'Niet belangrijk hoe het ontstaat, maar hoe je het oplost'

BVeenstra, 01-02-2019 om 13:45, 7112 views, AS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Bij Ajax heeft men een intensieve week achter de rug. Dit keer werd er midweeks niet gevoetbald, maar juist heel veel met elkaar gesproken. En dat was - na de 6-2 nederlaag bij Feyenoord - nodig ook, zo beseft Erik ten Hag tijdens de persconferentie van vrijdagmiddag.

'We hebben de nasleep gehad en zijn kritisch naar elkaar geweest. Er zijn harde woorden gevallen en we gaan weer verder', trapt Ten Hag de persconferentie af. De trainer wijst op het feit dat de spelers onderling naar elkaar toe ook kritisch zijn geweest. 'Ze hebben elkaar op eigen initiatief aangesproken.'

Ajax scoorde na de winterstop al zes treffers in twee Eredivisieduels, maar kreeg er ook al tien tegen. 'Dat is helemaal niet goed, dat is zelfs slecht', weet ook Ten Hag. 'Dat heeft alles te maken met vormen van taakdiscipline', vervolgt de trainer, die denkt dat Ajax in de Verenigde Staten een goed trainingskamp had. Toch ging het ook toen in de oefenwedstrijd tegen FC São Paulo niet naar wens. 'In de rust ben ik toen ook boos geweest. Het was toen te gemakzuchtig. Het is mens eigen om een procentje minder te doen als het goed gaat. Als dat allemaal bij elkaar komt, krijg je tegenvallers. Dat moeten we als selectie opvangen.'

Ondanks de boze woorden van Ten Hag in de Verenigde Staten ging het ook op nationale bodem mis. Vier tegentreffers tegen sc Heerenveen en daarna zes tegen Feyenoord. Toch wil de trainer niet blijven hangen in de negatieve sfeer. 'We hebben al zoveel wedstrijden gespeeld, ook tegen hele goede tegenstanders, waarin de boodschap wel heel goed aankwam bij de spelers. We zijn door het ijs gezakt in Eindhoven en Rotterdam. Op het veld moeten wij presteren en dat hebben wij vorige week niet gedaan. Het begint bij het individu, met het uitvoeren van de taken. Daarnaast gaat het om de tactische discipline, met name bij balverlies.'

En dus moet Ajax terug naar de basis, zo vertelt Ten Hag opnieuw. Bij Ajax wil men terug naar de fase waarin men defensief wel goed stond en waarin het lang ongeslagen was. 'Dat zit vast nog in de koppies van de spelers, dus als we dat weer gaan oppakken, komen we ook weer terug in de reeks van resultaten. Ik denk niet dat het belangrijk is hoe het (probleem, red.) ontstaat, maar hoe je het oplost.'

Individuele- en groepsgesprekken bij Ajax

In de afgelopen dagen werden er zoals gezegd veel gesprekken gevoerd bij Ajax. Ook sprak Ten Hag enkele spelers individueel. 'Uiteraard, bewust', zegt hij. Maar er vonden ook groepsgesprekken plaats. 'Met name de leiders van de ploeg heb ik aangesproken. Zij moeten het voortouw nemen. Het is niet erg als de spelers elkaar dingen verwijten, dat moeten ze zelfs, want er gingen dingen verkeerd. Ze moeten op één lijn komen met het oog op hoe ze dingen willen oplossen.'

Ten Hag zelf kijkt in de spiegel en sprak in de afgelopen dag ook met meerdere mensen. 'Natuurlijk met je staf en de directeur, maar ook met externe mensen. En inderdaad, die heb ik afgelopen week ook wel gesproken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dennis1964
Prima verhaal nu het resultaat anders is het allemaal voor niets geweest. Kom op Ajax en supporters we gaan er weer voor op 3 fronten.
En allemaal ophouden met janken!!!!!!
0 0
mercurius3
Je kunt iets niet oplossen als de oorzaak aanwezig blijft ten hagje
2 0
Johan1
Wat een gelul weer van Ten Hag. Na Heerenveen had hij de selectie al op scherp moeten zetten. Dat is hem niet gelukt en daardoor verspelen we de titel, ook door zijn eerdere tactische fout om De Jong naast De Ligt te zetten tegen PSV uit en zijn fout tegen Heracles thuis om spelers te “sparen” in notabene de eerste thuiswedstrijd. Belachelijke en bepalende beslissingen.
1 0
3sterrenAjax1
ik ga zeker niet met de anti ten hag hetze mee maar dit is natuurlijk slap geouwehoer. om iets op te lossen moet je vaak weten hoe t ontstaan is.
2 0
ajaxwestland09
leuk zo persconferentie en dat er veel besproken is ben benieuwd of het echt werkt morgen avond
0 0
PetrusKeizer
Erik de Analist, beweert dat het kennen van de oorzaak van n probleem niet relevant is bij t oplossen ervan. Lekkere vorm van analyseren van n probleem om tot n oplossing te komen.
3 0
trooop
Al die tegengoals hebben te maken met 'vormen van taakdiscipline'? Lieve hemel. Die man maakt het echt onmogelijk om van hem te houden. Als hij ook zo tegen z'n spelers praat is die gebrekkige discipline en wilskracht wat mij betreft meteen verklaard.

Goed gebruikte taal kan je optillen en tot grote daden motiveren, slecht gebruikte taal kan het omgekeerde doen. Ten hag's teksten slaan je duizelig. Duizeligheid is niet handig tijdens het voetballen.
2 0
erwtenpeller
Tegen Feijenoord in de Arena had je deze ploeg met schuim op je bek af moeten maken met 8 nul ze speelde bijna heel de wedstrijd met tien man ,en dan zo kakkerig spelen,ik hoop dat ze van het leed vermaak in Rotterdam wat geleerd hebben en ze volgende keer met 8 nul Rotterdam in rouw dompelen,ze zijn die 10 nul in Eindhoven vergeten.
2 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
het ligt gewoon aan het verval van het positiespel, meer niet.
het hele team heeft het verwaarloosd.
door alle euforie is het team maar haar eigen spelletje gaan spelen.

en alle overige staff heeft het of A niet zien gebeuren, of B het allemaal wel best gevonden, omdat we bleven winnen.
maar de man met de hamer volgt altijd, als het team uit vorm raakt, dan word zwak positiespel extra versterkt. dus ook de leiding heeft slecjt gehandeld.
0 0
stopperspil
Vage tegeltjeswijsheid clichés op de persconferentie: ligt aan Ten Hag maar ook aan de keer op keer luie niet doorvragende pers
3 0
masterrr
naar buiten toe zou ik ook als coach ook niet genadeloos de vinger op de zere plek leggen. Mag hopen dat hij dat intern wel heeft gedaan, zodat we een verandering gaan zien zondag.
1 -1
Mokum<3destad
Zwakke teksten weer van Ten Hag, was al boos in Amerika maar noemt het tegelijkertijd een geslaagd trainingskamp. Waarom hadden we het niet dichterbij opgezocht ivm jetlag, tijdsverschil en de reistijd? Daarnaast zijn de spelers niet op scherp komen te staan, hoe kan je nou thuis een 3-1 voorsprong weggeven na de winterstop terwijl je eindelijk 1e kon worden? Vervolgens zijn er weer ''harde woorden'' gevallen en verliezen we doodleuk met 6-2 van Fnoord. Dit is geen incident, dit heeft puur te maken met het feit dat de coach de spelers niet op de juiste manier weet te raken. De spelers voetballen voor zichzelf en denken het al gemaakt te hebben. Het is ongelofelijk dat je voor de winterstop maar 8 doelpunten in competitie verband tegen kreeg en het er nu al 10 in twee competitie wedstrijden na de winterstop zijn. Daarnaast in de beker ook een goal tegen en in de niet veelzeggende oefenwedstrijden ook. Maar daar hadden we ons wel al zorgen moeten maken over de nonchalante houding van spelers! Ten Hag had na de 3-1 de spelers beter moeten neerzetten, het gaat niet altijd om mooi voetbal. Het is ongelofelijk. Mochten we net niet kampioen worden dan sla je jezelf voor de kop met die 4-4.
8 -1
..::Rootje::..
Wat een hoop achteraf gebral (lees: ik weet het beter) weer.

Oefenwedstrijden in de winterstop
Wat heeft de reistijd en tijdverschil in godsnaam hiermee te maken? Dit zijn toch profs die bij het grote Barcelona en Real Madrid willen spelen? Hoe kunnen ze dan in godsnaam beïnvloed worden door fokking tijdsverschil? Wat een fokking slappe losers zijn het dan!

De trainer moet de spelers raken
Hoezo weet de trainer opeens de speler niet meer te raken? Voor de winterstop liep het op rolletjes en werd er maar 7 van de 25 keer niet gewonnen.
Dit ligt echt niet alleen aan de trainer.

Egoïstiche spelers
De spelers die voor hun zelf spelen en denken het al gemaakt te hebben. Denk je dat zulke spelers dan naar hun trainer luisteren? De trainer doet dan waarschijnlijk wel de moeite, maar met een houding van "ik heb het al gemaakt" daar kan de trainer dan ook weinig mee, en ligt de schuld bij de speler.

De tegendoelpunten dan.
De vier tegendoelpunten van Heerenveen lag volgens 98% van AjaxShowtime aan Lamprou. Dat is dan de schuld van de scouting en degene die desbetreffende doelman gekocht heeft. En niet van de trainer.

Ik vind dat niet -behalve in de oefenwedstrijden-
want daar zijn de veldspelers (ook) debet aan. Nonchalant spelen(Kristensen), fouten maken maar die niet herstellen(Ziyech, Schöne), achteruit lopen in plaats van vooruit verdedigen(Sinkgraven). Dit zijn allemaal dingen die aanleiding zijn naar de tegendoelpunten.

Ten Hag had de spelers anders moeten neerzetten
Onzin! Er was na de 3-1 helemaal niets aan de hand. Waarom dan zomaar je spelers anders moeten neerzetten? Straks zet Ten Hag de spelers anders neer, en verliest Ajax en dan bij je de eerste die gaat zeuren.

Geen kampioenschap door 4-4 gelijkspel
Nu ligt het opeens daaraan? Voor de winterstop lag het nog aan het gelijkspel tegen Heracles. Apart.
1 -4
Schip
Enorm slap.

Eigenlijk verstopt hij zich weer, zoals altijd na een zeperd. Het zou niet gaan om de oorzaak. Maar zonder oorzaak, geen oplossing. Dat weet hij zelf donders goed, dus hij loopt weer om de hete brei heen te draaien.

En zo voorspelbaar weer. Het ligt nu aan de afwezigheid van Nico. En dus niet van de afwezigheid van Blind centraal. Maar Blind is nog meer ervaren dan Nico, zeker in het Ajax systeem. Dit is weer zo gezocht.

Het is gewoon een klein kind dat naar excuses zoekt. En er zelf dan zo hard mogelijk in geloven. Echt hoor, echt hoor.

Jongens als Wober en Neres hebben zichzelf al bewezen, Neres was een van de betere spelers vorig jaar en Wober was stabiel en betrouwbaar en zelfs sterk uit tegen Bayern.

PEC 5-1 was schandalig, twee keer weggespeeld worden door RB ook. Maar zo niet thuis geven als zondag...dat is een nieuwe dimensie. Is Ten Hag tenminste op dat vlak nog vernieuwend gebleken.
3 -3
Ajax114
elke week zit ik vol verwondering te kijken wat voor onzin hij nu weer uitkraamt. Hij is verbaal gewoon zwak.
3 0
PJK54
We zullen, zeker tot het eind van dit seizoen, het moeten doen met Ten Hag anders had het management maandag wel ingegrepen. Ik denk dat de lat alleen nog een stukje hoger is gelegd voor zowel hem als de spelers want misser zullen niet meer geaccepteerd worden neem ik aan.
Hopelijk hebben onze jongens elkaar weer scherp gezet en zal VVV daar de dupe van worden die met 6-0 naar huis gestuurd gaan worden
0 0
Schip
Dit is de beste selectie in 20 jaar. Bezopen dat je waarschijnlijk weer geen prijzen pakt.

Straks zijn De Jong, Ziyech, De Ligt, Neres en Onana weg en waarschijnlijk ook Nico. Je gaat bijna verlangen naar De Boer, die met veel mindere teams schalen pakte.
4 0
Rentokill
Heel apart deze dip. Maar misschien was het wel even goed. Een paar spelers weten nu weer dat 99% geven nog niet kan. Spelers als Blind kunnen hun krachten verdelen. Mazraoui kan dat nog niet. Die zakt meteen door het ijs.
0 0
HansBeus
Dit seizoen gaat hoogst waarschijnlijk weer als de bekende nachtkaars uit, we (Ajax) heeft vandaag de 1000 dagen aan één stuk aangetikt dat we niet bovenaan hebben gestaan in de ere divisie!... en dat met de huidige selectie is de kwalificatie met "dit is heel slecht" nog heel mild uitgedrukt.
De competitie lijkt gespeeld want weer een achterstand van 5 punten plus een negatief doelgemiddelde van -5 weer inhalen met een selectie die het gewoon niet kan opbrengen om 100% geconcentreerd en gemotiveerd aan de start te verschijnen, dat laat Psv echt niet nog een keer gebeuren en het lijkt wel of door de eerste inhaalslag Ajax al zijn kruit al heeft verschoten met het grote dieptepunt in de kuip... daarbij gaan nu al de ruim 35 gespeelde wedstrijden zwaar wegen bij de meeste spelers.
Dan komt de CL ook nog ff om de hoek kijken tegen Real Madrid wat weer heel aardig in vorm komt dus in alle realiteit is dat ook het eindstation dit jaar in de CL.. hulde dat we zover gekomen zijn maar dit was onze piek al.
De halve finale voor de beker is eigenlijk ook al vergeven, over 26 dagen in de kuip tegen een Feijenoord wat ons 5 dagen geleden de oren heeft gewassen en afgedroogd waar de honden geen brood van lusten en die klap zal nog weken nadreunen en dat hoofdzakelijk op inzet en winnaarsmentaliteit!.. en laten we eerlijk zijn de tweede helft ook voetballend en vooral tactisch.
Dus.. met ten Hag gaat het niks meer worden dit seizoen, met de zomerstop komt er door de grote uittocht een hele andere selectie, ga daar nu alvast op inspelen haal een andere trainer en laat hem desnoods vast meelopen en als ten Hag dat niet wil dan maar gelijk voor de groep zetten en afscheid nemen van hen die zichzelf boven Ajax hebben verheven, althans dat denken sommige!...
De naam Jaap Stam zingt al een paar dagen rond en om Ajax nou dat zal zo gek nog niet zijn en praat niet over ervaring enz.. want de vorige vier trainers....... Jaap kent Ajax en de cultuur van Ajax enz.. Jaap laat niet met zich sollen of zich voor lul zetten door de spelers en dat is nou precies iemand die we nodig hebben iemand die ze op scherp kan zetten want daar schort het aan bij Ajax momenteel, 11 hele goede spelers maar het is geen team en iedereen doet maar wat en vergeet het heilige doel!.... kampioen van Nederland worden!
2 -4
Web
Het onstaat uit gemak zucht, teveel met zich zelf bezig, en dat kan onbewust gebeuren
Je mag toch hopen dat ze de les geleerd hebben, en doen waar ze voor de winter goed in waren
Zo niet, verdien je het ook niet
Ajax heeft nu eenmaal betere spelers dan PSV
4 -1
Schwalbino
Ik kijk praktisch naar de trainer. De kans dat je dit seizoen prijzen pakt wordt er niet groter op als je nu een nieuwe trainer haalt. Ok dus Erik blijft. Pakken we geen prijs dit seizoen dan wordt de druk op Ajax heel groot en verlaat hij AJax waarschijnlijk. Ook hier weer praktisch gedacht: veel nieuwe spelers volgend seizoen. Beter met een nieuwe trainer starten dan met Erik doorgaan wiens contract afloopt en dus maar 1 seizoen met die nieuwe groep kan werken.

Pakt Erik wel een prijs (de schaal) dan mag hij van mij doorgaan. Ook weer praktisch gedacht.
5 -2
AFCAjax
begrijpen hoe/waarom het ontstaat is juist belangrijk als je het op wilt lossen.
6 0
cantharel
Als je al in Amerika zag dat het fout ging begrijp ik niet dat je pas na zondag gaat ingrijpen Waaeom wachten tot je 5 punten kwijt bent. Het is geen Utrecht waar dat wel kan.Waanzinnig gewoon dat er geen staflid hem wakker maakt en zegt Erik, dit gaat fout of zijn het meelopers die hun mond niet open durven te doen ? Zo ja dan ongeschikt dus moven.
3 -1
Gecko
Haal een Ajax trainer. Bijvidd Jaap stam.
Afkoopsommen betalen en weg met die wijsneus
Wat een treurnis daar
4 -13
Rentokill
Gekko
0 0
niquedegraaff
Jaap Stam ? ? Betonvoetbal dus?
2 -2
Gecko
Ja met dat mooie voetbal hebben we veel prijzen gewonnen
4 jaar helemaal niets!
Maar jij vindt dat heel normaal. Toch?
0 -1
afcano1
kan ten hag niet lekker wat anders gaan doen geef pec een flinke geldsom en haal lekker jaap stam die zou niet met dat domme gelul aankomen fuck die minnetjes jullie weten gewoon ook wel dat ten hag totaal niet bij ajax past
2 -6
Ramonnn
Wat zijn de analyses en reflecties van Ten Hag toch altijd doorspekt met cliche's en dooddoeners.
Een goede reflectie hoort specifiek, meetbaar/toetsbaar te zijn en juist daar ontbreekt het volgens mij aan bij Ten Hag.
Hij lepelt elke keer weer algemene vaagheden op, schopt open deuren in en komt met informatie die we allemaal al kennen (voorbeeld: ik heb overwogen om Mazraoui te wisselen, maar dit heb ik niet gedaan')
Wat heb je hieraan vraag ik me echt af?
Het lijkt er soms op dat Ten Hag alleen maar bezig is met 'damage control' en de aandacht (bewust) probeert af te leiden van zijn eigen tactisch onvermogen en gebrek aan autoriteit door veel te lullen, zonder echt iets te zeggen.
Wat me vervolgens nog veel meer verbaasd zijn de 'softe' en in mijn ogen veel te kritiekloze reacties op een forum als dit.

Als klap op de vuurpijl beweert deze trainer/coach nu dus dat de oorzaak van een probleem er niet toe doet, maar alleen de oplossing telt.
Man, man, man; laat dit alsjeblieft niemand horen die professioneel coacht (op welk vlak dan ook), want niemand die je dan nog serieus neemt...
11 -2
AFCAsphere
Veel te kritiekloze reacties op dit forum? Haha, wat? :')

Je bent duidelijk vrij nieuw hier op AS, want in de jaren dat ik hier kom word er ALTIJD kritisch naar Ajax gekeken. Dat zit ook in je als Ajacied zijnde. Daarnaast mag je je ook afvragen wat jouw kritiek als fan zijnde verder gaat betekenen? Discussiëren is verder een goed idee, maar daar veranderd verder niets mee aan de club. Daarvoor moet je bij de supportersverenigingen zijn, of mag je een opleiding tot journalist volgen en vervolgens zelf de kritische vragen stellen aan EtH.

Overigens heeft Ajax altijd onder een vergrootglas gelegen in Nederland, dus kritische vragen krijgen ze genoeg van de media.
0 0
Siemmie
Dat klopt dus niet. Om iets te kunnen oplossen moet je namelijk de oorzaak van het probleem weten en dus ook hoe het is ontstaan.
7 -3
sebastiaan1900
Het komt aan op de spelers. Zijn zij volwassen genoeg om dit op te lossen en hun verantwoordelijkheid te pakken. Daarom vind ik de oorwassing tegen Feyenoord ook niet heel erg, als nu tenminste de neuzen dezelfde kant op staan.
1 -9
Ruff Rhythim
Nou het was wel erg hoor.
3 0
HansBeus
Heel erg!..
0 0
goajaxgo
Heel, heel, heel erg.
0 0
Duif63
Niet erg tegen Feyenoord, man man man.
1 0
Ruff Rhythim
Ja het was goed klote afgelopen zondag en de zondag daarvoor. Ik heb een spreekwoordelijke baksteen door mn tv gedonderd na afgelopen zondag en laaiend geweest de dagen erna.

Maar je zal wel door moeten.
Dan kunnen ze twee dingen doen:

1: blijven mekken en de boel nòg verder opvreten van binnen, net zolang totdat er niks meer van je over is, met het zekere vooruitzicht dat je er geen reet meer van gaat bakken. Kijken hoe blij je daar van wordt.
2: bek houwe verder (omdat je het gezeik zat bent) en doorgaan en proberen weer datgene te doen wat je voor de winterstop deed, misschien wordt het dan toch nog wat en kan je toch nog blij worden.

Als er nog meer keuzes zijn hoor ik ze graag...
4 -3
AgeM
Nogmaals , zet het neer zoals tegen Bayern uit en AZ uit van voor de winterstop .
Als u durft .
Dan is uw probleem opgelost
0 0
Duif63
Dat kan die sufferd niet meer, want Wöber is verkocht.
3 -2
AgeM
Magallan voor Wober
0 0
karimbu
Wat een gekke stelling zeg. Prima dat het probleem oplossen prioriteit heeft. snap ik helemaal. Alleen vind ik de oorzaak vinden minstens even belangrijk. Zo kan je het de volgende keer voorkomen. Voorkomen is beter dan (steeds) genezen.
3 0
ajacied93
Moet zeggen dat ik dit een prima reactie vindt van Ten Hag. Hopelijk blijft het niet alleen bij woorden en zien we morgen weer het Ajax van de 1e seizoenshelft. 0 houden voor het vertrouwen en er zelf een stuk of 3/4 inschieten zou lekker zijn.
6 -7
Boer Gijs
Niet als het al jaren hetzelfde probleem is en nooit opgelost wordt. Dan kun je beter maar eens kijken waar het ontstaat.
8 -1
Juichtoon
Helemaal bovenin bij de RvC en directie. Zij zijn niet veeleisend genoeg en dat kan Ten Hag in z'n eentje niet rechtbreien.
4 0
goajaxgo
Eens, maar de mensen die dit écht begrijpen vormen een minderheid. En dan nog...
0 0
Boer Gijs
Eens
1 0