Ajax passeert grens van vijftig miljoen in CL

BartVeenstra, 09-11-2019 om 13:00, 101938 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De miljoenen bij Ajax blijven door de successen in de Champions League binnenstromen. De Amsterdamse club heeft de grens van vijftig miljoen euro inmiddels gepasseerd, maar er lonkt meer. Veel meer zelfs.

Ajax wist zich in de afgelopen zomer middels de voorrondes te kwalificeren voor het miljardenbal, zoals we het toernooi inmiddels wel mogen noemen. De Amsterdammers versloegen PAOK Saloniki en APOEL Nicosia en bereikten daardoor de groepsfase van de Champions League. Die plaatsing alleen al levert Ajax ruim 36 miljoen euro op.

Hoe komen we aan die cijfers? Allereerst krijgt iedere deelnemende club een startbedrag van 15,25 miljoen euro uitgekeerd van de UEFA. Daarnaast verdeelt de UEFA ook nog eens 585 miljoen euro op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst. Een aandeel is dit seizoen 1,108 miljoen euro waard. In dit kader tellen alleen clubs mee die meedoen aan de Champions League. Hierdoor vielen clubs als Manchester United, Arsenal, FC Porto, Sevilla en AC Milan af, waardoor Ajax een paar plekken kon stijgen. De Amsterdammers staan veertiende en krijgen hierdoor negentien aandelen uitgekeerd. Dat brengt ons op een bedrag van 21,052 miljoen euro.

In de groepsfase van de Champions League heeft Ajax tot nu toe twee zeges weten te boeken. Thuis werd met 3-0 gewonnen van Lille OSC en uit werd met 0-3 gewonnen bij Valencia. Per groepszege in de Champions League krijgt een club 2,7 miljoen uitgekeerd, waardoor Ajax op dat vlak al 5,4 miljoen euro kon inzamelen. Het 4-4 gelijkspel levert Ajax verder 900.000 euro op, terwijl de nederlaag tegen Chelsea in de Johan Cruijff ArenA niets opleverde.

TV-gelden en kaartverkoop

Zodoende staat Ajax wat betreft de premies vanuit de UEFA dit seizoen op 42,55 miljoen euro. Daarnaast krijgt de Amsterdamse club ook nog geld binnen via de tv-gelden en de kaartverkoop. Wat betreft de tv-gelden moet Nederland het doen met zes miljoen euro. Vorig seizoen moest Ajax dit bedrag nog delen met PSV, maar omdat de Eindhovenaren faalden in de kwalificatie, krijgen de hoofdstedelingen de volle buit.

Wat betreft de kaartverkoop kunnen er op dit moment alleen schattingen gedaan worden. In het vorige seizoen leverden de zes thuisduels in de Champions League Ajax 10,5 miljoen euro op. Per thuisduel zal dat neerkomen op ongeveer 1,75 miljoen euro, al is het ook zo dat de kaartjes duurder worden naarmate Ajax verder komt in het toernooi. Houden we het gemiddelde bedrag aan levert de groepsfase zo’n 5,25 miljoen euro op.

Alles bij elkaar opgeteld staat Ajax daardoor op dit moment op zo'n 53,8 miljoen euro en dat bedrag kan nog veel hoger gaan uitvallen. De Amsterdammers hebben nog twee groepsduels te spelen en bij twee zeges krijgt men nog eens 5,4 miljoen (2x 2,7 miljoen) euro erbij.

In dat geval zou Ajax zich ook plaatsen voor de achtste finales en dan rinkelt de kassa opnieuw. Een plekje bij de laatste zestien in de Champions League levert namelijk 9,5 miljoen euro per club op. Plaatsing voor de kwartfinales zou 10,5 miljoen euro opleveren, terwijl een nieuwe plek in de halve finales 12 miljoen euro oplevert. Een finaleplek zorgt voor 15 miljoen euro, waarbij een zege nog eens vier miljoen euro extra oplevert. Daarnaast plaats je je als winnaar van de Champions League ook voor de UEFA Super Cup, hetgeen zorgt voor 3,5 miljoen aan extra inkomsten. Het winnen van die wedstrijd levert nog eens één miljoen euro op.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Groengras
Mooie en duizelingwekkende bedragen allemaal, maar voordat de buhne helemaal gek gemaakt wordt lijkt het me goed om ook de (geschatte) extra kosten in het verhaal terug te laten komen. Zou me niks verbazen als dan ongeveer de helft Overblijft. Niet rekeninghloudende met meer waard worden van de selectie en eventuele toekomstige transfers..
0 0
Cruijffthebest
Sanchez terug halen van de Spurs?
Ihattaren ophalen bij PSV?
Boadu halen bij AZ?
1 -2
kaashaas
Ja doen is een killer.
0 0
FrankBeton
Stengs nog
1 -1
FrankBeton
Ja (niet onmogelijk denk ik)
Ja (onmogelijk denk ik)
Nee --> Traore komt eraan, liefst Redan ophalen bij Hertha BSC.
1 0
chloorbestendig
Wat zou zo’n Sanchez moeten kosten? Ik denk dat hij weer volledig op kan bloeien bij een fatsoenlijk voetballend team!
3 0
Sterspeler
Waarom zou je dat willen?
Ruilde ons voor fucking Tottenham in na een jaar. Schijtclub met een zak geld die nog nooit wat bereikt heeft. Hij is bij het eerste en beste succes weer weg. Goede spelers zijn alleen interessant als ze langer dan een jaar willen blijven en door het vuur willen gaan. Ook als het slechter gaat. Sanchez is daar niet een van.
2 0
FreddyAX
In plaats van nieuwe aankopen zou ik er eerder aan denken om de salarisschaal va de echte toppers op te trekken, dat kost geld maar zorgt ook dat spelers niet meer automatisch voor een buitenlandse subtopper kiezen en dat spelers meer gaan opleveren bij verkoop.
Daarnaast maakt het Ajax ook aantrekkelijker voor spelers van buitenaf, PSV wist ons in de jaren 80 en 90 zo af te troeven,dat trucje kunnen we nu ook zelf gebruiken.
0 0
BrandjeXL
Euh, je weet dat Ajax al doet wat jij zegt??
0 0
Concrete
Sanches terughalen bij de Spurs?
3 -2
Hagmag
Ajax kan dus per direct op zoek naar een echte centrale verdediger die direct inzetbaar is naast Blind.
2 0
Hollister
Had al 65 miljoen moeten zijn.. corrupte maffia dat UEFA
8 -1
Cupmetgroteoren
In de winterstop dan maar een échte topper voor op het middenveld halen. Er ontbreekt nog echt een spelverdeler met brains. Wie er dan naast blind komt, mogen schuurs, alvarez en veltman uitmaken.
0 -4
AFCA1095
je hebt ziyech en donnie! en promes nog achter de hand. een goeie CV is veel belangrijker want veltman is niet goed genoeg voor de europese top.
3 0
Cupmetgroteoren
Alvarez is daar nog niet getest, gaat de komende wedstrijden gebeuren. Eerst maar eens afwschten hoe hij het doet.
0 -2
Daniii
Gaat de kampioen van dit seizoen ook weer direct na de CL?

Zo ja dan zijn we niet meer te stoppen, en kunnen we dit niveau langer aanhouden (met goed beleid tenminste)
0 -1
chloorbestendig
Wat is er na de CL?
2 -1
Daniii
Niks beters te doen? Ga breien ofzo
0 -3
RuffRhythim
Ja kampioen rechtstreeks geplaatst voor CL dankzij onze prestaties van vorig seizoen. Reden te meer dat er maar een club het komende kampioenschap toekomt.
1 0
036AFCA97
Vind het nog steeds bizar dat er afgelopen seizoen 250 miljoen is binnengekomen en dat je dan Marin en Alvarez haalt, dat je met Veltman op de plek van De Ligt gaat spelen en dat je enige echte spits 36 is.

Ik blijf zeggen dat je je gewoon moet richten op het segment spelers dat voor PSV niet haalbaar is en spelers als Marin, Alvarez en misschien zelfs Promes zijn dat wel.
4 -10
BrandjeXL
Dat hogere segment komt niet naar Nederland. Het voordeel wat wij hebben is dat we en Marin en Alvarez en Promes kunnen halen. Psv zou maar een van de drie kunnen halen.
0 0
ajaxdordtt
Vooral je punt "Veltman op de plek van de Ligt" ben ik helemaal met je eens en is werkelijk een schande. Ook onbegrijpelijk dat je Dolberg weg doet en een 36 jarige verlengt.
2 -6
Web
Dolberg is in deze het belangrijkste, als die stagneert in zijn ontwikkeling, en waar dan ook de schuld mag liggen?
De speler staat altijd voorop
Dus ik vind het helemaal niet gek.
Ik draai het zelfs om, veel beter voor beide partijen
0 0
036AFCA97
Ja, denk dat je achteraf beter kan gokken op dat dolberg weer in vorm komt dan op of huntelaar het nóg een jaar volhoud.
0 -2
trainerdv
En weer kunnen we hem winnen..... Net als vorig jaar zijn de usual suspects, de echte toppers niet zo sterk als voorheen. Bayern, Real, Barca, Chelsea, Juve en City lijken ongeveer van ons niveau. Alleen PSG en met name Liverpool lijkt momenteel beter.
5 0
Sterspeler
Als we die naaierij te boven komen van de UEFA wel. En ik heb toch het vermoeden dat Chelsea hen MOET winnen. (Van de grote bazen)

Voetballend gezien moeten we hem kunnen pakken. Probleem is wel dat Real weer aardig begint te draaien evenals City. Dan heb je PSG en Liverpool ook nog.
1 0
Web
Moet ik nog zien, laten ze eerst maar eens door komen.
1 0
3*stars*3
Toch vind ik Liverpool dit seizoen toch minder icm vorig seizoen.
Maar mooiste van Ajax onder Ten Hag, Ajax is voor niemand bang.
Zie je vooral aan de resultaten in de uitduels.

Zo jammer dat Neres eruit ligt want basis van afgelopen week, moet hem worden.
5 0
ajaxdordtt
Hahaha je bent niet goed. We moeten eerst maar eens van Lille proberen te winnen.
4 -4
Redrum
(0)20(0)20. Wat een perfect jaar zou dat zijn om hem te pakken zeg.
5 0
Rujar
020 is geen 02020
0 -3
KingJames23
Hoezo PSG? Die hebben een goeie aanval en goeie centrum verdedigers. De backs zijn waardeloos en het middenveld is slecht bezet.
0 0
Sterspeler
Hebben toch een wapen met hun geweldige aanval. Mbappe tegenover Blind en Neymar tegenover Veltman.. als je dan aanvallend wil spelen dan moet je met Dest spelen. Das de enige die de snelheid heeft om zulke counters eruit te halen.
0 0
Jariiii
En dan ook nog anderhalf keer genaaid zijn tegen Chelsea. Tel uit je verlies.
8 0
Hollister
Dus tel uit je verlies van 15 miljoen 4 punten extra en 9,5 miljoen premie knockout fase
1 0
Babangida83
Kortom, we moeten die Super Cup winnen.
1 0
MarLuuk76
Die paar foutjes van de heren in het zwart hebben dus al 3.6 miljoen gekost. Los van wat er eventueel nog meer voor schade uit kan voortvloeien mocht je door die fouten 3e worden.
5 0
BrandjeXL
Iets meer want dan was je namelijk al zeker geweest van overwintering
1 0
Rentokill
Voor ons een belangrijke bron. Voor Chelsea een leuk bijkomstigheidje.
Het is belangrijker voor de grote clubs dat niet teveel clubs als Ajax van deze (voor hun) fooitjes meesnoepen want je ziet dat Ajax bijvoorbeeld zomaar hier genoeg aan heeft om mee te doen met HUN eretitels. "Dat was niet hoe het is afgesproken."
4 -1
Bky
Daarmee kun je mooi Veltman een contract voor het leven geven.
10 -5
RuffRhythim
Je kan er nòg beter zn huidige contract mee afkopen....
4 -2
ajax4ever01
Nou Marc, doe wat leuks met dat geld voor onze verdediging
6 0
Suarez16_
Vind 9,5 miljoen voor overwintering niet veel. In verhouding tot de rest dan.
0 -1
Ajax68
GEWELDIG,........ des te meer mogelijkheden om ten Hag en de beste spelers te kunnen behouden. Hopelijk blijven wij ONVERSLAANBAAR tav de rest in deze competitie etc.
Betaal de spelers niet te weigeren salarissen en ten Hag ook, maak het iedereen helemaal naar naar de zin.
3 0
Van Reenen
Ik hoop op een staande ovatie zondagmiddag als Ajax naast Utreg het veld opkomt. Dat hebben zij dik verdiend. Ik heb zoveel plezier gehad en afgelopen dinsdagavond genoten van ons aller Ajax.
Weliswaar dat niet alleen ik stel dat Veltman de zwakste schakel is, maar ook de krant The Sun in Engeland dat heeft geconstateerd.
10 -7
Sterspeler
The Sun is geen krant. Dat is hetzelfde als dat je Valentijn Driessen hoog hebt zitten als het gaat om voorspellingen.
0 0
GvanderK
Ja want The Sun is natuurlijk een kwaliteitskrant...
1 -2
Rentokill
The Sun...meen je dat nou?
2 -1
grensjager
Ver uit de zwakste schakel was Rocchi! Word nog vals als ik beelden terug zie
12 0
Leo252
Niemand die ons kloppen kan....................................
2 -1
Joseph
Tor nu toe is de UEFA daar nog het meest succesvol in.
7 0
Ajacied33
Wat een geld man. Eigenlijk had het zonder de gestolen punten van Chelski meer geweest dus. We hadden 4 punten moeten hebben onderling, in plaats van 1 punt nu.
1 0
Redrum
We zijn letterlijk bestolen gewoon. Miljoenen zijn ons door de neus geboord.
6 0
ajaxminimax
Klopt en dan waren we al zo goed als zeker van de volgende ronde....
5 0
Redrum
Dat vind ik nog het allerergste ja. We hadden al door kunnen zijn als er fatsoenlijk gefloten was en als de VAR zijn werk op een correcte manier had gedaan. Eigenlijk is het echt ongelofelijk hoe gruwelijk hard we genaaid zijn. We zijn vaker benadeeld, maar dit slaat echt alles. Maar ja, dit weet je als je met zo'n gore laffe grafclub als Chelsea in een poule komt.
4 -1
JohnnyD
Nou, dan weten we wat ons te doen staat.
1 0
FrankBeton
Lekker
1 0