Ten Hag: 'Dan wordt het wel een héél lastig verhaal'

BartVeenstra, 29-03-2019 om 14:10, 10290 views, AS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax-trainer Erik ten Hag weet maar al te goed hoe belangrijk de komende wedstrijd tegen PSV is. De Amsterdammers moeten per se winnen om de titeldroom levend te houden. Bij ieder ander resultaat wordt het wel heel moeilijk, zo beseft de trainer tijdens de persconferentie van vrijdagmiddag.

De trainer krijgt tijdens het wekelijkse perspraatje de vraag wat er gaat gebeuren als Ajax niet weet te winnen van PSV. 'Laat ik het zo zeggen: als we zondag niet winnen of wanneer we verliezen, wordt het in de Eredivisie wel een héél lastig verhaal', aldus de trainer, die hoort dat Frenkie de Jong van een succesvol seizoen spreekt als de club geen kampioen wordt, maar wel de Champions League wint. 'Maar zo is het toch ook? Conclusies trekken we aan het einde van het seizoen. Ik ga ervan uit dat we winnen. Dan blijven we strijden op drie fronten.'

Toch is Ten Hag op dit moment tevreden over het verloop van dit seizoen. 'Natuurlijk is de schaal het belangrijkste, maar Ajax moest ook wéér Europa-proof worden. Daarin zijn we dit seizoen meer dan geslaagd. Boven ieders verwachting. In dat opzicht is het seizoen geslaagd, maar zondag is het belangrijkste.'

Pak slaag in Eindhoven

Eerder dit seizoen won PSV met 3-0 van Ajax. 'Wat de les van 23 september is? Hoe wij daar de goals weggaven...dat waren cadeautjes. Naïef. Op zulke momenten speel je jezelf uit de wedstrijd. Ieder moment moet je scherp zijn. Momenten bepalen het resultaat.'

In de eerdere wedstrijd in Eindhoven dit seizoen ontbrak Matthijs de Ligt, waardoor Luuk de Jong niet goed bespeeld kon worden. Ten Hag noemt het belangrijk dat de verdediger er nu wel bij is. 'Dat is ongelooflijk belangrijk om zo een spits als Luuk te bespelen', aldus Ten Hag, die ingaat op het grootste gevaar van PSV. 'Ik zal een paar open deuren intrappen. Het is een prima ploeg, maar die hebben wij ook. Wij moeten goed zijn. Als wij daarvoor zorgen, hebben we goede kans dat we winnen.'

Nederlaag bij AZ

Vlak voor de interlandperiode ging Ajax nog onderuit in Alkmaar. AZ bleek met 1-0 sterk en om die reden staat Ajax nu vijf punten achter op koploper PSV. 'Daar ben ik vanochtend nog wel even op teruggekomen, ja', zegt Ten Hag, die nog steeds baalt van het dure puntenverlies. 'Je kunt niet in de wedstrijd zitten, maar je moet toch winnen. Daar gaat het om als je kampioen wilt worden.'

In de tussentijd waren veel spelers van Ajax vanwege de interlandperiode afwezig op De Toekomst. Er werden wisselende resultaten geboekt, maar Ten Hag zag iedereen met energie terugkomen. 'Maar nu moet de blik op zondag. Je moet niet te lang blijven terugblikken. We hebben dit seizoen veel dingen goed gedaan, maar je moet wel ergens wat gaan verzilveren.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
neutraaltje
Wat ik verwacht en bang voor ben..
Met rust 2-0 of 3-1 voor
En in de laatste 10 minuten gelijk spelen
0 0
trooop
Dit wordt in feite ten hag’s grootste test sinds zijn aanstelling. Europa is prachtig, maar vooral een bonus. CL spelen is gratis motivatie. Als hij dit sterrenteam nu voor de zoveelste keer niet met de juiste instelling en tactiek aan de aftrap van een belangrijke eredivisiewedstrijd weet te krijgen, dan lukt het hem nooit meer.

Dat constante benadrukken van hoe europa-proof hij Ajax wel niet heeft gekregen tekent zijn onzekerheid, maar dat zijn we inmiddels van hem gewend. Een goed teken is het nog steeds niet. Een nog minder goed teken is dat we in het hele ten hag-tijdperk nog niet één keer voetballend overeind zijn gebleven tegen een sterke tegenstander die minstens zo fel is als wij. Daarom is er tot mijn frustratie heel weinig reden om aan te nemen dat we dit keer wel van psv zullen winnen.

Het enige waar we ons realistisch gezien aan vast kunnen houden is dat we een knettergoed team hebben. In theorie moeten we psv vrij eenvoudig kunnen verslaan, zelfs met ruime cijfers.
Zondag komt het er waarschijnlijk vooral op aan of ons eergevoel groot genoeg is.
1 -3
NoPants
Helemaal mee oneens!

Ten hag zijn grootste test was de Champions league. Een aantal jaar geleden riep iedereen hier nog dat die titel leuk was, maar dat we weer eens naam moesten maken in europa. Nu doet ten hag precies dat, en is ineens de eredivisie het belangrijkst.

Bovendien heb je in de eredivisie alleen invloed op eigen presteren. Het begin van 2019 was slecht, maar elk team heeft zo zijn dipjes. Ook real madrid, manchester city, of liverpool. Verder doet Ajax het goed in de eredivisie, alleen wint psv al haar wedstrijden met heel wat geluk in de 90e minuut. Doe je niks aan.

Ten hag benoemt inderdaad dat, ook als hij geen kampioen wordt, de andere doelstelling (europees op de kaart) wel behaald is. Net zoals jij en vele andere mensen hier juist constant over het níet behalen van een doelstelling praten, praat hij over het wél behalen van een doelstelling. Same same but different.

Ajax niet overeind tegen felle tegenstanders? Als we nou gewoon alle tegenstanders die we verslaan af doen als slappe zakken (ook de 4 ploegen die in de top 20 van europa staan: madrid, bayern, kiev, benfica), en de andere ploegen credits geven. Dat is een goed idee....

Ja we hebben een beter team dan psv. Het verschil is dat de afgelopen 8 weken de gemiddelde ajax speler 2x zoveel wedstrijden heeft gespeeld. En ook nu met interlands alle 11 in actie komen, terwijl bij psv alleen lozano, bergwijn en de jong minuten hebben gemaakt. Dat zijn weer extra minuten in de benen.
3 -1
trooop
Het is niet waar dat europa 'een bonus' is, dat heb ik verkeerd verwoord. Ik vind de CL ook veel belangrijker en ook veel leuker. Een eredivisietitel doet me eerlijk gezegd niet geweldig veel. Die hoort Ajax gewoon te pakken.
Maar het is wel zo dat de motivatie in de CL gratis is.

Een team in zo'n gemoedstoestand krijgen dat ze alles doen wat nodig is, is samen met het juiste strijdplan verzinnen de nummer 1 taak van een trainer. In de CL hoef je 'alleen maar' voor het juiste strijdplan te zorgen (uiteraard ook een grote kwaliteit), want die juiste gemoedstoestand is er vanzelf al (voor een groot deel). In de eredivisie is dat anders. In dat opzicht is dat moeilijker voor een trainer. Ten hag heeft nog niet laten zien dat aspect in de vingers te hebben. Integendeel, tot nu toe.

Ik zeg niet dat Ajax niet overeind blijft tegen felle tegenstanders, maar dat ze 'voetballend' niet overeind blijven. Ik weet dat dit impopulair is, maar bayern was onzeker en ging er lang niet vol overtuiging in. In die laatste fase van de terugwedstrijd kregen ze pas écht die gezonde spirit, de echte motivatie. Toen kregen we het ineens heel moeilijk, maar bleven we knap overeind.

Tegen benfica bleven we ook heel knap overeind, maar voetballend bleef er niet veel van ons over. Zo fel als zij waren, daar konden we niet mee uit de voeten. Dat heeft ook te maken met de speelstijl van ten hag. Veel goede graadmeters zijn er in werkelijkheid niet, want bijna niemand zit ons heel dicht op de huid. Psv 2x, feyenoord toen en az, die wedstrijden kwamen daar in mijn optiek tot nu toe het dichtst bij in de buurt. Zondag hebben we er weer een.

Dat Ajax 2x zoveel wedstrijden heeft gespeeld kun je beide kanten op uitleggen. Mij lijkt het een groot voordeel dat je midweeks top-tegenstanders treft waartegen je op hoog niveau aan je vertrouwen en je automatismen kan werken.
0 -2
Web
Ik heb jaren niet zo genoten van Ajax als dit jaar
Geweldige wedstrijden in Europa, het team steeg ver boven zich zelf uit.

Nu de reden waarom wij wel van PSV gaan winnen.
Omdat ze in de Arena tegen sterke ploegen geweldig spelen.

Ten Hag zijn test was niet tegen Real en Bayern? maar tegen PSV?
Ik vind de reeks in de CL vele malen belangrijker en mooier dan de wedstrijden in de competitie.

Wat een compleet onzin verhaal
Ja ze hebben onodige punten laten liggen klopt.
Maar dat is al jaren zo.

Het team van Bosz was verhoudingsgewijs veel sterker dan Feyenoord toen, dan dit Ajax in verhouding met PSV.

En werden ze toen kampioen?
0 -1
ajaxrulesz
heel lastig, ten hag blijft grappig.
0 -3
Engeltje
Nog steeds niet het volle vertrouwen in een goed afloop, moet er echt niet aan denken dat het mis gaat, ondanks dat PSV veel punten weet te behalen vindt ik het geen kampioens ploeg
0 -1
Terugnaardemeer
Ik zie niet hoe het moeilijk wordt bij gelijkspel of verlies. Dan is het heel eenvoudig voorbij.
3 -1
MM1974
Blijft gewoon drama als dit psv kampioen wordt,slechte reclame voor de eredivisie.
3 -1
JC
Ik probeer me een voorstelling van een wedstrijd te maken die we gaan verliezen. Maar zelfs dat krijg ik niet voor elkaar. Toch geloof ik nog niet in eenvoudige middag.
2 -1
Dexy
Wordt het ook niet, denk ik. PSV hoeft niet per se meer (hebben het zelfs bij verlies nog in eigen hand) en kan dus zijn favoriete laffe counterspelletje gaan spelen. Het wordt voor Ajax heel lastig om daar doorheen te voetballen, vrees ik.

Als Ajax maar wint, dan is komende zondag voor mij geslaagd.
2 -1
Ajax34
1-0 is genoeg.
0 0
JC
Precies dat. In deze fase gaat het alleen om drie punten en daar heb ik goede hoop op. Het enige onvoorspelbare van de wedstrijd is de kopkracht van de Jong en de individuele kwaliteiten van Bergwijn. Het overige is bij PSV voorspelbaar.
2 0
mickey2602
Het is ook onvoorspelbaar wanneer Lozano zich weer laat vallen;-)
Het is dan wel weer voorspelbaar dát hij zich zal laten vallen...
0 -1
ajax4ever01
Ik hoop dat Veltman speelt in plaats van Nous die de laatste weken als een krant speelt
3 -3
ajax4ever01
Afslachten die boeren 5-0
1 -1