Data Dolberg: Niet veel minder dan onder Bosz

SJvanveen, 26-08-2019 om 15:40, 19470 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Nu het tijdperk Kasper Dolberg bij Ajax zijn einde nadert, is het moment daar om de balans op te maken. De Deen kwam als een raket, maar ging de laatste jaren in prestaties achteruit. Dat is althans de mening van de bühne, maar de cijfers laten ietwat anders zien. 

In een column op deze site werd al gesuggereerd dat Dolberg wel kansen kreeg, maar geen vertrouwen voelde. In vergelijking tot Peter Bosz en Marcel Keizer speelde de spits onder Erik ten Hag veel minder achtereenvolgens in de basis. Ook maakte hij minder vaak dan voorheen de negentig minuten vol. Kijkend naar zijn prestaties op het veld vinden velen het terecht, maar is het wel zo dat Dolberg de laatste maanden dan wel jaren in mindere vorm stak? 

Moyenne Dolberg

Als Ajax Showtime de cijfers van OPTA erbij pakt, is te zien dat tijdens zijn eerste en volgens velen beste seizoen het doelpuntengemiddelde het hoogst ligt. Dolberg vindt eens per 147 minuten het net, terwijl hij 48 wedstrijden in actie komt. 39 keer heeft Dolberg een basisplaats, in totaal scoort hij 23 keer en geeft hij zeven assists. In het moeilijke jaar dat onder Keizer (en Ten Hag) volgt, heeft Dolberg het lastiger. Mede door fysieke kwalen komt de international van Denemarken dertig keer in actie, hierbij zitten achttien basisplaatsen, negen goals en twee assists.

Gemiddeld gezien is dit het minst goede seizoen van Dolberg, met een doelpuntengemiddelde van een goal per 194 minuten. Belangrijk hierin mee te nemen zijn de omstandigheden waaronder Ajax en Dolberg haar wedstrijden afwerken. In de transferwindow komt Klaas-Jan Huntelaar er als concurrent bij, in de voorbereiding staat het leed omtrent Abdelhak Nouri centraal en halverwege het seizoen wordt plots van trainer gewisseld. Tel daarbij het blessureleed van Dolberg op en het kan lastiger zijn structureel een hoog niveau te halen. 

In de voetbaljaargang die op 2017/18 volgt, speelt de 21-jarige aanvaller zijn derde jaar in de Ajax-hoofdmacht. Hoewel hij de eerste volledige voorbereiding onder Erik ten Hag niet meedraait door het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk, maakt hij gedurende het seizoen meermaals zijn opwachting. De spits komt 38 duels in actie, waarvan negentien keer als basisspeler. Dolberg scoort twaalf keer en geeft twee assists. Detail: zijn goalgemiddelde ligt slechts iets lager dan zijn zogeheten succesjaar onder Bosz, met een goal per 159 minuten (zie hieronder).


Het aantal duels, basisplaatsen, doelpunten en assists van Kasper Dolberg sinds zijn debuutseizoen in 2016/17 (Bron: OPTA). 

Wat voor goals scoort Dolberg? 

Een diepere kijk in de doelpunten die Dolberg scoort, laat zien dat de Deen afgelopen seizoen niet alleen 'onbelangrijke' goals maakt. Twee keer is de twintiger verantwoordelijk voor de winnende treffer, vier keer is Dolberg trefzeker bij een stand van 2-0 en zijn andere zes goals vallen later in de wedstrijd. Bijna elk doelpunt wordt gemaakt door een schot met zijn rechterbeen, één keer scoort Dolberg met zijn linker en eenmaal verwerkt de aanvaller een rebound tot goal. 

Kijk je naar de goals die Huntelaar maakt, dan valt op dat er van de 23 Ajax-treffers liefst acht de eerste al dan niet enige zijn van de dag. FC Groningen-uit staat op het netvlies gegrift, maar ook tegen Sturm Graz en Standard Luik (twee keer) scoort Huntelaar de belangrijke eerste Ajax-goal. Hierin zit meteen een verschil met de treffers van Dolberg, die er over het afgelopen seizoen ook negen minder dan Huntelaar maakte. 

Niets doen een illusie 

Huntelaar scoort meer dan Dolberg, ook wordt de 36-jarige spits geprezen om zijn werklust, defensieve arbeid en wil om alles voor het team te geven. Waar de Deen juist kritiek krijgt op zijn optredens omdat hij weinig zou doen bij balverlies en simpelweg niet meer de 'oude' Dolberg is, krijgt Huntelaar alle lof. 

Toch start de ervaren aanvaller niet in de Ajax-basis wanneer David Neres op het laatste moment niet kan spelen in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Ten Hag kiest voor Dolberg vanwege zijn snelheid, maar halverwege de tweede helft zit de wedstrijd voor de Deen er alweer op. Dolberg komt nauwelijks in het stuk voor en de kritiek wakkert aan. Volgens Willem Vissers krijgt de spits zelfs op zijn klote in de kleedkamer omdat hij geen druk zet. 

Het is precies waar volgens Ten Hag de schoen wringt en tijdens de preparaties op de huidige voetbaljaargang gaat de coach in gesprek met zijn pupil. Hij zegt dat het in pressiemomenten beter moet bij de spits, dit terwijl juist het aantal balveroveringen per negentig minuten nog meevalt. In het succesjaar onder Bosz verovert Dolberg gemiddeld twee ballen per wedstrijd, tijdens het seizoen 2017/18 zijn dit er 1,8 en in het seizoen 2018/19 zijn dit er opnieuw twee. 

Vergelijk je deze aantallen met die van Huntelaar, dan zijn deze precies gelijk (twee). Het is dan ook een illusie dat Huntelaar meer ballen afpakt dan zijn kompaan centraal in de Ajax-aanval, al kan het zijn dat eerstgenoemde in het storen van de tegenstander meer werk levert. 

Het verschil tussen beide heren zit hem vooral in de offensieve output. Huntelaar heeft sinds het seizoen 2017/18 meer balcontacten (in de zestien), schoten, schoten op doel en gecreëerde kansen. Ook ligt zijn doelpuntengemiddelde hoger dan dat van Dolberg en geeft de ervaren aanvaller meer assists. Overall heeft Dolberg 175 minuten voor een doelpunt nodig sinds Huntelaar voor zijn tweede periode in Amsterdam is gearriveerd. Huntelaar zelf laat sinds zijn rentree per 115 minuten het net bollen. 


De statistieken van Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar sinds het seizoen 2017/18, toen laatstgenoemde voor zijn tweede periode in Amsterdam neerstreek (Bron: OPTA).  

Conclusie

Concluderend heeft Dolberg sinds de rentree van Huntelaar in een Ajax-shirt een uur langer nodig om het net te vinden dan zijn directe concurrent. Dat Ten Hag meermaals voor Huntelaar kiest, is in dit opzicht dan ook niet gek. Toch is het moyenne van Dolberg tijdens het afgelopen seizoen ongeveer gelijk aan dat van zijn eerste onder Bosz. Dat laatstgenoemde doorgaans betiteld wordt als hoe de vorm van Dolberg zou moeten zijn, is om deze reden niet helemaal juist.

Ook de aanname dat Dolberg over het algemeen weinig ballen verovert, is te verwerpen. In vergelijking tot Huntelaar onderschept de spits evenveel ballen, ook is het aantal balveroveringen ten opzichte van zijn eerste seizoen in Ajax 1 gelijk. Nu is druk zetten en actief zijn bij balverlies veel meer dan enkel balveroveringen, hierover zijn echter geen data beschikbaar.

Zo komt er na iets meer dan drie seizoenen in het eerste waarschijnlijk een eind aan het huwelijk tussen Dolberg en Ajax. Hoewel voor de buitenwacht Dolberg de laatste jaren in niveau daalde, laat de data op meerdere vlakken zien dat dit niet het geval is. Offensief is de spits dan wel minder betrokken in het spel en bij aanvallen, toch is zijn doelpuntengemiddelde nog altijd relatief hoog en vergelijkbaar met het jaar waarin Dolberg zo geloofd werd. In Frankrijk wacht nu een fysiek sterkere competitie met een team dat anders speelt dan Ajax. Aan Dolberg de taak zich aan te passen en te laten zien dat hij zijn potentieel nog steeds in kan lossen. 

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvVeen | e-mail: sjorsvanveen@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Aad82
vd beek op de 6 positie met naast hem martinez en op 10 noa lang.

blind centraal achterin samen met schuurs/alvarez.

de tijd is gekomen dat lang een serieuze kans krijgt in ajax 1.
0 0
Schwalbino
Twaalf goals verleden seizoen is niet slecht. En eerlijk gezegd, ik begrijp hem als spits. Wil je een vlijtige spits haal dan Sierhuis terug of koop Vincent Janssen.

Dolberg is net als Suarez en Zlatan een onvoorspelbare spits. Ze spelen hun eigen wedstrijd en staan er niet bekend om dat ze zich tactisch heel erg gedisciplineerd gedragen in het veld.

Uiteindelijk heeft Dolberg zelf de keuze gemaakt om te gaan. Hij had er geen zin meer in en zijn Deense maatjes waren er ook niet meer.
4 0
Joodhannus73
Eens! Maar als je geen spits terughaalt, vind ik het onbegrijpelijk dat je hem laat gaan. Omdat hij weg wilt? En dat vlak voor het sluiten van de transfermarkt? Dat is toch mismanagement van de bovenste plank?! Wat moeten we met nog eens 20 miljoen, als we al 400 op de bank hebben staan? We geven toch niets uit. Wat is in godsnaam het nut? Ajax moet aan zichzelf denken en niet met alle spelers meedenken. Laat Dolberg dan maar vechten voor zijn plek en stuur hem naar een goede sportpsycholoog. Hij blijft potentie hebben. Of anders had je hem in mei te koop moeten zetten. Niet half augustus, want nu koop je nergens meer een spits.
2 0
Nosky
Wacht nou ff af, deal tussen PSG en Barca omtrent Neymar lijkt op handen, dan komt Suarez naar Amsterdam ;)
0 0
Schwalbino
Het is dun idd. Msschien dat Promes een aantal wedstijden in de spits komt. Hij is toch niet direct eerste keuze op de flank.
0 0
Santiago
Wanneer komt Eto'o nou?
2 0
FlyingDutchMan
Oscar Cardozo komt eraan!
0 0
Sterspeler
Had ik een gouden zet gevonden destijds. Vind het nog steeds jammer.
0 0
gwn_rj
tegelijk met Balotelli denk ik
0 0
JanTa
Dit soort data's waren er ook over Veltman maar ondanks dat roepen sommige hier dat hij er niets van kan. Papagaai geleuter dus.
0 0
VIPete
Veltman is een prima backup voor de RB en RCV. Niet goed genoeg voor basisplaats als we resultaten in de CL ambiëren, maar wel best een bruikbare speler.
0 0
ambtenaar
Toch nog behoorlijk wat mensen die ik Dolberg geloven, vraag me alleen af hoelang moet je nog wachten. Wat eerlijk is eerlijk sinds 2017 heeft hij geen fatsoenlijke wedstrijd gespeeld.
2 -1
VIPete
Ik was klaar met Dolberg na de wedstrijd tegen Spurs. We speelden toen met 10 man dankzij hem. Ik was groot fan van hem in zijn eerste jaar, maar hij heeft echt afgedaan bij me. Ook dankzij zijn interviews, ik vind het echt een zoutzak.
Gun hem het allerbeste in Frankrijk, maar hoop echt dat de deal doorgaat.
3 -3
ajaxdordtt
Met 10 man kom je niet op 2-0 voor tegen Spurs.
1 -1
VIPete
Blijkbaar wel want Dolberg raakte in de 70 minuten dat hij speelde echt geen knikker.
1 -1
ajaxdordtt
Nee speelde slecht, maar houdt wel gewoon 2 verdedigers bezig.
0 0
rodnet
Dolberg heeft 2 enorme nadelen: hij maakt een ijskoude en vrijwel ongeïnteresseerde indruk en hij kan zijn weg niet vinden in het systeem van ten Hag. Het eerste nadeel zet hem automatisch op achterstand bij de supporters (kijk maar wat voor onzin er hier over hem wordt geschreven), voor het tweede probleem is eigenlijk geen oplossing. Ik denk nog steeds dat Dolberg met zijn voetballende en scorende capaciteiten de gedroomde Ajax-spits is maar niet als er voortdurend een 10 in de weg loopt en de ruimte door naar binnen trekkende buitenspelers extreem klein wordt gemaakt. Tel daarbij op dat die jongen de afgelopen jaren niet echt fit is geweest en dit jaar wordt geslachtofferd op basis van een wedstrijd tegen Vitesse en een tegen PAOK waar hij na 7 minuten uit de wedstrijd wordt geschopt, terwijl hij in de voorbereiding en tegen PSV prima speelde en het is duidelijk dat hij het beste even naar een club kan verkassen waar het spel meer op een centrale spits is afgestemd en waar hij wel het krediet krijgt dat hij verdient. Toch gewoon doodzonde.
7 0
Elayais
Ik heb absoluut geen problemen met de indruk die hij wekt. Ik heb een vergelijkbare persoonlijkheid. Ik snap en vind het geen slechte eigenschap. Ik ben nog steeds groot fan van Dolberg, zijn techniek is fantastisch. Maar ik zie wel een verschil op het veld in hoe hij jaagt, druk zet, effort die hij erin stopt in vergelijking met het jaar onder Bosz. Dat hij jaagt op een drafje en geen gebruik maakt van de snelheid die hij heeft. Zijn arbeid in het veld, zeker aangezien er veel momenten zijn waarop hij een verschil zou kunnen maken door te anticiperen en echt te jagen..
1 0
ajaxdordtt
Perfect verwoord. Al vond ik dat ijskoude juist een genot. Nooit zeiken tegen de scheids, geen bidons omtrappen bij een wissel, nooit vervelend tegen de tegenstander.
2 0
rodnet
Persoonlijk vind ik het ook een genot maar je hoeft maar naar de reacties hier te kijken om je te realiseren dat de meeste supporters onterecht verband leggen tussen uitstraling en inzet/kwaliteit.
2 0
Puurvoetbal
Je hebt leugens, grove leugens en statistieken.
0 -5
megaonion
Lekker bezig Ajax! Een spits met zijn kwaliteiten gaan we niet snel meer vinden. Begin wel opnieuw heel skeptisch te worden over Ten Hag. Die zet letterlijk overal middenvelders neer. Onze voorhoede heeft 2 middenvelders. Onze middenveld logisch uit middenvelders. Dan een rechtsback die een middenvelder is. Straks zegt hij nog tegen Ekkelenkamp van ga maar keepen. Maar goed toegegeven heb ik ook net wat azijn gedronken dus me reactie zal later wellicht anders zijn... waarom reageer ik? Moet er gewoon even uit...
5 -1
ajaxdordtt
Ons middenveld heeft juist geen middenvelders, maar verdedigers.
0 0
Frits
Over data gesproken:
Landskampioen voor het eerst in vijf jaar
Beker voor het eerst in acht jaar
Dubbel voor het eerst in 18(!) jaar
Halve finale CL voor het eerst in 22 jaar.
Ik word hier niet vrolijk van. Zou de vijfde colonne, oververtegenwoordigd op dit forum, hiervan op de hoogte zijn? Ben bang van niet. Iets met reflectie?
2 -4
Ozymandias
Jij wordt niet vrolijk van het feit dat Ajax vorig seizoen al die negatieve reeksen heeft doorbroken?
3 0
Frits
Ja hoor. Heel erg vrolijk zelfs. Maar over twintig jaar gerekend zitten er te grote reeksen van jaren tussen waarin niets bijzonders is gepresteerd en dat voor een club uit de grootste stad, met de grootste achterban, de beste jeugdopleiding en niet te vergeten, het meeste geld. Dan gaat er toch iets niet goed?
0 -1
Ozymandias
Dat er in het verleden veel mis is gegaan bij Ajax is duidelijk maar afgelopen seizoen won Ajax de dubbel en haalde het de halve finale van de Champions League. Dat er de afgelopen jaren (want Rome werd niet in een dag gebouwd) veel goed gaat is dus net zo duidelijk. Ajax moest uit een diep dal weer terug naar de top komen en dat is gelukt. Nu zullen ze dit vol moeten houden zodat ze met enige regelmaat (één keer per paar seizoenen) in de Champions League kunnen overwinteren.
0 0
Habalaski
Stukje reflectie voor jou:
Je zit hier op een mooie middag te reageren op een onderwerp wat totaal niets te maken heeft met jouw reactie, waarschijnlijk zelfs op een website gemaakt voor een supporters van een club die jij niet eens support. Zou je op op de hoogte zijn van hoe triest dat is? Ben bang van niet.
3 0
PetrusKeizer
hoog druk zetten is weer zo'n typisch modebegrip. We hebben t gewoon over iets wat Ajax in de jaren 70 al introduceerde, dus vroeg storen/jagen op de bal. Je bent all1 maar bezig t de tegenstander moeilijk te maken in de keuzemogelijkheden/de bal weg te leggen waar ze m hebben willen. Balveroveringen is niet hetzelfde als storen. Dat doe je met z'n allen. Waarschijnlijk vond men bij Ajax dat Kasper onvoldoende/niet op de juiste manier 'meedeed' zodra t team begint te storen. Je kan maar 1 speler vd tegenstander 'kiezen', of beter nog de beste positie innemen tussen 2 tegenspelers, waarbij je altijd goed moet opletten/weten waar je medespelers op dat moment lopen te storen. Als je helemaal niet meedoet ben je natuurlijk sowieso de lul bij je medespelers.
0 0
bdsngsfs
Als we binnenkort met de punt naar achteren spelen komt Dolberg weer ouderwets goed tot zijn recht. Alleen dan is hij al verkocht. Iets wat je van mijlenver kan zien aankomen.
2 -1
Babayaka
Tis ook gezeik, en eeuwig zonde.
0 0
Frits
Eeuwig zonde. Spits van 21 jaar. Deens international. De vijfde colonne mag weer trots zijn op het wegzieken van een groot talent. Wie is de volgende?
5 -8
Ozymandias
Wat heeft de vijfde colonne met het matige spel van Dolberg te maken? Is hij net als Blind en Ziyech in het verleden veelvuldig uitgefloten? Heeft hij geen eerlijke kans gekregen van de Ajax supporters?
4 -1
Rentokill
Marin.
1 0
Spectre
Ik vind wegzieken nogal een groot woord hoor. Hoevaak en hoelang heeft hij het vertrouwen wel niet gekregen, maar op den duur is het klaar toch, bij Fisher kwam het er ook niet uit ondanks dat hij soms geniale dingen liet zien.
1 -1
Frits
Fisher is basisspeler bij FC Kopenhagen, niets mis mee. Hebben net de poulefase van de CL gemist. Iets wat Ajax meer wel dan niet is overkomen. Toch? Rasmus Kristensen moest ook weg van de vijfde colonne is nu basis speler bi j RB Salzburg.
0 -3
Babayaka
Wat voor vertrouwen ? hij wordt nauwelijks gezocht, met al die kansloze voorzetten en schoten en dat kloterige naar binnen komen van alles en iedereen, want ze willen allemaal die bal de kruizing in draaien, ipv een knappe assist of iets dergelijks.
1 0
Spectre
Het vertrouwen in de vorm van blijven opstellen ondanks het weinig tot niks laten zien. Als iemand zn vorm niet heeft maar zich een slag in de rondte werkt komt dat toch wel anders over, want ik kan niet echt zeggen dat Dolberg zich uit de naad werkte. Je gelooft toch wel dat zoiets binnen een spelersgroep ook irritatie opwekt
1 -1
ajaxdordtt
Ik vermoed Marin
4 0
Radie125
Ik heb zaterdag bij Fortuna Wormerveer een spits gezien die aan een halve kans genoeg heeft. Ik zeg halen.
0 -3
Ajaxvooraltijd
Ik snap echt niet waarom we Zlatan niet halen. Die is nu met 1 been nog beter dan de rest van onze spitsen.
0 -4
Schwalbino
Zlatan haal je niet. Hij haalt jou.
3 0
ajaxdordtt
We zijn geen rusthuis.
1 -1
Spectre
Die zou bij Ajax nog moeiteloos meedraaien dat kan ik je wel vertellen ;)
0 -1
Ajaxvooraltijd
Haha heb je hem wel zien spelen?
1 0
ajaxdordtt
Ja nog prima. Hoe lang nog denk je?
2 -1
gebruikersnaam
momentenvoetballer die te vaak op de verkeerde plaats staat
1 -1
ajaxdordtt
Zoals al vaker gezegd hier; zo slecht was het niet voor een 20 jarige spits, zonder enig ritme. De verwachtingen liggen belachelijk hoog na zijn geweldige eerste jaar. Onbegrijpelijk dat we zo'n talent weg doen omdat een trainer het er niet in ziet zitten. Nu is het helaas te laat en kan Nice gaan genieten van hem.
6 -6
AsensioWillemsen
Kijk naar Jovic. Die heeft een seizoen vol vertrouwen en systeem dat past en pakt een transfer naar Real. Terwijl zijn cijfers de jaren ervoor niet bijzonder waren
1 0
Dexy
@Sjors: Kun je ook eens zijn gemiddeld aantal balcontacten per 90 minuten per voetbaljaargang onder de loep nemen? In mijn gevoel had hij in het seizoen 2016/17 (Bosz) namelijk veel meer balcontacten per wedstrijd dan in de twee seizoenen erna? Kun jij met behulp van de data checken of dat klopt?

PS: Kun je hetzelfde doen met 'dribbels per 90 minuten'?
0 -1
gebruikersnaam
en balverlies / verloren duels
0 -1
waayop
Dolberg heeft de kans van zijn leven gehad in de halve finale tegen de Spurs. En die was niet halverwege afgelopen, hij werd - helaas - pas in de tweede helft gewisseld.
0 -4
ajaxdordtt
Kans van zijn leven? Hij is 21, zo niet bij Ajax dan komt hij er ergens anders wel.
3 -2
Web
Hier zie je weer eens dat data lang niet alles zegt.
Heb je ook met keepers reddingen, maar als een keeper de voorzet er uit haalt, heb je minder reddingen nodig. Er staat ook niet dat Huntelaar het afdwingt, zich aan bied bij de eerste paal, zo dat je niet om hem een kan, veel meer druk zet op de bal, Dolberg huppelt maar achter de bal aan
Is gewoon veel te weinig aanwezig in het veld, straal niets uit op dit moment

En het is bizar dat je met die techniek nog geen bal vast kan houden, sterker nog elke bal spring hem van de voet, en hij glijd maar uit. Huntelaar glijd nooit uit
Bij Dolberg zelf zoeken. Een goede spitst met de techniek van Dolberg
Moet veel meer brengen
2 -2
NotForSale
Cijfers zeggen niet alles
2 -1
Schip
Zie je maar weer hoe onvolledig en misleidend data kunnen zijn.

Dolberg onder Bosz was een spits die meevoetbalde en dreigend in de diepte. Hij was niet heel constant, maar had in de tweede seizoenshelft niet echt een dip. Nu scoort hij af en toe, soms weer een beauty, maar hij blijft worstelen met ballen en oogt gewoon niet overtuigend.
2 -2
Barric
Vind ook niet dat Dolberg een eerlijke kans heeft gekregen dit seizoen waar dit wél zogenaamd gesuggereerd wordt. Tegen Vitesse was 't idd tegenvallend en in de eerste wedstrijd tegen PAOK viel ie geblesseerd uit in de eerste helft. Dan kan je mijn inziens nooit praten over een eerlijke kans!!
Feit is denk ik dat Dolberg en het spelsysteem wat door Ten Hag gehanteerd wordt GEEN match is.
Prima, kan gebeuren, maar dan moet je niet zeggen dat ie een eerlijke kans heeft gekregen dit seizoen!!
3 -4
Ruff Rhythim
Vorig seizoen ging het ook niet naar behoren. Je kan moeilijk zeggen dat ie vorig seizoen ook geen kans heeft gehad. Dat is de issue ook niet.
Wij weten niet wat er intern allemaal gebeurd, maar schijnbaar is men bij Ajax nu al zo vroeg in het nieuwe seizoen klaar met Dolberg. Hoe dat zo komt weet niemand maar dat is dus wel de vraag waar we geen antwoord op hebben.
2 -2
Barric
Volgens mij heb ik 't over DIT seizoen. En ja, er zullen ongetwijfeld argumenten zijn om van Dolberg af te willen.
0 0
Ruff Rhythim
Ja dat zeg ik: schijnbaar is er iets binnen Ajax dat ze het nu al niet meer in hem zien zitten. Of Dolberg wil zelf niet meer verder. Of beide. Niemand hier die daar de wijsheid van in pacht heeft.

Maar het lijkt erop dat dit weinig te maken heeft met het feit of hij nou wel of niet een eerlijke kans heeft gekregen dit seizoen. Daar is het namelijk veel te vroeg in het seizoen voor om tot die conclusie te komen. Dus is er iets anders aan de hand...
0 -1
ajaxdordtt
Die conclusie kun je prima trekken, en begrijpelijk dat Dolberg doet.
1 -1
Ruff Rhythim
Je hebt niks aan die data. Je moet kijken hoe de speler functioneert in alle opzichten.
Als we Dolberg (of welke speler dan ook) puur op data moeten beoordelen had ie onomstreden in de basis gestaan.
1 -1
Schwalbino
Mooi stuk! Ik hoop voor hem dat hij een frisse start kan maken. Marin is nu de kop van Jut.
1 -1
PJSM
Zoals het zich laat zien gaat Ajax niemand meer halen. Waar gedacht werd dat het gat met Ajax en de rest groter zou worden denk ik zelf dat het gat met de rest kleiner is geworden. De strijd met PSV zal heel lastig worden en het gat met Feyenoord wordt veel kleiner.
0 -1
Sterspeler
PSV heeft een uitermate slecht middenveld en een droevige verdediging. Alleen hun aanval is goed. Terwijl ze moeilijk scoren. Als je dit jaar geen kampioen wordt als Ajax zijnde moet je je diep schamen.

Feyenoord ga ik het niet eens uitgebreid over hebben. Die hebben naast Berghuis geen enkele fatsoenlijke speler. Ie reken ik niet mee. Te weinig zien spelen.
1 0
SpursAjax
hahaha Feyenoord heeft de eerste 3 wedstrijden niet gewonnen... Hebben hun selectie pas veels te laat op orde. Voordat dat op elkaar ingespeeld is zijn ze weer een hoop verliespunten verder!
1 0
JohnnyD
Zonder Dolberg nou af te willen kraken, is enige nuance wel op zijn plaats. Ja, hij had een lekker seizoen onder Bosz. Hij heeft mooie dingen laten zien en de potentie droop er vanaf op die momenten. Maar bepaalt niet elke wedstrijd. Herinner mij genoeg wedstrijden dat ik dacht....doe eens wat. Hij was nog zeker niet de topspits als her en der wordt beweerd.
2 -1
mistermiyagi
Volgens mij is Huntelaar een pinchhitter, loert op goals. Dit heeft hij jaren lang zeer goed gedaan op zijn 36ste doet hij dit nog prima.

Alleen Dolberg is geen echte spits, meer een 9,5 beetje ala Kluivert, van Persie..
Ik vond Donny daar ook niet perfect bij passen, een nummer 10 en een 9,5.
Zij laten het team beter spelen, scoren minder. Als een Huntelaar of een van Nistelrooy.

Ik denk dat Ajax beter opzoek kan gaan naar deze potentiële topspits, die scoort, een aanspeelpunt is en goed mee voetbalt.
Misschien komt Suarez nog een paar jaar terug?
1 -3
Web
Wat is Tadic dan?
2 -1
Sterspeler
Bij vertrek Dolberg zou je Suarez kunnen halen. Je kan Tadic en Suarez laten afwisselen of de ene achter de ander laten spelen. Suarez zou nu geen eerste spits zijn, of Tadic komt niet tot zijn recht.
0 0
EersteAanname
Iemand die scoort, aanspeelpunt is en goed mee voetbalt. Je bedoelt een type Tadic?
4 0
SnifferClarke
"Lies, damned lies, and statistics" is a phrase describing the persuasive power of numbers, particularly the use of statistics to bolster weak arguments. It is also sometimes colloquially used to doubt statistics used to prove an opponent's point.
1 -5
Elayais
Sorry, telefoon zorgde voor dubbele post
2 -6
Elayais
ik denk sowieso dat de data in deze misleidend is. Kijk naar Dolberg onder Bosz tegen bijvoorbeeld Schalke. Het sleurwerk wat hij daar liet zien, de acties en de arbeid zijn toch echt heel anders dan we bijvoorbeeld de laatste wedstrijden van hem hebben gezien.

Aantal balveroveringen is wellicht gelijk aan Huntelaar, maar dat zegt niks over de balveroveringen van het team en hoe snel de bal wordt veroverd wellicht dankzij Dolberg/Huntelaar zonder dat ze het zelf doen. Maar adequate druk van de spits op de verdediging kan voor een slechte paas zorgen die één actie verder een onderschepping oplevert.

Daarnaast nog de vraag, die je niet in data ziet, is hoe veel beter gaat het team spelen met. In het seizoen onder Bosz droeg Dolberg veel bij aan het spel van het team in de samenwerking en acties. In het afgelopen seizoen viel hij toch vaak uit de toon, waar de inbreng van Huntelaar vaak voor extra's in het team zorgt. Wat mij vooral opvalt is dan ondanks zijn snelheid druk zetten op een drafje gebeurde in plaats van fanatiek, en dus makkelijk voor een verdediging om daar onderuit te voetballen.
3 -6
Web
En daar krijg je minnetjes voor, echt bizar, geen speld tussen te krijgen
Die hele data slaat nergens op.
Ik heb het al zo vaak gezegd
Mensen als van Hanegem, Wim Jansen, en Cruijff lezen een wedstrijd, kunnen in een opslag zien wat er fout gaat, die zetten het team in het veld zo anders neer, en het liep. Die weten ook precies wanneer je ruimte moet geven of kort dekken, een back een stapje naar voren naar achteren, spelers die op snelheid passeren niet op de hakken gaan staan, die echt op techniek passeren wel kort dekken enz
Die gaan ook nooit naar die theorie mannen kijken, die data kenners
Voetbal inzicht dat heb je nodig, achteraf data heb je niets aan, corrigeren onder de wedstrijd dat is het. Elke wedstrijd vraagt weer wat anders. Let op Arne Slot is ook dat type, leest een wedstrijd en heeft het inzicht
1 -1
Sterspeler
Ik snap niet dat je hier 4 minnetjes voor krijgt.
4 0
gwn_rj
ligt meer aan het huidige systeem als aan Dolberg.. Dolberg is gebaat bij een enkele 6 en links en rechts mid ipv een 10 en een dubbele 6 zoals we nu spelen...
3 -2
Knalpot
Dolberg is vooral niet gebaat bij een 10 die steeds naast hem staat en 2 naar binnenkomende buitenspelers die vooral (zeker 1 daarvan) eerst voor eigen succes gaan.
1 0
gwn_rj
dan ;)
0 0
Ar
Zijn cijfers zijn niet slecht, maar die van Huntelaar zijn beter.
Wat vooral beklijft bij Dolberg zijn diens slechte wedstrijden tegen de Spurs en Manchester United (EL finale) en de weinige arbeid die hij in die wedstrijden leek te leggen.
0 0
Sterspeler
Vergeet niet de glijpartijen. Ik zie Huntelaar nooit op de grond liggen zonder dat het een overtreding is. Dolberg liep laatste 2 seizoenen minder dan 1 op 3. Onder Bosz bijna 1 op 2 en scoorde vaker cruciale doelpunten. Er is weldegelijk verschil. Ik zie Huntelaar betere statistieken overleggen met meer invalbeurten en minder speeltijd.
3 -2