Ten Hag: 'Moesten ergens plek vinden voor De Jong'

NielsOpdam, 24-05-2019 om 21:40, 30612 views, Ajax TV |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Erik ten Hag heeft in gesprek met Ajax TV uitgebreid teruggeblikt op het afgelopen seizoen. De trainer gaat onder andere in op de zoektocht naar de juiste positie van Frenkie de Jong. Ook spreekt Ten Hag over de vertrekwens van Hakim Ziyech en de gesprekken die hij daarover voerde met de spelmaker. 

'De kwaliteiten van de spelers, bepalen de speelwijze en uiteindelijk het systeem', opent Ten Hag over zijn zoektocht. 'Wij moesten ergens een plek vinden voor Frenkie de Jong. Je zag zijn ongelooflijke talenten, maar waar had hij nou het meeste rendement voor de ploeg? Dat hebben we uitgevonden.'

De uitkomst was het spelen in een systeem met 'een dubbele zes'. 'Toen zag je dat hij steeds meer en meer ging uitblinken. Hij zorgde voor het aanvallende rendement. Hij bracht de spelers, die voor het aanvallende rendement zorgden, in stelling. Hij stelde die spelers op het juiste moment in positie.'

Hakim Ziyech

Ten Hag vertelt ook over de gesprekken die hij voerde met Ziyech in april vorig jaar. 'Ik zei toen: "Ja, ik ben hier nu een paar maanden en ik wil graag met je verder." Toen zei Hakim: "Nou, ik heb de wens om te vertrekken." Daar hebben we aan gewerkt, daar heeft Hakim aan gewerkt met zijn management. Alleen het ideale plaatje kwam niet voorbij.'

Ziyech vertelde Ten Hag dat 'hij anders met alle liefde bij Ajax bleef'. 'En dat bleek ook na het WK. Hij had denk ik een goed WK gespeeld en kwam terug. Toen zei hij: "Als ik nog niet weg ben, gaan we samen proberen de Champions League te halen, daar ga ik me voor inzetten." Uiteindelijk is de ideale club voor hem helaas, en voor ons gelukkig, niet gekomen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schip
Toch kan Frenkie net zo goed als aamvallende middenvelder spelen. In principe zie ik hem ook liever in die rol, met een echte controleur op 6 i.p.v. Schone. Zo vanzelfsprekend was deze opstelling niet, het was gewoon een keuze. En eerder een keuze voor Schone dan voor Frenkie. Die had overal gerendeerd als je het mij vraagt.
0 0
Schwalbino
Bij balbezit speelde Frenkie ook niet als echte 6. Bij bbz schuift Blind altijd in en staat dan ongeveer op gelijke hoogte met Schone met Frenkie ervoor.

En daardoor had je bij bbz een technisch voetballende as van verdediging tot aan het doel van de tegenstander met daarom heen diepgaande backs en onvoorspelbare vleugelspelers.
0 0
ETM
Maar waar het best? Dat is toch de vraag?
Dan denk ik dat deze rol voor Frenkie mogelijk op zn lijf geschreven was. Of Frenkie's voorname kwaliteiten ook hoger op het veld goed tot uiting zouden komen waag ik wel te betwijfelen, als je ziet wat die kwaliteiten zijn. Het lopen met de bal is een evident onderdeel in Frenkie's spel even als de inspeelpass en de 'burst'. Deze onderdelen komen op bijna alle denkbare posities minder tot uiting, behalve die van cv (de keuze van Keizer) Dat het om een keuze gaat spreekt voor zich.
Schone was er niet alleen voor de verdedigende balans, maar juist ook voor de 'voetballende' balans. Zo speelde Schone onder Bosz in dienst van Ziyech. Schone is een uitvalbasis, eigenlijk een soort kaatsmuur voor andere spelers. Dat gaat niet over 1 keer raken, dat gaat over keuzes aan de bal. Ajax speelde met 2 spelmakende middenvelders, want Ziyech was eigenlijk ook een middenvelder, en die kreeg juist veel individuele vrijheid door de keuze van 2 6-en. Ik zeg niet dat het de enige keuze was die Ten Hag had, maar ik denk wel dat Ajax mede door die opzet succesvol was, en als je dat dan bent dan ga je daar als trainer die telkens moet presteren mee door.
Wat onder Bosz en Ten Hag hetzelfde was is dat ze een spel spelen waarin de bezetting achter de bal laag is, en dan heb je een hele 'vast' middenveld nodig. Daarin zat m voor mij meer de 'balans' dan dat Schone als vm nou zo cruciaal was. Sterker, hoewel Schone beslist gegroeid is in zn verdedigende taken blijft hij daar toch kwetsbaar.
1 0
LL
Frenkie kan fantastisch voetballen maar hij wordt wel erg groot gemaakt. Een middenvelder die nooit scoort en zelden n assist geeft... Marin n ander type maar daar gaan we niet minder van worden
0 -4
ETM
Ajax is geen Bournemouth. Een middenvelder die door de as kan opbouwen is goud waard. Voor goals en assists kijken we naar de 4(!) aanvallers.
4 0
Ferd
hahahahahaha, nog dronken?
2 0
Pjait
Een vertrek vorig jaar was via de achterdeur geweest. Nu vertrekt hij als een baas. Toch hoop ik dat hij blijft.
2 0
Radikaal
Blind en Tadic die kwamen, dat was geweldig. Maar toen Ziyech ook nog eens bleef, dat was het moment waarop ik opeens verbaasd naar de hoeveelheid kwaliteit in de basis zat te kijken. Was voor mij het moment om er eens goed voor te gaan zitten. Man wat een mooi seizoen is het geworden.
5 0
insectenverdelg
Geloof me voor Ziyech is dat ook gelukkig uiteindelijk. heeft een pracht seizoen gespeeld, vertrekt als een held en er zijn nu veel mooiere clubs geïnteresseerd.
7 0
FlyingDutchMan
Precies, die lach van Ziyech de afgelopen maanden zei genoeg
5 0
AJAIXIXIXI
Hoop dat Ten Hag het systeem met “een dubbele 6” door gaat zetten volgend seizoen. Het liep fantastisch zo!
1 -3
Joseph
Dat had met Frenkie te maken, niet met de dubbele 6. Ten Hag moet op zoek naar een goede balans met de nieuwe spelers, denk dat de kans op een dubbele 6 dan klein is.
3 -1
insectenverdelg
Ik hoop dat ten Hag het beste systeem zoekt bij de spelers die hij op dat moment heeft. Laat dat nu ook net zijn wat Erik hierboven zegt....
4 0
mickey2602
Met Frenkie als 1 van die dubbele 6 liep het inderdaad fantastisch. Maar zonder hem(Bayern uit) ook.
Ten Hag zal in de oefenperiode wel bekijken hoe hij gaat spelen,is ook afhankelijk van welke spelers hij heeft of krijgt.
4 0
FlyingDutchMan
Inderdaad, Daley rulez!!
0 0