Koopmeiners, Stengs en Boadu is te vroeg.

AZ heeft ook een uitstekende jeugdopleiding en ligt in de buurt.
0 -1
Hollister
Sorry, maar dan zou ik veel meer gokken op seizoen 2023/2024 als de EUFA met een herziende CL opzet komt.. Als Ajax dan deze lijn van de laatste 2 a 3 jaar kan blijven volhouden en naar dat jaar toewerkt met een goede selectie, levert dat vele malen meer op. Dit is in mijn idee ook precies waar vd Sar en Overmars op gokken.. in die nieuwe opzet zullen op zijn minst 32 beste clubs van Europa zitten.. 16 minimaal uit de 4 grootste competities, aangevuld met nog eens 16 waarvan Ajax probeert deel uit te maken.
Dan zal tevens de tv gelden ook in het voordeel van Ajax zodanig uitpakken dat ze veel beter kunnen concurreren met de werkelijke top.
DE beste 16 zullen zeker de beste 16 blijven qua omzetten, maar daaronder is een hele groep die qua omzet elkaar niet veel doen.
Dan komt het dus aan op scouting en opleiding... en daar is Ajax zeker een van de betere vd wereld. DAT zou onze redding kunnen zijn. Voor Nederland gaat dat wel enorme klappen geven vrees ik
0 0
Ronaldinho020
Elke bedrijf heeft “schulden”...
1 0
wladimir
Kampioenschap levert een gegarandeerde CL plek op. Ik verwacht dat de seizoenkaarten duurder gaan worden en dat Ajax er toch meer gaat verkopen. Die wachtlijst moet in munten worden uitgedrukt. Uit de business seats moet ook nog wat extra omzet kunnen worden gehaald.

Merchandising moet ook omhoog kunnen. Iedere keer als ik iets wil bestellen (shirt voor mijn jarige vader begin dit seizoen of een trainingspak voor mijn dit weekend jarige zoon) is het uitverkocht.

Nu nog even wachten tot het FOX contract afloopt.
0 0
Hollister
Dat is juist wat Ajax niet wil... dat is hun filosofie: Ajax moet toegankelijk zijn voor iedereen.. daarom verhogen ze de prijzen niet. Gezien de wachtlijst zou men zo 20 tot 30% op de prijzen kunnen gooien.. maar dan bereik je niet iedereen... Heel mooi gebaar en besluit btw.
Bovendien levert dat niet eens zoveel op.. lees dat we de 3e ring erop moeten gooien..
Buiten de kosten.. levert dat op jaarbasis misschien tussen de 3 en 5 miljoen extra op
Ga een samenwerking aan zoals die in China, maar dan in Saoedie Arabie , Rusland, en je hebt meer inkomsten

Merchandising groeit enorm, maar relatief niet in Nederland.. door content en buitenlandse samenwerkingen en goede prestaties in CL is met namen in het buitenland de commercie en merchandising gegroeid.. daar kan je de grootste winst halen... Stel je ontdekt een heel groot talent n in of uit China.. denk eens aan alle shirts enz
Derde waar Ajax mee bezig is gaat over uitzendrechten nationaal en internationaal.. Ziggo en BleacherSport kunnen met namen in het buitenland daar een hele grote rol in spelen... er wordt nu ook gekeken naar streamingsdiensten.. helaas moeten we Fox contract in Nederland nog ff uitzingen.. een Eigen Ajax Kanaal zou ook top zijn .. alles op de toekomst voor 5 euro per maand kan zomaar 5 miljoen extra per jaar opleveren
0 0
Danos
Ja en uit de arena en de gokmarkt is natuurkijk ook nog meer geld te halen.
0 0
Lagasj
Cruijff: Een zak geld kan niet scoren !
0 0
Hollister
Niet alles wat JC is waarheid en snijdt hout..... zeker niet als het niet voetbalgerelateerd is
0 0
Spectre
Je hebt een mix nodig, goed beleid, een goede opleiding, en kopen wat je zelf niet in huis hebt, en af en toe een parel in huis halen
1 0
geDaante
Precies, en dus geen crap als Magallan, Kristensen, Siem de Jong, Bandé, Marin, Alvarez, Orejuela, etc. binnen halen.
2 -4
Ajax27
Maar wel Milik, Sanchez, Nico, Ziyech, Neres, Tadic, Blind, Onana, Frenkie, Martinez. Tegenover iedere mislukking staat een positieve aankoop en de financiële balans daarin is nog steeds poaitief. Topbeleid dus.
0 0
Jariiii
De Jong heeft zijn waarde absoluut gehad, dat je Bandé noemt is schandalig, over Álvarez vind ik je voorbarig en over Marin eigenlijk ook.
En dan nog staat dit lijstje in geen verhouding tot de topaankopen die zijn gedaan.

Ik ga deze reactie maar even kopiëren en opslaan, want ik zal 'm wel vaker nodig gaan hebben...
0 0
Web
Weer met de miskopen, telkens weer zo eentonig
Zou je misschien eens een keer ( vaker hoeft niet ) met de goede aankopen willen komen?
Bovendien weet Overmars ook de miskopen weer voor redelijke bedragen te lozen
Wat zou jij een goede TD zijn
2 0
Sterspeler
Alvarez en Bande zijn gewoon makkelijk scoren. Eerstgenoemde zit er nog geen half jaar en de 2e raakte gelijk geblesseerd.

Marin ben ik het mee eens. Die kan best ballen maar past niet in ons systeem.
1 0
ajaxdordtt
Volgens jouw redenatie is Marin dus ook makkelijk scoren.
0 0
ajaxdordtt
Miskopen zijn onvermijdelijk. Al zitten er een paar waanzinnige tussen.
1 0
ajaxdordtt
Standbeeld voor Marc en Edwin!
2 -1
wladimir
Het afgelopen decennium heeft Ajax maar drie keer niet meegedaan aan de Champions League. Dit is veel meer de reden van het financiële succes dan Sar en Overmars. Die drie keer dat we niet meededen kwam mede doordat Ajax te zuinig was. Dat is absoluut omgedraaid door Sar en Overmars. Afgelopen zomer is dit de verkeerde kant opgeslagen. Alvarez, Marin en Promes zijn wel heel duur, maar niet beter dan Veltman, Schuurs, Gravenberch, Eiting en Traoré. Nou, oké misschien is Promes wel een goede aankoop. Hij speelt immers in Oranje, heeft veel gekost en heeft een vorstelijk inkomen. Dan mag je ook wel wat verwachten.
0 -2
ajaxdordtt
En wat is de reden van dat we telkens CL spelen? En de halve finale haalden?
0 0
Sterspeler
Promes is 3x zo efficient voor de goal als Donny. Gewoon een gouden aankoop. Misschien niet heel sierlijk maar heeft een erg snelle balbehandeling.
1 -1