Ajax commercieel wel in top twintig Europa

BartVeenstra, 15-01-2020 om 12:40, 17340 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax zou wat betreft de commerciële inkomsten wel behoren tot de top twintig van Europa. In de lijst van Deloitte Football Money League staat Ajax wat betreft alle inkomsten op plek 23 van Europa, maar wanneer men puur commercieel kijkt, doen de Amsterdammers het nog beter.

Waar veel Europese topclubs zwemmen in het geld door de hoge tv-inkomsten geldt dit niet voor Ajax. Ook in het afgelopen boekjaar was dat niet anders. Uit de jaarcijfers van Ajax bleek al eerder dat de club 10,6 miljoen euro binnenhaalde wat betreft inkomsten uit televisie en internet. En dat bedrag is een schijntje als we de vergelijking maken met de clubs die in de lijst van de Football Money League net boven Ajax staan.

Napoli, dat twintigste staat in de lijst, haalde 145,1 miljoen euro binnen uit tv-inkomsten in het afgelopen boekjaar. Everton, de nummer negentien, vergaarde 151,7 miljoen, terwijl nummer achttien - West Ham United - op 144,5 miljoen euro staat. Het Franse Olympique Lyon - de nummer zeventien in de lijst - wist 122 miljoen euro op te halen uit tv-gelden, terwijl AS Roma - de nummer zestien - 144,5 miljoen euro aan tv-inkomsten op te halen.

Voor deze clubs zijn de tv-inkomsten de grootste inkomstenbron. Voor Napoli is dat zeventig procent, voor Everton 71 procent, voor West Ham United 67 procent, voor Olympique Lyon 55 procent en voor AS Roma 62 procent. Ajax kende een totale omzet van 199,4 miljoen euro en zodoende is de 10,6 miljoen euro aan tv-inkomsten slechts iets meer dan vijf procent van de totale omzet.

Ajax slaat commercieel haar slag

Het probleem wat betreft het grote verschil in tv-inkomsten is er al langer en zodoende probeert men in Amsterdam al enkele jaren op creatieve manieren toch extra inkomsten te generen. En succes, zo viel al eerder op deze site al te lezen in een artikel over commercieel directeur Menno Geelen.

Volgens de cijfers van Deloitte haalde Ajax 59,6 miljoen euro op aan puur commerciële inkomsten. Dat is 29,8 procent van de totale omzet van de Amsterdamse club. De commerciële inkomsten bij Ajax zijn hoger dan bovengenoemde clubs. Ter vergelijking: AS Roma (54,7 miljoen euro, 24 procent), Olympique Lyon (57 miljoen euro, 26 procent), West Ham United (41,1 miljoen euro, negentien procent), Everton (44,7 miljoen euro, 21 procent) en Napoli (46,4 miljoen euro, 22 procent) presteerden commercieel minder dan Ajax in het afgelopen boekjaar.

Voor de huidige jaargang kan voor Ajax een lagere omzet worden verwacht en dat heeft alles te maken met de vroege uitschakeling in de Champions League. Door de plek in de halve finales in het vorige seizoen wist Ajax 77,9 miljoen aan premies te vergaren, een bedrag dat dit seizoen niet gehaald zal worden.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
je
Uefa Maffia waar is het doelpunt van Lasse Schone in top 20 Championsleauge Goals 2019 .
0 0
Ajax34
Ajax moet TV rechten zelf gaan verkopen dan kunnen meer vangen.
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Ja of de knvb moet een wat comercieler worden en onze competitie in het buitenland gaan aanbieden
0 0
wladimir
Ajax is gewoon een A merk natuurlijk. De jeugdopleiding is nog altijd één van de allerbeste van de wereld. Het grote verschil is dat jeugdspelers daadwerkelijk een kans krijgen. Niet alleen vanwege (jong) Ajax.

Afgelopen zomer heeft Ajax heel veel geld verdiend aan de Jong, de Ligt en toch ook Dolberg. Schöne is terecht naar Italië verhuisd. De transfer van Promes is niet slecht uitgepakt. Dat mag je van een volwaardig Oranje lid en voor dat geld ook verwachten. Alvarez, Martinez en Marin hebben veel gekost en hebben het in principe niet. Veltman, Gravenberch en Ekkelenkamp zijn beter. Meest lachwekkende transfer is die Pierie. Die komt vanuit Heerenveen naar Ajax. Botman bewandelt de tegenovergestelde route en blijkt veel beter te zijn.

Overmars en de scouting moeten echt veel beter worden. Natuurlijk zijn ze bij Feyenoord en PSV op dat vlak nog veel meer aan het kloten.
0 -2
Chesterson93
“Dat mag je van een volwaardig Oranje lid en voor dat geld wel verwachten.” - dus hij voldoet nu aan de verwachting (en please, do tell wat je van hem verwachtte) of presteert hij boven verwachting?
1 0
FlyingDutchMan
Goed bezig Geelen!!
4 0
Causio
Beneliga, veel meer tv inkomsten, veel Chinezen!
1 -4
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Cafe licensies verstrekken helpt ook.
Er word nu teveel illegaal gekeken in kroegen, wat eigenlijk niet is toegestaan.
0 -1
pizzapunt
Waar is dat op gebaseerd dan? hoeveel TV-geld verdelen de belgen onderling? Niemand zit Europees te wachten op Ajax - Brugge in het weekend behalve Nederland en België. Die zappen lekker door naar United - Arsenal of Sevilla - Real.
2 0
Danos
De belgen verdelen ongeveer 75 miljoen over 16 clubs, stel je kan dit toevoegen aan de 75 miljoen die wij hebben dan heb je ongeveer het dubbele te verdelen.
2 0
Babayaka
Dus wordt het 20miljoen ipv van 10miljoen, is een hoop geld maar vergeleken bij spanje italie en england zet het geen zode aan de dijk.
0 -1
Tecmessa
Ik begin hier juist steeds meer aan te twijfelen. Als je twee matige competities samenvoegt, is het eindresultaat dan niet nog steeds matig qua interesse voor buitenlanders? hoeveel Chinezen schakelen in voor Ajax - Club Brugge schat je in? Eens dat het qua weerstand wel interessant is hoor, maar laten we niet doen alsof een BeNeliga ineens net zoveel kijkers als de Serie A of Primera Division zal trekken (laat staan de Premier League)
3 -2
AFCA020!
Ik denk dat er idd nog steeds weinig belangstelling zal zijn. Al is het wel zo dat je natuurlijk (logischerwijs) een sterkere comp krijgt.

Portugal en Frankrijk bijv. hebben internationaal ook niet veel aandacht (psg buiten beschouwing gelaten). Als je onze comp de zwakste er uitgooit (Emmen, vvv, Fortuna, Rkc, Twente, Sparta en ado bijv.) en dit aanvult met Anderlecht, Brugge, Gent, Genk, Luik, Antwerp en Charleroi bijv. Dan wordt je deelnemersveld gewoon sterker en hoef je voor die competities echt niets onder te doen. Daarnaast zullen de inkomsten zeker stijgen. Sponsoren hebben een groter bereik (zeker voor de minder grote ploegen), al het geld van Belgen en Nederlanders worden bij elkaar gegooid, dus krijgt iedereen meer inkomsten etc.

Het zal dus zeker wel helpen qua financien en sterkte van de comp. Zeker in de breedte. Ajax heeft er indirect baat van, de directe gevolgen zullen we niet echt merken omdat wij toch al groot zijn. Maar indirect gaan we het merken omdat de kleinere clubs vooral groter en sterker kunnen worden, waardoor je meer weerstand krijgt en waardoor je zelf dus ook weer beter zal worden.

Een andere vraag is of ik het zie zitten. Nou nee niet per se. Ik als uitsupporter mag dan lekker op zondag vanuit Amsterdam naar Charleroi. Waarschijnlijk doe je het dan wel weer, maar het is wel een gedoe al die belgische clubs erbij
2 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Dat ligt er ook een beetje aan of de nederlandse en belgische clubs daardoor progressie maken in het internationale voetbal.
Dan gaat het wel meer gevolgd worden.
0 0
Jerooney93
Dan gooien we 5 Europese tickets de sloot in, kan er maar 1 club de CL in van alle Nederlandse én Belgische. Topidee...
0 -2
HStorm
Goed punt al moet je ook concluderen als Ajacied dat het niet veel uitmaakt of Cercle Brugge of Vitesse Europa ingaat?

Ajax moet meer vermogen kunnen aantrekken. Nu zijn er geen opties. BeNe league is er een. Europese comp. een andere en het is heel lastig in te schatten wat voor Ajax beter is. Op dit moment zou Ajax bij dat laatste idee goed kunnen aansluiten maar tijdens een minder seizoen zoals we er al vele kennen Europees.

Blijft het zoals het is wordt het gat alleen maar groter en kunnen we incidenteel, met de juiste talenten op de juiste plaatsen en precies de juiste aankopen weer Europees iets betekenen in de toekomst zoals we nu weten (en dan nog wat geluk).

Ik zit niet op verandering te wachten maar keuzes zijn er (nog) niet en de kansen die zich aandienen zijn schaars en lastig te realiseren (en timing cruciaal) dus weet wat je kiest.
0 0
mistermiyagi
Ander punt is dat Ajax minder hoge lonen betaald.
Opleiden en doorverkopen..

Daar gaan we weer heel veel centjes mee verdienen.
Ajax moet wel intentieel blijven presteren.. 2de ronde Champions League als minimale eis.
De rest is bonus.
0 0
Aspers73
Punt is dat Ajax moet presteren voor die bedragen, waar die andere clubs gewoon ieder jaar hun handje omhoog houden. Ook al zijn ze 12e geworden.
6 0
RuffRhythim
Ja dit vooral. Die PL clubs.
Om maar een voorbeeld aan te halen: als je net gepromoveerd bent naar de PL krijg je al een duizelingwekkend startbedrag terwijl er nog geen bal rolt.
2 0
ajaxdordtt
Maar dan moet je dus wel promoveren over 46 wedstrijden in een competitie waar Feyenoord en Utrecht hoogstens in de middenmoot zouden spelen.
0 -1
GotnohairWedontcare
Net als in de eredivisie.
1 0
ajaxdordtt
Haha touché
0 0
Hollister
De internationale samenwerkingsverbanden kunnen Ajax ook zomaar in de toekomst meer dan 30 miljoen opleveren.. nu zal dat nog tussen de 5 en 10 miljoen zijn.. USA draait in 1 jaar al breakeven.. China levert al meer dan 3 miljoen op... VAE ook zeker al meteen in de plus.
Rusland, Saoedi Arabie, Catar (rijke Midden Oosten regio valt nog veel te winnen) Zuid Amerika.
Je kan zomaar tot 10 samenwerkingsverbanden komen waar gemiddeld jaarlijks prima 3 miljoen plus verdient kan gaan worden.
2 0
ajaxdordtt
Ja, je zag hoe erg Ajax en voetbal leeft in Qatar tijdens het trainingskamp. De kaarten waren niet aan te slepen.
1 -1
Hollister
Heb je onze Ajaxtrol ook weer.. uh.. manneke.. het samenwerkingsverband met VAE levert vanaf volgend jaar minimaal 3 miljoen per jaar op... onze verkoop van merchandising in het buitenland is in 1 jaar explosief gestegen na CL succes van afgelopen jaar... maar al deze positieve geluiden kan jij als trolletje niets mee he?
Ik zou al ik jou was me meer druk maken over je eigen cluppie...
0 0
ajaxdordtt
Kan ik inderdaad weinig mee, aangezien Qatar geen fuck te maken heeft met de VAE. Je blonk niet uit op school vermoed ik?
1 0
Danos
je hebt maar 1 sjiek nodig die alle kaarten koopt ;-p
0 0
ajaxdordtt
Haha dat is ook waar.
0 0
Hollister
Als Ajax dit jaar de EL wint of de finale haalt zal men wel degelijk in de buurt komen van dat bedrag. Volgens mij staan we nu al op meer dan 55 miljoen... als we 3 tegenstanders verslaan en de finale halen dan gaan we toch echt ruim over de 65 miljoen heen.. bovendien zou winst meteen CL plaatsing betekenen en een extra wedstrijd om de supercup.
0 0
AFCAjax
volgens mij kunnen we nog maar 13.5 miljoen bij elkaar spelen door de EL te winnen en 3.5 miljoen kriojg je voor deelname aan de supercup, als je die ook nog wint krijg je nog 1 miljoen extra. dus dat is 18 miljoen als je alles wint.
Volgens mij hadden we vorig jaar tegen de 100 miljoen aan inkomsten uit de CL.
0 0
RJB1979
Procentueel dus wel maar in absolute getallen bij verre niet. Koop je dus niks voor.
0 0