Hoofd jeugdopleiding Ouaali verlengt bij Ajax

GinoHaverkamp, 22-03-2019 om 15:15, 7768 views, Ajax |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Saïd Ouaali heeft zijn contract bij Ajax verleng. De hoofd jeugdopleiding blijft nu tot en met de zomer van 2021 verbonden aan de club. Dat maakt Ajax bekend via de officiële kanalen.

Het huidige contract van Ouaali liep deze zomer af, maar is nu dus opengebroken en verlengt met twee jaar. Zelf is Ouaali blij met de overeenkomst. 'Ik ben blij dat ik mijn verblijf bij Ajax met twee jaar heb mogen verlengen. Het getuigt van veel vertrouwen dat Ajax met mij verder wil, daar ben ik trots op. In de afgelopen jaren heb ik samen met alle medewerkers hard gewerkt om het niveau van onze opleiding verder omhoog te brengen'

Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, is eveneens blij met het nieuwe contract van Ouaali. 'Wij wilden graag met Saïd verder. Hij is een harde werker en een betrouwbaar persoon met een stabiel karakter. Toen hij hier begon was het een roerige tijd, maar mede dankzij hem heeft de opleiding een goed vervolg kunnen geven aan de destijds ingeslagen weg. We zien veel goede ontwikkelingen bij de jeugd. Het meest in het oog springt de toename van het aantal trainingsuren.'

Ouaali zit sinds het seizoen 2011/12 bij Ajax. Eerst was hij nog als jeugdtrainer actief bij de Amsterdammers, maar in 2015 werd hij aangesteld al tijdelijke hoofd jeugdopleiding toen Wim Jonk vertrok. In 2016 werd het tijdelijke dienstverband omgezet in een definitieve.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
En de middelmaat zit weer stevig in het zadel bij Ajax, niet meer weg te krijgen, houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd, gewoon elkaar laten aankloten en niet zeuren op elkaar. Dan creëer je inderdaad rust in de tent, ten koste van kwaliteit.

Alleen al hoe men de Youth League aanpakt is alleszeggend. Men denkt 'ervaren' middelmaat die Ajax 1 nooit gaat halen, terug te moeten halen naar de -19, om te winnen. En dat ineens ook met behoudender voetbal.

Dan heb je A als het erop aankomt niet tot veel te weinig geloof in aanvallend combinatiespel en dus goed (Ajax)voetbal, en B, niet het geloof dat het vooral om kwaliteit en (de ontwikkeling van) je beste talenten draait, maar om teamresultaat en 'ervaring' en fysiek.

De Youth League is er juist om je beste talenten die extra weerstand te laten ervaren, en om je visitekaartje af te geven, dus je beste en mooiste talenten, zo goed mogelijk aanvallend Ajaxvoetbal laten spelen. Het is des Ajax om te denken dat je daarmee vanzelf maximaal resultaat behaalt. Dit gebeurt allemaal niet meer bij Ajax, onder deze man.
2 -4
Ajax114
Harde werker en betrouwbaar. Ja , daar mee maak je echt talenten beter hahahaha. Wanneer komt Jonk terug ?
4 -4
Sterspeler
Wordt mogelijk trainer van Volendam. Zolang van der Sar er zit gaat die echt niet terugkomen.
0 0
Hans Kraay Jr.
Had niet verwacht dat ze hem op straat zouden zetten.

Om nou te zeggen dat ik hier heel blij mee ben is een andere verhaal. De jeugd opleiding is onder hem zeker veranderd maar in mijn ogen niet ten goede.

Vooral te veel jeugd trainers met een eigen agenda. Te weinig stellen het individu centraal helaas.

Wordt naar mijn inziens veel te veel gefocust op de fysieke beukers, de draufgangers en veel minder op techniek.

En volgens mij moet hoofd jeugd opleiding juist die lijnen uitzetten en dit bewaken.

Helaas, maar hier moeten we t de komende jaren dus mee doen.
4 -2
Lagasj
Stomkoppen, dit is het laatste dat je wilt.
De grote verpester krijgt contract verlenging.
Hoe dom kan je zijn.
Overmars dus.
Ik houd mijn hart vast voor volgend jaar
5 -2
Ajax114
Het wordt een dramatisch seizoen volgend jaar. Wellicht hetzelfde als vorig jaar. Heb er totaal geen vertrouwen in. Ajax , lees : Overmars gaat pas kopen als alle clubs weten dat wij een volle kas hebben. Dus de hoofdprijs betalen voor middelmatige spelers als Pierie en Fosu Mensah.
3 -3
Mocrodammerr
ik zou hem per direct deponeren. Niemand weet wat zijn visie maar één ding is zeker. hij zal nooit tegenstribbelen bij Sarretje en Marcus. marionet van de directie.. zolang ie zn bek houdt, mag ie blijven.
6 -3
FlyingDutchMan
Dus is dat een reden om hem te deponeren?
0 0
BrandjeXL
Eerlijk is eerlijk. Ik heb geen idee wat ik hier van moet vinden. Bij Jonk(en Jongkind)kon je redelijk de vinger erop leggen wat hij deed en visie was. Ik heb bij deze man geen idee! Is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het aantrekken van de jeugdtrainers of wordt dat vanuit de directie geregeld? Zijn het "gewoon" een paar slechte lichtingen of is het structureel minder met de opleiding? Waarom wordt er niet vanaf de eerste jeugdteams hetzelfde gespeeld, dus met volle druk op de tegenstander want als ik naar 019 kijk dan word ik daar regelmatig niet vrolijk van.
4 -1
Ozymandias
Welke lichtingen heb je het dan over als je "slechte lichtingen" schrijft? Welke geboorte jaren?
0 0
Ozymandias
Als buitenstaander kan ik het functioneren van de hoofd jeugdopleiding maar op één ding beoordelen en dat is of Ajax genoeg grote talenten in de bovenbouw van de jeugdopleiding heeft en en of deze talenten zich individueel goed ontwikkelen (ik zie geen wedstrijden van elftallen onder de bovenbouw). Als ik kijk naar de 2000-2003 lichtingen die nu in de bovenbouw van de jeugdopleiding (of zelfs als Jong Ajax) spelen concludeer ik dat er 1) genoeg grote talenten aanwezig zijn en 2) de meeste van deze talenten zich goed ontwikkelen.

Het is duidelijk dat Ajax nadat ze de profscouting onder handen hadden genomen nu ook de jeugdscouting moesten aanpakken. Ajax heeft de afgelopen tien jaar te veel talentvolle spelers uit de eigen regio over het hoofd gezien en te veel middelmatige talenten van andere (binnen of buitenlandse) BVOs aangetrokken. Daarom hebben ze dan ook Haesaert en Doesburg voor naar de club gehaald. Het lijkt er dus op dat de mannen van Ajax zelf goed begrijpen waar de zwakke plekken in de jeugdopleiding liggen.

Jong Ajax en de jeugdelftallen presteren dit seizoen slecht maar zoals Cruijff ons heeft geleerd maken de prestaties van de jeugdelftallen in de nationale competities niet uit. De ontwikkeling van het individuele talent staat voorop en als ik naar het rijtje van grote talenten in de bovenbouw van de jeugdopleiding kijk is er maar één talent wiens ontwikkeling enorm tegenvalt en dat is Zamani. Natuurlijk zijn er spelers die zich sneller of langzamer dan andere ontwikkelen maar dat is altijd het geval. Spelers ontwikkelen zich in hun eigen tempo maar over het algemeen is dat momenteen een goed tempo.

Ouaali was ooit mijn jeugdtrainer en hij stond op de club te boek als een intelligente man met een goede persoonlijke vaardigheden. Het is niet voor niets dat Jonk hem (net als Peereboom) eerst naar Volendam heeft gehaald en daarna mee naar Ajax heeft genomen. De visie qua opleiden van Ouaali is voor een groot deel gevormd door zijn jaren onder leiding van Jonk. Behalve Jonk zelf is er waarschijnlijk niemand die zo trouw zal blijven aan de visie van Jonk dan Ouaali. Het is dan ook niet dat de jeugdopleiding onder Ouaali opeens een andere directie in is opgegaan. Er zijn bepaalde kleine aanpassingen gemaakt maar ze volgen nog steeds dezelfde visie waarbij het individu en diens technische ontwikkeling centraal staat.

Iets wat is vervanderd is dat de trainers van de o19 en o17 meer vrijheid hebben in het kiezen van de speelstijl en tactiek van hun ploeg. De basisprincipes van de Ajax School zijn heilig maar ze mogen hun eigen interpretatie daaraan geven. Het idee daarachter is dat spelers tactisch anders te beperkt worden opgeleid aangezien elke hoofdtrainer uiteindelijk z'n eigen interpretatie van de Ajax School zal hebben. Een goed voorbeeld is het gebruik van de 'winkelhaak' in de opbouw. Roy wilde die aan de speelstijl van de jeugdopleiding toevoegen maar Jonk hield dat tegen waarna Roy zich ziek melde en nooit meer terug is gekeerd. Later gebruikte Bosz en nu ook Ten Hag die 'winkelhaak' als variatie in hun opbouw. De manier waarop ze in de jeugdopleiding lieten opbouwen bleek dus te beperkt.
5 -2
MosesD
Prima verhaal. Ik ken Ouaali ook via het Amsterdamse voetbal (Animo/Xantos), en hij stond bekend als iemand met een uitstekende visie, communicatief sterk, een leider/manager en zeer toegankelijk. Dingen die Jonk niet had. Maar goed, die gaat het nu wellicht in Volendam proberen....
2 0
BrandjeXL
Ik kan best ver mee gaan in je betoog maar is het juist niet, en zoals het altijd was, dat de opleiding heilig was. Dus een manier van spelen, in elk team dezelfde manier van druk zetten. De echte Ajaxstijl erin slijpen en soms zelfs rammen waar nodig. Als ik nu naar 017 en 019 kijk dan zie ik toch regelmatig wedstrijden voorbij komen dan men maar wat doet, soms lijkt het zelfs op de counter loeren. Ook het doorschuiven van talenten naar hogere leeftijdscategorie snap ik best maar ik snap dan weer niet dat ze tegen een Gravenbergh zeggen dat ie alleen maar omhoog moet kijken en niet mee mocht doen tegen Lyon. Je zag hoe een Donny en Appie genoten toen zij nog met hun maatjes in YL meededen.
1 0
Ozymandias
"Ik kan best ver mee gaan in je betoog maar is het juist niet, en zoals het altijd was, dat de opleiding heilig was. Dus een manier van spelen, in elk team dezelfde manier van druk zetten."

Hoezo is het opleiden niet heilig? Dat niet elke team precies dezelfde speelstijl heeft is juist een keuze die wordt gemaakt omdat ze denken dat hij de individuele ontwikkeling ondersteund. Spelers moeten leren om meerdere speelstijlen binnen de Ajax School te leren want hoofdtrainers gebruiken verschillende variaties daarop. Jonk zet ook een andere manier druk dan Bosz en Bosz zet weer op een andere manier druk dan Ten Hag. Als jeugdspelers maar één manier van drukzetten leren zullen ze het later moeilijker hebben om zich aan te passen aan de speelstijl van de verschillende hoofdtrainers. Je kan niet verwachten dat de hoofdtrainers hun speelstijl geheel afstemmen op hoe er in de jeugd werd gespeeld.

De jeugdelftallen van Ajax streven allen de basisprincipes van de Ajax School na. Dat dit niet altijd goed gaat is logisch aangezien het jeugdvoetbal is en de jeugdelftallen van Ajax gemiddeld ook nog eens zeer jong zijn (de o19 is jonger dan ooit). Wel vind ik dat Overmars, Ouaali en Heitinga een fout hebben gemaakt bij het selecteren van spelers voor de o19 in de Youth League en Heitinga ook in zijn opstelling. Ik vind dat de beste speelgerechtigde spelers (zonder dispensatiespelers te gebruiken) moeten spelen. Dat betekent dus dat iemand als Gravenberch zeker mee had moeten doen. Ik had persoonlijk voor een basiselftal met Kotarski; Dest, Timber, Botman, Salah-Eddine; Jensen, Llansana, Gravenberch; Kühn, Brobbey en Hansen gekozen.
1 -1
MosesD
Eens.
1 0
Ajax27
Ajax legt niet zozeer de nadruk op veel verschillende speelstijlen maar wel van positiewisselingen. Door een speler door de jaren heen zowel in de voorhoede, middenveld als achterhoede te laten spelen leer je spelers heel divers en dynamisch te laten spelen, loopkijnen leren, verdedigen, totaalvoetval. pas vanaf hun 14e, 15e zien ze steeds gerichter de positie waarin ze echt uitblinken naar voren komen. Dat er vervolgens wel eens magere jaren bij zitten... tjah dat is al sinds jaar en dag. We leiden geen teams op. We leiden unieke spelers op waar er ieder jaar 1 of 2 van doorbreken en de rest verspreid wordt over de eredivisie en eerste divisie.
0 0
MosesD
Gedaante lees je mee? ;-)
0 0
Freddy Al
Heel moeilijk om deze man te beoordelen; heeft dor zijn functie minder met resultaten te maken als trainers.
Schijnt organisatorisch goed te zijn en dat is een must.
In de algemene zin is het goed dat ook de beleidsmakers en leiding gevers een verlengd contract krijgen , het geeft rust en dat heeft Ajax zeker nodig.
4 -1
Joseph
De prestaties van onder 19 waren genoeg reden voor een vertrek, de jeugd van Ajax heeft zich belachelijk gemaakt in de Youth League.

Jonk had terug moeten komen om deze inspiratieloze nietsnut uit zijn lijden te verlossen.
4 -7
trodat4030
Jonk heeft zelf deze 'nietsnut' bij Volendam weggeplukt omdat hij daar goed met hem heeft samengewerkt en veel in hem zag.....
3 -1
Web
De jeugd van Ajax heeft zich belachelijk gemaakt in de Youth League
Inspriratieloze nietsnut uit zijn lijden verlossen
Nee het was lang niet altijd goed, zeker.
Ja Oulida is hoofdjeugdopleiding, mocht van hem Gravenberch niet mee spelen?
Als voorbeeld.

Ik heb ook mijn bedenkingen bij Heitinga ( want die is de trainer )
Waarschijnlijk binnen Ajax ook? Want anders was het logisch geweest om hem als assistent bij Ten Hag te doen.
2 -2
trodat4030
Ik vind nog steeds een hoop dingen niet zo goed gaan eigenlijk. Maar mogelijk is dat het beleid dat hij moet voeren. Ik kan me niet voorstellen dat hij (in zn eentje) het beleid bepaalt, alleen dat hij erop toeziet dat het beleid (door wie dan ook opgelegd) gevolgd wordt. Dus misschien is hij niet per se de aangewezen persoon om aangevallen te worden. Zelfs mensen die de jeugd van vrij dichtbij volgen weten niet alle ins en outs. Maar ik kan me goed voorstellen wanneer Said het beleid goed laat uitvoeren door zn medewerkers, dat men hem zn werk goed vind doen. In dat geval is een verlenging terecht.
2 -2
wolterx
Daarnaast is de continuïteit geen slecht ding imo. Zorgt voor een vorm van rust wat bij Ajax toch vaker een dingetje is geweest. Tuurlijk gaat niet alles perfect maar tot in hoeverre je Ouaali dat aan kan rekenen hebben we gewoon te weinig zicht op om iets nuttigs over te zeggen. Gewoon een soort VAT-methode door blijven zetten, de lijn volgen, kijken wat je aan dient te passen en obv die aanpassingen toevoegen. Blijkbaar is Ajax van mening dat zijn functioneren goed is, nu kijken of er ook stappen gezet kunnen worden.
2 0
Web
Super netjes gereageerd, kan ik erg waarderen
1 -3
trodat4030
Dank. Vanuit jouw toetsenbord naar mij toe is dat een groot compliment ;-)
0 0
Web
Jouw reactie op dit artikel is gewoon heel correct.
En dan zeg ik dat ook.
Zou wel heel raar zijn als ik het met je eens ben, en dit niet laat blijken
Zo zit ik niet in elkaar
0 0
Aad82
Hij doet het goed.

Mensen onder mij zeuren teveel. Onderbuik enzo.
2 -4
trodat4030
Heb je ook een argument om dat te staven? Hoezo doet hij het goed en wat is zijn verdienste? Heb je dat van dichtbij gevolgd? Kom je uberhaupt wel eens op de club of ben je zelf gewoon net zo slap in de ruimte aan t lullen als waarvan je de mensen hieronder min of meer beschuldigd?
4 -3
AFCA.
Ik las vertrekt...
Wens is de vader van de gedachte

Edit: minnetjes geven is makkelijk. Onderbouw het eens. Kunnen we met elkaar in gesprek. Lijkt mij interessant.
2 -8
Web
Of Jonk nu terecht of onterecht is ontslagen
De opvolger Oulida kan het nooit goed doen?
Weet jij wat zijn werk is?
Waar hij verantwoordelijk voor is?
1 0