Ajax O16 kansloos ten onder in mini-klassieker

BvdPloeg, 20-11-2018 om 17:45, 9236 views, AS | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Ajax O16 heeft op De Toekomst een kansloze 0-2 nederlaag geleden tegen Feyenoord O16. De Rotterdammers waren dinsdagmiddag van start tot finish fysiek en voetballend beter dan de ploeg van Cedric van der Gun.

Al vroeg in de wedstrijd was duidelijk dat Feyenoord met het mes tussen de tanden naar Amsterdam was gekomen. De bezoekers waren fel, zetten hoog druk en lieten Ajax geen moment voetballen. Zelf vond het makkelijk de vrije man, mede doordat veel spelers bij Feyenoord een kop groter waren dan hun tegenstander. Onder meer Floris Quaedvlieg, Chesron Oostwoud en Alen Karahasanovic hadden het zwaar.

De eerste kansen waren logischerwijs dan ook voor Feyenoord, maar doelman Dani van den Heuvel hield nog enkele keren tegen. Na een klein half uur was het toch raak. Ibrahima Berete kopte een corner hard en overtuigend binnen. Feyenoord hield Ajax daarna in de wurggreep en de thuisploeg was dermate slordig dat het ook voetballend niets creëerde. Alleen Rapfaël Sarfo werd één keer diep gestuurd, maar zijn schot werd gekeerd.

Na rust dacht Ajax even mee te doen, maar na enkele waarschuwingsschoten was het opnieuw Berete die scoorde voor de 0-2. Feyenoord deed daarna een stapje terug, haalde enkele spelers naar de kant, maar ook toen kon Ajax geen vuist maken. Ondanks de nederlaag blijft Ajax op de ranglijst tweede. De achterstand op koploper AZ blijft wel tien punten.

Opstelling Ajax:

Van den Heuvel; Oostwoud, Yah, Dirksen, El Morabet; Quaedvlieg, Misidjan (Dakriet, 36'), Campagne (Reuvers, 61'); Sarfo (Achemlal, 61'), Braspenning, Karahasanovic.

Doelpunten:

0-1 Berete (26')
0-2 Berete (58')

 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
chloorbestendig
Zal wel druk zijn op de Coolsingel dan vanavond.
3 -1
Babangida83
Dit is dus de reden dat die hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord vertrekt lijkt me dan. Als die gastjes van Feyenoord uitgegroeid zijn, komen ze er ineens achter dat ze voetballend toch wel achter lopen. Een beetje verschil kan, maar dit is te veel.
Wel lekker dat Ajax wel die kleine gastjes op durft te stellen. Hopelijk 11 Frenkie de Jongs :-)
2 -2
geDaante
Die Karahasanovic lijkt een heel mooi voetballertje; vlot, versnelling, technische, behendig. Zag er goed uit van wat ik zag.
2 0
Pierre Heno
Kopen dus die Berete!
1 -1
DaishRedan
Das een geweldige speler zeg, kwam via FC Denbosch via Vitesse (waar die als C speler al boven de b1 uit stak) naar Feyenoord
0 0
SnifferClarke
Jongens- of meisjesvoetbal?
1 -2
ProfZonnebloem
Het voortijdig laten spelen tegen oudere en fysiek sterkere spelers levert niks op. Goed bedacht Ouaali en co..........
3 -4
AFCAdam
Doel je specifiek op afgelopen wedstrijd? Zo Ja, dan heb je het mis want Sarfo was de enige van 2004.. de rest is van 2003.
0 0
geDaante
Levert heel veel op, namelijk het besef dat het uiterste gevraagd wordt, en je alles moet geven om van ze te winnen. Daarbij worden ze veel meer uitgedaagd wat betreft techniek, handelingssnelheid, creativiteit en combinerend vermogen, precies die dingen die je wil ontwikkelen bij jeugdspelers.

Je hebt het over winnaarsmentaliteit, dat kweek je door alles maar makkelijk met twee vingers in de neus te winnen? Wat een logica...

Als ze alles in de jeugd zo makkelijk winnen, worden ze niet uitgedaagd, en als ze dan later in Ajax 1 op achterstand komen of de openingsscore blijft uit, zijn ze dat niet gewend en raken ze van slag, om maar iets te noemen.

Overigens valt winnaarsmentaliteit niet te kweken, dat is deels aangeboren (temperament) en deels in de eerste 10 jaar zo'n beetje bepaald door omstandigheden (jongste broertje of andere reden om je te moeten bewijzen), en doordat bijvoorbeeld een speler voetballend te matig is, maar waardevol wil zijn en blijven, en beseft dat hij er harder voor moet werken.
2 -1
Freddy Al
Eens.
1 0
Libero
Die jongens zijn vijftien man. Daar ga je pas later het effect van zien. Het hele idee is dat ze ervan leren en weerbaarder worden, maar jij snapt vast ook wel dat dat niet in vijf minuten klaar is.
1 -1
marrene
Vind ik ook in de meeste gevallen een slechte zaak. Het kan in sommige gevallen best een optie zijn maar om hier een standaardregel van te maken vind ik een slechte zaak..
Jongens lopen vaak op de tenen en er zijn ook laatbloeiers. Dat is vaak moeilijker te beoordelen.
Ik zou alleen uitzonderlijke talenten eerder doorschuiven.
1 0
Duif63
Is uitvoering van het plan Cruijff. Die deed dat in de jaren 80 al. Maar ik heb er ook mijn twijfels over.
3 0
ProfZonnebloem
Nu is heel de jeugdlopleiding zo ingericht. Winnen staat niet meer op de eerste plaats, maar 'persoonlijke ontwikkeling'. De jeugdopleiding oude stijl brengt nog steeds goede spelers voort: De Ligt, Mazraoui, V.d. Beek en ook Bergwijn en Dilrosun. Wat niet kapot is hoef je ook niet te veranderen. Vorig jaar de kampioenenronde gezien in de rust van de laatste thuiswedstrijd? Ik heb het een keer meegemaakt dat de rust te kort duurde om alle kampioenen hun ronde te laten maken. Vorig jaar hebben ze het maar afgelast.....
1 -5
Babangida83
Dit wordt dus al 7 jaar gedaan. Idee is om jonge fysiek minder rijpe jongens eerder weerstand te bieden, zodat ze sneller stappen maken. Kinderen leren super snel. Eigenlijk beetje zelfde principe als Jong Ajax in de Jupiler League laten spelen. Ook om de weerstand te verhogen.
Winnen is nog steeds belangrijk. Alleen is de primaire focus nu op persoonlijke ontwikkeling. Dit om er voor te zorgen dat die jochies er alles voor doen om beter te worden (Zorgt ervoor dat je altijd optimaal zult presteren. Of je nu tegen NEC of PSV speelt). En om maatwerk te kunnen leveren per speler. Zie een Robben, leeft ook als een prof. Niet geheel toevallig een topper. Dat is wat ze nu geleerd krijgen.
2 0
geDaante
De Ligt, Mazraoui, Van de Beek, etc., hebben zo'n 7 jaar getraind en gespeeld onder Jonk en nu Ouaali.

Van de Beek heeft naar eigen zeggen heel veel geleerd onder Jonk, individueel, met name wat betreft het drukzetten en vooral het naar voren en denken en handelen, waarvoor je techniek, handelingssnelheid, stappen vooruit denken, creativiteit en durf uitgedaagd worden. Nogal wat aspecten waarop je dan beter wordt.

De jeugdopleiding oude stijl was totaal kansloos. Brave robotachtige middelmaat, systeemvoetballers werden opgeleid. Dat is ook wel gebleken. Het aantal toppers opgeleid tussen '95 en 2010 is op een hand te tellen. Schandalig slecht voor een club als Ajax.

Men koos vooral voor fysieke en rijpe spelers, om maar jeugdpotjes te winnen. Wanneer het fysiek voordeel uiteindelijk wegviel, bleef er niks van over. Nu is het andersom. Nu vallen ze soms door gebrek aan fysiek wat weg in de jeugd in wedstrijden, maar wanneer het fysiek voordeel bij volgroeidheid minder wordt, zie je hoe goed ze (hebben leren) voetballen.

Een A-team bestaat uit individuele spelers. Om een A-team zo sterk mogelijk te maken, heb je zo sterk mogelijke individuele spelers nodig. Nogal logisch lijkt me. Je koopt ook een zo goed mogelijke speler aan.
5 0
MosesD
Ja hoor komt het riedeltje weer. Je blijft het gewoon niet zien dat het qua talent in een klein land in golfbewegingen gaat. Er kan in een land als Nederland niet elke jaar top talent zich aanbieden. Simpelweg omdat we een beperkt aantal voetballers hebben. Kijk naar België. Heeft nu een toplichting, wat erachter komt is een stuk minder. Ook bij andere clubs, zoals Psv en Fnoord was er sprake van 'droogte'. En dat men koos voor fysiek rijpe robotten, ook zo'n kolder. Liepen er bij andere club s dan wel echte voetballers rond? Antwoord is nee, puur vanwege de reden als ik hierboven al aangeef. Dat Oranje nu weer de weg naar boven heeft ingezet, komt ook echt niet door Koeman alleen. Die heeft het geluk dat er nu weer een fijne lichting aankomt. De spelers die jij trouwens noemt hebben niet 7 jaar onder Jonk gespeeld. Ja Jonk is jouw held, maar spelers als de Jong en de Ligt zouden zelfs onder mijn tante topspelers worden. Puur omdat ze geweldig getalenteerd zijn. De Jong komt bovendien van Willem II, die heeft nooit met Jonk te maken gehad. En er is bij Willem II echt geen enkele trainer zo dwaas of arrogant om 'te claimen Frenkie de Jong zo goed te hebben gemaakt'.
1 -3
Babangida83
Ja, want die golfbewegingen zijn namelijk onderdeel van de theorie van Darwin. Een bepaalde kwaliteit mensen kan niet constant geproduceerd worden. Daar heeft de natuur voor gezorgd, anders zou er te veel concurrentie zijn in de wereld.
Wat voor flauwekul is dat nu weer.
Het komt in golfbewegingen omdat er we tijdens succes altijd minder kritisch zijn en dan wordt er ineens van beleid afgeweken, of mensen in belangrijke posities gaan weg. Minder kwaliteit komt er voor terug. We hebben geld, dus we kunnen het aan alles uitgeven etc.
Ze hebben een hele revolutie opgetuigd, heel veel dingen ten goede veranderd, en jij denkt dat een natuurlijkverschijnsel die toptalenten toevallig op dat zelfde moment heeft voortgebracht. Lol. Tja, zo kun je het ook zien.
Wat betreft Frenkie de Jong is het een zinloze discussie, maar tweebenigheid had hem nog zo veel beter gemaakt. Helaas is dat op latere leeftijd niet meer goedgekomen.
1 -1
MosesD
Dan ken jij helaas de geschiedenis van het Nederlandse voetbal niet. Daar zitten goede en mindere periodes in. Zo gaat dat nu eenmaal, zeker bij een klein voetballand.
0 -1
geDaante
Een golfbeweging kent geen dieptepunt van 15 jaar lang...

Niet heel ontoevallig heerste er in die tijd een kansloze visie qua opleiden bij ook Ajax, normaliter dé kweekvijver. PSV en Feijenoord hebben jaren terug ook hun opleiding aangepakt, AZ ook. Dat merk je nu.

Het is een feit dat men niet rekening hield met de geboortemaand, en veelal in het scouten voor rijpe spelers koos (vroeg in het jaar geboren), en er ook duidelijk veel fysieke en snelle spelers rondliepen in de jeugd, met niet bepaald goede technische kwaliteiten. Buitenspelers waren louter snelle dravers zonder inzicht en eigenheid. Men miste zelfs basisskills, dekten zelfs aan de verkeerde kant. Spelers als Dijks en Castillion met veel lengte die niet eens konden koppen... Nooit individueel op getraind dus.

De jongste jeugd speelde op groot veld, ren je rot en nauwelijks balcontacten voor die gastjes. Acties maken en dribbelen werd niet gestimuleerd, eerder afgeleerd, er moest gepasst worden. Allemaal in het systeem passen en als teamspeler spelen, met vaste taken en opdrachten, in vaste stramienen, op vaste posities. De aanpak van Van Gaal met een eerste elftal. Wat hij niet begreep is dat je dat niet moet toepassen in het opleiden. Eerste individueel zo goed mogelijke spelers afleveren, om daar dan een team van te maken.

Ik begin over die jaren onder Jonk, omdat profzonnebloem doet alsof dat jeugd 'oude stijl' is, terwijl ze het overgrote deel onder Jonk hebben getraind en gespeeld.

Het gaat niet alleen om de absolute toptalenten (die je ook on details beter moet zien te maken, door onder meer vervroegd doorschuiven voor meer weerstand, individuele training om tactisch en technisch en ook fysiek er sneller klaar voor te zijn), maar ook om de talenten daar net onder die het eerste kunnen halen, en ook de mindere talenten, die laatbloeiers kunnen blijken, en ook gewoon goed 'geschoold' moeten worden en ontwikkelen. Hoe hoger het basisniveau van de jeugdspelers, hoe hoger het niveau van de trainingen en dergelijke.

Frenkie de Jong is ondanks die trainers van Willem II zo goed geworden, die moest eigenlijk net als die andere talenten de bal steeds afspelen, en ook breed en terug als het risicovol was. Gelukkig had Frenkie maling aan die mensen en was hij zo goed dat ze hem zijn gang lieten gaan. Maar zelfde verhaal als bij Ajaxopleiding Oude Stijl; passing boven individuele vrijheid, eigenheid, creativiteit, acties en dribbels.

Onder Jonk is men echt vooruit gaan denken en handelen, zowel in balbezit als bij balverlies, is de focus ook meer verschoven naar de kleine ruimte, dat bepaalt wie de dominante ploeg is tijden de wedstrijd.
4 -1
MosesD
Hoe kom jij op 15 jaar en aan golfbewegingen, daar zit een standaard limiet aan? Maar bij Ajax was het slecht, maar bij de andere clubs was het wel goed? Welke fysiek spelers scoute Ajax dan? Ik vond er juist ook veel vlieggewichten tussen zitten, types Yousef Hersi. Je hebt het over dravers qua buitenspelers. Sinds Jonk rolt de ene na de andere sublieme buitenspeler van de lopende band?
Noem überhaupt eens de opvolgers (uit de Ajax-jeugd) van buitenspelers Swart en Keizer? Voor de periode Jan Olde Riekerink waren het er tallozen natuurlijk en erna dus (dankzij Jonk) ook weer. Ik ben benieuwd.....
De jongste jeugd speelde echt niet alleen op grote velden. Zelfs in de tijd van de Meer werden er op het parkeerterrein eindeloos veel straatvoetbalwedstrijden en -toernooien georganiseerd.
Frenkie de Jong is zo goed, omdat hij onvoorstelbaar veel talent heeft en dat heeft hij echt niet te danken aan trainers bij Willem II of Ajax. Ook een Nouri was in de Dtjes al exceptioneel, vergeleken bij de rest. Zulke talenten heb je eens inde zoveel tijd.
Jij blijft maar hangen in je Jonk modus. Als die zo briljant was geweest dan had hij toch alleen een top functie bij een topclub? Een speler als Sneijder was ook een echte Ajax-speler. Puur twee-benig o.a. door aangeboren talent en eindeloos zelf oefenen. Daar heeft Jonk of wie ook niets mee te maken gehad. Spelers als Sneijder kun je niet maken, dan zijn unieke talenten, die in een klein voetballand als Nederland zeker niet continue boven komen drijven. Daar duurt soms lang. Maar benieuwd naar jouw lijst van buitenspelers na Keizer en Swart, uit de tijd dat de opleiding nog zoals in in jouw ogen moest zijn....
0 -1
3*stars*3
Ow, dacht dat je weer schuld zou geven aan Dolberg...
3 -2
ProfZonnebloem
Speelt nog steeds kut, maar scoort wel. Leuke intikker tegen Excelsior, dat moet gezegd!
1 -5
Salamis
Straftraining, keihard aanpakken die gasten. Als je al niet eens van Feyenoord kan winnen, dan zit er wel iets goed mis. Die vd Gun kan ook beter opstappen
2 -8
Sterspeler
Toet toet roep roep. Die jongens van Ajax zijn veel jonger en en allemaal doorgeschoven om winnaarsmentaliteit te kweken.
2 0
Redrum
Dat wordt weer een dvd denk ik
8 0
OV020
Vind het erg zorgwekkend dat er geen enkele kans gecreëerd is in ruim 70 minuten spelen.
7 0
Gijsje
In dit elftal loopt werkelijk niets.Ik schrik .Hetl zijn toch jongens , die meerdere malen pw trainen.
5 0
AsensioWillemsen
Betalen de ouders van Dakriet extra zodat ie bij Ajax mag spelen. Wat is die slecht
3 -3
BvdPloeg
Prima verdediger, vandaag zijn rentree gemaakt na 4 weken blessureleed. "Slecht in deze wedstrijd", had je beter kunnen zeggen.
4 -1
DaishRedan
Was niet om aan te zien bij Dakriet bij zo een vertoonting mag die al weg
0 0
Rufus
Niet bekend met dit elftal wie zijn hier de grote talenten in?

of zitten de grote talenten al in u17?
0 0
delphiero
de meeste zijn zoals QBFAJAX34 al doorgeschoven naar de O-17. In de O-16 vind ik Dirksen (voetballende CV), Campagne (box-to-box) en vooral Sarfo (snelle, technische en productieve buitenspeler) er boven uit springen, wel kan je zien dat de O-16 een fysiek zwakke ploeg is (wordt op fysiek afgetroefd door Feyenoord) en het ook niet de meest getalenteerde lichting is die we hebben lopen binnen de Ajax-jeugd.
5 0
QBFAJAX34
unuvar, hoogenwerf,Regeer zijn onder andere al doorgeschoven.
1 0
OV020
Solomon Bonnah en Devyne Rensch niet te vergeten! Is toch een half elftal dat er ontbreekt.
2 0
jaribombari
Misschien bij Feyenoord hetzelfde.
1 -1
Babangida83
Nee, want degen die spelen zijn blijkbaar al volgroeider (als ze allemaal een kop groter zijn). Eigenlijk is 0-2 geen slecht resultaat, als je het zo bekijkt.
0 0