Basta: 'Het is verdomme wel Van Basten'

FinnDekker, 03-12-2019 om 22:50, 17754 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Maandagavond werd op het Leidseplein in de prachtige stadsschouwburg van Amsterdam het boek Basta gedoopt. Onder toeziend oog van vrienden, familie, oud-ploeggenoten en fans werd de autobiografie van oud-Ajacied Marco van Basten voor het eerst overhandigd in een avond vol prachtige anekdotes met een lach en een traan. 

De avond gaat van start met een filmpje vol met beelden van zijn carrière. Ajax, AC Milan en Oranje. In een paar minuten flitst het allemaal nog één keer voorbij. Muisstil aanschouwen de aanwezigen de goal in de finale van het EK in '88, de omhaal bij Ajax tegen FC Den Bosch, de successen in Italië met de Rossoneri, maar ook het verdriet door en om de alsmaar slepende, pijnlijke enkel. 

Zittend in de Koninklijke Loge wordt de inmiddels 55-jarige Van Basten vervolgens verwelkomd door een overweldigend applaus. 'Ik ben gevleid door deze avond', zou de oud-spits aan het einde zeggen over de algehele ode aan zijn persoon, die vorm krijgt door middel van muziek, voorgelezen passages uit zijn boek en gesprekken van gastheer Ronald Ockhuysen met vrienden en collega's. Allemaal zeggen ze hetzelfde: als je Van Basten beter leert kennen, is het niet de emotieloze, onbewogen, mysterieuze man. Nee, karaktereigenschappen als vriendelijk, loyaal, emotioneel en nog veel meer vliegen over de tafel op het podium van de grote zaal. 

Een ander perspectief

'Ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Vanuit mijn perspectief. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb', luidt een deel van de flaptekst aan de achterkant van het boek. Net als Basta voelt de presentatie als een soort afsluiting. Eindelijk wordt er een punt gezet achter alle pijn, zowel op voetballend als op persoonlijk vlak. De avond, gevuld met grappen, voelt als een zucht van opluchting. Vooral bij Van Basten, die anders dan anders zichtbaar op zijn gemak is en de avond ondanks zijn grote drang naar perfectionisme - die zijn carrière vorm gaf - op zijn beloop laat. 

De avond dient om 'net weer wat meer te weten te komen' over Van Basten. Ruud Gullit en Frank Rijkaard doen wat dat betreft een aardige duit in het zakje. Zo wordt de drievoudig Europees voetballer van het Jaar door het duo op de hak genomen vanwege zijn geringe kennis van en gevoel voor mode. 'Wij moesten ons in Italië opnieuw leren kleden en dat heeft Marco niet echt opgepikt... Daar viel nog wel wat aan te sleutelen. In de kleedkamer bij AC Milan had je een wit skelet op wieltjes. Als je iets geks aanhad, dan werd jouw kleding daaraan opgehangen. De kleding van Marco hing daar erg vaak', aldus Gullit.

De twee weten ook als geen ander hoe de enkel roet in het eten gooide van de topspits. Rijkaard: 'Wij wisten wel dat hij de wens had om ooit weer pijnvrij te voetballen. Door al die ingrepen en behandelingen is het echter alleen maar erger geworden. Het heeft heel lang geduurd voordat hij heeft kunnen accepteren dat hij nooit meer op hoog niveau zou kunnen spelen.' Gullit beaamt die woorden. 'Ik heb hem zo vaak op de massagetafel zien liggen en zijn enkel was zó dik. Ondanks dat wist hij vaak alsnog gewoon te scoren en speelde hij goed.'


Ruud Gullit en Sjaak Swart, een kleine greep uit de grote groep oud-voetballers die aanwezig was.

Als schrijver Edwin Schoon vervolgens aanschuift wordt duidelijk hoe het boek tot stand is gekomen. Van Basten zag het oorspronkelijke idee van een documentaire niet zitten, maar toen het woord 'boek' viel was hij om. Zeven maanden vol uren van 'therapeutische sessies' volgden. 'Hij was een soort onuitputtelijke bron. We zijn heel diepgegaan. Het was een wonderbaarlijke reis om aan dit verhaal te werken, maar tegelijkertijd ook een enorme verantwoordelijkheid. Het is verdomme wel Marco van Basten.'

'Ik waardeer zijn durf om openheid van zaken te geven. Marco zegt mooi in het boek dat iedereen zijn schaduwkanten en donkere momenten heeft. Daar heeft Marco zelf heel open over gesproken', aldus Schoon. Van Basten bleef zelf het liefst tot in de eeuwigheid in de luwte, maar vond het desondanks tijd om zijn verhaal op te schrijven. 'Ik had nooit gedacht dat ik een boek zou gaan schrijven. Maar er zijn natuurlijk al zoveel boeken over mij geschreven, dat ik dacht: misschien is het tijd dat er ik zelf wat aan doe, want dan heb ik het zelf in de hand. Ik denk dat ik dat ook zo openhartig mogelijk heb gedaan.'

Marco mag trots zijn

Basta gaat over zijn jeugd, het verdriet om zijn moeder, de gekte in Italië, de eindtoernooien met het Nederlands elftal en zijn mislukte loopbaan als trainer. Kortom, de 'talloze successen en evenzovele dieptepunten' komen allemaal voorbij. In het boek spaart Van Basten zichzelf allerminst. De afrekening met spoken uit het verleden blijven daarentegen grotendeels uit. Een trap na richting oud-collega's of de dokters, die zijn enkel verwoestten met tientallen ijzeren pinnen in zijn been om kraakbeen aan te maken, vond de 58-voudig international niet nodig. 'Juridisch was het ook niet verantwoord', deelt Van Basten met een knipoog.

Nadat Van Basten zijn ideale basiselftal prijsgeeft met een vrachtlading aan Ajacieden als Søren Lerby en Jesper Olsen en de aanwezigen bedankt, sluit Hugo Borst af, alvorens het boek officieel wordt overhandigd aan Jan Mulder. 'Wat heeft Marco een pijn gehad en wat moet dat uitzichtloos geweest zijn. Dit boek is een prachtige balans van anekdotiek, liefde, dood en veel voetbal. Het is een ode aan het leven en Marco mag er trots op zijn.'

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)
Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
je
Willempie Kieft vondt het boek niets aan het was niet boeiend genoeg..
Marco van Basten was geen loser zoals ji .
Willempie heeft zoveel kansen gehad in zijn leven en laten we hopen dat hij de laatste strohalm pakt zijn tv baantje bij die 2andere losers bij Veronica Inside.
0 0
sv
Pas maar op
0 0
sv
Pas maar op :)
0 0
Youri08
Prachtige voetballer, een van de beste spitsen ooit. Hij had alles voor de perfecte aanvaller: lang, snel, atletisch, kopsterk, nuchter, techniek en intelligentie. Genoten van zijn tijd bij Ajax en AC Milan en uiteraard EK88 met voor mij het doelpunt tegen Duitsland, halve finale, als hoogtepunt. Nuchtere maar perfectionistische man die gewoon nog bij zijn jeugdliefde is. Jammer dat zijn trainers carrière mislukt is maar eigenlijk ook wel logisch. Als je op het aller-, allerhoogste niveau gevoetbald hebt en je kunt niet met een minder niveau dealen, moet je misschien geen trainer worden. Zijn afscheid in San Siro staat nog op mijn netvlies, geen glamoureus afscheid maar eventjes voor een wedstrijd een ereronde, half hinkend toen hij uit enthousiasme beetje wilde rennen langs de tribunes. Maar toch zo indrukwekkend, iedereen in tranen. Zo jammer dat we nooit zijn volle potentie hebben kunnen zien door zijn vroege blessure. Wat voor een niveau had hij gehaald als hij in, voor een voetballer, zijn sterkste jaren fit was geweest. Met een kapotte enkel was hij al wereldtop., laat staan met een goede.

Ik ben niet van biografieën, heb daar niets mee maar ik denk dat ik deze wel ga lezen. Wordt mijn tweede biografie, na die van Andre Agassi. Ook een aanrader.
0 0
ajaxrulesz
Cody Lundin bijv. Wilderness survivor een ander persoon welke ik bewonder!.
0 0
ajaxrulesz
Tiger Woods. een voetballer zal ik nooit of te nimmer tegenop kijken.
0 -1
Bjorn2321
En Tiger Woods?
Heb jij onder een steen gelegen de laatste jaren?
Epstein is ook een top producer, maar respect? Nooit meer!
0 0
ajaxrulesz
Conor Mcgregor Badr Hari dat zijn mensen waar in persoonlijk respect voor heb en tegenop kijk!.
0 -2
Bjorn2321
Rijssen is rossen. Stomme auto correct
0 0
Bjorn2321
Respect voor Badr Hari?
Gewoon een crimineel the, man man man.

Cruyff, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Litmanen, allemaal Ajacieden die het voetbal mooier hebben gemaakt.

Kom jij aan met twee gasten die 4x per jaar de ring in gaan om iemand in elkaar te Rijssen en beide nog geen zin van 6 woorden kunnen maken.
0 0
Finidi en Nwanko
Badr.....hmm dat zegt dan toch wel weer veel .....
1 -1
ajaxrulesz
Maaar een voetballer is nog geen Badr hari!!! een voetballer is en blijft een mens die achter een bal zit aan te hollen .niet meer en niet minder. Echte sterren behoren geen voetballers te zijn.
0 -2
Sterspeler
Ga lekker naar haripijpersshowtime en laat ons voetballiefhebbers svp met rust
0 0
Cupmetgroteoren
Wel ongelofelijk veel goede spelers heeft Nederland gehad. Van Basten, Gullit en Rijkaard: het supertrio van Milan, in een tijd zonder social media en een tijd dat voetballers echt Goden waren. Iedereen praatte eind jaren 80/begin jaren 90 over dat gouden trio.
1 0
Hagmag
Wat een ophef allemaal over zijn verspreking na het interview in het Duits met coach Heracles.
Niemand kan dit kennelijk zien als grap.
Net of we allemaal roomser zijn dan de paus.
Veel hypocrieten in dit land momenteel.
In de Arena klinkt het ook regelmatig uit volle borst: "Joden, joden, joden".
Iedereen weet dat dit niets met racisme te maken heeft.
Dat regelmatig de vlag van Israël te zien is in de Arena.
Dat Ajacieden "joden" een warm hart toe dragen.

Marco van Basten is ook een godenzoon, die Ajax VET op de kaart gezet heeft.
Eén van NL grootste voetballers ooit.
En hij maakt nu een (misplaatste) grap op het verkeerde moment na het FC Den Bosch incident.
Ik heb mij er niet aan gestoord, ik kon het op waarde inschatten.

Laat iedereen zich druk maken om zaken die onze samenleving echt ontwrichten.
Marco jij bent en blijft een Ajax HELD.
4 0
PetrusKeizer
t is inderdaad absurd allemaal. 6 familieleden van mn moeder zijn in Auschwitz en Sobibor vermoord, waaronder mn grootvader. Als ik hier in Israel een mokumse witz vertel over Eichmann kan daar smakelijk om gelachen worden. Die gaat zo: weet je waarom Eichmann opgepakt is? (nou?) Omdat-ie de gasrekening niet betaald had. Maar als je dat met alle geweld wilt kan je in dat soort grappen altijd een gebrek aan respect, of smakeloosheid, bespeuren.
1 0
aietos
De linkse elite wil dat we allemaal hetzelfde denken, voelen en zeggen.

https://youtu.be/yfl6Lu3xQW0

Een aantal jaren geleden, kon men hier nog hartelijk om lachen. Zou nu echt niet meer kunnen.
1 -1
Sterspeler
Het gaat te goed in Nederland. Dat merk je aan het feit dat links zich nu druk maakt om dit soort onzin.
Het idee dat niemand anders dan een gekleurd iemand dan een blanke een racistische gedachte kan hebben is ook zo'n gedrocht uit die hoek.
2 -1
PetrusKeizer
het was een voorrecht om Marco te zien voetballen. In de Meer, in het Olympisch stadion. Maar er waren meer spelers rondom Marco die iets speciaals hadden. En dan kan ik t niet laten om toch weer ns zn maatje Robbie de Wit te noemen.
6 0
edalm
Misschien was Robbie nog wel beter
0 -2
TontoKarnaggel
Hou eens heel gauw op....
0 0
RaynoFischer
Deze man helaas nooit als voetballer meegemaakt, maar was echt een baas gezien de beelden en verhalen.
Paar jaar geleden wel even mogen ontmoeten, aardige man
0 0
Finidi en Nwanko
Ik wel en moet zeggen dat ik steeds meer over hem leer. Tihdens de wereld draait door deed hij een boekje open. Kan niet tegen de stress van het trainer zijn, is geen kantoormannetje. Toch doet hij zichzelf te kort....en het voetbal ook. Ik zou het geweldig vinden als hij spitsentrainer oid zou worden of vaste assistentcoach. Net zoals Rexach dat bij Barca was. Zoveel voetbalgogme is to enorm bruikbaar....
0 0
PetrusKeizer
ja, maar hij heeft kennelijk begrepen dat het voor hem uiteindelijk niks is. Zn mening geven in een tv-studio vind-ie gewoon leuker en relaxter. Hij is nu wel zover in zn leven dat-ie weet wat hij kan doen en wat hij moet laten.
0 0
AjaxCitizen
Heb hem jammer genoeg nooit mee mogen maken als voetballer, maar uit de beelden die ik van hem heb gezien was dit echt een prachtige speler die alles beheerste wat je in een spits verlangt. Dat zijn naam tot de grootheden behoort ondanks dat hij op jonge leeftijd gedwongen moest stoppen, zegt wel genoeg over hoe goed hij was.

Trouwens wel belachelijk dat EA hem uit dat kut spel Fifa20 heeft gehaald, alleen voor die foute grap. Heeft er gewoon zijn excuses voor aangeboden. Zijn genoeg spelers die een waslijst aan schandalen hebben en toch in dat spel zitten.
0 0
Cupmetgroteoren
Volgens mij tweevoudig beste speler ter wereld. Samen met Gullit en Cruijff de enige Nederlandse speler die wereldvoetballer van het jaar werd.
0 0
Aspers73
Ik wel, noemde hem altijd een ballerina op voetbalschoenen. Gracieus maar ook vernietigend. We zien veel te weinig van dit soort spelertjes nu, kleine blonde jochies met spillebeentjes, met een grote teen waar meer voetbal in zat dan nu een heel been bij de huidige generatie.
0 0
Web
ik als oude zak zelfs Johan, elke week op de tribune in de Meer of Olympisch stadion
Vele trainingen gezien in die tijd toen, je mocht gewoon aan de kant staan kijken toen, niets geen besloten trainingen
Het team van 95 en 96 met van Gaal
Ik had nooit verwacht dat ik Ajax nog eens zag domineren in de CL
Jammer niet meer in het stadion ivm door omstandigheden
1 0
AjaxCitizen
Haha. Wow. Ben er wel jaloers op. Zelfs het gouden team van de jaren '90 heb ik eigenlijk niet echt meegemaakt. Was toen een jaar of 3-4. Ajax ben ik pas bewust mee gaan maken rond 2001. Gelukkig hebben we in die tijd ook genoeg prachtige spelers gehad. Maar spelers als Cruijff en Van Basten had ik zo graag mee willen maken.
0 0
Web
Johan zijn carrière begon bij GVAV in Groningen. Marco zijn enkel blessure begon in Groningen. Nog heel veel en goed gespeeld bij AC Milan. Maar hoe goed was hij geworden zonder die blessure? Wij zullen het nooit weten. Maar zo bizar om met die pijn zo goed te spelen
0 0
Web
Geniale speler. Johan op 1 maar daarna kwam Marco voor mij. Op 28 jaar moeten stoppen. Vergeet die wedstrijd in Groningen nooit meer. Eigelijk kwam hij er zelf wat wild in. Wat een trio in Milan Ruud, Frank en Marco. Ruud Krol blijft voor mij de beste verdediger die ik in Nederland gezien heb. Net iets minder dan Beckenbauer en Baresi. Die waren voor mij de besten in de Wereld. Wekelijks in de Meer of Olympisch stadion genieten, super tijd was het
4 0
megaonion
Je vergeet de echte op één na beste speler allertijden bij Ajax. Yaya Sanogo, dat was genieten zeg.
0 -3
Web
En wat denk je van Ivan Gabrich, de aankoop die nooit kon omvallen volgens van Gaal. Kon er helemaal niets van. En Martin Jol met zijn Atouba, man wat een armoede
0 0
Jariiii
Mooie vent, Van Basten. Authentiek, altijd zichzelf, eerlijk.

En samen met Bergkamp en Cruijff (tijdens diens tweede Ajax-periode) een van de drie beste spelers die ik bewust heb meegemaakt. De Gouden Top 3. Wát een souplesse, wát een voetbalintelligentie, wát een techniek, wát een neus voor de goal, wát een genot om naar te kijken.

The Pride of Mokum indeed.
0 0
Schip
Zlatan en Lewandovski zijn goed, maar dit is de beste en meest geniale all round nr 9 ooit.
8 0
Web
Zeker weten
0 0
AjaxCitizen
R9 mag ook tussen die namen. Wat een spits was dat. Jammer genoeg net als Van Basten blessuregevoelig, anders was hij echt lang de nummer 1 voor de spits positie geweest.
0 0
Schip
Vind Ronaldo net als Romario meer een 2 spitsen-spits net als CR meer een winger is.
0 0
FlyingDutchMan
Wie was R9? Riedewald, Rommedahl of Rosenberg? :o
0 0
AjaxCitizen
Ronaldo, O Fenomeno, R9 etc.
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
youtube ronaldo panna king, of romario o rei do gol. Als ajacied hoor je toch marco de beste 9 aller tijden te vinden vind ik
0 -1
AjaxCitizen
Ik heb hem zelf niet meegemaakt, dus kan moeilijk zeggen dat hij voor mij de beste spits aller tijden is. Ronaldo heb ik daadwerkelijk mogen zien en dat was voor mij persoonlijk de meest complete spits die ik heb meegemaakt.
0 0
GvanderK
Zit me echt voor te stellen hoe het was geweest als hij nooit geblesseerd raakte en samen met Rijkaard kwam "afbouwen" in 1995 :)
0 0
Cupmetgroteoren
Van Basten stopte op z'n prime, 28 jaar. Dat is meestal de primeleeftijd van een spits.
0 0
PetrusKeizer
hij ziet zichzelf als n speler die zn carriere nog wel vervolg had gegeven als een 10 of n aanvallende middenvelder. Marco op t middenveld, dat had ik ook wel ns willen zien. Omdat hij zo vreselijk goed kon voetballen.
0 0
Jariiii
Qua prijzen had het in elk geval geen mooier seizoen kunnen worden.... ;-) (Ja, de beker.)
0 0
Schip
Tja. Punt is dat we Van Basten eigenlijk nooit superfit hebben gezien. Hij heeft altijd al met die vervloekte enkel rondgelopen. Ronaldo is geen flikker waard met zo'n blessure. Als meneertje minder fit is, zie je gewoon geen enkele actie meer, enkel kopgoals of intikkers.

Daarom was Van Basten ook zo bizar goed. Als zijn lichaam de huidige krachttraining technieken, voeding- en sport en inspanningsfysiologie begeleiding had gehad waar Ronaldo op teert, had hij inderdaad de wereldtop jarenlang als een kannibaal gedomineerd.
0 0
JariHeijden
Na Cruijff natuurlijk. Cruijff heeft ook vaak als centrale aanvallende middenvelder gespeeld, maar Cruijff was in zijn hart een echte nr. 9 en daar is ie ook vooral begonnen en is ie doorgebroken.

De beste spits ooit was Cruijff. De beste voetballer ooit ook.
3 -2
Schip
Cruijff was uiteindelijk nog genialer, maar ook qua inzicht in ruimtes, teamspel, het inzakken als spits etc. Cruijff was de beste Nederlandse speler ooit, duidelijk. Maar Van Basten was de beste nr 9. Cruijff had er mooi achter kunnen spelen.
1 0
Ton70
De tandem Bosman-van Basten was geniaal. De Wit op links en van 't Schip op rechts. Elke week genieten!
0 0
Vak M
Marco zei gisteravond ook dat hij vereerd was als no. 2 na Cruijff te komen. Hij praatte uitvoerig over zijn idool JC
0 0