'Zijn weer een club waar spelers graag naartoe komen'

BVeenstra, 11-05-2019 om 08:30, 15435 views, Het Parool |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Vertrekkend financieel directeur Jeroen Slop ziet dat Ajax financieel een stuk dichterbij clubs als de Premier League is gekomen. De Amsterdammers kunnen het zich permitteren om hogere transferuitgaven te doen en bovendien bestaat het salarisplafond bij Ajax niet meer.

'We hebben een stap gezet om er Europees weer bij te horen, ook financieel. Dat was lange tijd niet voor ons weggelegd. We kunnen ons niet meten met de Premier League, maar we zijn wel dichterbij gekomen', zegt Slop in een interview met Het Parool. De directeur geeft aan dat de transfer van Neymar voor 222 miljoen euro naar Paris Saint-Germain het voetbal radicaal heeft veranderd. 'Sindsdien zijn de transfersommen omhooggeschoten en hebben wij nog meer inkomsten vergaard door zelfopgeleide spelers te verkopen.'

Ajax vergaarde inkomsten uit de Champions League en - twee jaar geleden - de Europa League - waardoor men een verantwoord risico kon nemen door Dusan Tadic en Daley Blind uit de Premier League te halen. 'Daar hebben we normaal gesproken niets te zoeken. We zijn weer een club waar spelers graag naartoe komen', aldus Slop, die beseft dat niet iedere aankoop per se de juiste is. 'Het moeilijkste in het voetbal is het herkennen van talent. Niet iedere aankoop, hoe duur ook, is succesvol. Ook niet bij Ajax. Dat maakt voetbal onvoorspelbaar. Kijk naar Real Madrid: steenrijk, maar te lang vastgehouden aan gearriveerde spelers.'

De salarissen en transferuitgaven bij Ajax zijn omhoog gegaan, maar wat gebeurt er als de club zich straks voor het nieuwe seizoen niet weet te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League? 'Dat kan. Ik verwacht dat een aantal spelers dan aangeeft te vertrekken en dat zorgt dan voor inkomsten. Dat gebeurde vorig seizoen ook: we kwalificeerden ons niet voor Europees voetbal en we verkochten Davinson Sánchez voor 40 miljoen euro. Ook als dat niet gebeurt, kunnen we na dit lucratieve seizoen wel iets lijden.'

Denk jij dat Ajax met 3-1 wint van FC Utrecht? Zet dan in en krijg 9 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ginoajax1
In de eredivisie is er maar een speler geschikt voor ajax: Ödegaard.
0 0
SUPERJODEN1900
laat nu ante rebic maar komen
2 0
Santiago
Dat moet nog maar blijken deze zomer
0 0
Dexy
Ben benieuwd wie er deze zomer allemaal gaan vertrekken en zo ja, of er ter vervanging van de vertrekkende spelers nog grote aankopen worden gedaan.

Van Frenkie weten we dat hij sowieso weggaat, dat is zeker. Bij De Ligt, Ziyech, Vd Beek en Neres houd ik voorzichtige rekening met een vertrek, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat een aantal van hen nog een jaar erbij plakken. In het geval Ziyech wel vertrekt in de zomer (hoop ik niet trouwens) dan hoop ik dat Ajax doorzet bij Ødegaard en hem naar de Arena haalt.

Het worden hoe dan ook spannende tijden de komende maanden!
1 0
Mbaku
Meneer Slop is hier nogal kort door de bocht. Was het niet namelijk mede onder zijn bewind dat Ajax diepe rode cijfers schreef? Was hij ook niet deelgenoot van de structurele paniek die er altijd wel ontstond in de zomer en/ of winter na weer sportieve tegenvallers met onbegrijpelijke uitgaven/aankopen tot gevolg?

Pas na de interventie van Cruijff werd er plotsklaps verantwoord financieel beleid gevoerd welke hand in hand gingen met sportief succes. Daar had de heer Slop part nog deel aan. Hypocriet gelul.
0 0
Bensco
Cruijff heeft in plan Cruijff nooit een woord gerept over de financiëen. Plan Cruijff was een visie voor de jeugdopleiding en bestuurlijke verandering. De financieen zijn gedaan door de klankgroep financiële zaken onder leiding van Jeroen Slop, bijgestaan door Joop Krant en andere leden. ik raad je sterk aan dit artikel eens te lezen:

https://www.ajax1.nl/ajax-en-de-verdampte-miljoenen/
0 0
debarbaar
Over kort door de bocht gaan. Slop is de facto een boekhouder. Als je ergens 20 jaar zit dan zul je dus ook weleens rode cijfers schrijven. ik heb echter niet de indruk dat Slop verantwoordelijk was voor de puinhoop die lieden als van den Boog en Coronel. De Telegraaf heeft 'm in 2012 proberen te naaien bij de AFM maar dat leidde tot niets. Aan de andere kant die nieuwe mevrouw zal toch ook gewoon kunnen optellen en aftrekken? Het is geen hogere wiskunde wat Slop doet.
0 0
debarbaar
Over kort door de bocht gaan. Slop is de facto een boekhouder. Als je ergens 20 jaar zit dan zul je dus ook weleens rode cijfers schrijven. ik heb echter niet de indruk dat Slop verantwoordelijk was voor de puinhoop die lieden als van den Boog en Coronel. De Telegraaf heeft 'm in 2012 proberen te naaien bij de AFM maar dat leidde tot niets. Aan de andere kant die nieuwe mevrouw zal toch ook gewoon kunnen optellen en aftrekken? Het is geen hogere wiskunde wat Slop doet.
0 0
mgtow
De wereld heeft met Ajax kunnen aanschouwen wat echt mooi voetbal is. Niet het fysieke duw en trekwerk van de premier league maar het technisch goed verzorgt voetbal van de Godenzonen uit dat mysterieuze Amsterdam.
0 0
Redrum
Precies, heel de wereld heeft genoten van Ajax in deze Champions League. Over de Engelse ploegen hoor je eigenlijk geen reet, want het blijft heel simpel voetbal wat ze spelen dat vooral gebaseerd is op kracht. Als je dan bedenkt wat voor centen ze kunnen uitgeven draagt dat ook niet echt bij aan het respect dat het ze oplevert. Echte liefhebbers houden van Ajax, niet van de Spurs of Liverpool. Ajax en met name Ten Hag begonnen zich na de rust te beseffen waar ze eigenlijk mee bezig waren en toen ging het mis, toen sloop er voor het eerst angst in de ploeg en vermoeidheid. Heel zonde dat het zo gelopen is, want Spurs heeft eigenlijk geen echte fatsoenlijke kans gecreëerd via aanvallend voetbal. Drie klutsgoals waarbij er aan de kant van Ajax echt van alles mis ging. Gelukkig staat de Brexit nog voor de deur en zal Engeland vermoedelijk wegzakken met hun verschrikkelijke kick and rush voetbal.
2 0
Simpelishetmoeilijkst
Dat heb J prima verwoord. Het Engelse voetbal is meestens kick and rush, al vind ik Klopp en Guardiola de uitzonderingen daarop, wantvdiecspelen iets minder op zijn Engels.
We mogen erg trots zijn. Op de kwaliteit vsn het voetbal, dat Ajax heeft laten zien in Europa dit seizoen, misschien wel hetbeste sinds 1973, of 1995, dat ik biet heb kunnen volgen, omdat dat voor het internet was,ben hier niet te zien was.
0 0
Redrum
Vandaag is de teleurstelling bij mij alweer wat meer gezakt en er is wat meer plaats voor realisme. Uiteindelijk heb je gewoon een unieke prestatie neergezet waar de club nog heel lang profijt van zal hebben. Ajax heeft weer naam gemaakt op het hoogste niveau en dat maakt het een stuk makkelijker om spelers aan te trekken. Daarnaast helpt het natuurlijk ook dat we meer salaris te bieden hebben. Ajax hoeft niet per definitie ver weg te zakken na dit seizoen, want er zal voldoende kwaliteit aangekocht worden deze zomer. Daarnaast verwacht ik het jaar daarop weer een doorstroom van een paar grote talenten. De toekomst van Ajax ziet er rooskleurig uit, maar nu eerst even die dikverdiende 34e landstitel binnen slepen.
2 0
Ajaxbrl
We kunnen wel 'iets' lijden met 500M op de bank straks..
0 0
Schwalbino
We komen qua geld niet dichterbij de PL. Integendeel. Als je kijkt hoe extreem de tv gelden gestegen zijn voor PL clubs in de afgelopen jaren dan zie je eerder dat die van ons weglopen.
0 0
vdhaas
PL loopt ook weg van serie a, la liga, bundesliga. Niet voor niets wil die voorzitter van juventus een andere CL.
0 0
Schwalbino
Klopt. De tv gelden van de PL zijn veel hoger dan die van de andere grote competities. Ze zijn marktleider geworden omdat de Engelstalige wereld zo groot is. En van het een komt het ander. Miljardairs willen wel een club wekelijks door 1 miljard of meer mensen bekeken wordt, steken veel geld in de club, trekken de spelers aan die net onder Ronaldo en Messi zitten en krijgen zo een steeds grotere voorsprong op de rest. Kortom: de duivel schijt altijd op de dikste hoop.
0 0
meerzicht
Leuk dat spelers weer graag naar Ajax willen maar ik zou liever zien dat wij belangrijke (jonge) spelers iets langer aan ons kunnen binden. laten we eerlijk zijn. De Ligt zou je toch eigenlijk het liefst vast houden tot 21. Kan hij alsnog veel geld verdienen, zoveel dat hij et nooit meer opmaakt.
0 0
vdhaas
Ik denk dat ook daar aan gewerkt wordt. Ik zou het graag zien dat spelers gemiddeld 1 of 2 jaar langer blijven en ik heb het idee dat dat nu ook langzaam aan het gebeuren is.

Financieel is het dan wel nodig dat de beste spelers het meeste salaris krijgen, niet dat spelers van buitenaf meer verdienen. Spelers uit de jeugd moeten de mogelijkheid krijgen tot de topverdieners te horen.

Sportief gaat het nu natuurlijk goed, en dat moet je ook kunnen gebruiken. Champions League voetbal halen is eigenlijk wel een must, zeker volgend seizoen. Een beetje momentum erin houden.

Uiteindelijk hoop ik dat Ajax spelers als ze dan vertrekken (de toppers, niet zozeer de 'afvallers') alleen nog naar de topclubs in de grote competities gaan. Dus niet meer de Evertons of de Wolfsburgs, maar de Liverpools en Barcelonas. Omdat het bij Ajax gewoon beter is dan in de subtop van het buitenland.
0 0
Schwalbino
De eredivisie... Daar ligt het probleem. Jonge ambitieuze spelers willen het maximale uit hun talent halen en voor spelers die echt veel talent hebben (Frenkie/Matthijs/Donny/Neres etc.) is het niveau van de eredivisie op een gegeven moment niet meer voldoende om zich door te ontwikkelen. Tien zakken geld veranderen daar niets aan.
1 0
vdhaas
Tien zakken geld helpen wel... Kijk naar PSG. (Niet dat zo een clubcultuur iets is wat ik zou willen voor Ajax natuurlijk)

Ook hoop ik dat ajax het niveau van de eredivisie aan de haren omhoog gaat trekken.
0 0
Schwalbino
PSG trekt doorgaans geen jonge spelers aan. Dat is het verschil met Ajax. Wij kunnen geen 100 miljoen voor een gearriveerde speler uitgeven. PSG doet dat wel. Een speler als Mbappe is echt een uitzondering. De rest hun aankopen zijn bijna allemaal spelers die al op de top van hun ontwikkeling zitten.

Ajax kan spelers die nog 2 stappen moeten zetten niet houden omdat ze hier niet de noodzakelijke weerstand ontmoeten.

Mbappe zal daarom ook niet tot zijn 25ste bij PSG blijven.
0 0
3*stars*3
Helemaal mee eens.
Valt mij ook op dat een aantal jeugdspelers laatste jaren roepen dat ze op hun 17e willen debuteren.
Leuk om dat als doel te hebben maar niet iedereen is op 17 jarige leeftijd zo ver als De Ligt of een Seedorf.

De Ligt nog minimaal een jaar in Amsterdam, zou voor alle partijen goed zijn en ook met oog op het EK.

Maar clubs als Barca zijn nu in paniek en zeker na die vernedering van dinsdag.
Die willen er alles aan doen om talenten niet mis te lopen.
0 0
Caparzo
Vanaf 2024 komt er schijnbaar een vaste CL met promotie en degradatie, dat zal betekenen dat naar de clubcoëfficiënten wordt gekeken, en niet meer naar de landcoëfficiënten. Dat is voor Ajax zeer goed nieuws, we eindigen dit jaar als 20e, dus zitten we safe bij 32 deelnemers.

En als we solide in Europa blijven presteren is een stabiele positie rond plek 15 zeker mogelijk. Voor pisvee (41e) is het minder, maar die krijgen dan de deksel op de neus voor al die jaren dat ze Europees lieten lopen voor de titel. Karma!

Veel rechtvaardiger is dat dus ook. Clubs moeten beloond worden voor hun individuele prestaties, want waarom moeten wij de dupe worden van een stel impotente lamlullen die met 4-0 van een Oostblokclubje verliezen, of van die pisvee-praktijken? Ik zeg doen UEFA!

Ajax heeft de ambitie door te groeien naar 250mio, vaste inkomsten zijn daarbij belangrijk!
3 0
mgtow
Dat heb je prachtig gezegd ouwe.
0 0
vdhaas
Dit is toch nog niet besloten? Zitten ook nogal wat haken en ogen aan. Zo willen ze in de weekenden gaan spelen, maar ik denk niet dat de engelse tv zenders dat goedkeuren.
0 0
Caparzo
Er is nog geen officieel besluit nee, maar die vaste CL met promotie en degradatie is wel een kernpunt als je zo hoort. Men (de grote clubs en hun fans) willen meer interessante wedstrijden (wil de commercie ook), en dat betekend dus niet tegen zeg maar de nummer 70 maar tegen de beste 32 clubs van Europa. Voor Ajax is dat financieel gezien dus heel goed, en Ajax is internationaal een grote naam.

Keerzijde is wel dat de Europa League devalueert, daar de grote namen allemaal in de CL spelen. Dat is echter niet ons probleem en clubs kunnen via de EL (waarvoor je je via de competitie kunt plaatsen) altijd op eigen kracht doordringen tot de CL.
1 0
Schwalbino
Allemaal goed en wel maar als de normale competities (schaal en beker) ongewijzigd blijven is het kalendertechnisch nauwelijks mogelijk om meer wedstrijden op niveau te spelen. Ik kan me niet voorstellen dat er in de kalender plaats is voor 10 extra wedstrijden.
0 0
Caparzo
Meer interessante wedstrijden betekend niet perse kwantitatief meer, het kan ook kwalitatief meer zijn. Men kan de opzet van de toernooien hetzelfde houden in principe, 8 groepen EL en CL.

De groepswinnaars van de EL en de nummers 4 van de CL spelen in een Europese nacompetitie voor CL tickets bijvoorbeeld, en een promotieconstructie voor de EL-winnaar. Zoiets.
0 0
Schwalbino
Klopt in de opzet die je schetst. In principe, als Ajax mee kan doen, vallen dan wedstrijden tegen ploegen die we vaak in voorrondes CL of groepsfase EL tegenkomen weg. Daar komen dan matches voor in de plaats tegen betere tegenstanders. Maar of dat voor Ajax financieel veel zoden aan de dijk zet, weet ik niet, De kans om ver te komen neemt daardoor natuurlijk wat af.

Vaste inkomsten zijn zoals je terecht zegt het meest cruciaal omdat je alleen daarop voor de toekomst kunt bouwen.
0 0
Caparzo
Vaste inkomsten zijn idd het belangrijkste, het grote voordeel van een vaste CL en een UEFA-nacompetitie is dat je aan het einde van het seizoen weet of je er volgend jaar speelt. Daarop kun je je begroting afstemmen en je spelers zekerheid bieden. En normaal moet Ajax daar in 8 van de 10 seizoenen inzitten, en anders kun je voor de EL winst gaan.

Men denkt ook over een EC3, zodat alle Europese suptopclubs in Europa kunnen voetballen, dus er is ook nog hoop voor 010, ghè ghè..
0 0
Schwalbino
Dat je al voor seizoenbegin weet wat je inkomsten uit internationaal voetbal zullen zijn is natuurlijk bijzonder handig.

010 kan dan in de groep mee die anders voorrondes EL zouden spelen.
0 0
AFCSANCHEZ
Heel mooi, maar wel in 2024 pas.
0 0
Ajax4glory
Wow dus andere clubs profiteren dan niet meer van onze prestaties in europa! Dat is wel zo eerlijk
0 0
Wesl
Rakitic? Droomtransfer
0 0
Ajaxtrouw
Ik denk dat dit niet lang blijft hangen bij (potentiële) spelers. Opportunisme viert snel weer hoogtij en zullen we vooral financieel alles uit de kast moeten halen om spelers te lokken. Dit seizoen was een uitzondering.
2 0
Cupmetgroteoren
De begroting is in 15 jaar tijd van 59 naar 90 miljoen euro gegaan onder zijn hoede. Ik vind het bijzonder karig gezien de potentie van Ajax. Ajax is helemaal niet dichter bij PL clubs gekomen maar is juist ingehaald op begroting door degradatiekandidaten in Engeland. De transferinkomsten van de laatste jaren tel ik niet mee, dat zijn incidentele inkomsten.

Benfica heeft een begroting van 200 miljoen in een kleiner land. Waarom is Ajax qua begroting blijven steken op een karige 90 miljoen? Het argument van tv rechten kun je niet meer noemen als je naar Benfica kijkt.

Slop heeft het over 'inkomsten'. Allemaal transferinkomsten, daar heeft hij geen hand in. Slop is gewoon (hoofd)verantwoordelijke voor de stagnatie qua begroting.
2 0
Ajax4life16
Benfica is afgelopen decennium veel groter geweest dan Ajax. Speelden Europees een veel grotere rol. Ik denk dat hier na dit seizoen wel verandering in kan komen, zeker aangezien het met de EL finale geen incident blijkt te zijn
0 0
marrene
De TV inkomsten in de PL zijn ook geëxplodeerd. Daar kun je niks aan doen. Dat haal je nooit in. Een club als Cardiff krijgt 200 miljoen. Hier willen andere clubs dat AJAX ng geld inlevert van de 10 miljoen. TV inkomsten zijn wel degelijk belangrijk. Hoe komt Benfica aan 200 miljoen? Die club heeft zeker niet meer aanzien. Grotere sponsoren? Ik weet het niet maar mss. weet jij dat.
0 0
Schwalbino
Heb je een bron voor het bedrag dat je voor Benfica noemt want ik kom heel andere bedragen tegen? Dat zijn bedragen die een stuk hoger liggen maar heel veel minder dan jij schrijft. Lees hier maar eens https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/22/benfica-leeft-van-de-spelershandel-a2752329

Verder is niet de financieel directeur verantwoordelijk voor de hoogte van de begroting maar de directeur die over de inkomsten gaat.
1 0
Cupmetgroteoren
Het is 160 miljoen bij nader inzien maar dan nog bijna 2 x zo hoog.
1 0
Schwalbino
Dat is het cijfer dat ik ook zag maar dat heeft op de omzet betrekking. De omzet van Ajax in die zelfde periode was 118 miljoen. Ligt nog steeds flink uit elkaar maar minder. En in de omzet zitten ook de verkopen dus dat fluctueert per seizoen. Omzet is dus niet hetzelfde als hoogte begroting.
0 0
Horrontelli
Salarisplafond afschaffen klinkt mooi. Maar het was er om te voorkomen dat Ajax financieel in de problemen kan komen zoals vroeger.

Als een aantal jaar achter elkaar dure maar niet renderende spelers worden gekocht hoop ik dat ze dan weer terug gaan naar lagere salarissen en er niet nog een schepje bovenop doen. Anders zijn de problemen straks niet te overzien.
0 -1