Ten Hag ziet verbetering in vooruit verdedigen

SJvanveen, 03-02-2019 om 08:10, 8601 views, NOS |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Erik ten Hag was content na de 6-0 zege van Ajax zaterdagavond tegen VVV-Venlo. De coach gaf al aan tevreden te zijn met de impulsen van de invallers en de clean sheet, maar met name de wil en drang om weer te presteren, maakte Ten Hag blij. Bij de NOS sprak hij erover. 

'We kunnen tevreden zijn', begint de oefenmeester tijdens zijn lange interview. 'We maken zes goals, waardoor we al boven de zeventig goals komen dit seizoen. Dat is een heel aantal. Ik zag een ploeg die wilde, maar moeite had om de ruimtes te vinden tegen een stugge tegenstander. Dan moet je de eindoplossing uitstellen en een extra pass spelen. Dat deden we, met name in de eerste helft, te weinig.' 

Ajax speelde een stroef eerste bedrijf, om in de tweede helft het publiek te vermaken en uit te lopen naar 6-0. 'Ik zag een gemotiveerd Ajax, dat gebrand was de zege binnen te varen. In de tweede helft kreeg die zege glans', legde Ten Hag uit. 'Daarin investeer je al in de eerste helft, al konden we dominanter worden op het middenveld. In de rust heb ik hierom ook aangegeven dat we dat konden zijn door Daley Blind frequenter te gebruiken.' 

Restverdediging

Af en toe waren er nog gaten te zien in de defensie, maar Ten Hag bestempelde dat hij vooral weer aanzetten zag voor verbetering van het vooruit druk zetten. 'Iedereen valt eens, maar het gaat erom hoe je opstaat. Dat was tegen VVV uitstekend. Bij het vooruit verdedigen lag ons grootste manco en ik heb dingen gezien die we voor de winter wel deden. Daar moeten we op voortborduren, want als we binnen onze taak met bereidheid spelen, zijn we goed. De mooiste goal? Er waren een paar heel erg mooi, maar ik vond die van Kasper Dolberg de mooiste.' 

 

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax34
Slechter als vorige week kan ook bijna niet.
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
wat ik ook nog een beetje mis, zijn die verassende en creatieve oplossingen.
je ziet steeds vaker dat spelers passes niet durven te geven, voornamelijk bij frenkie de jong.
dan draait ie terug, en gaat het balletje opzij of een klein beetje naar voren.
ook bij ziyech zie je twijfels, zal ik hem geven of niet.
dat zullen ze toch ook weer terug moet vinden, tegen real moet je in een split seconde openingen zien te vinden, anders kom je er niet doorheen.

ik heb real de laatste tijd een aandachtig bekeken kwa verdedigen, ze spelen achterin heel kort op elkaar met korte driehoekjes, dus we zullen ze iets uit de tent moeten lokken, om met die gekke acties toe te slaan. anders loop je maar te beuken tegen die verdediging, en gaan ze er met 5 man in de counter vandoor.

het gaat een hele klus worden. kunnen we weer duels winnen? of duiken er 3 man op de bal, en gaat de tweede aanvaller van real ervandoor met zeeen van ruimtes. of kunnen we weer dat compacte spel spelen, waar gebruik maakte van creatieve oplossingen.

de wedstrijd tegen heracles hoop ik dat het positiespel verder uitgewerkt gaat worden. we zullen wel moeten.
0 0
HansBeus
De eerste helft was helemaal niks Erikje!!! en dat was ook tegen (maar) vvv.. er is nog heel veel te doen om niet weer tegen een zeperd op te lopen de 27e tegen die schuimbekken, om over tegen Real maar te zwijgen want die zijn weer prima in vorm gekomen... die wel!!!!!!!!!!!
0 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
achteruitverdedigen heeft een reden, het gebrek aan ondersteuning van een middenveld.

gelukkig stond het een stuk beter tegen VVV, nu nog wat makkelijker duels winnen, zodat er niet 3 op hoeven te duiken waardoor men nog meer ruimtes weggeeft.
ik heb er wel vertrouwen in:)
1 0
BlancoKanu
laat al die anti TH mensjes hier lekker een andere club gaan supporten zolang TH, maar ook Overmars waar meteen weer kritiek op komt, bij Ajax zitten. Ja, ook ik baalde van vorige week, was er echt ziek van een week lang. Maar moeten we na 1 blamage onze club (waar TH deel van uit maakt), meteen maar weer in de steek laten? winnen we de komende wedstrijden en 1 pot tegen Real dan is t weer Hosanna.. Doe toch niet zo triest met elkaar wanneer t een keer wat minder is. Wordt maar boos op de voetballers die als kindjes zaten te verdedigen. In het begin van de wedstrijd liep het goed, stond het dus ook goed. Maar na 1 onoplettendheid was er bijna geen 1 speler meer die voetbalde, laat staan verdedigde als wat ze normaal doen. Os dat de schuld van de coach?... Denk het niet. En ook al maakt de coach een keer een verkeerde beslissing, denk dan aan alle goede wedstrijden die we hebben gezien weer dit seizoen. En sta achter je club!
0 -8
IkJijHijWijJullieZijnAjax
ach alle trainers van ajax kregen kritiek, bosz, keijzer, ten hag ze hebben allemaal hun goede en slechte dingen.
ik denk dat je niet mag klagen met erik, hij heeft wel aangetoond dat zijn systeem werkt, als er het maar gediciplineerd aan word gehouden.

erik is ook een sympathieke kerel, volgensmij ligt hij goed in de groep.
0 0
Bonno1978
Erik.....het is fucking VVV.....
4 -1
lm
Nou vond gisteren dat het paar Keer
helemaal open lag vvv had zeker wel kunnen scoren dus ik vind het nog steeds niet zoals voor de seizoen stop
2 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
ze moeten ook weer terugschakelen naar het oude systeem, geef het wat tijd, hiervoor ging er ook 6 weken overheen.
dat los je niet op met 1 wedstrijd.
ik vond het op twee momenten na een stuk beter, waar het nog aan schort is het feit dat spelers van ajax moeilijker duels winnen integenstelling van de fase juli/oktober.
het was toen veel sneller en met veel meer kracht, was het niet het eerste duel dan werden er wel ballen veroverd bij een afvallende bal.
maar goed dit ontstaat ook omdat je weigerd om terug te verdedigen, dan blijf je uit die duels waarbij je die wapens opbouwd.

er zijn ook positieve vermeldingen, namelijk het gemiddelde doelpunten, na de winterstop van 2,9 naar 4.0 (gem. per seizoens helft) of men dat volhoudt is een andere vraag, maar goed.
als we al met 60% onze verdediging terug op orde brengen, win je gewoon van bijna iedereen
0 0
Freddy Al
Deze man is een prima trainer voor Ajax, hij toont lef door zijn spelopvatting en heeft terecht schijt aan de lulverhalen in de media.
0 -5
31xAjax
Over wie gaat dit?
2 0
VanDeMolen
Hans Kraay
2 -1
michaellaudrup
Deze man is geen trainer voor Ajax, met zijn slappe gelul. Ajax heeft een persoonlijkheid nodig waar je voor door het vuur gaat. Een trainer met aanzien en niet een lachwekkende clown. Het Ajax spel gaat niet beter worden met hem en al die lichtgewichten naast hem. Wanneer je het in de rust niet kan neerzetten als het niet loopt en niet alleen tegen 010 dan klopt er iets niet. Dit heeft absoluut niets met restverdediging en looplijnen en van dat soort bullshit te maken. Dit wat er nu aan de hand is heeft te maken met je opstelling, met je spelers op de juiste plek zetten, met passie spelen, collectief naar voren druk zetten en een over mijn lijk mentaliteit. Zolang die clown daar zit gaat Ajax zich niet onderscheiden en blijft het een onzeker elftal op los zand.
3 -4
Joseph
Nu zal je zien dat hij Magallan hiervoor slachtoffert en dat we Blind weer als CV zien. Dit is echt een clown van een trainer.

Probleem zit gewoon op het middenveld, daar moet je Blind neerzetten. Er mist daat iemand die mannetjes kan afstoppen en op de goede plek staat, Blind moet gewoon de plek van Schone overnemen. Dan gaat het tempo op het middenveld misschien ook wat omhoog.

Je ziet aan Tagliafico hoe belangrijk sterke verdedigers zijn, hij stopt heel veel aanvallen. Eigenlijk ook weer een teken dat ze op het middenveld te veel ruimte krijgen voor een goede pass.
2 -3
IkJijHijWijJullieZijnAjax
magalan zal moet wennen net als tagliafico dat moest. voor wat ik heb gezien van magalan vind ik hem geen ideale back voor ajax. veel te statisch. meer een centrale speler.
maar wie weet komt dat nog.
zijn oog voor ruimtes in de passing zijn wel erg goed, maar hij komt handelingsnelheid te kort, maar daar klagen alle zuidamerikaanse spelers over, het gaat hier allemaal een stuk sneller.
0 0
Freddy Al
Zou het ook kunnen zijn dat Magallan vorige week opstellen een noodgreep was en dat die jongen gewoon geblesseerd is?
Ik denk van wel, of zou Ten Hag stiekem ingehuurd zijn door de KNVB om Ajax geen kampioen te maken soms?
Dat gezeik over Ten Hag is zo ontzettend goedkoop, we hebben vorige week een pak op ons flikker gekregen omdat de spelers er niets van bakten en er geen enkele bereidheid was om er voor te vechten.
1 -4
PetrusKeizer
Magallan opstellen was n blunder. Simpel zat.
0 0
mickey2602
Ben het enigszins wel met je eens maar lijkt me wel logisch dat hiervoor Magallan geslachtofferd wordt.
In de eerste seizoenshelft was ons verdedigingsduo de Ligt en Blind en met die 2 hebben we veel wedstrijden de nul gehouden en zijn verdedigend ook niet echt in gevaar gekomen,uitgezonderd enkele topploegen.
Dan lijkt het me logisch dat je dat zo laat staan. Bovendien spreekt Magallan maar deels Engels en is hij nog maar een paar weken hier. Hem laten wennen tot de zomer lijkt mij dan ook logisch. Niet iedereen staat er gelijk zoals Nico wel deed.
0 0
Web
Ik hoop dat Blind CV blijft, voetbal van achter uit veel beter
Dat is ook des Ajax. Natuurlijk kan hij daar spelen, Mazraoui moet naar het middenveld, veel dynamischer
Een pot verloren met het centrum De Ligt en Blind.
2 -1
Petterson1964
1e helft kwam vvv er levensgevaarlijk uit een paar keer. Heb je nog mazzel dat die aanvallers geen voetbalverstand hebben en het zelf verprutsen.

Bergwijn en die Mexicaan hoef je maar 1x die ruimte te geven.. Om over Real nog maar te zwijgen.
6 -1
Web
Nog wel levensgevaarlijk,
Blij dat Onana weer niet te passeren was gisteren.
Hebben ze geen voetbalverstand, of zijn het mindere voetballers?
0 0
Kuningast
Gewoon geluk dat we tegen vvv speelde want zelfs die kwamen er een aantal keer gevaarlijk uit met counters tot onze 16. Nee, het is nog lang niet zoals voor de eerste seizoenshelft.

En hij moet Neres gewoon weer in de basis zetten waar hij hoort.
2 0
ziz0u.
Want in de eerste seizoenshelft speelde we zo goed tegen vvv? We kwamen daar ontzettend goed weg met een penal in de 87e minuut en niet gegeven penal aan VVV daarvoor...

VVV kan gewoon een lastige ploeg zijn om tegen te spelen, krijgen heel weinig goals tegen.. en nu 6, dat is gewoon goed..
1 0
Web
Als je de voorgeschiedenis niet mee neemt, wat het gisteren een behoorlijke wedstrijd
Heb zelfs niet een redding van Onana gezien en hele mooie goals.
Ze speelden in het begin iets te veel met de rem er op ( heel normaal als je er 10 tegen krijgt binnen een week ) maar toen het een keer 3-0 was, liep het best weer lekker
1 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
@web
precies dat vond ik ook van die eerste helft, ze zijn toch enorm geschrokken van al die klappen, en je zag ook dat iedereen weer in een systeem wilde spelen, daar moesten ze weer even aan wennen.

dit ajax is helemaal niet zo slecht, ik heb nog weinig wedstrijden gezien dat de ploeg er niet voor vocht, probleem was gewoon het systeem.
0 0
Inhartennieren
Ik hoop dat hij ook heeft gezien, dat Ziyech weer te veel onnodig balverlies had, waardoor vvv enkele omschakel momenten had, en waarbij je tegen PSV bij rust gewoon 0-2 achter had gestaan.
Ook enkele momenten voor rust waar heel slecht en op halve kracht druk gezet wordt.
Ziyech liep met momenten overal over het veld te rennen, behalve op zn eigen positie.
Dat kreeg hij bij een dood spelmoment dan ook gelijk te horen van ten Hag.
Het gevaarlijk balverlies op cruciale posities in het veld, moet echt uit het spel van Ziyech gehaald worden, anders krijg je tegen Real en PSV dik klop.
3 -3
Luck76
Maar hij was wel weer bij 5 van de 6 doelpunten betrokken, geloof ik. Dan maar af en toe balverlies door zijn risicovolle spel, maar zonder Ziyech zal er weinig creativiteit zijn in het spel van Ajax
2 0
Inhartennieren
We zien alleen de mooie momenten van Ziyech.
Kijk de wedstrijden eens terug, dan zul je zien dat de meeste tegenaanvallen tot stand komen door balverlies bij Ziyech.
Luister, ik vind het ook een geweldige voetballer, maar het is vaak onnodig.
Hij moet beter zijn momenten kiezen, en niet denken dat hij altijd de beslissende pas MOET geven.
1 0
3sterren
Persoonlijk zie ik liever een speler als Ziyech, met briljante momenten afgelost met ’domme’ momenten, dan een speler die alleen maar in de voeten passt, over vijf meter welteverstaan en alleen als hij zeker weet dat er geen tegenstander bij hem in de buurt staat.
Voetbal is voor mij entertainment, Ajax biedt entertainment en Ziyech is voor mij de ster.
Kom maar op met die mooie momenten ...
; )
4 0
Inhartennieren
Ben ik het totaal niet mee eens.
0 0
Web
Ik heb ook moeite met het onodig balverlies van Ziyech, maar Lücken 76 heeft welk gelijk, hij is de creatieve man, bij heel veel goals betrokken
2 0
Luck76
Je zag het in de bekerwedstrijd tegen Heerenveen. Toen Ziyech werd gewisseld, werd er weinig meer gecreëerd
2 0
Inhartennieren
Ben ik het totaal niet mee eens.
0 0
Sterspeler
Zullen we vooral GEEN complimenten geven de komende 5 wedstrijden na de blamage tegen Feyenoord en Heerenveen? We winnen 6-0 van Venlo met lelijk voetbal. Houd die snot apen aub op de grond. Ten Hag zou zoveel kunnen leren van een (nota bene) van Gaal of Bosz in dat opzicht. Laten we ze gelijk weer de lucht in prijzen na een winst tegen VVV..

Heeft deze man ooit perstraining gehad? Ik heb op gesloten afdelingen gewerkt met paranoia psychotische mensen die uitspraken doen die meer helder zijn, dan wat ETH uitkraamt.
4 -5
3sterren
Dan heb je een slechte mentor gehad in mijn ogen. Met het geven van complimenten bereik je meer dan met donderspeeches. Miljonairs behandelen als kleine kinderen lijkt mij niet dé oplossing. Het zelfvertrouwen masseren en het een boost geven door hun prestaties, hoe gering ook van aard, positief te benaderen lijkt mij meer uitzicht op succes te geven in de toekomst. Veel zelfvertrouwen kan vaak van doorslaggevende aard zijn bij bijvoorbeeld spitsen, maar ook bij verdedigers, bij keepers, bij middenvelders. Zelfs bij een Sterspeler.
Kortom, bij iedere speler ...
1 -1
Sterspeler
Ik heb een prima rolmodel gehad. Je mag best wel eens een keer boos worden. Zeker na 2 blamages tegen Heerenveen en tegen Feyenoord terwijl de Jong al net zoveel waard is als die 2 selecties bij elkaar. Ik ben altijd voor een positieve benadering, maar een donderspeech geeft ook een grens aan. En dat is ook nodig. Want er wordt gevoetbald als een stel volgevreten vedettes terwijl de helft van de selectie nog geen 22 is.
0 0
PetrusKeizer
hoeft helemaal niet, donderspeeches. Gewoon niet loelen. Foebele.
0 0
BRAMHOUTEN
als ik dit zo leest heb je veel van je patienten overgenomen
3 -1
Sterspeler
Ook echt goed beredeneerd. Als je inhoudelijk nergens op ingaat, zeg dan niks.
0 -6
Web
Waar moet je hier nou inhoudelijk op in gaan?
Als jij op psychotische afdeling hebt gewerkt, moet je weten dat ieder mens anders in elkaar zit. En je zelf moet zijn, anders prikken mensen dwars door je een. Ten Hag is geen prater en zal het ook nooit worden Waarom geen complimenten geven? als het goed is zeggen en als het slecht is ook

Jij hebt op een gesloten afdeling gewerkt, heel bijzonder dat je dan geen mensen kennis hebt? Of je heb net wat Bram zegt, er wat van over gehouden.
2 0
Sterspeler
Dit heeft niks met te maken hoe ten Hag in elkaar zit. Ik zeg alleen wat ik zie en hoe hij zich presenteert (dat kan je trainen) en wat voor onzin die uitkraamt. Zijn persoonlijkheid zal me een worst wezen. Het gaat erom hoe die Ajax managed. Frank de Boer werd hier volledig uitgejoeld na z'n theorie over z'n vierkant. Heeft dat ook met zijn persoonlijkheid te maken? Of is iemand dan gewoon volledig de weg kwijt?

Het is helemaal niet relevant om te benoemen dat we goed naar voren hebben verdedigd tegen een VVV. VVV zet namelijk 0 druk en hangt al met 10 spelers op eigen helft. Zijn opmerking slaat dus (wederom) als een tang op een varken. Het is veel relevanter om dat goed te doen tegen een club als PSV, Heerenveen, Vitesse of Feyenoord, en het dan te benoemen.

Je kan ook gewoon benoemen dat je een zakelijke overwinning hebt geboekt ondanks matig spel. Bij vlagen werd er goed gevoetbald, maar doorgaans was het niet best. geef die spelers 3 witte veren en ze denken dat ze een pauw zijn. Mensen kunnen vinden van Louis van Gaal wat ze willen. 1 ding begreep hij heel goed: Je moet altijd de regie behouden t.o.v. je spelers. Bosz was er ook zo 1. Zelfs de Boer was er zelfs zo 1. Hetzij ze dit allemaal op hun eigen manier realiseren. Je hoeft niet elke keer een compliment te geven of ze elke keer af te branden. Daarmee creëer je een applaus generatie (en ja, dat is daadwerkelijk een benaming).

Die indruk heb ik totaal niet van ten Hag. (Klagende Donny van de Beek krijgt een basisplaats over een speler die 2 klassen beter is. Ziyech wordt daardoor maar rechtsbuiten gezet wat toevallig voor Ziyech goed uitpakt: ik ben van mening dat Ziyech nog veel meer rendement zou hebben als hij op zijn eigen plaats staat.)

Bij Bosz zie je dat hij representatief is voor een club en als hij praat, hoor je gelijk dat hij verstand heeft van voetbal. Bosz was rechtlijnig, waardoor je de finale EL niet wint, maar die ging altijd van eigen kracht uit en wist zijn ploegen nagenoeg altijd te motiveren met minder materiaal (hoewel zijn ploegen in uitwedstrijden wel onwennig speelde, maar wat verwacht je na 6 jaar de Boer).

Ten Hag maakt volkomen onlogische keuzes: 3 middenvelders achterin opstellen wat je nu al 8 verliespunten heeft opgeleverd (waar hij tegen PSV en Heracles gewoon de beschikking had over Wober).
Hij zet middenvelders op de back posities. Hij zet middenvelders op de buitenposities. Hij zet middenvelders overal neer behalve waar ze het meeste rendement opleveren: hun eigen plek.

Neres op de bank. Donny op 10 (terwijl hij helemaal niet sterk is in de kleine ruimte, een linie terug komt hij veel beter tot zijn recht, sterker nog: zowel Ziyech als De Jong als Tadic als Neres zijn allemaal betere opties voor die positie), Frenkie de Jong plakt hij tegen de verdediging aan. Sinkgraven linksback zetten (terwijl iedereen weet dat hij geen back is en dat nooit zal worden. Velen gingen hem voor en toch halstarrig proberen). Frenkie de Jong achterin tegen PSV. Neres op de bank, Neres linksbuiten, Neres op 10, overal behalve op zijn positie: rechtsbuiten. Waar hij tot ETH Ziyech daar neerzette, hij elke wedstrijd bij 1 of meer doelpunten betrokken was.

Ziyech zet hij rechtsbuiten wat hem veel voorspelbaarder maakt. Doordat je een middenvelder als Donny op 10 zet (en ook zo diep laat spelen) kan hij nooit fouten compenseren. Bovendien heeft Schone daar ook niet het loopvermogen voor om 20 keer per wedstrijd Ziyech zijn balverlies op te vangen.

Wat betreft die mensenkennis: daar hoef je je echt niet druk om te maken. Als iemand het heeft aangetoond geen mensenkennis te hebben (zie situatie Veltman: aanvoerdersband weg, op de bank zetten, compleet uit vorm laten raken, net als met Neres) dan is het ETH.
0 0
31xAjax
Ja hoor, we hebben er weer één. Binnen onze taak met bereidheid spelen..... die kan weer op een tegeltje....
3 -1
Sterspeler
Deze is een beetje van het kaliber Aad de Mos met de rekensom.
0 0
MankeNelis
Gewoon Neres in de basis dat scheelt een hoop. En Nico natuurlijk.
7 0
jollie18
Ben bang dat hij volgende week gewoon weer op de bank zit.
2 0
Jelephi
Waarom de foto van die galbak kraay? Een van de grootste Ajax haters op deze planeet.
6 -2
dolle dries
Heel Ajax moet niet meer met die gigantisch slechte nep acteur praten.
Meneer wil grappig zijn met zijn afgezaagde flauwe kleuter grapjes, en wil bij elk interview de show stelen, en wat is meneer toch trots op zichzelf want hij verteld wel heel graag dat hij al wel 4 keer is gescheiden. Kwal van een kereltje en een hele grote paarde... !!
0 -1