De Ligt: 'Na één hockeytraining ben ik overgelopen'

BartVeenstra, 15-11-2018 om 14:45, 22927 views, NRC |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voor Matthijs de Ligt was al snel duidelijk dat hij wilde voetballen. De in Abcoude geboren verdediger zat één training op hockey, maar op het veld ernaast (de hockey- en voetbalclub in Abcoude liggen naast elkaar) zag hij zijn vriendjes voetballen. 'Toen dacht ik: ik ga ook voetballen, en ben ik overgelopen. Sindsdien heb ik nooit meer gehockeyd', aldus De Ligt in het NRC.

De Ligt was toen zes jaar. Na drie jaar FC Abcoude ging hij in de jeugdopleiding van Ajax spelen. Enige twijfel bij Ajax was er wel. Men vond De Ligt eigenlijk iets te zwaar. 'Dat zou best kunnen kloppen, ja. Toen ik bij Ajax kwam, werd ik gelijk naar de diëtiste gestuurd', aldus de verdediger, die toentertijd 'dikkie' genoemd werd. 'Die tijden zijn nu wel voorbij', lacht De Ligt.

In gesprek met Ajax Showtime liet zaakwaarnemer Barry Hulshoff al eens weten dat De Ligt op zijn zeventiende een lichaam had dat twee tot drie jaar verder is dan gemiddeld. 'Ik heb van nature wel sterke benen. Maar het is ook wel onderhoud en versterken daarvan. Het zijn allemaal factoren die daarbij helpen: rust, voeding, training.'

Door zijn postuur is De Ligt niet altijd de meest snelle voetballer geweest. Hij kreeg training van oud-topsprinter Troy Douglas. 'Ik weet dat mijn snelheid gewoon prima is, bij Ajax zit ik bij de top-vijf van het eerste elftal. Maar ik probeer alles te verbeteren. Startsnelheid, maar ook koppen, verdedigen, één op één.'

Sergio Ramos

Om zich te verbeteren kijkt De Ligt uiteraard op tegen verdedigers in de wereldtop. 'Op dit moment kijk ik graag naar Sergio Ramos, ook al is dat misschien soms een wat vuile speler, aldus De Ligt, die ook erg kan genieten van (oud-) verdedigers uit Italië. Hij noemt daarbij Giorgio Chiellini, Alessandro Nesta, Paolo Maldini en Franco Baresi als voorbeelden.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
Heerlijk om te lezen dat hij trainig heeft gehad van een oud top sprinter, hoop dat ze dat nog steeds doen bij de jeugd van Ajax, het is in ieder geval wel te zien, bij Kluivert, de Jong enzo... eerste paar meters sprinten ze goed weg en ook de versnelling van Frenkie, heerlijk om te zien en is ook gewoon aan te leren, sowieso zie je dat dit elftal conditioneel veel beter is geworden.. denk dat dat vaak tegen het einde van de wedstrijd heel erg in hun voordeel werkt... tactisch gezien denk ik dat voetbal zeker nog veel kan leren van hockey... positiespel van zelfs het Nederlands elftal, uitermate slecht... irriteerde me erg gisteren aan de hoekschop van rechts, die wel drie keer bij de twee spelers van Duitsland belande, bij hockey had daar zeker een eigen speler tussen in gestaan, om alle opties af te dekken.. we hadden daar een iemand staan, achterin een voor doorgeschoten ballen, iemand kop strafschop gebied, iemand naar eerste paal en iemand naar tweede paal... naja maakte niet uit wie het was, maar gewoon alle scenario’s afdekken...
0 0
PaulC
Zoals men vroeger zei: Hockey is voetbal met een stokkie......
0 0
Pheadrus
Ik nodig iedereen uit eens naar een wedstrijd in de Heren Hoofd Klasse hockey te komen kijken. Dat kan in het Amsterdamse bos bij Pinoke of Amsterdam. Een paar opmerkingen; het tempo bij hockey ligt veel hoger. Uitballen en vrije slagen worden meteen genomen, vaak met de self-pass. Bij hockey zijn er veel meer "atletische momenten". Bij voetbal zijn er hele periodes dat de bal achterin wordt rond gespeeld zonder dat dit veel inspanning kost. Het aantal momenten bij voetbal dat een speler op 100% inspanning (sprint) gaat is veel lager dan bij Hockey. Ik kijk tegenwoordig alleen nog samenvattingen van Voetbal. Dan sla ik de dode spelmomenten over. Hier een link naar een samenvatting van Pinoke-Amsterdam.

https://d7eqjyignf014.cloudfront.net/fieldhockey/media/2018/10/21/asset-3181673-1540135244486894.mp4

De broer van Carel Eiting heeft bij Pinoke Hoofd klasse gespeeld als ik mij niet vergis. Echte sport familie dus.
5 -4
MosesD
Hockey ook vele malen moeilijker dan voetbal. Wij speelden in de jeugd altijd onderling wedstrijden, hockeyelftal tegen voetbalelftal. De hockeyers wonnen hun potje hockey altijd met mininaal 20 goals verschil, de voetballers wisten ternauwernood van de hockeyers te winnen. Hoewel ik vind dat in hockey wel erg veel geëxperimenteerd wordt, is men veel minder conservatief qua regels. Bij voetbal moeten ze buitenspel zeker niet afschaffen, maar wel de ingooi vervangen voor de intrap is al veel beter voor het spel. Ook groene en gele kaarten (met dus directe tijdstraf) zou ik toejuichen. Tijdrekken, schwalbes, schelden tegen de scheidsrechter, meteen geel en 5 minuten op de bank.
2 -1
Pheadrus
Voorstel voor voetbal;
1) Doorwisselen zoals bij hockey en ijs-hockey
2) Buitenspel alleen als de pass van de eigen helft komt.
3) Vrije trap mag niet direct in het doel gaan. Dat eindeloos het muurtje op afstand zetten kost te veel tijd
0 0
Ronaldinho020
basketbal is ook zoveel sneller, hou ff op man
1 -3
Stone020island
Hahaha ga jij is ff heel snel met je kut hockey. Stogzuigersport
1 -4
Ajax0317
Is dit PinokeShowtime dan Jean Albert?
1 -2
FlyingDutchMan
Pinokkio Showtime!
0 0
ProfessorX
Waaaat Rutte Hier ook ????
1 0
henkjarnosla
als je geen voetbal kijkt wat doe je hier dan?
0 -1
Pheadrus
Ik kijk wel voetbal, maar alleen de hele bijzondere momenten en dan kijk ik die 10 keer terug. Bijvoorbeeld de 1-1 tegen Benfica. Het moment dat Tadic gaat, de pass van Ziyech die precies in de loop valt, die slinger om de keeper en net op de been blijven. Dat is de moeite waard. Maar dat eindeloos wachten totdat een bal is ingegooid en het tijd rekken van Benfica sla ik graag over.
0 -1
BokkieBokstra
Zorgerlijk, in Amsterdam verdwijnen de voetbalclubs en de hockeyclub schietsen als paddestoelen van de grond. Een mondiale Z-sport! Maar wel goed voor netwerken.
1 0
Pheadrus
Ik train het D-hockey elftal van mijn zoon. Vorig jaar hadden we 3 nieuwe leden, allemaal van voetbal overgestapt.
0 0
mgtow
De yuppenziekte.
2 -3
PeterVKV
Nee, heeft te maken met de agressie in het jeugd voetbal. Niet altijd leuk om naar Almere uit te moeten...Bijvoorbeeld. Tenzij je vechtpartijtjes leuk vindt natuurlijk.
2 -1
Ronaldinho020
Miet
0 -2
PeterVKV
homo
1 -2
AFCAsphere
Doen we weer effe normaal? Dankje.
0 0
pizzapunt
'Genieten van Chiellini' heeft na dat fotoincident een rare betekenis gekregen ;p
1 0
noppenkoning
Zoals Gijppie altijd zeg, hockey is stofzuigen voor gevorderden.
3 -2
DaniAjax
Ze kunnen anders nog heel veel van het hockey leren...
2 -1
afcas
is er altijd wel 1 in zulke topics.
1 -1
vijfennegentig
Hahahaha ja inderdaad,zoekend naar draagvlak.
1 -1
gi0vanni
Da's een hele mooie maar bij (Ver)Gijppie had ik iets anders verwacht.
1 0