Ten Hag: 'Zijn wel in een nieuwe tijd aanbeland'

BVeenstra, 08-12-2018 om 09:00, 15400 views, De Volkskrant |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

Erik ten Hag heeft sinds zijn komst bij Ajax heel wat teweeggebracht bij Ajax. De oefenmeester was rond zijn aanstelling niet tevreden over de manier van spelen en trainen van Ajax en heeft dan ook de nodige dingen veranderd rondom het elftal.

'Ik wil natuurlijk niet de cultuur van de club veranderen, maar we zijn wel in een nieuwe tijd aanbeland', zegt Ten Hag in gesprek met De Volkskrant. De oefenmeester vindt niet dat Ajax tevreden kon zijn, omdat de club al vier jaar geen kampioen is geworden en bovendien lang (dertien jaar) niet wist te overwinteren in de Champions League. 'Binnen de cultuur zijn nieuwe ontwikkelingen, nieuwe tendensen. Een van de kernwaarden is innovatie.'

Ten Hag wil dat er meer nadruk kwam te liggen op fysieke gesteldheid, op mentaliteit, op fitheid en belastbaarheid. De oefenmeester wilde meer rendement uit de kansen en verdedigend beter staan. 'We speelden te veel op balbezit. Er was te weinig direct spel. Ik wilde variabeler spelen, met meer verrassing. Dynamisch, met veel beweging.'

Inmiddels is er bij Ajax veel veranderd. De club haalde bewust enkele ervaren spelers en daarnaast zijn de eisen opgeschroefd. 'Als we iets willen bereiken, zullen we meer moeten eisen, ook op trainingen, ook qua beleving', vervolgt Ten Hag. 'In hersteltrainingen is ruimte voor ontspanning, maar in andere trainingen moet alles in het allerhoogste tempo. Nee, dat was er niet altijd. Het is nu geen thema meer. We hebben echt topspelers. We krijgen kruisbestuiving. Ze steken elkaar aan. Vorig seizoen hadden we elf, twaalf basisspelers, nu zestien of zeventien. Ze moeten het laten zien op trainingen en vooral in wedstrijden, anders neemt een ander hun positie over', aldus de coach, die met Ajax de achtste finales van de Champions League al heeft bereikt. 'Ajax heeft weer kleur op het smoelwerk.'

De feestdagen komen er weer aan! Scoor nu snel jouw ideale Ajax-cadeau voor de kerst!

Wij spraken met voormalig topatleet en halve finalist van Expeditie Robinson Gregory Sedoc. Lees zijn verhaal over Ajax hier!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
prima betere conditie, en inderdaad balbezit is niet waar het om draait als het niet naar voren toe gericht is. Ik vind het voetbal wel beter geworden in vergelijking met Keizer, het lijkt overigens wel dat hij profiteert van de super talenten die er nu zijn. En voorals nog lijkt het eindelijk allemaal bij elkaar te werken. Eerste helft van 2018 vond ik het matig. En vind het nog steeds zonde dat Bosz niet de tijd heeft gehad om het op te bouwen. Ik heb de indruk dat Ten Hag veel meer medewerking krijgt dan Jonk en Bosz ooit hebben gehad... Ten Hag kwam wel in een gespreid bedje terecht. Ik moet echter zeggen dat ik het spel wel telkens beter vind worden. Je ziet weer dat ze wat leren bij de trainingen.... Harde over de grond gespeelde passesen en de passes over een afstand komen ook perfect aan... al met al waren de laatste paar wedstrijden in de eredivisie leuk om naar te kijken en is het genieten met deze ploeg... verbetering is altijd mogelijk, maar het gaat super... als je kijkt naar wat er bereikt is in de Champions league... laten we hopen dat deze ploeg zo lang mogelijk bij elkaar kan blijven! Dan is er heel veel mogelijk.....
0 0
Freddy Al
Uit zijn uitspraken kun je inderdaad halen wat we op het veld zien en eerlijk gezegd heeft hij er goed kijk op.
Jammer is dat hij nog steeds erg weinig krediet heeft bij de achterban, bij een plotseling tegenvallend resultaat zullen de kapmessen en bijlen weer uit de kast gehaald worden.
Op een wat langere termijn zie ik in hem wel degelijk een trainer die het spel op de rails krijgt en houd.
Maar de selectie van volgend seizoen zal er mogelijk heel anders uitzien,hopelijk blijft Overmars slagvaardig en doet de scouting waar het voor betaald wordt.
0 0
Petterson1964
Voor die zogenaamde variatie had er niet opeens naar een systeem met een lopende nummer 10 geswitcht te hoeven worden.
0 0
Ar
Dacht dat ik hem begon te mogen, maar dan loopt ie zijn eigen glazen weer te wassen en denk ik toch: wat is het toch een kwal!
Hij mag zijn handen dicht wrijven met de versterkingen die hij wel en Keizer niet kreeg.
1 -12
Milko1971
@Ar
Waarom is die man een kwal, wat kan hij er nou aan doen dat het zo gelopen is bij Keizer? Mag die man na al die shit die hij over zich heen heeft gekregen misschien ook wat meer babbels krijgen? Het is nl ook wel degelijk zijn verdienste hoe Ajax nu presteert, het zou wel heel goedkoop zijn om dat te ontkennen. TH heeft vanaf dag 1 alles en iedereen tegen zich gehad, van de media tot de achterban van Ajax. Om over de k*tsituatie waarin hij binnenkwam nog maar te zwijgen. Toch is hij zichzelf gebleven en onverstoorbaar verder gegaan met zijn visie en ook al heeft hij af en toe een miskleun gemaakt ( PSV uit ), verdient hij gewoon de credits voor het huidige Ajax. ere wie ere toekomt.
1 0
ajaxinho
Ik scrollde even omhoog
om te kijken of hij dit ergens heeft gezegd.
Kon natuurlijk niet.

Maar aan zijn woordgebruik merk je wel
dat we het over een bijzonder persoon hebben.

"Kruisbestuiving", geniaal!
4 -2
Ajax_026
???? kruisbestuiving is gewoon een Nederlands woord.....
0 0
korem
Eigenlijk de winterperiode al kijken of er wat spelers gehaald kunnen worden. Vertongen alderweireld, dembele van Tottenham lijkt me ook een zeer interessante speler en lijkt niet onhaalbaar, je weet nu al dat een de jong, de ligt en Ziyech vrijwel zeker gaan in de zomer. Ajax moet er ook om het gat met psv nog groter te maken echt kampioen worden dan zal PSV ook echt niet kunnen aanhaken.
0 -1
Ozymandias
Alderweireld kan bij zo'n beetje elke club ter wereld tekenen. Die gaat echt niet nu al terug naar Ajax komen. Dan blijft hij sowieso liever nog een seizoen bij Tottenham.
0 0
mistermiyagi
Ik had met dit team hetzelfde bereikt als ten Hag, die geluk heeft gehad op de cruciale momenten..
Ik vind Benfica niet de mindere, dus dit is een mazzeltje geweest.
Daarnaast is voetbal soms zo en de Italianen hebben nog nooit een mooie pot op de mat gelegt, maar wonnen wel.

Bovendien denk ik dat Ajax er goed aan doet in de winterstop al hard aan de slag te gaan qua transfers.
Een wenningsperiode doet een speler altijd goed. (Incalculeren voor volgend seizoen)
2 -7
JPM
Jij zou niet hetzelfde hebben bereikt. Jij zou de treble hebben gewonnen, waarna City Pep zou ontslaan en jou zou binnenhalen als de duurste trainer ooit.
3 -1
goajaxgo
Dit seizoen zijn er voor het eerst sinds jaren weer positieve aanknopingspunten voor Ajax. Eén daarvan is dat de ambitie weer een beetje terug lijkt te zijn, maar het mag wat mij betreft nog een tikkie ambitieuzer. De volgende stap zou moeten zijn om je talenten eens een paar jaartjes binnenboord te kunnen houden.
1 -1
Ajacied33
Ik vervloekte je op het begin TH, maar heb met terugwerkende kracht veel respect voor deze man gekregen. Bovendien is hij veeleisend en daar ben ik blij om, dan ben je ook een Ajax coach vind ik. Vele aspecten waar niet veel aandacht voor was heeft TH nu aangekaart en werken er nu aan. Top!
4 -1
Bocarra
Lees het hele artikel! Maakt veel duidelijk. Ook wat zijn opdracht was die hij meekreeg van de RVC van Ajax. Deze cruijfiaanse uitspraak van Ten Hag wil ik jullie niet onthouden: Ik zeg altijd: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
4 -2
O. Schmidt
Die uitspraak is van Albert Einstein.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Het is wel zo als die de schaal niet pakt het slecht heeft gedaan, tenzij CL... ;-) mag ik dromen ja ik mag dromen...
2 -2
Civilengineer
Ik volg Ajax nu 8 jaar zeer intensief. Als ik het mooiste seizoen mag kiezen, dan is het seizoen 2016/2017. We bereikten de finale van de EL, dat is mooier dan 5 kampioenschappen. Als Ajax een mooie KO-fase heeft in de CL, dan vind ik dat persoonlijk meer waard dan een kampioen schap. Echter, ik denk dat we of de beker pakken of de schaal.
2 -2
Ajacied33
Finale EL bereiken is leuk, maar als je die finale verliest heb je er niks aan. Dus om te zeggen dat een finale mooier is dan 5 titels bij elkaar......Natuurlijk niet
0 -1
Juichtoon
Een Europese finale is veel meer waard dan 1 titel. Daarom.voor mij ook mooier. We zijn een betaald voetbal organisatie.
0 0
31xAjax
Maar niet dan 4 2e plaatsen....
0 0
Schwalbino
Dromen mag. Nuchter gezien heb je wel gelijk. Als de schaal niet wordt gepakt zou het zo maar kunnen dat je volgend seizoen geen CL speelt. En dan breekt de pleuris uit gezien het feit dat we collectief toe werken naar een onrealistisch verwachtingspatroon.

Welk deel is onrealistisch? Financieel doet Ajax het uitstekend en dat geeft fans het idee dat Ajax dat geld ook direct kan vertalen naar prestaties. De ervaring leert echter dat de relatie geld-prestaties helemaal niet zo direct is.
2 0
Koningtoto
Vier jaar geen kampioen, er zijn ergere dingen in het leven hoor. Misschien moet jij en iedere zure niksnut even naar het totaal plaatje kijken, Ajax heeft een weg ingeslagen, waarin Ajax weer aansluiting naar de Europese (sub)top wil. Daar heeft de RVC jarenlang de hand op de knip gehouden, zodat er voldoende budget is, om na een periode van de hand op de knip, nu rijkelijk geld kan worden uitgegeven. We hebben een buffer, waar zo'n beetje iedere club jaloers op is. We zijn de gezondste club in Europa! Het is een beetje als het opknappen van je huis, het moet eerst een teringzooi worden, voor het je droompaleis wordt.

Het is nu tijd om te oogsten. Alle ellende ten spijt, ik vind een bepaalde droogte mooier, dan ieder jaar de schaal pakken. Nu krijgen we weer zo'n geweldige explosie, op het Museumplein, als die draak het toe laat. 200k mensen die laten zien dat Ajax de grootste is en altijd zal blijven. Zelfs 18 jaar zonder schaal, brengt minder mensen op de been, dan 4 of 5 jaar zonder schaal. Over de bekrompen boertjes nog maar te zwijgen.
0 0
Schwalbino
Dus jij denkt echt Geld = Succes. Dat dachten ze bij Everton ook. Lukaku voor een fors bedrag verkocht en dus lekker shoppen maar wel met verstand. Ze haalden de td die verantwoordelijk was voor het wonder van Leicester city. Ze haalden ook Koeman en Klaassen en nog een paar op papier verstandige aankopen. Het pakte zo goed uit dat ze het seizoen met Sam Allardyce moesten afmaken om niet te degraderen.

Wat dacht je van United? Hoeveel geld hebben die niet de afgelopen seizoenen uitgegeven. Honderden miljoenen en waar staan ze nu in de PL?

Als je Ajax echt weer terug wil hebben op het niveau 2010 dan moet je zoals jij zegt 'rijkelijk geld' uit gaan geven.
0 0
Koningtoto
Wij zijn Ajax en geen Everton of United. Wij hebben zelf een gedegen opleiding.
0 0
Koningtoto
Ik had mijn twijfels bij zijn aanstelling. Maar ik vind nu dat ten Hag een geschenk is voor Ajax. Hij weet flair met uithoudingsvermogen te combineren. Ik hoop dat hij nog jaren coach blijft bij ons en zich meer met de hele organisatie gaat bemoeien. De hele club moet volgens zijn filosofie gaan werken.
4 -2
ajaxxcied4life
Helemaal met jou eens. Ten Hag is een internationale coach met een heldere wereldse visie. Straf 433 is niet meer van deze tijd. Onder Bosz was er al veel vooruitgang, maar onder deze trainer is er veel meer internationalisme. Fysiek en mentaliteit waren eerder altijd ietwat vieze woorden binnen Ajax, wegens 'voetbal staat centraal' maar dit dogma gaat voorbij aan het gegeven dat je aanvallend spel met veel druk ook fysiek moet kunnen bolwerken en deze coach is in staat om het fysieke te combineren met goed spel. Wat een winst.
0 0
3*stars*3
'We speelden te veel op balbezit. Er was te weinig direct spel. Ik wilde variabeler spelen, met meer verrassing. Dynamisch, met veel beweging.'.

That’s the spirit TH!
6 -2
Ar
Want er was weinig direct spel, geen variatie, geen verrassing, niet dynamisch en zonder beweging, aldus de trainer die de trainer opvolgde die swingend PSV en AZ van de mat veegde. En dat zonder al die aankopen die pas na hem kwamen.
1 0
JPM
In Erik we trust
1 -2
ajax4lifebaby
Zoals het er nu naar uitziet krijgen we ten over staande van vorig jaar extra inkomsten uit de CL van 60m+, dan nog de verkoop van spelers erbij.. Dan krijg je ongeveer 200-250m aan extra inkomsten t.o.v. vorig jaar. Het is dus wel essentieel om goed te investeren. Ik zeg haal niet té veel spelers, maar haal spelers die duur zijn en er voor 100% al direct staan. Maar investeer ook veel geld in de jeugdopleiding door jeugdspelers voor 1-2m op te halen. Zoals een Eriksen, Vertonghen, Alderweireld, Dolberg, etc. Dat werkt heel goed voor Ajax.
3 0
Schwalbino
Als je met poen spelers kunt kopen die er meteen 100% staan dan hadden de poenclubs PSG en City de CL wel wat vaker gewonnen.
1 0
WZAWZDB14
Precies, eigenlijk gewoon hetzelfde aankoopbeleid voeren, alleen nu heb je iets meer mogelijkheden
1 0
JPM
Daar zit geen woord Spaans bij
1 -1
ajax4lifebaby
:-)
0 0
ajacied93
Resultaten en het spel geven Ten Hag helemaal gelijk. Heb ontzettend veel vertrouwen in hem gekregen, ook als we zo onverhoopt een keer een potje verliezen. Ga trouwens stuk om die foto bij dit artikel. De uitgestoken hand van TH :')
6 -1
Leprechaun
Goede ontwikkeling wat mij betreft. Ajax zat - onder leiding van Bergkamp - te veel gevangen in achterhaalde en nostalgische gedachten over voetbal (en misschien wel de dogma’s van de zogenaamde Ajax-cultuur). Sport evolueert en daarin moet je mee bewegen.
10 -5
Petterson1964
Leg eens in details uit hoe Bergkamp wilde spelen dan.
0 0
Ajax27
Waarom nu weer Bergkamp erbij halen... echt alsof hij bepaalde hoe er werd gevoetbald de afgelopen jaren. Een coach, die is verantwoordelijk. Dus leg de schuld bij Bosz en de Boer, maar niet bij Bergkamp.

Overigens ook helemaal niet mee eens, want je kunt spelen met het materiaal wat je hebt. Ajax heeft in geen 15 jaar zo'n kwalitatief sterke selectie gehad. Vergelijk dat eens met de selectie die de Boer had in bijvoorbeeld 2013-2014. Middenveld en aanval waar de meeste goals van komen: Schone, Siem, Serero, Fischer, Bojan, Sightorsson tegenover Schone, Frenkie, Ziyech, Tadic, Dolberg en Neres. Nogal een verschil in kwaliteit...

Ik ben absoluut fan van Ten Hag, maar het ligt aan puur aan het materiaal dat hij kan doen wat hij doet. Hij kan Tadic in de spits zetten en Dolberg/Huntelaar ernaast zetten zonder het team te verzwakken, hij kan Neres of vd Beek op de bank zetten en daarmee 2 totaal verschillende tactieken op het veld neerleggen... hij kan heel veel dingen omgooien omdat ie de mensen ervoor heeft.
3 -5