Ajax O19 wint in laatste minuut, harde nederlaag O15

BartVeenstra, 08-02-2020 om 16:35, 20479 views, AS |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Ajax Onder 19 heeft zaterdagmiddag gewonnen bij de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen. De Amsterdammers leken in Friesland tegen puntverlies aan te gaan lopen, maar een doelpunt in de 93e minuut zorgde alsnog voor de overwinning. Ajax Onder 15 kende een vervelendere middag. In Eindhoven leed de ploeg van trainer Robin Veldman een pijnlijke 4-1 nederlaag tegen PSV.

FT | PSV O15 - Ajax O15 (4-1)

Ajax O15 heeft op bezoek bij de leeftijdsgenoten van PSV een harde nederlaag geleden. Op De Herdgang wonnen de Eindhovense talenten met 4-1 van het elftal van trainer Robin Veldman. De Amsterdammers staan zodoende in de kampioenscompetitie na twee wedstrijden pas op één punt.

PSV begon direct fel aan de wedstrijd, zette hoge druk en gaf Ajax geen ruimte. Aan de andere kant was Ajax vooral in de duels wat 'lafjes'. Toch was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de bezoekers. Na een mooie actie van Mohamed Hamouchi zag Noah Gesser zijn kopbal gekeerd worden. Een mooie no-look steekbal van David Kalokoh zorgde ervoor dat Gesser alleen voor de PSV-keeper kwam te staan, maar hij benutte de kans niet. Even later was het PSV dat op voorsprong kwam toen Tim van den Heuvel - die plots alleen voor Ajax-keeper Roy Steur opdook - kon scoren.

Ajax zat niet in de wedstrijd en mede dankzij Steur bleef de schade tot de rust beperkt tot 1-0. Dat de keeper vlak na rust in de fout ging, was dan ook pijnlijk voor de doelman. PSV-speler Onesime Zimuangana profiteerde van verkeerd inspelen van de Ajax-goalie. Toen Ajax uit het niets via invaller Nick Verschuren tot 2-1 wist te komen kreeg de Amsterdamse ploeg weer een beetje vleugels. Zo was Ajax via Kalokoh (naast) en een voorzet en kopbal van Hamouchi (lat en redding keeper) dichtbij de 2-2. Aan de andere kant verrichte Steur een schitterende redding door een kopbal van PSV uit de kruising te plukken. Uiteindelijk kwam PSV via een counter op 3-1, waarna het in de slotminuut ook nog 4-1 werd.

Trainer Veldman gaf na afloop tegenover Ajax.nl een korte reactie op de wedstrijd. 'PSV maakte er een fysieke wedstrijd van. Wij kwamen daardoor niet in ons gewenste positiespel. We gingen met een 1-0 achterstand de rust in. In de tweede helft maakten we een fout in onze opbouw. Die werd afgestraft waardoor het 2-0 werd. Uit een corner maakten we de 2-1. Daarna hebben we PSV proberen terug te dringen om de 2-2 te maken. Helaas scoorden zij nog twee keer uit een counter.'

Opstelling Ajax O15:

Steur; Bierens (Alders 72'), Henry (Verschuren 55'), Agougil, Turner; Gorter (Egah 55'), Van Driel, Vos; Hamouchi, Gesser, Kalokoh. 

Wissels Ajax O15:

Mateyo, Alders, Verschuren, Egah.

Doelpunten:

1-0 Tim van den Heuvel (24')
2-0 Onesime Zimuangana (52')
2-1 Nick Verschuren (64')
3-1 Elvic Jager (74')
4-1 Onesime Zimuangana (80')

FT | sc Heerenveen O19 - Ajax O19 (1-2)

Ajax O19 heeft zaterdagmiddag met 1-2 gewonnen op bezoek bij sc Heerenveen. De ploeg van trainer John Heitinga nam vlak voor rust de leiding na een doelpunt van Eric Llansana. De Amsterdammers leken deze voorsprong over de streep te gaan trekken, totdat de Friezen vlak voor tijd langszij kwamen. De vreugde bij Heerenveen was echter van korte duur, want in de 93e minuut schoot Donny Warmerdam Ajax alsnog naar de overwinning.

Opstelling Ajax O19:

Nog niet bekend.

Wissels Ajax O19:

Nog niet bekend.

Doelpunten:

0-1 Llansana (43')
1-1 Heerenveen O19 (88')
1-2 Warmerdam (90')

Volg de wedstrijden via Twitter:

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Huntelaar020
Morgen afgelast.
0 0
Redrum
In de omschakeling beslist Jager de wedstrijd. Tja, what else is new? Zelfs in de jeugd doet dat laffe clubje niets anders dan counteren.
7 -7
BvdPloeg
Normaal geef ik je wel gelijk, maar in deze wedstrijd was PSV voor rust heer en meester door hoge druk en gewoon goed voetbal. Na rust zakte het wat meer in, helemaal toen de 2-0 viel.
0 0
trodat4030
Ik zie het probleem niet zo, wij proberen onze jeugd te laten spelen als het 1e, zij ook..
6 -2
Ajax95Duivendrecht
Ze willen het wat opleiden betreft ook nooit leren in dat Eindhoven, hè. Of ze zijn er simpelweg te bang/schijterig voor.

Kijk, countervoetbal is de simpelste vorm van voetbaltactiek die er bestaat. Je hebt er simpelweg de minste technische bagage voor nodig. Het enige wat je moet hebben is snelheid in je voorhoede. En er zijn relatief gezien veel meer snelheidsduivels dan dat er spelers zijn die goed zijn in combinatievoetbal. Het gevolg is dat vrijwel iedere voetballer, van de laagste amateurs tot de hoogste profs, betrekkelijk goed kan gedijen in een countersysteem. Er wordt feitelijk niets extra's van een speler gevraagd. Wil je daarentegen dominant voetballen, dan moet je A) hele specifieke spelers hebben die technisch goed onderlegd zijn en B) vaak jaren trainen op doordekken en voetballen in kleine ruimten voordat je het onder de knie krijgt.

Op het hoogste voetbalniveau kan counteren incidenteel geen kwaad, onder voorwaarde dat je eigen team echt minder is dan dat van je tegenstander. Maar in de jeugd is opgroeien met countervoetbal echt de doodsteek voor de individuele ontwikkeling van spelers. Je leert er jeugdspelers alleen maar mee om topsnelheid te kweken, maar alle andere voetbalvaardigheden (dribbelen, startsnelheid, passen, combineren, positionele intelligentie) worden niet of zwaar onvoldoende aangeleerd. Met als gevolg dat spelers zich niet voldoende ontwikkelen. En die achterstand halen ze later in hun carrière niet makkelijk of zelfs nooit meer in.

Zeer kwalijke zaak. Maar goed, dat zoeken ze zelf maar uit in Eindhoven.
5 -4
AlexIbarra
Ik ben het op zich met je eens qua ontwikkeling van jonge spelers.

Toch snap ik een De Ligt ergens ook wel.
Bij Ajax ben je van jongs af aan zo dominant in alle wedstrijden en word je zo erg beoordeeld op de technische aspecten in balbezit, dat de balans soms wat doorschiet.

Het is ook een kwaliteit om als team de nul te kunnen houden. Om als speler op duelkracht net zo makkelijk te winnen als op inzicht. Om met 2 man tegen 5 te durven aanvallen ipv rondspelen tot je een man meer hebt. Om slim en effectief te kunnen counteren.

Volgens mij is op topniveau Davids de laatste 'pitbull' op het middenveld die wij hebben opgeleid, P. Kluivert de laatste spits met een neusje voor de goal, Overmars de laatste dribbelaar / draver. (niet eens echt eigen jeugd)
Sorry als ik in de haast iemand vergeet.

Wel leveren wij vaak voetballende maar niet meedogenloze verdedigers af zoals Blind, Riedewald en Veltman. Aanvallend ingestelde backs, braaf meeverdedigende aanvallers en vooral veel middenvelders.
Een Drogba die op pure (wils)kracht dwars door een topverdediging heen bij de 1e paal een corner inkopt in de CL-finale, leiden wij niet op.

Vrijlopen en je goede basistechniek gebruiken om driehoekjes te maken is de essentie van goed positiespel. Maar er zijn ook andere manieren om voetbalwedstrijden te winnen dan goed positiespel.
Ook daar moet je regelmatig op trainen als je er heel goed in wilt worden.

Vreemd genoeg hebben we nu juist ff een gebrek aan Eiting-achtige 'typische Ajax-middenvelders' en juist wel Promes, Neres, Traoré en Ziyech voorin, Martinez, Nico en Onana achterin etc.
Spelers met specifieke kwaliteiten buiten het positiespel.
2 0
geDaante
Helemaal mee eens natuurlijk.

Wat je wel leert van dit voetbal, is hoe je zo goed mogelijk die tegenaanval uitvoert. Het lijkt vaak heel simpel, maar met name in de eredivisie zie je nog vaak zat dat spelers in een tegenaanval toch nog de verkeerde keuze maken maken of het niet snel genoeg zien. Dat is wel vrij funest en dat mag een topvoetballer eigenlijk niet overkomen.

Maar daar ga je natuurlijk nietje spel op baseren in de jeugd ;), totaal belachelijk.
3 -2
Ajax95Duivendrecht
Het plaatsen van een tegenaanval in imo iets wat vrij makkelijk aan te leren is bij een voetballer. Dat kun je makkelijk op het hoogste niveau nog doen.

Technische bagage is dat niet. Dat moet je echt al in een vroeg stadium aanleren. Op latere leeftijd gaat dat niet meer. Daarom moet jeugdvoetbal eigenlijk primair toegespitst worden op het aanleren van technische kwaliteiten en dat kun je het best aanleren door in kleine ruimtes te leren voetballen. Jonge spelers worden dan gestimuleerd op sneller te handelen, een beter voetenwerk te ontwikkelen, sneller en strakker te passen etc.

Overigens gaat er in de Ajax-jeugd op dit gebied ook heel veel fout. Niet zo erg als bij PSV waar het hele jeugdvoetbal op counteren gericht is, maar wel te weinig voetbal en te weinig stimulering van kort opbouwen. Ajax O19 en O17 zijn daar de duidelijkste voorbeelden van: er wordt amper gepasst/opgebouwd in de as. Het is vooral snel naar voren of naar de vleugels en dan maar hopen dat hij goed valt. Dus ja, ook bij Ajax kan het in de jeugd nog veel beter.
0 -3
Benleiden
Voorlopig gaan ze er met 4-1 af. Wat is er mis met de omschakeling?
6 -4
Ozymandias
Dat je talenten zich in zo'n speelstijl niet optimaal ontwikkelen en prestaties in de jeugdopleiding ondergeschikt zijn aan ontwikkeling.
4 -3
trodat4030
De jeugd wordt daar zo opgeleid dat ze zo kunnen instromen in het 1e, dat doen wij ook. Althans, dat is het idee erachter igg. Ik zie niet waarom dat verkeerd is. Je leidt primair op voor jezelf, toch?
5 -1
Ozymandias
Door die speelstijl leidt PSV zelden goede spelers op. Het aantal talenten wat PSV heeft opgeleid dat goed in de kleine ruimte was is op één hand te tellen en hoewel dat bij PSV minder belangrijk is blijft het ook voor hun belangrijk dat een speler goed is in de kleine ruimte wanneer dat nodig is. Zodra PSV tegen verdedigende ploegen speelt hebben ze het ongelofelijk moeilijk. Ze hebben jaren van wanbeleid bij Ajax kunnen profiteren maar nu Ajax een redelijk beleid heeft zullen ze zelf ook stappen moeten zetten. Dat kan niet als ze een ploeg blijven die punten laat liggen zodra een tegenstander zich verdedigend een beetje goed positioneert.
6 0
trodat4030
Tja, en wat is het probleem voor ons Ajacieden precies? Ik kan me niet voorstellen dat iemand het oprecht jammer vindt dat zij veel minder en minder goede spelers voortbrengen..
0 0
Ozymandias
Dat is voor Ajax niet echt een probleem behalve dat ik denk dat het voor Ajax en het Nederlandse voetbal als geheel beter is als PSV een zo'n sterk mogelijke spelersgroep heeft.
0 0
RayJordaan
Mwa op de een of andere manier hebben ze altijd wel technisch begaafde spelertjes rond lopen in de jeugd, denk maar aan Aisatti, Affelay, Labyad, Pereira, Bakkali, Paal, Ihattaren etc. Tuurlijk hebben de meeste hun belofte niet waar kunnen maken, maar ze hebben altijd wel interessante spelers er tussen zitten.
1 -2
Ozymandias
Dat zijn zeven talenten (waarin Paal trouwens niet in thuis hoort) in een periode van meer dan vijftien jaar (Afellay brak namelijk al in 2004 door). Veel meer dan die zes (Paal niet meegerekend) zijn er namelijk ook niet.
1 -2
Persian07
Welke spelers zijn naast Kalokoh de echte talenten onder 15?
0 0
afcasven1995
Henry en Vos.
2 0
wolterx
Agougil is ook klasse, Rijkhoff en Misehouy spreken voor zich maar spelen al paar jaar team hoger. Ook Speksnijder is een hele fijne speler, wel fysiek nog minder ver.
2 -1
trodat4030
O en Nick Verschuren viel sterk in voor de geblesseerd uitgevallen Henry (moest ondersteund worden richting kleedkamer), die vergat ik.
0 0
trodat4030
Agougil was vandaag de beste bij Ajax in mijn ogen, al was het over het geheel genomen vrij pover wat ze lieten zien als team. Misten wel een aardig aantal spelers, dat scheelt natuurlijk wel, maar het was ook gewoon qua instelling allemaal wat mat. PSV was vanaf minuut 1 gewoonweg agressiever (positief agressief bedoel ik daarmee, zij gingen er voor, Ajax had teveel spelers die toch het pootje terugtrokken). PSV verdiende de overwinning ook gewoon in mijn ogen. Henry had halverwege de eerste helft nog een pittige tackle en riep iedereen bij elkaar om ze daarop aan te spreken tijdens de blessurebehandeling die daarop volgde, maar het leek niet echt te helpen.
1 0
Adam24
Lekker, een potje op de altijd gemoedelijke Herdgang.
2 0
afcasven1995
Zou van Bommel komen kijken? Dan wordt het knokken in dat boerendorp.
2 0
MPAjax
die zit daar nog steeds op het dak
2 0
RayJordaan
Als PSV verliest is het de schuld van Bommeltje, want hij verstoort het gemoedelijke sfeertje op het o zo gezellige en warme Herdgang.
5 0