Anita: 'Besef dat het zomaar over kon zijn'

BvdPloeg, 04-12-2018 om 20:15, 10681 views, FunX |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Vurnon Anita beseft dat hij als piepjonge debutant in Ajax 1 een aparte route heeft afgelegd. De kleine middenvelder annex verdediger vertelt bij FunX over zijn jaren in Amsterdam.

'Ik besefte niet dat je binnen één seizoen al weg kan zijn als het niet goed gaat bij Ajax. Nu ik het eerste heb gehaald en in de Premier League heb gespeeld, besef ik dat het ook zomaar over kon zijn', zo vertelt Anita, die op zijn zestiende al zijn debuut maakte en zich dus geen zorgen hoefde te maken. 'Mijn droom was om het eerste van Ajax te halen en dat is op heel jonge leeftijd gebeurd. Ik heb er keihard voor gewerkt om het waar te maken. Je moet de beste blijven uit het team met leeftijdsgenoten.'

In de jaren die volgden, was Anita echter lang geen vaste waarde. Hij belandde op de bank en moest zich terugvechten. 'Als je als jonge speler op de bank zit, dan is dat een klein tikje. Het gaf mij de kracht om harder te werken.' Na een periode als basisspeler en drie landstitels volgde Newcastle United als ultieme beloning. 'Van Ajax naar Engeland, dat was een mooie stap voor mij. Ik heb me snel aangepast en ik heb er veel gespeeld.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
diamanti
Man wat een heerlijke verbindingsspeler was dit toch. Was missschien wel wat aan de kleine kant maar had echt een geweldige duelkracht. Hij was zoveel beter dan een Schone oid.
0 0
Sterspeler
Davids is ook klein. Was ook fantastisch. :)
Daarbij kan je Schone en Anita niet echt vergelijken. Geven allebei een totaal ander soort invulling op 6 en Schone is een multi functionele speler. Je kan Anita qua spel beter vergelijken met een Serero.
0 0
geDaante
Zo zie je maar dat je als speler geluk moet hebben met de coach waar je onder speelt. De Boer heeft de carriere van deze uitstekende voetballer gedeeltelijk verprutst.

Pas na blessures van zowel Enoh als Janssen, die er niet veel van bakten en iedereen wist dat Anita de man voor op 6 was, mocht Anita éindlijk eens op zijn eigenlijke plek spelen, op 6, en dus niet op linksback. Toen begon het meteen veel beter te draaien. Anita liet onder meer ook Vertonghen excelleren door goed ruimte voor hem te maken, waarna hij zijn befaamde rushes van achteruit kon inzetten.

Daarna zomaar laten gaan, alsof hij niet voldeed, mocht gewoon weg, terwijl hij bij Ajax zich als basisspeler in de kijker had kunnen spelen, en bij een beter passende club dan Newcastle had kunnen voetballen. Had beter gepast in het technische spel van het spaanse voetbal.
1 -1
3*stars*3
Precies.
Jan was onherkenbaar met Theo voor zich maar Frank bleef koppig vasthouden aan Theo als 6.
Terwijl Theo dat niet onder de knie had, net zoals Gudelj dat later niet had maar Frank zag zulke dingen dus...

Maar ok, Anita was een zwaar onderschatte schakel in dat seizoen.
Met Anita op 6 en Theo op halfpositie, begon het eindelijk te lopen.
Duurde wel ff voordat Frank het door had...
0 0
Sterspeler
Laten we niet vergeten dat Anita zelf de keuze heeft gemaakt om naar een kutclub als Newcastle te gaan, waar hij qua spel nooit heeft gepast. Heb ook het idee dat hij puur voor t geld ging en nooit heeft nagedacht of hij er wel uit de verf kon komen. Hoj had maar een 1 jarig contract en wilde volgens mij ook niet verlengen.
0 0
Barra
Ja idd begreep er ook niets van dat ze hem zo makkelijk lieten gaan. Daarna had de Boer weer hetzelfde probleem dat hij geen geschikte 6 kon vinden, totdat hij uiteindelijk Blind daar posteerde en toen liep het ook weer wat beter. Ik ben Frank dankbaar voor de titels en Ajax staat mede door hem waar het nu staat, maar ik heb me ook vaak genoeg afgevraagd wat er in hemelsnaam in zijn hoofd omging.
0 0
geDaante
En daarna types als Poulsen en Zimling ;).

Het is gewoon een behoudende, slechte coach, die ook moeilijk communiceert met wat minder ideale schoonzonen.

Is te star in zijn degelijkheid en zijn wens/eis dat al zijn spelers ook superdegelijk zijn, zowel binnen als buiten het veld. Te weinig open en tolerant voor afwijkend gedrag. Hanteert een verouderde, teveel op angst en controle gebaseerde visie, en is een zogenaamde 'realist', en dat zijn nou net coaches die niet moeten proberen de Hollandse School toe te passen, want daar maken ze een doodsaai gedrocht van. Die moeten gewoon aanpassen, verdedigen en tactiekjes verzinnen.

Hele goede opbouwende CV was het, maar het trainersschap lijkt niet voor hem weggelegd.
0 0
MPAjax
goeie gozer
1 0
Freddy Al
Hij had zich bij ons nog een aantal seizoenen staande kunnen houden maar in het huidige systeem al niet meer goed meegekund.
Prima gozer maar het moet nog blijken dat hij bij Willem II er boven uit gaat steken.
5 0
Barra
Zijn laatste jaar was hij geweldig, toen hij eindelijk op 6 terecht kwam. Dat was ook het beste seizoen onder de Boer, waarin Anita echt het missende puzzelstukje was. Zat overal tussen en liet het balletje snel rondgaan, jammer dat ze hem destijds zo makkelijk lieten gaan.
2 0
Schwalbino
Was gewoon te tenger gebouwd. Niet alleen klein maar zelfs smal voor zijn lengte. Ondanks dat heeft hij zich een tijd op diverse posities staande kunnen houden. Prima instelling elke wedstrijd.

Leuke vent ook in interviews.
1 -1
ETM
Anita tenger? Pienaar was tenger. Anita klein maar stevig. Die kont alleen al genoeg om tegenstanders van de bal te houden.
Bij Ajax op 6 een verademing. In mijn ogen wel de enige positie voor hem. Bij NCU speelde men anders. Kon hij zn kwaliteiten eigenlijk niet kwijt. Heeft t lang volgehouden, dat wel. Maar is er eigenlijk verzopen. Geen gelukkige clubkeuze imo. Niet geschikt voor de top, maar heeft er voor mijn gevoel toch te weinig uitgehaald.

Idd duidelijk een prima kerel.
0 0
Schwalbino
Hij meet 1.67. Gespierd is iets anders dan stevig. Kijk naar zijn schouders. Dat is de grootste kindermaat.
0 0
ETM
Okay gespierd. Maar tenger, ben ik het niet mee eens. Door jouw post effe wat fotos erbij gegoogled..
En die kont he ;)
0 0
Schwalbino
Ja hij had een kontje dat herinner ik me nog. Ik zelf ben 1.69 m en waar ik ook ben, ik ben altijd een van de kleinsten. En zo'n kontje heb ik niet ;)
Net ook nog even gegoocheld. De gemiddelde lengte van een 14-jarige jongen is 1.68 en die groeien dan door naar 1.83 gemiddeld.
0 0
geDaante
Precies, niets kwam in het spel ook naar voren dat zijn fysiek een probleem was, helemaal niets.

Alleen was Newcastle niet de juiste keuze qua spelopvatting.
0 0
ajaxwestland09
Tja maar nooit de top gehaald Newcastle en leeds en nu willem 2 hetzelfde geldt voor Emanuelson, van Rhijn ,straks riedewald, kluivert , jozefzoon, v/d hoorn die weer in Nederland spelen voor een subtopper.
3 0
Sterspeler
Dan noem je ook een segment spelers. Van alle namen heeft Emanuelson het meeste pech gehad. Die was tot Seedorf zijn vertrek een gewaardeerde kracht. De rest had of de mentaliteit maar geen skills, andersom, of beiden niet.

Anita had met andere keuzes overigens veel verder kunnen komen.
0 0