TG: 'Ajax 'dupe' van succesvolle jeugdbeleid'

BartVeenstra, 09-10-2019 om 07:15, 28555 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax O19 zal het eerdaags (mogelijk) bijna een maand moeten doen zonder behoorlijk wat vaste basisspelers. Veel spelers van dit elftal van trainer John Heitinga nemen straks deel aan het WK Onder 17 dat plaatsvindt van 26 oktober tot 17 november. Bovendien zullen de spelers zich al op 20 oktober verzamelen.

De Telegraaf schrijft dan ook dat Ajax hiermee de dupe is van zijn eigen, succesvolle jeugdbeleid. In dit beleid worden de grootste talenten zo snel mogelijk doorgeschoven naar hogere elftallen. Ajax O19 bestaat dit seizoen voornamelijk uit spelers van zeventien jaar en jonger. In de periode van het WK Onder 17 speelt Ajax O19 Almere City en NEC in de competitie, terwijl het ook twee keer tegen Chelsea speelt in de Youth League. Heitinga kan in die periode ook geen spelers uit Jong Ajax halen, omdat dat elftal in die periode tweemaal vrijdag en maandag moet voetballen.

Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali is aan de ene kant wel blij dat veel jeugdspelers van Ajax meedoen aan het WK. 'Wij vinden het heel belangrijk dat jonge spelers meedoen aan een eindtoernooi. De individuele ontwikkeling staat voorop en de ervaring in een competitie is één, maar spelen op een eindtoernooi – en in dit geval het WK – is een stap verder en dus ontzettend belangrijk. Ajax op een goede manier vertegenwoordigen, het Nederlands elftal op een goede manier vertegenwoordigen en daar als club een groot aandeel in hebben, dat juichen we toe.'

Ouaali weet ook dat het WK zorgt voor een puzzel. Ajax sprak met de KNVB over verplaatsingen van competitiewedstrijden, maar door het enorm drukke programma van Ajax O19 is hier simpelweg geen ruimte voor. 'De groep zal in deze periode bestaan uit spelers die niet naar het WK gaan en spelers uit de Onder 17 (spelers van 17, 16 en 15 jaar, red.)', zegt Ouaali.

Een voordeel voor Ajax is dat de competitie vóór de winterstop nog niet helemaal beslissend is voor de titelstrijd. Eindigt de club bij de eerste acht in de periode voor de winterstop, speelt het na de winterstop mee in de kampioenscompetitie. Namens Ajax zijn Calvin Raatsie, Naci Ünüvar Sontje Hansen, Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Youri Regeer, Devyne Rensch, Anass Salah-Eddine, en Steven van der Sloot (17) geselecteerd, terwijl Donny Warmerdam, Max de Waal en Jaymillio Pinas op de stand-by-lijst staan. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Die YL maakt niet uit, want we hebben al 6 punten. In principe kunnen we nog makkelijk tweede worden en daarna via de play-offs kwalificeren voor de CL-eindfase. Als je een grote ploeg bent, dan moet je dat door kunnen komen.

Verder is het positief dat andere spelers alvast die ervaring gaan opdoen, die ze anders nog niet gekregen hadden, terwijl de echte toppers op t WK erg belangrijke bagage krijgen.

Ik zie alleen maar voordelen. Dit maakt de opleiding alleen maar beter. Wat wel belangrijk is, is dat de WK-gangers voor en na het WK voldoende rust gaan krijgen en goed begeleid gaan worden, ook mentaal. Want hoe vaak zie je niet dat de selecties die het met het NL-elftal goed doen in de jeugd, uiteindelijk nooit het echte NL-elftal bereiken.
0 -1
Web
Dit is een luxe probleem
Persoonlijke ontwikkeling gaat altijd boven het team belang
Op een WK leer je meer dan tegen de clubs in de Nederlandse competitie
Bovendien plaatst Ajax zich makkelijk voor de play-offs.
Wel jammer voor de wedstrijden tegen Chelsea, zou zonde zijn als ze zich niet plaatsten, maar ook dat kan nog goed gaan
Oulida maakt zich er ook niet druk om
0 -2
ajaxdordtt
Oulida is iemand anders Web. Verder met je eens.
1 -2
Web
Klopt, gebeurt mijn nog wel eens
Ouaali
0 -2
Suarez16_
Nouja de dupe. Alleen maar goed voor de ontwikkeling van onze spelers. Ik denk dat Brazilie o19 een stuk sterker is dan nec o19.
1 -1
Kikke
Klinkt behoorlijk raar, je zou toch denken als het zo een succesvol beleid is, dat je een vrij brede selectie van 18 jarige zou hebben. Dus toch nog werk aan de winkel...
1 -11
Biornha
Man wat zwets jij.. heb je het artikel überhaupt wel gelezen..
er is een wk waarvoor 9 tot 12 van je jeugdspelers worden uitgenodigd die al een leeftijdscategorie hoger spelen. De lichting o19 is al gedeeltelijk door geschoven naar jong Ajax maar die kunnen niet terug door het drukke programma dat die in de competitie hebben.. geen enkele opleiding heeft zo dan toch genoeg capaciteit om dat op te vangen.. Ja Ajax gaat dat nu doen met de o 17 lichting die nog jonger is.. dat is de enige mannier. Maar goed als jij vind dat de o19 40 spelers moet hebben die allemaal goed genoeg zijn voor Ajax 1 zal het in jou ogen nooit goed gaan met de Ajax jeugd..
12 -2
mgtow
Dacht heel even dat dit weer ging over het bekende liedje dat Ajax talenten nu meer moeite hebben om door te stromen naar het eerste maar niet dus. Dit bericht is eigenlijk heel positief.
3 -2
makaveli
dat was het beleid wat johan graag wou. ontwikkeling voor prestaties. alles moet in het belang zijn van het 1e elftal. Ajax snijdt zichzelf niet in de vinger dit is uitgestippeld beleid.
3 -3
Kikke
Beleid klopt dan dus toch niet, dan gaat er blijkbaar toch iets niet goed, namelijk niet een heel brede selectie, je kan jezelf wel veren in je reet gaan steken als de toekomst, maar blijkbaar gaat er toch iets niet goed! Volgens mij is er afbraak jeugd nadat Jonk en Cruijff eruit zijn gegooid.. wie is in godsnaam Said ouaali wat heeft hij gepresteerd dat hij hoofd jeugdopleiding is, en dat hij beter is dan Jonk en Cruijff toentertijd, het enige wat ik nu telkens hoor is over Unuvar, die voor drie teams goals maakt. Nou dan gaat er toch echt iets niet goed!
2 -14
Radikaal
Wanbeleid!
0 -2
AlexIbarra
Jij bent ook geen ochtendmens zo te lezen? ;)
0 -2
trodat4030
Wat bazel je nou? Wil je een hele brede selectie samen gaan stellen omdat je 1 maand (want daar hebben we t over) een aantal spelers mist? Dan spelen zij 4 potjes en de rest van het jaar zijn ze tribunevulling? Dat zou echt nergens op slaan..

Verder heeft dit alles niet zoveel te maken met waar Ouaali heeft gespeeld (Haarlem, Ajax amateurs) of wat hij als trainer heeft gepresteerd (oa jeugdtrainer Ajax en HJO Volendam en naar Ajax gehaald door Jonk zelf).

En over Ünüvar laat je je overduidelijk heel slecht voorlichten, die speelt dit seizoen enkel in o19, das lastig scoren voor 3(?) ploegen.

Misschien moet je je eerst eens goed inlezen voor je maar wat gaat roepen zonder enige kennis.
4 0
insectenverdelg
Gaat de youth Leaugue dan ook gewoon door? bizar eigenlijk.
2 -1
trodat4030
De YL is gelieerd aan de CL die ook gewoon doorgaat, dus ja.. Dat is iets waar je mee moet dealen. Het is de keus van Ajax om allemaal 17 jarigen in o19 te laten spelen, daar gaat de Uefa geen rekening mee houden, en terecht.
2 0
***1900***
Dat zou wel heel zuur zijn idd, de competitie is niet heel interessant, maar als je in de YL ook je halve team mist is dat enorm zonde. Toch denk ik dat ze 23 oktober gewoon tegen Chelsea spelen.
1 0
JariJari
Maar wat versterkingen uit jong Ajax mee laten doen in de YL dan.
0 0
RayJordaan
Idd, wetende dat de grootste gewoon mee zullen doen aan het WK.
0 0
Jari_held
Ik zie geen enkel probleem. Boeiend dat we een jaartje geen kampioen worden met de onder 19! Zo’n wk in brazilie is gigantisch leerzaam voor die jongens. Beter dan tegen almere -19 spelen. Die Youth League kun je nog doorkomen als je gewoon 2x wint van lille en valencia
4 -2
trodat4030
Ik zie wel een probleem als men geen kampioen wordt met o19, immers betekent kampioen worden met o19 ZEKERE plaatsing voor de YL van volgend seizoen, hetgeen heel belangrijk is in de ontwikkeling van de spelers die volgend seizoen in o19 spelen. Als ze geen kampioen worden zijn ze afhankelijk van het 1e. Wordt Ajax 1 kampioen plaatsen ze zich direct voor de poulefase CL en automatisch wordt de o19 in dezelfde poule in de YL geplaatst, al worden ze 9e in de eerste divisie o19.

Echter denk ik niet dat 2 potjes tegen Almere City en NEC Ajax o19 de das om zullen doen. De kampioen wordt pas na de winterstop bepaald, voor de winterstop speelt men slechts om plaatsing voor de kampioenspoule en een plek bij de eerste 8 volstaat. Ajax staat nu 3e achter Groningen (dat 2 wedstrijden meer heeft gespeeld) en PSV. Die plek bij de 1e 8 haal je wel. Daarnaast kunnen de spelers die overblijven ook wel winnen van de nr 12 en 13 (Almere en NEC).

De wedstrijden tegen Chelsea zie ik als een groter probleem, met een zeer uitgedunde selectie tegen 1 van de duurste jeugdploegen ter wereld kan wel eens lastig worden.. Al blijft er genoeg talent over.

Issam El Maach
Daan Reiziger
Harm Dieker
Julius Dirksen
Liam Van Gelderen
Sergino Dest
Nordin Musampa
Filip Frei
Terrence Douglas
Neraysho Kasanwirjo
Jurriën Timber
Quinten Timber
Kian Fitz Jim
Max De Waal
Donny Warmerdam
Jurgen Ekkelenkamp
Victor Jensen
Ryan Gravenberch
Enric Llansana
Christian Rasmussen
Joshua Pynadath
Jaymillio Pinas
Tunahan Tasci
Rafael Sarfo

Dit is wat niet naar het WK gaat, mits Warmerdam, De Waal of Pinas niet alsnog opgeroepen wordt. Kan je best een aardige ploeg van maken, zeker als je de dispensatiespelers erbij betrekt, wat wel zal moeten, vrees ik. Persoonlijk heb ik namelijk liever dat ze Jong wél strippen van hun spelers, dat zij dan met het mindere garnituur aan moeten treden vind ik minder van belang dan o19, gek genoeg..
0 0
rickyboy1444
Ik snap dat Gravenberch is doorgeschoven naar O19, maar ik vind het toch apart dat ze hem niet terughalen voor zo’n groot toernooi als deze. Dan kan hij ook laten zien dat hij een team kan dragen.
0 0
DanverAFCA
ik kan me zo voorstellen dat chelsea ook wat spelers mist door het wk? of zeg ik nu wat raars.. kijk niet zo veel premier league dus ben nergens van op de hoogte
0 -1
wolterx
Eentje, Maatsen die met Nederland mee zal gaan. Engeland heeft zich niet geplaatst voor WK u17/u18 dus is voor grootste deel van selectie niet relevant. Ajax heeft de 'pech' dat het extreem vertegenwoordigd is in deze leeftijdscategorie bij Nederland dat zich wel geplaatst heeft.
2 0
Rentokill
De Jeugdopleiding van Chelsea neemt niet dezelfde plek in in het Engelse voetbal als de manier waarop Ajax dat doet.

In dat opzicht ben ik wel blij dat andere jeugdopleidingen als die van AZ en PSV het ook redelijk doen. Het kan niet allemaal van een club komen.
1 -1
wolterx
Chelsea is laatste jaren dé primaire opleider voor Engelse jeugdselecties. Vrijwel elke leeftijdscategorie meeste spelers of op zijn minst hoogste aantal spelers die daar hebben gespeeld. 12 is absurd maar Chelsea zat in elk team wel met 5-6 spelers laatste jaren, dit jaar had Engeland zich niet geplaatst (niet door groep gekomen, zaten in zelfde groep als Nederland) dus missen ze alleen Maatsen die met Oranje mee zal gaan.
1 0