Ten Hag: 'Lering trekken uit wisselende fases'

JesseTH, 06-08-2019 om 22:20, 7501 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Erik ten Hag weet dat zijn ploeg nog een flinke klus te wachten staat om de play-offs van de Champions League te bereiken. Dinsdagavond zag de oefenmeester nog twee gezichten van zijn Ajax, al kijkt hij daar niet raar van op.

'In de beginfase van de competities zie je vaak wisselende fases in de ploeg', legt Ten Hag uit op de persconferentie na afloop van de wedstrijd. 'Daar moeten we lering uit trekken. Volgende week moeten we weer een stapje vooruit zetten om PAOK van ons af te houden. Dat zal moeten, want zoals we hebben kunnen zien is het een goede tegenstander. Wij moeten ook goed zijn.'

De trainer zag zijn ploeg in de tweede helft stukken beter spelen dan tijdens de eerste, maar toch was hij niet geheel tevreden. 'We gingen een aantal keren té snel naar de eindfase toe, waardoor het speelveld lang was en de restverdediging niet op orde was. Een achterstand ombuigen zegt iets over de ploeg, dat er goede veerkracht in zit. In de laatste fase moeten we ook de 3-2 maken. Dat is helaas achterwege gebleven.'

Combineer jouw alledaagse leven met het supporten van Ajax: ga nu naar de officiële shop van Ajax en bekijk de casual kledingcollectie voor jong en oud. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MarcelvTol1971
Het gekloot is gewoon dat dat transferwindow achterlijk openblijft. Voor de hele grote clubs is dat geen probleem, maar voor Ajax na zo’n ongelooflijk seizoen is dat juist een probleem.
Een aantal spelers hinkt met de gedachte, als Ajax geen topselectie krijgt kan ik altijd weg. Er lopen er een aantal rond, v/d Beek, Zyech, Neres die overal naar toe kunnen en dus ongewild net de volle 120% geven.
Daarnaast ben je al twee wereldvoetballers kwijt, de Jong die je middenveld glans gaf, en de Ligt die een mega slot op de deur was achterin.
Alles wat je haalt heeft dat niveau niet.
Het verwachtingspatroon bij ons supporters ligt wel gewoon weer hoog, realistisch of niet maakt niet uit.

Dus tot 1-9 blijft het drama, en voor de competitie maskt dat geen fluit uit want je bent sterk genoeg om de rest achter je te laten en de beker moet ook kunnen.
Maar misschien moet je CL wel laten voor wat het is en gaan voor een haalbare prijs, EL.
Ik hoop echt dat alles wat er nu loopt blijft, alleen Dolberg mag wat mij betreft verkocht, desnoods verhuurd worden.
van Wolfswinkel voor de neus van Feyenoord wegkapen voor een miljoen meer ( lijkt me heerlijk ) en die laten knokken met Klaas Jan en Tadic.
En de rest van de selectie is wel ok, op Labyad want elke onder 19 of jong Ajax speler op die positie is 10 x beter. Dus die mag ook weg.
Komt gewoon goed dit seizoen, maar vorig seizodn evenaren, geef toe, mission inpossible.
0 0
Cello
Misschien kunnen we achteraf wel blij zijn met deze wedstrijd tegen PAOK. Zelfs met de return volgende week in Amsterdam in het vooruitzicht.
Ten Hag en zijn staf kunnen heel duidelijk aantonen aan de spelers waar het anders moet èn vooral beter moet. En dan moet je maar jopen dat men er lering uit trekt.
En dan moet je ook maar hopen, dat Ten Hag eens gaat inzien, dat bijv. het blijven vasthouden aan Dolberg in de spits, na echt zoveel kansen vorig jaar en ook weer dit jaar in voorbereiding, wel eens een keer klaar is. Want hoe loyaal moet je als coach blijven naar een speler die door-de-weeks op trainingen de 'sterren van de hemel' speelt, maar het in wedstrijden niet kan of niet laat zien.
Daley Blind in balbezit is perfect voor op het middenveld, echter zodra we de bal kwijt zijn wordt het moeilijk met hem op middenveld. Is niet snel, waardoor bij direct druk vooruit zetten hij veelal te laat is (en het dus geen effect heeft om met hem druk te zetten), plus dat hij vaak zij directe tegenstander op snelheid niet bij kan houden. Dan denk ik dat ik hem liever in de rol van vorig jaar naast De Ligt (nu dus Schuurs) terug wil zien.
Mazraoui heeft denk ik het inzicht (nog) niet om goed te zijn op het middenveld. Neem nu de wedstrijd tegen PAOK. Op het moment dat Blind ten strijde trekt, Donny al standaard hoog staat, dan gaat hij vrolijk mee. Dan ziet hij niet, dat juist hij dan de rest verdediging op het middenveld moet bewaken. Diego Biseswar stond hierdoor een aantal keer vogeltje vrij midden op het veld met geen ajacied ook maar in de buurt.
Ik denk dat Blind dus een linie terug moet (naast Schuurs), Mazraoui terug naar backpositie (veltman eruit) en dat Alvarez op de zes-positie moet met daarvoor Van de Beek en Marin. En bij deze opstelling kan er dan ook een wisselwerking zijn tussen Blind en Alvarez, waarbij als Blind eens doorschuift Alvarez wat terugzakt. Dat zou denk ik beter werken.
Voorin speel je dan met Neres, Tadic en Ziyech, waarbij daar kan wisselen als het het toelaat (of tegen mindere goden als spelers rust moeten hebben) met Promes, Traore, Lang en Huntelaar.
0 0
31xAjax
Met dien verstande dat Alvarez onvoldoende voetballend vermogen heeft om het middenveld te spelen dus hoe los je dat dan op?
0 0
AnsB
Op dit moment is het spel ondergeschikt aan het resultaat, omdat de groepsfase halen in dit stadium van het seizoen het allerbelangrijkste is.
Belangrijker is daarom dat Ajax 2x heeft gescoord, zodat in Amsterdam één doelpunt van PAOK niet verraderlijk is en dat we desnoods zelfs twee tegentreffers kunnen hebben, mocht er verdedigend weer zo'n slechte fase komen. Ik vind dat een rustgevende gedachte, omdat ik er van uitga dat Ajax tenminste één keer zal scoren en vermoedelijk vaker.

Dát er nog van die slechte fases zijn is zorgelijk maar wel begrijpelijk. Er is een nieuw centraal verdedigingsduo en tenminste één daarvan (Schuurs) is zeer talentvol maar maak ook nog veel beginnersfouten (net De Ligt in het begin). Uiteindelijk zal Alvarez daar kansen gaan krijgen.
Martinez lijkt me een blijverdje. Tegen Vitesse won hij vrijwel elk kopduel, hij had veel belangrijke ingrepen, gaf een paar prima lange passes, maar in de tweede helft vergrootten zich zijn fouten. Gisteren idem. Conditiegebrek nog? Hij is tenslotte geblesseerd geweest in de voorbereiding.
Hoe dan ook heb ik veel vertrouwen in zowel hem als Schuurs.
Maar het is wel een duo (ook als het Alvarez wordt) dat nog relatief onervaren is, elkaar nog nauwelijks kent en minder makkelijk communiceert. Dit is - ook al wordt het Alvarez - een tijdskwestie. Het zal niet vlekkeloos verlopen om op elkaar ingespeeld te raken. Dat gaat ons doelpunten kosten - reken daar maar op.
Temeer het middenveld nog evenmin staat en de samenwerking tussen middenveld en achterste linie (de aansluiting maar ook de positionering) soms drama is en tegenstanders veel ruimte biedt.

Idem tussen voorste en middenlinie. De middenlinie wordt door het vermoedelijke vertrek van Donny ook weer vertraagd in zijn ontwikkeling/afstemming. Terwijl voorin dat probleem zich voordoet door de late instroom van Ziyech en Neres. Die zijn beiden nog lang niet wedstrijdfit c.q. hebben het juiste ritme om hun topvorm te kunnen benaderen.

Het is kortom een klote-situatie waarin Ajax moet presteren. En het zal nog wel even duren ook voordat het elftal staat.
Daarom keer ik terug naar waar ik begon. Voor nu is het resultaat het belangrijkst en niet het spel zelf. Daarnaast heeft het prioriteit dat de sterkhouders die laat zijn ingestroomd veel speeltijd krijgen om wedstrijdfit te worden en in vorm te komen - ongeacht hoe ze intussen spelen. Spelers als Dest, Lang en misschien ook Promes en Marin moeten vooral geduld hebben. Het is belangrijker om nu voort te bouwen op 'zekerheden' en vaste patronen. Als eenmaal de groepsfase van de CL is bereikt, dan komen de competitie en de ideale samenstelling van het team op de eerste plaats.

Sommige dingen zullen ook samengaan maar het gaat om de prioriteiten. En ik vertrouw dan maar op TH dat hij het 't beste weet om al deze ballen in de lucht te houden, want voorwaar ik vind het een hele klus.
Maar er is veel kwaliteit, dat is zeker. Als het eenmaal loopt - en dat zie je ook absoluut bij vlagen - dan is het wederom smullen. Om de eredivisie maak ik me dan vooralsnog geen zorgen; dat komt - zeker op termijn - wel goed. Maar eerst die CL zien te halen.
2 0
Joseph
Ik hoop dat Overmars na deze wedstrijd lering heeft getrokken uit de verkoop van Donny, die hoort onbespreekbaar te zijn.

Met onbespreekbaar hebben echte topclubs het meestal over bedragen boven de 100 miljoen.
1 0
blava
Op basis van 2e helft heeft Ajax een grote stap gemaakt voor dit seizoen. Als Ziyech weer een beetje in normale doen is wordt het niveau van vorig jaar bereikt. Blind speelt geweldig op 6 en is de motor van het elftal.
Bij hoge ballen wacht Veltman teveel af. Een stap naar voren en hij kopt de bal weg.
Ik zie liever Dest als RB. Veel meer dreiging en snelheid.
3 -1
AnsB
Veltman moest omlopen vanwege een blok dat PAOK zette - daarom was hij te laat.
Of Dest ook op hoger niveau kan acteren is nog even de vraag. Ik zou hem ook graag op die plek zien, maar voor deze wedstrijden is dat een te groot risico.
Je moet hem in de eredivisie laten beginnen, eerst tegen de 'mindere' tegenstanders.

Veltman wordt overkritisch bekeken. Hij verdedigde uitstekend. Denk alleen maar terug aan die sliding waarmee hij een grote scoringkans van PAOK verhinderde.
Aanvallend is hij weliswaar beter geworden maar hij heeft geen actie in huis zoals Dest dat wel heeft en tegen topploegen vertraagt hij de opbouw. Ik ben het dus zeker met je eens, maar Dest moet je m.i. wel langzaam brengen - tegen steeds betere tegenstanders.

Het valt mij wel vaker op dat sommige Ajaxspelers op vrijwel elk foutje, slechte pass of mislukte actie worden afgerekend, terwijl soms de 'geliefde' spelers veel meer mislukte acties hebben, maar niemand die er iets van zegt.
Veltman altijd al, Blind was de volgende maar wordt inmiddels omarmd (en terecht), toen Kristensen, Lamprou, Magallan, en nu weer Marin en Promes.
Bij de één worden fouten uitvergroot, bij de ander de goede dingen. Ik ga heus niet beweren dat al deze spelers zo verschrikkelijk goed zijn, wel dat de kritiek te vaak te onevenredig is voor specifieke spelers.
1 0
HellFalcoN-
Ben het met je eens dat veltman verdedigend prima werk levert maar bij voorzetten/vrije trappen word hij te vaak koppend afgetroefd waardoor we punten verliezen. Ik zie liever mazraoui daar of dat dest een kans krijgt.
Kan dest een beetje koppen trouwens?
0 0
Rentokill
Ajax heeft een grote stap gezet in de ontwikkeling van spel. Het moest beter en werd beter. Vh Weekend even een potje thuis tegen Emmen en dan zijn we weer een stukje gegroeid. Daarna mogen we het weer thuis laten zien tegen PAOK.

Bij 2-3 was het een gelopen koers maar nu nog effe aan de bak. Als we zo blijven spelen en groeien scoren we sowieso.
3 0
ETM
Goed verhaal. Maar wat mij wel echt vrolijk stemde, vooral in 2de helft, was dat Ajax over de grond combinaties bleef zoeken ook als PAOK goed stond. Maar Ajax maakte het speelveld soms zelf te klein, lager op het veld leidt dat tot ruimtes hoger, maar hoger leidt het tot geen ruimte. Daardoor bleef het moegestreden PAOK nog vrij makkelijk op de been.
Ik denk dat problemen in de rest-verdediging, in de slotfase, Ajax er van weerhield om door te drukken. Daar heeft de ploeg nog vertrouwen in te winnen. Staat dat beter dan krijg je in zo'n slotfase dat een 'verdediger' de extra man durft te zijn etc. Dat had je nu niet.
3 0
Cello
Zouden Real Madrid (vdBeek) en Bayern Munchen (Ziyech) hebben zitten watertanden van de prestatie's van de respectievelijke spelers?.
Beide hebben iig niet hun visitekaartje afgegeven. Vond Van de Beek grote delen van de wedstrijd vrij onzichtbaar spelen en Ziyech deed veel meer fout dan eigenlijk goed. Veel balverlies door verkeerde keuzes, verkeerde passes....te geforceerd op zoek gaan. etc, etc. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ontzettend goed dat hij iig wat probeert èn ook risiko in zijn spel durft te leggen.....maar te veel is te veel. Hij moet meer de momenten gaan uitkiezen ipv iedere keer maar weer beslissend te willen zijn. Dat kan niet....beter nog, dat hoeft helemaal niet.
En dan....vaak is het balverlies gelijk mega gevaarlijk en moet je soms blij zijn, dat de tegenstander de kans verprutst en daarmee je als club niet echt heel erg pijn gaat doen. Dus Ziyech moet eens wat meer gaan doseren. Bijkomend voordeel is dat elke inspanning nu enorm veel energie kost, maar te weinig oplevert en ook steeds minder gaat opleveren omdat bij hem de vermoeidheid gaat toeslaan. Wat weer logisch is. Dus risiko in het spel leggen?. Ja, maar iets meer gedoseerd.
2 -1
OKP-AFCA
Alleen staren de meeste clubs zich niet - zoals vele supporters wel - blind op een wedstrijd, Ziyech en Donny hebben al lang laten zien wat ze op het hoogste niveau kunnen.

Helaas voor ons veranderd deze wedstrijd daar niets aan.
0 0
31xAjax
Ik heb de wedstrijd gisteren door reizen niet kunnen zien maar afgaande op jouw post was het een wedstrijd van Ziyech zoals eigenlijk altijd....
0 -1
OKP-AFCA
Dat maakt voor jou niet uit toch, hoe Ziyech speelt?

Jij zult toch altijd alleen het negatieve vinden en benoemen, jouw mening over Ziyech en zijn spel neemt al lang niemand meer serieus.
1 -1
31xAjax
Dat negatieve is ook snel gevonden met gemiddeld iedere wedstrijd meer dan 30x balverlies.... En mijn mening wordt iig door de Europese (top) clubs serieus genomen.....
1 -1
AlexIbarra
Hahaha...

Je ego is iig lekker groot, nu je voetbalkennis nog.
1 0
31xAjax
Met mijn ego is niets mis en aangezien er geen enkele club interesse heeft in Ziyech bevestigd mijn mening alleen maar....
0 0
Cello
Ik kan me goed vinden in de uitleg van Ten Hag. Ajax is er natuurlijk nog niet, daarvoor heb je echt nog wat meer tijd nodig om echt op elkaar ingespeeld te raken (automatismen die dan ontstaan).
Net als Freddy hieronder al schreef ben ik ook wel klaar met het oeverloze geleuter mbt transfers die al dan niet zouden gaan plaatsvinden of volgens sommigen al een uitgemaakte zaak zijn.

Wat ook opmerkelijk is, is dat velen steeds maar weer blijven vergelijken met het Ajax van maart-april en mei dit jaar. Dat is om meerdere redenen een oneerlijke vergelijking. Je speelt zonder Mathijs en Frenkie, dat is één, plus twee, je staat net aan het begin van een seizoen (eigenlijk deels nog in de voorbereiding zelfs). Vorig jaar, aan het begin, speelden we ook verre goed, al helemaal als je het vergelijkt met hoe het werd aan het eind van het seizoen.

Dus als we al vergelijken....laten we dan vooral vergelijken met hoe het begin vorig seizoen was....dan kom je kwa vergelijking het meest eerlijk in de buurt. En dan verschilt het niet eens zo heel veel!.
Tegen Graz, Luik en Kiev speelden we namelijk ook niet de pannen van het dak.... werden er ook gelijke spellen gehaald..... en dat was nog met Frenkie en Mathijs erbij.
Ik zou zeggen, geef het tijd....volgende week kan het alweer een hele stap beter zijn dan hoe het nu is. En laten we vooral reëel zijn; vorig jaar was een uniek jaar en de kans is groter dat we dit jaar een minder seizoen in CL dan dat seizoen draaien. Maar wie weet?. Laten we ons eerst kwalificeren voor de CL en dan.... Misschien verrassen de boys ons net zoals ze ons vorig jaar hebben verrast. Dat hoeft niet per sé wéér een halve finale te zijn....maar overwinteren in CL dan zou het al een zeer, zeer goede prestatie zijn.
7 0
NaarCLbeker5
Vorig jaar viel de puzzel snel en speelden we vanaf de tweede wedstrijd tegen Luik, en dus ook tegen Kiev, al wel heel goed, en beter dan nu.
Maar inderdaad moeten we het de tijd geven.
2 0
dumperPattiruhu
Mocht het zo zijn dat het overwinteren in de CL niet lukt en je valt in de EL kun je gaan voor Europa League winst.
0 0
JOHANisGOD
Feyenoord wil van Wolfswinkel.
0 -2
JOHANisGOD
Donny > Madrid
Ziyech > München
Neres > Napels
0 0
AjaxAdam1900
Napoli heeft zich gemeld voor Neres. (Bron Telegraaf )
4 0
Tomajax1990
Nog 3,5 week. Pffff... ik heb ook bijna het punt bereikt dat ik denk, ajoh lekker belangrijk. Als ze weg willen ga je toch lekker weg. We zien wel 1 september wie er nog aanwezig zijn. Zo ben je in de voorbereiding aan het bouwen, denk je nu weer iets verder te bouwen en dan vanaf 1 september gaan we gewoon weer opnieuw bouwen. Ik hou wel van Ajax omdat er altijd nieuwe spelers weer opstaan, maar op deze manier haak je nooit aan met de top.
0 0
JOHANisGOD
We houden niet veel over.
0 0
Dexy
Zou Alvarez geen optie zijn als rechtercontroleur? Wat je nu namelijk ziet bij zowel Mazraoui als Marin, is dat ze elke keer veel te veel uit positie lopen en hun verdedigende taken versloffen. Daardoor komt Blind steeds tegen een overmacht aan mensen van de tegenpartij te staan en moet hij steeds kiezen tussen twee kwaden (pak ik de ene man op, waarmee ik de ander loslaat, of pak ik juist de ander op). De uitkomst daarvan is altijd dat er een man van de tegenpartij volledig vrijkomt.

Alvarez is van nature een verdediger en heeft ook als verdedigende middenvelder een verleden. Daarom denk ik dat hij meer oog heeft voor de verdedigende organisatie dan de mids die we tot nu toe hebben uitgeprobeerd naast Blind.

---------Vd Beek/Marin---------
-----Blind----------Alvarez------
Nico-Martinez-Schuurs-Nous

Een Pröpper zou interessant zijn wanneer Ajax van het 4-2-3-1 systeem afstapt en met de punt naar achteren gaat spelen:

----Vd Beek/Marin-------Pröpper---
--------------------Blind--------------------
Nico-Alvarez/Martinez-Schuurs-Nous
2 0
AFCA.
Ligt meer aan de verdediging dat de ruimte zo groot zijn. Schöne heeft een minder fysiek dan Blind en Frenkie was verdedigend positioneel nou ook geen wereldwonder. Maar omdat de verdediging vorig jaar zo kort op het middenveld zat komen de cvm's ook niet in ruimtes van 30 a 40 meter.

Bij de 1-1 gister stond de hele verdediging ongeveer 20 meter achter de middenlijn. De aanvallers vd Beek en Mazraoui ongeveer 25 meter voor de middenlijn.
Zet in deze link het filmpje maar is op pauze op 1.54 minuut.
https://youtu.be/NjDmgOVkcww

Als er vanachter uit beter gestuurd wordt vallen deze gaten niet en kunnen Blind en Mazraoui dit net zo goed belopen als De Jong en Schöne.
Maar met een compleet nieuw centrum zal dit nog even duren. Beide moeten hun plekje nog vinden en hebben moeite genoeg om zelf hun wedstrijd voldoende te spelen.
Blind en De Ligt konden dit moeiteloos. Coachte alles aan en speelde zelf ook geweldig.
0 0
Cupmetgroteoren
Blind komt zelf ook nogal wat loopvermogen tekort op het middenveld.
4 -2
ArthurG
Je zou ook 4-3-3 met de punt naar achter kunnen spelen met nous als 8 toch? Denk dat hij die rol ook prima kan invullen. Of anders Vd Beek en Marin, het lijkt mij wel eens interessant om Blind als enige zes te hebben spelen.
0 0
JJAFCA
Neres. Tadic. Ziyech

Vd Beek. Marin

Martinez

Tagliafico Blind Alvarez Mazaroui

Onana

Waarom niet het gros laten zoals het was? Verwacht zelf dat bovenstaand vanaf paok thuis nog wel eens de sleutel kan zijn.
3 -2
Hobbemastraat
Ik ben voor! Eventueel Marin wisselen voor Mazraoui en Veltman op de plek van Mazraoui.
1 0
Amster
Aub nooit meer nous op het middenveld.
3 -3
altijdwelwat
Trek eerst zelf eens lering uit het feit dat Dolberg nu echt wel ff de wachtkamer in moet.
4 -1
FreddyAX
Ten Hag benoemd hier terecht het euvel; we zijn nog niet ingespeeld, de automatismen zijn nog niet voldoende aanwezig.
Met een paar weken zijn we er wel , dan is het geleuter rondom transfers weer klaar en kennen de spelers elkaars sterke en mindere punten.
Natuurlijk heeft Ajax twee geweldige spelers verloren maar dat is een oud ,repeterend , verhaal.
Vanavond had ik helemaal niet het gevoel dat we veel minder zijn als de eerste wedstrijden vorig jaar .
Het gaat goed komen.
2 -3
ziz0u.
ik had dus wel het gevoel dat ik frenkie enorm miste.. heel vaak in de eerste helft had men geen idee op het middenveld en dat was vorig jaar al een stuk beter rond deze tijd, voor mijn gevoel..
tegen kiev was was ie ook al extreem goed.. geen oee en aa meer..
desalniettemin moet deze ploeg zich ook kunnen kwalificeren..
1 0
036AFCA97
Ja, we zijn twee spelers verloren. Maar als in de aankomende drie weken Ziyech, Neres en Donny ook nog vertrekken wordt het echt een lastig verhaal hoor. Dan kunnen we beter de Europe League in. Laten we realistisch zijn.
2 -1
ajaxminimax
Wanneer Ajax de CL haalt, zie ik Ziyech en Neres nog wel blijven. Wel denk ik dat Ajax een vervanger moet halen wanneer donny naar Madrid vertrekt.
0 0
3*stars*3
Nee dan nog.
Gewoon plaatsen voor de CL, miljoenen pakken, (bonus)punten pakken en lekker overwinteren.
In de CL of EL.

Komt goed met dit Ajax.
1 -1