'Veel waard om Bergkamp en Jonk weer deelgenoot te maken’

BVeenstra, 19-09-2019 om 23:00, 46198 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Het doet Rob Been jr. enorm veel pijn dat ras-Ajacieden als Wim Jonk en Dennis Bergkamp niet meer bij Ajax actief zijn. In de periode van Been jr. als voorzitter van de ledenraad en de AFC Ajax, brak hij naar eigen zeggen een ‘enorme lans’ voor Jonk en Bergkamp, zo vertelt hij tijdens de reünie voor oud-jeugdspelers tegenover Ajax Showtime.

Jonk werd hoofd jeugdopleiding van de Amsterdamse club, terwijl Bergkamp assistent-trainer werd en daarnaast een coördinerende rol invulde tussen het eerste elftal en de jeugdopleiding. Door interne ruzies dan wel meningsverschillen zijn Jonk en Bergkamp niet meer werkzaam in Amsterdam. ‘Zakelijk heb ik een samenwerking met FC Volendam, dus ik zie Wim Jonk en Keje Molenaar (ook betrokken tijdens de Fluwelen Revolutie, red.) regelmatig. Ik gun FC Volendam alles, maar het doet mij pijn als ik twee van die fantastische mannen daar zie. Die hadden hier moeten lopen.’

Been jr. is van mening dat de vereniging Ajax ‘een soort draaiboek’ mist over hoe de club met afscheid moet omgaan. ‘Bij Ajax is het up or out. Of je bent goed genoeg, of je bent out. We hebben geen goed beleid ontwikkeld voor “out”’, vindt Been jr. ‘En dat geldt ook voor Jonk en Bergkamp. Ik zou graag een oproep willen doen, maar het is straks aan de nieuwe voorzitter (Hennie Henrichs vertrekt in 2020, red.) om een beleid te ontwikkelen met de wetenschap dat 99 van de honderd jeugdspelers het niet redden. Dat je een fatsoenlijk beleid ontwikkelt voor de spelers, elftalleiders en trainers die afscheid moeten nemen.’

Uiteindelijk had het nooit zover mogen komen met Jonk en Bergkamp, zo vindt Been jr. ‘Er had veel eerder in dat proces ingegrepen moeten worden. Die twee gabbers hebben alles met elkaar meegemaakt. Ik heb het zelf met Cruijff en Keizer meegemaakt, toen ben ik er ook tussen gesprongen. Dan moet ik ervoor zorgen dat die twee met elkaar in gesprek blijven. Na mijn tijd is dat met Jonk en Bergkamp blijkbaar verwaarloosd, dat kan ik niet anders zeggen. Als je geschikt bent om leiding te geven aan een moeilijke club als Ajax, grijp je in.’

En dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, zo geeft Been jr. toe. ‘Je moet de persoonlijkheid, kracht en het charisma hebben om te zeggen: dit gaat niet gebeuren. Iedereen maakt fouten: Dennis, Wim, ik, iedereen. Uiteindelijk moet je met elkaar door een deur. Die deur moet leiden tot de Europese top. Mede dankzij het werk van Jonk en Bergkamp zijn wij nu op dit niveau. Het zou mij heel veel waard zijn om ook die twee deelgenoot te kunnen maken van het succes dat we nu bij Ajax hebben.’

Bergkamp werd ontslagen op het moment dat ook toenmalig hoofdtrainer Marcel Keizer de laan uit werd gestuurd. De vraag is dan ook: was het ontslag van Bergkamp echt nodig? Had Bergkamp niet behouden kunnen blijven in een andere rol? ‘Die vraag moet je niet aan mij stellen. Ik stond er op dat moment verder vanaf. Ik weet er wel iets meer van, maar het is niet aan mij om dat naar buiten te dragen. De mensen die toen de leiding hadden, hebben het besloten. Het is zoals het is, daar kan ik niets over zeggen. Maar wie weet wat de toekomst ons gaat brengen.’

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: j.terhaar97@hotmail.com)

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome tijdens de Viewing Party!

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DaarHoordenZijEngelenZingen
Ik heb totaal gemist dat Henrichs vertrekt. Ben er wel blij mee. Hij is heel achterbaks namelijk.
1 0
je
De Heren Hennie Henrichs en (ratje) Arie van Os wisten allebei dat afbakeningen van de verantwoordelijk heden bij het T H niet klopten en over Elkaar heen liepen ze hebben het so gelaten en toen vochten Jonk en Bergkamp en Frank de Boer ( Ronald rende als een bange angst haas naar de TV die zag de bui al hangen die wou daar niet tussen zitten) en zo is het gegaan.
Henrichs en Van Os bedankt en tot ziens.
1 0
geDaante
Maar niet alleen die 'heren', de hele leiding, dus ook de Algemeen Directeur, en de RvC.

Maar ook alle leden 'unaniem', en supporters hebben het allemaal laten gebeuren. Vinden en vonden het zelfs terecht dat Jonk eruit werd geknikkerd en daarmee Cruijff. Wel pochen met Cruijff, maar er helemaal niks om geven als ie op smerige wijze weer wordt weggewerkt. En dan wordt ik geregeld een nep-Ajacied genoemd, omdat ik voor Cruijff en zijn visie opkom.

Zoals mijn broertje zou zeggen: 'Wat een wereld...'
1 0
je
Ik mag dan 7000 kilometer bij Amsterdam vandaan wonen maar volg nog alles van mijn club deze club zit in mijn hart Mijn Amsterdamse football club Ajax.
0 0
Finidi en Nwanko
Bijzonder dat dit wéér naar boven komt. Wim een ras-Ajacied? Hij was slechts een passant die het als voetballer goed heeft gedaan bij ons. Ook Keje is slechts een passant, zijn rol werd groter dan hij voor mogelijk had gehouden door de rol die J.C. hem toedichtte tijdens de revolutie. Voor Bergkamp als ras-Ajacied vind ik het wel jammer, al lijkt zijn 'gedrag' debet te zijn aan eea. Daar kan ik niet over meepraten. Zijn volgens mij wel twee mensen die net even te veel macht kregen binnen de organisatie waar door diezelfde organisatie niet adequaat mee is om gegaan.
4 0
geDaante
Hoeveelheid speeltijd bepaalt niet de mate van het zijn van een Ajacied. Voor mij is de grootste Ajacied diegene, die het beste met de club voor heeft, en diens ego dus ondergeschikt kan maken, en die dezelfde kernwaarden als Ajax aanhangt.

En vergeet niet dat veel oud-spelers ook gewoon Ajax gebruikt hebben voor hun eigen carriere en hun ego boven de club plaatsen bijvoorbeeld. Dat vind ik geen werkelijke Ajacieden.
1 0
MPAjax
komen voorlopig niet, jonk ziet van het aanbod af en bergkamp idem nadat hij ook is weggestuurd
0 0
geDaante
Er zal ook in het komende decennium vast geen aanbod komen helaas.
0 0
B.dykstra
Hoop dat het bestuur het bijlegd en dat ze terug komen
0 -2
Bky
Wat een idioot idee.
2 -3
oudzuid2
ik denk dat Jonk bij opleidingen en Bergkamp als individuele trainer enorm van waarde kunnen zijn. ben alleen bang dat er weer een machtsstrijd zal ontstaan over het uit te voeren beleid, en daar zit niemand op te wachten natuurlijk
1 -1
Superman
Ja, maar Jonk zit toch met een PSV randje. Niet altijd positief over ons Ajax net als Kieft Koeman Vaneburg enz.. Bergkamp prima gozer uit de Bos en Lommerbuurt, maar jammer een beetje
introvert.
1 -2
ambtenaar
Voor het eerst sinds lange tijd is het rustig bij Ajax en loopt het als een trein.

Het blijven helden maar Ajax staat voorop, daarom nu even niet.
6 -1
Koningtoto
Precies dit. Het is eeuwig zonde, maar Ajax is een machine die niet meer te stoppen is. Jeugdopleiding, eerste elftal, scouting(ja we halen een vet positief resultaat)directie die enorma stappen maakt, sponsoren zijn niet aan te slepen. Ajax is goud momenteel en dat is helaas begonnen toen Bergkamp en Jonk vertrokken, rust in de organisatie. Het blijven voor mij altijd helden, maar ze hebben zichzelf nou niet bepaald onmisbaar gemaakt.
4 -2
geDaante
Dus omdat je een positief resultaat behaald uit vooral CL voetbal en jeugd die door was gebroken, is de scouting goed?

Een goede scouting en TD halen geen Kristensen, Magallan, Siem de Jong, Labyad, Marin, etc. binnen. Met een goede TD ben je niet ineens genoodzaakt twee verdedigers gehaald voor de verdediging, op het middenveld te zetten, een zowat afgeschreven speler toch ineens weer basis te zetten als CV.

Logisch dat sponsoren graag meedoen, Ajax haalt goede resultaten. De korte termijn is goed, de lange termijn ziet er heel wat minder uit, zeer riskante situatie met alle technische macht bij één man. Weleens over nagedacht wat er kan gebeuren als Overmars vertrekt en er een nog slechtere opvolger voor terugkomt. Die passant, want dat is een TD uiteindelijk ook, bepaalt dan even technisch alles, en dan kan je dus ineens heel zwaar terugvallen.

Logisch dat het rustig is dus, als één man alles bepaalt, iedereen die een beetje mondig was en een mening had eruit heeft geknikkerd, en alleen ja-knikkers en vriendjes heeft aangesteld. Een voordeel is dus dat het rustig is, een nadeel is dat je met een zeer slechte en riskante organisatiestructuur zit voor de toekomst, waarin dezelfde fouten maken als in het verleden op de loer ligt, en Ajax weer terug bij af kan geraken. Er is sowieso geen echte eigen visie meer, meer een visie op basis van hele basale principes, met iedere nieuwe trainer die die visie bepaalt, en deze ook door wordt gevoerd in de jeugd. Dat slaat werkelijk helemaal nergens op, geen enkele consistentie en lange termijndenken. Je leidt spelers op in een visie van een trainer, die, wanneer de talenten doorbreken, waarschijnlijk niet eens meer voor Ajax 1 staat.

Met Bergkamp en Jonk, en al die gasten, had het prima kunnen werken, als er van bovenaf sturing en leiding was geweest. Met de slappe Van der Sar was dat er niet, en met een overwegend anti-Cruijff bestuur en RvC, deed ook daar niemand er wat aan. Zonder leiding en sturing, en zonder duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden, is het zeker dat het klapt.

Het lag uiteindelijk aan de ego's, maar het lag in den beginne aan gebrek aan sturing en leiding, en de wil Plan Cruijff te laten slagen.
3 -2
GdlT
Daan, ik volg je voor een groot gedeelte.

Destijds had er boven het T.H. een sterke man moeten staan die duidelijke grenzen had moeten aangeven. Jonk heeft er destijds om gevraagd maar er werd nooit naar hem geluisterd.
Nu heeft M.O. de macht gegrepen. Dat had hij destijds moeten doen door boven het T.H. te gaan staan en luisteren waar het T.H. mee kwam i.p.v. in het T.H. plaats te nemen.

Iedereen maakt fouten, het gaat erom wat je leert van wat er goed en wat er fout is gegaan.ik
Johan werd destijds door een groot deel van de media uitgelachen toen hij zijn ideeën bekend maakte. AJAX kon volgens de kenners in Nederland, Europees nooit meer iets klaarspelen.
Johan had wel gelijk. Johan was ook nooit te beroerd om toe te geven als hij fout zat. Dat zegt meer dan wat dan ook hoe groot zijn persoonlijkheid was.
Waarschijnlijk zou hij het T.H. in een aangepaste vorm, opnieuw gebruiken.
Zoals je zegt, er lopen bij AJAX te grote ego's rond, naar anderen luisteren past niet bij deze karakters :-(
0 0
ambtenaar
De eerste alinea: resultaat is waar het draait in topsport, dus ja.
Je ziet dat een jongen als Dest en Schuurs hun momenten pakken.

Tweede alinea: natuurlijk zitten er misperen (magallan, labyad)bij. Waarom je de Jong er bij zet snap ik niet. Geef Marin toch even de tijd.

Derde alinea: Snap niet wat Bergkamp,Jonk hier verandering in kunnen brengen.
0 0
MichelAngelo66
Dat je die discussie steeds weer aan gaat man. Waar haal je die energie vandaan?
0 0
FreddyAX
Een voorwaarde voor de terugkeer en aanstelling van deze toppers zou wel moeten zijn dat ze ingezet worden op hun sterke punten .
Daar horen duidelijke taakomschrijvingen en taakafspraken bij , bij voorkeur niet beleidsmatig inzetten.
Wat mij betreft hebben ze dan een meerwaarde bij ons, het gesteggel over en weer niet.
0 0
geDaante
Laat Jonk toentertijd nou geschreeuwd hebben om betere afkadering van de verantwoordelijkheden, om verder gekibbel te voorkomen, en minder bemoeienis over en weer te hebben. Henrichs was het daar mondeling helemaal mee eens met Jonk, en dat was ook een van de oplossingen, maar die rat deed daar uiteindelijk natuurlijk weer niks mee, liet het lekker klappen. Jonk weg, Cruijff weg, precies wat ie wilde.
3 -1
FreddyAX
Henrichs is volkomen verkeerd bezig geweest, de slotsom is dat er onnodig slachtoffers zijn gemaakt ,dat is een zware prijs voor Ajax.
Jonk en Bergkamp hadden nog steeds een meerwaarde voor Ajax kunnen en moeten zijn.
0 0
VIPete
Bergkamp staat in mijn top 3 favoriete voetballers alle tijden, maar ik moet eerlijk zijn en sinds hij weg is gaat alles véél beter. Goede voetballers zijn niet persé goede bestuurders. Overmars heeft wél bewezen het bestuurderschap in zich te hebben. Als Bergkamp op een dag terug wilt komen, dan lijkt het me een goed idee zich eerst te bewijzen en ervaring op te doen bij kleinere clubs, zoals Overmars ook gedaan heeft. Jonk is nu ook stappen aan het maken.
2 0
Web
Training geven moeten ze Bergkamp en Jonk
Daar zit de kracht van die twee.
2 -3
Sterspeler
Bergkamp spitsentrainer inderdaad. Jonk had weldegelijk kwaliteiten om een jeugdopleiding opnieuw in te richten.
0 0
Mbaku
Gelukkig: Hennie Henrichs rot eindelijk op :)
5 0
oxxer
Eerst zien dan geloven die zuignap zit er al zolang.
2 -1
Schwalbino
Als we willen doorgroeien moet we die shit achter ons laten. In de vereniging en onder de fans. Kumbaya zingen is niet nodig, blik vooruit wel.
3 -1
PetrusKeizer
gelukkig is Wim Jonk very much his own man. Die zit niet te vroeten in t verleden.
0 -1
Robbie en de Kock
Cynisch
0 0
Web
@GeDaante er is een ook middenweg, alles was goed en is slecht?
Alles is slecht en was goed?
Er zullen fouten zijn gemaakt, maar ook door Jonk
Iedereen binnen de club brand je af, behalve Jonk
Leer eens dat alles niet zwart- wit, maar ik bang dat je dat niet ( wil ) zien

Een vraag hoe vaak kom ( kwam ) je op de toekomst
Hoe vaak zie ( zag ) je de training daar

Heb jij het elftal onder 19 zien spelen tegen, Feyenoord en Lille ?
3 -7
brullie
Ik vraag mij af hoe vaak jij op De Toekomst bent geweest na al die vragen...ik schat in nog niet eens op de parkeerplek....
0 0
geDaante
Ik geef toch aan wat ik minder aan Jonks aanpak vond? Dat dat heel weinig is in mijn ogen, is nou eenmaal zo.

Lees eens wat ik schrijf, Jonk hield zich sowieso aan Plan Cruijff, werkte zelfs samen met Cruijff aan de opleiding. Overmars en De Boer hielden zich er totaal niet, en gingen eigen beleid voeren. Dat doe je niet als je net afgesproken hebt met elkaar een Plan uit te voeren en dat samen te doen. Dan maak je geen fout, maar ben je continue verkeerd bezig.

Ik sta in mijn omgeving bekend als iemand die juist in het grijze gebied denkt. Maar Zwart en wit maken ook nog steeds deel uit van het spectrum, het zijn alleen uitersten, en die komen ook voor. Er is niet altijd (veel) ruimte voor nuance. Nuanceren is tegenwoordig een modewoordje, en wordt weleens overdreven naar gezocht. Soms is er weinig tot geen nuance. Ik breng enige nuance aan in mijn verhaal door ook de mindere kanten van Jonks aanpak te benoemen.
6 -5
FreddyAX
Het is nooit zo dat een plan (zelfs niet van Cruijff) tot op de letter gevolgd moet worden als dat ook nadelen kent .
De zaken bijsturen om problemen te vermijden is dan wijzer,geen dogmatiek dus.
Jonk en Bergkamp hebben fouten gemaakt zoals ook Overmars en vd Sar, daar is op zich van alles over te zeggen maar tevens onvermijdelijk.
Plan Cruijff was prima maar in de uitvoering hadden niet alle partijen hetzelfde beeld en bleken afspraken en verantwoordelijkheden onvoldoende vast te liggen.
Jij wil graag de zwarte piet bij 1 kant wegleggen dat mag maar is gewoon niet redelijk. Zowel Bergkamp als ook Jonk zijn geen grote communicatoren gebleken,dat geeft wrijving in elke organisatie.
1 0
geDaante
Kan wel niet redelijk zijn, het is waarheid, waarom moeten per se alle partijen evenredig schuld hebben? Dat is lang niet altijd zo.
1 0
FreddyAX
Het is jouw waarheid Daan, en hoewel ik erg veel sympathie heb voor de manier waarop je Cruijff en Jonk verdedig vind ik het geen waarheid als dat gebouwd is op feiten maar op gevoelens en aannames.
0 0
Web
Heel bijzonder, dat jij precies weet hoe de vork in de steel zit
En nooit een training gezien hebt,
Hoe vaak ben je überhaupt op de toekomst geweest?
0 -1
BrandjeXL
Slappe manier van discussiëren dit. Precies zo'n reactie als wanneer met kritiek op Overmars heeft en je standaard de reactie krijgt: " Alsof jij het beter zou doen dan Overmars". Feit is dat er al jaren, vele jaren zelfs, geen aanvallende spelers spelers doorbreken. Kluivert was de laatste spits. Na Sneijder en vd Vaart geen mooie aanvallende middenvelders, op misschien Donny na. Klaassen, De Wit zijn allemaal lopers en harde werkers maar geen stylisten. Ajax staat voor mooi en aanvallend voetbal maar zulke spelers kunnen we zelf al niet meer opleiden. Brobbey zou best eerste spits kunnen worden maar is geen Ajax spits. Moet het hebben van zijn fysiek.
2 0
Web
Vroeger was ik veel bij trainingen
Door omstandigheden lukt dat niet meer
Als je niet ziet hoe er getraind word, moet je altijd voorzichtig zijn.
Ik heb mijn bedenkingen over Heitinga, maar als ik dit team van onder 19 zie spelen, moet ik toe geven dat het echt des Ajax speelt. En geef ik ook weer de credits.
1 0
BrandjeXL
Het onder 19 doet mij denken aan het onder 19 met Appie, Donny en Cerny. Daar zit zo'n surplus aan kwaliteiten in en die jongens vinden elkaar wel. Maar ik heb Heitinga ook de vreemdste opstellingen zien maken dus ik vraag mij wat zijn aandeel is in alles. Ik ben daarom ook nooit fan dat oud verdedigers trainer bij Ajax worden. Je zag het aan Koeman, FdB, Stam bij JA, Heitinga bij 019. Ze kiezen alleen voor defensieve zekerheid.
1 0
Web
Maar hij laat ze wel zo spelen, ik heb het ook niet op Heitinga, maar ik ben onder de indruk van dit team
0 0
Web
Malen, Bergwijn, Redan, zijn allemaal jong weggehaald
Echte Ajax spelers.
Bovendien wat heeft Sneijder en vd Vaart met Jonk te maken?
Unuvar en snotje Hansen komen er aan, is dit dan volgens jou toeval?
Talent heb je of niet. Zo werkt het
Je kan van een werkpaard geen ren paard maken, ook al train je 40 uur in de week, talent draait alles om
0 0
Sterspeler
Talent is zeker inherent.
Ik kom echter nu even met 2 Portugese voorbeelden.
Ik denk dat een Ronaldo het voorbeeld is hoever je kan komen met de juiste werklust en discipline. Een Quaresma bijv. Barstte van het talent maar heeft het compleet vergooid. Je hebt voor beiden een juiste balans nodig.
0 0
NL
Lees jij überhaupt?
Gedaante zegt zelf dat Jonk niet alles goed gedaan heeft.
4 -3
Web
Mensen onbetrouwbaar noemen, ik vind nogal, puur op aannames
Johan was net zo gecharmeerd van Bergkamp als Jonk, hij noemde ze zelfs als zonen. Loop iets langer mee, dan jullie allemaal bij elkaar
Als je nooit op de toekomst komt, zou ik maar eens voorzichtig zijn
Maar ik had van jou niets anders verwacht.
1 -2
geDaante
Part 2:

En dit zeg ik, iemand die altijd een enorme hekel had aan de focus op fysiek in een opleiding, dat is an sich totaal kansloos. Maar zo was dit niet. Dit was puur om na al die vele, vele individuele en vooral (techniek)trainingen aan de bal, die vrijwel verdubbeld waren ten opzichte van pré-Jonk/Cruijff, de jongens vlak voor het doorbreken even fysiek flink aan te pakken en klaar te stomen, om vervroegd door te kunnen stomen naar het eerste.

Kijk hoe lang men met Nouri wachtte, om maar een voorbeeld te noemen.

Wat mij wel minder leek aan de aanpak onder Jonk, was het veronderstelde gegeven dat de performance afdeling ook ging bepalen welke talent wel of niet speelde, of hoe lang. Ik weet niet wat daar van waar is, en in hoeverre dit gebeurde. Dit heeft natuurlijk met een ideale spier- en conditieopbouw te maken, wat op zich een logische gedachte is, maar dat hoeft van mij dan ook weer niet. Liefst de beste talenten gewoon het meeste speeltijd.

Maar ook al zie ik dat onderdeeltje zelf ook niet zitten, dat mag natuurlijk NOOIT een reden zijn een verder uitstekend functionerende Hoofd Jeugdopleiding daarop te pakken, en die 95% die hij wel goed heeft gedaan, daarmee onderuit te halen, en hem weg te werken. 100% eens met elkaar ben je het in een organisatie nooit, 80% eens met elkaar is al heel erg veel en prima. Degene die de verantwoordelijkheden over dat aspect binnen de organisatie heeft, bepaald uiteindelijk echter, en dat moeten de anderen dan respecteren. Zo simpel is het. Tenzij ze kunnen aantonen dat zijn werk voor een deel indruist tegen de afspraken en afgesproken visie. Dat is in Jonks geval dus totaal niet het geval, eerder andersom, daar Overmars en De Boer TOTAAL maling hadden aan Plan Cruijff, en Cruijff en Jonk lieten stikken en links lieten liggen. Vrijwel alles deed men tegen de afspraken in, het aankoopbeleid gewoon met zijn tweetjes doen en belachelijke aankopen doen, een speelwijze die indruiste tegen die van Cruijff, niet alleen technisch maar ook qua kernwaarden, en niemand die je daar over hoorde. Jonk integreert één klein dingetje die de anderen niet aanstaat (Cruijff overigens wel, die was zeer tevreden over Jonk, Jonk was ook de enige die wekelijks contact met Cruijff zocht), en wordt daar meteen op aangepakt en weggewerkt.

Kortom, Overmars, De Boer en ook Bergkamp waren onbetrouwbaar, achterbaks, en belachelijk egoïstisch en machtswellustig bezig. Eigenbelang voorop bij met name De Boer, en ook Overmars, Bergkamp vooral vanuit ego en overtuiging. Zij wilden alles rond het eerste bepalen, maar óók alle zeggenschap over de opleiding. En dat terwijl Jonk wekelijks op vergadering totaal genegeerd werd en niks had in te brengen over het eerste. Hoe scheef wil je het hebben? Dat zijn gewoon smerige praktijken. En dan het niet meer aanschuiven van Jonk na jaren genegeerd te zijn en er voor Jan Lul te zitten, als stok gebruiken om hem weg te werken. De absolute, achterbakse smerigheid.

Jonks eigen manco, naar eigen zeggen, was dat hij wat minder was in communiceren. Dan was hij duidelijk niet de enige, want er liepen er zat rond die daar nog slechter in waren. Maar hij onderkende dat, en liet zich begeleiden door iemand om daar beter in te worden. Dat is ook wat Cruijff over Ajax zei, dat het een lerende organisatie zou moeten zijn waarin mensen kunnen groeien in hun rol, en niet mensen er meteen uitgegooid worden na een foutje. Nee, daar leer je van, en dan maak je hem niet meer, waar een vervanger mogelijk diezelfde fout weer maakt.

Jonk is de enige van de jongens die het verdiende nog bij Ajax werkzaam te zijn.
5 -5
FreddyAX
Op part 2;
Uit dit verhaal maak ik op dat er bij jou een diepgevoelde frustratie aanwezig is ten opzichte van een heleboel Ajacieden die in jouw optiek geen knip voor de neus waard zijn.
Het staat vol met negatieve aannames die jij helemaal niet kunt beoordelen maar die jij wegzet als feiten alsof je zelf aanwezig was bij deze gebeurtenissen,.
Dat is niet zo en dan lijkt het me niet erg fair om op basis van die aannames rond te gaan schoppen,met modder te gaan gooien en negatieve stemming te maken.

Dat doe je wel en daarmee ben je wat mij betreft volkomen gediskwalificeerd om nog een inhoudelijke discussie mee te voeren, maar goed dat is een keus.
1 -1
geDaante
Ik heb het duidelijk allemaal beter en intenser gevolgd dan jij. Ik roep niet zomaar wat.

Cruijff is het ook met me eens, die heeft zelf ook aangegeven zich in de steek gelaten gevoeld te hebben door alles en iedereen behalve Jonk, en dat is in lijn met mijn verhaal.
1 0
FreddyAX
Nee dat op zich geeft al weer aan wat er mis is; jij denkt dat je het beter gevolgd hebt.
Dat mag maar dat is daarmee geen waarheid of feit.
Ik weet dat je niet zomaar wat roept en begrijp heel goed dat dit ook emoties los maakt bij jou en velen, waarvoor ik nogmaals alle begrip heb.

Cruijff heeft een ideaal voor ogen gehad en een plan ter uitvoering bedacht waar aanvankelijk alle genoemden vierkant achter stonden.
Uiteindelijk ging het fout omdat het in de praktijk uitvoeren van dat plan vastliep op organisatorische aspecten.

Dat was ook een zwakke kant van Johan, hij was een voetbaldier geen organisator van een beleid, het hart op de tong en alles voor het spel.

Dat neemt niemand hem kwalijk , een jassie an doen was niet zijn ding.
De fouten die er organisatorisch werden gemaakt zijn juist een gevolg van teveel passie en te weinig gedoe eromheen .

Waarom jij meent dat jij het beter en intenser hebt gevolgd weet ik niet maar zal te maken hebben met het feit dat ik een andere kijk heb op dezelfde zaken, geeft niets dat kan.

Inhoudelijk kan ik dan minder met allerlei veronderstellingen en (onderbuik) gevoelens, toch meen ik dat Overmars en v.d. Sar oprecht zijn in hun streven om Ajax sterker te maken.
In de laatste jaren zien we dat dit ook effect sorteert.

Cruijff heeft altijd gemeend dat Ajax gerund zou moeten worden door sportmensen, die weten waar de klepel hangt, en terecht.
Dat heb ik als een rode draad gezien in de pakweg afgelopen 35 jaar.
Ik ben een groot bewonderaar van de persoon ,coach en voetballer Cruijff,maar heb wel geleerd dat ook een idool niet overal goed in is Daan.
Soms maakte hij er ook maar wat Tutti Frutti van als hij de details weer eens niet interessant vond.

Niet erg vond ik vaak prachtig, maar minder geschikt voor het aansturen van een organisatie.,
0 0
geDaante
@trainerdv:

Waarom zouden Jonks beleidsplannen van een bedroefend niveau zijn geweest? Allemaal napraat.

Kijk gewoon naar het resultaat. Aan het eind van zijn werkzame periode bij Ajax, stond de opleiding als een huis, met een zeer duidelijke rode lijn, een zeer duidelijke visie, elftallen speelden volgens dezelfde filosofie en formatie, voor een ideale doorstroom en aanleren van de skills en inzichten benodigd voor Ajax 1 (die dan ook zo zou spelen), elftallen speelden heerlijk voetbal, gekoppeld aan resultaat, vanuit dat goede voetbal. Heel hoog tempo, direct spel, meteen naar voren gedacht en gehandeld, vrijwel louter kort combinatiespel en acties/dribbels, nauwelijks kansloze voorzetten en op de gokvoetbal. Dat zie je nu al veel minder, vaak wat trage opbouw, voorzichting, meer lange ballen en vooral hoge voorzetten, meer op tactiek dan op het pure combinatiespel. Hetzelfde is bij Barcelona gebeurd.

Onder Jonk enorm veel hervormingen met name qua individuele aanpak, nieuwe, zeer aanvallende mindset en focus op combinatiespel, techniek, handelingssnelheid en creativiteit, in plaats van vooral fysiek en snelheid zoals daar voor. De Twin Games om straatvoetbal wat na te bootsen en veel meer balcontacten, 1-op-1 duels en dus meer acties en dribbels en sneller leren handelen, veel meer plezier. De Twin Games die door de KNVB overgenomen zijn en landelijk uitgerold, zéér belangrijk voor het nederlands voetbal.

Etc., etc.

En dan was hij ook nog eens lang niet klaar. Werd ook tegengewerkt door niet dat extra geld te krijgen om de opleiding nog verder te verbeteren, waar die 2 miljoen per jaar die hij vroeg verbrast werd aan miskopen als Van der Hoorn, Zimling, Duarte, Sigthorsson, etc. Jeugdtrainers die hij wilde werden tegengehouden, zo wilde hij Moniz erbij halen en een getalenteerde jonge duitse trainer. Etcetera.

Onder hem is ook onderwijs naar De Toekomst gebracht zodat talenten meer uren overhouden om te voetballen.

Het enige waar je over kan twisten en waarop het schijnbaar spaak liep, was de invloed van de performance-afdeling. Cruijff vond dat overigens prima, dus niemand had eigenlijk wat te vinden, het was Cruijffs project, die zette samen met Jonk de opleiding neer. Men wilde minder performance trainingen, wat apart is, want deze kwamen bovenop de al sterk vermeerderde trainingen aan de bal. En het had als doel spelers sneller fysiek klaar te stomen voor Ajax 1. Je ziet nu veel talenten die er voetballend ruimschoots klaar voor zijn, maar door hun gebrek aan fysieke inhoud die stap nog niet kunnen maken. Daar was die vergrootte performance-afedeling voor, om dat geen belemmering te laten zijn bij het doorbreken. Eiting had daar naar eigen zeggen ook heel veel baat bij, en dat merkte je ook. Na minder fysiek individueel getraind te worden, kende hij ook fysiek een terugval.
4 -3
FreddyAX
Jouw verhaal hang je teveel op aan de afweging of Cruijff dit wel of geen goed idee had gevonden, dat is een fout.
Je beweert dat Nouri te laat mocht doorstromen, dat betwijfel ik ten zeerste,fysiek was hij de sterkste nog niet.
Dat Jonk goede ideeën had en die heeft ingebracht valt niet te betwijfelen maar dat hij ook minder sterke plannen had evenmin.

Daarnaast zie ik veel waarde oordelen van jou terug die met hetzelfde gemak een andere uitkomst hebben als je een andere mening hebt, dat zijn geen feitelijkheden.
Als je het hebt over het project van Cruijff dan merk ik op dat Ajax geen project is ,zelfs niet van Cruijff.

Alleen dictators maken alleen de dienst uit en dat gaat nooit goed op termijn, ik denk dat Cruijff dat ook nooit zo bedoeld heeft.
0 0
geDaante
Wel goed lezen, ik zeg letterlijk dat men Nouri niet sneller heeft laten debuteren vanwege fysiek. En dan wel moeilijk doen over performance training.

Gekker nog, tijdens een indoor-toernooi, zei een Ajax-trainer doodleuk dat hij zag hoe tegenstanders fysiek goed bezig waren, en dat ze daar bij Ajax ook meer aan zouden moeten doen, en dat was net nadat al die performance trainers eruit waren gegooid.

Cruijff zette de basis neer, en de jongens mochten daar wel hun draai aangeven, maar het is nogal logisch dat dat wel op basis van Cruijffs kernwaarden en kijk op voetbal gebeurde.
Grappig dat je het hebt over dictators. Er zit er nu één als TD, Overmars. Heeft alle macht naar zich toegetrokken, en bepaalt werkelijk alles, sinds kort ook over de opleiding.
1 0
FreddyAX
Ik vind Overmars geen dictator , en daarbij is dat onderwerp in mijn ogen nooit grappig.
Jouw verhalen lees ik altijd goed maar bedankt voor het advies.
Naar mijn gevoel zet jij Jonk teveel op een voetstuk daar heb ik niets mee. niet vanwege Jonk maar vanwege het op een voetstuk plaatsen,

Dan worden mensen meestal kritiekloos en blind voor mindere kanten.
0 0
Libero
Hennie Henrichs vertrekt in 2020?? Sinds wanneer is dat bekend?
3 0
vincent_DV
Een beetje off topic maar ik las dus een verhaal over Malen en waarom hij bij Ajax weg is gegaan en toen kwam ook Raiola natuurlijk om de hoek krijgen en toen bedacht ik me een duivels dilemma.

We hebben momenteel uit 1 lichting twee toptalenten op ongeveer dezelfde positie; Gravenberch en Taylor. Gravenberch is wat verder, mede doordat hij al een jaar bij Jong Ajax speelt en bij Ajax 1 traint. Maar zou Ajax eigenlijk zijn focus niet beter kunnen verleggen naar Taylor. Vroeg of laat gaat Raiola voor problemen zorgen. De afgelopen jaren hebben we dat gezien met Tete, Kishna, Kluivert en zelfs met de Ligt, en ook nog een aantal talenten op hun 16e. Ook is het zo dat het eigenlijk nooit gebeurt dat er 2 spelers uit dezelfde lichting op dezelfde positie doorbreken, nooit twee CV’s, nooit 2 middenvelders en ook nooit twee vleugelspelers, kan het me in ieder geval niet herinneren.

De familie van Gravenberch is misschien wel verstandig, maar zelfs bij de Ligt kwam er uiteindelijk gezeik. Ik zou dus als ik Ajax was meer tijd besteden aan Taylor, ook omdat ik hem misschien qua type zelfs beter vindt, maar hoe denken jullie hierover?
3 -2
Schwalbino
Zelfs met De Ligt? Leg eens uit want daar staat me niets van bij. Raiola doet goed werk voor Ajax. Die zorgt ervoor dat de zwakke broeders die voor geld kiezen uit de mand worden gekieperd waardoor jongens die echt voor AJax willen gaan meer kans krijgen.
2 -2
BrandjeXL
Blijf het een vreemde verhaal vinden dat Stengs en Malen zonder gezeur hun contract verlengen en dat het bij ons mis ging met een Kluivert en dat hij MDL helemaal gek maakte. In het verleden wilde Tete ook al niet verlengen.
2 0
Web
Dat vind ik ook, best vreemd
0 0
Babangida83
Zou eerder beginnen met talentjes op hun 14de te kennen geven dat het of Raiola of Ajax is. En niet beiden. Ajax heeft inmiddels de faam en de salarissen om over voldoende aantrekkingskracht te beschikken. Er komen nu ook steeds meer talenten weer terug uit t buitenland. Dus dat Ajax inderdaad enkel werkt met talenten die hun ontwikkeling centraal stellen (zoals Ajax) en niet t geld. Dat houdt dan ook in dat je bij ieder talentje thuis langs moet om dit uit te leggen (Als onderdeel van een opleidingsverhaal). En al talentjes dan nog graag Raiola hebben, dan is het even goede vrienden, maar exit. En pas terugkomen als ze hebben gebroken met Raiola.
4 -1
Sterspeler
Dit.
0 0
bdsngsfs
Het antwoord: egootjes. Van iedereen bij Ajax.
Daar vallen dan wel eens slachtoffers. Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar ik ben toch bang dat er niet veel meer in zit dan dit. Tenzij ze gezamenlijk op een spirituele reis gaan :D
0 0
je
O nu begrijp snap ik waarom Rob Been jr (meneertje draait met alle winden mee nog gladder Dan even aal en sneller dan scholletje.
Hij wil Voorzitter worden van mijn Amsterdamse football club
Nee meneer rob been jr je bent the licht.
0 0
AlexIbarra
Waar ik hieronder staf schreef, bedoelde ik 'in de organisatie'.

Ze moeten natuurlijk juist net niet bij de staf vh Ajax 1 zitten. :D
0 0
je
Been JR vraag dat maar aan Arie van Os en Henie Henrichs die zwijgende Zelf aangestelde Ereleden.
3 0
T.reckveugel
Het nieuws hier is dat zelfbenoemd erelid, oud-administratieve klerk, bekerpoetser en plucheplakker Henrichs in 2020 oprot.
Deze trekpop van de kliek die op een berg van een paar honderd miljoen zit heeft formeel op die fameuze ledenvergadering Cruijff geliquideerd door niet in te grijpen als de stroman van die kliek die ook 73% van de aandelen bezit
6 -1
trainerdv
Misschien wel, maar dan wel als schoenmakers die bij hun leest blijven.... Als veldtrainers erg sterk als we iedereen geloven die met hun heeft gewerkt. Maar het aanschuiven in het technisch hart (Bergkamp) of het schrijven van beleidsplannen (Jonk) zou best eens van een bedroevend niveau geweest kunnen zijn, En aangezien niemand vaak op een demotie zit te wachten, is ontslag dan vaak het meest logisch. Niemand is ooit echt weg bij Ajax, dus misschien zien we nog eens terug,.
0 0
Hagmag
Gaat er nu iets niet goed dan ?
1 -1
AlexIbarra
Het is net als met Dest (en Unuvar en Mazraoui en Ziyech etc.) en de KNVB.
Die hoef je niet op hun 11e in Oranje te laten debuteren maar je kunt wel een vorm van contact onderhouden en zeggen dat je ze met interesse volgt. Een relatie opbouwen.

Het lijkt me nog veel te vroeg voor Bergkamp of Jonk om bij Ajax terug te keren, hoewel ik van beiden fan was als voetballer en ook vermoed dat ze waarde kunnen hebben in de staf.
Maar je kunt wel proberen om de relatie tussen hen en Ajax weer iets te verbeteren.

Ik volg het niet zo maar volgens mij komen beide heren nu nooit een wedstrijd kijken, doen niet mee bij wedstrijden van oud-spelers, doen geen bakkies, etc. want we hebben ruzie.
Dat is jammer voor 2 clubiconen, die als eregast bij onze a.s. CL-finale zouden moeten zijn.

Als de onderlinge relatie weer wat is genormaliseerd kun je t.z.t. altijd kijken of ze interesse hebben wanneer er een passende functie vrijkomt. Maar dat duurt nog wel ff.
1 0
Babangida83
Lijkt me niet dat we een ledenraad wil die zich actief gaat bemoeien met de directie, want dat is wat de heer Been hier enigzins doet, als je goed leest. Creëert alleen maar onrust.
1 -1
paulis
Klinkt als een heel fatsoenlijke / empatische man
1 0
Dubbelvla
Oei — het gaat weer te goed met Ajax, dan worden dit soort koeien uit de sloot gehaald.
3 -3
stefanwillem
Het maakt mij echt geen ene moer uit waar en bij wie het fout is gegaan, de een riep dit en de ander riep dat. Wat is in godsnaam de toegevoegde waarde om dit verhaal weer op te ratelen als het eindelijk weer goed gaat met Ajax?
2 -1
Jariiii
Ik heb diep respect voor Bergkamp, zeker als speler maar ook als persoon, maar doe toch maar niet. Hij heeft voor onrust gezorgd en lijkt toch ook echt progressie te hebben tegengehouden. Ik weet ook niet hoe toevallig het is dat er na zijn vertrek een doorbraak is geweest op sportief gebied maar ook bijvoorbeeld wat betreft het loslaten van het salarisplafond. Uiteraard weet ik er het fijne niet van, en ik wil niemand tekort doen, maar ik zou het risico niet nemen.
3 -2
3sterrenAjax1
haha ja laten we de onrust weer in huis halen terwijl we sinds beide weg zijn toevallig net zowel nationaal en internationaal succes na succes boeken. deze figuur hoort trouwens tot t zelfde groepje die via valentijn driessen continu aan ten hag zn stoelpoten zaagt. laten we daar aub niet naar luisteren.
5 -5
suske
Sinds beide heren weg zijn heeft Ajax op voetbal gebied grote stappen gemaakt. Dus Meneer Been laat het nu zo. Alle lof voor Overmars & van der Sar.
8 -7
MichelAngelo66
Korte termijn denken heet dat.
0 0
BrandjeXL
Sinds beide heren weg zijn heeft Overmars alle macht naar zich toe getrokken en worden er flinke transfersommen betaald, wat allemaal prima is. Echter qua jeugd vind de aanwas best karig. Dat kan mindere lichtingen te wijten zijn maar misschien ook aan de manier van opleiden. Met Jonk was er duidelijkheid en wist je wat zijn plan was. Ik heb nu eigenlijk geen idee behalve dat men jongens sneller doorschuift. Bergkamp zijn rol, verbinding tussen het eerste en De Toekomst, heb ik sowieso nooit begrepen wat dat toevoegde.
2 0
NL
Sinds Jonk weg is het niveau en het voetbal op de Toekomst steeds minder geworden.

Maar ach, Ajax 1 staat op het museumplein met een schaal.
Dan is verder toch alles prima?
4 -6
Knalpot
Oh ja joh, nou kom maar op met je alles onthullende feiten!
2 -2
NL
Geen 'onthullende' feiten. Gewoon wedstrijdjes op de Toekomst bezoeken en spelers volgen.
Maargoed, dat is nogal een ding natuurlijk voor pure Ajax 1 volgers he?
0 0
Web
Heb jij dit elftal onder 19 zien spelen?
Ik wel, nu ik kan jou verzekeren dat ze des Ajax spelen
0 0
Ruff Rhythim
Wat precies is er op De Toekomst dan allemaal minder geworden sinds Jonk weg is?
4 -2
NL
- minder kort combinatievoetbal. Het is weer meer gericht op opportunistisch spel.
- lopers worden weer belangrijk gemaakt.
- coaches zijn weer met hun eigen projectje bezig en vinden daarom het 'team' belangrijker dan de individuele ontwikkeling van spelers.
0 -1
Web
Heb je ook door dat de laatste jaren de besten weggehaald zijn?
Denk het haast niet, jij lift op Gedaante mee namelijk.
Die kan onderbouwen, jij blaft alleen maar
Kom eens met een inhoudelijk verhaal jongen, dat kun je niet
Het elftal onder 17 en onder 19 bulkt van het talent, en spelen des Ajax.
Ze zijn helemaal niet met projecten bezig, zelfs minder, er word naar het talent gekeken, vroeg door schuiven naar oudere lichtingen. Dat is het tegen over gestelde wat jij zegt.
Gewoon WEER een dikke leugen.
0 0
Bensco
Uiteindelijk draait het daar wel bij een sportclub. Bovendien waren 4 van de 11 spelers in de halve finale tegen Tottenham van eigen kweek. 5 als je Dolberg ook meetelt. Dat is de hele filosofie waar Ajax voor hoort te staan. Neemt niet weg dat ik je mening wel deel mbt tot het niveau van de jeugd momenteel maar dat komt ook omdat de opleiding een tijd terug helemaal leeg werd gekocht, en dat was nog onder Jon volgens mij ook.
2 -2
Simon1
Mee eens dat we nu aan het oogsten zijn. We kunnen alleen niet ontkennen wie deze successen hebben gezaaid.
8 -2
Biss
Gelukkig nog iemand die het snapt.
Jammer dat velen het niet snappen en daardoor maar weinig waardering hebben voor de grondleggers van dit succes.
7 0
JariJari
Waarom niet Bergkamp en Jonk bij een eredivisie team laten werken en dan nauw met dat team samenwerken betreft verhuur talenten e.d. Dan werk je samen, maar niet te nauw zodat het niet gaat wrijven.
1 -2
Ruff Rhythim
Waarom moeten er bij Ajax altijd oude wonden opengereten worden, meestal door mensen die niet direct (meer) iets met de club te maken hebben ?
8 -2
Ajaxadept
Als het een club als Ajax eindelijk lukt om weer aan te haken met de beteren van Europa, is dat vooral voortgekomen uit het beleid en keuzes van de laatste jaren. Zowel van der Sar als Overmars hebben grote stappen met Ajax gemaakt, zowel sportief als financieel. Om deze dagen aan de top te blijven gelden andere wetten en regels dan voorheen! Ajax heeft het momenteel prima voor elkaar en waarom onrust kweken door mensen uit het verleden weer terug te halen. Het is zo het is, laat het verleden rusten.
8 -3
JariHeijden
Ik denk dat Been jr. een goed punt heeft over het gebrek aan enige vorm van 'out'beleid. Dat is wel belangrijk.
1 -1
RedFeather
Heel sterk ja.
Ik zou zeggen coaching verplaatsen naar werk/school-loopbaan als het voetballend niet werkt.
1 -1
Babangida83
Is dit t spel voor de positie van Henrichs?
1 -1
RJB1979
Heinrichs volgend jaar weg? W00t!
3 -2
Bertsplci
mooiste zin uit hele interview:-)
0 0
je
En Ratje Arie van Os de flute penningmeester
1 -1
Schip
Werd tijd dat dit geluid eens uit Ajax zelf kwam.
2 0
Web
Juist
1 0
Web
Ik ben het helemaal eens met Been
Als er een man met Charisma boven had gestaan een type Hiddink of Beenhakker had dit nooit gebeurd. De grootste vrienden als spelers, waar Bergkamp was, zag je Jonk ook
Jonk legde ze op de stropdas bij Bergkamp, als was de pas eens een keer minder, dat had Bergkamp nog de fluwelen techniek om hem aan te nemen, en weg te draaien bij de tegenstander. Dat is niet op. Deze twee jongens zijn kapot gegaan aan het ego, het enigste verschil was dat Bergkamp vond dat er te veel performance trainers rond liepen, de verhouding tussen technisch trainen en fysiek was volgens Bergkamp niet goed. En daar kunnen wij niet over oordelen omdat je er niet bij bent, te ver van af staat. Ook ging Jongkind zich bemoeien met voetbal gedeelte, overal een mening over, haalde middellange afstand loper Bram Som binnen, heeft nooit in zijn 800 meter carrière specifiek op de sprint/ kort werk getraind, maar dat is weer een zwager van Jongkind.

Ik kan mij dan heel goed voorstellen dat Bergkamp daar pis link van word. Jonk en Bergkamp die houden zich met voetbal bezig, en Jongkind moet alleen maar bezig zijn met de spelers fit houden en sterker maken, daar zit zijn kracht.

Ik hoop echt dat deze twee kanjers weer bij Ajax aan het werk gaan, maar dan als trainers, Bergkamp gaat individueel bezig met de spitsen en Jonk met de middenvelder en eventueel de centrale verdedigers. Nu is Jonk hoofdtrainer van Volendam met alle respect een lachtertje natuurlijk Bergkamp geef een paar keer in de week training bij Almere.

Wie is de sleutel bij Ajax die dit op gaat pakken, het nieuwe seizoen moet dit rond zijn
Beide zijn bezeten van Ajax.
Zou Donny niet de eerste kunnen zijn die eens praat met zijn schoonvader Bergkamp, Donny kent Wim en Dennis als geen ander.

Ik vraag mij heel vaak af, waar is het mis gegaan met Dolberg? die was regelmatig bezig met Bergkamp. Alle groten van Wenger tot van Persie zijn bezeten van Bergkamp, van Persie heeft meerdere malen aangegeven dat de stap zo groot was naar Arsenal, zonder Bergkamp ( die vaak nog even met met mij door ging na de training ) had ik het nooit gered. Wenger zijn woorden, bij Bergkamp moet elke pas, aanname honderd procent wezen, nam nooit genoeg met minder, nooit een speler mee gemaakt die zo met zijn sport bezig is, Henry dezelfde woorden. Eriksen ik heb zoveel aan Bergkamp gehad

Jonk met Gravenberch en Unuvar werken. Wat wil je nog meer als Ajax.

Jonk en Bergkamp zet je ego op zij, en kom weer training geven bij de mooiste en grootste club van Nederland ons Ajax
3 -5
Simon1
Gebrek aan leiding, helemaal mee eens. Verkeerde rolverdeling, weten wij niet. Veel fans hebben als paard, maakt je geen goede ruiter.

Ego's opzij zetten, helemaal mee eens!
0 0
Gertje
Het is helemaal geen lachertje dat Jonk in Volendam aan de slag is gegaan. Hij heeft daar zijn roots liggen, wereld draait echt niet alleen om Ajax. Over 3/4 jaar speelt Volendam waarschijnlijk gewoon Eredivisie, omdat er eindelijk een idee achter zit. De jeugdopleiding van Volendam houdt al langer stand terwijl het op een steenworp afstand van Ajax en AZ af ligt, dus ze kunnen daar echt wel wat. Jan Smit haalt ondertussen de ene na de andere sponsor binnen, wat Jonk weer de mogelijkheden geeft zijn selectie te versterken.
7 0
Web
Jonk wil op het hoogste niveau werken
En dat is Ajax.
Maar jij zal wel uit Volendam komen denk ik
1 -5
Gertje
Ik denk juist dat Jonk alleen nog ergens wil werken waar iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, en hij zelf voor zijn verantwoordelijkheden carte blanche heeft. Komt uit de buurt, en iedereen die bij de club is betrokken is enthousiast. We gaan het zien.
1 0
Simon1
Flauw.
1 0
Rentokill
Niet zo gewoon hoor als Volendam eredivisie speelt...
2 0
zuidzuid
Juist in dat laatste deel zit t probleem. Naast trainingen geven willen ze ook beleid bepalen..
0 -2
Willem410
Teveel kapteins op een schip heeft nog nooit gewerkt.
In de jaren 60-70 was Michels de absolute baas bij Ajax, hij bepaalde alles en onder hem zijn er ook veel ras Ajacieden gesneuveld in alle lage van de club die het niet eens waren met zijn beleid.
In de donkere jaren 80 was Cruijff het, precies hetzelfde verhaal, hij reanimeerde de vervallen club vooral door de jeugdopleiding weer groot te maken.
In de jaren 90 was het Van Gaal, duldde ook geen tegenspraak en profiteerde van wat Cruyff had uitgedacht.
En toen kwam de Arena, de beursgang en bijna 20 jaar ellende waar iedereen wat wilde zeggen omdat ze uit waren op macht maar verder geen verstand van voetbal hadden, de Jaakes, van de Boogen noem ze maar op, Ajax onwaardig
En nu is Overmars weer de baas in combinatie met zijn gabber Sar heersen ze als de mensen hierboven in oude tijden, dwarsliggers worden eruit gewerkt en zo hoort het, alles in het belang van de prachtige club Ajax!
9 -2
Simon1
Hiermee geef jij dus aan dat de verantwoordelijke anders hadden moeten liggen en dat het Technisch Hart dus niet in staat zou zijn geweest om Ajax naar een hoger plan te tillen.

Wat voor een positie hadden Jonk en Bergkamp dan moeten krijgen? Nou weet ik niet veel Bergkamp zijn rol, maar Jonk heeft toch een behoorlijke impact gehad in de jeugdopleiding en dat lag aan de basis van de huidige successen.
1 0
Benleiden
Sinds Jonk en Dennis weg zijn is the giant Ajax eindelijk wakker geworden, en zitten Jonk en Dennis op de plek waar ze horen. Iedereen komt uiteindelijk op de plek terecht waar je past. Jonk zal best een goede opleider zijn, maar kan blijkbaar niet met andere collega’s omgaan. Hetzelfde geldt voor Dennis, waarbij zijn mening een feit is en hij zijn ego te veel de vrije loop laat.

En Rob Been moet geen oude koeien uit de sloot gaan halen en stiekem in de dit interview allerlei ondergrondse groepen willen activeren. Dit interview kan ter inspiratie dienen voor mensen die graag aan de stoelpoten van de huidige leiding willen zagen. Tevens ben ik blij dat Keje er niet is, want de kriebels lopen over m’n lijf als ik die zie (en hoor praten). Die dochter van hem heeft hetzelfde -tweede Sylvie Meis.
5 -4
Babangida83
Haha. Gast, kijk even waar t succes vandaan komt. Waar t op gebaseerd is. Door t jeugdbeleid namelijk van de jaren voor de successen.

Wat zeker heeft geholpen is dat t salarisplafond verhoogd is. Maar dat was twee jaar geleden nog veel te risicovol. Maar hierin zeker een pluim voor de huidige directie.

Dat bij elkaar genomen, heeft het succes gebracht. En niet onbelangrijk natuurlijk dat Sar en Overmars op die positie zijn gezet, een tijd geleden.
1 0
Knalpot
Ach kom op iedereen die een beetje verstand van voetbal heeft zag al heel lang terug dat er weer een mooie generatie aan te komen, daar hoef je geen fluwelen revolutie de credits voor te geven.
1 -2
Babangida83
Ze hebben er hard voor gewerkt, de resultaten zijn er, het gaat bovendien om iets uitzonderlijks wat in lange tijd niet gebeurd was, dan moet je wel hele goede argumenten hebben om ze de credits niet toe te kennen. Om dan enkel met geluk aan te komen is wel heel lachwekkend en armoedig.
2 0
Joseph
Jonk heeft uitstekend werk verricht op de jeugdopleiding, wilde meer geld voor de opleiding en kreeg dat toen niet. Wilde ook het niveau van de aankopen van het eerste omhoog en baalde van het spel dat Ajax speelde onder Frank de Boer.

Jonk en natuurlijk Cruijff hadden gelijk. Bergkamp is een ander verhaal.
4 -1
Simon1
Jonk heeft prachtig werk verricht, maar ergens in de communicatie zijn er fouten gemaakt, waardoor het zo is geëscaleerd. Rob Been heeft zeker een punt als hij aangeeft dat dit een gebrek aan leiding is. Maar zo gaat het in de wereld. Waar mensen werken worden fouten gemaakt.
0 0
Web
Wat is het verhaal Bergkamp dan?
Te makkelijk, Jonk heeft net als Bergkamp veel fouten gemaakt
0 -2
Babangida83
Iedereen heeft fouten gemaakt. Dat was ook de opzet. Dat iedereen potentie had, maar daarin begeleid zou worden door een ervaren RvC.
0 0
Web
Had nooit gebeurd met types als Beenhakker en Hiddink
Die hadden dit opgelost tussen die twee.
Verkeerde mensen op de juiste plek
Ervaring moet er boven staan
0 0
Luie
wel heel knap bedacht dat het niveau van de aankopen omhoog moest.
0 0
Rentokill
Klopt.
En Bergkamp wilde inderdaad niet het spel dat Bosz speelde en kwam met Frank de Boer 2.0 (Keizer).
0 -3
Web
wat een onzin
Bergkamp is een en al voetbal, misschien wel het beste van allemaal
Bosz wou te veel macht, daar ging het om
Wilde ieder uit de staf knikkeren, zelfs de keepers trainer, waar iedere keeper enthousiast over was, en stekker nog ze presteren ook nog eens
Onana was een onzeker factor toen hij binnen kwam, is niks meer van te zien, heeft de keepers trainer een grote hand in
1 -4
Rentokill
Wat een onzin
Liegt Bosz als hij zegt dat hij vond dat Bergkamp zich teveel met de speelwijze en de opstelling bemoeide? Ik denk niet dat hij daar reden toe had. Heeft zich juist enorm ingehouden en professioneel opgesteld.

En wil je ontkennen dat Keizer niet naar voren geschoven is door Bergkamp terwijl de anderen liever een ander wilden?

Ze zijn niet voor niets met zn 2en ten onder gegaan...
1 0
Web
Niet dat ontken ik niet, daar heb je gelijk in
Bergkamp was voor Keizer.
0 0
Simon1
Wilde hij iedereen eruit gooien of wilde zij bepaalde trainers eruit gooien? En waar heb jij die informatie vandaan?
1 0
Gertje
Wacht even af hoeveel jeugdspelers er na 2020 nog door gaan breken, voordat je Jonk afbrandt. Ik ontken niet dat talent wordt geboren, maar het is ook zaak om het lampje bij de talenten te ontsteken, en dit ook te laten branden. De 'eigen jeugd' waar we nu op teren is in principe het werk van Cruijff/Jonk. Na 2020 zal dit het werk zijn van Quaali.
1 -1
Benleiden
Ik brand Jonk niet af, maar ik zeg dat ze nu volledig op hun plaats zijn. Jonk heeft vast bij Ajax goed werk verricht, maar ook slecht werk. Een functie bestaat nu eenmaal uit meerdere facetten cq kanten en die moet je allemaal bedienen. Doe je dit niet dan ben je ongeschikt. Je kan niet alleen maar één kant van een job gaan doen. Het zijn gewoon allemaal egotrippers die hun zin door wilden drijven ten koste van anderen. Uiteindelijk is Overmars de slimste geweest, zoals voorspeld door meerdere mensen. Uiteindelijk is deze machtsstrijd in het voordeel van Ajax geweest en dus ook voor ons. Financieel gezond, goede resultaten, veel kapitaal op het veld en een enorme groei aan exposure waardoor talenten bij ons willen spelen. Beetje kneden en bijwerken en we hebben weer een blik talenten. Bovendien willen talenten nu ook graag blijven, op een enkele na dan die vnl. bij een verkeerde zaakwaarnemer zitten.

En de talenten die doorbraken waren sowieso al goed genoeg voor een doorbraak. Dat heeft Jonk echt niet verzorgd. Het is een beetje hetzelfde verhaal als met EtH. Zodra hij resultaten heeft dan komt het door zijn selectie en als het minder gaat dan komt het door hem en blijkt Alfred Schreuder het eigenlijke kopstuk te zijn van de goede resultaten.
3 -1
Babangida83
Die talenten waren sowieso al genoeg voor doorbraak. In 20 jaar is er nauwelijks een toptalent doorgebroken en nu dat Cruijff, Jonk en Bergkamp de jeugdopleiding onder handen nemen een plotselinge ongekende weelde van echte absolute toptalenten die allemaal een goede techniek en passing hebben. Velen zijn er tweebenig of vergelijkbaar en ze breken allemaal ook nog heel jong door. (Vergeet niet dat er ook nog heel veel naar t buitenland en PSV zijn gegaan (Malen b.v.). En dan is het geluk. Natuurlijk jongen.
1 0
Web
Daar zit zeker een kern van waarheid in
Nu zijn er ook weer geweldige talenten in 019 en ze spelen ook nog eens des Ajax, ik heb genoten tegen Barcelona, Feyenoord en Lille
Ik heb veel kritiek op Heitinga gehad, maar wat ik nu zie, dikke pluim
Dan mag je ook de credits krijgen
1 0
LammertAlbertus
Said Ouaali heeft een ervaren top bovenbouw trainer-coach bij ADO weggeplukt waardoor Ajax O19
0 0
ST
Het heeft ons geen windeieren gelegd sinds Bergkamp weg is.
5 -3
Babangida83
Waar was Bergkamp precies verantwoordelijkheid voor? En wat was t resultaat daarvan eigenlijk?
1 0
Ajaxxxisdebeste
Daarom hoor je ook bijna elke (ex)speler over Bergkamp alleen maar positief praten. Ze hebben zeker een aandeel van het huidige Ajax
2 -2
Sterretje73
Exact...ik probeer nogsteeds uit te vinden wat nou exact zijn toegevoegde waarde was. Als speler weergaloos maar net als MvB als trainer/cultuurbewaker minder geschikt naar het schijnt. Lekker laten rusten dit....
4 -2
Web
Naar het schijnt?
Als werkelijk iedereen die met Bergkamp gewerkt is enthousiast is, en niet de minsten, dan ben ik geneigd om dat aan te nemen
Hier uit blijkt maar weer het ego van die twee
0 -1
Sterretje73
Alleen spelers he...wellicht had dat dan ook de beste optie geweest. Alleen trainer en verder nada. Jonk overigens vindt ik een ander verhaal. Daar is iets vreemds gebeurt en ik meen dat Jonk zelf opgestapt is. Die zou ik heel graag terugzien bij de jeugd.
1 0