Overmars: 'Wordt moeilijk om de selectie intact te houden'

BartVeenstra, 28-12-2019 om 08:10, 16454 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Directeur voetbalzaken Marc Overmars verwacht dat het in de aankomende zomer lastiger wordt om de selectie bij elkaar te houden dan in de afgelopen zomer. Toen vertrokken van de basisspelers 'alleen' Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne, al was er interesse voor veel meer spelers van Ajax.

'Er werd verschrikkelijk aan onze spelers getrokken, maar al in een vroeg stadium hebben we met veel jongens afspraken gemaakt om door te gaan', doelt Overmars in een interview met De Telegraaf onder meer op spelers als Donny van de Beek en Hakim Ziyech. 'En met aanpassingen in contracten is ons dat gelukt. Komende zomer verwacht ik veel meer drukte. Het wordt moeilijk om de selectie intact te houden.'

Volgens Overmars wordt het een drukkere zomer als gevolg van de gemaakte afspraken met spelers en omdat de spelers van Ajax overal geliefd zijn. 'Wij willen meedenken met spelers en omdat wij ons als een betrouwbare partner opstellen, denken spelers ook met ons mee', aldus Overmars, die in het verleden al vaker contracten van spelers verlengde onder verbeterde voorwaarden met daarbij toezeggingen op papier omtrent toekomstige transfers. 'Als spelers hun verdienste hebben gehad voor Ajax, zijn we daar dankbaar voor en zullen we een transfer niet blokkeren. Denk aan Donny van de Beek, maar ook aan Hakim Ziyech. Als het plaatje tenminste compleet is voor alle partijen. Donny en Hakim zijn hier al lang en hebben Ajax zo veel moois gebracht.'

Ingaande transfers

Aan de andere kant zal Ajax mogelijk ook actief zijn op de transfermarkt om zelf nieuwe spelers te halen. Onlangs was er de roep om nieuwe buitenspelers, omdat Ajax bij afwezigheid van David Neres, Quincy Promes en Zakaria Labyad een probleem had in de voorhoede. Overmars denkt dat dat te ver gaat. 'Het is voor Erik al moeilijk genoeg om deze selectie te managen. Bij FC Barcelona of Manchester City gaan topspelers zonder morren op de bank zitten, maar bij Ajax niet. Nog niet tenminste.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
Ja begrijp als je al afspraken hebt gemaakt, je dit niet weer kan veranderen. Maar misschien in de toekomst al met de jeugd standaard afspraken maken. Als je zoveel jaar al je opleiding hebt bij Ajax, minimaal tot je 23 ste bij Ajax blijven voetballen. Het moet niet meer zo zijn dat Ajax 1 als opstapje wordt gezien. Van een twee jaar, dan moet Ajax ook het profijt er uithalen van het opleiden. Het zou nogal stom zijn, als je een van de beste opleidingen hebt, dan dure volwassen voetballers kopen, terwijl je zelf de opleidingsclub van Europa bent.
0 0
donpedroh
Haal Vertonghen eens gratis op....
0 0
PuurGeluk
Ziyech, Tadic, Promes, Schuurs, Blind, Dest, Martinez, Nous...deze zullen allen blijven. Dan hebben we nog Lang, Traore, Ekkelenkamp, Hansen en nog wat jeugd die we kunnen inpassen.

LB halen, Keeper halen en ene Hans uit België halen voor Donny en de rest met jeugd en we hebben weer een team die de knockout vd CL kan halen.
0 0
FrankBeton
Ziyech vertrekt. Mark my words.
0 0
FrankBeton
Inpassen in de selectie van Castillo, Botman, Timber, Gravenberch, Unuvar, Ekkelenkamp, Traore en Hansen is prioriteit.

Daarnaast broodnodige aanvulling door middel van een paar top aankopen.

Ajax moet nooit vergeten de eigen toptalenten in te passen.
3 -3
Babangida83
Precies dit. Over de namen valt te twisten, maar inpassen is nu belangrijker dan ooit.
1 0
FrankBeton
Ajax kan niet altijd maar blijven kopen kopen kopen.
Altijd risico van miskoop.
Risico bij inpassen eigen jeugd, qua mislukking, is tóch minder.

However, goede scouting en goede aankopen zijn onmisbaar.
0 -1
AlexIbarra
Veel mensen lijken weer te zijn vergeten dat we beperkte salarismogelijkheden hebben, en in een onaantrekkelijke competitie spelen.
Onze eigen sterkhouders zoeken het hogerop maar Overmars hoeft zgn. alleen maar ff naar de juiste zaakwaarnemer te fluiten en de topper in kwestie komt meteen..

Het zou een wereldprestatie zijn als we 2 spelers kunnen aantrekken die na een maandje voorbereiding meteen het eerste versterken. A la Tadic, Blind, Promes, Martinez.
Het zijn ook geen Riedewald of Kluivertje die vervangen moeten worden dus zelfs als de aankopen het prima doen, is er nog steeds een goede kans dat we er toch op achteruit gaan.

De discussie Geld moet rollen vs Eigen jeugd eerst, is op zich altijd leuk om te voeren maar daarmee zijn we er nog niet. Jeugd wordt niet automatisch top wanneer je ze maar vaak genoeg opstelt en aankopen renderen niet automatisch goed als je er maar genoeg voor betaalt.

Automatische CL plaatsing door een titel (of EL-winst) is imo voor de zomer het belangrijkst.
Hoe meer perspectief we kunnen bieden aan onze eigen spelers en aankopen, hoe groter de kans dat we ze kunnen behouden / overhalen.
1 0
louis60
We moeten nu al spelers plannen voor na de zomer en voor eventuele backup net na de zomer. CV en buitenspelers.
1 -1
Joodhannus73
Wordt moeilijk omdat hij met de sterkhouders heeft afgesproken dat ze, bij nog een jaar blijven, een percentage van het verkoopbedrag krijgen. Hij verkoopt al veel te laag en direct krijgt Ajax nog minder binnen. Iedereen klappen dat hij het zo goed had gedaan, maar deze zomer zal de aap uit de mouw komen. Houdt Ajax nog minder aan de transfers over en kunnen we ook niets fatsoenlijk terugkopen. Ajax, de enige club ter wereld die met de spelers 'meedenkt'. Voetballers denken alleen maar aan zichzelf en anders hun vrouwen, familie en zaakwaarnemers wel. Zie ook De Ligt. Ajax moet aan zichzelf denken en met name aan de supporters. Wij betalen uiteindelijk alles direct of indirect. Gewoon spelers aan hun contract houden en scherp onderhandelen. Ook met aankopende en verkopende clubs. Iets wat onze TD niet laat zien. We hebben een type Raiola aan onze kant van de onderhandelingstafel nodig. Dan kunnen we de stap naar de Europese top zetten...
1 -5
AlexIbarra
Welke spelers krijgen een percentage dan? En hoeveel procent?
0 0
Babangida83
Maar goed dat jij geen TD bij Ajax bent. Wat denk je hoeveel topspelers er naar Ajax komen als je spelers niet weg laat gaan? En waarom denk je dat Blind weer terug wilde komen? Wat denk je verder dat dat met de prestaties van t elftal doet als die flexibiliteit er niet is? Je kunt prima menselijk beleid voeren waar iedereen baat bij heeft, hoor. Het is lange termijn
0 0
31xAjax
Zulke afspraken als jij in je eerste zin schrijft zijn er niet...
0 0
ajaxrulesz
De vraag is bij Ajax en dan in het bijzonder bij Overmars niet zozeer het niets fatsoenlijks terug "kunnen" kopen, want ajax krijgt altijd top transfersommen voor haar uitgaande transfers, nl . ajax spelers zijn overal gewild bijna maar "wil" ajax en in het bijzonders overmars wel iets fatsoenlijks gaan terugkopen dat is meer de vraag. Na de afgelopen transferszomer met marin en alvarez ben ik daar weer in gesterkt in mijn overtuiging dat daar het antwoord NEE op is. Ik heb het idee dat ze aan het sparen zijn, oppotten voor de toekomst verbouwing, stadion uitbreiding dergelijke.
0 0
FrankBeton
Jij moet jouw medicijnen de volgende keer weer oraal innemen oké ?
0 -1
Pure
Wat een enorme jankbal ben je toch. Je zal er maar mee in 1 huis wonen. Goeie dag zeg... piepkuiken
0 0
Jornnn
Hou toch op. Ik ben blij met die extra jaren Ziyech. Ongeacht of we er uiteindelijk “rijk” of “heel rijk” van worden.
1 0
Ansjo
Als je deze winter een directe versterking kan kopen voor de vleugels dan moet je dat natuurlijk meteen doen. Van de spelers die op de vleugels kunnen spelen zullen Neres en Ziyech wel weg willen volgende zomer dus met al die blessures kan dat makkelijk.
1 -1
DT10
Van Leer, Veltman, Labyad en Siem verkopen en alles eraan doen om Onana, Nico, Donny, Ziyech en Neres te behouden, al zullen er daarvan ook een aantal vertrekken...
2 -1
FrankBeton
Zo zo, open deuren dag vandaag??
0 -1
Sunny
Ajax moet nu alvast aan de slag met het verleiden van Ihattaren als prioriteit nr. 1
Je hebt dan een vervanger voor Ziyech al in huis en tevens een speler die gelijk mee kan en ook nog eens veel groeipotentie heeft. (vol op de neus van PSV is natuurlijk mooi meegenomen)
Ik denk dat hij haalbaar is wanneer hij zijn knopen gaat tellen en beseft dat er na een min of meer verloren seizoen (lijkt erop) volgend seizoen ook geen uitzicht heeft op CL (lijkt erop). Dan zal hij zich toch achter de oren gaan krabbelen en familie en adviseurs willen overwegen om die stap naar Ajax te maken vanwege de CL, internationaal aanzien, geweldige selectie en trainer, meer financiële mogelijkheden en na een paar jaar de betere mogelijkheden voor de stap naar de absolute top.
Als hij verstandig is (lijkt mij wel) wil hij het beste voor zichzelf en dat is nog niet het buitenland maar Ajax.
Lijkt me zeker nog te betalen want is nog 17 .
2 -1
Bocarra
Chelsea moet voor Ajax het grote voorbeeld zijn. Deze club is altijd verguist om zijn aankoop beleid en is daarvoor zelfs gestraft. Noodgedwongen zijn zij met al die jeugdige aangekochte talenten aan de slag gegaan. Talenten die eerder nooit een kans kregen. Dat pakt op dit moment heel goed uit voor Chelsea. Deze spelers sluiten makkelijk aan op het CL niveau. Ajax zou zijn talenten dus net zoals zij bij Chelsea doen, moeten uitlenen aan buitenlandse clubs. Dus niet meer of alleen maar aan eredivisie clubs.
0 -6
AlexIbarra
De grootste opleidingsclub ter wereld moet een voorbeeld nemen aan Chelsea?

Dacht het niet.
2 0
Redrum
Laten we vooral geen voorbeeld aan Chelsea gaan namen alsjeblieft. Hun 'talenten' zijn voor vele miljoenen euro's weggeroofd uit andere jeugdopleidingen en overal en nergens gedropt in de vorm van een verhuurperiode. Zonder de hulp van de Uefa hadden die talenten gewoon in de Europa League mogen spelen na de winterstop in plaats van Ajax.
4 -1
Steeph
Altijd dat gejank om eigen talent... Sinds Ajax juist afgestapt is van het enkel vertrouwen op eigen jeugd is het beter gegaan. Ten Hag trekt dat wat mij betreft wat te ver door met Siem en Huntelaar, maar met Frank de Boer, die middelmatig talent altijd de voorkeur gaf (zie Boilessen als ultiem voorbeeld), was je lang niet zo ver geweest als nu. Als Ziyech en vd Beek vertrekken moet er gewoon minimaal 1 recordaaankoop worden gedaan voor een bewezen speler.
2 -3
Ansjo
Eigen jeugd door laten stromen hoort nu eenmaal bij Ajax. Buitenkansjes die de club echt sterker maken zal Ajax nooit laten. Maar nu krijgen ook vaak miskopen als Alvarez, Marin de voorkeur boven jeugdspelers die aantoonbaar beter spelen. Net zoals Huntelaar en Siem de Jong de boel ook een beetje ophouden. Dat lijkt me nou ook niet echt de bedoeling.
0 -1
EKS
Als de keuze is eigen talent of aankopen van maximaal 3 miljoen dan kom je al snel bij de eigen talenten uit.
0 0
Eastwood
Frank de Boer was coach in "de zuinige periode", om het maar zo te noemen. Die had veel minder mogelijkheden als het gaat om kwaliteitsaankopen. Bosz en Ten Hag kregen meer kwaliteit in hun selectie aangeboden. Neemt niet weg dat ze alledrie geweldig gepresteerd hebben bij Ajax.
4 -2
Cupmetgroteoren
Word een beetje moe van 'maar bij Frank de boer...'. Die had een véél slechtere selectie dan ten hag man, waar hebben we het over.
3 0
wendoo9
Zou die Idrissi ophalen bij Az. Snelle behendige speler met een goeie actie in huis. Altijd gevaarlijk aan de bal. Of zie ik het verkeerd !!!
2 -7
FrankBeton
Je ziet het verkeerd
0 -1
Aad82
Hij is een topper.
1 -3
Westerpark1982
Het beste scenario zou zijn dat AZ gelijk een dipje krijgt na de winter. Dan kun je zonder risico jonge jongens zoals Gravenbergh, Familia Castillo, Schuurs, Dest en Traore kan laten spelen en ervaring op laten doen. Kun je gelijk zien wie kan aanhaken en wie niet, zodat je in de zomer dan een paar gerichte aankopen kan doen.
6 -1
EKS
Noa Lang bewust niet genoemd?

Valt me op dat hij steeds vaker niet meer in de rijtjes jonge talenten voorkomt. Is dat omdat Lang zich inmiddels genoeg bewezen heeft? Of juist dat men het niet echt meer in hem ziet.
0 0
Redrum
Dat zou zeker heel fijn zijn. Dan kan je in de competitie veel jeugd de kans geven en in de Europa League volle bak gaan met de beste 11.
0 0
Laurel71
De kans dat er spelers vertrekken is bij Ajax altijd groot - beetje open deur. Gaat er om hoe je daar mee om gaat. Scouting heeft natuurlijk aantal jaren prima werk geleverd ondanks wat missers, per saldo is er heel veel meer verdiend dan uitgegeven. Al loopt die band nu een beetje leeg, ben ik bang. Scouten tot 10-15 miljoen om verder op te leiden of te hopen dat het goedkomt is nu wel gedaan - er moet straks meteen iemand staan. Die scout je niet maar moet je kopen, en daar wringt het volgens mij.

Omdat ik denk dat enkel Nico, Donny en Hakim (laatste heb ik nog mijn twijfels bij of ie echt gaat) uit de kern weg zullen gaan kun je de eerste 2 wel opvangen. Het is wel goed ook, nieuwe dynamiek en hiërarchie door jeugd in te passen. Hakim vervangen is lastiger en moet je echt in investeren als je die grootse europese plannen wilt waar maken.
En of men dat durft? Vrees van niet en dan kan het wel eens een herhaling van zetten worden door teveel middelmaat, geld over de balk en terug bij af door een haperende jeugdopleiding die inmiddels ook al weer geregeerd is door weinig professioneel ex Ajax bloed.
0 -1
JohnnyD
Volgens mij heeft Ajax nauwelijks ervaring met het binnen halen van "grote" spelers. Frank Stapleton was wel een grote naam ooit, maar maakte het bepaalt niet waar. Verder zou ik zo snel even niet weten. De Laudrups natuurlijk, maar die waren op hun retour en vond ik nou niet bepaalt een doorslaand succes.
0 -1
BillSplate
Laudrups geen succes? Wat hadden ze dan moeten doen? Beide hebben echt meer dan prima hun carrière afgesloten. Op een hoger niveau dan Huntelaar nu laat zien.
0 -1
Laurel71
Ik heb nog staan meeklappen voor de top aankoop Albert Luque, allemachtig wat waren we als club de weg kwijt..... laten we dus hopen dat men nu wijzer zal zijn...
1 0
Jariiii
Walter Meeuws! ;-)
0 -1
JohnnyD
En Danny Blind natuurlijk. Die valt er wat mij betreft ook wel onder.
0 0
wendoo9
Nico opvangen zal een heils karwei worden !! Zal alles aan doen om hem te behouden.
0 0
aniet
Met hem is afgesproken dat hij einde seizoen weg mag
hij heeft aangegeven te willen gaan
0 0
Chiesaneres11
je moet kijken wat er nu mogelijk is(beschikbaar) voor volgend seizoen alvast! Doorselecteren en vers bloed is gewoon goed voor de groep. Siem verkopen(loopt jeugd in de weg) Huntelaar na dit seizoen klaar imo. Zou graag nu al buitenspeler zien en goede cvm/cm en verder linksbenige lcv/lb(idg mocht Daley langdurig wegvallen) hopelijk maakt Castillo grote stappen in jong op lb!! Zomerstop vertrekkers vervangen en voetballende spits erbij(je hebt er 3 nodig in selectie en Traore is nog jong en geen zekerheid nog imo)
0 -1
DT10
Er bestaat natuurlijk een grote kans dat Onana, Nico, Donny, Neres en Ziyech komende zomer zullen vertrekken. In dat geval zal Ajax zich in elke linie moeten versterken met een potentiële basisspeler. Het elftal zal er dan heel anders uitzien dan dit seizoen en het zal lastig worden om hetzelfde niveau te bereiken. Belangrijk is daarom, dat het elftal vooral in de breedte sterker moet worden, al is dit in grote lijnen ook mogelijk door jeugdspelers door te laten stromen.
0 0
Joseph
Een geblesseerde Promes of Neres, gaan echt niet klagen als ze niet spelen. Zonder deze 2 ga je het heel moeilijk krijgen in de EL. Je moet wel heel zeker zijn dat deze 2 snel weer fit zijn, als je geen versterking haalt voor de vleugels..
0 0
Bensco
Het hangt ook allemaal een beetje af van wat we gaan klaarspelen in de Europa League denk ik. Als je die finale weer haalt en wint, kun je er gif op in nemen dat we weer een leegloop krijgen. Het is alleen lastig te zeggen wie er weg gaan. Veltman is wel een zekerheidje, Huntelaar waarschijnlijk met pensioen. De grote vraag is alleen wat Onana, Tagliafico, Neres en Ziyech gaan doen.
0 0
JohnnyD
Ik denk juist dat de kans groter is dat spelers blijven bij succes. Dan staat toch wel vast dat Ajax geen eendagsvlieg is en vinden spelers het interessanter te blijven als er kans op prijzen zijn. Salarisplafond is al afgeschaft dus aan de bedelstaf hoeven ze ook niet meer na hun carriere.
1 0
Steeph
Eerlijk gezegd denk ik dat dat het rijtje is wat weggaat, plus Blind en van de Beek.
0 -2
Schip
Ik zou meer energie stoppen in het aantrekken van de nieuwe Ziyech en Tadic, want daar heeft het wel aan geschort dit jaar. De beoogde vervangers voor Frenkie en De Ligt zijn gewoon allesbehalve geslaagd (Marin en Alvarez) en hebben weinig tot niets bijgedragen aan het seizoen tot dusver.

Een nieuwe snelle vleugelspeler achter de hand hebben zou prettig zijn, al had die al lang uit de jeugd moeten komen. De laatste was Kluivert alweer.

Verder een echte creatieve spelmaker en twee kwaliteitsverdedigers. Veltman is een hele belangrijke 12e man, iemand die het basisniveau op tijdelijke basis aankan, maar je wilt dat een verdediger nog een groeimarge heeft.
1 -2
DT10
Je vergeet wel erbij te zeggen dat Martinez en Promes geweldige aankopen zijn. Alvarez en Marin zijn prima aanwinsten voor de breedte. Daarnaast zijn Schuus, Dest en Lang inmiddels doorgestroomd naar de eerste selectie en kloppen Gravenberch, Ekkelenkamp en Traore op de deur. In mijn mening heeft Ajax de afgelopen transferperiode daarom prima gehandeld, zonder extreem veel geld uit te geven.
5 -1
RuffRhythim
Hoe vaak heeft Alvarez dan al op de plek van De Ligt gespeeld dat je daar nu al een volledig oordeel over kan vellen?
Ben het in het algemeen wel met je eens dat Marin en Alvarez beiden momenteel niet aan de wens voldoen maar Alvarez heb ik eigenlijk maar een keer achterin zien staan en dat was tegen Chelsea uit op het moment dat het door die beide rode kaarten niet anders kon. In Marin zie ik weinig, kan me haast niet voorstellen dat hij (na gewenning) ineens de pannen van het dak gaat spelen.
0 -1
Ajaccus
Marc heeft een idee van wie gaat en wie niet. De tweede seizoenshelft eerst die jonge gasten eens speeltijd geven. En nu alvast kijken naar posities die je zeker niet kunt opvullen.
Het spel tegen ADO viel me niet tegen, de eerste keer in die bezetting.
0 0
Tomajax1990
Het laatste stukje is eigenlijk een enorm probleem. Je kan wel een topper proberen te halen in de winterstop op de flank, maar als Promes en Neres terug zijn ga je gedoe krijgen.
Als je geen topper haalt en Promes en Neres zijn niet fit in januari/februari, heb je ook gedoe.
0 0
OviMivO
En dus moet je een groot talent halen, weg zoals bij Neres is gegaan. Halen voor volgend seizoen, maar dit seizoen alvast laten wennen.

Die speler zal zijn kwaliteiten hebben, en als Promes en Neres dan nog niet op tijd fit zijn, zijn minuten kunnen pakken. Zijn ze wel fit kan ie invallen en de rest met jong meedoen
0 0
ajax4ever01
Niks doen is ook geen optie als je europees aan wilt haken.
0 0
jaripettersson
As er door deze gedachtegang maar niet steeds net-niet 'toppers' worden gehaald.
0 0