'Eijken beoogd opvolger Henrichs als voorzitter bestuursraad'

BartVeenstra, 16-11-2019 om 08:25, 6714 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Telegraaf schrijft zaterdagochtend dat Frank Eijken (65, links op de foto) de beoogd opvolger is van Hennie Henrichs bij Ajax als voorzitter van de bestuursraad. Dit hoogste bestuursorgaan binnen de vereniging Ajax is beheerder van het meerderheidsbelang van 73 procent van de aandelen in de Amsterdamse club.

In een eerder stadium werd de zieke Tonny Bruins Slot in de bestuursraad al vervangen door Ruud Harms. Henrichs, Ronald Pieloor en Cees Vervoorn treden volgens de ochtendkrant in december af, waarbij Wendy Nagel en Cees van Oevelen worden voorgedragen als de opvolgers van de twee laatstgenoemden. Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Dick Schoenaker nemen in 2020 afstand van hun positie in de bestuursraad van Ajax.

Eijken was in het verleden (2003) als commissaris ook al actief betrokken bij Ajax. In 2011 vertrok hij ten tijde van de Fluwelen Revolutie. Destijds liet hij zich in Quote uit over zijn vertrek. 'Ik ben blij dat ik van het Ajax-gezeik af ben. We voerden echt een goed beleid, maar het hield niet op', zei hij destijds, waarbij hij zou hebben gedoeld op de publiciteit vanuit onder meer De Telegraaf.

Nagel werkte eerder al twaalf jaar voor Ajax, terwijl ze ook voor Real Madrid werkte en nu onder meer consulent is voor het Kluivert Dog Rescue Center op Curaçao. Verder werkte zij in verschillende functies in fondswerving, marketing en communicatie. Nu werkt ze voor Aflatoun, een internationaal educatief programma voor kinderen tussen de drie en achttien jaar. Van Oevelen is bedrijfsadvocaat bij Greenberg Traurig en voetbalt zelf op zaterdag bij Ajax.

Denk jij dat Oranje met 0-2 wint op bezoek bij Noord-Ierland? Zet in en krijg 5,65 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
Wow zijn we dus nog niet af van die anti Cruijff figuren. Dachten we dat met opstappen van Henrichs nieuw bloed kregen, krijgen we gewoon weer diezelfde mensen terug, een van Eijken ofzo..
0 0
Joseph
Om bij Ajax binnen te komen is het allemaal niet zo belangrijk wat je kan. Het enige wat belangrijk is, is dat je een gruwelijke hekel en jaloezie hebt richting Cruijff.

Zelfs met een half uitgevoerd plan heeft Ajax tot deze successen kunnen komen. Deze Eijken had geroyeerd moeten worden na zijn jarenlange wanprestaties in het pre-revolutie tijdperk. 'We voerden echt een goed beleid', deze vent was alleen bezig met zijn eigen plekje en had er schijt aan dat Ajax richting de afgrond dreef.
2 -3
Sterspeler
Je bent iig goed op de hoogte.
2 0
je
Hij heeft gelijk
Het is een vies smerig zooitje daar in de top.
Daar kwamen ook de 3 bronnen van Auke Kok vandaan.
1 -3
Kikke
Haha typisch dat precies drie mensen hebben lopen minnen, zijn vast precies die drie bronnen!
0 0
Babangida83
Hoop wel dat de F-side hier nog wat mee doet, totdat zijn voorstelling van de baan is. Moet t eerst officieel worden, natuurlijk.
1 -3
Finidi en Nwanko
Zoals?
0 0
Cruyffie
Fascinerend hoe de wereld werkt. Werkelijk, fascinerend.

‘Hij vond het beleid vóór de revolutie goed beleid’. Tja, dan is de conclusie simpel: dan snap je het niet. Want laten we de resultaten van dat beleid eens bekijken:

De aankopen?
Die waren om te huilen. Van Atouba tot Urzaiz tot Gabri tot Sulejmani. Cvitanich, Bruno Silva, Kuffour, Lindgren, DeLorge, Albert Luque (8mlj!), Wielaert, Oleguer. Wat voor een visie heb je dan?! Helaas, De zeldzame uitzonderingen - Suarez, huntelaar - verbloemden het falen van de scouting.

Kampioenschappen?
Om over het aantal kampioenschappen nog maar te zwijgen (één keer in de tien jaar voor Cruyffs revolutie). Europees hoeven we niet eens te noemen (na 2002).

Talenten?
Ok, we hadden 5 toppers in tien jaar (oa Vertonghen en eriksen - maar die zijn niet eens echt eigen jeugd - en siem de jong + Van de Wiel. Maar dat is in 10 (!!) jaar. Onze ‘toptalenten’ heten verder ebecilio, özbiliz, lukoki, sarpong, jozefzoon, De Sa, Koppers enz. Oké dan.

Met alle respect: we gingen met zowel Ajax als NL voetbal richting afgrond. Er zat totaal geen lijn in het spel, alsook niet in het beleid. Het was diep bedroevend.

Gelukkig vond Cruyff dat ook, daarvoor ben ik hem eeuwig dankbaar.
9 -2
Joseph
Triest en zeer zorgelijk dat de club dan weer bij dit soort mensen uit komt. De revolutie is de basis van dit succes, het is om te janken dat we dan blijven kijken naar het falende beleid van daarvoor, met bijpassende figuren, als we naar de toekomst kijken.
2 -2
Sterspeler
Gabri in dit rijtje noemen is niet terecht. Dat is juist een goede aankoop geweest die enkel pech had met blessures.
1 0
Cruyffie
Zit wat in, maar denk alsnog niet het niveau middenvelder waar je naartoe wilt met Ajax. Maar goed, daar kun je idd van meningen over verschillen.
0 0
AFCA1961
Ben je eindelijk verlost van die walgelijke Henrichs , krijg je dit ervoor terug......een anti Cruijff man die Ajax maar "een hoop gezeik" vind.....hoe is het mogelijk?
5 0
Maus1978
Hoe is dit nou toch in godsnaam weer mogelijk. Eindelijk verlost van de laatste vieze rat, komt er een andere walgbak voor terug!? Wie keurt dit goed dan? En waarom? Kan het nou nooit eens normaal? Met gewoon goede capabele mensen die het Cruijff- gedachtengoed omarmen...
5 -1
niquedegraaff
Er zit weer geld in de kas en het ongedierte, dat blij was van het ajax gezeik af te zijn (toen de club na jaren van hen beleid op de afgrond van faillissement balanceerde), komt uit alle hoeken en gaten op de geur van de miljoenen af. Gatverdamme
5 -1
Kikke
En waarom zitten die anti Cruijff mensen bij Ajax, laten ze in godsnaam fan worden van FC Lutjebroek ofzo..
0 0
Babangida83
Eijken vond t beleid voor de Cruijff revolutie een goed beleid. Dan sta je dus niet achter plan Cruijff. Terwijl Henrichs en de ledenraad hebben gezegd plan Cruijff te blijven volgen. Dan rijmt zijn kandidatuur niet helemaal met het beleid dat je beoogt. Heel merkwaardig.

Onderschat dit niet mensen. De invloed van de ledenraad op de RvC is enorm, juridisch gezien. Dit zou t begin van t einde kunnen zijn. Dit vermijden, zal ons weer een aantal mooie jaren extra geven.
8 0
JohnnyD
Het einde is al lang voor deze aanstelling begonnen hoor. Dit is er meer een uitvloeisel van.
1 0
geDaante
En zo gaat het op vrijwel ieder gebied weer richting pre-revolutie. Lekker geleidelijk ook, zodat het supporters niet zo opvalt, al zijn de meeste supporters ook niet geïnformeerd.

Het is zo voorspelbaar, het begon met het en weren van Cruijff en daarbij onder meer een smerig communicatiebureau inschakelen gericht op het zwartmaken van partijen of individuen (Cruijff in deze), Davids hersenspoelen en gebruiken om Cruijff verder zwart te praten, etc.

Cruijff eenmaal toch wat macht, Cruijff tegenwerken en zijn Plan en bijbehorende afspraken totaal niet nakomen en technisch totaal afwijken van dat Plan toestaan en alles lekker laten klappen en mislukken. Bij ingrijpen van bovenaf, leiding en de wil van bovenaf, had Plan Cruijff heel makkelijk kunnen slagen. Zonder leiding en de wil het te laten slagen, slaagt niets.
Cruijff-discipel Jonk tegenwerken en wegwerken, onder valse voorwendselen, ook zwart gemaakt.
Poging van buitenaf (Cruijff/Ling) om Plan Cruijff te laten slagen en alles bij te sturen, middels een rapport, waarin alle knelpunten duidelijk naar voren kwamen en logische, zeer goede suggesties werden gedaan, werd in de prullenbak gesmeten.
Herhaaldelijke suggesties van Jonk, om de verantwoordelijkheden beter af te bakenen, wat duidelijk nodig was, werden door Henrichs ter harte genomen mondeling, maar natuurlijk deed hij daar weer niks op uit, want dat zou Plan Cruijff weleens kunnen slagen.

Daarna liet men Overmars zijn machtswellustige ding doen. Na Jonk de eigenwijze Bergkamp weg, en zo was er niets meer over van het TH, ook geen enkele poging een nieuw TH te stichten, dat werd ineens zogenaamd door Overmars, de HJO en Van der Sar gevormd. De HJO is een ja-knikker, Van der Sar houdt zich vooral bezig met de commercie.
Overmars is nu dus gewoon de technische alleenheerser, een zware TD, zoals pre-revolutie.
En dat één man bepaalt is te zien, daar er de vreemdste aankopen worden gedaan, en ook slecht ingekocht, los van een paar voltreffers, puur gokwerk dus.

De trainer van Ajax 1 bepaalt de visie van Ajax, ook in de bovenbouw van de jeugd. Kansloos, hoe dom kan je zijn? Stel een trainer vliegt er na één seizoen alweer uit, verandert de visie van Ajax weer, en spelers opgeleid in die visie, zijn voor niks daarin opgeleid. Geen lange termijnvisie dus meer, geen echte lange termijn afstemming tussen het eerste en de jeugd.

Het gaat in alle geledingen weer richting pre-revolutie, en dat was te verwachten. De meeste supporters zijn nu heel erg blij door de resultaten en het spel, en ook al ben je tevreden met Overmars, wat ik niet ben, wat als hij straks vertrek? Zijn opvolger heeft dan ook de technische alleenmacht, en de opvolger van Ten Hag bepaalt de visie en speelwijze van Ajax 1 en de bovenbouw van de jeugd. Dat moeten dan wel steeds héle goede opvolgers zijn. Één verkeerde keuze daarin en Ajax glijdt snel weer financieel en sportief naar beneden.
11 -2
insectenverdelg
Je verhaal klopt gedeeltelijk, alleen is het te zwart wit. Jonk, Bergkamp, Overmars en vd Sar zijn allen op Crujff zn voordragen binnen gekomen. Echter bleken er maar 2 van de 4 saemn te kunnen werken. Het TH heeft nooit gewerkt in de vorm die het had
Er werd alleen maar geruzied, en er zat naast een trainer ( in dit geval Bosz) een assistent trainer, die ook gelijk zn functioneren beoordeelde. Dat is een hele vreemde situatie
Vergeet niet dat Bergkamp ook het probleem van Bosz was. Vraag dus is een TH beter? Ik denk dat ook dit van de poppetjes afhangt.

Wel met je eens dat we nu terug zijn bij een oude structuur. Maar er is ook meer rust binnen de club dan ik me lamg kan heugen ( denk dat je naar 95-98 terug moet) . Dat zie je terug door de hele organisatie.
1 -1
JohnnyD
Snap je dan niet dat je om te kunnen oogsten, je eerst moet kunnen zaaien? We oogsten nu dus wat wat een tijdje geleden is gezaaid. Gewoon eventjes wat veranderingen doorbrengen en een tijdje daarna speelt Ajax ineens weer waar het hoort te spelen. En nee, de organisatie was niet helemaal perfect geregeld. Dat hoort bij een reorganisatie vanaf onderaf. De hele structuur moest anders. Dat wil niet meteen zeggen dat er geen fouten gemaakt mogen worden. Dat is er inherent aan. De structuur kan mogelijk ietwat beter. In eerste aanleg blijken de aangestelde personen, ondanks hun kwaliteiten , niet helemaal in de functie te passen die aanvankelijk was bedoelt. De taakomschrijving moet misschien ietwat genuanceerd worden dan wel afgebakend. Hoe moeilijk kan het zijn? Nu gaan alle patjepejers weer aan de haal met het huidige Ajax omdat het zo goed gaat zonder in te zien waarom er weer ineens een opleving is. Dat zaadje is toch echt een paar jaar geleden gelegd en je ziet nu al meteen de vruchten. Noemden al die managers dat een tijdje geleden niet een "helicopterview"? Geloof mij, in deze organisatie zit niemand met een "helicopterview". Alleen maar mensen die teren op het zaadje wat is gelegd. 1 van de punten bij het begin vd revolutie was hoe het toch kwam dat Ajax geen aanvallers meer kon afleveren. Die zijn er nog steeds niet. Ik begrijp wel dat je iet niet op afspraak af kunt roepen, maar wederom negeren lukt mij ook niet.
1 0
Babangida83
Alles hangt altijd van de poppetjes af en nog meer hoe die vanaf bovenaf gemanaged worden. Want dat laatste creëert t systeem waarin iedereen samenwerkt of juist de tent uit vecht.
1 0
MosesD
Iedereen roept hier weer van alles, maar niemand kent de drie voorgestelden leden persoonlijk. Het gaat uitstekend met Ajax, ik ben zeer benieuwd naar de visie van deze 3 mensen. Zoals ik ook zeer benieuwd ben naar de plannen van de nieuwe Toekomst. De uitbreiding was een jaar of 3 geleden begroot op 30 mio, nu heeft men het over 60 mio. Heel erg ambitieus . Zeer nieuwsgierig naar de plannen en wat het zo duur maakt.
1 -2
JohnnyD
Okay, jij komt dus ineens ook weer onder je grafsteen vandaan. Hoe verrassend met dit onderwerp. Heel erg duidelijk inhoudelijke reactie ook. Vooral diepgaand. Ook je reactie op de reactie waarop je reageert is wederom een echte voltreffer. Chapeau, met jou komen we verder. Serieus benieuwd wie er achter jouw account zit.
2 -2
MosesD
Haha, hilarisch de pot verwijt de ketel zeg maar. Jij komt totaal niet met een inhoudelijke reactie. Noem eens 3 argumenten waarom zowel Eijken, als de andere twee totaal ongeschikt zijn. Ik ken ze niet, dus ik heb vooralsnog geen oordeel. Maar een dom iemand als jij roeptoetert maar wat, zonder de mensen, hun visie en kwaliteiten ook maar te kenen. Wat een armoe.
1 -1
geDaante
Dus jij hebt vertrouwen in iemand die het beleid pre-revolutie geslaagd vond? En die duidelijk bij het Cruijff-hatende kliekje hoort? Die nu overigens doodleuk wordt teruggehaald, hoe voorspelbaar.

Het is inderdaad opvallend hoe makkelijk jij Cruijffianen als Jonk en Cruijff zelf afvalt en ongeschikt vindt, op basis van weinig tot niks, en zo'n nietszeggende bobo die belachelijk beleid dat Ajax naar de afgrond dreigde te brengen verdedigde en prima vond, een hand boven het hoofd houdt.

Hoe kan deze man een visie en kwaliteiten hebben, als hij belachelijk beleid, op vrijwel alle fronten, voerde en prima vond?

Overigens praat hij ook maar wat om zijn ego te redden, zelfs hij ziet vast ook wel dat het beleid na hem veel beter werd. Maar zal dat vanuit ego en de haat naar Cruijff nooit toegeven.
1 -1
Kikke
Wat ik werkelijk niet begrijp is wat zo iemand bij Ajax doet, de Cruijff Arena, Cruijff heeft Ajax oa groot gemaakt, nu weer met Cruijff filosofie. Alle anti Cruijffers ga lekker supporter worden van FC Utrecht ofzo en laat Ajax met rust!
0 0
MosesD
Ach ja, het hele plan JC en diens mensen zijn niet meer actief bij Ajax en dus jij vindt dat het nu heel slecht met Ajax gaat? Tja, er is geen technisch hart meer, geen salarisplafond, geen regel pas op 17 een contract voor jeugdspelers, geen overhand aan atletiek ipv voetbaltrainers, maar gedaante vindt het slechter dan ooit met Ajax vinden. Tja......
0 -1
Kikke
Moses D, jij hebt Cruijff nooit begrepen, ga lekker supporter van een andere club worden.. fc utrecht ofzo en laat Ajax met rust, neem al je anti cruijff sentimenten in godsnaam mee en al je vriendjes! Echt zo genoeg van, van dit soort mensen bij Ajax!
0 0
Ajax114
Zei het al eerder , er komt een vergelijkbaar figuur als Henrichs voor terug. De ene kwal voor de andere kwal. Alles wat tegen Cruijff was maakt momenteel de dienst uit en blijft de dienst uit maken. Er zal nooit iets veranderen binnen Ajax.
4 -1
MosesD
Het gaat fantastisch met Ajax en dan toch maar weer gaan zitten miepen hier. Wat maakt Frank Eijken tot een kwal, kom eens met wat steekhoudende argumenten. En wat vind je van de andere twee voorgestelden?
1 -4
geDaante
En dat is totaal ondanks dit soort figuren! Het is een gevolg van de veranderingen en ommezwaai die Cruijff teweeg heeft gebracht. Daar wordt nu mee geoogst.
1 0
Babangida83
Het feit dat hij plan Cruijff niet steunt. Dat is het belangrijkste. En als hij zegt dat hij t steunt, dan is hij een draaikont eerste klas en dus ongeloofwaardig in wat hij beweert.
2 -2
MosesD
Tja, dan hebben we het over 8 jaar geleden, waarbij hij roept dat hij ' klaar was met het gezeik'. Het was toen ook een slangenkuil van heb ik jou daar. Het gaat nu prima met Ajax, zonder dat er overigens nog veel over is van het zogenaamde plan Cruyff. Daar zaten goede en minder goede dingen in. Ik denk dat ze de goeie overeind hebben gehouden.
1 -1
Babangida83
Heb niet het idee hier met een plan Cruijff kenner te praten. Maar goed, over Eijken is t heel makkelijk: die vond het goed gaan en vond plan Cruijff niks. Nu, het ging ontegenzeggelijk niet goed. Dat was gewoon onzin. Ajax volgt nog plan Cruijff volgens Henrichs. Dus Eijken is the weakest link, dag!

Betreft plan Cruijff: Als je naar de lichtingen kijkt die uit het plan Cruijff komt, dan schrik je je eigen rot van het talent. Tot aan PSV en Hertha aan toe. Ook het feit dat er nu oud-top Ajacieden op bestuurlijke posities zitten doet Ajax niet slecht. Zijn gewoon keiharde feiten. Geen discussie over mogelijk. Dus of je bent heel slecht geinformeerd, of je bent Hennie misschien zelf?
1 0
Kikke
Haha Babangida, daar heb je gelijk in. Die anti Cruijff kliek hebben zo geen inzicht in wat Cruijff wilde en bedoelde. Daar blijkt wel uit hun onkunde, ze moeten echt uit Ajax worden geweerd. Cruijff is Ajax en andersom, Cruijff is gewoon heilig en als je dat niet trekt, wordt dan supporter van een andere club!
0 0
MosesD
Nou ja, bij mijn weten is er van het plan JC of iig degene die het zouden moeten uitvoeren, weinig meer over, maar kan aan mij liggen....
Eijken was destijds kortstondig commissaris.Het ging toen net weer een beetje de goede kant op qua financiën. En ik denk dat Eijken vooral doelt op hoe e.e.a ging. Je kan toch moeilijk spreken van een fluwelen revolutie? Hoe dan ook, ik ken Eijken niet goed, jij vermoedelijk ook niet. Of baseer je je op slechts één uitspraak? Dat zou wat kort door de bocht zijn, to put it mildly. De andere twee die voorgedragen zijn, ken ik ook niet. Dus ik wil graag wat meer over hen te weten komen, alvorens ik een oordeel vel.
Het Nederlandse voetbal zit weer voller met talent. Ook bij AZ, Psv en Fnoord. Dat heeft te maken met de golfbewegingen waarmee een klein voetballand als Nederland mee te maken heeft. Kijk naar België, heeft nu een fantastische lichting, erna is het weer minder.
Dat zijn gewoon de feiten. Hennie zelf? Wat is dat nou weer voor een kolder? Jij bent toch ook geen TBS?
0 0
geDaante
Er is inderdaad weinig meer over van het Plan, maar er wordt geoogst van dat wat gezaaid is, namelijk toptalent, aanvullen met spelers voor de basis en die de basis sterker maken (helaas nog vele mis- en breedteaankopen daartussen, dat is weer niet volgens Plan Cruijff; aankopen zonder enig idee erachter, Ajax had er dus nog veel beter voor kunnen staan).
Verder weer de focus op echt aanvallend voetbal met naar voren denken, en vanuit de opbouw en combinatiespel (al kan dit nog een stuk beter dan onder Ten Hag). Dat is vrij cruciaal, die lef en durf, daar moét een nederlandse ploeg mee spelen.
Spelplezier, vermaak, individuele vrijheid voor spelers, drukzetten, etc.

Dus geen De Boer taferelen, geen Jol taferelen.
Ten Hag en Bosz die Cruijff-adepten zijn, dus geen standaard KNVB opgeleide Nederlandse, ervaren trainers.

Kortom, de geest van Cruijff zit er nog in door een trainer die redelijk Cruijffiaans denkt, en dan met name qua spelprincipes, al zou Cruijff meer aandacht aan de opbouw, veldbezetting en combinatiespel van achteruit denken. Verder in de jeugd die de kans krijgt en goed opgeleid is. Aankopen die echt van toegevoegde waarde zijn.

Cruijff heeft er voor gezorgd dat het besef van de Ajaxkernwaarden weer terug is, de spelprincipes, de focus op de jeugd, en aankopen die écht een versterking voor de basis zijn. Helaas wordt er nog wel slecht aangekocht, maar er zaten gelukkig net genoeg voltreffers tussen.
Dus geen trainers a la Jol meer, geen trainers meer die na een jaar weer weg zijn, geen speelwijzes die erg tegen de spelprincipes van Ajax indruisen, geen paniekaankopen of alleen maar aankopen die helemaal niks toevoegen, etc.

Los daarvan gaat er wel veel mis nu, met matig tot slecht aankoopbeleid (los van wat voltreffers), een trainer van Ajax 1 die de visie even bepaalt, ook in de jeugd. Een zware TD wat riskant is voor de lange termijnvisie en continuïteit.
0 0
MosesD
Wat ontzettend jammer dat het zo goed gaat me Ajax nu Wim Jonk cs niet meer bij Ajax in in dienst zijn. Het TH was en is een grote farce gebleken. Nu het zo goed gaat met Ajax ligt dat plots aan JC. Gaat het slecht dat ligt dan aan zeker aan van Gaal, Michels. Ivic, Beenhakker, Olsen. Sure. Wat een totale kolder.De Ajax jeugd was goed en is goed, Niks mis mee. In jouw optiek zou er een gekke bij Willem II gaan roepen Frenkie de Jong 'gemaakt' te hebben. Sure indeed.....
0 0
Joseph
Ten tijden van de revolutie heeft Jonk aan plan Cruijff kunnen werken in de jeugdopleiding, wat voor grote talenten gezorgd heeft en een enorme opwaardering van het niveau. Daar zijn ze nu vanaf gestapt en zie je dat een club als AZ opeens alles wint van Ajax, met minder mogelijkheden en minder talentvolle spelers.

Na de revolutie zijn ze het plan in het eerste uit gaan voeren, met aankopen die de basis beter moeten maken.

Kortom, wat nog staat van het plan werkt, wat ze los hebben gelaten gaat mis.
0 0
MosesD
Dat het plan voor grote talenten heeft gezorgd, daar ben ik het niet mee eens. Talenten maak je niet, die hebben talent gekregen. Dat we nu plots (en niet alleen Ajax meerdere clubs, waar men nooit met plan Cruyff heeft gewerkt) hebben plots meer talent. Dat heeft alles te maken met een golfbeweging. Kijk bijvoorbeeld naar België, die hebben nu een toplichting (zouden eigenlijk nu moeten 'oogsten'), wat erna komt is een stuk minder. Een hele normaal ontwikkeling voor kleinere voetballanden, waar niet elke lichting even talentrijk kan zijn. Een Frenkie de Jong (die imo de beste voetballer van Nederland ooit wordt, na Johan Cruyff) komt gewoon van Willem II, waar ook nooit een plan Cruyff is toegepast. AZ heeft al vrij lang een redelijk goede opleiding. Maar ook daar zal niet iedere 5 jaar een Stengs opstaan.
En om eerlijk te zijn, er heerst nu eindelijk rust bij Ajax, het gaat heel goed, en er is een helder (en gedurfd) beleid dat eigenlijk pas sinds wasdom is gekomen na het vertrek van enkele mensen die JC destijds naar voren had geschoven (Jonk, Bergkamp, van Duivenbode). Dat valt moeilijk te ontkennen.
0 0
geDaante
Oké, nou, dan kan Ajax net zo goed geld besparen, en geen geld meer in de opleiding steken, puur nog scouten en verder een beetje aankloten en wedstrijdjes spelen, en trainen uiteraard. Hoe? maakt niet uit, al rennen ze alleen maar voor de conditie en raken ze geen ene bal aan, ze hebben talent of niet. Goede jeugdtrainers? Visie? Maakt niks uit, ze hebben talent of niet. Meer techniektraining, balcontacten, meer 1-op-1's, meer focus op combinatiespel en handelingssnelheid en creativiteit, focus op durven en aanvallen, etc.? Nee joh, ze hebben talent of niet.

Dat is zo'n beetje zoals jij naar een opleiding kijkt.
0 0
Babangida83
Zowel bij AZ, PSV en Ajax hebben ze een aantal jaar geleden het jeugdbeleid flink geprofessionaliseerd (en zijn ze dat nog steeds aan het doen). Daar is erg hard aan gewerkt (net zoals in België overigens). Maar jij denkt dat het allemaal vanzelf gaat, dat een natuurverschijnsel is?

Het probleem bij dit soort goed beleid is, dat als het vruchten begint af te werpen, gelijk iedereen tot dat succes wil behoren en er een mening over gaat hebben. En dan komen onbenullen vertellen dat een opleiding eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is, talenten maak je niet (wat natuurlijk ook zo is, maar qua argument natuurlijk kul is, want met alleen talent kun je nog niet op je reet gaan zitten.) , etc. etc. Bepaalde dingen uit het goede beleid verdwijnen geleidelijk, men vergeet mee te gaan met de tijd (want t gaat zo goed), en dat is dus het begin van jouw natuurverschijnsel naar beneden. Wat men vergeet: met beleid is het heel belangrijk wat je 5 jaar geleden deed om vandaag zo goed voor de dag te komen. Dat is niet iets wat je enkel gisteren hebt opgebouwd. En dan zitten we 'ineens' in een 'golfbeweging'. Het kan niet altijd hosanna zijn en dat soort kul! Dat laatste is een soort self-fulfilling prophecy.

Jij pikt Stengs er uit. Maar hij is natuurlijk niet de enige. Het algehele niveau is omhoog gegaan. Het feit dat er goed beleid is, heeft grote talenten als Stengs tot hoge hoogten doen stijgen. Goede begeleiding is heel, maar dan ook heel erg belangrijk. Ook het feit of een trainer/opleider het in jou ziet zitten als talent, kan je maken of breken. Vraag dat maar aan Jurgen Streppel. Zo zijn er nog veel meer factoren.
0 0
MosesD
Natuurlijk, een opleiding is nooit 'af'. Die moet dus altijd doorontwikkeld worden en dat kost ook geld. Niks mis mee. Maar je kan niet van een matige speler een topspeler maken natuurlijk. Alles begint met talent. Veruit het grootste talent van Nederland is Frenkie de Jong. Er is bij Willem II echt geen jeugdtrainer, die gaat claiment de Jong te hebben 'gemaakt'.Die jongen heeft zijn talent gekregen. Als hij er weinig van kon dan kan je nog zoveel in een opleiding pompen, hij zou echt niet de Frenkie de Jong van nu zijn zonder zijn eigen talent.
Het algehele niveau van de opleidingen is omhoog gegaan, maar Stengs was sowieso wel komen bovendrijven hoor. Of denk jij van niet?
Een goede trainer kan wat handvatten aanreiken en en een speler enkele (weliswaar belangrijke) procenten beter maken.
Maar nog even terug naar België. Een geweldige lichting, hoe verklaar jij dat de lichting die erachter zit nu stukken minder is?
0 0
Babangida83
Ik weet hoe t gaat als jeugdspeler. Het is heel erg afhankelijk van de desbetreffende trainer en het beleid boven hem. De wat tengere voetballertjes worden nog steeds eerder rechtsback gezet, dan rechtsbuiten of op t middenveld, want bij 8/10 van de opleidingen wil men presteren en power zien. Bij Frenkie weet je het nooit, is denk de uitzondering op de regel, maar door keuzes in de opleiding kan t zijn dat bepaalde spelers niet worden opgemerkt of verkeerd worden gebruikt. Dan is de vraag zeer valide of zo'n spelertje dat overleeft. Bij Ajax hadden ze Frenkie ook linksbuiten kunnen zetten, gedurende 3 jaar. Dan was hij waarschijnlijk niet zo goed als nu op dat middenveld. Er waren zeer veel mensen die vonden dat hij te veel liep of te veel de bal verloor. Het was uiteindelijk Keizer die hem de kans gaf het wekelijks te laten zien. En toen is hij enorm gegroeid in een half jaar. Dat soort keuzes hebben wel invloed gehad op de prestaties van Keizer.

Maar er zijn ook nog de groeispurten die over het hoofd gezien worden als reden voor een mindere periodes. Je hebt het (bijna) hele jaar verschil in leeftijd van spelertjes in dezelfde lichting dat op die leeftijd veel verschil maakt. En zo zijn er heel veel aspecten. Cerny heeft t mogelijk niet gered, doordat hij op t verkeerde op zichzelf is gaan wonen en daarmee de verkeerde vrienden/ritme kreeg.

Het probleem is niet zozeer dat er geen talent is, maar dat er heel, maar heel veel verloren gaat. Verder kun je spelers gericht van een normaal niveau naar topniveau brengen. Zo is bij Kluivert veel op zijn tweebenigheid gelet. Essentieel voor een buitenspeler om onvoorspelbaar te blijven. Anders had hij veel talent gehad, maar niet half zo gevaarlijk geweest. En zo zijn er nog miljoenen voorbeelden, allemaal persoonlijk of positie afhankelijk.

En in t algemeen zie je dat t niveau omhoog is gegaan op technisch vlak. De aanname van Vd Beek bij de derde goal tegen Chelsea is puur opleiding.

Dat was even in t kort ;-)
0 0
MosesD
Je hebt nog niet geantwoord op mijn vraag over België. Hoe kan het dat de komende lichting stiukken minder is dan de huidige?
0 0
MosesD
Frenkie speelde in bij Willem II vaak linksbuiten. Heeft hem al met al niet slecht gedaan. En Frenkie heeft nooit van Plan Cruyff gehoord. Daar is hij niet slechter of beter van geworden . En hij speelt op zn 21e bij Barcelona. Zeg jij dus maar dat zijn opleiding slecht is geweest.....
Kluiver tweebenig , dat oefende die jongen thuis. Net als Sneijder thuis in de straat in Utrechtd. Dat is passie en talent en echt niet een opleiding . De goal van van de Beek was 50% de passing van Ziyech. Een speler zonder zgn plan Cruyff. Waar heeft Hakim dat talent precies vandaan in jouw ogen?
0 0
AjaxDaniel
Heeft de bestuursraad nog veel macht t.o.v. bijv. 2011?
0 0
Babangida83
Zij stemmen over de voordracht van de commissarissen. Bovendien kunnen zij commissarissen voordragen en alle 5 tegelijk naar huis sturen. Dat is dus een zeer dikke vinger in de pap wbt het beleid. De voorzitter van de raad kan dus druk uit oefenen op t beleid, want die heeft redelijk veel invloed op t stemgedrag van de leden.
0 0
geDaante
Ze hadden kunnen ingrijpen toen men totaal maling had aan Plan Cruijff en dit Plan verloochende, deed men niet, vonden het alleen maar mooi allemaal, Cruijff weer weg, missie geslaagd. Niet zo gek met al die Cruijff-haters in dat orgaan, overal bij AJax trouwens.

Dus ja, ze hebben zeker wel macht.
6 -1
FreddyAX
DE formele macht van de bestuursraad moet niet onderschat worden,het vertrek van Henrichs doet niemand pijn vermoed ik.
Toch is het belangrijk dat er geen nieuwe ruzie in de bestuurderstent uitbreekt en dat we kundige bestuurders hebben ,ook al staan die wat verder af van het dagelijks beleid.

Ik kan niet inschatten of de genoemde kandidaten capabele mensen zijn alleen maar hopen denk ik.
0 -1
Babangida83
Ik sluit niet uit dat t aanblijven van Leo van Wijk daar ook mee te maken heeft. Een sterke man die t eea aan gewicht inbrengt.
0 0
Yo
Gelukkig lijkt het erop dat de Bestuursraad niet heel veel macht heeft tegenwoordig. Tenminste stukken minder dan voor 2011. Dus veel kunnen ze niet verkloten denk ik. De 2 mensen die gewoon in de raad komen klinken wel gewoon als aardige mensen maar precies de voorzitter wordt dan weer zo gluiperd. Waarom? Vriend van Henrichs misschien? Wie bepaalt eigenlijk wie erin komt?
1 -1
Babangida83
Dit is heel naïef
1 0
geDaante
Natuurlijk een vriendje van die Henrichs. Zie hem daar met Van der Aat en Coronel op de foto, en zijn uitspraken in dit stuk. Gewoon weer zo'n Cruijff-hatende bobo. Van dat soort figuren komt Ajax helaas nooit meer af. De leden stemden toen al unaniem tegen Cruijff, en zijn allemaal vriendjes van elkaar, daar alleen leden nieuwe leden kunnen aandragen.

En die bobo kliek bovenin zijn natuurlijk ook allemaal vriendjes, spelen elkaar functies toe en houden elkaar het hand boven het hoofd.

Het is het nadeel van het zijn van zo'n grote club; het trekt allerlei bobo's aan die interessant met Ajax willen doen. Leden/bobo's als Brandsteder, Freek de Jonge, etc., die er allemaal weinig van snappen.

Cruijff had helemaal niks met dit soort mensen die invloed willen en interessant doen met Ajax, en dat vonden zij dan weer niks, en dus maar Cruijff hekelen en weghouden.

Dat al die leden tegen Cruijff stemden was dan ook niet zo verrassend, allemaal figuren die er zitten vanwege hun eigen ego, leuk tijdsverdrijf en gezelligheid, verder Ajax helemaal niks te bieden hebben. Maar dat de supporters Cruijff ook zo hard hebben laten vallen, verbaast me nog steeds. En met z'n allen wel pochen met de naam Cruijff.

Het maakt dat ik een haat-liefde verhouding met Ajax heb.
8 0
insectenverdelg
Hier ben ik het wel 100% Mee eens
De kliek er boven van het olboys netwerk, laat decrillongen over mijn rug lopen.
2 0
Ajax114
Mooi geschreven omdat ik mij helemaal herken in jouw commentaar. Ik ben ook ajacied maar haat de enge kliek die daar zit en veel macht blijft uitoefenen.
2 0
waayop
Dit is wel verontrustend. Straks gaan er weer openstaande rekeningen vereffend worden en krijgen we weer allemaal intern gelazer.
1 0
je
Kan Overmars en Van der Sar hun opvolgers in werken met een voetbal achtergrond graag Bij Edwin van der Sar duurde het ook 4 jaar voor dat hij op eigen benen stond.?
1 0
Naoro
De bestuursraad is all een rotte tak vanaf de oprichting waar Henrichs gelijk weer voorop stond, nare man. Ik had nog de naive hoop dat het kan bijdraaien mocht hij opstappen maar helaas... Zeer zorgelijk dit. Gelukkig lijkt de invloed van deze tak op het moment wel mee te vallen al weet ik niet hoe dat kan veranderen mochten de leden van deze raad de macht willen pakken.

Old boys network in its finest form

Was er trouwens niet geregeld dat er altijd een persoon vanuit de supporters in deze raad moest zitten, dat was Ronald Pieloor toch? Moet hij niet op dezelfde manier vervangen worden?
3 0
Mbaku
Dat vies vuil anti Cruijff gespuis blijft maar binnen glibberen bij onze mooie club. Zeer slecht teken aan de wand.

Laat ons geen zand in de ogen strooien door het huidige succes. Langzaamaan verdwijnen in alle geledingen de Cruijff discipelen en de grijp bobo's van weleer kruipen onder hun luxe steen vandaan en grijpen de macht. Het duurt niet lang of hun tentakels zitten weer verweven door heel de club echter hebben we nu geen held meer die ze eruit trapt.

Zeer walgelijk en zorgelijk nieuws dit.
13 -1
geDaante
Er is al niks meer over van Cruijffs visie, los van de Twin Games in de opleiding, en het hernieuwde inzicht dat Ajax voor aanvallend voetbal staat en geen balletjes breed gedoe bijvoorbeeld. De manier waarop is niet meer des Cruijffs. Het aankoopbeleid is niet des Cruijffs, teveel hele vreemde mis- en breedteaankopen, en alweer te weinig kansen voor de jeugd. De hele organisatiestructuur is weer pré-revolutie, wat zeer riskant is voor de lange termijn. Met ook trainers die de visie even bepalen, ook in de jeugd, is er ook geen lange termijn visie meer technisch gezien.

Je ziet wel dat oud-voetballers als directeuren het sportieve voorop zetten en ambitieus zetten, wat Cruijff altijd beoogde. De opleiding is minder dan onder Jonk, maar nog steeds wel vele malen beter dan pre-revolutie, vele malen beter.

Het aankoopbeleid is ondanks wat voltreffers sleht te noemen, door de vele, hele vreemde aankopen die totaal niet bij Ajax passen. Als je ineens genoodzaakt bent twee spelers gehaald voor de verdediging op het middenveld te zetten (althans, dat voelde Ten Hag zich), en een middenvelder gehaald voor het middenvelder die op de bank zit, dan heb je iets niet bepaald goed gedaan.
5 -1
Laurel71
en dat is zo jammer als jarenlange supporter - je ziet het, herkent en iedereen danst de horlepiep terwijl je er niets tegen kunt doen. Het succes verblind velen en als je iets kritisch roept dan ben je geen echte supporter...

Deze verkiezing plus mensen die roepen dat het dikbetaalde bestuur een standbeeld moet krijgen is het begin van het einde - ik geniet nog even van deze heerlijke club en het fantastische voetbal. Over 3-4 jaar is het weer 'demonstreren' en mopperen op de tribune
5 0
Ajax114
Sta helemaal achter jouw mening. De amateurs binnen de club regeren weer. En het ergste is de vele miskopen die tientallen miljoenen hebben gekost en dan willen ze een standbeeld voor Overmars . Dat zegt alles over hoe het er nu binnen de club aan toegaat. Geen enkele kritiek meer, ze hebben het naar hun zin nu er helemaal niets meer over is van Cruijff beleid. Alles zorgvuldig eruit geelimineerd.
2 -3
Simon1
Acht jaar met maar één keer landskampioen. Is dat goed beleid? Financiële wanorde. Is dat goed beleid? Ajax vervreemden van zijn bestaansrecht. Is dat dan goed beleid?

En dan nog blij zijn dat je van het gezeik af bent.

Donder op en laat je arrogante incompetente rotkop nooit meer zien bij Ajax!
11 0
geDaante
Precies, gewoon weer zo'n gekrenkte, Cruijff hatende bobo. De laatste beetjes Cruijff worden weggewerkt, en de ratten komen weer teruggekropen naar hun stekkies.
3 0
Web
Rustig, je zal hem wel kennen?
Anders een heel gewaagde uitspraak.
Democratisch gekozen neem ik aan?
0 -5
geDaante
Wakker worden Web, lees het stuk eens goed. Ging weg tijdens de Fluwelen Revolutie, vond het goed beleid wat er gevoerd werd (lachwekkend), hoort bij
de Cruijff-hatende bobo-kliek.
0 0
Simon1
Koppel resultaten en uitspraken aan elkaar en je hebt een arrogante leider die overtuigd is van zijn eigen gelijk ondanks dat de resultaten ver onder de maats liggen. Dat resulteert automatisch in incompetent leiderschap daar hij niet in control was over de organisatie. Heel Ajax ging naar de klote terwijl hij daar als commissariszat en niks deed. Hij verdedigde het alleen.

Sommige mensen moeten leren wanneer ze weg moeten blijven. Hij is er een van.
9 0
geDaante
Amen
3 0
je
Eng zooitje ons kent ons Hennie henrichs de glibber met Ratje Arie van Os(zit hij nog steeds vast?)
3 0
Web
Ik ben een groot Cruijff voorstander, die heeft het huidige Ajax ook in beweging gezet
Maar waarom mag deze man niet zeggen, dat hij van het gezeik af was?
Of willen ze hier zeggen dat het schoonheid prijs verdiend?
Ik kan mij heel goed voorstellen dat je het in die niet blij van Ajax werd
Ik volg Ajax al meer dan 50 jaar, mijn minste Ajax jaar ooit
2 -5
jaripettersson
Als je onderdeel van het ontstane probleem bent ga je niet als een kind staan huilebalken dat het zo rot voor je is. En precies zo'n figuur wordt voorzitter. Als over een paar jaar zowel geelen, overmars als TH weg zijn, en Alphons Groenendijk de nieuwe trainer is, met Danny blind als adviseur, zijn we er weer.
0 0
JohnnyD
Volgens mij zei hij nog meer. "......We voerden echt goed beleid......".
6 0
Web
Dat is inderdaad niet handig, en ook niet waar
Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat je heel erg zat was van Ajax toen
1 -3
Babangida83
Er was zelfs nog een rapport Coronel geschreven met verbeterpunten. Dus goed ging t niet. Sterker, ze vertikten dat rapport na te leven. Dan ben je best ver van de realiteit als je zegt dat t prima gaat. Nog even los van de resultaten.
0 0
geDaante
Cruijff en échte Ajaxliefhebbers waren dit soort smerige figuren helemaal zat.

Wat nou goed beleid? Ajax was nog nooit zo ver weggezonken, met Jol aan het roer, lange ballen naar voren, alles op Suarez, en een jeugdopleiding die naar Ajax maatstaven werkelijk nergens op sloeg.

Gewoon wegwezen met dit soort incapabale Cruijff-hatende bobo's die denken er verstand van te hebben, maar er 0,0 verstand van hebben.
3 0
Simon1
Competente bestuurders zouden zich, ook in die situatie, weerhouden om zulke uitspraken te doen.
3 0
Bjorn
Daar zijn ze weer...
4 0
Laurel71
en zo kruipen ze allemaal weer lekker bij elkaar en niemand uit 'kamp Cruijff', niets nieuws - geen verjonging, geen vertegenwoordiging supporters, geen oud speler zoals destijds allemaal is besproken en waar de revolutie om ging.
Het gaat nu goed en ik geniet er zo van maar ik zie het al weer aankomen over een paar jaar - allemaal graantje mee gepikt en dan krokodillentranen huilen....
4 0
jaripettersson
Ach, die engerds moet er ook wezen. Ik vraag me wel af of Nagel consulent van het Kluivert Dog rescue center was geweest als het in Polen had gestaan. Toch net effe anders nippen van je cocktail.
3 -1
insectenverdelg
Oldboys netwerk floreert weer in deze bestuurslaag. Schandalig dat een man met zulke uitspraken nog op deze postie mag terug keren.
5 -1
JohnnyD
Helemaal eens al ben ik wel benieuwd wat hij nu vindt van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden sinds zijn vertrek. En of hij het beleid waar hij medeverantwoordelijk voor was nu wel als wanbeleid wil betitelen. Je bent uiteraard nooit te oud om te leren zal ik maar zeggen. Helaas gaan we dat natuurlijk nooit horen. Dit soort figuren kunnen alleen stiekem achter de schermen opereren.
2 0
Simon1
Dus uitspraken over het vorige beleid is alleen maar bühne politiek.
1 0