Ten Hag: 'Kwaliteitseisen in de opleiding liggen hoger'

GinoHaverkamp, 28-06-2019 om 14:20, 8407 views, AS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het succes van Ajax 1 heeft ook gevolgen voor de jeugdopleiding, zo stelt Erik ten Hag vrijdagmiddag op de eerste persconferentie van het nieuwe seizoen. De lat in de opleiding komt hoger te liggen.

Dat de komst van meer ervaren spelers de eigen jeugd in de weg zou zitten, daar wil Ten Hag niet in meegaan. Hij wijst naar de bij Ajax opgeleide voetballers die vorig seizoen furore maakte op het Europese toneel. 'Frenkie de Jong, deels eigen jeugd, Matthijs (De Ligt, red.) eigen jeugd, Mazraoui, Van de Beek. Ja, perspectief binnen jeugdopleiding Ajax is gewoon hartstikke goed. Ze krijgen geen kansen, ze moeten het verdienen.'

Het succesvolle seizoen 2018/19 heeft invloed op alle lagen binnen de club, zo blijkt vrijdagmiddag wanneer Ten Hag het heeft over de lat die alsmaar hoger wordt in de jeugdopleiding. 'De selectie is ontwikkeld, de lat ligt hoger. Kwaliteitseisen in de opleiding liggen hoger om daar aan te haken, ja.'

Ajax en het gebruiken van eigen jeugdspeler is al decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat moet zo blijven volgens Ten Hag. Ajax staat historisch bekend om haar opleiding, zo stelt hij. 'Dat is nog steeds zo. Een van de speerpunten is dat Ajax innovatief is. Met opleidingen staan ze aan de top. een continu proces.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AlexIbarra
Persoonlijk vind ik dat we wel eens af mogen van het idee debuteren met 17 jaar, basisplaats op je 18e en dan buitenland op je 20e.

Als het niveau v Ajax1 hoger is, zullen er idd minder jonge talenten zijn die zomaar even aan kunnen haken. Maar ik neem aan dat ze liever op hun 20e een basisplek bij Europese topclub Ajax verdienen dan op hun 18e bij de eeuwige nummer 2 vd eredivisie.
Meer status, meer prijzen, meer weerstand, meer verdienen, dat kan nu allemaal hier.

Als ik kijk hoeveel spelers er uit onze jeugdopleiding zijn vertrokken de laatste jaren (en dan nog Nouri), is het best netjes dat Matthijs, Donny, Kluivert, Mazraoui en een halve Eiting de afgelopen drie jaar zijn doorgebroken. Onana, Dolberg en Frenkie zijn geen eigen jeugd maar toch voor een deel bij ons gevormd.

We hebben nu ook best wat interessante jonge spelers lopen, misschien nog niet direct voor de CL-kwalificatie maar we zullen zien wat het seizoen brengt. Zij kunnen als talent bij Jong bovenin de KK divisie spelen, internationaal in de NextGen, minuten maken en op hoog niveau bij het eerste meetrainen of een (half)jaartje in de verhuur naar een goede eredivisieclub, totdat ze rijp genoeg zijn.

Dat lijkt me niet zo'n slechte leerschool.
Daarnaast is natuurlijk maar de vraag of wij de komende jaren het hoge niveau behouden. :)
1 0
Schwalbino
Het probleem is niet dat de eisen hoger liggen maar dat Ajax bij een seizoen zoals het vorige vaker kiest voor een opstelling met gearriveerde spelers. Je ziet het bij alle ploegen die succes hebben. De jeugd krijgt dan minder kansen. Barca had een mooie opleiding tot de generatie Xavi, Iniesta, Messi, Busquets zoveel succes behaalde dat verjongen lastig werd. Real en Bayern eveneens. Overal valt daar nu de bodem eruit.
0 -2
vdhaas
Uiteindelijk moeten de besten spelen. De stap tussen jong ajax (of a1) en het eerste is groot. Niet iedereen gaat het redden, en degenen die het redden zullen in de luwte worden gebracht. Behalve misschien de echte buitencategorie.
0 0
Cruyffie
Allemaal leuk en aardig, dit soort algemene wijsheden over de jeugdopleiding. Maar dat zeiden ze in de 10 jaar voorafgaand de fluwelen revolutie ook: ‘opleiden is de kern van Ajax’. En vervolgens braken alleen de Lukoki’s, Ebecilio’s en El Ghazi’s door.

Oftewel Ten Hag: wat doen jullie CONCREET om de jeugdopleiding te verbeteren. En daarmee samenhangend: hoe zien jullie het voetbalspel eigenlijk? Wat maakt een ‘goede’ voetballer. Op welke aspecten scout je? En hoe kun je die aspecten van een ‘goede’ voetballer analyseren en verbeteren.

Antwoord mag op volgende persco, we hebben de tijd.
0 -1
DonAdam
Hij gaat gewoon in op vragen die hij krijgt tijdens die persco. Van de week kwam Driessen met de stelling dat de aankopen de eigen jeugd in de weg gaan zitten, en EtH geeft repliek hierop. Het niveau bij Ajax is door de verbeterde financiele situatie draastisch omhoog gegaan en daardoor zullen jeugdspelers een steeds hoger niveau moeten aantikken voordat hij ze bij de selectie haalt. Hij geeft daarbij aan dat ze niets cadeau krijgen. Dat lijkt mij heel normaal; hij hoeft zich ook helemaal niet te bemoeien met de inhoud, daar is Ouaali voor, dus waarom jij dat wil mag Joost weten. Dat slaat ook helemaal nergens op.

Het is nooit anders geweest dan dit, en spelers als Unuvar en Gravenberch zullen hier vermoedelijk geen moeite mee hebben.
0 0
AlexIbarra
Daar gaat Ten Hag toch niet over?
Die houdt zich met het eerste elftal bezig en geeft alleen antwoord op een vraag.

Stel dat de hele opleiding ruk is, dan is het nog maar de vraag of Ten Hag daarvan op de hoogte is en is het in ieder geval niet zijn taak om er iets aan te doen.
0 0
Schwalbino
Geen idee waar jij het over hebt. Iemand anders?
0 0
Shardo
Aanhaken of afhaken, maar er blijft hoop zie Quincy Promes..Dit is topsport.
0 0
Web
Ze krijgen geen kansen. Ze moeten het verdienen. Dit hoor ik graag.
Je zal je op de trainingen en bij Jong Ajax moeten laten zien. Gravenberch als voorbeeld misschien wel het grootste talent buiten Unuvar om, moet ook meer brengen, teveel op een tempo speelt hij. En is vaak te makkelijk.
0 -1
Schip
Dat is altijd wat de meute graag hoort. Aanpakken! Verdienen motten ze het!

Opleiden is niet enkel afrekenen. Sterker nog, het gaat om stimuleren, ontwikkelen, begeleiden. Slechts een deeltje is voorzichtig op resultaat gericht. En als sluitstuk bij de opleiding hoort het spelen in Ajax 1.

Ook daar zullen jeugdspelers nog fouten maken, leergeld betalen en wisselvallig presteren. Wat dat betreft zijn Kluivert, VdBeek, Mazraoui en Dolberg veel meer representatief voor jeugdspelers dan Frenkie en De Ligt, die absurd stabiel waren.

Als je wilt blijven ontwikkelen, zul je kansen moeten blijven bieden, ook al heb je genoeg geld om een speler te halen die er direct staat. Ajax kwam ook alleen maar zover afgelopen seizoen omdat twee jaar geleden spelers als Dolberg, De Ligt en Veltman bleven staan ondanks fouten en soms mindere periodes. Het moet een mix blijven.
1 0
Web
Ik heb het niet over resultaat, dat maak jij er af, juist niet
Fouten maken, moet zelfs om beter te worden, ook dat zeg ik niet.
Maar ik bedoel je moet als talent het uitstralen om beter te willen worden.
Het beste van je zelf eisen, en ik denk dat Gravenberch dat niet goed doet? Maar dat weet ik niet zeker natuurlijk
Ik zie ook liever technisch goede spelers dan werkers
Verdienen motten ze het, je moet als speler uitstralen dat je beter wil worden, en dan mag je heel veel fouten maken
1 0
Liam
Bergwijn niet genoemd zegt Ten Hag
0 -1
Web
Had je dit dan verwacht. Wanneer heeft Ten Hag het wel over aankopen? nooit. Alleen dat er een lijstje klaar is. Bekende uitspraak van Ten Hag. Wij treden naar buiten als er nieuws is
1 0
talent020
dat zegt niet zoveel, want erna volgde, pas als iets officieel is brengen wij het naar buiten, Ajax gaat nooit in op namen
2 -1
Ozymandias
Het lijkt mij alleen maar goed dat alleen de talenten van de 'hors categorie' (zoals De Jong, De Ligt, etc.) en die van de categorie daar net onder (zoals Vd Beek, Mazraoui, etc.) een reële kans hebben om bij Ajax te slagen. In mijn ogen heeft Ajax momenteel één talent van de 'hors categorie' (Gravenberch) en een paar talenten van de categorie daar net onder (Eiting, Lang en Schuurs) die het komende seizoen een kans(je) maken om door te breken. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren ligt aan welke spelers zullen vertrekken en welke erbij zullen komen. Zolang Ajax niet doorslaat in een soort kooplust zullen er ook de komende jaren gewoon spelers vanuit de jeugdopleiding doorbreken. Ik heb al eerder geschreven dat ik geheel tevreden zou zijn als Ajax het seizoen met Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Vd Beek, Eiting, Marin; Neres, Tadic en Promes in de basis begint.
3 -1
Ajax27
Gelul.... wereldtalenten zoals de Ligt en Frenkie kom je 1 keer in de 10 jaar tegen.
0 -1
Ozymandias
Wat is precies gelul? Dat Gravenberch een talent van de 'buitencategorie' (happy Pauw?) is? Gravenberch is als 17 jarige speler beter dan De Jong op die leeftijd was. Trouwens leidt Ajax wel meer dan één keer per tien jaar een talent van dat kaliber op. Sinds begin jaren '90 heeft Ajax met Davids, Kluivert, Seedorf, Vd Vaart, Sneijder, Alderweireld, Eriksen, Nouri, De Jong en De Ligt ten minste tien spelers van de 'buitencategorie' opgeleid.
3 0
Pauw
Je mag ook wel gewoon 'buitencategorie' gebruiken. Niets mis mee.
1 0
MH1988
Vind ik dus ook. We hebben een prima selectie. Als Ziyech blijft heb je een extra optie voor het middenveld en de flank. Als Dolberg het op zijn heupen krijgt is het ook een optie dat Tadic, Promes of Ziyech op 10 komt te staan en vd Beek op 8. Met talenten als Eiting en Gravenberch erachter vind ik het middenveld goed genoeg. Blind kan ook op 6. Voorin hebben we echt helemaal niks nodig met Ziyech, Neres, Tadic, Promes, Dolberg, Huntelaar, Cerny, Lang, Traore, Bande wordt het gewoon dringen geblazen. Als ik iets zou kopen dan alleen een RCV en dan ook gewoon een jonge jongen als Fosuh-Mensah die de concurrentie strijd moet aangaan met de andere optie.
2 0
Lazell
Zou toch wat aankopen doen. Het is nu noodzaak om definitief aan te haken bij de subtop en elk jaar CL te spelen. Dan heb je een ondrgrens nodig. Daarvoor vind ik voornamelijk Schuurs, Eiting en Marin wat te onzeker. Als ze niet aanhaken heb je Europees gezien een probleem.

Met een extra rechter centrale verdediger heb je meer mogelijkheden. Blind kan als het moet naar het middenveld, Martinez kan zich op zijn plek in de basis knokken, net als Schuurs voor de rechterplek.

Persoonlijk zie ik het liefste ook nog een 6 erbij komen, als we met 2 6-en blijven spelen. Schone loopt af, Frenkie gaat weg, Mazraoui zal als back gebruikt blijven worden.
1 -1
Lazell
Dat is de keerzijde van succes bij opleidingsclubs, het wordt steeds lastiger voor talenten om door te breken. Is wel een goede zaak, zo kunnen we ons focussen op de mega-talenten.

En een jeugdopleiding is sowieso een middel, nooit een doel. succes in Ajax1 blijft het belangrijkste. Jeugdspelers of niet.
1 -1
Vlieske
Gelul. We zijn groot geworden door de jeugdopleiding. Niet door aankopen. Die fout hebben we al eerder gemaakt.
0 -2
Lazell
En wat vind je precies gelul? Alles wat erna komt gaat nieteens over mijn bericht namelijk. Je leest niet goed.

En je moet niet doen alsof aankopen een vies woord is. Cruijff had het er vaak genoeg over en in 95 hadden we de CL nooit gewonnen zonder aankopen.
0 0
AlexIbarra
Wij zijn groot geworden in een andere tijd. Bijna elke club had minimaal 9 spelers uit eigen land in de basis staan. Er was nog geen Bosman-arrest en er waren geen miljardencompetities en Mino Raiola's om rekening mee te houden.

De helft van onze talenten lekt al in de jeugd weg naar het buitenland, je kunt van de 'overblijvers' er niet automatisch elk jaar 5 doorschuiven. Maar als we een gratis jongen hebben rondlopen met genoeg kwaliteit voor het eerste, zullen Ajax en Marc Netto hem volgens mij echt niet over het hoofd zien.
0 0
Ozymandias
Ajax is groot geworden in periodes waarin ze het juiste balans vonden tussen koopclub en opleidingsclub. Zo speelde bepaalde aangekochte spelers een belangrijke rol bij zowel het Ajax van begin jaren '70 als het Ajax van mid jaren '90. Ajax is zowel koopclub als opleidingsclub, dat is het al sinds eind jaren '60 en dat zal het hopelijk altijd blijven.
1 -1
Web
Het is een combinatie. Niks geen gelul. Tadic en Blind zijn zo belangrijk geweest daar in. Kijk even naar de statistieken van Tadic. Ziyech is er zelfs beter door gaan voetballen. Die wil graag de beste blijven. Ook voor hem een drive om meer te laten zien dus. En dat geld voor meer spelers
1 -1